Serie A - souhrn 32. kola

18.04.2009, 20:06, aktualizováno 19.04.2009, 22:27
Komentáře a souhrny
Inter remizoval na hřišti Juventusu a je opět o krůček blíže k zisku titulu. Druhý už je druhý milánský celek AC, které doma smetlo Turín. Zajímavý ještě bude boj o čtvrté místo, zatímco Janov a Fiorentina prohrály, tak římské AS porazilo Lecce a stáhlo manko. O záchranu stále bojuje Reggina...

Janov CFC - SS Lazio 0:1

18.04.2009 18:00

Góly: 65. Mauro Zárate

FC Janov si zkomplikoval účast v předkole Ligy mistrů, když v dnešním utkání nestačil na Lazio Řím. Výhru Biancocelesti zařídil po hodině hry jedinou trefou utkání Mauro Zarate. Janov může být v tabulce přeskočen Fiorentinou.

Utkání začalo hodně divoce, už po 120 sekundách hry, měl na hlavičce úvodní gól Giuseppe Biava, jenomže Fernando Muslera v brance Lazia vytáhl pohotový zákrok. O chvíli později mohl zakončovat Motta a po něm střela Raffaela Palladina v brance neskončila. Janov byl v úvodu lepší ale Lazio se pomalu dostávalo do tempa.

První velkou příležitost Biancocelesti zařídila dvojice Ledesma - Panděv. První jmenovaný vymýšlel, druhý zakončil, pohlednou akci zmařil brankář Rubinho. Další nebezpečnou střelu na branku Janova vyslal obránce Kolarov, ale nepřesně. Na druhé straně zase musel Muslera likvidovat pohotový volej Domenica Criscita. Ve 37. minutě postupoval sám na brankáře Goran Panděv, makedonský útočník přelstil ofsajdovou past, jenomže Rubinho mu míč z nohou sebral a bylo po akci.

Pět minut před koncem prvního poločasu postihla Lazio velká smůla, zranil se Goran Panděv a musel být vystřídán. Na jeho místo přišel Tommaso Rocchi. Ve 42. minutě měli Janovští velkou příležitost na skórování. Giuseppe Sculli zahrál dlouhý aut do pokutového území, míč proletěl kolem Muslery, který následně nebezpečí zažehnal.

Po změně stran muselo Lazio znovu střídat. Při rohovém kopu se zranil Mobido Diakhite a do hry musel Siviglia. V 57. minutě přežili hosté další velkou šanci Janova. Sculli se objevil před brankou Muslery úplně sám a až skvělý zásah Kolarova neznamenal vedení domácích. Nevyužitou šanci Lazio vzápětí potrestalo. Klasický protiútok zakončil povedenou střelou do rohu branky Mauro Zarate - 1:0 pro Lazio.

Inkasovaná branka znamenala pro domácí obrovský šok, ze kterého už se FC Janov nevzpamatoval. Biancocelesti měli ještě několik dobrých příležitostí skóre navýšit, jenomže brankář Rubinho nebo obrana další pohromu zažehnali. Nezažehnali ovšem konečnou porážku 1:0.

Více informací k zápasu

Juventus FC - Inter Milán 1:1

18.04.2009 20:30

Góly: 90+1. Zdeněk Grygera - 64. Mario Balotelli

Fotbalová turínská nuda nakonec přinesla jen dva góly. Za Juventus až v nastavení vyrovnal český obránce Zdeněk Grygera.

První poločas začal lépe Juventus, několikrát se natlačil před branku, ale vždy mu chyběla přesnost v koncovce. O pořádný rozruch se navíc postaral Figo, který hned zkraje zápasu obdržel žlutou kartu za tvrdý zákrok na Molinara u postranní čáry. První obrovskou šanci zápasu však neproměnil Mario Balotelli. Prosmekl se kolem dvou beků, zakončil přes Buffona, ale míč do branky nedoputoval. Tiago jej stihl zpacifikovat ještě před brankovou čárou.

Juventus zahrozil až ve čtrnácté minutě. Po rohovém kopu Del Piera se na zadní tyči hlavou skoro prosadil Grygera. To bylo však na jistou dobu vše. Inter ohrožoval Buffonovu branku jen sporadicky, povětšinou míč na svých kopačkách drželi hráči Staré dámy, ale většinou jejich úsilí končilo na nekvalitním centru.

Diváky ze sedaček opět zvedla až 28. minutě. Pavel Nedvěd přihrál Iaquintovi, ten už mohl skórovat, kdežto mu do rány skočil obránce Internu a zahrál na roh. Hned o dvě minuty obrovskou příležitost spálil Zdeněk Grygera - po Del Pierově standardní situaci číhal na zadní tyči, dostal míč, kolem něj nikdo a z první míč napral pánu Bohu do oken. Jako by tyto akce spustily lavinu dalších. Hned v té příští selhal na Césarovi Marchionni.

Inter dokázal odpovědět až čtyři minuty po půlhodině hry Stankovićem, ten však branku přestřelil. Pak opět kromě průniku Figa na dlouhou dobu nic. Do konce prvního poločasu si střelci dali volno, první půli branku nepřinesla.

V druhé půli se poprvé ozvala pravačka Luise Figa - jeho dalekonosná rána však Buffona nepřekvapila. Poměrně nudný zápas z ospalosti připomínající Šípkovou Růženku probudila až hlavička Ibrahimoviče pod břevno, kterou zlikvidoval Buffon. Na druhé straně se k přímému kopu zpoza šestnáctky postavil Del Piero, ale César byl na místě.

Na první gólový zásah jsme se načekali do 68. minuty. Muntari potáhl míč, podél pokutového území jej předstrčil Balotellimu, který zakončil podél Buffona. Juventus nadále co nejvíce tlačil Inter, jenomže gólový účinek se jaksi nedostavoval. Jednu z největších příležitostí měl Marchioni, ale jednak byl z úhlu a také jej vytlačil gólman César. Pro Juventus navíc přišla čtvrthodiny před koncem další rána - Tiago byl totiž vyloučen.

Jeho absence se projevila, hned za tři minuty se musel Buffo vytáhnout proti štiplavé ráně Stankoviće.V závěru zápasu se snad nedal ani čekat tlak Juve, naopak v závěru se do šancí tlačili hosté, například střídající Cruz na konci 88. minutě opět pořádně protáhl Buffona.

Nastavovalo se ještě pět minut, přišel rohový kop na který si vyskočil český obránce Zdeněk Grygera, jenž překonal Césara stojícího na malém vápně. Do konečného hvizdu sudího Fariny se ale už nic závažného nestalo.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Reggina Calcio 0:1

19.04.2009 15:00

Góly: 40. Fabio Ceravolo

Šance Regginy na udržení v nejvyšší soutěži stále žijí. Kalábrijský celek dokázal naplno bodovat na půdě Atalanty Bergamo a připsat si veledůležité tři body. Utkání rozhodl jedinou trefou Ceravolo.

Domácí zahájili utkání aktivněji, první šanci měl na své kopačce Cristiano Doni, od branky ho dělily pouze centimetry. Ve 21. minutě měl další velkou příležitost opět Doni, ale tentokrát se blýskl senzačním zákrokem brankář Regginy Puggioni. Brankář hostí byl jednoznačně nejdůležitější postavou prvního poločasu, protože uchránil Regginu od stoprocentních branek. Další důležité zákroky si Puggioni připsal po pokusech Valdese a Guarenteho. Reggina přežila klinickou smrt a pak nemilosrdně udeřila, Costa vypálil, Andrea Consigli skvěle zasáhl, bohužel pro domácí, na dorážku Ceravola už byl krátký - 1:0 pro Regginu.

Ve druhém poločase pokračovalo skvělé představení brankáře Puggioniho. Ten neuvěřitelným způsobem vytáhl hlavičku Floccariho. Reggina byla blízko vstřelení i druhého gólu. Consigli ale nečekanou Barrettovo střelu z třiceti metrů zlikvidoval. Druhý poločas přinesl několik vzrušivých momentů na obou stranách, střelu Padoina chytil Puggioni a na druhé straně napálil Franco Brienza břevno. V závěru hosté přežili několik nervových okamžiků a nakonec překvapivě vyhráli.

Více informací k zápasu

AC Siena - Chievo Verona 0:2

19.04.2009 15:00

Góly: 22. Sergio Pellissier, 48. Sergio Pellissier

Sergio Pellissier dvěma zásahy sestřelil Sienu a přiblížil Chievo ke konečné záchraně. V utkání toho nebylo příliš k vidění, kromě dvou branek se prakticky nic nestalo.

Utkání nenabídlo příliš krásy, nicméně branky padaly. Tu první vstřelil ve 22. minutě Sergio Pellissier. Mantovani přelstil ofsajdovou past a krásně vybídl ke skórovaní Pellissiera, jenž nepohrdl - 1:0 pro hostující Chievo. Siena na vstřelenou branku odpověděla střelou z první Paula Codrey, jenomže Codrea nebyl příliš přesný. Do branky nezamířil ani rohový kop, který zahrával Daniele Portanova. Neatraktivní první poločas skončil jednobrankovým vedením hostujícího Chieva.

Na začátku druhého dějství vstřelilo Chievo nesmírně důležitý druhý gól. Luca Rigoni vymyslel báječnou přihrávku na Pellissiera, jenž se vyhnul ofsajdovému postavení a souboji jeden na jednoho přelstil brankáře Dmitrios Eleftheropoulose - 0:2. Siena, ačkoliv vstoupila do druhého poločasu katastrofálně, utkání nechtěla ještě zabalit, ovšem střela Fricka se mezi tři tyče nevešla.

Zpět do zápasu mohl vrátit Sienu v 72. minutě Nicola Amoruso, jenomže jeho hlavička jen těsně minula hostující branku. Sieně se vstřelit branku nepodařilo, takže hostující Chievo Verona slavilo další vítězství, tentokrát 2:0 na půdě Sieny.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - SSC Neapol 2:0

19.04.2009 15:00

Góly: 5. Jeda, 90. Andrea Lazzari

Neapol pod trenérem Donadonim poprvé prohrála, osudným se jí stalo utkání na půdě Cagliari, které si vítězstvím 2:0 zachovalo šanci na účast v evropských pohárech i pro příští sezonu. Cagliari zasadilo Neapoli dva zásahy, jeden za začátku utkání a druhý v samotném konci.

Domácí borci se dostali do vedení už v 6. minutě. Cossu zatáhl míč a přesným centrem našel hlavičku Jedy, která skončila v síti - 1:0. Po této brance začala Neapol hodně zlobit, brankář Marchetti nejprve odvrátil střelu Zalayety, poté zamířil uruguayský útočník mimo tři tyče. Po dvaceti minutách hry se dostával do dobrého zakončení Jeda, ale byl tvrdě zastaven Santacrocem a veterán Bucci následně zlikvidoval pokus Lazzariho.

Ve druhém poločase se musel opět činit brankář Bucci, jenž si skvěle poradil s Matrim a dorážkou Jedy. Neapol mohla být ráda, že to nebylo už 2:0. O velký rozruch se před brankou domácích postaral střídající hráč Jesus Datilo, který dobře zužitkoval přihrávku Lavezziho, jenomže své kvality prokázal v brance Cagliari Federico Marchetti.

Tlak Neapole se s postupem času stupňoval, na nebezpečnou střelu Lavezziho Marchetti skvěle zareagoval. Svěřenci trenéra Donadoniho ještě více otevřeli hru, což se jim stalo osudným v samotném nastavení zápasu. Výsledek definitivně zpečetil povedenou levačkou nikým nehlídaný Lazzari - 2:0.

Více informací k zápasu

Città di Palermo - Bologna FC 4:1

19.04.2009 15:00

Góly: 6. Manuel Belleri (vl.), 44. Simon Kjaer, 63. Davide Succi, 90. Edinson Cavani - 84. Marco Di Vaio

Další dobrý výsledek si připsalo Palermo, které velice znepříjemnilo debut Giuseppe Papadopulovi na lavičce Boloni. Palermo vyhrálo 4:1 a udrželo si naději na start v evropských pohárech.

Kanonádu Palerma zahájil už v 6. minutě Edison Cavani, ten sice branku nevstřelil, ale měl na ní největší podíl, protože zkázu dokonal vlastním, velice komickým gólem Manuel Belleri - 1:0 pro Palermo. Sicilský klub pokračoval v náporu dál, Cavani protáhl střelou Colomba a brankář Boloni se vytáhl i po střele Davida Succiho, kterou vyškrábl konečky prstů. Hosté zahrozili až po půlhodině hry a hned mohli vyrovnat. K hlavičce se totiž propracoval Di Vaio, jenomže nezamířil přesně. Ve 40. minutě mohl zvýšit vedení Palerma Balzaretti, který si zpracoval dlouhý pas od Liveraniho, jenomže obrana Boloni ho s vypětím všech sil zastavila. Před koncem prvního poločasu udeřili domácí podruhé. Rohový kop se snesl až ke Kjaerovi, jenž se nemýlil - 2:0.

Do druhého poločasu udělal nový kouč Boloni dvě změny, ale jak se ukázalo, nebylo mu to nic platné. V 64. minutě totiž hosté inkasovali potřetí. Cavani sklepl dlouhý Liveraniho pas na Succiho, který parádní střelou z první zvýšil na 3:0 pro domácí. Boloni se nedařilo a v 77. minutě musel předčasně opustit hřiště Sergio Volpi za druhou žlutou kartu po faulu na Hernandeze. Nicméně i přes početní nevýhodu se hostům podařilo snížit. Di Vaio se po centru Valianiho prosadil hlavou - 3:1. Tento stav ale nevydržel, protože v poslední minutě zvýšil na konečných 4:1 Cavani, který zakončil pohlednou kombinaci s Hernandezem.

Více informací k zápasu

AS Řím - US Lecce 3:2

19.04.2009 15:00

Góly: 3. Francesco Totti, 13. Matteo Brighi, 59. Francesco Totti (pen.) - 31. Gianni Munari, 55. Dimitrios Papadopoulos

AS Řím nakonec přeci jenom ulovilo tři body a přiblížilo se účasti v předkole Ligy mistrů. Na výhru proti Lecce se hodně nadřelo. Dvěma brankami se blýskl kapitán Francesco Totti. Hosté dohrávali od 72. minuty bez vyloučeného Ariattiho.

Giallorossi se ujali velice rychle vedení, ve třetí minutě zahrával z dobré pozice přímý kop Baptista a skvělou střelou donutil brankáře Benussiho k vynikajícímu zákroku, jenomže brankář Lecce vyrazil míč do prostoru, kde stál Francesco Totti, jenž dorážkou dal první gól - 1:0 pro AS Řím. Lecce mohlo vzápětí vyrovnat, hrubou chybu předvedl v obraně Říma Souleymane Diamoutene, jenomže Caserta chybu nevyužil a ke vší smůle se dokonce zranil, takže musel být střídán. Jeho místo zaujal Papadopoulos. Ve třinácté minutě vedli Římané už 2:0, Motta odcentroval a do jeho centru se neohroženě položil Brighi - 2:0 pro AS Řím. Jenomže druhá branka jakoby Giallorossi ukolébala, Lecce přidalo na tempu a začalo domácím zle zatápět. Nejprve vychytal brankář Artur přímý kop Zanchetty a ve 31. minutě vstřelilo Lecce kontaktní branku. Hosté rozebrali obranu Říma a Munari neměl před Arturem žádný problém - 2:1. Do konce poločasu nastřelil ještě hlavou Tiribocchi břevno.

Po změně stran pokračovalo snažení Lecce. Nicméně první šanci si vytvořili domácí, kombinace Totti - Pizarro úspěch nepřinesla. V 55. minutě doslova zmrazil celý Olympijský stadion Papadopoulos, který si přihrál s Tiribocchim a sřelou na vzdálenější tyč nedal Arturovi šanci - 2:2. Nadějný stav hostům příliš dlouho nevydržel, Baptista byl v pokutovém území faulován Edinhem a rozhodčí odpískal pokutový kop, který Francesco Totti proměnil - 3:2 pro AS Řím.

Lecce se nevzdávalo a chtělo opět vyrovnat, velice blízko k tomu měl Zanchetta a ještě blíže střídající Axel Konan, jenž uprchl obraně domácích, ale na poslední chvíli ho zablokoval Motta. V hektickém závěru si Vlci výsledek pohlídali a výhrou využili zaváhání nejbližších konkurentů.

Více informací k zápasu

Calcio Catania - UC Sampdoria 2:0

19.04.2009 15:00

Góly: 39. Giuseppe Mascara (pen.), 48. Jorge Martínez

Catania porazila Sampdorii 2:0, čímž přerušila Janovským dobrou sérii zápasů bez porážky. Utkání rozhodly branky z konce prvního a začátku druhého poločasu.

Utkání začalo nehezky pro domácí, kteří už ve 13. minutě ztratili Pabla Ledesmu, jenž si poranil koleno. Sicilský klub měl smůlu i po střele Taka Morimota, která byla zablokována Padalinem. První šanci Sampdorie si vypracoval Pazzini, jenomže brankář Bizzarri tento pokus zneškodnil. Na druhé straně se pokusil překvapit branku Sampdorie Silvestre, ale přestřelil.

Ve 38. minutě nařídil rozhodčí pokutový kop po přestupku Stefana Lucchiniho a zahrávající Giuseppe Mascara ho s klidem proměnil - 1:0 pro Catanii. Situace Sampdorie byla ještě horší po změně stran. Ve 48. minutě totiž šanci Morimota vyškrábl konečky prstů Castellazzi, jenomže na dorážku Martineze už byl krátký - 2:0. O utkání bylo prakticky rozhodnuto, protože Sampdoria rozhodně nepůsobila dojmem, že by mohla ztrátu dotáhnout.

Catania výsledek nepustila a vyhrála zaslouženě 2:0, oba celky zaujímají i nadálé umístění ve druhé polovině tabulky.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - ACF Fiorentina 3:1

19.04.2009 15:00

Góly: 10. Kwadwo Asamoah, 47. Gaetano D'Agostino (pen.), 69. Gaetano D'Agostino - 67. Dario Dainelli

Fiorentina propásla možnost dostat se na čtvrtou pozici před Janov a po porážce o dvě branky zůstala pátá, ovšem její náskok před AS Řím se ztenčil. Výhru 3:1 pro Udinese vystříleli D'Agostino a Asamoah.

Udinese se ujalo vedení po deseti minutách hry. Perfektní akcí se blýskl ghanský reprezentant Gyan Asamoah, jenž prokličkoval obranou Violy a přesným zásahem vyškolil i brankáře Freye - 1:0 pro Udine. Hosté z Florencie na sebe nenechali dlouho čekat a následující akcí domácím zle zatopili. Alberto Gilardino se objevil v čisté gólové šanci hned dvakrát, ale ani jednou nebyl úspěšný. V prvním případě trefil pouze boční síť a ve druhém ho zablokoval Cristian Zapata. Velice sporný moment přinesl zákrok Freye po střele Fabia Quagliarelly, Frey vytahoval míč z brankové čáry. V prvním poločase se už nic podstatného nestalo, takže domácí Udinese vedlo nad Fiorentinou 1:0.

Krátce po změně stran odpískal hlavní sudí pokutový kop ve prospěch domácích za údajnou ruku Gamberiniho, ale jak se ukázalo, o ruku se nejednalo a penalta byla velice přísná. Nic naplat, D'Agostino penaltu proměnil a domácí vedli nad Fiorentinou už 2:0. A mohlo být ještě hůře, Frey proti Quagliarellovi skvěle vyběhl a zabránil možné třetí brance v síti hostí. V 67. minutě zdramatizoval utkání Dario Dainelli, kapitán Fiorentiny se trefil hlavou po centru Pasquala - 2:1. Nicméně netrvalo to příliš dlouho a domácí opět vedli o dvě branky. D'Agostino předvedl skvělou kopací techniku a z přímého kopu pojistil vedení Udinese - 3:1.

Viola se ještě snažila něco s utkáním udělat, ale nebylo jí příliš přáno. V dobré pozici se objevil střídající Martin Jorgensen, ale střelou minul branku. V brance neskončila ani pohotová hlavička Gilardina, kterou skvěle zlikvidoval Handanovič. Udinese vyhrálo 3:1 a Fiorentina přišla o možnost dostat se na čtvrtou pozici před Janov.

Více informací k zápasu

AC Milán - Turín FC 5:1

19.04.2009 20:30

Góly: 13. Filippo Inzaghi, 35. Filippo Inzaghi, 60. Filippo Inzaghi, 68. Kaká (pen.), 90. Massimo Ambrosini - 80. Ivan Franceschini

AC Milán pokračuje v dobrých výsledcích a po jednoznačné výhře 5:1 se bodově dotáhl na Juventus. Hvězdou utkání byl bezpochyby Fillipo Inzaghi, který zaznamenal hattrick. Po jedné brance si pak připsali Kaká a Ambrosini, jediný zásah hostí obstaral Franceschini.

Ve 13. minutě poprvé skvěle zafungovala souhra Beckhama s Inzaghim. Beckham mu z přímého kopu naservíroval přesný centr a Inzaghi ho hlavou přetavil v úvodní branku utkání. Dobrou příležitost měl i Pato, ale jeho střela šla mimo. Ve 37. minutě přinesla souhra Beckham - Inzaghi druhý gól. Na počátku všeho byl rychlý útok Kaká, následný lehoučký centr Beckhama a přesná hlavička Inzaghiho - 2:0. O tři minuty později se dostal odraženému míči Flamini a jeho dělovka je těsně minula branku hostí. Milán tak šel do šaten s pohodlným vedením 2:0.

I druhý poločas byl ve znamení milánského AC, ovšem první šanci druhého dějství měli na kopačkách hosté. Rolando Bianchi zcela nečekaně z dobrých pětatřiceti metrů vypálil na branku Milána a brazilský brankář Dida musel vytáhnout na roh. To bylo ze strany Turína vše. V 60. minutě završil Superpipo Inzaghi hattrick, milánský kanonýr využil lahůdkové přihrávky od Ronaldinha a nekompromisně skóroval - 3:0. O pět minut později nahradil hrdinu utkání Inzaghiho Ukrajinec Andrej Ševčenko. Milán byl hodně při chuti a zanedlouho přidal čtvrtý gól. Massimo Ambrosini si velice chytře před Serenim hodil míč do strany a turínský brankář ho fauloval. Rozhodčí Banti nařídil pokutový kop, který proměnil Kaká - 4:0 pro Rossoneri.

AC Milán nakonec čisté konto neudržel, Turín předvedl v pokutovém území Milána "ťukec", na jehož konci byl Franceschini - 4:1. V 88. minutě mohl přidat pátý gól Kaká, ale jeho střela jenom těsně minula pravou tyčku Sereniho branky. Milán příliš inkasovaný gól nemrzel, protože si dál na hřišti dělal, co chtěl. V nastaveném čase pečetil výhru AC Milán Massimo Ambrosini. Opět akce vedená Ronaldinhem a Kaká skončila rozebráním turínské obrany a Ambrosiniho zakončením - 5:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán32228258:2474
2.AC Milán32197659:2964
3.Juventus FC32197657:3064
4.Janov CFC32169743:3057
5.ACF Fiorentina321741144:3455
6.AS Řím321571051:4852
7.Città di Palermo321541346:4149
8.Cagliari Calcio321461238:3148
9.SS Lazio321451344:4547
10.Udinese Calcio321191243:4342
11.Atalanta BC321251536:3641
12.Calcio Catania321171433:3740
13.UC Sampdoria3210101236:4140
14.SSC Neapol321091335:3739
15.AC Siena321071529:3537
16.Chievo Verona328101430:4034
17.Turín FC32691729:5227
18.Bologna FC32681834:5726
19.US Lecce324121629:5624
20.Reggina Calcio324111723:5123

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (308)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele