Premier League - souhrn 20. kola: Oba kluby z Manchesteru vyhrály

28.12.2021, 17:57, aktualizováno 30.12.2021, 23:08
Komentáře a souhrny
Cristiano Ronaldo (© AFP)
Manchester United na závěr tohoto roku zdolal Burnley. Man City vyhrál na půdě Brentfordu a tabulku vede už o osm bodů, jeho rivalové totiž ztráceli. West Ham rázně ukončil čekání na výhru a veze body ze hřiště Watfordu, trefil se i Tomáš Souček. Tottenham nezužitkoval dlouhou přesilovku a jen remizoval se Southamptonem, Crystal Palace neměl problémy s Norwichem...

Manchester United - Burnley FC 3:1

30.12.2021 21:15

Góly: 8. Scott McTominay, 27. Ben Mee (vl.), 35. Cristiano Ronaldo - 38. Aaron Lennon

Manchester United porazil v zápase dvacátého kola Premier League Burnley 3:1. Všechny branky padly už v prvním poločase, za domácí si je připsali Scott McTominay a Cristiano Ronaldo, vlastní gól si vstřelil Ben Mee. Následně snížil na konečných 3:1 Aaron Lennon.

Už ve čtvrté minutě se mohli dostat do vedení hosté. Harry Maguire odkopl balon jen k autové čáře a tam si jej získali zpět hráči Burnley. Po chvíli do vápna odcentroval Dwight McNeil, který našel úplně neobsazeného Chrise Wooda, jehož hlavička však mezi tři tyče nezamířila. O dvě minuty později měli šanci i domácí, když se za obranu dostal Cristiano Ronaldo, jenže míč po odskoku netrefil úplně ideálně a těsně minul horní růžek brány Wayneho Hennesseye.

V osmé minutě už však Man Utd skóre otevřel. Nejprve z pravé strany pálil Mason Greenwood, jenže jeho pokus hosté zablokovali. Poté si na vápně Ronaldo ne úplně ideálně zpracoval míč, čímž však připravil ideální palebnou pozici pro Scotta McTominaye, jehož přízemní rána skončila přesně u tyče. Hennessey se natahoval marně. Zanedlouho navíc přesprintoval půlku hřiště s míčem Luke Shaw, jehož následná dělovka jen těsně minula branku hostí.

Ve 27. minutě přenechal balon na levé straně Shaw pro Jadona Sancha, ten se poté vydal na zajímavé sólo. Prošel do pokutového území, kde zpětnou kličkou obešel Tarkowskiho, jenže rázem proti sobě měl další dva soupeře, a tak vypálil. A měl štěstí, jelikož jeho pokus mírně tečoval Ben Mee a díky němu tak balon zapadl přesně k tyči. Pot ve vápně pálil z dobré pozice Ronaldo, ale prováhal ideální moment a hosté jeho střelu zblokovali na roh.

Jenže pak už to začalo vypadat na debakl, protože United ve 36. minutě přidali třetí gól. Sancho z pravé strany našel na hranici pokutového území Scotta McTominaye, jenž vyslal krásnou ránou, kterou ale dokázal Wayne Hennessey vyrazit. S jeho smůlou však jen do tyče, od níž se balon odrazil na malé vápno přesně na kopačku Cristiana Ronalda, a ten už měl velmi snadný úkol.

O dvě minuty později se však skóre znovu měnilo. Aaron Lennon využil zaváhání v rozehrávce Red Devils a namířil si to rovnou k bráně. Míč si navedl na střelu chytře tak, aby měl De Gea zakrytý výhled přes bránícího Maguirea a poté poslal přesnou střelu ke vzdálenější tyči, pro kterou už se španělský brankář natahoval zbytečně.

V závěru zápasu se mohl do statistik výrazněji zapsat Matěj Vydra, jenže centr za obranu si nedokázal zpracovat. Jinak by šel sám na bránu. Poté, co Ronaldo napálil jen boční síť, se už skóre neměnilo.

Více informací k zápasu

Brentford FC - Manchester City 0:1

29.12.2021 21:15

Góly: 16. Phil Foden

Manchester City dokráčel v posledním střetnutí tohoto roku ke svému desátému vítězství za sebou v rámci Premier League a stvrdil své dosavadní suverénní postavení na čele tabulky. Je pravda, že tentokráte jeho tříbodový skalp nevykázal vyloženě dominantně prvky, jako tomu bylo v předchozích třech případech, jeho soupeř z Brentfordu každopádně hrozil sporadicky.

Domácí vstoupili do utkání poměrně aktivně, už po čtvrthodině hry se málem dočkali vstřelené branky, kterou mohli zaznamenat poté, co Wissovu přihrávku tečoval bránící Rúben Dias směrem k vlastní bráně, naštěstí pro něj však zasáhl gólman Ederson Moraes. Wissa pak mohl úřadovat znovu, nebýt dalšího zákroku Edersona Moraese a zásahu beka Joaa Cancela.

Uběhlo jen pár okamžiků od těchto dvou nepříjemných momentů, kterým hosté čelili, když se sami ujali vedení, které posléze nakonec udrželi až do závěrečného hvizdu sudího Coota. De Bruyne vyslal centr z pravé strany na bližší tyčku, kam si naběhl Foden balancují na hranici ofsajdu a balón jemně prostrčil za záda gólmana Álvara Fernándeze. VAR mu poté jeho trefu posvětil.

Foden prahnul po dalších gólech, hned po obrátce hlavičkoval po další pobídce De Bruyneho mimo, v 50. minutě dokonce rozvlnil síť, nacházel se ale v ofsajdu, čili se skóre nehnulo. Ani sám De Bruyne v 66. minutě nenavýšil náskok, jeho střela narazila do tyčky, a v 87. minutě kvůli ofsajdu neskóroval jeho spoluhráč Aymeric Laporte, jehož usvědčilo nakonec až video.

I tak si Citizens došli pro vítězství a upevnili si vedení v tabulce Premier League.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Brighton & Hove Albion 1:1

29.12.2021 20:30

Góly: 28. Romelu Lukaku - 90+1. Danny Welbeck

Chelsea doma herně a nakonec ani výsledkově nezvládla utkání proti Brightonu a zaznamenala třetí remízu z posledních čtyřech zápasů, v tomto kole dopadla jenom o něco málo lépe než Liverpool. O dva body přišli Blues až v samotném závěru.

Svěřenci Thomase Tuchela přitom měli lepší vstup do utkání a v sedmnácté minutě hasil chybu při vyběhnutí Robert Sánchez, po přistrčení od Mounta zakončoval Azpilicueta a španělský brankář vytěsnil na tyč. Ve 28. minutě už byl bezmocný a znovu u toho byl Mount. Ten rozehrál rohový kop, na malém vápně si našel prostor Lukaku a svou hlavičku namířil k tyči - 1:0. Fanoušci na tribunách tak alespoň částečně vytěsnili z mysli několik minut staré zranění Reece Jamese.

Brighton na nepříznivý vývoj zareagoval zvýšenou aktivitou a před odchodem do kabin se musel vyznamenat Mendy, z hranice pokutového území dobře pálil Lallana a senegalský reprezentant vyrážel na roh.

Po změně stran se nejprve červenal Callum Hudson-Odoi, když mizerně vyřešil přečíslení dva na jednoho. Na opačné polovině hřiště pak sledoval hned dvě velké možnosti Brightonu. O několik desítek vteřin mířil těsně vedle Neal Maupay, po hodině hry se za obranu dostal Mac Alister a Mendy mu nedovolil zakončit, hostující záložník tak zvolil náhradní variantu a po jeho přihrávce zablokoval Rüdiger obrovskou šanci Maupaye.

Chelsea se každopádně nedařilo dostat utkání pod kontrolu, nedokázala přidat pojistku a nakonec za to zaplatila v první minutě nastavení. Svým povinnostem nedokázali dostát Rüdiger s Chalobahem, mezi nimiž si na centr naskočil Danny Welbeck a zamířil do stejných míst jako v prvním poločase Lukaku - 1:1.

Více informací k zápasu

Leicester City - Liverpool FC 1:0

28.12.2021 21:00

Góly: 59. Ademola Lookman

Liverpool měl v prvním poločase hned několik příležitostí ke skórování, tu největší spálil Mohamed Salah, který neproměnil penaltu a následnou dorážku namířil do břevna. A tak po přestávce udeřil Adama Lookman a Lišky už vedení obětavě ubránily.

Podle očekávání se Reds rychle nastěhovali na polovinu domácích a trpělivými kombinacemi hledali skulinku v jejich zformované obraně. Zároveň na Foxes velmi nepříjemně doráželi při rozehrávce a rychle zas získávali balón zpět. Z jejich herní převahy nakonec ve 14. minutě rezultovala penalta, kterou sudí Michael Oliver nařídil po jasném faulu Ndidiho na Mo Salaha. Egyptský fenomén se sám postavil k penaltovému puntíku a byl blízko dalšímu zářezu na své gólové pažbě v aktuálním ročníku. Jenže. Salah svou střelu umístil dost mizerně a pozorný Schmeichel jeho pokus bravurně vyrazil! Salah se dostal ještě k okamžité dorážce, nicméně selhal podruhé! Z hranice malého vápna hlavičkoval jen do břevna, od nějž se míč odrazil mimo nebezpečí pro domácí celek. Nečekané zaváhání nejlepšího střelce Premier League.

Dánský brankář se pořádně zapotil i ve 22. minutě při stříleném centru Oxlade-Chamberlaina. Foxes tak dále odolávali, ovšem tlak Kloppovy družiny neustával. Lišky jednoznačně vsadily na tuhou defenzivu s rychlými brejky, k těm se ale zatím ne a ne dostat. Naopak ve 32. minutě byl blízko prvnímu zásahu Mo Salah, ale zblízka nepřekonal skvěle postaveného Kaspera Schmeichela, který nadále držel naděje svého týmu.

Až ve 35. minutě se poprvé předvedl také domácí Leicester a po skvělé výměně míče se do tutovky probojoval Jamie Vardy. Jeho střelu ale na poslední chvíli skvěle zablokoval Joel Matip. Lišky zjistily, že to jde a v krátké době se do výborné pozice dostal také James Madison, jenže zakončení z malého vápna mu vůbec nevyšlo.

Po změně stran se v 55. minutě dostal do velké šance Mané, který se po kolmici Joty ocitl sám proti Schemichelovi. V tutovce však přestřelil a brzy litoval. V 58. minutě totiž z ničeho nic rozjásal King Power Stadium Ademola Lookman, který byl na place jen nějaké dvě minuty. Po rychlé akci se po levé straně příliš snadno protáhl Dewsbury-Hall, který ideálně našel naběhnutého Lookmana a ten skrytou střelou podél obránce otevřel skóre!

Klopp následně poslal na hřiště Firmina a Reds vrhli veškerou snahu do vyrovnání. Čas ale utíkal velmi rychle a šance nepřecházely. V 86. minutě pálil nebezpečně po rohu Van Dijk, ale Schmeichel byl opět na svém místě. Autobus Lišek ve vápně nakonec odolal a Liverpool tak zažil druhou porážku v sezóně.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Norwich City 3:0

28.12.2021 16:00

Góly: 8. Odsonne Édouard (pen.), 38. Jean-Philippe Mateta, 42. Jeffrey Schlupp

Domácí rozhodli o svém jasném vítězství už v prvním poločase, kdy se postupně trefili Edouard, Mateta a Schlupp. Norwich naopak nepředvedl téměř nic a zaslouženě opět prohrál.

Crystal Palace se poslední zápasy příliš nevydařily a na svého dnešní soupeře z Norwiche proto od začátku nastoupili domácí pořádně zostra. A v 7. minutě dostali velkou příležitost k otevření skóre, když hostující McLean ve vápně jednoznačně fauloval Hughese a Eagles dostali možnost pokutového kopu. K tomu se postavil Odsonne Edouard a prudkou umístěnou ranou k tyči nedal Gunnovi šanci.

Vedoucí branka dodala domácím sebevědomí a v pohodě kontrolovali vývoj zápasu. Až v 37. minutě poprvé zahrozil Norwich, jenže Tzolis nezvládl v dobré pozici ve vápně zakončení. A tak přišel okamžitý trest na druhé straně a Jean Philippe-Matetu ve 38. minutě navýšil už na 2:0. Mateta byl na konci rychlé kombinace Orlů, kdy po dlouhé přihrávce na pravé straně načasoval ideální moment na zpětný pas Edouard a právě Mateta uklidil míč z první nekompromisně do sítě.

Kanárci měli v tu chvíli určitě v hlavě nedávný debakl s Arsenalem 0:5 a jejich slabý výkon podtrhl ve 42. minutě třetím gólem Eagles záložník Jeff Schlupp. Odsonne Edouard se snažil obejít ve vápně několik soupeřů, ale o míč přišel. Ten se však příhodně odrazil právě ke Schluppovi a jeho tvrdou ránu z úhlu nedokázal hostující gólman lapit.

Druhý poločas probíhal v mnohem klidnějším duchu, Schluppův pokus v 59. minutě skvěle zneškodnil Gunn, stejně jako krátce na to vychytal Guaita střílejícího Plachetu. Na další odpor se už však Kanárci nezmohli a Crystal Palace si tak v pohodě dokráčel pro zasloužené tři body.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Tottenham Hotspur 1:1

28.12.2021 16:00

Góly: 25. James Ward-Prowse - 41. Harry Kane (pen.)

Antonio Conte nadále čeká na první porážku na lavičce Tottenhamu. Poslední zápas roku 2021 si přesto za rámeček nedá. Jeho tým totiž v Southamptonu nevyužil dlouhé přesilovky a po Ward-Prowsově trefě dokázal jen vyrovnat Kanem.

Jako první rozvlnili síť Spurs, konkrétně to byl Davies. Ten se ovšem při náběhu na hlavičku po standardní situaci nechal nachytat v ofsajdovém postavení. Namísto toho tak otevřeli gólový účet utkání domácí. Po autovém vhazování odehrál Alli balón jen k Jamesi Ward-Prowseovi, jemuž volej sedl náramně a skončil na zadní tyči mimo Llorisův dosah.

Zlomový moment se ovšem odehrál v závěru první půle. Salisu v pokutovém území zezadu atakoval Sona, což sudí vyhodnotil jako nedovolený zákrok. Navíc jej ocenil žlutou kartou, která byla pro ghanského obránce už druhou a ten tak musel do šaten. Aby pohrom pro Saints nebylo málo, Harry Kane penaltu proměnil a vyrovnal.

Po návratu ze šaten se Kaneovi podařilo dokonat obrat - tedy alespoň si to se svými spoluhráči myslel. VAR totiž při jeho náběhu na Winksův pas odhalil milimetrové ofsajdové postavení a branka tak nemohla být uznána. Tottenham měl jinak během druhé půle jasnou převahu, ovšem vsítit regulérní gól se mu nepovedlo. Poté, co v nastavení neuspěli ani Kane, ani Gil, si tak domů odvezl pouze bod.

V tabulce se tak nechal předstihnout West Hamem a patří mu aktuálně šestá příčka, na všechny soupeře výše v tabulce má ovšem dva zápasy k dobru. Southampton se naopak díky tomuto bodu vyšvihl alespoň na čas před Brentford.

Více informací k zápasu

Watford FC - West Ham United 1:4

28.12.2021 16:00

Góly: 4. Emmanuel Dennis - 27. Tomáš Souček, 29. Saïd Benrahma, 58. Mark Noble, 90+2. Nikola Vlašić

Na začátku vše díky Dennisově brance vypadalo pro Watford růžově, konečný výsledek si ovšem za rámeček nedá. Po velkém obratu West Hamu, o který se postarali Souček, Benrahma, Noble a Vlašić totiž prohrál 1:4.

Hned první větší šance utkání přinesla Hornets vedení. Emmanuel Dennis si dobře poradil na hranici vápna se dvěma obránci, navedl si míč do středu a následně ranou do šibenice zavěsil. Srovnáno mohlo být velmi brzy, to by ovšem Benrahmův pokus zpoza vápna nesměl skončit na břevně.

Co nezvládnul on, to dokázal v sedmadvacáté minutě Tomáš Souček. Ten si naběhnul na Bowenovu průnikovou přihrávku a následně přesně k bližší tyči překonal gólmana. A jen o pár desítek sekund později se dočkal i sám Said Benrahma. Tentokrát dostal přihrávku ze strany od Antonia, načež si s brankářem i se štěstím poradil.

Po návratu ze šaten udeřili Kladiváři potřetí. Bowenova trefa ale nemohla být uznána, jelikož jí předcházel Součkův faul. Na opačném konci hřiště se musel činit Fabianski proti Sissokově střele. Podruhé v krátkém sledu přišlo záhy do hry video, tentokráte se zkoumal Bachmannův souboj s Bowenem.

Sudí dospěli k závěru, že šlo o nedovolený zákrok a kopala se penalta. Té se ujal Mark Noble, který s přehledem proměnil. West Ham pak po dlouhý čas jen kontroloval vedení, načež v nastaveném čase vsítil svou čtvrtou branku. Po pravé straně se pěkně prosmýkl Bowen, ten následně naservíroval balón k Nikolu Vlašićovi, jemuž už zakončení do poloodkryté klece nedělalo problém.

V samotném závěru pak mohl skóre alespoň korigovat Emmanuel Dennis, protiútok dvou hráčů na jednoho však zakončil trestuhodně - napálil totiž jen vybíhajícího Fabianského. Hammers tak vedení udrželi a po dlouhé době zvítězili.

V tabulce se tak vrátili na páté místo, byť Tottenham a Manchester United mají v dohrávkách velkou šanci je předstihnout. Ztráta na čtvrtý Arsenal aktuálně činí čtyři body. Watford naopak nezvládl už pátý zápas v řadě a i přes relativně produktivní ofenzivu se tak nachází až na sedmnácté příčce. Stejně jako v případě West Hamu i Hornets mohou být předstihnuti v dohrávkách, a to Burnley.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City20162251:1250
2.Chelsea FC20126243:1442
3.Liverpool FC19125250:1641
4.Arsenal FC19112632:2335
5.West Ham United1994634:2531
6.Manchester United1894530:2631
7.Tottenham Hotspur1793522:2030
8.Wolverhampton Wanderers1874713:1425
9.Leicester City1874731:3325
10.Brighton & Hove Albion1859417:1824
11.Crystal Palace1958627:2723
12.Aston Villa18711024:2822
13.Southampton FC1949620:2921
14.Brentford FC1855821:2520
15.Everton FC1754821:2919
16.Leeds United1837818:3616
17.Watford FC17411222:3513
18.Burnley FC1618715:2411
19.Newcastle United19181019:4211
20.Norwich City1924138:4210
Zbývající zápasy
28.12. 13:30Arsenal FC - Wolverhampton Wanderers
28.12. 18:30Leeds United - Aston Villa
30.12. 20:30Everton FC - Newcastle United

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (556)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele