základní skupiny - skupina F, 1. kolo
22.10.2020 18:55 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Meret nedosáhl na střelu De Wita (© AFP)

Alkmaar pod Vesuvem překvapil a zvítězil nejtěsnějším výsledkem

V Neapoli se v prvním kole Evropské ligy zrodilo velké překvapení. Koronavirem oslabený Alkmaar překvapil a Neapoli vstřelil na její půdě jediný gól zápasu Dani De Wit. Italský celek měl velkou územní převahu i řadu příležitostí, ale prosadit se nedokázal.

Před zápasem kolem toho byl velký humbuk. Alkmaaru kosila epidemie koronaviru řadu hráčů a hodně se spekulovalo jestli se zápas vůbec odehraje. Samotný odklad žádala i Neapol. Nizozemci nakonec na jih Evropy odcestovali a dokonce se vrací se třemi body.

Byť převahu měli dle očekávání domácí. Gattusův tým se prosadil už po třinácti minutách, ale Osimhenovi byl odmáván ofsajd, takže jeho branka neplatila. Ve 22. minutě zase nepříjemně pálil Politano a Bizot si poradil, včetně dorážky Mertense. Belgický štírek byl v hlavní roli ještě jednou, když po půlhodině hry v ložence střílel těsně vedle tyčky. Partenopei byli v prvním poločase jasně lepším týmem, ale nepřesnost v zakončení je prozatím stál lepší výsledek. Alkmaar nepředvedl takřka nic, ale je nutné ho pochválit v defenzivě.

Gennaro Gattuso žádné změny do druhého poločasu neudělal a i o přestávce byla Neapol více na balónu. V 57. minutě však hosté šokovali. Přesně adresovanou zpětnou přihrávku ve vápně okamžitě využil z voleje střílející Dani De Wit a Alkmaar šel k překvapení všech do jednobrankového vedení. Alkmaar udeřil z jediné příležitosti, kterou v zápase měl. Tady už musel Gattuso reagovat a ofenzivu posílil o Insigneho s Ruiem.

Neapol sice stále kontrolovala hru, ale do koncovky už se dostávala obtížně. Soupeř si byl vědom svého náskok a zbytek utkání tomu pochopitelně podřídil. Partenopei se přes obranný blok nedostali a střelecké pokusy Petagny a Ruize schoval do rukavic Bizot. Sudí ještě přidal pět minut nastaveného času, během kterých si Neapol vytvořila tlak, ale vyrovnat už nedokázala. Italové si domácí porážkou zkomplikovali postupové plány, naopak Alkmaar ukázal, že i v oslabené sestavě se dá uspět.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
John Obi Mikel

4:0

Reagovat
smazaný uživatel

Neapol si s chutí zastřílí...avanti NAPOLI!

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Elmas

3:2

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
Seydou Doumbia

3:1

Reagovat
REPLIKATOR

Alkmaar

Reagovat
DelPiero137

Tvl, SSC

Reagovat
Largo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele