předkolo playoff - odvety
23.02.2023 21:00 CET
2 : 1
4:5 pen.
(0:0, 1:0)

Reportáž

Heorhij Sudakov v souboji s Warmedem Omarim (© AFP)

Houževnatý Šachtar slavil v Rennes postup. Srovnal v závěru prodloužení, vyzrál i na penalty

Už v prvním utkání ve Varšavě mělo Rennes k herním ideálům daleko. Na neutrální půdě se nakonec před Šachtarem muselo sklonit, podařilo se mu ale teď těsné manko dohnat. Během prodloužení bylo už blízko postupu do osmifinále Evropské ligy, jenomže vlastenec Jeanuëla Belociana dostal duel do penalt. A v nich nakonec po velkém dramatu slavil ukrajinský klub.

Domácí se sice snažili být v úvodu utkání aktivní, byli to nicméně oni, kdo jako první lovil míč z vlastní sítě. Sudakov se ujal rohového kopu, o pár vteřin později balón dopravil za brankovou čáru z blízkosti L. Traoré, jeho radost ovšem byla předčasná. Na kobereček si totiž vzal celou situaci VAR, sudí Stieler se jal sběhnout k monitoru, tam uviděl, že krátce před touto trefou zahrál rukou jeho spoluhráč Bondarenko, a tak branku neuznal.

Obecně každopádně Šachtar držel svého protivníka slušně na uzdě. Ten potřeboval k rovnání účtů aspoň jeden gól, po celý první poločas se přitom k takovém počinu nepropracoval. Vstup do druhé půle každopádně domácím vyšel moc dobře, a najednou se tak bezpochyby dostali do daleko větší pohody.

V 52. minutě se po svém úniku středem pole nenechal strhnout k zemi Doku, udržel balanc a přenechal míč Gouirimu, ten ho ještě posunul doleva na Toka Ekambiho, jenž z blízkosti usměrnil svou střelu, a to i s pomocí zásahu gólmana Trubina, pod břevno.

Zápas musel dospět do prodloužení. A to paradoxně nabídlo více branek než celá devadesátiminutovka předtím. Ve 106. minutě se bretaňský celek ocitnul na koni, to když náběh Dokua nezachytil bránící Matvijenko, Belgičan pak předložil přihrávku před prázdnou bránu, odkud pohotově zacílil střídající Salah.

Doněcký výběr se ovšem nevzdal a ve 119. minutě zaznamenal potřebný gól, který následně poslal tohle měření sil do penaltového rozstřelu. Belocian byl tím, kdo se stal oním nešťastníkem, jenž zavinil inkasování na straně Rennes. Dlouhý pas do vápna od Djuraseka na první pohled nevypadal v podstatě vůbec nebezpečně, domácí stoper ovšem do balónu tak nešikovně trknul ve snaze odvrátit ho pryč, až obloučkem zamířil za záda brankáře Mandandy.

Loterie s názvem kopy ze značky pokutového kopu poté nabídla pořádné drama. Rennes v prvních dvou ze tří penalt neuspělo, konkrétně kvůli Dokuovi a Melingovi, jenže Šachtar poté, co naopak proměnil své první tři pokusy, selhal ve čtvrtém i pátém případě, konkrétně díky Bondarovi a Sikanovi.

Nakonec tak otázku postupujícího rozluštila až sedmá série. Zatímco Ugochukwu nevyzrál na Trubina, který balón polapil u své tyčky, Kelsy se trefil nekompromisně do spodního rohu brány podél marně se natahujícího Mandandy.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, lequipe.fr

Komentáře (2)

Přidat komentář
Bastaron

2:0

Reagovat
risk je zisk

0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele