Souhrn kvalifikace o postup na ME 2020 - úterý 11. 6.

11.06.2019, 17:58, aktualizováno 11.06.2019, 22:46
Komentáře a souhrny
Island porazil Turecko a oba týmy mají společně s Francií, která zdolala Andoru, na kontě shodně devět bodů. Po vítězství nad Bosnou a Hercegovinou je stoprocentní Itálie. Ve skupině C to samé platí pro Severní Irsko a Německo, zatímco čtvrtou výhru zaznamenala rovněž Belgie. Naplno bodovaly také Německo, Rusko nebo Slovensko...
Skupina C

Bělorusko - Severní Irsko 0:1

11.06.2019 20:45

Góly: 86. Paddy McNair

Severní Irsko zvládlo těžký zápas v Bělorusku a svého úterního protivníka porazilo i v odvetě, díky tomu si udrželo stoprocentní bilanci a před klíčovými dvojzápasy s favorizovaným Německem i Nizozemskem si vytvořilo nejlepší výchozí pozici. V Borisově byl k vidění nesmírně vyrovnaný průběh, mírný favorit nakonec rozhodl o svém úspěchu gólem Paddyho McNaira zhruba pět minut před závěrečným hvizdem.

Domácí výběr naopak stále zůstává bez jediného bodu a se skóre 1:9 mu patří předposlední čtvrté místo, hůře na tom je už pouze Estonsko. Diváci se příliš vyložených možností nedočkali a spíše sledovali taktickou bitvu. Po velmi opatrné dvacetiminutovce poprvé zahrozili hosté. Otevření skóre měl na kopačce Evans, jenomže v zakončení nezachoval potřebný klid a ve vyložené pozici trestuhodně netrefil prostor tří tyčí.

Ihned na to se mohli prosadit domácí, avšak po centru z levého křídla a následném závaru doputoval míč pouze do zámezí. Pak se do konce úvodního dějství nic zajímavého nepřihodilo, do druhé půle vstoupil aktivněji výběr z Britských ostrovů. V 50. minutě ho mohl přiblížit k vítězství Washington, ale jeho přízemní střelu z otočky dokázal skvělým zákrokem odvrátit do bezpečí připravený brankář Hutar.

O deset minut později zahrozili Bělorusové a v permanenci naopak musel být gólman Peacock-Farrell, avšak ten i s přispěním spoluhráčů nepropustil balón do své sítě. Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem se opřel do míče z první Njachajčyk. Proti jeho dobré ráně ze středu šestnáctky fantasticky zasáhl Peacock-Farrell, jenž jednoruč odvracel na rohový kop a zabránil tak téměř jisté pohromě.

V 76. minutě se na opačné straně musel ohánět Hutar, po dvou tečovaných pokusech famózně zasahoval proti skákavé ráně zblízka. Rozhodující okamžik se zrodil přesně o deset minut později. Čtyřiadvacetiletý obránce druholigového anglického Middlesbrough McNair se po narážečce s Jonesem prosmýkl kolem dvou bránících protihráčů a nakonec z mírného úhlu obstřelil Hutara, kterému chyběly centimetry k úspěšnému zákroku.

Více informací k zápasu

Německo - Estonsko 8:0

11.06.2019 20:45

Góly: 10. Marco Reus, 17. Serge Gnabry, 20. Leon Goretzka, 26. Ilkay Gündogan (pen.), 37. Marco Reus, 62. Serge Gnabry, 79. Timo Werner, 88. Leroy Sané

Němci předvedli další z krásných zápasů, byť trochu jednostranně pojatých. Bezbrannému Estonsku dali osm gólů a získali další snadné tři body. Stále jsou ale až na druhém místě tabulky za Severním Irskem, které má o jeden zápas navíc.

Že je Německo jasným favoritem, to bylo asi jasné úplně každému. Takový výsledek přesto čekal asi jen málokdo. Výrazně se pod něj podepsali dva dvougóloví střelci, Gnabry s Reusem. Po gólu přidali také Werner, Goretzka, Gündogan a Sané. Za zmínku určitě stojí i brankář Manuel Neuer, který vychytal svou 37. nulu v reprezentaci, čímž na prvním místě předčil legendárního Seppa Maiera.

Estoncům bylo už po pár minutách jasné, že tady na vyrovnaný boj nedojde. Patičkou se pokoušel už v páté minutě neúspěšně zakončit Serge Gnabry, Sané s Kehrerem zase vyzkoušeli pozornost brankáře Sergeje Lepmetse nebezpečnou kombinací. První gól přišel vzápětí. Gündogan kombinoval s Kehrerem a míč se dostal k Marcu Reusovi. Zkušený německý záložník už neměl se zakončením problémy a Němci brzy vedli.

V 17. minutě Die Mannschaft podnikl další rychlou kombinaci, která dostala míč od Leroye Saného až k volnému Sergeovi Gnabrymu. Mladý křídelník pak už jen snadno trefil odkrytou bránu. Obrana Estonska si zrovna vybírala oddechový čas a nebyla schopná moc reagovat. Toho jen o tři minuty později využil Joshua Kimmich, který oslovil krásným pasem nabíhajícího Leona Goretzku a mladý talent poslal hlavou míč opět do sítě - 3:0.

S dalšími problémy se obránci Estonska potýkali ve 25. minutě, kdy byl v jejich vápně faulován rychlý Leon Goretzka a sudí pískal okamžitě penaltu. K ní se postavil zkušený záložník İlkay Gündogan a zkušeně placírkou těsně nad zemí prostřelil brankáře Sergeje Lepmetse.

Ten musel vzápětí zasahovat po další skvělé ráně Marca Reuse. Stejný hráč si vše vynahradil ve 37. minutě, když se postavil ke standardní situaci po faulu na Goretzku. A trefil to krásně, těsně nad zdí a do míst, kam měl Lepmets dosáhnout - 5:0.

Demolice Estonců, kteří se k zakončení v podstatě nedostali, pokračovala plynule i po změně stran. První zajímavější práci měl brankář Neuer vlastně až v 56. minutě, kdy jej prověřil Zenjov. Nebylo to ale nic, s čím by si tak zkušený brankář neporadil. Němci zvolnili a už se do zakončení tak moc netlačili. Po hodině přesto udeřili, když střídající Marcel Halstenberg nabil Gnabrymu a ten uklízel do prázdné.

Ani tohle skóre ale Němcům nestačilo. Werner v 79. minutě proměnil kolmici od Draxlera na 7:0 a poslední slovo v utkání měl Leroy Sané. Asistencí se opět blýskl Draxler, který vymyslel průnikovou nahrávku na Saného. A to ještě předchozí gól Saného nebyl uznán pro ofsajd.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Severní Irsko44007:212
2.Německo330013:29
3.Nizozemsko21016:33
4.Bělorusko40041:90
5.Estonsko30031:120
Skupina E

Maďarsko - Wales 1:0

11.06.2019 20:45

Góly: 80. Máté Pátkai

Maďarsko dokázalo na stadionu v Budapešti zaskočit Wales a po vyrovnaném průběhu ho nakonec zdolalo v poměru 1:0, jedinou branku vsítil necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem Máté Pátkai. Domácí proto navázali na úspěchy s Chorvatskem (2:1) i s Ázerbájdžánem (3:1) a ve vyrovnané skupině E se dostali do čela s devíti body, jejich šance na EURO v roce 2020 tak opět vzrostla.

Semifinalista posledního evropského šampionátu z roku 2016 naopak podruhé za sebou prohrál a patří mu až čtvrté místo se třemi body, ve zbývajícím průběhu ho jistě čeká pořádný kus práce. V hostujícím dresu znovu odehrál celý zápas Gareth Bale, ale tentokráte příliš vidět nebyl. První větší možnost se urodila krátce po deseti odehraných minutách, avšak po chytré Lawrencově patičce byl pozorný gólman Gulácsi a míč zkrotil ve svých rukavicích.

Po čtvrthodině hry utekl na pravém křídle Szalai a před brankou hledal nabíhajícího Holendera, kterému chyběl k zakončení do poloprázdné branky pouhý krok. Přesně v polovině úvodního dějství střílel z osmi metrů rozběhnutý Lawrence, nicméně po zemi mířil jen doprostřed branky, kde číhala připravená náruč Gulácsiho. Zhruba deset minut před přestávkou mohl otevřít skóre domácí Orban, ale po rohovém kopu hlavičkoval do boční sítě.

Maďaři trápili svého favorizovanějšího rivala i ve druhé půli. V 57. minutě se opřel do odraženého balónu Szoboszlai a jeho projektil z hranice pokutového území minul vzdálenější šibenici vskutku o několik centimetrů. Za další tři minuty hledal Lawrence v předbrankovém prostoru hvězdného Balea, jenže tomu zakončení vůbec nesedlo a mířil pouze do rukou jistého Gulácsiho. Domácí byli blízko k vedení v 76. minutě.

Z velké vzdálenosti zkusil štěstí střídající Kleinheisler a brankář Hennessey měl co dělat, aby vytěsnil míč na rohový kop. Po jeho zahrání se snažil dopravit balón do prostoru tří tyčí Orban, ovšem na brankové čáře předvedl famózní obranný zákrok Allen a na poslední chvíli odkopával akrobaticky do bezpečí. Svěřenci italského trenéra Marca Rossiho se dočkali zaslouženého gólu v 80. minutě, kdy o osudu tohoto duelu rozhodl Pátkai nekompromisní ranou ze sedmi metrů přímo pod břevno po výtečné práci důrazného Szalaie.

Více informací k zápasu

Ázerbájdžán - Slovensko 1:5

11.06.2019 18:00

Góly: 29. Ramil Šejdajev - 8. Stanislav Lobotka, 27. Juraj Kucka, 30. Marek Hamšík, 57. Marek Hamšík, 85. Dávid Hancko

Slovensko si i díky dvěma gólům kapitána Marka Hamšíka bez potíží poradilo s Ázerbájdžánem a z Baku se vrací se třemi body. Hamšík se trefil dvakrát a k němu se přidali ještě Stanislav Lobotka, Juraj Kucka a také mladík Dávid Hancko.

Dlouhá a náročná cesta zpátky z Baku mohla slovenskému národnímu výběru ubíhat mnohem lépe. Slováci se totiž domů vraceli se třemi body v kapse a ještě k tomu nadmíru ofenzivní podívané. Domácím totiž nasázeli tři branky ještě do konce první půle a v té druhé pak přidali další dvě trefy. Slovenský kapitán se díky dvěma gólům osamostatnil na čele nejlepších střelců své země.

Slovensko hrálo od prvních minut mnohem aktivněji než jeho soupeř. První obrovskou šanci si hosté připsali už ve 4. minutě. Pekarík odcentroval z pravé strany do pokutového území, kde si na jeho pobídku naskočil Mak, jehož hlavičku brankář Kamran Ağayev skvěle vyrazil. První gól na sebe nenechal dlouho čekat. Po dalších čtyřech minutách totiž s balonem u nohy protančil až do vápna Stanislav Lobotka a překonal brankáře střelou k tyči.

Svou troškou do mlýna chtěl přispět i Juraj Kucka. Záložník italské Parmy napřáhl ze střední vzdálenosti a domácí brankář se musel hodně snažit, aby jeho dělovku alespoň vytáhl nad břevno. Další souboj však vyzněl pro Kucku. Ten se z přímého volného kopu trefil naprosto parádně a lahůdkovou ranou navýšil vedení Slováků.

Práci měl i brankář Martin Dúbravka. Jen minutu po zvýšení totiž Slovensko inkasovalo. Nikdo z obránců nedokázal pokrýt nebo zastavit Ramila Šejdajeva, který se dostal do vápna, navedl si míč do středu na střelu a nechytatelně ji poslal k tyči - 2:1.

Tím ale bláznivá pasáž neskončila. Ve 31. minutě totiž panoval rozdíl opět dvoubrankový. Balon si pod patronát vzal Marek Hamšík a ukázal, že v Číně nic ze své kopací techniky neztratil. Brankář Kamran Ağayev na jeho ránu zpoza vápna nestačil reagovat. Ještě do konce první půle mohl zvýšit svou premiérovou brankou mladý talent Róbert Boženík, jenže jeho ráně se Ağayev postavil.

První zajímavý střelecký pokus druhé půle měl na svědomí Juraj Kucka, který sledoval, jak jeho další krásnou ránu vyráží dnes hodně osamocený brankář. V 58. minutě už Slovensko vedlo o tři góly. Denis Vavro si naběhl k vápnu a zpětnou nahrávkou oslovil Marka Hamšíka, který vstřelil svou druhou branku v zápase - 4:1.

Od té doby se utkání v podstatě již jen dohrávalo. Přesto jsme se dočkali ještě jedné trefy. Jejím autorem se stal Dávid Hancko, který si naběhl do vápna a patičkou jej do obrovské šance vyslal Duda. Kombinační souhra par excellence.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Maďarsko43016:49
2.Slovensko32017:26
3.Chorvatsko32015:46
4.Wales31022:33
5.Ázerbájdžán30033:100
Skupina H

Albánie - Moldavsko 2:0

11.06.2019 20:45

Góly: 65. Sokol Çikalleshi, 90+2. Ylber Ramadani

Albánie potvrdila úlohu favorita proti Moldavsku a porazila ho v poměru 2:0, ovšem na tříbodovém zisku se pořádně nadřela. Po vyrovnaném průběhu poprvé skórovala až v 65. minutě, svůj hubený náskok pojistila v nastaveném čase. Díky druhému vítězství ve skupině H se nachází na čtvrtém místě tabulky s devíti body a za vedoucí Francií zaostává o body tři. Hostům momentálně patří pátá pozice se třemi body, za nimi už je jen poslední Andorra.

Domácí drželi balón z téměř šedesáti procent a vyprodukovali dvakrát více střel než jejich úterní konkurent, nicméně gólově se dlouho prosadit nemohli. Úvodní větší příležitost si vytvořili po osmi minutách hry. Po centru z levé strany tečoval míč na hranici brankového území Sadiku přímo na kopačku osamoceného Hysaje, jenž ale ve vyložené pozici trestuhodně selhal a balón napálil nad břevno.

Přesně v polovině úvodního dějství napřáhl z hranice pokutového území Sadiku a brankář Koşelev musel zasahovat, následná dorážka Lenjaniho byla zablokována. Necelých deset minut před přestávkou vznikl v šestnáctce Moldavska obrovský závar. Koselev nejprve vyrážel v tíživé pozici vysoký centr z levého křídla a pak si brilantně poradil se střelou zblízka od Uzuniho. Obrázek hry se příliš nezměnil ani ve druhém poločase.

Domácí se stále tlačili do zakončení a hosté naopak zodpovědně bránili. V 53. minutě ojediněle zahrozil outsider tohoto klání, rána Damaşcana z hranice šestnáctky těsně proletěla vedle vzdálenější konstrukce. Albánci se dočkali vedoucího gólu o dvanáct minut později. Střídající Sokol Çikalleshi ani ne po sedmi minutách strávených na trávníku využil zpětné přihrávky od dalšího střídajícího hráče Roshiho a zblízka propálil bezmocného Koseleva.

V 70. minutě se blýskl s unikátním sólem Uzuni, jenomže v rozhodující chvíli si ukopl míč od kopačky a ten skončil v náručí hostujícího strážce. Za dalších deset minut mohl překvapivě vyrovnat nově příchozí Boiciuc, ale ze šesti metrů hlavičkoval příliš vysoko. Ve druhé nastavené minutě stvrdil výhru Albánie Ylber Ramadani, který po přihrávce od Uzuniho vystřelil ze šestnácti metrů a svůj přízemní pokus usměrnil k přední konstrukci.

Více informací k zápasu

Andorra - Francie 0:4

11.06.2019 20:45

Góly: 11. Kylian Mbappé, 30. Wissam Ben Yedder, 45. Florian Thauvin, 60. Kurt Zouma

Francouzi si po blamáži v Turecku spravili chuť a Andoře nakonec nastříleli čtyři branky. Výhra Francie se pochopitelně očekávala, stejně jako změny v sestavě, které před utkáním udělal Didier Deschamps. Do andorské sítě se postupně prosadili Mbappé, Ben Yedder, Thauvin a Zouma. Vysoké skóre navíc znamená, že se Francie vyhoupla do čela celé kvalifikační skupiny H.

Didier Deschamps nakonec vyměnil přes půl sestavy a v základu nechal jen brankáře Llorise, Pogbu, Griezmanna a Mbappého. Kompletně například pozměnil celou obranou čtveřici. Francie podle očekávání v zápase dominovala a Andoře za devadesát minut nic zásadního nepovolila.

Andorra sice přečkala úvodní desetiminutovku, ale hned ve 12. minutě inkasovala první gól z kopačky kanonýra Kyliana Mbappého. Útočník PSG si naběhl na Ndombélého pas a lehkým obloučkem přes Gómese poslal Francii do uklidňujícího vedení. Reprezentanti galského kohouta navíc dál obléhali domácí šestnáctku a po půlhodině hry zdvojnásobili své vedení. Wissam Ben Yedder dostal přihrávku uvnitř vápna a přesnou střelou překonal Gómese. Postupně přicházely další a další šance Francouzů a bylo zřejmé, že to Andorra nemůže ustát. V nastaveném čase prvního poločasu akrobaticky zakončil Zoumův centr Florian Thauvin a mistři světa šli do šaten za pohodlného stavu 3:0.

Kvalifikační skupina se zatím vyvíjí mezi trojicí Francie, Island, Turecko velmi vyrovnaně a není vyloučeno, že na konci cyklu nebude rozhodovat celkové skóre. Francie ale přidala ve druhém poločase Andořanům už jen jeden gól, navzdory velkému množství příležitostí. V 62. minutě dotlačil balón po standardce za brankovou čáru Kurt Zouma a tím udělal gólovou tečku za utkáním. Francie mohla několikrát navýšit, asi největší příležitost spálil v nastavení znovu Kurt Zouma, když zblízka osamocený trestuhodně přestřelil branku. Francie ale splnila povinnost a ze hřiště Andorry veze vysoké vítězství a tři body.

Více informací k zápasu

Island - Turecko 2:1

11.06.2019 20:45

Góly: 21. Ragnar Sigurdsson, 31. Ragnar Sigurdsson - 40. Dorukhan Toköz

Turecko nedokázalo navázat na senzační sobotní úspěch s Francií (2:0) a na půdě neoblíbeného Islandu padlo v poměru 1:2. Kvůli tomu přišlo o první příčku v tabulce, poprvé v kvalifikačním cyklu ztratilo body a také vůbec poprvé inkasovalo. Domácí naopak oživili své naděje na EURO v roce 2020 a s devíti body jim patří třetí pozice jen o skóre právě za druhým Tureckem. Islanďané vsítili oba dva své góly během úvodní půlhodiny.

Hosté sice ještě do poločasové přestávky snížili, jenomže ve druhém dějství už na pozornou defenzívu protivníka nevyzráli. V prvních dvaceti minutách sledovali diváci na stadionu v Reykjavíku opatrný průběh, pak se svěřenci trenéra Erika Hamréna dostali z ničeho nic do vedení. Přímý volný kop Gudmundssona z pravé strany propadl až k zadní tyči, kde číhal Ragnar Sigurdsson a hlavičkou z mírného úhlu do protipohybu gólmana Günoka rozvlnil síť.

Za další tři minuty se domácí dožadovali odpískání pokutového kopu po pádu Bjarnasona, avšak píšťalka polského rozhodčího Marciniaka zůstala němá. Po necelé půlhodině hry se poprvé musel vytáhnout Günok, jenž během několika sekund parádně zneškodnil střely Bjarnasona i Gylfiho Sigurdssona. Domácí se dočkali dalšího gólu ve 31. minutě, podruhé v tomto úterním zápase skóroval Ragnar Sigurdsson.

Zkušený dvaatřicetiletý obránce ruského Rostova využil rohového kopu Gylfiho Sigurdssona z levé strany a následné prodloužené hlavičky od Bjarnasona, u pravé konstrukce již snadno dorazil balón do odkryté branky. Hostům svitla naděje na bodový zisk o devět minut později. Kahveci odcentroval od rohového praporku, ve středu pokutového území vyskočil nejvýše do vzduchu Dorukhan Toköz a hlavou usměrnil míč k vzdálenější tyči.

Island vstoupil do druhé části aktivněji a dvoubrankové vedení si mohl vzít zpět ve 47. minutě, jenomže dalekonosná rána Gylfiho Sigurdssona z více jak třiceti metrů prosvištěla o půl metru vedle. Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem mohl vyrovnat Yazici, ale proti byl brankář Halldórsson a balón brilantně odvrátil na rohový kop. A když si domácí strážce poradil v 90. minutě i s krouceným pokusem Çalhanoğlua, tak se výsledek nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Francie430112:39
2.Turecko43019:29
3.Island43015:59
4.Albánie42025:36
5.Moldavsko41032:103
6.Andorra40040:100
Skupina I

Belgie - Skotsko 3:0

11.06.2019 20:45

Góly: 45. Romelu Lukaku, 57. Romelu Lukaku, 90+2. Kevin De Bruyne

Když má robustní útočník Romelu Lukaku den, je prakticky nemožné ho zastavit. Dnes se o tom přesvědčilo Skotsko, do jehož sítě se Lukaku trefil dvakrát. K němu se přidal ještě kolega De Bruyne a snadné vítězství o tři branky bylo na světě.

Belgičané nehodlali nic podcenit a nasadili to nejlepší, co měli k dispozici. Trenér Roberto Martinez poslal do hry oba bratry Hazardovi, k nim navíc De Bruyneho, Tielemanse nebo Kompanyho a Lukakua. Hosté ze Skotska pro změnu hodně věřili zkušenému brankáři Marshallovi.

Belgičanům bylo jasné, že utkání se skotskými horaly bude hodně bolet. A potvrzovalo se to v úvodních, poznávacích minutách. Přesto šli na soupeře s technikou a elegancí. Při svém průniku ji předvedl například Thorgan Hazard, mladší z obou přestupujících bratrů. Romelu Lukaku ale jeho vybídku proměnit nedokázal. Prosadit se zkoušel i starší Eden Hazard. Nový křídelník Realu Madrid předvedl výbornou kličku a uvolnil na středu volného De Bruyneho, jehož pokus z ideální pozice Marshall parádně vytěsnil mimo.

Skotská obrana dnes ani přes své nesporné kvality a zkušenosti nepůsobila vůbec pozorným a klidným dojmem. Další její chyby chtěl využít De Bruyne, ale jeho rána směřovala nakonec o pár centimetrů vedle. Rohový kop opory Man City se pokoušel svou mohutnou hřívou usměrnit do brány Axel Witsel, jenže Marshall byl opět proti.

První branky jsme se především díky Marshallovým schopnostem dočkali až v nastaveném čase první půle. Eden Hazard udržel míč na hřišti a postupoval s ním k vápnu, načež posadil krásný míč na hlavu Romela Lukakua - 1:0 pro Belgii.

Pak se sice změnily strany, ale nikoli nastavený rytmus hry. Belgii mohl poslat do vyššího vedení opět De Bruyne, jehož skvělý volný přímý kop vyrazil parádním zákrokem Marshall mimo. Když ale Marshall vyrážel ránu De Bruyneho v 57. minutě, odeslal míč jen k Lukakuovi. A pro střelce Manchesteru United už nebylo problémem překonat brankáře Skotů podruhé.

Stejný hráč mohl v 72. minutě završit hattrick, jenže po překvapivé ráně minul tyč o pár centimetrů. Skotsko se po většinu utkání jen bránilo jasně lepším a fotbalovějším hráčům domácí Belgie, kterým tleskal celý King Baudouin Stadium. Deset minut před koncem utkání se připomněl Callum McGregor, jehož tvrdou ránu musel brankář Thibaut Courtois těžce vyrážet.

Pak se střeleckými pokusy neuspěli ani McKenna s Forrestem. Přeci jen měli v utkání poslední slovo domácí Ďáblové. Po další ostré ráně De Bruyneho byl sice ještě úspěšnější brankář Marshall, v nastaveném čase už ale ne. Kevin De Bruyne si vyměnil míč s Driesem Mertensem a parádní ranou pravačkou uzavřel skóre na konečných 3:0 pro Belgičany.

Více informací k zápasu

Rusko - Kypr 1:0

11.06.2019 20:45

Góly: 38. Aleksej Ionov

Ruská sborná si sice jako proti Kazachstánu a San Marinu nezastřílela, ale i tak může slavit veledůležité vítězství nad nevyzpytatelným Kyprem. Utkání v Nižním Novgorodu rozhodla jediná trefa záložníka FK Rostov Alekseje Ionova.

Pro oba týmy mělo vzájemné utkání velkou váhu. Rusy čeká v příštím kvalifikačním kole klíčové utkání se Skotskem a bylo dobré do něho jít s tříbodovým ziskem proti Kypru. Středomořský celek si zase chtěl uchovat postupovou naději a k tomu potřeboval v Nižném Novgorodu minimálně bodovat.

Rusové si v úvodu utkání vytvořili opravdu velký nápor, Kypr se okamžitě ocitl pod tlakem, kterému jen stěží odolával. Po čtvrthodině hry velice nebezpečně, avšak přímo do náruče brankáře Parda, hlavičkoval Dzjuba. O dvě minuty později zase vstřelil neregulérní gól z ofsajdu Alexej Ionov a ve 23. minutě se neujala ani střela Fernandese, kterou na brankové čáře zastavil Laifis. Tlak Ruska se dál stupňoval a domácí příznivci se nakonec dočkali ve 38. minutě, když z levé strany poslal míč do vápna Kudrjašov a Aleksej Ionov propálil bezmocného Parda. Rusko vedlo nad Kyprem zcela zaslouženě 1:0 a optimističtí ruští fanoušci očekávali, že se spustí ten samý brankostroj jako proti Kazachstánu nebo San Marinu.

Vstřelená branka ale sbornou nijak zvlášť nenakopla. Domácí sice zůstávali nadále častěji u balónu, ale Kypr zlepšil presink a začínal být i směrem dopředu více nebezpečný. Rusko mělo hned několik možností výsledek pojistit a zejména Arťom Dzjuba pálil jednu možnost za druhou. V jedné příležitosti hlavičkoval těsně vedle, aby ve druhé napálil jen brankáře Parda. Kypr chtěl v závěru zápasu domácí zatlačit, ale to se mu díky zkušené hře soupeře vůbec nepodařilo. Rusko zvítězilo 1:0 a dál pronásleduje vedoucí Belgii.

Více informací k zápasu

Kazachstán - San Marino 4:0

11.06.2019 16:00

Góly: 45+1. Islambek Kuat, 62. Maksim Fedin, 65. Gafurzhan Sujumbajev, 79. Bauyržan Islamchan

Kazachstán potvrdil jasnou úlohu favorita proti trpaslíkovi ze San Marina a bez větších potíží ho porazil v poměru 4:0. Svěřenci českého kouče Michala Bílka tak odčinili předchozí dvě porážky a zachovali si alespoň teoretickou šanci na postup, v tabulce skupiny I jim patří třetí pozice se šesti body. Hosté se ani na čtvrtý pokus v tomto kvalifikačním cyklu neprosadili a jsou beznadějně poslední s hrozivým skóre 0:20.

Domácí měli jasně navrch od úvodního hvizdu, ovšem do vedení se dostali až v nastavení první půle a další tři zásahy přidali po přestávce. Kazaši ihned vytvořili na protivníka obrovský tlak a v úvodních dvaceti minutách ho doslova sevřeli před pokutovým územím. Nejprve napřáhl ze střední vzdálenosti Bauyržan Islamchan a brankář Benedettini s vypětím všech sil odvrátil balón na rohový kop.

Ihned na to zakončoval ze středu šestnáctky Malyj a jen těsně přestřelil hostující branku, vzápětí proletěla povedená rána Šomka o decimetry vedle levé tyče. V 17. minutě se Benedettini vytáhl s dalším parádním zákrokem, bombu Šomka směřující pod břevno vyrazil nad svou branku. Poté nápor favorita lehce opadl a opět vzrostl až v závěrečných deseti minutách první půle. Kazachstán přeci jen otevřel skóre úterního utkání ve 45+1. minutě.

Gafurzhan Sujumbajev se zjevil na levé straně šestnáctky a zpětnou nahrávkou vybídl ke skórování Islambeka Kuata, jenž z deseti metrů zamířil přesně k pravé tyči. Benedettini byl v permanenci také po výměně stran, během krátké chvíle musel zasahovat proti pokusům Sujumbajeva, Tagybergena a Kuata. V 62. minutě po dlouhém nákopu Šomka vypálil z mírného úhlu z deseti metrů střídající Maksim Fedin a propálil hostujícího strážce - 2:0.

Kazaši se po druhé trefě uklidnili a další gól přidali o tři minuty později. Sujumbajev se po přímém volném kopu od Islamchana opřel do míče z osmnácti metrů a Benedettini jeho tvrdý projektil nedokázal udržet v rukavicích. Následně byl nejvíce vidět Islamchan, jehož nejprve vychytal sanmarinský strážce, a následně se chvěla branková konstrukce. Stejný hráč přeci jen uzavřel gólový účet v 79. minutě, z pětadvaceti metrů totiž parádně zavěsil k přední tyči.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Belgie440011:112
2.Rusko430115:39
3.Kazachstán42027:76
4.Skotsko42024:76
5.Kypr41036:53
6.San Marino40040:200
Skupina J

Řecko - Arménie 2:3

11.06.2019 20:45

Góly: 54. Zeca, 87. Konstantinos Fortounis - 8. Alexander Karapetjan, 32. Gevorg Ghazarjan, 74. Tigran Barseghjan

Řecko si výrazně zkomplikovalo boj o postup na evropský šampionát v roce 2020, když před vlastními fanoušky v Aténách podlehlo nevyzpytatelné Arménii 2:3. Po celkem vydařeném vstupu do tohoto kvalifikačního cyklu prohrálo podruhé za sebou a v tabulce skupiny J se propadlo na čtvrté místo se čtyřmi body. Jeho úterní protivník naopak po výhře s Lichtenštejnskem (3:0) získal nesmírně cenný skalp a je třetí se šesti body.

Hostům se především vydařil první poločas, ve kterém vsítili hned dva góly a i přes tlak protivníka po změně stran přeci jen udrželi těsný náskok až do závěrečného hvizdu. Přitom domácí začali aktivněji a poprvé zahrozili v 7. minutě. Konstantinos Fortounis se odhodlal ke střele z dvaceti metrů a brankář Hajrapetjan musel předvést skvělý zákrok. Neuběhlo ani šedesát sekund a Arménie se na opačné straně prosadila z brejku.

Alexander Karapetjan obdržel kolmici za obranu od Tigrana Barseghjana, obešel gólmana Vlachodimose a pak z ostrého úhlu dopravil míč do odkryté branky. Domácí po inkasované brance přitlačili, jenomže nic zásadního si nevypracovali a naopak po půl hodině hry kapitulovali podruhé. Gevorg Ghazarjan se v pokutovém území soupeře zbavil zasekávačkou padajícího Papastathopoulose a pak chladnokrevně zakončil do protějšího spodního rohu.

Řekům svitla naděje na bodový zisk necelých deset minut po přestávce. Fortounis předložil balón přímo proti kopačce Zecy, na jehož bombu z první si sice Hajrapetjan sáhl, ale v cestě do sítě ji zabránit nedokázal. V 65. minutě mohl mírný favorit srovnat krok, avšak proti byl hostující strážce a tvrdou ránu z dvanácti metrů reflexivně odvrátil do bezpečí. Za dalších devět minut vrátil hostům dvoubrankové vedení Barseghjan.

Pětadvacetiletý záložník makedonského klubu Vardar Skopje po posunutí od Mchitarjana orazítkoval bližší konstrukci, s dorážkou si však věděl rady a pokořil bezmocného Vlachodimose. Domácí sice ještě snížili v 87. minutě zásluhou aktivního Fortounise, jenž předvedl úchvatné sólo přes tři protihráče a vyzrál i na Hajrapetjana, jenomže na vyrovnání se již nezmohli.

Více informací k zápasu

Itálie - Bosna a Hercegovina 2:1

11.06.2019 20:45

Góly: 49. Lorenzo Insigne, 86. Marco Verratti - 32. Edin Džeko

Italové dokázali na domácí půdě otočit nepříznivě se vyvíjející zápas s Bosnou a Hercegovinou. Jako první se sice prosadil Edin Džeko, ale druhá půle už patřila domácím. Svěřenci trenéra Manciniho zásluhou Insigneho vyrovnali a v závěru strhl vedení na jejich stranu Verratti.

Jen málokdo tipoval, že by Bosna dokázala uhrát s Itálií dobrý výsledek. A to přesto, že trenér Prosinecki nasadil obvyklé podezřelé jako Džeka, Pjaniće, Višću, Gojaka nebo brankáře Šehiće. Toho ostatně čekalo dost práce, protože do hry se v dresu Itálie dostal nejlepší kanonýr minulého ročníku, nestárnoucí Fabio Quagliarella. Místo zbylo i na veterány Chielliniho s Bonuccim nebo Insigneho s Bernardeschim.

První střelecký pokus utkání měl na svědomí právě Fabio Quagliarella. Jeho rána zpoza vápna však nemířila přesně a skončila mimo tři tyče. Své šance měli i hosté. Edin Višća byl od začátku utkání hodně nebezpečný a připsal si první větší příležitost. Dostal se totiž s míčem díky Džekově pohybu až do zakončení, které mu však zmařil Leonardo Bonucci. Zkušená opora Juventusu totiž ve skluzu trefila míč a vychýlila jej mimo tři tyče.

Italové se stále častěji spoléhali na centrované míče, které hledali Bernardeschiho nebo Quagliarellu, leč urostlý obránci Bosny a Hercegoviny si s nimi vždy věděli rady. A když už nestačili oni, byl tu spolehlivý a stále hodně mrštný brankář Šehić. Postupně se pokoušeli ho ohrozit Barella s Jorginhem a Insignem, jenže Šehić si vždy poradil.

I díky němu to tak mohli být hosté, kteří se trochu překvapivě dostali do vedení! Ve 32. minutě se po přihrávce patičkou k míči dostal Edin Višća, který poslal prudkou přihrávku před branku. Tam si naběhl Edin Džeko, kterému italská kopaná není cizí. Důraz prokázal i nyní, když se nenechal odstavit od míče a doklepl jej za bezbranného Sirigua.

Domácí se museli snažit daleko víc. Prapor jejich ofenzivy symbolicky pozvedl Fabio Quagliarella. Kanonýr Sampdorie Janov prověřil pozornost Ibrahima Šehiće zpoza vápna technickou střelou, ale hostující gólman dobrým zákrokem vytáhl míč na roh. Trenér Roberto Mancini věděl, že musí něco změnit. Ve snaze o větší aktivitu ukázal na Federica Chiesu a udělal dobře.

Chiesa se sice nepodílel přímo na první brance, ale i on přispěl k většímu nebezpečí před Šehićem. Rohový kop poslal Federico Bernardeschi přesně na nohu napřahujícího se Lorenza Insigneho, který čekal na kraji vápna. Opora Neapole nádherným volejem překonala vše před sebou a Italové srovnali krok.

S tím se samozřejmě stále nechtěli smířit. Kromě střely Eldara Ćiviće, kterou musel brankář Sirigu vyrážet, domácí nepustili svého soupeře k větším šancím. O chvíli později se na zadní tyči pokoušel prosadit Chiesa, jenže brankář Šehić si poradil.

Když už se pomalu zdálo, že se oba týmy rozejdou s bodem, zaúřadoval opět Lorenzo Insigne. Tentokrát v roli asistenta, když si obhodil prvního protihráče a pokračoval až do vápna. V něm volil zpětnou nahrávku na Marca Verrattiho, který se přesnou střelou na zadní tyč nemýlil.

Více informací k zápasu

Lichtenštejnsko - Finsko 0:2

11.06.2019 20:45

Góly: 37. Teemu Pukki, 57. Benjamin Källman

Finové pokračují ve skvělé kvalifikační jízdě a po povinné výhře v Lichtenštejnsku drží druhou pozic. Na třetí Arménii, která překvapivě zvítězila v Řecku, mají tříbodový náskok. Lichtenštejnci naopak zůstávají poslední bez bodu.

Za Finsko jako první zahrozil ve druhé minutě Sparv, jehož pokus chytil brankář Lichtenštejnska Hobi. Ten si poradil i se střelou Arajuuriho o dvě minuty později. V jedenácté minutě zahrozili i domácí, kdy gólman Suomi musel dávat pozor Wieserovi a následně Salanovićovi. Nadále to sice byli hosté, kdo diktoval tempo hry, ale ani Lichtenštejnci nebyli bez šancí. Ve 23. minutě to například opět zkoušel Salanović.

Hodně vidět byl opět finský Pukki, jenž minutu po Salanovićově pokusu o fous minul Hobiho svatyni. Podobně si za další čtyři minuty počínal Pukkiho spoluhráč Källman. Ve 37. minutě už se hosté dočkali úvodní branky. Lod vybojoval míč na protihráči a naservíroval jej před bránu zcela volnému Pukkimu, jenž neměl problém uklidit balón do opuštěné klece. Suomi se do konce první půle snažili ještě o jeden zásah, Hobi ale již do přestávky žádný míč ze sítě nelovil.

Lichtenštejnsko po změně stran naznačilo, že se ještě chce porvat o výsledek, když Hrádeckého postupně ohrozili Wolfinger a hned dvakrát Salanović. V 57. minutě ale Finové jasně řekli, že si zápas nechtějí komplikovat. Lappalainen táhl akci po levé straně, přešel přes dva protihráče a podobně jako Lod v prvním poločase přihrál do malého vápna, kde míč dopravil do brány Källman - 0:2.

Domácí chtěli prolomit střelckou smůlu, neboť v právě probíhající kvalifikaci se ještě neradovali z gólu. Na Hrádeckého ovšem vysílali především propagační pokusy. Takové byly i projektily Polverina z 69. a Schüllera ze 76. minuty. Hosté se výsledek víceméně kontrolovali. O druhou branku usiloval Källman, ale žádnou ze svých dalších šancí již neproměnil. I tak se Finsko po závěrečném hvizdu radovalo z výhry.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Itálie440013:112
2.Finsko43016:29
3.Arménie42027:66
4.Řecko41126:84
5.Bosna a Hercegovina41125:74
6.Lichtenštejnsko40040:130

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (62)

Přidat komentář
Black Jagir

Bílek

Reagovat
smazaný uživatel

Vysledky 3:0, 0:4, 0:3, 4:0

Reagovat
Black Jagir

Na Kypru musí vyhrát 3:0

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
RadekVonCZE

*

Reagovat
monty25

Island Nechápu, co v sobotu dělali Francouzi...

Reagovat
stas87

Prehrali vo Svedsku, remizovali 0:0 v Bielorusku...oni maju takmer kazdu kvalifikaciu problemy vonku, kde minimalne jeden zapas strati body. Ci uz to je remiza alebo prehra, takze to take prekvapenie nie je. Herne boli ale vraj strasni, nevystrelili vobec na turecku branku.

Reagovat
Pharrell

T

Reagovat
ZB 07

OT: MS žen, USA - Thajsko 13:0

Reagovat
monty25

Čekal jsem, že to bude jasný, ale až takhle? Nejvyšší výhra v historii MS žen, Alex Morgan 5 gólů.

Reagovat
ZB 07

Koukals na to? 10 gólů daly ve druhým poločase, to je šílená demolice.

Reagovat
monty25

Já právě koukal na Island.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
frankiefcb

Ti Fini mají tu kvaldu rozjetou skvělé, pokud doma porazí Řeky, tak postup pro ně bude hodně blízko.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
andrew96

Bosnu v pátek porazili zaslouženě. Když se Řekové, Arménie a Bosna oberou navzájem, mohli by to dotáhnout.

Reagovat
frankiefcb

Tak mají to momentálně rozjeté hodně dobře. Hlavně ta výhra Arménie v Řecku jim hodně pomohla. Pokud z domácích zápasů budou mít minimálně 7 bodů a venku urvou nějaký bodík, tka jdou dále.

Reagovat
JeséRodriguez

ME bez Řecka nechceme

Reagovat
RadekVonCZE

Rolls Reus potvrzuje svoji formu

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

nezastavitelný..... (když není zraněný)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Könin Reus

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
RadekVonCZE

Přál bych si vidět Kazachy s Bílkem a Suomi Perkele na Euru

Reagovat
Pharrell

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
mayday

Ten kurz na Slováky byl dobrej dárek, to jsem si dal sólo.

Reagovat
stas87

Bale. A celkovo Wales hra obrovsku sracku, ti mohli fasnut kludne trojku od cabajkarov. Myslel som si, ze Wales si pomerne v klude ustrazi druhe miesto za Chorvatskom, ale oni su v zapasoch vonku vylozene trapni. Slovaci ich musi rozbit.

Reagovat
RadekVonCZE

Oba Uherské týmy in

Reagovat
DrQQ

Sú tam však tri! :-)

Reagovat
Muffi

Reagovat
smazaný uživatel

jj

Reagovat
frankiefcb

no ta Vaše skupina je teda solidní.

Reagovat
adalbertus

Reagovat
mayday

Tam to bude zajímavý no.

Reagovat
Emmett Brown

Maďari pekne doma, tam to bude ťažké

Reagovat
adalbertus

Reagovat
Stannis Baratheon

Upřímně nechápu co se z nich dělá. Jednou se jim povedlo EURO, jinak vždy patřili k průměru nebo i podprůměru. Hráče až tak skvělé nemají, těch pár hvězd to nehraje za zbytek kopyt.

Reagovat
frankiefcb

Tak je mám rád. Hlavně Bale. Za Giggse na tu šanci čekali a ak se jim povedlo to EURO. Plus měli skvělou píseň na EURO 2016 https://www.youtube.com/watch?v=PmHnnkzgjCI.

Reagovat
Stannis Baratheon

Jo, já mám Wales strašně rád jako zemi. I ve fotbale mi jsou sympatičtí. Ale myslím že jsou strašně přeceňováni po jednom menším úspěchu na ME.

Ta písnička je dobrá no, taky jsem jim trochu fandil i díky ní l.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
BaggioRoberto

Nic se z nich nedělá. Dřív byli slabí, o Euru nemohli uvažovat, ale teď mají silnou generaci. Nikdo nečeká, že by zopakovali bronz, ale určitě mají kádr na to aby bojovali o postup. Absence Ramseyho je pro ně, ale bolestná. Kdo viděl Euro, ví, že to on je lídr.

Reagovat
Stannis Baratheon

No nahoře píše stas, že si měli v pohodě uhájit druhé místo.

Reagovat
BaggioRoberto

Asi takhle Maďaři, Wales a Slovensko jsou zhruba na stejné úrovni. Stas občas přehání.

Reagovat
Stannis Baratheon

Souhlasím, jsou na stejné úrovni dejme tomu.

Reagovat
smazaný uživatel

Majú zaujímavé talentované krídla, Balea a Ramsayho. A obrancov tiež nemajú zlých, aj keď nie top. Chýbajú im kvalitní stredni záložníci a možno hrot...

Reagovat
smazaný uživatel

Tahle nova nemecka parta hraje s eleganci a chytrosti. Generacni vymena se povedla, Nemecko hlavni favorit pro nasledujicich 8 let. Tesim se na souboje s Francii, Anglii a Brazilii.

Reagovat
stas87

Na to nemaju kvalitu na krajoch obrany. Sak aj dnes staci odrezat toho jedineho stredoveho hraca, ktory ma na starost tvorivost a su nahrati. Dokazu skvelo drzat loptu okolo 16ky ale tym to konci. A Werner nie je utocnik, ktory im vystriela vyhru na turnaji, tych otaznikov tam je viacej. K okruhu favoritov budu patrit vzdy, ale za mna su slabsi ako Spanielsko. To po rokoch dominancie padlo na drzku ale v sucasnosti idu zasa hore.

Reagovat
smazaný uživatel

Schulz je kvalita.. a kdyby byl Kimmich tam, kde patří, tak jsou kraje dobře vyřešené

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
stas87

Ale nie je a hra v strede zalohy. Schulz je dobry hrac, ale veris mu ze zahra skvelo aj v semifinale eura ci Mundialu? Ja nie. Ten tim mi pride na niektorych miestach spickovy, na inych zasa tazko priemerny a zaostavajuci za konkurentmi.

Reagovat
smazaný uživatel

Levou stranu zvladne i Rüdiger. Timo mel ted takovou pauzu v tom raketovem nastupu. Pristi sezona zrejme rozhodne, jestli pujde jeste nahoru. Ja myslim, ze jo, ale mel by vypadnout z Lipska.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak je tam obrovska inteligence vsech hracu. Malo kdy se vidi, kdyz je tym komplet zalezly v sestnastce, takova kreativita utociho mansaftu. Tech sanci tam bylo milion. Je tam obrovska symbioza.

Reagovat
stas87

Estonsko, nezabudaj na to. S lepsim superom stupa samozrejme aj inteligencia braniacich hracov. V Bielorusku to do prveho golu tak jasne nevyzeralo. Ale je fakt, ze hraci v ofenzive si maximalne vyhovi a velmi dobre sa na to pozera.

Reagovat
smazaný uživatel

Estonsko neni San Marino. Tem se takovyhle naklady moc nedavaji. Tech kvalitnich zapasu ma tahle sestava za sebou uz pomerne dost. Rikal jsem si no jo priprava... V kvalifikaci porazili Holandsko a to ma krizi momentalne za sebou. Jsem zvedav na podzim.

Reagovat
Rudnevs

Nemecko podľa mňa teraz celkom ide i kvôli tomu, že ich trénuje asistent Sorg, lebo Löw má zdravotné problémy. Taktika je asi stále tá Löwova, ale podľa mňa i tá zmena vzduchu a to, že tam je niekto iný, urobilo svoje.

Reagovat
Greny

také se tesim na ty souboje na EURU s Brazilii :)

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Co je na tom divnyho?

Reagovat
BaggioRoberto

Sané, Reus a tím to skončilo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele