základní skupiny - skupina F, 6. kolo
14.12.2023 18:45 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Dean David (© AFP)

David z Haify ze vzepřel řeckému Goliáši. Panathinaikos spolkl poslední hořkou třešeň

Maccabi Haifa překvapila v šestém kole Evropské ligy na hřišti Panathinaikosu a po vítězství 2:1 poskočila na třetí pozici skupiny F právě na úkor řeckého soupeře. Úvodní branku zaznamenal ve 20. minutě Dean David, který přesnou hlavičkou vstřelil teprve druhý gól Izraelců v soutěži. Zmar řeckého celku podtrhl po změně stran druhým a nakonec rozhodujcím zásahem Tjaronn Chery, čímž poslal svůj tým do Konferenční ligy. Trojlístky tak završily evropskou cestu, do níž dokonce naskočily již v kvalifikaci Ligy mistrů, posledním nepostupovým místem.

V řeckých Aténách se v podvečerním čase schylovalo ke klíčové bitvě o třetí pozici ve skupině F, a tedy následný posun do vyřazovací fáze Konferenční ligy. Lépe na tom byl Panathinaikos, jenž měl na svého soupeře z Izraele dva body k dobru. Trojlístky byly ve skvělé náladě, jelikož v posledním ligovém kole zvítězily vysoko 4:0. První vzájemný duel ale skončil bezbrankovou remízou a tuhý boj se dal očekávat i tentokrát.

Přesto vstupovali domácí do utkání v roli favorita a potvrdit to chtěl hned ve čtvrté minutě Aitor Cantalapiedra, jenž prošel skrz obranu soupeře a vystřelil. Nicméně jeho rána prosvištěla vedle pravé tyče. I Tonny Vilhena bezchybně obešel defenzivu Izraelců, ovšem zakončení dopadlo stejně jako u jeho kolegy. A tak to byla Haifa, která šla do vedení, když si ve 20. minutě naskočil na centr David a usměrnil míč do brány. Po půlhodině hry měl blízko ke srovnání Fotis Ioannidis, ale z pozice penaltového puntíku trefil pouze Sharifa Kaiufa. V závěru poločasu opět zakončoval David, avšak další přesnou hlavičkou obranu soupeře nepotrestal. Zamířil totiž těsně vedle pravé tyče.

Trojlístky se postupu nechtěly vzdát příliš snadno a hned v úvodu druhé půle šly vpřed. Ve vápně se na centr ze strany nejvýše vyšplhal Sebastián Palacios, jenž poslal balon nad břevno. Chvíli nato po rohovém kopu hlavičkoval Tin Jedvaj. Chorvatský obránce ale také netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Aktivita domácích nepřestávala. Povedenou pumelicí z přímého kopu se prezentoval Cantalapiedra, proti byl však Kaiuf. Izraelský gólman se předvedl i po úniku Daniela Manciniho, kdy zachoval klid a vyčkal si, kam Argentinec zamíří. Veškeré snahy Řeků přišly vniveč po rychlém protiútoku Haify, na jehož konci se ocitl nehlídaný Chery, který vyslal do levé šibenice přesnou dělovku. Tým z Atén to ale nepoložilo a v 89. minutě se dočkal snížení, když se míč svezl od těla Ioannidise až do sítě. Závěrečný tlak zelených k vyrovnání ovšem nevedl.

Haifa tak v Řecku uspěla a zajistila si postup alespoň do play off Konferenční ligy. Svého soupeře se dozví 18. prosince, kdy je na programu los.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele