Primera Division - souhrn 9. kola

30.10.2010, 19:51, aktualizováno 01.11.2010, 22:57
Komentáře a souhrny
Mallorca v jediném pondělním zápase španělské nejvyšší soutěže otočila nepříznivě se vyvíjející duel s Levante a díky výhře 2:1 poskočila až na sedmou pozici. Levante se pohybuje těsně nad sestupovými příčkami.

RCD Mallorca - Levante UD 2:1

01.11.2010 21:00

Góly: 64. Michaël Pereira, 85. Pierre Webó - 26. Cristhian Stuani

Real Mallorca si připsal zaslouženou, ale velice vydřenou výhru nad nováčkem soutěže z Levante a potvrdil, že v domácím prostředí dlouhodobě patří mezi nejúspěšnější celky v soutěži. Dnešní vítězství Mallorcy se nerodilo lehce, ba naopak bylo valencijské mužstvo obdivuhodně houževnatým sokem, ale nakonec nedokázalo vydržet obrovský nápor baleárského týmu ve druhém dějství a dvakrát kapitulovalo.

Zatímco Mallorca se díky tříbodovému zisku posunula na sedmou příčku ligové tabulky, přičemž má stejně bodů šesté Atlético Madrid, kterému již přísluší pozice zajišťující účast v evropských pohárech. Je neuvěřitelné, jak se baleárští Ďáblové otřepat z krize, která je postihla během letního přestupového období, kdy muselo kvůli finančním potížím odejít několik klíčových hráčů a několikaletý trenér Gregorio Manzano. Právě dluhy stály Mallorcu účast v evropských pohárech, v nichž by se pravděpodobně neztratila.

Chudičké Levante zůstává po devíti kolech blízko sestupovým příčkám, přičemž na ně má pouze bodový náskok. Na druhou stranu je třeba si přiznat, že valencijský celek rozhodně nepředvádí tak špatné výkony, jako v úvodu sezóny a rozhodně není jednoznačným adeptem na sestup, jak se zpočátku uvažovalo. I dnes předvedli svěřenci Luíse Garcíi dobrý výkon, který však proti odhodlaně hrajícímu mužstvu Mallorcy nestačil.

První vážnější příležitost měl ve třiadvacáté minutě domácí Jonathan de Guzmán, který po výborné zpětné přihrávce Michela Pereiry trefil pouze břevno branky Manuela Reiny. V šestadvacáté minutě pak přišel pro do té doby aktivnější domácí jedenáctku šok v podobě branky Stuaniho, který se prosadil hlavičkou po centru Valda a velkém zaváhání pravého beka Edsona, který Stuaniho nechal bez snahy zabránit šanci hlavičkovat a velmi tím útočníkovi hostí usnadnil zacílení.

Mallorca se snažila brzy odpovědět, ale nemohla pevným valem valencijského mužstva projít. Los Granones drželi domácí na uzdě, přesto jim dovolili několikrát lehce prověřit vždy připraveného Reinu, který neměl s pokusy Pereiry či Nsueho žádné větší potíže.

Po obrátce již patřilo hřiště jenom Mallorce, která bojovala o každičkou píď hřiště a nenechala Levante vůbec dýchat. Pravdou je, že se valencijské mužstvo dostalo do několi střeleckých příležitostí, ale drtivá většina střel postrádala přesnost i razanci, přičemž byla vyslána z prostoru za šestnáctkou.

To na druhé straně Mallorca zlobila vně pokutového území, kde si vytvořila několik zajímavých šancí. Tu první, Webóovu Manuel Reina fantastickým reflexivním skokem zneškodnil, při druhé míč vytlačil z brány očima a při třetí již kapituloval. Po centru Víctora sklepl za obranu hlavou míč Nsue přímo na kopačky nabíhajícího Pereiry, který vyrovnal stav utkání a ještě více povzbudil své spoluhráče a fanoušky.

Po brance sice nepříjemně pálil Stuani, ale hned záhy se Mallorca dostala do velkého tlaku, z něhož nejprve vyplynula Víctorova hlavička těsně nad břevno, a poté i druhý gól, z něhož se mohl radovat velmi aktivní, zkušený útočník Mallorcy Pierre Webó, jenž přeskočil jak obránce, tak brankáře a hlavou poslal svůj celek do vedení. V závěru utkání si již mužstva nepřipsala žádnou příležitost, a tak se mohlo domácí mužstvo radovat ze zaslouženého a vydřeného vítězství.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Getafe CF 3:0

31.10.2010 21:00

Góly: 6. Andoni Iraola, 12. Mikel San José (pen.), 83. Igor Gabilondo

Athletic Club si připsal navýsost zasloužené prvenství v utkání proti Getafe a bodově se na svého dnešního soupeře dotáhl, čímž se zároveň přiblížil k týmům, jež budou bojovat o evropské poháry. Baskický celek utkání dominoval a nepustil Getafe do žádných výrazných příležitostí, ačkoli Gorka Iraizoz nebyl bez práce.

Baskičtí Lvi začali od podlahy a pěkně zhurta, když svého soka zatlačili do hluboké defenzívy a hned v šesté minutě se dočkali zasloužené trefy, když se obraně Getafe nepodařilo odvrátit centr v utkání velmi aktivního a bojujícího Gaizky Toquera do vzdálenějších oblastí trávníku v Katedrále, načež poskakující mičudu napálil do branky Andoni Iraola, který i s přispěním nepatrné teče Rafy Lopéze procedil míč do sítě.

Lvi hýřili aktivitou a hned v desáté minutě se dočkali velmi brzké pojistky. Maličký Iker Muniaín si velmi chytře naběhl na záda nešikovného Rafy Lopéze, jemuž byl odpískán faul a byl nařízen pokutový kop. Ještě v loňské sezóně měli Caparrósovi svěřenci obrovské potíže s proměňováním penalt, letos na tento nešvar dávají hráči, respektive konkrétně stoper Mikel San José zapomenout. Někdejší hráč anglického Liverpoolu FC do protějšího rohu branky a mohl se radovat ze své druhé branky v sezóně.

V sedmnácté minutě se osmělilo i Getafe. Rychlý brejk hostí zakončil po výborné přihrávce Manua Pedro Ríos, který jen těsně netrefil vzdálenější tyč Iraizozovy branky. Po půlhodině hry byli hluční fanoušci na San Mamés svědky parádního zákroku svého milovaného brankáře, který na poslední chvíli ukradl míč Adriánu Colungovi a uchránil své mužstvo od velkého nebezpečí.

Za Athletic Club odpověděl v závěru prvního dějství Carlos Gurpegi, který z přímého volného kopu netrefil Codinovu branku. První dějství uzavřela další standardní situace, po níž se tentokráte Codina musel hodně ohánět, aby povedenou Susaetovu střelu vytěsnil mimo branku a uchránil Getafe od ještě většího poločasového přídělu.

Po obrátce měl Athletic neustále mírnou převahu, která sice nebyla vyjádřena držením míče, ale množstvím větších šancí. Již v čtyřiapadesáté minutě mohl zvýšit vedení Fernando Llorente po centru Koikiliho, ale jeho hlavička o několik centimetrů minula pravou tyč Codinovy svatyně. Llorente byl vůbec při chuti, avšak tentokráte mu nepřálo střelecké štěstí.

Po hodině hry měl pěknou šanci Pablo Pintos, ale branku těsně minul. V šestasedmdesáté minutě notně protáhl promočeného Iraizoze Adrián Colunga, jehož pumelici z dálky zkušená opora Athleticu konečky prstů vytěsnila mimo branku.

Getafe se snažilo, ale nedokázalo přes dobrou obranu domácího mužstva projít. Athleticu navíc výborně fungovala záloha, která v kooperaci s již zmiňovaným defenzivním blokem bez potíží odvracela většinu centrovaných balónů či kazila kombinace již v samém zárodku. I proto nemělo Getafe žádnou výraznější příležitost na zvrácení výsledku, ačkoli je pravdou, že utkání uzavřela obrovská šance Mikua, který v nastaveném čase minul tváří tvář Iraizozovi branku.

Případný čestný úspěch by však neměl na vítězství Athleticu vliv, neboť třiaosmdesáté minutě přidal třetí branku Igor Gabilondo povedenou křižnou střelou po výborné akci Athleticu a hlavně přihrávce Davida Lópeze. Athletic dokráčel do vítězného konce bez větších potíží, tedy krom zmiňovaného zádrhelu v podobě šance Mikua.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - UD Almería 1:1

31.10.2010 19:00

Góly: 33. Sergio Agüero - 45. Pablo Piatti

Hráčům Atlética Madrid v popředí s útočnými hvězdami Diegem Forlánem, Sergiem Agüerem a Simaem Sabrosou se dnes nebude usínat dobře, zatímco brankář andaluské Almeríe Diego Alvés bude mít příjemné spaní. Pětadvacetiletý brankář zlikvidoval několik velkých šancí a měl lví podíl na tom, že si jeho celek odvezl ze stadionu Vicente Calderóna velmi cenný bod.

Atlético Madrid nepředvedlo kdovíjak skvělý výkon, ba naopak jeho výkon po prvních patnácti minutách, v nichž se Rojiblancos jevili ve velmi dobrém světle a hostující mužstvo bez problémů přehrávali, ztratil na efektivitě a byl bez tolik potřebných nápaditých kombinací a přihrávek.

První pětiminutovka byla ve znamení obrovského náporu domácích. Nejprve se Diego Forlán snažil obhodit po výborném průniku do pokutového území Alvése, ale jeho lob skončil jen těsně vedle tyče, a poté se uruguayský útočník opřel do míče po chytře rozehraném rohovém kopu, ale radost mu překazil Alvés. Zanedlouho Atléticu upřel rozhodčí penaltu a smolnou pětiminutovku Atlética dokonal opět Alvés, který fantastickým zákrokem překazil radost José Antoniu Reyesovi.

Almeríe se podařilo vymanit z tlaku přibližně po dvaceti minutách, tedy v době, kdy za sebou mělo Atlético již půltucet pořádných šancí. Na svou šanci si však andaluské mužstvo muselo ještě několik minut počkat. Ještě než hosté vyrovnali, připsal si další dvě šance Diego Forlán, kterému v této sezóně nepřeje fotbalové štěstí, anebo mu jednoduše zvlhnul střelný prach.

Hostující mužstvo se poprvé osmělilo až krátce po půlhodině hry, ale stálo to za to. Uche Kalu měl velkou příležitost poté, co trefil levou tyč za zády Davida De Gey. Na druhé straně odpověděl další střelou Forlán, ale jeho pokus skryl v rukavicích Alvés.

Aktivní Uche Kalu měl ve čtyřiačtyřicáté minutě velkou šanci, když z dálky hodně povedeně vypálil na branku De Gey, který fantastickou robinsonádou vyboxoval mičudu do zámezí a alespoň na minutu ještě uchránil čistý štít. Z následného rohového kopu se totiž prosadil aktivní Piatti, který parádně obranou odvrácený míč přesně k tyči a nedal mladíkovi v domácí brance šanci.

Druhá půle přinesla místy vyrovnanou kopanou, v dresu Almeríe pak provětrávali časem slábnoucí Atlético Madrid agilní Piatti, Crusat a Uche Kalu, kteří způsobovali obráncům v čele s Luísem Pereou a Domínguezem velké potíže, avšak do větších šancí se nedostali.

Nejaktivnějším střelcem v dresu domácích pak byl velmi aktivní kapitán mužstva Simao, ale jeho pokusy likvidoval výborný Alvés. Atlético Madrid vyhrálo na střely, v držení míče, i přesto skvěle chytajícího Avése překonat nedokázalo. Blízko brance měl i Sergio Agüero, ale jeho dvě střely z průběhu druhé půle mířily jen těsně vedle. V závěru druhého dějství již Almería Atléti k ničemu nepustila a připsala si velmi cenné vítězství, které může jejího soupeře v konečném účtování hodně mrzet.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Espanyol Barcelona 3:0

31.10.2010 17:00

Góly: 28. Adrián, 76. Alberto Lopo, 87. Diego Colotto

Deportivo La Coruña se utrhlo ze řetězu! Tak lze vyjádřit překvapení, že Super Depor dokázal v této sezóně vstřelit více než dvě branky a že si v devátém kole připsal své první vítězství, jímž se okamžitě katapultoval z poslední příčky tabulky.

Výsledek vyznívá velmi výrazně v neprospěch Espanyolu, přesto se svěřenci Mauricia Pochettina neprezentovali ve špatném světle, jen nedokázali přetavit územní převahu v dlouhodoběji trvající nápor, anebo spíše v nějaké kloudnější šance a příležitosti.

Espanyol hrozil pouze a jen z hranice šestnáctky či ještě uctivějších distancí, a to zejména z důvodu, že po dlouhé době výborně zapracovala obrana domácích, jejíž dvě neodmyslitelné součásti Diego Colotto a Alberto Lopo se podepsali pod dvě branky domácího celku.

Miguel Ángel Lotina moc dobře tušil, že to může být jeho poslední zápas na lavičce Deportiva La Coruña, i přesto do utkání poslal - jak je jeho zvykem - defenzivněladěnou jedenáctku. Patnáct minut poloprázdné ochozy čekaly na nějakou příležitost, až je ze spánku probudil Riki, který hlavičkou jen těsně netrefil branku po Saulově centru.

První branky se dočkali fanoušci krátce před půlhodinou hry, kdy Riki hlavičkou našel po rohovém kopu v pokutovém území nekrytého Adriana, který poslal z malého vápna míč do sítě bezmocného Cristiana Álvareze, který již nemusel do konce poločasu řešit žádnou ošemetnou situaci. Vzhledem k tomu, že na tom byl jeho oponent Daniel Aranzubía stejně, šlo se do kabin za jednobrankového vedení Deportiva.

Utkání ani po obrátce nepředstavovalo povedenou reklamu na fotbal. Průměrné utkání dokázaly trošku oživit jen dvě branky a příležitosti Deportiva La Coruña v závěru druhého dějství. Ještě než se Depor dočkal pojistky v podobě Lopovy branky, byl dvakrát blízko blizoučko gólu aktivní Adrián. Pojistka přišla v šestasedmdesáté minutě, kdy další nepozornosti v defenzívě Espanolu využil Lopo. V závěru přidal třetí branku a pěkného angličana Colotto a završil nejpovedenější večer pro Deportivo v této sezóně.

Více informací k zápasu

Racing Santander - CA Osasuna 4:1

31.10.2010 17:00

Góly: 26. Kennedy Bakircioglü, 35. Markus Rosenberg, 61. Markus Rosenberg, 85. Marc Torrejón - 58. Javad Nekounam (pen.)

Santander přivítal v rámci 9. kola na své půdě sousedy z Osasuny a dokázal využít domácího prostředí a zvítězil hladce 4:1. O svém vítězství rozhodl už v prvním poločase, po kterém vedl 2:0 a měl otěže zápasu jasně ve svých rukou. V tabulce se Racing tímto vítězstvím posunul na dvanáctou pozici právě před Osasunu, která na něj ztrácí bod.

Domácí Racing odehrál pravděpodobně zatím své nejlepší utkání v právě probíhajícím ročníku a odnesli to fotbalisté Osasuny, kteří byli v utkání všude o krok později. Z toho vyplývala také veliká aktivita domácího celku od samého úvodu utkání. Nejlepším a nejaktivnějším hráčem byl útočník Markus Rosenberg.

Už v 7. minutě dostal parádní pas od Munitise a střelou přes obránce pořádně vystrašil hostující fandy, protože ta lízla levou tyč branky Osasuny. Poté přišly slabší chvilky obou týmů a série nepřesných přihrávek a pokažených kombinací byla utnuta ve 28. minutě, kdy padl první gól utkání. Rosenberg napálil střelou z dvaceti metrů hostujícího obránce, od kterého se balón odrazil ke smůle Osasuny k volnému Kennedymu a ten povedenou trefou poslal Racing do vedení 1:0.

O několik minut později zvyšoval na 2:0 už sám Rosenberg. Spolupráce s Munitisem tentokrát znovu zafungovala a po parádním centru vsítil osamocený Rosenberg druhý gól v zápase - 2:0. Na konci první půle ještě zkoušel štěstí z dálky Ariel, ale jeho střele scházela přesnost a do kabin se tak šlo za zaslouženého vedení domácího Racingu.

Do druhé půle vstoupili lépe hostující fotbalisté a úvodních patnáct minut dokonce dostali Racing pod tlak. Z něj si však nedokázali vytvořit žádnou vyloženou příležitost a tak jim musel pomoci rozhodčí. V 58. minutě se k zemi skácel v pokutovém území po sporném zákroku Torrejona Juanfran a rozhodčí Carballo nařídil pokutový kop. S ním si bez problémů poradil Nekounam a snížil na 2:1.

Domácí však na tento gól odpověděli tím nejlepším možným způsobem a to zvýšením svého vedení na 3:1. V 62. minutě vstřelil svůj druhý gól Markus Rosenberg, když si seběhl na přihrávku za obranu od Torrejona a z úhlu překonal Ricarda.

Po tomto gólu se začali domácí soustředit zejména na defenzivní činnost a to se jim dařilo. Kromě toho, že ubránili všechny nájezdy Osasuny se totiž dostávali do nebezpečných brejkových situací a jednu z nich spálil střelec prvního gólu Kennedy, který svou hlavičku po centru od Torrejona poslal do tyče hostující branky.

Trest v podobě čtvrtého gólu přišel pět minut před koncem hrací doby. Za svůj bojovný výkon si gól zasloužil také Marc Torrejon a dočkal se ho. Tentokrát si vyměnil roli s Kennedym, od kterého inkasoval povedenou přihrávku a technickou střelou přes obránce překonal brankáře Osasuny počtvrté. Racing tak s přehledem a zaslouženě zvítězil vysoko 4:1.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Real Sociedad 1:2

31.10.2010 17:00

Góly: 77. Juanmi - 43. Antoine Griezmann, 55. Joseba Llorente

Nováčkovi ze Sociedadu se i nadále v nejvyšší španělské soutěži daří a v 9. kole to potvrdil v Málaze, odkud si veze tři body za vítězství 1:2. Vítězný gól San Sebastianu vstřelil v 55. minutě Joseba Llorente. Sociedad se díky vítězství posunul už do elitní desítky a se ziskem třinácti bodů je na devátém místě. Málaga se naopak propadla na sestupovou pozici.

Velká nuda byla k vidění v prvním poločase na stadionu La Rosaleda. Ani jeden z týmů se nemohl dostat do tempa a z nevýrazného boje ve středu hřiště moc šancí k vidění nebylo. První pokus o střelu přišel až v 17. minutě, kdy pokoušel štěstí domácí Fernando. Jeho tvrdému projektilu však scházela přesnost.

Na druhé straně se snažil zejména levý záložník Griezmann a ten se po parádní individuální akci dostal do zakončení z úhlu, ale bohužel pro hosty trefil pouze boční síť branky Málagy. Ve 30. minutě se uvedl znovu Fernando, který si naskočil na roh a hlavou jen těsně přestřelil branku San Sebastianu. Na druhé straně zkoušel také hlavou štěstí Joseba Llorente, ale ani jeho pokus nedopadl o moc lépe.

I přes nudný poločas však byl k vidění gól. Ve 43. minutě se uvolnil na pravé straně Joseba Llorente a přihrávkou pod sebe našel Antoina Griezmanna, který přízemní střelou poslal hosty do vedení 0:1. Hosté tak vstřelili gól do šatny a mohli jít do kabin o poznání klidnější.

Gól na konci poločasu hosty nakopl a do druhé půle vstoupili mnohem lépe než domácí, což potvrdili také gólem, který padl už v 55. minutě. Xabi Prieto poslal před branku Málagy bezchybný centr a Joseba Llorente se hlavou nemýlil a poslal Sociedad do dvoubrankového vedení. Domácí měli velikou příležitost k vyrovnání v 63. minutě. Střídající Edinho se uvolnil po levé straně a tvrdou ranou na hranici pokutového území orazítkoval břevno branky San Sebastianu.

S přibývajícími minutami zlobila domácí Málaga více a více a další střelu na branku hostí vyslal Juanmi. Jeho pokus se ale mezi tři tyče nevešel, ale byl náznakem narůstajícího tlaku. Ten vyvrcholil dvěma situacemi. Nejprve v 76. minutě zahrávali domácí penaltu po faulu na Eliseua, kterou však neproměnil Apoňo, ale u odraženého balónu byl jako první Juanmi a ten už se nemýlil a snížil na 1:2.

Tohle bylo bohužel pro domácí vše a v závěrečných minutách zápasu Sociedad Málagu téměř k ničemu nepustil a s přehledem pohlídal jednobrankové vedení. Jedinou příležitost měl v 86. minutě Owusu-Abeyie, který střelou z pokutového území vystrašil gólmana Brava. Ten jeho pokus vytáhl bez problémů na roh a hosté tak ubránili vítězství 1:2.

Více informací k zápasu

Sporting Gijón - Villarreal CF 1:1

31.10.2010 17:00

Góly: 68. Diego Castro - 90+2. Giuseppe Rossi (pen.)

Průběžně třetí mužstvo španělské nejvyšší soutěže z Villarrealu zaváhalo v Asturii, odkud si po jednobrankové remíze s místním Sportingem Gijón odváží pouhopouhý bod. Remíza je zaslouženým rozuzlením pěkného a pohledného klání na El Molinón, ale nepřináší ani jednomu z obou soupeřů žádný větší užitek.

Zatímco Villarreal mírně ztratil kontakt na Real Madrid a Barcelonu, Sporting Gijón se nikterak výrazně neposunul tabulkou výše z blízkosti sestupových vod, ačkoli by si to asturijský celek za své výkony proti nejlepším soupeřům ve španělských končinách zasloužil.

Svěřenci Manola Preciada měli na úvod soutěže přetěžký los a v následujících týdnech je čekají souboje se slabšími mužstvy, než jakými jsou Barcelona, Valencie či Villarreal. Právě Villarreal na konfrontaci s absolutní špičkou soutěže, tedy Barcelonou, Valencií či Realem Madrid neustále čeká.

Jubilejní stý zápas pro Villarreal ve španělské soutěži nemusel vůbec skončit dělbou bodů, ale vítězstvím Sportingu Gijón, jen kdyby domácí za příznivého stavu 1:0 proměnili dvě své obrovské šance a využili převahy jednoho muže v poli. Závěrečný nápor však patřil Villarrealu, který si vykoledoval penaltu, kterou Rossi s přehledem proměnil.

V prvním poločase se ani jeden z obou brankářů nenudil. Své umění musel prokázat nejprve dobře chytající Juan Pablo, který zlikvidoval Nilmarovu střelu zpoza vápna a poté měl hodně práce s tím zlikvidovat Rossiho tutovku. Na druhé straně se ukázal Diego Lopéz proti obrovské šanci Carmela. Do konce poločasu ještě domácího brankáře Juana Pabla prověřil Giuseppe Rossi, ale štěstí mu nebylo nakloněno.

Po obrátce se dlouho nic zajímavého na hřišti nedělo. Mírnou územní převahu měl Villarreal, ale žádnou výraznější příležitost si nevytvořil. Zvrat v utkání přišel v sedmašedesáté minutě, kdy zahrál kapitán Gonzalo v pokutovém území rukou, kterou nastřelil centrovaným míčem Sagnoy. K exekuci pokutového kopu se postavil Castro a v souboji dvou Diegů uspěl.

Zanedlouho oslabil svůj celek právě Gonzalo, který fauloval Barrala, ale rozhodně ne faulem zasluhujícím žluté pokárání. Přísné vyloučení Sportingu samozřejmě pomohlo, neboť se mohl pouštět do otevřenější obrany, obzvláště když Villarreal neustále útočil. Z jednoho z brejků se mohl prosadit Miguel de las Cuevas, ale v tutovce sám před Lopézem selhal, když padajícího brankáře hostí v podstatě nastřelil, čímž však nechci snížit výborný zákrok zkušeného Diega Lopéze.

Neuběhly ani dvě minuty a mohl se po dobrém uvolnění přes dva obránce radovat Giuseppe Rossi, ale z penaltového puntíku vysoko přestřelil. Krátce poté mohl pojistit jednobrankový náskok opět Cuevas, který tentokráte nastřelil tyč.

Závěr patřil tlaku Villarrealu, který se nakonec dočkal zaslouženého vyrovnání, když bývalý hráč Villarrealu Sebastien Eguren nedovoleně blokoval Carlose Marchenu a rozhodčí neváhal odpískat pokutový kop. K míči se postavil Giuseppe Rossi a neomylně jej odeslal na místo určení. Ani jedno mužstvo nemělo po této brance žádný čas jakkoliv zareagovat na momentální vývoj, a tak si týmy Sportingu Gijón a Villarrealu rozdělily po bodu.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Sevilla FC 5:0

30.10.2010 22:00

Góly: 4. Lionel Messi, 23. David Villa, 53. Dani Alves, 64. Lionel Messi, 89. David Villa

Koncert dua Villa - Messi zajistil Barceloně tři body v souboji proti Seville. Hosté navíc hráli celý druhý poločas o deseti a ofenzivní smršti ze strany Katalánců nedokázali zabránit. Zásluhou vítězství 5:0 Barcelona udržela jednobodovou ztrátu na vedoucí Real.

Pozitivní zprávy se trenéra Guardiolu valily už před samotným výkopem. V základní jedenáctce totiž opět mohl přivítat tvůrce hry Xaviho, který se zotavil z problémů s achillovkou. I přesto, že Barcelonu čeká ve středu zápas Ligy mistrů na půdě Kodaně, vyslal trenér Barcelony do hry téměř nejsilnější možnou sestavu. A ta se mu odvděčila bravurním představením.

Vítězný gól zaznamenali domácí už ve čtvrté minutě. Pedro odcentroval před branku, brankář Varas pouze vyrazil míč před sebe, kde číhal pohotový Messi a uklidil ho do prázdné branky. Zaznamenal tak už třináctou trefu v této sezoně. Hosté odpověděli pokusy Luise Fabiana a Capela, nicméně ani jeden z nich Valdesovu svatyni nijak výrazněji neohrozil. Druhý gól pak sám hvězdný Argentinec vytvořil pro španělského kanonýra Davida Villu. Messi totiž utekl po pravé straně, předložil míč do vápna na Villu, který ho bez rozpaků poslal do sítě.

Koncert pokračoval i po přestávce. Předehru obstarala červená karta pro Konka ze 45. minuty, kterou vyfasoval po druhé žluté za faul na Pedra. Třetí branku pak darovali fotbalisté Sevilly soupeři sami. Zpětnou hlavičku Romarica na brankáře Varase vystihl Alves a zvýšil na 3:0. Další momenty patřily opět Messimu, jeho valčík zakončený přízemní střelou do dolního koutu hostující branky uchvátil početnou návštěvu na Nou Campu. Gólový účet zápasu pak v nastavení uzavřel přesnou levačko rovněž svým druhým zásahem Villa.

Více informací k zápasu

Hércules CF - Real Madrid 1:3

30.10.2010 20:00

Góly: 3. David Trézéguet - 52. Ángel Di María, 82. Cristiano Ronaldo, 86. Cristiano Ronaldo

Ani v 9. kole Real Madrid neprohrál, ač musel proti Herculesu obracet stav zápasu. Nakonec zvítězil 3:1, když strůjcem úspěchu byl jednak Cristiano Ronaldo, střelec dvou branek a Karim Benzema, který rovněž dvakrát asistoval. Bílý balet tak zůstává v čele La Ligy.

Hercules se inspiroval svým jmenovcem a srdnatě se s lídrem soutěže bil, ovšem nestačilo to a i po dvacáté odešel z duelu s Realem poražen. Domácí překvapili favorita brzkým gólem, který vsítila nemesis Bílého baletu David Trezeguet, a do poločasu drželi krok. Po přestávce ale hosté dokázali po chybě brankáře vyrovnat po dorážce Di Maríi a o třech bodech rozhodly dva góly Ronalda.

Obě mužstva nastoupila v očekávaných sestavách a domácí začali zostra. Už ve 3. minutě nacentroval zprava před branku Cortés a Trezeguet hlavou před zkoprnělým Casillasem zavěsil a dostál tak své pověsti noční můry pro Real.

Bílý balet se musel vyrovnávat s novou situací a to sice s otočením zápasu. První vlaštovkou, která však přeletěla branku, byla střela Xabiho nad. Domácí hráli zatažení a Realu zaskočenému situací toho příliš nedovolili. Poprvé hosté zahrozili více ve 23. minutě, kdy gólman Calatayud nejprve vyrazil dělovku Ronalda a pak si poradil i s dorážkou Higuaína.

Na opačné straně byl opět nebezpečný Trezeguet, ale Casillas tentokrát jeho hlavičku zneškodnil. Hosté odpověděli dalekonosnými avšak neškodnými střelami Ronalda a Xabiho. Velkou šanci měl ve 33. minutě po střele Higuaína při dorážce Ronaldo, ale do cesty se mu postavila obrana Herculesu. Poločas završila střela Marcela z hranice vápna, která šla vedle.

Druhé dějství začal Real aktivněji, střela Marcela šla nad. V 52. minutě už hosté vyrovnali. Cristiano Ronaldo z dálky vypálil, Calatayud míč neudržel a Di María doklepl o břevno do branky. Bílý balet dál útočil, Ronaldo po centru Di Maríi hlavičkou přestřelil. Další hlavičku Ramose lapil gólman Calatayud. Další příležitost měl Higuaín, který otřel prudkou střelu o tyč.

V 75. minutě vystřídal Benzema překvapivě za Pepeho a hned to bylo znát. Další ránu Ronalda chytil Calatayud. V 82. minutě Real otočil zápas, když po krásném průniku Marcela vystřelil Benzema a odražený míč dorazil do sítě Cristiano Ronaldo. O čtyři minuty poté zvýšil Bílý balet náskok, když se propracoval po pravé straně Benzema, zpětnou přihrávkou našel Ronalda a ten skóroval podruhé.

Portugalec promarnil v poslední minutě hattrick, když mu patičkou pěkně přiťukl Benzema, Ronaldo obešel i brankáře, ale přestřelil prázdnou branku. Real se udržel na prvním místě španělské Primera División před sérií zápasů proti obtížným soupeřům.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Real Zaragoza 1:1

30.10.2010 18:00

Góly: 43. Maurizio Lanzaro (vl.) - 3. Maurizio Lanzaro

Velké rozčarování na Mestalle! Fotbalistům Valencie se totiž ani potřetí za sebou v lize nepovedlo zvítězit, když proti nevýrazné Zaragoze uhráli pouhý bod za remízu 1:1. Smutným hrdinou zápasu se stal hostující Maurizio Lanzaro. Ten nejprve poslal svůj tým ve třetí minutě do vedení, těsně před přestávkou ale ukázkovým vlastencem vyrovnal.

Zaragoza stále čeká na první ligové vítězství. Na horké valencijské půdě však k němu měla nečekaně blízko. Už ve třetí minutě totiž odražený míč po rohovém kopu vrátil zpět do šestnáctky Jarošík a krásným volejem překonal Moyu pohotový Lanzaro. Při gólu totálně selhala domácí obrana, která chybně spoléhala na ofsajdové postavení zakončujícího hráče. Hned o pár vteřin později mohlo být vyrovnáno, hlavička Costy ale skončila jen na tyči.

Přesto měla v následujícím průběhu více ze hry Zaragoza. Moya se musel dvakrát pořádně vytáhnout. Nejprve zasahoval proti šanci Lafity, následně ho přízemní ranou vylekal Braulio. Po rohovém kopu pokoušel štěstí také Jarošík, nicméně prostor mezi třemi tyčemi vůbec netrefil. Zahozených příležitostí fotbalisté Zaragozy litovali. Pouhé dvě minuty před přestávkou totiž poslal do vápna ostrou přihrávku Mata, brankář Doblas vybíhal pro míč, ale z rukavic mu ho uzmul Lanzaro a svou hlavičku nešťastně nasměroval do vlastní branky.

Studená sprcha zanechala na Zaragoze stopy i v druhém poločase. Z kabin totiž přišlo úplně jiné mužstvo, než jaké odehrálo první půli. Valencia si vytvořila permanentní tlak, z něhož si ovšem mnoho brankových šancí nevytvořila. Jediným zpestřením druhých pětačtyřiceti minut tak byla situace ze 67. minuty. Herrera na středovém kruhu fauloval Matu a viděl přísnou červenou kartu. Zaragoza ale hru v oslabení přečkala bez úhony a veze si z Valencie nečekaný bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid972025:523
2.FC Barcelona971119:622
3.Villarreal CF962117:720
4.Valencia CF952214:917
5.Espanyol Barcelona95048:1315
6.Atlético Madrid942313:1014
7.RCD Mallorca94239:914
8.Sevilla FC942314:1614
9.Athletic Bilbao941417:1413
10.Getafe CF941414:1313
11.Real Sociedad941412:1213
12.Racing Santander93159:1510
13.CA Osasuna92348:109
14.Hércules CF92349:129
15.Sporting Gijón92349:159
16.UD Almería91537:88
17.Levante UD92259:168
18.Málaga CF921614:217
19.Deportivo La Coruña91446:147
20.Real Zaragoza90457:154

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (582)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele