osmifinále - odvety
16.03.2023 18:45 CET
7 : 1
(3:0)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Orkun Kökçü (© AFP)

Feyenoord v odvetě rozcupoval Šachtar a zaslouženě postoupil do čtvrtfinále Evropské ligy

Současný lídr nizozemské nejvyšší soutěže před týdnem remizoval v polské Varšavě se Šachtarem 1:1 a dokonce nebyl daleko od porážky, ovšem v domácí odvetě na stadionu De Kuip předvedl excelentní výkon od začátku až téměř do samotného konce a díky drtivému vítězství 7:1 proklouzl mezi nejlepší osmičku v Evropské lize. Vyzyvatel z Doněcku zaostával ve všech ohledech a proti Feyenoordu jednoduše neměl šanci.

Svěřence trenéra Arneho Slota čeká v neděli jeden z nejdůležitějších soubojů o titul proti obhájci prvenství Ajaxu a tato ofenzivní podívaná byla tou nejlepší možnou pozvánkou. Domácí tak v letošní sezóně neprohráli před vlastními fanoušky ani jednou a teď ukázali nesmírnou ofenzivní sílu. Do důležitého vedení se dostali již po necelých deseti odehraných minutách, když se prosadil teprve jednadvacetiletý mexický útočník Santiago Giménez.

Ten se po hezké akci středem hřiště zbavil elegantní kličkou hned dvou bránících protihráčů a přízemí střelou ze středu pokutového území propálil brankáře Trubina. Přesně v polovině úvodního dějství zvýšil náskok favorita turecký šplímachr Orkun Kökçü, neboť po finální nahrávce polského záložníka Szymańského napřáhl z dvaceti metrů a křižný pokus usměrnil přímo do protějšího spodního růžku.

Hosté se mohli vrátit do boje o postup přesně po odehrané půlhodině, ale Sudakovovu bombu ze střední distance zastavilo břevno. O osudu tohoto čtvrtečního střetnutí bylo definitivně rozhodnuto necelých deset minut před přestávkou. Po centru Lópeze z levého křídla zahrál ve vlastní šestnáctce nešťastně rukou bránící Konoplja a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Kökçü pohotovým přízemním pokusem do protipohybu Trubina - 3:0.

Nizozemský gigant rozhodně nepolevoval ani po změně stran a čtvrtou trefu vsítil ve 49. minutě. Po špatné rozehrávce soupeře ve středu hrací plochy získal balón Wieffer a posunul ho do volného prostoru na Oussamu Idrissigo, jenž na nic nečekal a z dvaadvaceti metrů zavěsil přímo k pravé konstrukci. Za dalších jedenáct minut se marocký reprezentant radoval podruhé, jelikož po parádní individuální akci rozvlnil síť s pomocí horní tyčky ranou ze čtrnácti metrů - 5:0.

Ani v tento moment však kanonáda rotterdamského výběru neskončila. V 64. minutě přidal šestou branku íránský ostrostřelec Alireza Jahanbakhsh, který po dalším nedůrazu protivníka dostal až příliš prostoru před pokutovým územím a svou kroucenou skákavou střelu uklidil k pravé tyči kolem naprosto zoufalého strážce branky Šachtaru.

Domácí uzavřeli sedmigólové účet o dvě později, střídající Brazilec Danilo totiž pokořil Trubina přízemním projektilem ze čtrnácti metrů. Ukrajinský zástupce se alespoň dočkal čestného zásahu pět minut před závěrečným hvizdem, obrovský debakl dokázal zmírnit nově příchozí Kevin Kelsy chytrým obstřelem k levé tyči podél vyběhnuvšího gólmana Wellenreuthera.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Bastaron

2:1

Reagovat
Zark

Docela vyrovnaný zápas

Reagovat
Gunner14

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele