Premier League v kostce (9. kolo)

20.10.2015, 16:50
Názory a komentáře
Další kolo Premier League máme za sebou. Devátý týden přinesl řadu gólových přestřelek, ale i nudných zápasů. Jeden z nich zároveň znamenal debut Jürgena Kloppa na lavičce Liverpoolu - někdejší šéf Borussie Dortmund začal v Anglii remízou na půdě Tottenhamu. Ještě horší start zaznamenal Sam Allardyce, jehož Sunderland prohrál ve West Bromwichi...

Na čele stále zůstává Manchester City, který díky Sterlingovi a Bonymu rozstřílel naivní Bournemouth. Nováček soutěže se stále sveřepě drží aktivního ofenzivního stylu, který ale proti silným soupeřům zákonitě ovoce nenese. Víkend byl katastrofální pro všechny "bažanty" - Watford jasně prohrál s Arsenalem, ještě větší ostudu si ale utrhl Norwich, který dostal od Newcastlu "šestku".

Pro Magpies byla nedělní kanonáda vůbec první výhrou v Premier League, díky níž se dostala ze dna alespoň na osmnáctou pozici. Dole zůstává taky sousedé ze Sunderlandu a Aston Villa. Ta podlehla obhájci titulu z Chelsea, Blues nyní sídlí v klidném středu tabulky. Na City však stále ztrácí propastných deset bodů; nejblíže čelu jsou Arsenal a Manchester United, které jsou jen dva bdy pozadu.

Víkend vůbec nevyšel brankářům. Obrovské chyby, které stály týmy body, předvedli Brad Guzan právě z Aston Villy, Adam Federici z Bournemouthu (dokonce dvakrát) nebo Costel Pantilimon. Poslední zápas si za rámeček nedá ani John Ruddy z Norwiche, jenž pustil každou z šesti střel Newcasltu.

Zápas 9. kola: Newcastle vs. Norwich

Strhující zápas v Newcastlu byl jediným duelem nedělního programu Premier League. Sám o sobě však fotbalovému fanouškovi úplně vystačil. V St. James Parku padlo celkem osm branek, z nichž hned polovinu zařídil nizozemský záložník Georginio Wijnaldum. Na vítězství 6:2 nad Norwichem má velký vliv i jeho spoluhráč Moussa Sissoko, jenž hned tři góly pro své spoluhráče připravil a prsty měl i v dalších dvou.

Nejzajímavější částí utkání byla střední pasáž prvního poločasu, kdy padlo během dvaceti minut hned pět gólů. Tehdy ještě Norwich "žil"; definitivní pojistku na důležité tři body vtiskly Straky po hodině hry, kdy se v rozmezí dvou minut prosadil Mitrović a Wijnaldum. Korunou na tom všem je skutečnost, že Newcastlu k šesti gólům stačilo přesně šest střel. John Ruddy zažil bez pochyb jeden z nejhorších dnů fotbalové kariéry.



Gól 9. kola: Aleksandar Mitrović

Wijnaldum se sice trefil hned čtyřikrát, ale tu nejkrásnější trefu zápasu i celého kola si připsal jiný borec. Trefa Aleksandara Mitroviće navíc byla také nejdůležitější, jelikož definitivně uhasila naděje Norwiche na zvrat v ději. Gólu předcházel lahodný centr Moussy Sissoka, jenž balón posadil milimetrově na hruď svého spoluhráče - Mitrović si míč nechal spadnout na zem a halfvolejem nedal Ruddymu sebemenší šanci.



V lepší kvalitě si můžete gól prohlédnout v sestřihu utkání výše.

Zákrok 9. kola: Simon Mignolet

V letošní sezóně se snad už vymanil z nevyrovnaných výkonů ze začátku minulého ročníku, Simon Mingolet předvádí v dresu Liverpoolu velmi solidní výkony; ten nejlepší si schoval na první utkání pod vedením Jürgena Kloppa na hřišti Tottenhamu. Belgický brankář jej navíc okořenil brilantním zákrokem proti střele Clintona N’Jieho, která by bez jeho hbitého reflexivního zásahu zapadla přímo k zadní tyči.



Video obsahuje dva Mignoletovy zákroky, vítězný je první z nich.

Hráč 9. kola: Georginio Wijnaldum

Sobotní zápasy Premier League ozvláštnila řádka hráčů nadstandardními výkony; všechny však strčil do kapsy nizozemský záložník Georginio Wijnaldum, který v utkání jeho Newcastlu proti Norwichi nasázel hned čtyři góly. Pomohl tak Newcastlu odlepit se ze dna tabulky a sám se dostal na dělenou druhou příčku mezi elitními ligovými střelci. Od serveru WhoScored.com dostal dokonce absolutně nejvyšší možnou známku - čistou desítku.

Wijnaldum načal svůj gólový účet už ve čtrnácté minutě, kdy po Sissokově přihrávce do vápna prostřelil Ruddyho křížnou ranou na zadní tyč. Druhou branku přidal v šestadvacáté minutě, tentokrát svým oblíbeným způsobem - hlavičkou - opět po centru Sissoka. Na hattrick si však musel počkat až do minuty číslo 66, kdy mu na hlavu naservíroval míč Janmaat. Poslední a nejkrásnější trefu si pak nechal na závěr zápasu; z nějakých dvaceti metrů za pomoci Whittakerovy teče téměř vymetl šibenici.

Břídil 9. kola: Adam Federici

Bournemouth to s brankáři nemá jednoduché. Minulé kolo přišli Cherries o dva body vinou nepochopitelné minely Artura Boruce; ten se navíc ještě ke všemu zranil těsně před zápasem na hřišti Manchesteru City. Do brány tak musel jeho náhradník Adam Federici, který ihned ukázal, že svého konkurenta z brány asi jen tak nevyšoupne. Druhý gól do své sítě Bonymu daroval, když neudržel snadný centr, čtvrtou branku zase "vytvořil" nedorozuměním se Surmanem po dlouhém míči od Joea Harta.





Sestava 9. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy děkuji Lukáši Recovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Nejlepší gólman devátého kola byl liverpoolský Simon Mignolet, který na hřišti Tottenhamu vychytal čtyři střely soupeře a udržel čisté konto. Obzvlášť jeho zákrok proti střele N’Jieho byl výtečný. Ze stejného zápasu se do sestavy kola dostal i stoper Jan Vertonghen, jenž zase v dresu Kohoutů kraloval zadní řadě a s výjimkou první dvacetiminutovky prakticky nepustil hosty do žádné příležitosti.

Čisté konto svému týmu pomohl udržet taky Nacho Monreal, zadák Arsenalu zažívá skvělou sezónu a výborný výkon předvedl i na hřišti Watfordu. Skvěle zahrál i pravý bek Stoke City Glen Johnson, jenž sice díky bídné hře Swansea neměl moc práce, ale faktem je, že nebezpečnému Monterovi nedal ani "čuchnout". Z pozice stopera na hřišti Evertonu dominoval Chris Smalling, jenž navíc asistoval u vítězného gólu Manchesteru United.

O poznání větší konkurence však byla v záložní řadě, kde zazářilo hned několik borců. Mezi nimi i Ander Herrera z Manchesteru United - právě on nicméně zůstal upozaděn například místo Manuela Lanziniho z West Hamu. Kladiváři porazili Crystal Palace 3:1, za což mohou vděčit právě Argentinci, který celý zápas hýřil aktivitou a v závěru kromě vítězného gólu přidal ještě asistenci. To Raheem Sterling nastřílel Bournemouthu z netradiční podhrotové pozice dokonce hattrick.

Skutečnými králi devátého kola jsou však záložníci Newcastlu United. Pravý halv Moussa Sissoko po nevýrazném začátku sezóny kreativně explodoval a prsty měl hned v pěti gólech svého týmu. Na dva přihrál kanonýrovi Georginiu Wijnaldumovi, který potupil Johna Ruddyho čtyřmi góly. Za svůj výkon si vysloužil i titul Hráč 9. kola.

Nebýt jeho úchvatné střelecké show, uzmul by si pro sebe pozici nejlepšího hráče Wilfried Bony. Při absenci Sergia Agüera se chytil šance za pačesy a utkání s Bournemouthem ovládl. Dva góly dal, na další přihrál a jednu asistenci mu odepřel chybující čárový rozhodčí, jenž neuznal branku Iheanachovi. Dvě trefy má po sobotě na kontě taky Jamie Vardy z Leicesteru City. Nezastavitelný kanonýr ukradl výhru Southamptonu, trefil se už v šestém zápase v řadě a s devíti góly vládne střelcům Premier League.

Statistické okénko 9. kola

- Jamie Vardy se dvěma góly zasloužil o remízu Leicesteru v Southamptonu, celkem jich má už devět a upevnil si jasnou pozici v čele tabulky střelců (napříč všemi top ligami je pak třetí za Lewandowskim a Aubameyangem); navíc se stal teprve čtvrtým Angličanem v tomto století, který se trefil v 6 po sobě jdoucích zápasech

- Newcastle v neděli rozstřílel Norwich 6:2 a odlepil se ze dna Premier League; k šesti brankám mu přitom postačilo přesně šest střel

- ve stejném utkání zazářili především dva hráči, Georginio Wijnaldum nastřílel 4 góly a Moussa Sissoko si připsal 3 asistence; Wijnaldumovi se to povedlo jako teprve druhému hráči Newcastlu v Premier League (po Shearerovi), stejně jako Sissokovi (po Andy Coleovi)

- Chelsea porazila Aston Villu i za pomoci vlastního gólu Alana Huttona; "Own goals" je nyní se 3 góly nejlepší střelec Blues (před dvougólovými Diegem Costou a Willianem)

- Wayne Rooney vstřelil gól do sítě Evertonu a pomohl Manchesteru United k výhře 3:0; celkem už jich má v Premier League na kontě úžasných 187, čímž se dostal na dělenou druhou příčku v historii s Andym Colem

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (395)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele