Serie A - souhrn 36. kola

01.05.2010, 19:54, aktualizováno 02.05.2010, 22:40
Komentáře a souhrny
Sampdoria vyhrála nad Livornem a drží čtvrtou pozici před dnes rovněž úspěšným Palermem. Už nyní je jisté, že si Ligu mistrů nezahraje Juventus. Římské AS nevzdává boj o Scudetto, vyhrálo v Parmě 2:1. Inter však hozenou rukavici zvedl a zvítězil v Laziu. Stále tak vede o dva body. Milánské AC si pojistilo třetí příčku, když zdolalo Fiorentinu...

SS Lazio - Inter Milán 0:2

02.05.2010 20:45

Góly: 45. Walter Samuel, 70. Thiago Motta

Obhájce prvenství - fotbalisté Interu Milán učinili důležitý krok na cestě za obhajobou Scudetta. V dnešním utkání totiž dokázali zvítězit na půdě Lazia Řím 0:2, když se o branky postarali víceméně defenzivní hráči, totiž Walter Samuel a Thiago Motta. Nerazzurri se tak vrátili zpět do čela před AS Řím.

Svěřenci trenéra Josého Mourinha začali utkání lépe a od úvodní minuty se hnali za vítězstvím. V první opravdu velké gólovce se ocitl brazilec Maicon, ten se dostal netradičně k hlavičce a Muslera musel proti němu vytáhnout skvostný zákrok. Brankář Lazia sehrál hlavní roli i při dalekonosném pokusu Thiaga Motty. U přímého kopu Sneijdera pak nemusel zasahovat, Holanďanova rána šla totiž těsně vedle. Lazio vystrašilo hostující fans až po ráně Kolarova, jeho střela se ale podobně jako ta Sneijderova mezi tři tyče nevešla.

Samuel Eto’o vyslal do další šance Dejana Stankoviče, srbský záložník ale poměrně hodně přestřelil. Inter hodně tlačil a v jednu chvíli spálil neuvěřitelnou příležitost. Po Cambiassově centru se před brankou Lazia ocitli dva hráči Interu, Muslera ale vyběhl a fantasticky zabránil Sneijderovi ke střele. K té se pak, když byla odkrytá branka, dostal Eto’o, jenže neuvěřitelně minul branku. Muslera byl k nepřekonání, obrana Lazia vůbec nestíhala a Eto’o opět ztroskotal na výtečném brankáři. Inter se dostal do vedení až těsně před odchodem do šaten, na přesný Sneijderův centr zareagoval Walter Samuel, a ačkoliv byl těsně hlídán, dokázal dostat míč za záda brankáře Muslery, ten tak konečně pro hosty inkasoval - 0:1 pro Inter Milán.

Inter pokračoval v náporu i ve druhém poločase, Samuel si naskočil na rohový kop, avšak trefil jen spoluhráče. Thiago Motta znovu ukázal, že je dobrým střelcem z velké vzdálenosti, tentokrát jeho dělovku vyrazil Muslera. V 70. minutě hry posadil z rohového kopu Maicon míč na hlavu Thiaga Motty a nešťastník ze semifinále Ligy mistrů proti Barceloně vstřelil důležitý druhý gól v utkání - 0:2 pro Inter Milán. Nerazzurri vyhráli naprosto zaslouženě a míří za obhajobou mistrovského titulu.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Bologna FC 1:1

02.05.2010 15:00

Góly: 23. Tiberio Guarente - 82. Federico Peluso (vl.)

Hůře už to snad pro Atalantu dopadnout nemohlo. Bergamo hrálo s Bolognou o přežití a jedině výhra by mu dávala jakousi naději na udržení. Jenže Atalanta to nezvládla. Zahodila penaltu, nechala si vyloučit hráče a k tomu všemu si v závěru vstřelila vlastní gól. Takhle ztrácí dvě kola před koncem právě na Bolognu pět bodů a pomalu se může se Serií A rozloučit.

Domácí fanoušci jásali hned v úvodu, kdy se trefil Simone Tiribocchi, jenže gól mu nebyl pro ofsajd správně uznán. V 15. minutě dostala Atalanta další příležitost, Portanova fauloval Guarenteho a sudí odpískal penaltu. Jaime Valdes ale poslal míč doprostřed brány, kam nohama dosáhl Viviano a míč vyrazil. Ferreira Pinto se sice snažil dorážet, ale obětavé zákroky obránců mu dát gól znemožnily.

Oslavovaný Viviano ale ve 23. minutě hodně rychle spadl na zem, když si až příliš vyběhl z branky, čehož si všiml standardku kopající Guarente a svou střelou poslal míč pod břevno. Vzápětí mohl na 2:0 zvýšit a neproměněnou penaltu napravit Valdes, ale míč se pouze otřel o břevno. V závěru prvního dějství došlo k poněkud komické situaci, ačkoliv domácím určitě do skoku nebylo. Max Pellegrino za dres stáhl k zemi Portanovu a vše vypadalo na penaltu. Domácí fotbalista inkasoval žlutou kartu, vzápětí však i druhou, když sudího nevybíravě počastoval ošklivými slovy a musel předčasně do sprch. Vzápětí ale zjistil, že to všechno bylo k ničemu, když hlavní sudí Tagliavento po domluvě s čárovým penaltu neodpískal, protože míč ještě před faulem opustil hřiště.

Oslabená Atalanta sice z protiútoku opět mohla zvýšit vedení, ale dobrý obranný zákrok nakonec zneškodnil dobrý Pintův centr směřující na Amorusa. V 70. minutě mohl konečně vstřelit kýženou uklidňující branku Ferreira Pinto, když ho vyslal střídající Doni, ale branku netrefil. To se pak ukázalo jako klíčové, když si v 78. minutě vstřelil vlastní gól Federico Peluso. Domácí obránce si vstřelil gól hodně nešťastně, když nedokázal zpracovat Consiglim vyraženou střelu a poslal míč do brány. Atalanta se sice ještě v závěru snažila s výsledkem něco udělat, ale Amoruso branku z trestného kopu netrefil. V nastaveném čase se netrefil ani Guarente, a tak utkání skončilo 1:1.

Více informací k zápasu

AS Bari - Janov CFC 3:0

02.05.2010 15:00

Góly: 57. Riccardo Meggiorini, 85. José Castillo, 89. Barreto

V zápase, v němž prakticky o nic nešlo, se pěkně rozstřílelo Bari a Janov vyprovodilo s třemi góly. Fanoušci přitom na první branku museli čekat skoro hodinu, zbylé dva góly pak přišly až v posledních minutách.

Brzký rohový kop přistihl v šanci Vladimira Komana, ale jeho pokus šel nad branku. V desáté minutě zahodil obrovskou šanci Sergio Almiron. Toho chytrou přihrávkou vyslal Barreto a domácí útočník se hnal sám na Scarpiho, kterého si dokonce dokázal položit, ale pak neuvěřitelně minul odkrytou klec. Ojedinělou šanci Janova měl Acquafresca a hlavičkou dokonce rozvlnil síť, jenže pouze z vrchu. Bari mělo ze hry více, ale Meggioriniho i Almironovovu střelu zastavila branková konstrukce. Po Juričově centru opět hrozil Acquafresca, ale znovu bez úspěchu. Scarpiho pak vylekal volejem Meggiorini, míč nakonec těsně minul břevno.

Meggiorini ustavičně hrozil i po změně stran a z gólu se mohl konečně radovat v 57. minutě, když využil Komanovy přihrávky, nechal za sebou Tomoviče a tvrdou ranou prostřelil Scarpiho. Podle kouče Grifů Gasperiniho byl sice Tomovič faulován, ale sudí byl jiného názoru a po značných protestech hostujícího trenéra vyloučil.

Gilleta jako jeden z mála prověřil Palladino. Pak už jen mohl sledovat, jak Bari pět minut před koncem zvyšuje vedení. Střídající Castillo byl na hřišti teprve tři minuty, ale hned si stihl dobře naběhnout a prostřelit Scarpiho. A když o chvilku později na 3:0 zvyšoval Barreto, bylo o vítězi rozhodnuto.

Více informací k zápasu

Calcio Catania - Juventus FC 1:1

02.05.2010 15:00

Góly: 24. Matías Silvestre - 52. Claudio Marchisio

Příští ročník Ligy mistrů bude definitivně bez účasti Juventusu Turín. Rozhodlo o tom toto kolo, ve kterém Stará dáma jen remizovala na horké sicilské půdě s Catanií 1:1. Domácí šli v prvním poločase do vedení zásluhou Silvestreho, po změně stran však zařídil nerozhodný stav Claudio Marchisio.

Na Sicílii panovalo velice dobré počasí, avšak na průběhu utkání to nebylo příliš znát. První poločas sice nabídl několik zajímavých situací a dokonce i úvodní branku, jenže o nějakém ofenzivním koncertu nemohla být ani řeč. Jako první vyslal svůj projektil na branku Buffona Maxi Lopéz, nicméně branka z toho nebyla. Stará dáma mohla jít do vedení po hrubé chybě domácí defenzívy. Alessandro Del Piero se zmocnil míče, jenže situaci, kdy byl sám před brankářem Catanie, vyřešil prachbídně. Pak už přišel první gól a vstřelila ho Catania. Po standardní situaci vytáhl Buffon skvělý zákrok, avšak na dorážku Silvestreho už nedosáhl - 1:0 pro Catanii. Oba celky pak předváděly nemastný a neslaný fotbal, a proto nebylo divu, že do konce poločasu už se skóre nezměnilo.

Druhý poločas se prakticky nesl ve stejném duchu. Diváci se povětšinu zápasu nudili. Výjimkou byla nebezpečná hlavička Biagiantiho, která šla těsně vedle a vyrovnávací branka Juventusu. Claudio Marchisio se dostal před branku Andujara a když ho obrana Catania nezastavila, poradil si i s brankářem - 1:1. O několik minut později tvrdě vypálil Iaquinta, naštěstí pro domácí mířil vedle. Podobně jako Marchisio mohl přijít k brance Maxi Lopéz, jenže ten si vylámal zuby na poslední defenzivní instanci Juventusu, brankáři Buffonovi. Fenomenální Gigi zkrotil i akrobatický pokus Mascary. Do konce utkání už se nic nestalo, takže oba celky braly po bodu.

Více informací k zápasu

UC Sampdoria - AS Livorno 2:0

02.05.2010 15:00

Góly: 5. Antonio Cassano, 84. Reto Ziegler

Sampdoria Janov nedovolila na svém stadionu Luigi Ferraris žádné překvapení a poměrně v klidu porazila sestupující Livorno 2:0. Blucerchiatti tak dvě kola před koncem soutěže drží čtvrté místo, zaručující předkolo Ligy mistrů. O branky domácích se tentokrát podělili Cassano a Ziegler.

Domácím skvěle vyšel vstup do zápasu, už v páté minutě totiž otevřel skóre Cassano. V další šanci utkání se ocitl hrdina předchozích duelů Giampaolo Pazzini, na své předchozí brankové úspěchy ale nenavázal. Na druhé straně zahrozili Nico Pulzetti a Claudio Bellucci, nicméně Marco Storari nemusel ani v jednom případě zasahovat. Ve 38. minutě se málem podruhé v zápase měnilo skóre, Cassano potáhl míč a na hranici pokutového území přesně vystřelil, jeho akce ale gólem neskončila.

Po změně stran pokračovalo snažení domácího celku. Ten chtěl pochopitelně vstřelit co nejrychleji druhou branku a definitivně se uklidnit. Livorno nebylo nikterak nebezpečná a víceméně se hrálo jen na jednu branku. Blízko druhé branky byl Daniele Mannini, po jeho ráně se otřásla branková konstrukce. V 78. minutě mohl zmrazit janovský stadion David Di Gennaro, ve stoprocentní šanci ale minul branku. Sampdoria si oddychla a o pár minut později vstřelila kýžený druhý gól. Reto Ziegler předvedl z přímého kopu parádní, a navíc přesnou pumelenici k tyči a zvýšil na 2:0 pro Sampdorii Janov.

Blucerchiatti si už zápas nezkomplikovali a připsali si veledůležité tři body. Vyhrálo i Palermo, takže náskok Sampdorie je dvě kola před koncem soutěže dvoubodový.

Více informací k zápasu

Chievo Verona - SSC Neapol 1:2

02.05.2010 15:00

Góly: 75. Pablo Granoche - 45. Germán Denis, 86. Ezequiel Lavezzi

O pohárovou Evropu nadále houževnatě bojuje Neapol, ta pro změnu nezaváhala na půdě Chieva a brankami argentinského dua Denis - Lavezzi zvítězila 1:2. O jediný gólový úspěch domácích se zasloužil Granoche. V samotném závěru byl po druhé žluté kartě vyloučen Morero.

Sergio Pellissier byl prvním mužem, který prověřil hostujícího brankáře Morgana De Sanctise. Poté, co se zbavil dvou protihráčů vypálil, jenže neapolský brankář střelu zlikvidoval. Neapol se dlouhou dobu nemohla pořádně prosadit, až po střele Lavezziho musel předvést dobrý zákrok Stefano Sorrentino. Obrovskou šanci pak spálil German Denis, poté co převzal Lavezziho přihrávku mohl otevřít skóre utkání, jenže to se nestalo. El Tanque, nebo-li Tank, jak se Denisovi přezdívá si vše vynahradil v samotném závěru prvního poločasu. Hugo Campagnaro mu posadil balon na hlavu a hlavičkující Denis otevřel účet dnešního utkání - 0:1 pro Neapolitány.

Po změně stran otestoval De Sanctise Michele Marcolini a hlavička Sergia Pellissiera skončila jen rohovým kopem. V další skvělé šanci byl Denis, po argentinské spoluprácí s Lavezzim hlavičkoval těsně vedle. V 75. minutě se podařilo Chievu vyrovnat, střela Bentivoglia se dostala ke Granochemu, a od něj se míč dostal za záda Morgana De Sanctise - 1:1. Remízový výsledek ale domácím nevydržel, neboť Neapol využila standardní situace. Lavezzi se postavil k volnému přímému kopu a jeho střela překvapivě skončila za zády Stefana Sorrentina. Branka putuje na vrub právě brankáři Chieva, který měl střelu jednoznačně chytat - 1:2 pro Neapol.

V nastaveném čase ještě obdržel za faul na Zunigu druhou žlutou kartu domácí Morero a musel do sprch. Na konečný výsledek to ale nemělo vliv, Neapol vyhrála 1:2 a přiblížila se pohárové Evropě. Aktuálně jí patří šesté místo, sedmý je Juventus.

Více informací k zápasu

AC Siena - Città di Palermo 1:2

02.05.2010 15:00

Góly: 80. Emanuele Calaió - 24. Edinson Cavani, 59. Fabrizio Miccoli

Siena doma nestačila na Palermo a v podstatě jen potvrdila svůj sestup do nižší soutěže. Hostující Palermo sice vyhrálo 2:1, ovšem na čtvrté místo se nedostalo. O žádanou Ligu mistrů tak bude ještě velký boj. Vítěznou branku zaznamenal Fabrizio Miccoli.

Palermo mělo první šanci utkání, avšak Nocerinův lob brankáře Curciho nepřekvapil. Na druhé straně Sirigu lapil pokus Ghezzala a ve 14. minutě se vytáhl i proti Kjaerovi, to je sice jeho spoluhráč, jenže po nebezpečné přihrávce Maccaroneho si právě Kjaer málem vstřelil vlastní branku. Ve 24. minutě padla první branka utkání, Antonio Nocerino našel přesně Edinsona Cavaniho a ten před Curcim dopravil míč do sítě - 0:1. Ve 36. minutě to mohlo být už 0:2, Balzarettiho přihrávka přes dva obránce se dostala ke Cassanimu, jenže ten se stoprocentní šancí nenaložil dobře.

Byl to brankář Sirigu, který měl hlavní podíl na tom, že Palermo vedlo. Brankář Palerma se vytáhl po hlavičce Ghezzala z pěti metrů. Před koncem prvního poločasu ještě vystrašil domácí publikum Miccoli, jeho povedené ráně scházela jen větší přesnost.

Krátce po změně stran, přesně v 58. minutě, přidalo Palermo důležitou druhou branku utkání, Balzaretti zleva přihrál Miccolimu, ten se prodral domácí obranou a přesným zakončením zvýšil. Fabrizio Miccoli touto brankou vyrovnal klubový rekord Danteho Di Masa z roku 1960, byla to totiž jeho 40. branka v Serii A v dresu Palerma. Pro Sienu to byl trest za předchozí moment, neboť Maccarone spálil obrovskou tutovku, znovu se totiž osvědčil Sirigu. Na rozdíl tří branek mohl zvyšovat Cavani, bohužel pro hosty pálil vedle. Siena navzdory špatnému výsledku nadále bojovala a nakonec ještě snížila. Deset minut před koncem konečně prostřelil hostujícího brankáře Emanuele Calaio, který hlavou zužitkoval Maccaroneho přesný centr.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - Udinese Calcio 2:2

02.05.2010 15:00

Góly: 15. Andrea Lazzari, 58. Jeda - 26. Antonio Di Natale, 28. Alexis Sánchez

Ne náhodou Cagliari s Udinese dělí v tabulce pouze skóre. Vzájemný zápas obou celků, které mají naprosto shodný počet výher, remíz a proher, nabídl možná nejzajímavější podívanou 36. kola Serie A se dvěma góly a mnoha šancemi na obou stranách. Spravedlivá dělba bodů za remízu 2:2 byla na místě.

Domácí poprvé skórovali v 15. minutě zásluhou Lazzariho, Di Natale a Sanchéz ovšem během dvou minut stačili vsítit v první půli dvě branky a Udinese náhle vedlo. Ve druhé půli nakonec zařídil konečnou remízu Jeda, pro něhož to byla jeho druhá trefa během posledních dvou zápasů, do kterých nastoupil. Cagliari je třinácté, Udinese příčku za ním.

Nový kouč cagliarských Rossoblu - Giorgio Melis - zůstal a týmem doposud neporažený. A že chce tuhle sérii prodloužit, ukázali jeho svěřenci už v 15. minutě. Biondini hezky uvolnil Jedau, ten centrem na vzdálenější tyči našel spoluhráče Lazzariho, na jehož hlavičku už hostující brankář Handanovič nestačil.

Jenže Udinese za deset minut vyrovnalo a děkovat může zabijákovi Di Natalemu. Jako zkušený mazák se pohyboval na hranici ofsajdu, dostal přihrávku od Pepeho, nenechal se zaskočit nabídnutou šancí a chladnokrevně zakončil.

Cagliari bylo jako opařené, když ani ne za dvě minuty muselo lovit míč z branky podruhé. Pepeho centr z levé strany našel úplně volného Sanchéze, jenž hlavou z blízkosti nemohl minout. Marné byly snahy domácího mužstva směrem k asistentovi k odpískání ofsajdu, který nedovolené postavení udineského útočníka v žádném případě neviděl.

Samozřejmě že Cagliari tenhle pro ně nepříznivý stav nenechal klidnými. Handanovič tak musel nejprve likvidovat střelecký pokus Matriho, o pár chvil později ho slovinský gólman vychytal tváří v tvář. V chaotickém období utkání nakonec vsítil gól Jeda, který dorazil do sítě vyraženou střelu Matriho brankářem Handanovičem.

Více informací k zápasu

AC Milán - ACF Fiorentina 1:0

01.05.2010 20:45

Góly: 78. Ronaldinho (pen.)

AC Milán si po nepovedených vystoupeních se Sampdorií a Palermem spravil chuť a na domácím San Siru porazil nejtěsnějším možným rozdílem Fiorentinu. O osudu utkání rozhodl okamžik ze 77. minuty, to byl totiž faulován Borriello a nařízenou penaltu proměnil Ronaldinho. Závěr utkání nezvládl Massimo Ambrosini, jenž šel po druhé žluté kartě do sprch.

Do první velké šance se dostala hostující Fiorentina, konkrétně reprezentační záložník Riccardo Montolivo, který vypálil k tyči a Dida jeho střelu vyrazil na rohový kop. Na druhé straně zakončoval do boční sítě Huntelaar a hlavičku Thiaga Silvy odkopl na brankové čáře veterán Zanetti. On chvíli později se Milán dožadoval pokutových kopů, a to nejprve po údajném faulu na Huntelaara a po druhé za ruku v pokutovém území. Rozhodčí ale nejspíše správně penaltu neodpískal. Pak přišly zářivé chvilky Brazilce Ronaldinha. Ten nejprve z úhlu vystrašil Freye a vybojoval rohový kop, následně hlavou donutil Freye ke skvělému zákroku. V závěru prvního poločasu byli Rossoneri jasně lepším celkem, Ronaldinhův volný přímý kop vyrazil Frey.

I ve druhém poločase mělo více ze hry AC, Seedorf pálil z dobré pozice nad a Ronaldinhův jedovatý přímý kop vyrazil skvělý Frey. Ronaldinho byl hodně vidět, v dalším gólovém momentu namazal Seedorfovi, jenže nizozemský záložník nemířil přesně. Klíčový okamžik celého utkání přišel až v 77. minutě. V pokutovém území Violy totiž došlo ke kontroverzní situaci, obránce Kroldrup tak trochu neohrabaně a nešťastně fauloval Borriella a rozhodčí neváhal odpískat pokutový kop. Střílení penalt má v milánském celku na starosti Ronaldinho a prudkou střelou k tyči poslal AC do vedení. Frey směr střely sice vystihl, jenže rána byla dostatečně prudká a dobře umístěná.

Závěr utkání ještě přinesl několik zajímavých okamžiků, těsně za hranicí pokutového území se faulem provinili Favalli a kapitán Ambrosini, druhý jmenovaný obdržel druhou žlutou kartu a musel předčasně do sprch. AC dohrávalo v deseti, ovšem nejtěsnější vedení 1:0 už si vzít nenechalo.

Více informací k zápasu

Parma FC - AS Řím 1:2

01.05.2010 18:00

Góly: 81. Davide Lanzafame - 5. Francesco Totti, 75. Rodrigo Taddei

Minimálně do neděle se na první místo ligy dostal AS Řím, který dokázal brankami Tottiho a Taddeie zvítězit na půdě Parmy 1:2. Jedinou branku Parmy obstaral Lanzafame, navíc v 88. minutě obdržel druhou žlutou kartu Jimenéz.

AS Řím měl fantastický začátek, už v 5. minutě šel totiž do vedení zásluhou parádní branky Francesca Tottiho. Kapitánu Vlků předložil skvělý dlouhý pas Daniele De Rossi a Totti lišácký lobem překonal domácího brankáře - 0:1 pro AS Řím. O zvýšení se pokoušel Menez, jeho střela se ale neujala. Rovněž Parma měla dobrou možnost, té předcházela chyba stopera Juana, jenže proti Biabianymu se vyznamenal Julio Sergio. Brankář Říma čaroval především po hlavičce Francesca Valianiho, po které předvedl těžký zákrok.

Čtvrthodiny před koncem přidal důležitý druhý gól Rodrigo Taddei, ten využil Tottiho krásného centru z pravé strany a hlavou nedal Mirantemu žádnou šanci - 0:2. O pár minut později se ukázalo, nakolik byla tato branka důležitá, neboť Parma dokázala snížit. Hned za sedm minut od druhé inkasované branky se prakticky tatáž akce udála na druhé straně, tentokrát centroval domácí Biabiany a hlavou překonal Sergia Lanzafame - 1:2.

Parma vycítila šanci na vyrovnání, jenže vše pokazilo vyloučení Jimenéze, ten obdržel v závěru utkání druhou žlutou kartu a musel do sprch. Ačkoliv se Parma snažila, tak vyrovnat už nedokázala a Římu podlehla 1:2.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán362210470:3176
2.AS Řím36228664:4074
3.AC Milán361910757:3867
4.UC Sampdoria36189947:4063
5.Città di Palermo361710956:4561
6.SSC Neapol361414848:4256
7.Juventus FC361671353:5055
8.Janov CFC361391456:6048
9.ACF Fiorentina361371647:4446
10.AS Bari3612101444:4646
11.Parma FC3612101439:4846
12.Chievo Verona361281634:3644
13.Cagliari Calcio3611101554:5543
14.Udinese Calcio3611101550:5343
15.Calcio Catania369141342:4441
16.SS Lazio369131434:4140
17.Bologna FC3610101640:5340
18.Atalanta BC36981936:4935
19.AC Siena36792039:6530
20.AS Livorno36782125:5529

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (447)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele