Serie A - souhrn 36. kola

07.05.2011, 19:59, aktualizováno 09.05.2011, 22:43
Komentáře a souhrny
AC Milán uhrálo potřebný bod za bezbrankovou remízu v Římě a může slavit, letošní Scudetto mu již nikdo nevezme. Inter porazil Fiorentinu a pojistil si druhé místo před Neapolí, Udinese zase zvládlo důležitý zápas s Laziem. Juventusu se v pondělí vzdálily poháry, protože jen remizoval s Chievem. O soutěž níže sestupuje Brescia. Janov v posledních vteřinách ukořistil tři body z derby a poslal Sampdorii do sestupové zóny...

Juventus FC - Chievo Verona 2:2

09.05.2011 20:45

Góly: 13. Alessandro Del Piero (pen.), 55. Alessandro Matri - 68. Fernando Uribe, 69. Gennaro Sardo

Fotbalisté Juventusu nezvládli dohrávku kola s Chievem a jenom remizovali 2:2. Stará dáma přitom vedla už o dvě branky, ale veronský celek dokázal během jediné minuty vyrovnat. Juve tak stále riskuje, že nebude hrát v příští sezoně Evropské poháry.

Zápas se začal pro Juventus vyvíjet dobře už ve 12. minutě, kdy byl v pokutovém území stažen Pepe a rozhodčí nařídil ve prospěch Staré dámy pokutový kop. Velezkušený Alessandro Del Piero ho proměnil a Juve vedlo 1:0. Za chvíli mohl zvýšit Aquilani, ale Sorrentino jeho nepříjemně tečovanou ránu vyrazil. Záložník Staré dámy byl ještě v jedné tutovce, uvnitř pokutového území byl po přihrávce nehlídán, jenže nedokázal trefit branku. Na druhé straně se jevilo nebezpečně zakončení Jokiče, ani zde branka nepadla.

Na další branky si museli diváci počkat do druhého poločasu. V 55. minutě vykouzlil parádní přihrávku Del Piero a Alessandro Matri se trefil přesně k tyči - 2:0 pro Juventus. Stará dáma měla solidně rozehrané utkání, ale to pak během minuty nepochopitelně promarnila. V 68. minutě měl Buffon neštěstí ve štěstí, po střele jednoho z hostí ho zachránila tyčka, jenže odtud se míč odrazil přímo na kopačku Uribeho - 2:1. Ani ne za minutu se situace opakovala, Buffonova tyčka se znovu ozvala, ale opět se od ní míč odrazil, tentokrát na kopačku Sarda a bylo vyrovnáno 2:2! Opravdu kruté chvilky pro Starou dámu.

Tím ale neuvěřitelné situace neskončily, Juve rovněž nastřelilo tyčku, ale jako by byla branková konstrukce zakletá, neboť z následného protiútoku se Pellissier zbavil hodně vyběhnutého Buffona a postupoval sám na prázdnou branku, přihrál Uribemu na jistý gól, jenže ten trestuhodně trefil obránce Barzagliho - neskutečně bídné a nepochopitelné zakončení! A strhující zápas pokračoval, Aquilani pálil těsně vedle a Luca Toni orazítkoval další tyčku! Utkání nakonec dospělo do remízového konce, pro Juve je remíza ztrátou.

Více informací k zápasu

Janov CFC - UC Sampdoria 2:1

08.05.2011 20:45

Góly: 45. Antonio Floro Flores, 90. Mauro Boselli - 66. Nicola Pozzi

Na další problémy si zadělala Sampdoria, která ani podruhé v letošní sezoně nezvládla janovské derby a znovu prohrála o jednu branku. Rozhodující trefa přitom padla až v nastaveném čase.

Janov už sezonu jenom dohrává a po stránce motivace by na tom měla být lépe Sampdoria, která bojuje o přežití v Serii A. A bojuje zatím neúspěšně, dvě kola před koncem je osmnáctá a na Lecce ztrácí dva body. Těšit jí v tomto ohledu mohou lepší vzájemné zápasy.

Hosté moc dobře věděli, co je v sázce a podle toho také vypadal jejich vstup do utkání. Už ve druhé minutě se po centru Zieglera z trestného kopu dostal k nebezpečnému zakončení Lucchini. Centr jako prostředek pro dopravení míče do šestnáctky soupeře zvolil i Biabiany a nad hlavičkoval Pozzi v podobných místech pak skončila i střela Palomba.

Janov se poprvé osmělil až ve 26. minutě, to se k centru Rossiho dostal Floro Flores, nepovedlo se mu ale zakončení a od jeho kolena skončil míč v zámezí.

Floro Flores ale mohl litovat jenom devatenáct minut, v závěru první půle se totiž do listiny střelců přece jenom zapsal. Znovu k němu přiletěl centr, tentokráte z rohového kopu a Floro Flores hlavičkoval přesně - 1:0.

Rovněž ve druhé půli měla o něco více ze hry Sampdoria a v 63. minutě měla blízko k vyrovnání, Guberti našel v pokutovém území Biabianyho, jenomže ten zamířil pouze do tyče. K vyrovnání tak nakonec hostujícímu týmu musel pomoci domácí brankář Eduardo, který nedokázal dostat do bezpečí střelu Palomba z 25 metrů a nabídl vyrovnání Pozzimu, který nepohrdl - 1:1.

Janov měl ve zbytku utkání problémy a jeho hru srážely nepřesnosti, kterých ovšem Sampdoria nedokázala využít. Nepomohlo jí ani vyloučení Mesta, naopak v nastaveném čase přišel šok, z hranice pokutového území přesně zamířil Boselli a zajistil domácím výhru.

Více informací k zápasu

Brescia Calcio - Calcio Catania 1:2

08.05.2011 15:00

Góly: 90. Alessandro Diamanti - 27. Matías Silvestre, 75. Gonzalo Bergessio

Brescia nezvládla důležitý zápas s Catanií a po porážce 1:2 má jistý sestup. Sicilané byli na svého soupeře dobře připravení a výhra je pro ně zcela zasloužená. Domácí závěr nezvládali a červenou kartu uviděl Lanzafame.

Začátek zápasu toho příliš nenabídl, až ve 27. minutě přišla první branka zápasu, načechraný míč do pokutového území přetavil v úvodní branku zápasu Silvestre - 0:1 pro Catanii. Před koncem prvního poločasu vypustil parádní volný přímý kop Diamanti, ale výtečným zákrokem se zaskvěl brankář Andujar, jenž nebezpečný projektil vyrazil na rohový kop.

Branky byly k vidění i ve druhém dějství. Hned z kraje mohla navýšit vedení Catania, ale nikdo z hráčů na finální přihrávku nedosáhl. V 75. minutě už bylo veselo, tedy na hostující straně. Rozeběhnutý Bergessio se trefil přesně k tyči a brankář Arcari se natahoval marně - 0:2 pro Catanii. Brescia byla ve složité situaci a tu navíc nezvládala psychicky, červenou kartu uviděl za zbytečný zákrok Lanzafame a po něm se málem pakoval ze hřiště i Hetemaj. Iachini nabádal své svěřence ke klidu, ale bylo to obtížné. V závěru ještě vykřesal malinkou naději na bodový zisk parádně zahraným přímým kopem Diamanti, ale více už domácí nestihli. Po porážce 1:2 je jisté, že Brescia je druhým sestupujícím.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - AC Cesena 0:2

08.05.2011 15:00

Góly: 54. Luis Jiménez, 85. Dominique Malonga

Důležité body zvenčí si odváží Cesena. Ta dokázala vyhrát na horké sardinské půdě 2:0 a je zase o něco blíže záchraně. Hosté rozhodli o svém vítězství až ve druhém poločase, kdy se nejprve trefili Jimenéz a šest minut před koncem zápasu Malonga.

Před tímto zápasem se trenér Donadoni nechal slyšet, že je stále o co hrát, a že jeho svěřenci budou chtít zvítězit. Ze začátku to tak opravdu vypadalo, Biondini a Agostini z 25 metrů byli blízko úvodní trefě, jenže to bylo ze strany domácích prakticky všechno. V dobré šanci byl ještě Acquafresca, který šel sám na brankáře, ovšem neuspěl. Útočník domácích totiž pořádně nedokázal zkrotit krotký míč. Tato šance mohla domácí mrzet, neboť hosté šli krátce po změně stran do vedení. Jimenéz uvnitř pokutového území převzal přihrávku a v tváří tvář brankáři nezaváhal - 0:1 pro Cesenu.

Cagliari, ačkoliv hrálo doma, nebylo příliš aktivní. Určitě ne ve druhém poločase, a tak není divu, že v 84. minutě přišla z hostující strany pojistka. Milimetrová přihrávka Giaccheriniho našla před brankou Malongu a pro něj už bylo jednoduché vsítit gól - 0:2 pro Cesenu. Sardiňané nebyli schopni snížit a s Cesenou doma trochu překvapivě prohráli 0:2.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - SS Lazio 2:1

08.05.2011 15:00

Góly: 35. Antonio Di Natale, 42. Antonio Di Natale - 76. Libor Kozák

V nesmírně důležitém utkání nakonec Udinese porazilo Lazio 2:1 a dvě kola před koncem drží čtvrté místo. Zápas rozhodl první poločas, během kterého domácí vstřelili dvě branky. Laziu pak nepomohlo ani vyloučení Angella a snižující branka Libora Kozáka.

První poločas zcela jasně ovládlo Udinese a rovněž ho zaslouženě vyhrálo. Domácí borci vstřelili branku krátce po úvodním hvizdu, avšak pro údajný ofsajd Sanchéze nebyla uznána. Při rohovém kopu Lazia pak došlo k rychlému přečíslení, Pinzi postupoval sám na Musleru, ale uruguayský brankář svůj tým v tomto momentu výrazně podržel. Obdobná situace nastala i o chvíli později, kdy tentokrát Sánchez vyzval ke skórování Di Nataleho, avšak kapitán domácích nedokázal trefit odkrytou branku. Biancocelesti se vůbec nepoučili a po další akci Udine po zásluze prohrávali, Di Natale přetavil krásný centr Sanchéze v úvodní trefu a hosté se marně odvolávali a ofsajd, který v žádném případě nebyl - 1:0 pro Udinese.

Otřesené Lazio inkasovalo do konce prvního poločasu ještě jednou a opět to byla hraniční situace. Ofsajd máván nebyl a Di Natale mohl po příhrávce Isly v pohodě vstřelit svojí druhou branku v utkání - 2:0 pro Udinese.

Druhý poločas začali rovněž lépe domácí, ale díky malé razanci zůstalo skóre stejné. Lazio bylo ve špatné pozici a trenér Edy Reja se snažil oživit hru příchodem zkušeného Rocchiho. A to se vskutku vyplatilo, Rocchiho totiž ve vápně "fauloval" Angella a hosté měli výhodu pokutového kopu. Mimo to byl obránce Angella vyloučen, nutno říci, že neprávem, protože Rocchi pád nafilmoval. Břemeno pokutového kopu na sebe vzal Zarate, ale absolutně selhal. Jeho bídnou střelu Handanovič v pohodě chytil.

Lazio nakonec utkání pořádně zdramatizovalo a byl u toho český útočník Libor Kozák. Ten přišel na hřiště místo Hernanese a čtvrthodiny před koncem se natáhl po centru Zarateho a snížil. Biancocelesti vycítili šanci a zejména Kozak byl pořádně vidět. Český forvard za chvíli orazítkoval tyčku a vzápětí ho vychytal Handanovič. Závěr zápasu byl pořádně napínavý a nervózní, další velkou šanci zazdil Rocchi, který na zadní tyči nedosáhl na míč. Lazio už vyrovnat nedokázalo a v nesmírně důležitém zápase podlehlo Udinese 2:1.

Více informací k zápasu

Bologna FC - Parma FC 0:0

08.05.2011 15:00

Góly: -

Boloňa chtěla přerušit pětizápasovou sérii bez zisku bodu a to se jí vlastně podařilo. O spokojenosti ale být řeč nemůže, protože stejně jako Parma zůstává v sestupovém ohrožení. V prvním poločase se hrál dobrý fotbal, ve druhém už to bylo horší.

Parma měla v úvodu dějství více ze hry, což dokazují její velké šance. Například mladý Sebastian Giovinco nastřelil brankovou konstrukci a volej Valianiho skončila trestuhodně nad. Přitom to byla velmi pohledná akce, která prostě měla skončit gólem. Pak už se osmělila i Boloňa. Ramirez ale nedokázal před brankářem zasáhnout. Tentýž muž zahrával volný přímý kop, ovšem scházela mu větší přesnost. Při Parmě v závěru poločasu stálo štěstí, Morleova dalekonosná pumelice totiž orazítkovala břevno.

Atraktivní a vzrušující první poločas vystřídala nemasná a neslaná druhá půle. Di Vaio sice měl jakési šance, ale ty zůstaly nezužitkovány. Konečná remíza 0:0 sice znamená bodový zisk pro oba týmy, avšak ty nadále zůstavají v sestupovém ohrožení.

Více informací k zápasu

Inter Milán - ACF Fiorentina 3:1

08.05.2011 15:00

Góly: 25. Giampaolo Pazzini, 28. Esteban Cambiasso, 77. Philippe Coutinho - 74. Alberto Gilardino

Inter doma nedovolil překvapení a Fiorentinu porazil 3:1. Na stadionu Giuseppe Meazzy se hrál dobrý fotbal a domácí Tifosi může těšit porážka Neapole, díky které má Inter druhého místo na dosah.

Zápas Interu s Fiorentinou měl co nabídnou od úvodního hvizdu, aktivnější přeci jenom byli favorizovanější domácí, avšak velkou šanci měla i Viola. Zejména jeden muž činil defenzívě Fialek velké potíže, a to sice Giampaolo Pazzini, paradoxně její bývalý hráč. Pazzini ve své první šanci přestřelil. Na druhé straně se položil do přesného centru Gilardino a Inter zachránilo břevno. Branková konstrukce se ozvala i při útoku domácích, smůlu měl v tomto případě Pazzini. Ve 25. minutě se Pazzini dočkal, skrze bránícího protihráče dokázal přesně vystřelit a brankář na jeho zásah nezareagoval - 1:0 pro Inter Milán. Za tři minuty bylo vedení Nerazzurri dvojnásobné, na standardku Eto'a si naskočil Esteban Cambiasso a hlavou dal na 2:0 pro Inter Milán. Stejným výsledkem i skončil první poločas.

Rovněž ve druhém dějství si přišli diváci na své, v obrovské šanci se ocitl Gilardino. Ten se krásně obtočil kolem obránce, ale branku těsně minul. V tomto případě chyběly opravdu milimetry. Alberto Gilardino se ale nakonec dočkal, po skvělém pasu za obranu si počínal naprosto chladnokrevně a snížil na 2:1 z pohledu Interu.

Výsledek ale dlouho nevydržel, Coutinho předvedl, jakou má kopací techniku a precizním přímým kopem zvýšil na 3:1 pro Inter Milán. Fiorentina se i za tohoto stavu nevzdávala a Mutu následně spálil velkou šanci, pohotový zákrok předvedl proti rumunskému útočníkovi Cesar. Další branka už v zápase nepadla a Nerazzurri porazili Violu 3:1, čimž vlastně i potvrdili jejich dominanci ve vzájemných zápasech.

Více informací k zápasu

US Lecce - SSC Neapol 2:1

08.05.2011 15:00

Góly: 49. Daniele Corvia (pen.), 88. Ernesto Chevantón - 67. Giuseppe Mascara

Lecce porazilo Neapol a učinilo důležitý krok v cestě za záchranou. Rozhodující okamžik nastal až minutu před koncem, kdy se parádně trefil Chevanton. Diváci v ochozech Via del Mare viděli i dvě červené karty, ty měli na svědomí domácí Corvia a hostující Cavani.

Z diváckého hlediska byla mnohem zajímavější druhá půle, a to jak na branky, tak i na počet šancí, popřípadě červených karet. Největší šanci prvního poločasu měli domácí, kdy se po střele Munariho tlačil k dorážce Di Michele, nicméně obrana Neapole situaci zvládla a nebezpečí zažehnala. V prvním poločase tedy diváci branku neviděli, počkat si museli na druhou pětačtyřicetiminutovku.

Na začátku druhé půle přišel první klíčový okamžik celého utkání. Kontakt Campagnara s Oliverou byl posouzen jako penaltový a Daniel Corvia nabídku pokutového kopu využil - 1:0 pro Lecce. O chvíli později ale Corvia fauloval a rozhodčí ho obdaroval druho žlutou kartu. Lecce se v oslabení dlouho neubránilo, centr Zunigy dopravil hlavou za záda Rosatiho Giuseppe Mascara - 1:1. Neapol vyrovnávací branka nabudila a Cavani mohl brzy hlavou skóre otočit, to se ale nestalo. Místo toho se poměr sil na hřišti vyrovnal, druhou žlutou kartu uviděl stejně jako Corvia Edinson Cavani a musel se poroučet ze hřiště.

Utkání už směřovalo k remízovému konci, když v tom vyprodukoval fantastickou střelu Ernesto Chevanton. Útočník Lecce vsítil branku s pomocí břevna, od kterého se míč odrazil za brankovou čáru a poté ven z branky. De Sanctis poukazoval na to, že branka nebyla, avšak čárový rozhodčí to viděl správně, míč vskutku překročil brankovou čáru - 2:1. Tento moment tak rozhodl o vítězství Lecce a to i navzdory závěrečné šanci Mascary. Pro Lecce mají tři body cenu zlata.

Více informací k zápasu

AS Řím - AC Milán 0:0

07.05.2011 20:45

Góly: -

Italský mistrem pro sezonu 2010/2011 se stal AC Milán. Rossoneri totiž v Římě na Olympijském stadionu uhráli kýžený bod a mohou slavit. Naopak AS Řím nemůže být s bodem spokojen, v boji o čtvrté místo je to málo.

První šanci zápasu si vypracoval Milán, do dobré palebné pozice se dostal Boateng, avšak naštěstí pro branku Říma těsně minul. Na druhé straně byl neskutečně blízko vedoucí trefy černohorský útočník Vučinič, ten zblízka nedokázal prostřelit Abbiatiho, který si tak připsal velmi dobrý zákrok. Milánský brankář musel zasahovat i proti střele střídajícího Rosiho, nicméně s předchozím pokusem Vučiniče měl mnohem větší vytížení. Své chvíle měli i hosté, jmenovitě Ibrahimovič pálil mimo. Ještě do konce prvního poločasu se tlačil před brankáře Abbiatiho Simplicio ale milánští situaci zvládli.

Po změně stran měl obrovskou šanci Robinho, ten krásně obstřelil Doniho ale Římany spasila pravá tyčka! Za Řím se s dalším pokusem přihlásil Simplicio, ovšem Abbiati tentokrát nemusel zasahovat. To na druhé straně bylo zase živo díky Ibrahimovičovi, ten škobrtnul o Doniho a dožadoval se penalty, rozhodčí mu to nezbaštil. Životní trefu měl na kopačce dobře hrající Boateng, obstřelení Doniho mu vyšlo na jedničku, ale míč minul, opravdu těsně, pravou tyč. AC si kýžený výsledek hlídalo, naopak Pato mohl definitivně rozhodnout, jeho dělovku z přímého kopu Doni vyrazil.

Nervózní milánská lavička si mohla po závěrečném hvizdu oddychnout, velké nadšení zavládlo i na tribuně, kde vše sledoval sportovní ředitel Adriano Galliani. Milán díky remíze 0:0 přerušil nadvládu Interu a stal se po sedmi letech italským šampionem - nutno podotknout, že zcela zaslouženě.

Více informací k zápasu

Città di Palermo - AS Bari 2:1

07.05.2011 18:00

Góly: 39. Fabrizio Miccoli, 53. Cesare Bovo - 7. Simone Bentivoglio

Měla to být snadná záležitost, ovšem nakonec nebyla. Palermo sice poslední Bari porazilo, ale v zápase prohrávalo a muselo otáčet. Vítěznou branku na 2:1 pro domácí vsítil Cesare Bovo.

V utkání prakticky o nic nešlo, Palermo může proniknout do pohárové Evropy už jen skrze národní pohár, Bari už zase s jistotou sestupuje. Přesto to byli hosté, kteří šli do vedení. Ještě než se tak stalo, protáhl Padelliho z poměrně velké dálky Fabrizio Miccoli. Pak už přišel avizovaný okamžik, přesný centr do pokutového území zpracoval Gazzi pro Bentivoglia, který zakončoval do prázdné branky - 0:1. Sicilané ale byli lepším týmem, z dálky zkoušel štěstí Kasami a za chvíli i Miccoli, oba mířili vedle. Ve 24. minutě mohl zvýšit vedení hostů Parisi, jeho dalekonosný pokus zneškodnil Sirigu. Nicméně tlak Palerma se stupňoval, Pinilla sice nedokázal hlavou zamířit přesně, avšak po chybě v rozehrávce prostřelil Padelliho šikovný útočník Fabrizio Miccoli - 1:1.

Obrat byl dokonán ve druhém poločase. V 54. minutě našel Iličič před brankou stopera Bova, který nezaváhal - 2:1. O chvíli později předvedl pěknou individuální akci Miccoli, branku ale přestřelil. Pak se stala neuvěřitelná věc, Bari doslova odmítlo vyrovnání. Kamil Kopunek dostal míč před prázdnou branku, jenže Sirigu se ještě stihl přemístit a takřka jisté brance zabránit.

Zbytek zápasu ovládlo Palermo, to mělo dokonce možnost pokutového kopu. Padelli fauloval pronikajícího protihráče a musel čelit pokutovému kopu. Fabrizio Miccoli se snažil napodobit Antonína Panenku, jenže úmysl mu vůbec nevyšel - Padelli míč v pohodě chytil. Miccoliho to mrzet nemuselo, Palermo výsledek uhájilo a zvítězilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AC Milán36239461:2378
2.Inter Milán36226865:4072
3.SSC Neapol362151056:3668
4.Udinese Calcio361951263:4362
5.SS Lazio361861247:3560
6.AS Řím361791055:4960
7.Juventus FC361512955:4457
8.Città di Palermo361651555:5953
9.ACF Fiorentina3612131146:4149
10.Janov CFC361391440:4148
11.Cagliari Calcio361281642:4644
12.Chievo Verona3610131335:3743
13.Calcio Catania3611101537:4843
14.Parma FC3610121437:4642
15.Bologna FC3611111434:4741
16.AC Cesena3610101635:4740
17.US Lecce361081842:6238
18.UC Sampdoria368121631:4436
19.Brescia Calcio367101932:4931
20.AS Bari36492323:5421
Bodové odečty
Bologna FC-1nezaplacené daně
Bologna FC-2neuhrazené výplaty

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (339)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele