Preview kvalifikace o postup na ME 2020 - úterý 11.6.

11.06.2019, 13:09
Previews
Francie o víkendu selhala v Turecku a náladu si nyní hodlá spravit proti Andoře. Turky čeká těžký duel na Islandu, Slovensko se představí v Ázerbájdžánu. Tři body se očekávají od Itálie, Ruska, Belgie a Řecka...
Skupina C
Bělorusko - Severní Irsko  (úterý 20:45)
Oba dva soupeři se ve skupině C chtějí postarat o překvapení v podobě postupu na evropský šampionát v roce 2020, do kvalifikace však mnohem lépe vstoupil výběr z Britských ostrovů. Ten ve všech třech dosavadních duelech zvítězil, na druhou stranu se potkal s mnohem přívětivějšími soupeřem než jeho středeční protivník. Bělorusové nezískali ani bod, nicméně mají za sebou nesmírně náročné duely s Nizozemskem i Německem.

Právě tito dva giganti evropské fotbalové scény jsou pasováni na největší favority skupiny C a Severní Irsko se pokusí alespoň přes jednoho z nich dostat. V dosavadním průběhu se dvakrát střetlo s Estonskem a porazilo ho po výsledcích 2:0, 2:1. Bělorusy přivítalo koncem března a díky rozdílové brance Joshe Magennise tři minuty před koncem vypršení základní hrací doby zvítězilo nejtěsnějším poměrem 2:1.

"Konkurence je obrovská, ale je nám jasné, že k účasti na EURO 2020 potřebujeme vyhrát i teď v Borisově. Tím bychom splnili první dílčí cíl, který jsme si před začátkem tohoto cyklu vytyčili. Na druhou stranu nás čeká nesmírně těžký souboj. Bělorusko nám před necelými třemi měsíci ukázalo své kvality a nebylo daleko od bodového zisku, proto musíme předvést mnohem lepší výkon než v Belfastu," prohlásil s opatrností v hlase kouč Michael O'Neill.

Devětačtyřicetiletý rodák z Portadownu dále upozorňuje na výtečnou defenzívu soupeře. "Musíme být obezřetní od samého začátku, inkasovaná branka by nám mohla výrazně zkomplikovat situaci. Důležitá bude trpělivost a správně zvolená taktika, rozhodovat mohou maličkosti," dodal O'Neill závěrem. Jeho protějšek Igor Krijušenko doufá, že jeho svěřenci přeruší třízápasovou šňůru porážek za sebou.

"Postup je zřejmě ztracen, ale i tak nehodláme kvalifikaci zabalit. Mrzelo nás, že jsme v Severním Irsku nedosáhli alespoň na remízu, teď našemu soupeři rozhodně máme co vracet," uvedl v krátkosti Krijušenko. Bělorusko nejprve marně vzdorovalo Nizozemsku a podlehlo mu vysoko 0:4, v sobotu přivítalo Německo a i přes světlé pasáže prohrálo v poměru 0:2.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.11 - 3.03 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Německo - Estonsko  (úterý 20:45)
Německo je po dvou zápasech stoprocentní a větší překážku by nemělo představovat ani Estonsko. Nationalelf vzhledem ke zranění Joachima Löwa znovu povede prozatímní trenér Marcus Sorg. Pobaltská země zatím nezískala ani bod a na německé půdě bude v pozici velkého outsidera.

Estonci každopádně nebudou mít v Mohuči co ztratit. S Německem se naposledy utkali, věřte nebo ne, ve třicátých letech minulého století - v srpnu 1937! To už je pěkná řádka let. Už tehdy měli Němci výrazně navrch, utkání vyhráli 4:1 a podobný výsledek se dá očekávat i tentokrát.

Mistři světa z roku 2014 mají kvalifikaci rozehranou parádně. Na úvod porazili v Amsterdamu silné Nizozemsko 3:2 a vyhrát dokázali i druhý venkovní zápas s Běloruskem 2:0. V něm už Nationalelf vedl prozatímní trenér Marcus Sorg, jenž nahradil zraněného Joachima Löwa. Populární Jogi bude chybět i tentokrát, ale s výkonem proti Bělorusku, který sledoval v televizi, byl velice spokojen. Cílem Německa je vyhrát celou kvalifikační skupinu a co nejdříve si zajistit postup na evropský šampionát. "Chceme zápas vyhrát za každou cenu, to teď stojí nad všemi ostatními úkoly. Chceme posouvat vývoj týmu vpřed a pokračovat v souhře. Doma si chceme vytvářet spoustu příležitostí a být dominantní," řekl Sorg, jenž vzápětí dodává: "Nejdřív ale musíme porazit Estonce, kteří mají dobrou strukturu a organizovanost."

Bylo už řečeno, že Estonci v kvalifikaci dvakrát prohráli, když v obou případech nestačili na Severní Iry. Zejména domácí zápas však měli výborně rozehraný, ale vedení z 25. minuty čtvrthodinu před koncem neudrželi a nakonec i těsně prohráli. Estonsko v minulých letech ukázalo, že dokáže získat bod i proti větším favoritům a Německo si ho nemůže dovolit v žádném případě podcenit. Vždyť to není tak dávno, co Estonsko dokázalo vyhrát na půdě Řecka nebo remizovat v Islandu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.02 - 31.00 - 50.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Severní Irsko33006:29
2.Německo22005:26
3.Nizozemsko21016:33
4.Estonsko20021:40
5.Bělorusko30031:80
Skupina E
Ázerbájdžán - Slovensko  (úterý 18:00)
Ázerbájdžán čeká na první kvalifikační výhru, další pokus má doma proti Slovensku. Hosté si taktéž nemohou v tuhém boji o dvě kvalifikační místa dovolit ztrátu a i oni touží po třech bodech.

O tom, že Ázerbájdžán umí být velice nepříjemným soupeřem, se přesvědčili mimo jiné i čeští fotbalisté ve kvalifikačním cyklu na poslední Mistrovství světa. I v bojích o postup na Euro tato zakavkazská země naplňuje pověst otravného komára, bohužel pro ni však bez bodové odezvy. Ve výsledku jsou tak Ázerbájdžánci v těžké konkurenci skupiny E na poslední páté příčce.

Pravda, třeba takoví vicemistři z Chorvatska se pořádně zapotili, aby Ázerbájdžán zdolali. Nakonec se jim to ale s vypětím všech sil povedlo. Úspěšní byli také Maďaři, kteří především díky mimořádně produktivnímu stoperovi Orbanovi vezli z Baku tři body. Sečteno, podtrženo - ačkoliv se Ázerbájdžánci snažili jak mohli, nebylo jim to nic platné.

Dosavadní počínání Slovenska v kvalifikaci je rozpačité. V nabité konkurenci, kde vedle již zmíněných Chorvatů a Maďarů figurují také ambiciózní Velšané, by měli eliminovat množštví bodových ztrát. Start měli Slováci výborný, když doma v Trnavě předčili rivaly ze sousedního Maďarska. Jenže poté přišel výlet do Walesu, kde svěřenci trenéra Pavla Hapala předvedli mdlý výkon, a zpět do střední Evropy se vraceli bez bodu.

V sobotu se kvalifikační cyklus Slováků netýkal, neboť si střihli přátelské dostaveníčko s Jordánskem. Proti asijskému celku nastoupili především náhradníci, kteří v ostrých bojích o vstupenku na Mistrovství Evropy nedostávají tolik příležitostí. Předvedli se však znamenitě, neboť v Trnavě smetli protivníka výsledkem 5:1.

Za Kavkaz tak dojela Hapalova družina dobře naladěná a chce si zpět domů přivést vítězství. "Přijeli jsme do Ázerbájdžánu vyhrát a ukázat ofenzivní hru. Je to důležitý zápas a uděláme vše, abychom tu vyhráli. Chceme se prezentovat dobrou defenzívou, pressingem, agresivitou a také kvalitním ofenzivním projevem. V minulosti jsem proti Ázerbájdžánu nehrál. Čeká nás nepříjemný soupeř, který ve skupině ještě nezvítězil a bude se o to snažit proti nám," uvedl kapitán slovenské reprezentace Marek Hamšík.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.32 - 3.71 - 1.76
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Maďarsko - Wales  (úterý 20:45)
Outsider z Maďarska opět nepříjemně kouše do svých protivníků a dělá si chutě na postup z kvalifikace. Po Chorvastku chce v Budapešti zaskočit i Wales, který taktéž touží po tom, aby se opět probojoval na Mistrovství Evropy.

Po prvním kvalifikačním duelu to s vyhlídkami Maďarů na postup příliš růžově nevypadalo. V Trnavě předvedli proti domácím Slovákům hodně mdlý výkon a zaslouženě prohráli. Leckteří pozorovatelé si po tomto vystoupení mohli snadno pomyslet, že tak slabý tým bude ve vyrovnané skupině spíše outsiderem. Stačili však další dvě klání a následovnící legendárního Ference Puskáse ukázali celé Evropě, že se s nimi musí počítat.

Vše začalo jen tři dny po zmíněné prohře na Slovensku, kdy Maďaři doma v Budapešti přivítali Chorvatsko. Hostující vicemistři světa byli před utkáním jasným favoritem, svou roli však nepotvrdili, naopak museli zkousnout hořkou porážku poté, co se domácímu souboru povedlo otočit skóre na konečných 2:1. Na tento úspěch navázalo Maďarsko v sobotu v Ázerbájdžánu, kde po celkem pohodlném průběho zaslouženě zvítězilo 3:1.

Parta okolo zkušeného Balázse Dzsudzskáka či legionářů z Německa Pétera Gulácsiho, Willi Orbána a Ádama Szalaie tak doposud nasbírala šest bodů, stejně jako první Chorvaté. Hlavní konkurenti z Walesu a Slovenska pak mají o tři body méně, odehráli však pouze dva zápasy. Boje mezi čtveřicí týmů o dvě postupová místa tak budou ještě pořádně tuhé.

Velšané chtějí podobně jako Maďaři navázat na tři roky starou účast na posledním Euru, které se konalo ve Francii. Oba reprezentační výběry zde udělaly výraznou stopu, více sa však přece jen mluvilo o ostrovních Dracích, kteří famózně došli až do semifinále, kde jejich cestu zastavili pozdější šampióni z Portugalska.

Svěřenci legendy Manchesteru United Ryana Giggse tak mají na co navazovat. Cestu za postupem na další evropský šampionát zahájili na výbornou, když v Cardiffu přemohli Slovensko. Výlet do chorvatského Osijeku se již ale Drakům tolik nepovedl. Domácí "Vatreni" se dostali do dvoubrankového vedení, které v závěru korigoval Brooks, ale to bylo ze strany hostí vše.

Wales se s Maďaskem v minulosti utkal již desetkrát a ze vzájemných duelů má pozitivní bilanci, neboť zvítězil v pěti případech a jen třikrát soupeři ze středu Evropy podlehl. Do karet hraje Giggsově družině i postavení v žebříčku FIFA, kde jsou Velšané devatenáctí, zatímco Maďaři až 32 míst za nimi. To však nakonec nemusí hrát žádnou roli. Maďaři ostatně již proti Chorvatům ukázali, jak jsou doma silní.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.83 - 3.12 - 2.69
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chorvatsko32015:46
 Maďarsko32015:46
3.Slovensko21012:13
4.Wales21012:23
5.Ázerbájdžán20022:50
Skupina H
Albánie - Moldavsko  (úterý 20:45)
Oběma soupeřům se před začátkem této kvalifikace nedávalo příliš šancí na postup a dosavadní průběh to zatím potvrzuje. Albánci se probojovali na EURO v roce 2016, nicméně teď ve velmi těžké skupině není zopakování tohoto úspěchu příliš reálné. Ve třech odehraných utkáních vyhráli jen jednou a nacházejí se na čtvrtém místě se třemi body, Moldavsku patří pátá příčka se stejným bodovým ziskem jen kvůli horšímu skóre.

Ve skupině H by se o postup na evropský šampionát měla poprat Francie s Tureckem a s Islandem, zbývající tři členové si to zřejmě rozdají o konečnou čtvrtou až šestou pozici. Albánie nejprve přivítala sebevědomé Turecko a podlehla mu 0:2, pak si s chutí zastřílela v Andoře a deklasovala ji vysoko v poměru 8:0. V sobotu hrála o naději na Islandu, jenomže prosadit se nedokázala a musela proto skousnout těsnou prohru v poměru 0:1.

Hosté v prvních dvou střetnutích byli hodně daleko od bodového zisku. Nejprve se střetli s mistry světa z Francie a prohráli 1:4, pak v Eskişehiru nedokázali vzdorovat Turecku a domů odjížděli s prohrou 0:4. Ani naposledy proti největšímu outsiderovi skupiny z Andorry nepředvedli nijak oslnivý výkon, jediný gól vsítili po necelých deseti minutách hry a proti houževnatě bránícímu protivníkovi již další trefu nepřidali.

"Je velká škoda, že jsme proti Islandu nebodovali, tím se naše naděje výrazně snížily. Hráče musím pochválit za bojovnost a nasazení, na druhou stranu jsme si nevytvořili mnoho gólových možností a v tomto ohledu se rozhodně musíme zlepšit. Pevně věřím, že Moldavsko nepodceníme a budeme produktivnější. Jednoduché to určitě nebude, náš soupeř výborně brání a umí překvapit," uvedl domácí trenér Edoardo Reja.

Poslední vzájemný souboj obou protivníků je datován do roku 2012, kdy byl v Tiraně k vidění nerozhodný bezbrankový výsledek. "Na utkání se těšíme a chceme napravit dojem proti Andoře. Je nám jasné, že Albánie je považována za favorita, my se ji pokusíme něčím zaskočit," vyjádřil se s očekáváním v hlase moldavský kouč Alexandru Spiridon.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.08 - 7.64
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Andorra - Francie  (úterý 20:45)
Pro povinné tři body si do Andorry pojedou Francouzi. Po porážce s Tureckem ani nemůže být jinak a dá se očekávat, že úřadující mistři světa zvítězí i vyšším rozdílem. Cokoliv jiného, než výraznější výhra Francie, bude považováno za velké překvapení.

Andorra je pochopitelně nejslabším účastníkem skupiny a nedá se předpokládat, že Francouze obere o nějaké body. Záporné skóre 0:6 a žádný bod není ničím překvapujícím. Hned po losu bylo jasné, že Andorra bude otloukánkem skupiny, byť minulý rok hned několikrát dokázala obrat o body celou řadu mančaftů.

Na remízy s Lotyšskem, Kazachstánem nebo Gruzií se jí v tomto kvalifikačním cyklu zatím navázat nepodařilo a doma podlehla jak Islandu, tak i Albánii. Sobotní utkání v Moldavsku pak rozhodl už po osmi minutách hry Igor Armas. Nyní čeká na vesměs amatérský výběr Kolda Alvareze nejtěžší možný soupeř - Francie.

Nikdo nečeká, že by měla mít Francie s Andorrou problémy, ale bude zajímavé sledovat, jak se její reprezentanti vypořádají s nečekanou porážkou z Turecka. Po nepostupu v Lize národů je to už druhé klopýtnutí a trenér Didier Deschamps má určitě o čem přemýšlet. Předchozí dva zápasy ale Les Blues zvládli na výbornou a jak Moldavsko, tak i Island sprovodili ze hřiště čtyřbrankovým přídělem.

Krom porážky potkala Francii v Turecku ještě jedna nepříjemnost, příznivci domácích totiž během francouzské hymny pískali. "Byl to nepříjemný okamžik, ale bohužel to není specifické jen pro Francii a Marseillesu, stalo se to tam i jiným národním týmům," vyjádřil se k situaci kouč Deschamps. Proti Andoře francouzský lodivod plánuje několik změn: "Naplánoval jsme několik změn, zdá se to být logické přinést nějaké fyziologické a fyzické osvěžení."

Francie naposledy hrála v Andoře před dlouhými dvaceti lety rovněž v kvalifikaci na evropský šampionát a oba duely vyhrála poměrně těsně (2:0, 1:0). Tehdy celou skupinu vyhrála a ovládla i závěrečný turnaj v Belgii a Nizozemsku. Zajímavé je, že v těchto zápasech proti sobě nastoupili jako hráči i oba trenéři.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 50.00 - 28.20 - 1.02
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Island - Turecko  (úterý 20:45)
V úterý večer se na stadionu Laugardalsvöllur v Rejkjavíku utkají staří známí Island a Turecko v zápase, který může zejména Turky výrazně posunout vstříc postupu. Reprezentanti země půlměsíce mají skvělou formu a kvalifikací procházejí bez ztráty kytičky, navíc ještě neinkasovali. Naposledy si Turci vyšlápli na samotné světové šampiony z Francie.

Už teď, po třech zápasech, je takřka jasné, že o dvě postupová místa svede boj trojice Francie, Island a Turecko, přičemž nejlépe do kvalifikace vstoupil posledně jmenovaný tým trenéra Şenola Güneşe.

Sedmašedesátiletý rodák z Trabzonu se ujal kormidla národního týmu teprve v lednu letošního roku, poté co ukončil angažmá v Besiktasi a za sebou má tři veleúspěšná vystoupení korunovaná sobotní výhrou nad mistry světa Francouzi. Turecko zvítězilo díky brankám Kaana Ayhana a Cenziga Ündera 2:0 a ujalo se vedení v tabulce. Şenol Güneş ale moc dobře ví, že jeho tým čeká ještě spousta práce a zejména zápas proti Islandu vnímá jako klíčový.

Turecko se s Islandem utká za posledních pět let popáté a má mu co vracet. Vikingové byli v předchozích dvou kvalifikacích na evropský i světový šampionát vždy úspěšnější a Turky porazili hned třikrát ze čtyř případů. Bolestivá byla zejména poslední porážka, kterou Turecko utrpělo na vlastní půdě v Eskişehiru 0:3.

Ale to už je historie a Turci hodlají s Islandem srovnat účty. Není pochyb o tom, že je výhra nad Francií výrazně povzbudila, ovšem ani výsledky Islandu nejsou k zahození. Severská země už dávno není to co bývala, pochopitelně myšleno v pozitivním slova smyslu. Svěřenci Erika Hamréna posbírali cenné zkušenosti na závěrečných turnajích a v této kvalifikaci zatím získali solidních šest bodů. Nevyšel jim jen zápas s Francouzi na Stade de France, který reprezentanti země galského kohouta jednoznačně ovládli 4:0.

Island i Turecko si moc dobře uvědomují důležitost utkání a každý ztracený bod může v nabité konkurenci znamenat velkou komplikaci. Důležitý duel dostal na starosti zkušený polský sudí Szymon Marciniak.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.13 - 3.23 - 2.41
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Turecko33008:09
2.Francie32018:36
3.Island32013:46
4.Albánie31023:33
5.Moldavsko31022:83
6.Andorra30030:60
Skupina I
Kazachstán - San Marino  (úterý 16:00)
Závěrečný den červnového bloku kvalifikace o ME 2020 odstartuje duelem mezi Kazachstánem a San Marinem, za jasného favorita je považován domácí výběr. Ten v dosavadním průběhu získal tři body po velmi překvapivém vítězství 3:0 nad Skotskem, ovšem v dalších dvou případech už nebodoval a dokonce nevstřelil ani jeden gól. Nyní si rozhodně bude chtít spravit chuť proti největšímu trpaslíkovi evropské části.

Reprezentace vedená českým trenérem Michalem Bílkem nejprve zaskočila výběr z Britských ostrovů. Během úvodních deseti minut vedla o dvě branky a v následujícím průběhu ještě pojistila svůj náskok, k tomu díky skvělé práci v defenzívě nedovolila soupeři téměř nic. Následně přivítala v Astaně vysoce favorizované Rusko a tentokráte neměla šanci, musela totiž skousnout vysokou porážku 0:4. Uplynulou sobotu zavítala do Belgie.

Na půdě bronzového medailisty z posledního MS v roce 2018 nezvládla začátek utkání a po čtvrthodině hry prohrávala o dvě trefy, nakonec odjížděla z Bruselu s porážkou v poměru 0:3. Pokud si chce zachovat alespoň teoretickou šanci na postup, tak ve středu musí svého rivala bezpodmínečně porazit. Hosté se znovu nacházejí na samém chvostu skupiny I, po třech odehraných střetnutích jsou beznadějně poslední s nulovým bodovým ziskem.

Nejprve bojovali na Kypru a prohráli vysoko 0:5, poté předvedli sympatický výkon se Skotskem a podlehli mu 0:2. V sobotu se představili v ruském Saransku a utrpěli obrovský debakl 0:9. Vzhledem k počtu šancí protivníka mohli být nakonec rádi, že rozdíl ve skóre nebyl dvojciferný. Oba dva nacházející soupeři se spolu v historii ještě nikdy neutkali a trochu netradičně je tak čeká vzájemná premiéra.

"Zápasy s Ruskem a s Belgií nám jasně ukázaly, kolik práce je potřeba k dosažení takto vysoké úrovně. Poprvé v tomto kvalifikačním cyklu budeme považování za favority a jasným úkolem je vítězství, jakýkoliv jiný výsledek by nás enormně zklamal. S předvedenou hrou jsem celkem spokojený, i přesto je možné, že nyní uděláme nějaké změny," prohlásil na předzápasové tiskové konferenci čtyřiapadesátiletý pražský rodák Bílek.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.03 - 22.10 - 50.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Belgie - Skotsko  (úterý 20:45)
Belgie je zatím naprosto dominantní a své postavení chce potvrdit i proti Skotsku. Zatímco domácí mají na svém kontě stoprocentní bodový zisk, hosté se po úvodní blamáži v Kazachstánu zvedli a živí naději na postup.

Dokáže ve skupině I vůbec někdo zastavit rudou mašinu trenéra Roberta Martíneze? Zatím tomu v podstatě nic nenasvědčuje. Belgičané si v konkurenci dalších pěti národních výběrů počínají zcela suvéréně a kosí protivníky jak na běžícím páse. A se vší úctou ke Skotsku, nic jiného se neočekává ani v úterní bruselské noci.

S Ruskem, potenciálně největším protivníkem v boji o skupinové prvenství, si "Rudí ďáblové" poradili celkem hladce a zvítězili 3:1. Následovala další poklidná práce s výsledkem o dvě branky, tentokrát na Kypru. Výkon Belgie pak gradoval v sobotu proti Kazachstánu, jenž si domů do středoasijských stepí odvezl třígólový příděl. V součtu tak mají Martínez a spol. na svém kontě devět bodů a s přehledem drží ve svých rukou nejen postupové, ale zároveň i první místo.
"Tento skotský tým je pořád silnější a lepší. Jsou hodně talentovaní a hrají zde hráči, kteří mají za sebou povedenou sezónu - Fraser z Bournemouthu skončil v počtu asistencí hned za Edenem Hazardem (kapitánem Belgie - pozn. redakce)."

Ve skládání komplimentů pak Martínez pokračuje: "Uvědomujeme si hrozbu, kterou tito hráči představují. Andrew Robertson vyhrál Ligu mistrů, McGinn postoupil do Premier League, Burke a Forrest získali treble, mají vítěznou mentalitu. Je to mladý, ale talentovaný výběr. Proto očekávám velmi dobrý zápas," uvedl španělský stratég.

Nejen Martínezova chvála přiživuje naděje na prolomení skotského trápení. Ostrovní výběr se totiž na vrcholné akci představil naposledy v roce 1998, od té doby se tartanová armáda kvalifikačními cykly trápí. Někdy jí k postupu chyběl kousek (jako v kvalifikaci na Euro 2008). jindy zaostala za těmi nejlepšími o pořádný kus.

Letos ale Skotové vyhlížejí další šanci na ukončení mizérie. Kvalifikaci sice zahájili doslova strašidelně, když po výsledku 3:0 padli v Kazachstánu. Následně si ale spravili chuť v San Marinu a v sobotu zvládli nervy drásající koncovku s Kyprem, kdy nejprve ztratili hubené vedení, aby si v 89. minutě vzali vypracovaný náskok zpět. Sktosko tak má na svém kontě za tři utkání šest bodů a pokud potrápí zejména Rusy, mohou se klidně konečně podívat na Mistrovství Evropy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.61 - 18.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rusko - Kypr  (úterý 20:45)
Nejproduktivnější tým v dosavadním průběhu kvalifikace Rusko může rozšířit svojí sbírku gólů v domácím zápase s Kyprem, mnohem důležitější ale bude získat tři body. Před klíčovou bitvou se Skotskem se výhra proti Kypru jeví jako nutnost, vždyť hosté porazili jen slabé San Marino, jinak ve dvou duelech prohráli.

Ruská sborná dosud nastřílela čtrnáct branek a to je ze všech účastníků suverénně nejvíce. Průměr víc jak čtyři branky na zápas si Rusové vylepšili v zápase s Kazachstánem (4:0) a především San Marinem, kterému nastříleli hrozivých devět branek. Šlo vůbec o nejvyšší výhru Ruska od doby rozpadu SSSR. Vysoké skóre může dobře posloužit, mnohem důležitější jsou ale body a ty už jednou Rusko ztratilo. Hned v prvním zápase kvalifikace nestačilo na spolufavorita Belgii.

Dá se očekávat, že Rudí ďáblové budou i nadále vítězit a Rusko si to o druhou postupovou pozici rozdá se Skotskem. Jejich vzájemný duel je na programu hned v příštím kvalifikačním kole 6. září a to na skotské půdě. Rusové tedy potřebují v domácím zápase s Kyprem získat tři body.

A to nemusí být nic snadného. Kypr představuje nevyzpytatelného soupeře, kterému se ale zatím nedaří podle představ. Středomořská země sice porazila vysoko San Marino 5:0, ale jinak ve zbylých duelech prohrála a zisk jednoho ze dvou postupových míst se zdá být utopií. Pokud bude chtít Kypr ještě postupovými kartami zamíchat, potřeboval by v Rusku bodovat a to se mu nikdy v historii nepodařilo.

Oba soupeři se spolu utkali jen třikrát a už je to hodně dlouho. V kvalifikaci na mistrovství světa do Francie v roce 1998 zvítězilo Rusko doma 5:0, ale v odvetě zklamalo a remizovalo 1:1. Rusové pak vyhráli třetí společné utkání - přátelák v Limassolu 1:0. Tentokrát se utkání odehraje nikoliv v Moskvě, ale v Nižném Novgorodu a favoritem budou svěřenci kouče Stanislava Čerčesova.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 6.85 - 14.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Belgie33008:19
2.Rusko320114:36
3.Skotsko32014:46
4.Kypr31026:43
5.Kazachstán31023:73
6.San Marino30030:160
Skupina J
Řecko - Arménie  (úterý 20:45)
Pro Řecko je proti Arménii povinností získat tři body, jinak si nepříjemně zavaří ve vyrovnané skupině. Ani hosté se nevzdávají myšlenky na postup, musí však svého úterního soka dokonale zaskočit.

Od Řeků je to zatím v kvalifikaci hodně neslané a nemastné. Ve třech dosavadních zápasech si připsali shodně po jedné výhře, remíze i porážce. Jelikož si podobně počíná i Bosna a Hercegovina, těší se za favorizovanou Itálií z druhé postupové příčky překvapivě Finsko. Řecko má stále dost času na to, aby vývoj ve skupině J zvrátilo, mělo by však začít pravidelně vítězit.

Svěřenci trenéra Angelose Anastasiadise přitom začali nadějně, když si v březnu poradili se slaboučkým Lichtenštejnskem. Následně se jim ale příliš nevyvedla návštěva bosenské Zenice, kde remízu 2:2 zachraňovali až v posledních minutách. Před třemi dny pak Řekové odehráli těžký duel s Itálií, který se jim vůbec nepovedl. Po porážce 0:3 kleslo Řecko na současnou třetí pozici, kterou dělí s dalším mužstvem z Balkánského poloostrova Bosnou a Hercegovinou.

O dvě příčky vzad sídlí Arménie, jež spolu s dalšími dvěma zakavkazskými výběry (Gruzií a Ázerbájdžánem) tradičně patří mezi týmy, které dokáží protivníkům pořádně zatopit, nicméně na postupové vyhlídky jim chybí potřebná kvalita. Tou vždy disponuje jen několik individualit, například Henrik Mchitarjan, ovšem jako celek nemají Arménci příliš šancí dlouhodobě se měřit s těmi nejlepšími.

To ostatně ptvrzují i ve skupině J, kde Arménci doposud porazili jen Lichtenštejnsko. Předtím však podlehli Bosně a skvěle hrajícímu Finsku. Pokud by se však Arménii povedlo zaskočit Řecko, může ještě pomýšlet na postup. Dosavadní vývoj ve skupině ostatně ukazuje nevyrovnanost většiny výberů, tudíž nic není pro zakavkazskou zemi ztraceno.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 3.94 - 7.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Itálie - Bosna a Hercegovina  (úterý 20:45)
Suverénní Itálii čeká ve skupině J první vážnější křest ohněm. Na její půdu totiž zavítají horkokrevní Bosňané, kteří budou chtít odčinit porážku z Finska. Squadra Azzurra zatím pod vedením Roberta Manciniho všechny zápasy vyhrála a i s Bosnou se navzdory kvalitě soupeře očekává tříbodový import. Utkání hostí turínský Juventus Stadium.

Bosna v sobotu překvapivě prohrála ve Finsku 0:2, když obě branky vstřelil Teemu Pukki a určitě si zkomplikovala cestu na evropský šampionát. Svěřenci Roberta Prosinečkiho mají na svém kontě zatím jen jednu výhru proti Arménii a remízu z domácího utkání proti Řecku. Na úvod kvalifikace tedy žádná sláva. Přitom ve výběru chorvatského trenéra nechybí ani hvězdní hráči Miralem Pjanić a Edin Džeko, působící v Serii A. Prvně jmenovaný však v sobotu proti Finsku nenastoupil a na hře Bosny to bylo hodně znát.

Tvůrce hry Juventusu bude chybět i proti Itálii, neboť v zápase s Řeckem uviděl červenou kartu a potrestán byl dodatečně na dvě utkání. Největší nebezpečí tak hrozí Italům od střelce AS Řím Edina Džeka. Squadra Azzurra je po krachu v kvalifikaci na mistrovství světa do Ruska ve velkém očekávání a v novém kvalifikačním cyklu si zatím vede nekompromisně. Tři zápasy a tři výhry znamenají jasné prvenství, navíc Itálie ani jednou neinkasovala a nastřílela dohromady už jedenáct branek. Víc gólů se zatím podařilo dát jen Rusům (14).

Itálie bude v pozici favorita, ale na Bosnu si musí dát pozor. Jediné vzájemné střetnutí proběhlo v roce 1996 a k překvapení všech tehdy zvítězili Bosňané 2:1.

Roberto Mancini nebude moci využít služeb Leonarda Spinazzoly, obránce Juventusu trápí svalové problémy. Mimo hru je i zadák Fiorentiny Cristiano Biraghi nebo Matteo Politano, ale Mancini má do obrany dost variant.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.13 - 9.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lichtenštejnsko - Finsko  (úterý 20:45)
Finové mohou v úterý večer zaznamenat už třetí kvalifikační výhru v řadě a budou k tomu mít naprosto ideální možnost, neboť cestují do maličkého Lichtenštejnska. Fotbalový trpaslík zatím marně vzdoruje zvučnějším soupeřům a se záporným skóre 0:11 je dle očekávání poslední.

Měla by to být snadná záležitost, ale vzájemná historie varuje. Lichtenštejnsko se s Finskem utkalo všudy všeho třikrát a světe div se, prohrálo jen jednou! Před dvěma lety se oba týmy potkaly naposled a byla z toho remíza 1:1, navíc na finské půdě a je úplně jedno, že šlo o přátelské utkání. Lichtenštejnci si tohoto výsledku velmi považují, ale jinak u nich najdeme především porážky. V letošní kvalifikaci zatím nezískali ani bod a dokonce nevstřelili jediný gól. Postupně si s trpaslíkem poradili Řekové (0:2), Italové (0:6) i Arméni (0:3).

Dá se očekávat, že reprezentanti Suomi přistoupí k ostrému utkání s Lichtenštejnskem zcela jinak, než tomu bylo před dvěma lety a jednoznačně zvítězí. Kvalifikaci mají zatím rozehranou výborně a po úvodní porážce v Itálii získali plný počet bodů. Finům zatím patří postupové místo za dalšími adepty Bosnou, Řeckem a Arménií a pokud chtějí Suomi pomýšlet na postup, musí zápasy s posledním týmem tabulky jednoznačně zvládnout.

Utkání se odehraje ve Vaduzu na stadionu Rheinpark a řídit jej budou dánští sudí v čele Jensem Maaevem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 22.20 - 8.52 - 1.14
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Itálie330011:09
2.Finsko32014:26
3.Bosna a Hercegovina31114:54
 Řecko31114:54
5.Arménie31024:43
6.Lichtenštejnsko30030:110

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (59)

Přidat komentář
adalbertus

Hajrá magyarok!

Reagovat
smazaný uživatel

Ic do piči!

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska je to nejaká slabšia zostava, pre vas bude dobry aj bod.

Reagovat
adalbertus

ale máme tri!

Reagovat
Majk91

Dubravka - Pekarik, Škriniar, Vavro, Hancko - Kucka, Lobotka, Hamšík - Rusnák, Mak, Boženík

Reagovat
smazaný uživatel

Dobra zostava. Verím, že Haraslín a Duda sa dostanú na ihrisko tiež.

Reagovat
fabec1222

wtf, festival nádherných golů

Reagovat
celeb

Vcelku pekne. Nas gol si za klobuk neda Vavro, ale je mlady, uci sa. Trochu ma serie Mak, ktory ma nejake divne predstavy, ako by mal branit (tj: vratit sa za polku, prechadzat sa a pozerat na superovho hraca 5m od neho, co spravi - nebolo to ani raz, ani 2 krat). Smerom dopredu povedzme OK.

Reagovat
celeb

inak strasne nam chyba niekto ako Schick. Toho bratom zapadnym ovcomrdom uprimne zavidim.

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes nám ale nechýba, Boženík sa ukazuje perfektne, je pohyblivý a nebezpečný. Navyše má len 19 rokov, máme v ňom sľubný talent, ktorého čaká cez leto prestup do dobrej súťaže.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak jak jste spokojení s Hapalem?

Reagovat
smazaný uživatel

ešte je priskoro na hodnotenie, ale hráme atraktívny futbal, za mňa je to zatiaľ ok...

Reagovat
celeb

Reagovat
vladino10

Ako píše kolega dole, je priskoro, len je škoda, že tam nejako nevieme dostať desatgoloveho strelca z bundesligy dudu ktorý v repre sedí na lavičke..no a ten zápas s českom pod hapalom to bol za posledné roky najhorší repre výkon čo si pamätám, totálna hrôza, bez systému, nefungovalo nič..ale zas to bol jeho druhý repre zápas myslím, takže uvidíme no..

Reagovat
smazaný uživatel

Len ako? Hrot nie je a s Hamšíkom si zavadzia a nie je od neho lepší.

Boženík hral veľmi dobre, len mu chýbala chladná hlava v zakončení, ináč výborný pohyb.

Reagovat
smazaný uživatel

Moc neverim, ze snim postupime zo skupiny

Reagovat
smazaný uživatel

Je priskoro na hodnotenie, hráme dobrý futbal, ale mám pocit, že mu chýba víťazná mentalita, líderstvo a taktická variabilita. On je kvalitný tréner pre tímy, od ktorých sa veľa nečaká a môže budovať svoj tím. Uvidíme, či prekročí svoj tieň.

Reagovat
celeb

konecne inteligentny trener. Ako pred 6.? rokmi sme potrebovali niekoho ako Kozak a odviedol vybornu pracu a posunul nas kusisko dobrym smerom. Ale uz posledne roky bol on sam brzdou reprezentacie a nevedeli sme sa s nim posunut dalej. Hapal ma sancu to posunut este dalej a dostat nas na ME. Uvideme.

Mame dost tazku skupinu. Madari zacali hrat vyborne a doma su zatial 100%, proti 2 najvacsim favoritom skupiny brali 6 bodov. Wales - skoda, ze sme tam prehrali, lebo sance sme mali. Chorvati su po MS nejaki ospali, snad im to este chvilu vydrzi - kazdopadne samozrejme TOP favorit na 1. miesto v skupine. Madarom to prekvapive vitazstvo moze velmi pomoct v tabulke. My musime v Budapesti min. remizovat, co bude extremne narocne.

Reagovat
Kepy_FCB

BLR-NIR 1:1

ALB-MDA 2:1

AND-FRA 0:7

BEL-SCO 2:0

ICE- TUR 1:0

ITA-BIH 1:0

LIC-FIN 0:2

HUN-WAL 2:2

GER-EST 5:0

RUS- CYP 3:0

GRE- ARM 3:1

Reagovat
Stannis Baratheon

Island - Turecko 2:2

Itálie - Bosna 4:1

jinak souhlasím

Reagovat
smazaný uživatel

Haraslin v 86. ale uz som cakal ze ho tam da 90+3. Za ten zapas s Jordanskom si zasluzil viac minut

Reagovat
oli9

Slováci dobře. Ale také museli protože hráli proti nejslabšímu ve skupině ale zvládli to na jedničku.

Ale jen co mě překvapuje Hamšík 24. gol se stal nejlepším střelcem SVK repre v historii ? Docela málo ne , ( samozřejmě na jeho post je to skvělá vizitka ) ale to slováci neměli žádného šutéra v útoku ?...

Reagovat
smazaný uživatel

v skratke? no nemali :)

Reagovat
oli9

no dívám se na útočníky co jste měli...snad Németh kdyby hrával v letech po 2010 tak by to asi sbíral ty branky

Reagovat
smazaný uživatel

tak neviem,ci vy ste natom boli o nieco poznanie lepsie ... mne sa vybavi len Janko Koller (bez nejakeho hlbsieho rozmyslania,ci hladania na internete)

Reagovat
Greny

Baroš, Kuka, Šmicer

Reagovat
oli9

tak Hamšík mi vyskočil v expreskách že 24 .... Koller 55, Baroš 41 to bylo duo co hrálo spolu to tam padalo jak na běžícím pásu...ale také hráli pěknou dekádu.... ted nic až Shick si myslím že bude táhnout repre golama

Reagovat
oli9

jinak Rosa , Šmicer kolem 25 tušim... Nedvěd...ale to jen tak na oko..já jen že vyskočila ta expreska...taky jsem vás nikdy nijak negooglil nebo ostatní repre pokud to nezminil komentátor

Reagovat
smazaný uživatel

Nemali sme a ani nemáme.

Reagovat
mithro

stale nemame

Reagovat
AC torino

Filip Šebo prilis skoro ukoncil karieru a nikoho ineho sme nemali

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
DrQQ

Ladislav Kubala

Adolf Scherer

Ladislav Pavlovič

Jozef Adamec

Ladislav Petráš

Marián Masný

Ján Čapkovič

Dušan Galis

Vladimír Weiss (stredný)

Ľubomír Luhový

Peter Dubovský

Szilárd Németh

Marek Minál

Stanislav Griga

Jozef Kožlej

Róbert Vittek

Jozef Majoroš

Stanislav Šesták

Martin Jakubko

Adam Nemec

...

Reagovat
AC torino

Od Dubovskeho nadol jediny skutocny suter bol Robko Vittek, ktoremu karieru pokazili zranenia

Reagovat
AC torino

+ este ten Szili

Reagovat
smazaný uživatel

Nemali sme, nemáme, nebudeme mať

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
nani92

Mintal hral žiaľ v zlej dobe pre repre

Reagovat
REPLIKATOR

Iceland

Reagovat
smazaný uživatel

Boze to jsou zkurvenci ti Italové..

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Island

Reagovat
Shevchenko

Jak se tomu ještě může někdo divit?

Reagovat
smazaný uživatel

Jorginho zatím nehraje dobře, Verrati také ne. Emerson průměr. Quagliarrelu neměl střídat, dolu měl jít Bernardeschi, nebo Insigne.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak je dobře, že tam Insigneho nechal.

Reagovat
stas87

Som rozpolteny, neznasam talianov a radsej by som videl vyhru Bosny. Na druhu stranu prajem postup Finsku, uz by sa na to euro mohli konecne pozriet. Ked uz to zvladli lotysi aj albanci, tak fini dufam zvladnu postupit tiez. Grecko je uz asi definitvne out, ti mi nikde chybat nebudu.

Reagovat
frankiefcb

Sleduješ více ty Finy? Je to u těch Finů nějaká dlouhodobá koncepce a teď přináší ovoce (např. jako Island) anebo je tento cyklus náhoda (jelikož oni myslím vyhráli i svoji skupinu v Lize národů, kde měli Maďary a Řeky)

Reagovat
stas87

Nn, len obecne prajem vsetkym severskym krajinam v kvalifikaciach. Finsko a Norsko boli najslabsie timy dlhu dobu, potom prisiel vzostup Islandu a teraz naopak, konecne ide Finsko hore. Uz pre nich nie je nerealne sa na euro dostat vdaka systemu postupov a v tomto pripade mali stastie na zreb. Ja som pred startom tak nejako cakal, ze by mohli byt realne zapojeni do boja o druhe miesto do posledneho zapasu. Vyhrou doma proti Bosne si ohromne pomohli, obrali priameho konkurenta a dokazali to potvrdit hned dalsi zapas. Oni uz v minulosti dokazali obrat papierovo silneho supera ale okamzite to degradovali remizou niekde v Moldavsku. Vcera ale suverenne kracali za vyhrou a situaciu maju pevne vo svojich rukach. Je ale pre nich velka skoda, ze doma s Talianskom hraju uz v septembri a nie az v uplnom zavere kvalifikacie. To by ich taliani mohli podcenit a oni by si mohli uhrat remizu. Zasa ale s nimi predposledny zapas hra Bosna doma a v tej dobe sa na to mozu vysrat.

Nemyslim si, ze maju nejaku silnejsiu generaciu hracov ako to bolo u Islandu. Ved v roku 2016 nedokazali vyhrat ani jeden zapas a za cely rok 2016 dali styri goly..Mam taky dojem, ze hraju casto v rovnakej zostave, su zohrati a tazi z zivotnej formy Pukkiho. A vsetko isti v branke Hradecky, skoda ze im Moisander uz ukoncil repre karieru. A ta liga narodov...greci stale padaju nizsie a nizsie, takze az take prekvapenie to nie je. Olympiakos a PAOK to maju postavene na cudzincoch, myslim ze u Olympiakosu to plati jasne. A PAOK tych grekov tiez tolko nema, ale isty si tym uplne nie som.

Skor by ma zaujimalo, kedy pojdu konecne hore hraci Norska. Niekolko legionarov im odislo do Francuzska, Rosenborg zvladal hrat aspon skupinu EL, to iste bolo Molde pod Solksjaerom, loni mali v skupine Sarpsborg a ten do poctu nebol ani omylom. Takze nejaky zaklad pre repre by tam bol. Ale oni uz väcsinou v polke kvalifikacie postracaju hlupo body a mozu to v tej polke odpisat. Aj v tejto skupine to neklapne, pretoze chytili svedov a rumunov a ti su kvalitou vyssie. Je to skoda, ze postupit zvladnu pravidelne akurat Svedsko a Dansko, v poslednom case vyskocil aj Island ale Finsko s Norskom stale nic. Viac by ti ale napisali o Finsku fanusici, ktori sleduju ich ligu aj repre.

Reagovat
frankiefcb

Díky Jinak těch Norů je mi líto, tka přijít o vyhrnaé zápasy, to je prostě pech. A ti Finové byli vůbec někdy na závěrečném turnaje nebo by to byl případně úplný nováček?

Reagovat
stas87

No so Svedskom boli oni ten tim, co nakoniec vyrovnal a ziskal aspon ten bod. Ale je zasa pravda, ze mali sancu dat gol na 3-0 a bolo by po svedoch defnitivne. Ja si ale myslim, ze v Rumunsku su schopni uhrat remizu, pretoze rumuni su nezvladaci co sa tyka tlaku. Nikdy nikam nepostupili, takze to moze byt ich premiera. Aj kvoli tomu im prajem, aby to konecne dokazali.

Reagovat
frankiefcb

Jako, že še dostanou před Švédy jo. Tak to si myslím, že Španělé a Śvédi půjdou z této skupiny. Ale fakt škoda těch dvou zápasů pro Nory.

Reagovat
stas87

Nn, ten koniec patril finom. A ja si myslim, ze Spanielsko+Svedsko bude ta dvojka postupujucich. Spanieli svedov rozdrtili, takze by si teoreticky mali poradit aj s rumunmi. A v septembri prave hraju spanieli v Rumunsku, tak snad vyhraju.

Reagovat
frankiefcb

jj díkes za info

Reagovat
fabec1222

Řecko

Reagovat
oli9

Reagovat
adoxx

Arménie

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele