1/16 finále - odvety
25.02.2016 21:05 CET
5 : 1
(1:1)

Reportáž

Manchester si zahrával, ale nakonec postupuje po drtivé výhře 5:1

Do konce utkání zbývalo již jen necelých třicet minut a dánský Midtjylland na Old Trafford stále držel postupovou remízu 1:1. Pak se ovšem protrhla stavidla, Manchester United gólovou smrští přece jen potvrdil roli favorita a zaslouženě postupuje do osmifinále po vysoké výhře 5:1. Ocenění muže zápasu si zaslouží především mnohdy kritizovaný Memphis Depay, jenž dánské obraně nedopřál po celý zápas ani chvilku oddechu, ovšem výtečně se uvedl také mladičký Marcus Rashford, jenž si hned během svého debutu připsal dvě veledůležité branky.

Čtvrteční večer se přitom pro United vyvíjel prachbídně ještě předtím, než vůbec samotný zápas započal. Během rozcvičky se totiž zranil Anthony Martial a jeho místo musel na poslední chvíli zaujmout osmnáctiletý debutant Marcus Rashford. Navzdory pozdní změně v sestavě domácí úvodní minuty utkání poklidně kontrolovali ve snaze smazat jednobrankové manko z prvního zápasu. Místo toho však přišel šok. Pione Sisto stejně jako v Dánsku zesměšnil obranu United, když protančil kolem statického dua Blind - Carrick a křižnou přízemní ranou překonal i brankáře Romera.

Svěřenci Louise van Gaala v tu chvíli potřebovali na postup vstřelit tři góly, což při absenci kapitána Wayna Rooneyho i zmíněného Martiala vypadalo jako vážný problém. Nedlouho po Sistově gólu však skóroval znovu hráč Midtjyllandu, jenže tentokrát do vlastní sítě. Nešťastníkem v nastalé situaci se stal Nikolaj Bodurov, který strčil nohu do Depayova centru zleva a srovnal na 1:1.

Ještě do přestávky mohl dokonat obrat Juan Mata, jenž dostal příležitost pokutového kopu po faulu Romera na Herreru, avšak jeho slabé zakončení dokázal brankář Andersen vyrazit na rohový kop. Do kabin se tak v poločase odcházelo za remízového stavu, který stále posouval dále hosty, za něž v základní sestavě nastoupil i Filip Novák, zatímco Václav Kadlec figuroval na lavičce náhradníků.

Po změně stran se zprvu ještě Dánové zuby nehty drželi, ale krátce po hodině hry již neustálému tlaku United zcela podlehli. Snové chvíle v té době prožíval mladičký Rashford, jemuž se nejprve povedlo proměnit Matovu zpětnou přihrávku, a patnáct minut před koncem po skvostném centru Varely poslal svým druhým gólem večera Rudé ďábly vůbec poprvé do vedení, které jim zaručovalo osmifinále.

Midtjyllandu v tu chvíli sice stále scházelo snížit na 3:2 a postupová matematika by se znovu přiklonila na jeho stranu, jenže domácí už byli zkrátka k nezastavení. Zvláště Memphis Depay neustále terorizoval pravého beka Romera a zařídil svému celku další penaltu, když jeho ránu zastavil rukou Hansen. K zakončení se tentokráte odhodlal Ander Herrera a prudkou ranou pojistil vedení domácích.

V samém závěru pak ještě zbyl čas pro výtečného Depaye, aby se i on zapsal do střelecké listiny - nizozemský křídelník přidal třešničku na dortu v podobě pátého gólu vyvedenou ranou zpoza pokutového území. Manchester tak nakonec zdárně předešel hrozící ostudě a postupuje po vysoké a zábavné výhře 5:1 do osmifinále.

Autor: Martin Kantor / espn.co.uk

Komentáře (407)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele