Premier League - souhrn 9. kola

17.10.2015, 15:40, aktualizováno 19.10.2015, 22:51
Komentáře a souhrny
Arsenal uspěl ve Watfordu. Manchester City rozstřílel Bournemouth a pojistil si první příčku. Tři body má i městský rival Manchester United, který vykradl stadion Evertonu. Chelsea si poradila s Aston Villou, Newcastle v neděli roznesl Norwich...

Swansea City - Stoke City 0:1

19.10.2015 21:00

Góly: 4. Bojan Krkić (pen.)

Stoke City se snad definitivně vyhrabali ze spodní části tabulky. Po šesti zápasech bez vítězství nyní tým Marka Hughese vyhrál už potřetí v řadě, když si poradil na hřišti Swansea. Potters vyhráli dva venkovní duely za sebou poprvé od prosince 2011 a poskočili na 11. místo tabulky. Naopak Velšané klesli na pozici číslo čtrnáct. O vše se jediným gólem z penalty postaral Bojan.

Swansea na domácí půdě působila v prvních desítkách vteřin utkání sebejistě a na soupeře ihned vlétla. Jeden z dobře vypadajících útoků Labutí ukončil až zdánlivě zoufalý odkop na půlící čáru. Tam si ale s jednoduchou hlavičkou neporadil Cork, načež se míče chopil Bojan a po skvělém sólu jej faulem ve vápně zastavil Ashley Williams. Sám poškozený pak z puntíku poslal Stoke City do překvapivého vedení.

Domácí byli chvíli zákonitě opaření, pročež se Joselu přes zkoprnělou defenzivu dostal až k brankové čáře uvnitř vápna, avšak zpětnou přihrávkou nikoho nenašel. Tím však útočné choutky Stoke na nějaký čas skončily. Swansea však chvíli trvalo, než se dostala do první střelecké příležitosti. Shelveyho přímý kop z dobré pozice by se ujal spíše na mistrovství světa v rugby, zatímco Gomis hlavičkoval těsně vedle.

Velšanům nicméně málem daroval vyrovnání zatím jeden z nejlepších gólmanů této sezóny Jack Butland. Při rozehrávce si počínal příliš sebejistě a míč si ukopl přímo přes sebe k Ayewovi. Stihl však tvrdým skluzem dostat míč z nebezpečí. Jeho pozornost tak poprvé vyzkoušel až v devatenácté minutě Jonjo Shelvey střelou zpoza vápna.

Potters hrozili především z protiútoků, jeden z nich se pokusil Joselu zakončit efektními nůžkami, ale Fabianskiho branku neohrozil. Postupem času ale svěřenci Marka Hughese získávali převahu, a to hlavně vinou nepřesné rozehrávky Swansea. Do vápna se tak krásně dostal Glen Johnson, který ale nezakončil přesně - stejně jako posléze Adam střelou z dálky.

Po změně stran se hra prakticky nezměnila. Swansea byla častěji u balónu, jenže v obranné třetině Stoke kralovali obránci hostí. Především Glen Johnson odehrál vynikající zápas, přestože se musel vypořádat s nesmírně nebezpečným Jeffersonem Monterem. Až krátce před odbytím hodiny zápasu se dostal do šance Shelvey a orazítkoval tyč - krátce poté, co se na druhé straně prosadil Arnautović, jemuž zkazil radost praporek čárového.

Butlanda málem zaskočil střídající Gylfi Sigurdsson, který dvacet minutě před koncem napřáhl z úctyhodné vzdálenosti a minul šibenici o pouhé centimetry. Závěrečná čtvrthodina se nesla v duchu jasné převahy Swansea, jenže gólman Stoke sbíral jeden centr za druhým a domácí působili mnohdy úplně bezradně. Za druhý poločas trefili branku jedinkrát a není divu, že nedokázali skórovat.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Norwich City 6:2

18.10.2015 17:00

Góly: 14. Georginio Wijnaldum, 26. Georginio Wijnaldum, 33. Ayoze Pérez, 64. Aleksandar Mitrović, 66. Georginio Wijnaldum, 85. Georginio Wijnaldum - 20. Dieumerci Mbokani, 34. Nathan Redmond

Strhující zápas v Newcastlu byl jediným duelem nedělního programu Premier League. Sám o sobě však fotbalovému fanouškovi úplně vystačil. V St. James Parku padlo celkem osm branek, z nichž hned polovinu zařídil nizozemský záložník Georginio Wijnaldum. Na vítězství 6:2 nad Norwichem má velký vliv i jeho spoluhráč Moussa Sissoko, jenž hned tři góly pro své spoluhráče připravil.

Nejzajímavější částí utkání byla střední pasáž prvního poločasu, kdy padlo během dvaceti minut hned pět gólů. Newcastle v něm položil dobrý základ pro odčinění ostudné porážky z Manchesteru, kde šest branek od Citizens naopak inkasovali. Magpies v tomto utkání hned zdvojnásobili svůj gólový účet z prvních osmi kol. Naopak Norwich si výrazně poškodil skóre, přičemž s dvaceti obdrženými brankami je na úplném dně defenzivní statistiky.

Georginio Wijnaldum se stal definitivně miláčkem fanoušků Newcasltu - vždyť dnes svými čtyřmi trefami zvýšil svůj účet už na šest gólů a před sebou má v tabulce střelců jen fenomenálního Jamieho Vardyho z Leicesteru. Hned čtyři z nich nasázel Holanďan hlavou; Norwich však načal střelou po zemi. Sissoko jej po třinácti minutách hry našel volného ve vápně a Wijnaldum křížnou ranou z úhlu poprvé překonal Ruddyho.

Odpověď na sebe ale nenechala dlouho čekat, ve dvacáté minutě totiž bylo srovnáno. Norwichi skvěle zafungovala levá strana - Brady "vypustil" do lajny Martina Olssona, ten našel mezi gólmanem a nabíhající vlnou maličkou kapsu a v ní mezi nohama Elliota zakončil Diumerci Mbokani. Ďábelské první dějství však pokračovalo dalšími góly a v pětadvacáté minutě si zopakovali spolupráci Sissoko a Wijnaldum. Tentokrát už čtyřiadvacetiletý Nizozemec dostal vysoký centr a udeřil přesnou hlavičkou.

Po půlhodině hry vedl Newcastle už 3:1 - a opět u toho byl všudypřítomný Moussa Sissoko. Francouzský záložník převedl míč přes půl hřiště, kde jej přihrál Ayozemu Pérezovi. Ten napoprvé napálil míč do Olssona, ale druhý pokus už zastavila pouze síť. Norwich se ale ani tentokrát nevzdal a za pár minut vsítil kontaktní branku. Další krásný centr Martina Olssona, tentokrát přetažený, našel úplně volného Nathana Redmonda, kterému nedělalo problém trefit cíl.

Definitivní direkt inkasovali Kanárci až po přestávce - přesněji po hodině hry. Tehdy totiž opět zafungoval režisér Sissoko a střelec Wijnaldum, kteří obstarali dva góly během dvou minut. Nejprve se prosadil Aleksandr Mitrović, jemuž dopadl lahodný centr Sissoka přesně na prsa a ze vzduchu napálil balón do branky. Třígólový náskok vytvořil hrdina zápasu Georginio Wijnaldum, který opět zužitkoval vizi Moussy Sissoka. Po jeho přihrávce si narazil s Janmaatem, další krásný centr zatloukl hlavou mimo dosah Ruddyho a zkompletoval hattrick.

Rodák z Rotterdamu však neměl dost. Na čtvrtý zásah si však musel počkat až na samý závěr zápasu, kdy už koncentrace obou týmů po předchozí kanonádě zákonitě poklesla. Pět minut před koncem si převzal míč od Péreze a z nějakých třiadvaceti metrů krásnou (byť jemně tečovanou) střelou uzavřel skóre na konečných 6:2. Tolik gólů ještě letos v Premier League nepadlo.

Za zmínku rozhodně stojí i to, že Wijnaldumův počin má pro Newcastle takřka historický význam. Před ním se totiž v jednom utkání Premier League prosadil čtyřikrát jenom legendární Alan Shearer. I druhý hrdina zápasu Moussa Sissoko se do zapsal do análů - tři asistence v barvách Magpies zaznamenal během sólo utkání jen Andy Cole.

Více informací k zápasu

Watford FC - Arsenal FC 0:3

17.10.2015 18:30

Góly: 62. Alexis Sánchez, 68. Olivier Giroud, 74. Aaron Ramsey

Na Vicarage Road poprvé konečně padaly góly, bohužel pro příznivce Hornets pouze do domácí brány. Arsenal potřetí v řadě zvítězil o tři branky, o vítězství 0:3 nad Watfordem se přičinili Sánchez, Giroud a Ramsey. Dominanci Wengerovy družiny (zejména pak ve druhé půli) potvrzují i statistiky - 67% držení míče, 1:6 na střely.

V prvním poločase měli Gunners sice více ze hry, ale že by svého soupeře nějak válcovali, to se rozhodně říct nedá. Poprvé rukavice Heurelha Gomese provětral Alexis Sánchez, jenž si navedl míč do středu na pravačku a brazilský brankář mohl být rád, že projektil chilského záložníka nebyl dostatečně umístěný, díky čemuž ho dokázal vyrazit. O chvilinku později na druhé straně vyzkoušel Čechovu pozornost Troy Deeney, český gólman si s jeho prudkou ranou bez problému poradil.

V první opravdu velké šanci se ve 28. minutě objevil Aaron Ramsey, jehož pěkným obloučkem našel na zadní tyči Alexis Sánchez, velšský reprezentant ale zblízka mířil nad. Sánchez se po vlažném vstupu do sezóny dostal opět do výborné formy a i dnes patřil k nejlepším hráčům Arsenalu.

Po hodině hry si navíc připsal šestý gól v sezóně. Mesut Özil si před šestnáctkou vyměnil balón s Cazorlou, dobrou šanci mu sice zhatil skluzující Aké, míč se však odrazil k nohám Sáncheze a ten neměl problém otevřít skóre.

Druhá branka přišla šest minut nato. Pokus Ramseyho domácí obrana zblokovala pouze k Özilovi, německý záložník přihrál pod sebe Olivieru Giroudovi a ten po čtyřech minutách pobytu na hřišti skóroval. Na konečných 3:0 zanedlouho uzavřel Aaron Ramsey, jehož ke gólu vybídl po pěkné individuální akci Héctor Bellerín a čtyřiadvacetiletý záložník za pomoci teče Anyi pokořil Gomese.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Aston Villa 2:0

17.10.2015 16:00

Góly: 34. Diego Costa, 54. Alan Hutton (vl.)

Takové vítězství Chelsea zoufale potřebovala. Ani proti Aston Ville nepředvedla na domácím hřišti kdovíjaký výkon, ale povinné tři body tentokrát na Stamford Bridge uhájila. Úrovní průměrný zápas rozhodly chyby a smůla Villans, kteří Chelsea obě branky víceméně darovali. První gól vsítil po Guzanově minele a Willianově asistenci Diego Costa, potom Chelsea dopomohl vlastnencem po Costově střele Alan Hutton.

Poprvé v nové sezóně Premier League dostal šanci od první minuty Ruben Loftus-Cheek a rozhodně nezklamal. V prvním dějství byl spolu s Willianem a Jackem Grealishem nejlepším hráčem v poli a měl na svědomí i první velkou příležitost. Po akci Pedra se devatenáctiletý mladík ocitl s míčem ve vápně a jeho střelu ztečoval Lescott jen těsně vedle brány.

Pak se ale ke slovu dostali i hosté, kteří hrozili především přes svoji pravou stranu. Na levé straně obrany Chelsea totiž nastoupil k debutu v Premier League Rahman Baba a vstup mu vůbec nevyšel. Do šestnácté minuty se přes něj prodrali Hutton i zmíněný Grealish, ale Begović slabé střely v obou případech kryl.

Po dvaceti odehraných minutách zahrál parádně přímý kop Jordan Ayew, ale břevno těsně přestřelil. Největší šanci Villans měl za dalších deset minut Rudy Gestede. Ayewův centr do vápna nechal projít Zouma a zachraňovat ho musel John Terry. Jeho skluz nakonec Gestedemu znepříjemnil zakončení a míč šel opět nad.

Obrovský dárek, který nízkým sebevědomím sužovaná Chelsea potřebovala, věnoval domácím gólman Aston Villy Brad Guzan. Při rozehrávce totiž vystavil skákavou přihrávkou pod velký tlak Lescotta, který míč nezpracoval, a Willian uháněl sám na bránu. Před Guzanem ještě nahrál před prázdnou branku Diegu Costovi a Chelsea vedla 1:0.

Ani po obrátce se obraz hry nezměnil, pouze aktivního Loftuse-Cheeka nepochopitelně nahradil Matić, a Chelsea tím přišla o jediný aktivní prvek ve středu hřiště. Obhájce titulu měl ale v dnešním utkání obrovské štěstí, které vygradovalo v 54. minutě. Fábregas krásným centrem do vápna uvolnil Costu a ten svoji střelu otřel o Huttona tak šikovně, že míč zapadl do branky.

Londýňané měli zároveň štěstí i v tom, že dnes nastoupili proti tak špatné Aston Ville. Hra Blues totiž sotva snášela přísná měřítka, ale hosté se ke snížení málem ani nepřiblížili. Ojedinělou příležitost měl ve skrumáži po standardní situaci Lescott, ale proti jeho dorážce fantasticky zakročil dnes opět skvělý Azpilicueta.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - West Ham United 1:3

17.10.2015 16:00

Góly: 25. Yohan Cabaye (pen.) - 22. Carl Jenkinson, 88. Manuel Lanzini, 90+4. Dimitri Payet

Výsledek, který nereflektuje dění na hřišti, zajišťuje West Hamu udržení první pozice v tabulce zápasů na hřištích soupeřů. Kosmetickou vadu v podobě remízy přitom utrpěl na půdě předposledního Sunderlandu. Pro hráče CP je celkové vyznění duelu opravdu smolné, když po celou druhou půli nedali znát, že by hráli v oslabení.

Eagles měli míč na kopačkách o něco déle, chlubit se ovšem neměli čím. West Ham bez větší námahy pokrýval nebezpečné prostory a sám ohrožoval branku soupeře častěji. Přesto prvních dvacet minut nepřineslo nic, co by fanouška anglické ligy zaujalo. To se ale mělo po chvíli změnit zásluhou Jenkinsona a Gayla.

Prvně jmenovaný si nejprve skvěle naběhl do vápna, kde neudržel ofsajdovou lajnu Dann, Moses tak milimetrovou přihrávkou poslal spoluhráče do souboje tváří v tvář brankáři a Jenksinon střelou podél brankáře otevřel skóre.

Hned vzápětí však šel na hraně šestnáctky do zbytečného skluzu proti Gaylovi a sudí správně odpískal penaltu. Cabaye s velkým přehledem proměnil, jenže sám faulovaný přeběhl ještě před střelou kolem rozhodčího a záložník domácích musel kopat znovu. Adrian si při reparátu na balón sáhl, francouzský záložník ale i ve třetím zápase v řadě pokutový kop oficiálně proměnil. Stal se tak teprve čtvrtým hráčem Premier Leauge, kterému se něco takového povedlo.

Svůj part v prvním dějství pak dokonal Dwight Gayle těsně před odchodem do šaten. Od 32. minuty hrál se žlutým napomenutím po skluzu ve středovém kruhu a vlastně úplně to samé udělal i pár minut poté a s dresem přes zklamaný obličej opustil hrací plochu.

Druhý poločas se bohužel pro diváky očekávaného londýnského derby nesl ve stejném duchu, fanoušci sice měly důvody k zatajování dechu, nulová koncovka jim však kyslík opět rychle dopřála. Až v 63. minutě se po centru Jenksinona vyšplhal mezi dvěma obránci Sakho a hlavičkou rozezněl tyč bezmocného Hennesseyho.

Pětačtyřicet minut oslabený Crystal Palace dlouho držel s hosty krok, o to bolestivější tak pro něj byla 88. minuta, čtyři prohrané souboje v šestnáctce ale jen těžko mohly přinést něco jiného než gól. Zárate centroval přes dva obránce na zadní tyč, odkud vracel před branku Carroll a větší důraz útočníků Jelaviće zužitkoval Lanzini k tvrdé střele z před malého vápna, proti které nemohl domácí brankář zakročit.

V poslední minutě nastavení vše završil Payet, který dostal před vápnem přihrávku právě od Lanziniho, do šestnáctky vběhl s dvěma obrannými stíny, nechal Hennesseyho padnout k zemi a lehkým lobem zajistil West Hamu vítězství o dvě branky.

Více informací k zápasu

Everton FC - Manchester United 0:3

17.10.2015 16:00

Góly: 18. Morgan Schneiderlin, 22. Ander Herrera, 62. Wayne Rooney

Manchester United dokázal prolomit nepříznivou sérii a po čtyřech letech zvítězil v Goodison Parku. Everton dnes schytal vzhledem k průběhu zápasu pro ně možná trochu krutou porážku 0:3. Gólově se prosadili Morgan Schneiderlin, Ander Herrera a Wayne Rooney.

V Liverpoolu se skóre poprvé měnilo v 18. minutě. Po rohovém kopu rozehraném na krátko poslal centr do šestnáctky Juan Mata, Steven Naismith nedokázal balón odvrátit do bezpečí, míč se pak po ose Rojo - Smalling odrazil až k Morganu Schneiderlinovi, francouzský středopolař na hranici penaltového puntíku zachoval chladnou hlavu a poslal svůj tým do vedení.

Na druhý gól nemuseli příznivci Manchesteru dlouho čekat. Čtyři minuty nato skvěle odcentroval z levé strany Marcos Rojo, našel nehlídaného Andera Herreru a ten netypicky hlavou rozvlnil síť za Howardem podruhé. Na 3:0 mohl ještě před přestávkou zvýšit Anthony Martial, jeho zakončení však skončilo pouze v rukavicích brankáře Evertonu.

Začátek druhého dějství patřil Toffees, kteří svého soupeře zatlačili a vytvořili si několik zajímavých příležitostí. V té největší neuspěl Romelu Lukaku, když po zpětné přihrávce Aarona Lennona střílel pouze do míst, kde stál připravený David De Gea, jenž jeho prudkou ránu reflexivně vykopl. Čtyřiadvacetiletý Španěl pak své spoluhráče podržel i při nepříjemném přímém kopu Rosse Barkleyho.

Navzdory nadějnému vstupu domácích do druhého poločasu se záhy z další trefy radovali hosté a definitivně tak rozhodli o vítězi dnešního klání. Zkušený stoper Phil Jagielka udělal velkou chybu v rozehrávce, jeho nepřesný pas zachytil Schneiderlin, Herrera pak do samostatného úniku vysunul Wayna Rooneyho, který střelou na přední tyč překonal Tima Howarda.

Kapitán Red Devils tak vsítil svůj 187. ligový gól, čímž v historických tabulkách Premier League dorovnal Andyho Colea a lépe než oni dva už je na tom pouze zdánlivě nedostižitelný Alan Shearer s 260 zásahy. Rooney pak mohl Colea dokonce překonat, v dalším stoprocentní šanci si ovšem už s Howardem neporadil. Mrzet ho to ale příliš nemuselo, United vyhráli v Goodison Parku jasně 0:3.

Více informací k zápasu

Manchester City - AFC Bournemouth 5:1

17.10.2015 16:00

Góly: 7. Raheem Sterling, 11. Wilfried Bony, 29. Raheem Sterling, 45+3. Raheem Sterling, 89. Wilfried Bony - 22. Glenn Murray

Žádný Silva, žádný Agüero? Žádný problém! To, co jednou muselo přijít, dnes konečně přišlo. Zranitelná defenziva Bournemouthu dlouho odolávala nástrahám Premier League, až dnes naprosto selhala. Manchester City jí potupil pěti góly, o které se postarali Raheem Sterling a Wilfried Bony. Mladý anglický křídelník vstřelil hattrick, někdejší forvard pražské Sparty pak vedle dvou gólů přidal ještě jednu asistenci.

Nejdůležitější základy drtivé výhře 5:1 založili domácí už během první čtvrthodiny. Šest minut po startu uvolnil krásným míčem Fernandinho Zabaletu, jeho zpětnou přihrávku posunul Bony k Raheemu Sterlingovi, který prakticky do prázdné branky otevřel skóre. Ani ne za pět minut už vedl lídr tabulky o dvě branky - Sagnův centr nedokázal udržet gólman Bournemouthu Adam Federici, no a Wilfried Bony měl podobně snadnou pozici jako předtím Sterling.

Bournemouth byl mimo hru během pár minut - přitom mu v obou gólových případech stačilo, kdyby byl ve vlastním (dokonce i málem!) vápně důraznější. S takovou obranou hrou prostě v Premier League nemohou vydržet déle než do května. Od ještě větší pohromy zachránil hosty tentokrát pozorný Federici, jenž dobře kryl De Bruyneho ránu.

Defenzivní nedokonalosti byly pro první poločas velmi typické - ostatně se podepsaly i pod první a jediný gól Bournemouthu. Eliaquim Mangala nejprve snadno odevzdal míč soupeři, aby se pak jemnou tečí při střele Glenna Murrayho podepsal pod kontaktní gól.

Obrana Cherries byla naštěstí pro domácí v dezolátním stavu. Po půlhodině hry ji naprosto nevybíravým způsobem zesměšnil Raheem Sterling. Exkluzivní pas na třicet metrů od De Bruyneho si převzal až ve vápně, kde mu školácky na krátké kličky skočili jak Cook, tak Distin. Sterling už pak jen zasunul míč do sítě podél Federiciho.

Jediným mužem, který si na druhého gólmana Bournemouthu nepřišel, byl Belgičan Kevin De Bruyne. Krátce před koncem prvního poločasu vypustil ze své pravačky krásnou technickou střelu zpoza šestnáctky, kterou Federici brilantně posunul na břevno.

Jenže jen minutu nato si někdejší gólman Readingu osudově neporozuměl se Surmanem, když oba dva vyčkávali na dlouhý výkop Harta, zatímco Jesus Navas míč chtěl o trochu víc. Bůhvíproč Španěl neposlal míč okamžitě do prázdné branky, na každý pád se pak po jeho střele do Federiciho dostal k míči opět Raheem Sterling. Hattrick završil střelou z úhlu mezi Federiciho nohama.

Po změně stran už to taková jízda nebyla. Zabaleta jen vyprášil Federiciho rukavice, v jasné příležitosti selhal i Bony. Totéž platí o Sterlingovi, jenž prováhal ideální příležitost pro střelu a nechal se vytlačit z dobrého úhlu. Jubilejní páté trefy v utkání se svěřenci Manuela Pellegriniho dočkali až v úplném závěru zápasu.

Minutu před koncem Navas z pravé strany nacentroval do vápna, kde měl Wilfried Bony až příliš prostoru - mohl se tak snadno otočit kolem Cooka a uzavřít na konečných 5:1. Skóre navíc mělo být ještě vyšší, jenže regulérní gól ukradl Iheanachovi čárový rozhodčí.

Manchester City si tak upevnil první místo v tabulce a potvrdil vynikající střeleckou pohodu. Po selháních s West Hamem a Tottenhamem totiž nasázel Newcastlu a Bournemouthu hned 11 gólů. Cherries naopak takový výprask zažili v Premier League úplně poprvé. Předtím inkasovali maximálně třikrát - a na hřišti West Hamu je ani tento příděl nepřipravil o tři body. I díky nim zůstávají svěřenci Eddieho Howea stále mimo sestupové příčky.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Leicester City 2:2

17.10.2015 16:00

Góly: 21. José Fonte, 37. Virgil van Dijk - 66. Jamie Vardy, 90+1. Jamie Vardy

Na St. Mary’s Stadium se dnes hrál zápas dvou zcela odlišných poločasů. Zatímco úvodní dějství opanoval Southampton, který si díky dvěma rohům vypracoval výborný dvougólový náskok, po změně stran měli naopak mnohem více šancí hráči Leicesteru a dvě z nich využil ve vynikající formě hrající Jamie Vardy.

V základní sestavě Foxes dnes překvapivě chyběl jeden z nejlepších hráčů dosavadního průběhu sezóny Ryiad Mahrez a hosté jako by bez svého ofenzivního esa nevěděli, jak hrát. Southampton byl nebezpečný zejména ze standardních situací, první rohový kop utkání rozehrál James Ward-Prowse na Virgila van Dijka a hlavičku nizozemského stopera na poslední chvíli na brankové čáře odvrátil Danny Drinkwater.

O deset minut později se k rohu postavil pro změnu Dušan Tadić, na přední tyči našel José Fonteho, jenž hlavou trefil míč dokonale přesně na zadní tyč a Kasper Schmeichel se za ním jen ohlédl. V 37. minutě pak přišel druhý gól - po rohu na krátko poslal dobrý centr do vápna Ward-Prowse, Graziano Pellé sice ještě orazítkoval tyč, balón se ale odrazil přímo k nohám Virgila van Dijka a ten na druhý pokus trochu se štěstím navýšil skóre.

Do druhého dějství již Claudio Ranieri poslal Ryiada Mahreze a s ním také dalšího křídelníka Nathana Dyera. Leicester byl po příchodu těchto dvou hbitých, agilních hráčů mnohem nebezpečnější a kontaktní branka přišla v 66. minutě. Právě zmiňovaný Dyer se na pravém křídle dobře uvolnil, odcentroval a míč si v šestnáctce našel Jamie Vardy, který prudkou hlavičkou nedal brankáři Davisovi nárok zasáhnout.

Zkušený Kelvin Davis, jenž je v klubu již téměř deset let a zažil tak i doby, kdy Saints hráli třetí ligu, dnes mezi třemi tyčemi nahradil zraněného Maartena Stekelenburga a dlouho se zdálo, že si při svém premiérovém startu v letošním ročníku připíše vítězství. Jenomže v 91. minutě Mahrez perfektně vysunul Vardyho a ten sám před gólmanem nekompromisně vyrovnal. Anglický reprezentant tak svou devátou trefou v sezóně zajistil pro Foxes alespoň bod.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Sunderland AFC 1:0

17.10.2015 16:00

Góly: 54. Saido Berahino

Časté posměšky vůči manažerům "ničící atraktivní fotbal" nebyly s prognózou o nezáživném utkání daleko od pravdy. O třech bodech pro domácí tak rozhodl nedůrazný zákrok Pantilimona, který daroval vítězný gól Berahinovi.

Hosté se v úvodu hledali, a to jak herním stylem tak přihrávkami. Přesto se mohli ve 12. minutě ujmout vedení, když po rohovém kopu Evanse hlavičkoval z pár metrů Jones, Myhill ale výborným zákrokem podržel svůj tým. Ve 22. minutě chtěl poděkovat za Pulisovu důvěru Sessegnon, při svém druhém letošním startu v základní sestavě pálil z vápna šikovně placírkou, úspěchu chyběly centimetry.

Chvíli poté se skvělou individuální akcí po levé straně prezentoval James McLean, irský záložník se prodral až do šestnáctky, mušku měl ale seřízenou obdobně jako jeho spoluhráč. Sunderlandu se postupem času začalo vyplácet zhušťování středu hřiště, čím začal získávat více procent v držení míče, zároveň však eliminoval jakýkoliv náznak šancí u obou branek.

Krátce po změně stran centroval do vápna McLean nepříliš přesně, měla to být sladká lahůdka pro Pantimiliona, ten ovšem neudržel míč v souboji s Berahinem, kterému se následně stačilo otočit a postrčit balón do opuštěné branky. Marné byly následné protesty brankáře Black Cats, v Anglii se takové střety pískají opravdu jen výjimečně.

Největší aktivitu hostí představovalo zuřivé žvýkání Sama Allardyce u postranní čáry, než-li k vyrovnání tak bylo blíže k navýšení rozdílu ve skóre. Po centru Brunta však hlavičkoval Rondón těsně nad břevno. Hráči Sunderlandu bránili ve skórování sami sobě, často prostě nebylo komu přihrát do výhodné střelecké pozice, což nuceně ústilo k pokusům z dálky. Ten nejzajímavější vyslal v 78. minutě M'Vila, jehož jedovatou skákající střelu vyrážel Myhill s obtížemi.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Liverpool FC 0:0

17.10.2015 13:45

Góly: -

Start Jürgena Kloppa na lavičce Liverpoolu byl velmi očekávaný, stejně jako návrat Premier League po dvoutýdenní pauze. Šlágr mezi Tottenhamem a Reds však nezaujaté diváky zklamal. Dlouhé pasáže se na hřišti příliš nedělo, hráči měli problémy především ve finální fázi, a na White Hart Lane tak nepadl jediný gól.

Na hráčích Liverpoolu bylo vidět, že se pod novým lodivodem touží předvést v tom nejlepším světle. První dvacetiminutovka byla z jejich strany velmi aktivní, Reds presovali fotbalisty domácích i u jejich vápna a zaslouženě se dostali do první velké šance zápasu. Rohový kop prodloužil hlavou Can a Origi další hlavičkou orazítkoval břevno. Od belgického útočníka jsme se však žádného dalšího pozitivního přínosu nedočkali.

Klopp měl už při debutu velkou potíž s útočníky - zranění totiž naráz skosilo Daniela Sturridge, Dannyho Ingse, Christiana Bentekeho i Roberta Firmina. Divock Origi tak zůstal Liverpoolu jako jediný forvard, s debutem v Premier League se ale nepopasoval příliš dobře. On i jeho spoluhráči ostatně po zmíněných dvaceti minutách odpadli a kromě Lallanovy střely už nechali celý poločas napospas Tottenhamu.

Pochettinovu partu poznamenal zdravotní problém hned zpočátku duelu. Po deseti minutách odstoupil zraněný Chadli, místo něhož nastoupil Clinton N’Jie. Právě on si připsal první střelu na branku z hráčů Tottenhamu; domácím však tento počin zabral celou půlhodinu snažení. Závěrečná čtvrthodina už byla poměrně atraktivní, a to především zásluhou Spurs.

Ve stoprocentní šanci se po šťastné přihrávce Eriksena objevil Harry Kane, který ale pokračoval ve svých matných výkonech v letošní sezóně, a tak Mignolet jeho slabou střelu dokázal vyrazit. Dorážku Dele Aliho pak zblokoval Mamadou Sakho. Liverpool v těchto chvílích netušil, kde mu hlava stojí, Tottenham toho ale nevyužil. Nadějnou pozici ke střelbě do přestávky měl i N’Jie, jenž po minele Škrtela pálil zpoza vápna těsně nad.

Po změně stran ještě výrazněji vyvstal největší problém utkání. Tichá atmosféra na White Hart Lane sice nepoznamenala hráče, kteří bojovali naplno, avšak ve finální fázi jeden vedle druhého troskotali. Lucas střílel do Llorise, stejně jako Origi. Až pět minut před koncem měl výbornou pozici po akci Eriksena Harry Kane, ale Mignolet z tohoto souboje vyšel opět jako vítěz. Zápas tak skončil bezbrankovou remízou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City970224:821
2.Arsenal FC961216:719
3.Manchester United961215:819
4.West Ham United952220:1217
5.Leicester City944119:1716
6.Crystal Palace950412:1015
7.Tottenham Hotspur935111:714
8.Southampton FC934215:1213
9.Everton FC934212:1113
10.Liverpool FC93428:1013
11.Stoke City93339:1012
12.Chelsea FC932414:1711
13.West Bromwich Albion93247:1111
14.Swansea City924310:1110
15.Watford FC92436:1010
16.Norwich City923414:209
17.AFC Bournemouth922511:178
18.Newcastle United913512:196
19.Aston Villa91178:154
20.Sunderland AFC90368:193

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1155)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele