Serie A - souhrn 19. kola

09.01.2010, 20:01, aktualizováno 10.01.2010, 22:44
Komentáře a souhrny
Šlágr kola měl jednoznačného vítěze. AC Milán zvítězil 3:0 na Juventusu a v tabulce má na něj už náskok čtyř bodů. Fiorentina a Neapol se vezou na vítězné vlně, tři body proti Bari respektive Sampdorii zajistily oběma týmům posun na pohárové příčky, Neapol je už čtvrtá. Janov porazil Catanii, od sestupových příšek utíká Livorno.

Juventus FC - AC Milán 0:3

10.01.2010 20:45

Góly: 29. Alessandro Nesta, 72. Ronaldinho, 87. Ronaldinho

AC Milán jednoznačně uspěl ve šlágru kola nad Juventusem a upevnil si druhou příčku. Rossoneri tak ztrácejí na vedoucí Inter Milán stále osm bodů, ovšem s tím, že mají jedno utkání k dobru. V Turíně se jako první prosadil Alessandro Nesta, další dvě trefy zaznamenal Ronaldinho.

Utkání nenabídlo příliš fotbalové krásy, hrálo se hodně zostra a k vidění byli spíše osobní souboje. Milán hrál o něco lépe a po celou dobu kontroloval hru, po půlhodině hry pak uděřil. Milánští zahrávali rohový kop na bližší tyč, obrana Juventusu nedokázala centrovaný míč odvrátit, ten tak prošel až k Nestovy a obránce AC pohodlně skóroval do prázdné branky - 1:0 pro AC Milán. Utkání ale nenabralo jiné tempo a hrálo se stále ve stejném duchu. V prvním poločase byl tedy nejzajímavějším okamžikem úvodní Nestův gól.

Po změně stran se Juventus zlepšil, ovšem stále se nemohl dostat do pořádného zakončení. Po rohovém kopu se do zakončení cpal Chiellini, ale byl v tísni a navíc Dida byl připraven. Totéž platilo i na druhé straně o Manningerovi, Tiago Silva napřáhl ze ctihodné vzdálenosti, mířil dobře, avšak rakouský brankář vytáhl střelu na rohový kop.

Další jakousi pološanci měl na svědomí Chiellini, Amauri hlavičkou posunul míč právě na stopera Staré dámy, tomu však míč před brankou utekl. Dvacet minut před koncem přidal AC Milán druhý gól, přičemž Juventus nezvládl další zahrávaný kop na přední tyč, tam totiž operoval Ronaldinho a hlavičkou zajistil svému celku vedení 2:0. Fanoušci Juventusu pochopitelně nesli nepříznivý výsledek velmi nelibě, na stadionu rozpoutali doslova peklo, když zapálili část laviček stadionu. To však ještě nevěděli, že je čeká poslední hořká pilulka v podobě třetí branky. Svůj druhý gól v zápase zaznamenal Brazilec Ronaldinho, jenž před brankou Juve nezaváhal - 3:0. Konečný výsledek už nezvrátil ani Del Pierův přímý kop, který Dida vyrazil na roh. Milán předvedl velmi dobrý výkon a zaslouženě zvítězil 3:0, trenér domácích Ciro Ferrara má o čem přemýšlet.

Více informací k zápasu

Bologna FC - Cagliari Calcio 0:1

10.01.2010 15:00

Góly: 66. Alessandro Matri

Cagliari vytěžilo z minima maximum a z Bologně si překvapivě odváží všechny tři body. Jedinou branku utkání si připsal Alessandro Matri.

Domácí Marcelo Zalayeta se v úvodu dožadoval penalty po srážce s Dessenou, ale jediné, čeho se mu dostalo, byla žlutá karta za filmování. První příležitost Cagliari měl na kopačce Cossu, ale Viviano lehce kryl. Ve 26. minutě mohl poslat Bolognu do vedení kanonýr Di Vaio, ale hlavička po Raggiho centru orazítkovala břevno. Těsně před přestávkou mohl poslat hosty do vedení Matri, jenž se zbavil Morase a dokonce i vyběhnutého Viviana, ale než stihl míč poslat do branky, přiběhl Portanova a míč z čáry vykopl.

Začátek prvního poločasu zastihl v dominanci Bolognu. Zalayeta obešel dva obránce, ale Marchettiho neprostřelil. Ofsajdovou past poté obelstil Di Vaio, ale branku netrefil. Proti další Di Vaiově střele už se muselo zasahovat, ale Marchettiho nahradil Lopez, který míč obětavě zastavil tělem. A když neuspěl ani po protiútoku Adailton, muselo zakročit Cagliari.

To v 66. minutě prakticky z ničeho vstřelilo branku. Parolův rádoby centr před branku ve skluzu dorazil Matri a rozhodl o výhře Cagliari. V posledních minutách měl sice ještě šanci střídající Gimenez, ale branku netrefil.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - AS Bari 2:1

10.01.2010 15:00

Góly: 38. Adrian Mutu, 74. José Castillo - 25. Barreto

Fiorentina sice prohrávala před vlastním publikem s Bari, ale nakonec nepříznivý stav otočila a raduje se ze tří bodů. Smutným hrdinou se stal Jose Ignacio Castillo, který sice po pár minutách na hřišti vstřelil vítězný gól, ale vzápětí se nechal vyloučit.

Viola měla lepší vstup do zápasu, v prvních deseti minutách si vytvořila dvě slibné šance. Pasqualův trestný kop hlavičkou usměrnil Felipe, ale gólman Gillet nohou zasáhl. Santana poté v dorážce zklamal. Další šanci připravil právě Santana, ale Gilardino přestřelil. Také Bari hrozilo, ale Rivas s Barretem se zastřelovali.

Skóre na světelné tabuli nakonec změnila 25. minuta a Rivasův rohový kop. Ten hlavičkou prodloužil Ranocchia a Barreto na zadní tyči doklepl do odkryté branky. Na druhé straně odpovídal Mutu, ale Gillet jeho padající hlavičku vytěsnil nad břevno. Nicméně již nic nezmohl proti druhé Mutuově hlavičce, který mu již po Pasqualově centru prolétla mezi rukavicemi.

V úvodu druhé pětačtyřicetiminutovky se činil Sebastien Frey, když musel vyrážet nebezpečný Almironův trestný kop. Po pěti minutách přišla pro hosty špatná zpráva, když hřiště opustil zraněný stoper Ranocchia a podle posledních zpráv pro něj možná skončila sezona.

Bari však hrozilo i nadále, další nepříjemnou ránu vyslal Rivas a Frey měl znovu co dělat, aby míč zastavil. Ještě větší štěstí měl po střele Meggioriniho, kterého zastavilo břevno. Poté ale Bari oslabil Almiron, jenž se nechal vyloučit. Barreto sice ještě poté lízl svou střelou tyč, ale do útoku se pak hrnula Viola. Nejprve v 73. minutě dal gól Gilardino, ale sudí mu ho neuznal pro ofsajdové postavení. Rozhodnutí sudího Gervasoniho ale pravděpodobně nebylo správné. Fiorentině to ale příliš nevadilo, protože o chvilku později vypálil Montolivo, míč se od břevno odrazil ke Castillovi, kterému nedělalo problém míč dorazit do branky. Střelec vítězného gólu si ale vzápětí pokazil debutový zásah, když se prošel po zádech Kamaty a byl vyloučen.

Více informací k zápasu

Janov CFC - Calcio Catania 2:0

10.01.2010 15:00

Góly: 36. Giandomenico Mesto, 71. Giuseppe Sculli

Janov se rychle oklepal z těžké porážky s Milánem a v neděli přehrál Catanii, která hrála více než hodinu bez vyloučeného Bellusciho. V prvním poločase vstřelil vítěznou branku Giandomenico Mesto, v tom druhém pak pojišťoval Sculli.

Přitom zápas mohl mít úplně jiný průběh, protože v prvních sekundách hry zachyboval Mesto, odevzdal míč Cristianu Llamovi a tomu příliš nechybělo, aby trefil branku. Nakonec ale jeho střela zamířila těsně nad ní. Ve 28. minutě přišla rána do řad Catanie v podobě červené karty. Claudio Bellusci dostal druhou žlutou kartu, když podruhé fauloval. Grifové přesilovku využili po osmi minutách, Domenico Criscito zleva nacentroval a na zadní tyči hlavičkou uklidil míč do branky Mesto.

Pár minut před přestávkou na 2:0 zvyšoval po Suazově střele Rodrigo Palacio, ale stál ofsajdu a branka uznána nebyla. Navíc si vzápětí natáhl sval a musel být střídán Zapaterem.

Po změně stran se na typický sólový únik vydal David Suazo, ale střelu mezi tři tyče vměstnat nedokázal. Janov nakonec zvýšil vedení v 71. minutě. Mesto tentokrát centroval a hlavou se prosadil Sculli. Domácí stále tlačili a v posledních minutách mohli přidat ještě třetí branku. Do třetice to bylo po centru, znovu od Criscita a zakončovalo se opět hlavou. Nicméně Milanetto se neprosadil.

Více informací k zápasu

AS Livorno - Parma FC 2:1

10.01.2010 15:00

Góly: 23. Francesco Tavano, 62. Cristiano Lucarelli - 68. Blerim Džemaili

Livorno si připsalo důležité vítězství 2:1 nad Parmou. Domácí vedli po trefách Tavana a Lucarelliho už 2:0, ovšem Parma dokázala utkání zdramatizovat, nicméně tři body zůstávají na stadionu Armanda Picchiho.

Utkání mezi Livornem a Parmou bylo hodně vyrovnané a vyhrát mohl prakticky kdokoliv. První opravdu velkou šanci na skórování měl Biabiany, jenž se řítil sám na brankáře De Luciu, livornský brankář si však vedl skvěle. Ve 23.minutě tak otevřel skóre utkání domácí Francesco Tavano, jenž jednoduše zpracoval míč a přesně vystřelil - 1:0 pro Livorno. O chvíli později se musel činit De Lucia, s dalekonosným pokusem z přímého kopu měl jisté problémy, ovšem svojí svatyni uhájil a po následující hlavičce se ani nezapotil. První poločas uzavřela jedovatá rána z přímého kopu Parmy, která měla jediný problém. Šla těsně mimo.

Livorno mohlo na začátku druhého poločasu navýšit vedení, Tavano rychle využil chyby hostující defenzívy, ovšem sám před brankou Parmy přestřelil. Livorna nakonec druhou branku vstřelilo, v 62. minutě převzal Lucarelli v běhu přesnou přihrávku, zachoval klid a jednoduše překonal hostujícího brankáře - 2:0 pro Livorno. Parma se i přes nepříznivý vývoj nevzdávala, po rohovém kopu propálil vše před sebou Dzemaili a vykřesal naději na bodový zisk - 2:1. Parma pochopitelně vrhla poslední síly do útoku, Bojinovo akrobatické zakončení skončilo vedle a domácí už výsledek 2:1 uhájili.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - UC Sampdoria 1:0

10.01.2010 15:00

Góly: 71. Germán Denis

Neapol se vrátila na čtvrté místo před AS Řím, když jedinou brankou Germana Denise zdolala Sampdorii Janov 1:0. Hosty poslala další porážka už na dvanácté místo.

V prvním poločase se hrál velmi vyrovnaný fotbal a žádný z celků si nedokázal vytvořit stoprocentní brankovou příležitost. Špatnou zprávou pro Neapol bylo brzké zranění Lavezziho, jenž se zranil při útočné akci, jeho pozici tak zaujal jiný Argentinec - German Denis. A právě nový hráč na hřišti se jako první dostal do vážnějšího zakončení, ovšem hlavičkou minul branku. Asi největší moment celého prvního poločasu přišel ve 27. minutě, Maggio se vyhnul ofsajdové pasti ale sám před brankářem Castellazim vyhořel, Maggio přitom mohl přihrát lépe postavenému Denisovi, jenž by zakončoval do prázdné branky. Na druhé straně se toho příliš nedělo, Pazzini si zkoušel vymodlit pokutový kop, ovšem bez úspěchu.

Ve druhém poločase už se diváci na stadionu San Paola branky dočkali, ovšem branky neuznané. Denis vstřelil branku, která však podle údajného ofsajdu nemohla platit, opakovaný záběr prokázal, že se o ofsajd nejspíše nejednalo, a pokud ano, tak jen velmi, ale velmi těsný. Neapol v prvním poločase ztratila Lavezziho a Sampdoria zase přišla behěm druhé půle o brankáře Castellazziho, ten se také zranil a do branky musel jeho náhradník Fiorillo. V 63.minutě mohli domácí otevřít skóre utkání, jenomže to by musel Maggio uvnitř pokutového území zamířit přesně. Neapol pokračovala v náporu, velmi dobrý zákrok si připsal brankář Fiorillo. Domácím se nakonec podařilo zlomit obranu Sampdorie dvacet minut před koncem. Hugo Campagnaro nacentroval na hlavu Germana Denise, a ten se nemýlil - 1:0 pro Neapol. Sampdorii se příliš nedařilo ohrožovat branku domácích, výjimkou byl přímý kop, který šel jen těsně vedle. Neapol výsledek udržela a vyhrála 1:0.

Více informací k zápasu

Città di Palermo - Atalanta Bergamo 1:0

10.01.2010 15:00

Góly: 70. Edinson Cavani

Dařilo se i Palermu, které pod trenérem Deliem Rossim znovu vyhrálo. Sicilané porazili proměněnou Cavaniho penaltou 1:0 Atalantu, která se tak i nadále potácí v sestupovém pásmu. V samotném konci byl vyloučen Garics.

Atalanta začala lépe, Tiribocchiho dělovku vyrazil na rohový kop Sirigu. Na druhé straně měl mnohem větší příležitost Budan, jenž se po rohovém kopu propracoval k hlavičce, která však skončila těsně vedle. O chvíli později Cassani poslal do šance Cavaniho, ale ten před brankářem nedokázal zakončit, takže celá akce skončila jen rohovým kopem. Velké nebezpečí pro branku Atalanty znamenaly rohové kopy zahrávané Liveranim, ten nejprve donutil brankáře hostí k tomu, aby zahranou standardní situaci vyškrábl prsty nad břevno, a o chvíli později se celá akce zopakovala. První poločas tedy skončil 0:0.

Ve druhém dějství měl velkou šanci Ferreira Pinto, hráč Atalanty namířil svůj pokus pouze do míst, kde stál Sirigu. V 70. minutě fauloval v pokutovém území Talamonti Cavaniho a sám postižený nařízenou penaltu proměnil - 1:0 pro Palermo. Nutno podotknout, že Cavani měl velké štěstí, neboť penaltu namířil doprostřed branky a Coppola tento úmysl vystihl, nicméně střela mu prošel nešťastně pod rukou. V 90. minutě byl vyloučen za druhou žlutou kartu Garics a bylo po utkání.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - SS Lazio 1:1

10.01.2010 15:00

Góly: 27. Antonio Di Natale - 16. Sergio Floccari

Sergio Floccari si nemohl své první dny v Laziu představovat lépe. Ve druhém zápas za římský klub si připsal už třetí branku a pomohl svému novému týmu k zisku bodu v duelu s Udinese. Za něj se trefil jiný ostrostřelec, Antonio Di Natale.

Lazio do zápasu nastoupilo v dresech připomínající 110. výročí založení klubu a v úvod zápasu jim vyšel na výbornou. Po čtvrthodině hry si naskočil na Baroniův centr Floccari a hlavičkou otevřel skóre. Těsně předtím musel střídat domácí Domizzi kvůli zranění, nahradil ho Coda.

Domácí mohli rychle odpovědět, ale Floro Flores se z voleje netrefil a mezi tři tyče nezamířil ani Inler. K vyrovnání nakonec došlo ve 27. minutě, nádhernou ranou z dobrých 25 metrů se z trestného kopu trefil Di Natale. Byla to pro něj 12. branka v sezoně.

Gólman Muslera se musel poté činit, aby nepustil Friulani do vedení. Stendardův odkop totiž nedošel příliš daleko a Paolo Sammarco se ocitl ve skvělé příležitosti, jenže Muslera dobře zasáhl. V další akci soupeře již měl Muslera práce méně, když Floro Flores nevypočítal situaci a míč poslal přímo do jeho náruče.

Ve druhém dějství se pokusil svou typickou dělovkou ohrozit Handanoviče Kolarov, ale domácí gólman jeho pokus kryl. Vzápětí mohl být Kolarov rád, že mu nebyla odpískána penalta poté, co za dres ve vápně tahal Sancheze.

V 88. minutě mělo Lazio obrovskou příležitost, kterou však trestuhodně zahodilo. Stefano Mauri obešel Bastu, aby se řítil úplně sám na branku, ale nějakým nepochopitelným způsobem ztratil kontrolu a ani nedokázal vystřelit. V nastaveném čase se to nakonec Laziu nemuselo vyplatit, ale Muslera předvedl proti Siqueirovi další vynikající zákrok.

Více informací k zápasu

Inter Milán - AC Siena 4:3

09.01.2010 20:45

Góly: 24. Diego Milito, 36. Wesley Sneijder, 88. Wesley Sneijder, 90. Walter Samuel - 18. Massimo Maccarone, 37. Albin Ekdal, 65. Massimo Maccarone

Velké drama se šťastným koncem pro Inter Milán zažilo San Siro. Vedoucí Nerazzurri ještě v 88. minutě prohrávali s poslední Sienou 2:3, nakonec však slavili divoké vítězství 4:3. Dvěma brankami se na straně Interu blýskl Wesley Sneijder a na straně Sieny Massimo Maccarone. V nastaveném čase byl ještě vyloučen Emilson Cribari.

V první velké šanci zápasu se ocitl Goran Panděv, novou akvizici milánského Interu bravurně vychytal brankář Curci. V 18. minutě padla první branka, Massimo Maccarone krásnou střelou ze střední vzdálenosti asi z 25 metrů překonal Cesara a Siena senzačně vedla 1:0. Pakliže Siena vstřelila krásnou branku, tak vyrovnávací branka Interu byla neméně hezká, Milito si poradil s bránicím obráncem a přesnou střelou na zadní tyč vyrovnal -1:1.

Ve 36. minutě zahrával Wesley Sneijder volný přímý kop, jeho provedení bylo zvládnuto na výbornou a brankář Curci musel lovit míč ze sítě - 2:1 pro Inter. Předtím ještě zahodil velkou tutovku Brandao, jehož volej neslavila úspěch. Mimochodem druhá branka domácích byla věnována obránci Chivuovi, jenž si přivodil frakturu lebky. Siena ale zbraně neskládala, hned za další minutu se jí podařilo vyrovnat. Na konci pohledné akce byl Ghezzal, jenž si uvnitř pokutového území zpracoval míč a nekompromisně skóroval - 2:2.

Také druhý poločas byl velice zajímavý, Reginaldo z přímého kopu nastřelil brankovou konstrukci a Vergassola o chvíli později pálil vedle. V 64. minutě připravil Reginaldo přesnou přihrávkou další branku pro Massima Maccaroneho, ten vstřelil už svůj druhý gól v zápase a Siena opět vedla, tentokráte 3:2. Mourinho na nepříznivý vývoj reagoval změnou systému, ovšem další šanci měla opět Siena. Maccarone mohl završit hattrick, ale jeho hlavička nebyla po pasu Reginalda úspěšná.

Dvě minuty před koncem byl stav opět nerozhodný, k dalšímu přímému kopu Interu se opět postavil Wesley Sneijder a jeho krásný "angličan" znamenal vyrovnání na 3:3. Sneijder se rovněž dvěma brankami v zápase vyrovnal hostujícímu Maccaronemu.

Ve třetí minutě nastavení nakonec rozhodl celé utkání stoper Walter Samuel. Ten se ocitl na hrotu a na své neobvyklé pozici si nic nezadal se světovými kanonýry. Samuel jednoduše převzal míč na hranici ofsajdu a umístěnou střelou zajistil Interu tři body za vítězství 4:3. Siena se pochopitelně s porážkou těžko vyrovnávala, nervy na uzdě neudržel Emilson Cribari a těsně před závěrečným hvizdem obdržel červenou kartu.

Více informací k zápasu

AS Řím - Chievo Verona 1:0

09.01.2010 18:00

Góly: 1. Daniele De Rossi

AS Řím zvládlo své domácí utkání s Chievem a minimálně do zítřka se posunulo na čtvrté místo zaručující Ligu mistrů. Hrdinou utkání se stal autor jediné branky Daniele De Rossi, hostím pak k vyrovnání nepomohlo ani brzké vyloučení brankáře Doniho.

Poprvé v základní sestavě se římským fanouškům předvedl Luca Toni, který přišel na hostování z Bayernu Mnichov, a právě vytáhlý útočník se ocitl v první šanci zápasu. Už po 30 sekundách se dostal po rohovém kopu k zakončení, ale branka z toho nebyla. O chvíli později už se na Olympijském stadionu slavilo, na další rohový kop si naskočil De Rossi a bylo to 1:0. AS bylo i nadále lepším týmem, další šanci spálil Toni. Nicméně v 11. minutě přišel další klíčový okamžik utkání. Brankář Doni vyběhl proti Pellissierovi a za hranicí pokutového území zahrál rukou, byl tak vyloučen. Místo Doniho musel pochopitelně do branky náhradní brankář, celou situaci nakonec odnesl útočník Mirko Vučinič, jenž musel být vystřídán. Chievu se tak naskytla skvělá možnost hrát skoro celý zápas v přesile.

Domácí hráli tedy o deseti, ale měli další šance. De Rossiho přímý kop zlikvidoval Sorrentino, další nebezpečí na branku Chieva vyslal střelou z první Riise a svojí premiérovou branku v dresu Říma nedal Toni. První poločas dopadl lépe pro Řím, který sice nedržel míč častěji na svých kopačkách, ale na rozdíl od hostů měl šance a jednu z nich dokázal využít. Jedinou šanci Chieva měl ve 44. minutě Abbruscato, ale Lobont proti němu zasáhl dobře.

Po změně stran zvýšili hosté svojí aktivitu a vypracovali si více šancí. Lobont musel likvidovat nebezpečného Bentevoglia a Abbruscata. AS mohlo přidat pojistku, ale Sorrentino vytáhl proti Pizarrovi fantastický zákrok. V 81. minutě opustil hrací plochu Luca Toni a Olympijský stadion za potlesku povstal. V závěru chytil Lobont Bentivogliovo přímý kop a Giallorosi už výsledek udrželi.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán19143241:1745
2.AC Milán18114331:1937
3.Juventus FC19103632:2533
4.SSC Neapol1996429:2433
5.AS Řím1995530:2432
6.ACF Fiorentina1893625:1730
7.Città di Palermo1986524:2130
8.Parma FC1984724:2628
9.Cagliari Calcio1883728:2327
10.AS Bari1876522:1727
11.Janov CFC1883732:3227
12.UC Sampdoria1975722:2726
13.Chievo Verona1973920:2124
14.AS Livorno19631013:2421
15.SS Lazio1948715:1820
16.Udinese Calcio1854920:2419
17.Bologna FC18441017:2616
18.Calcio Catania19361017:2815
19.Atalanta BC18341115:2813
20.AC Siena19331321:3712

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (822)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele