Premier League - preview 20. kola: Poslední zápas roku

28.12.2021, 10:04, aktualizováno 30.12.2021, 10:31
Previews
Old Trafford (© AFP)
Poslední zápas letošního roku má na programu anglická Premier League, hrát se bude v Manchesteru a do akce půjdou tamní United. Ti potřebují dát zapomenout na nezdar z Newcastlu a utkají se s dalším týmem ze spodku tabulky - s Burnley...
Manchester United - Burnley FC  (čtvrtek 21:15)
V rámci posledního ligového utkání v roce 2021 přivítá Manchester United na Old Traford neúprosné Burnley. Clarets kvůli covidu zatím odehráli jen 15 kol a v Premier League se naposledy představili 12. prosince při remíze s West Hamem. Rudí ďáblové v posledním ligovém kole herně i výsledkově zklamali a jen díky fantastickému představení De Gey, který chytil snad 4 jasné góly, zapsali s předposledním Newcastlem remízu 1:1.

Newcastle utkání většinu času dominoval a několikrát byl blízko vítěznému zásahu. Vliv na to zřejmě měla i špatně zvolená formace 4-2-2-2, o čemž se rozhovořil kouč Ralf Rangnick. "Ve druhém poločase jsme přepnuli z 4-2-2-2 na 4-1-3-2 a vytvořili jsme si dost příležitostí ke skórování. Na druhou stranu jsme tak soupeři otevřeli prostory v obraně, nedařilo se nám zachytávat jejich protiútoky a byli jsme více zranitelní. Jenže jsme potřebovali vstřelit gól a s nasazením Cavaniho a Sancha jsme více riskovali."

Právě Edinson Cavani přiřknul Manchesteru alespoň jeden bod. "Edinson hrál velmi dobře a kromě gólu si vytvořil i další příležitosti. Nebylo to ale o formaci, ale spíše o naší agresivitě," prohlásil rakouský trenér. Pod jeho vedením zatím Ďáblové neprohráli, ale hubené výhry 1:0 nad Norwichem a Crystal Palace naznačují, že Rangnick bude mít s implementováním svých fotbalových myšlenek do týmu ještě dost práce. Zatím to stačí na 7. místo v tabulce.

Proti Burnley by ale neměly nastat větší problémy, protože Clarets dokázali Manchester porazit jen jednou z posledních 13 vzájemných střetnutí. Naposledy s nimi prohráli 1:3 loni v dubnu. Svěřenci Seana Dyche navíc zažívají hodně pernou sezónu a s pouhými 11 body jim patří sestupová 18. příčka. Během 15 ligových kol dokázali zvítězit jen nad nováčkem z Brentfordu a v posledních třech utkáních nevstřelili jedinou branku. Pragmatický defenzivní styl trenéra Dyche očividně přestává fungovat. Proti United navíc anglický kouč pravděpodobně nebude moc počítat se službami svého nejlepšího střelce Corneta a ze hry je i další útočník Barnes. Šanci by tak mohl dostat český forvard Matěj Vydra, který má ale zatím na svém kontě i přes slušnou porci zápasů jediný gól. United budou postrádat především vykartovaného špílmachra Fernandese a otazník visí i nad startem stopera Lindelöfa.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.15 - 9.43
více informací
Chelsea FC - Brighton & Hove Albion  (středa 20:30)
Chelsea se vrátila na vítěznou vlnu a ve středu večer dostane možnost osamostatnit se na druhém místě tabulky. Liverpool padl v Leicesteru a Blues toho hodlají využít, proti Brightonu budou doma jasným favoritem.

Rovněž londýnský klub měl problémy s koronavirem, jeho zápasy ale odloženy nebyly a vedení tak nebude muset hledat náhradní termíny. Přišly ovšem ztráty, pod které se podepsala zranění, v polovině prosince se Chelsea rozešla smírně s Evertonem i Wolverhamptonem a její manko na vedoucí Manchester City rázem narostlo na šest bodů.

Další nepříjemnost představuje Ben Chilwell. Obránce si před měsícem natrhl přední zkřížený vaz v koleni a společně s lékaři se rozhodl pro konzervativní léčbu, jenomže ta nezabrala a tento týden přijde na řadu operace. "V případě Bena bohužel nedošlo k žádnému pozitivnímu pokroku, kolektivně jsme tak dospěli k rozhodnutí, že se tento týden podrobí operaci," sdělilo vedení Blues v oficiálním prohlášení. Délka absence bude teprve oznámena, podle tisku každopádně fotbalista přijde o zbytek sezony.

Manažer Thomas Tuchel nemá k dispozici Thiaga Silvu a na marodce je i Timo Werner. Nejisté jsou starty dua N'Golo Kanté (koleno), Kai Havertz (covid-19), oba v úterý trénovali a není vyloučeno, že nakonec budou hrát.

Brighton měl letos skvělý start, rychle mu ale došel dech a od konce září nebral všechny body jedenáctkrát za sebou. Negativní sérii se povedlo ukončit na Boxing Day, výhra 2:0 nad Brentfordem do týmu dodala pohodu a sebevědomí.

"Po úpadku formy se tři body hodily, potřebovali jsme je. Na hřišti Chelsea jsme odehráli skvělý zápas už loni, teď se nám navíc vrátí sebevědomí. Snad se stihne uzdravit několik dalších hráčů a budeme zase o něco silnější. Proč bychom nemohli na Stamford Bridge uhrát podobný výsledek jako na Anfieldu?" ptá se záložník Adam Lallana a připomíná dva měsíce starou remízu 2:2 z půdy Liverpoolu.

Na hostující straně má čerstvě zdravotní problémy Leandro Trossard (stehenní sval), mimo hru jsou Jeremy Sarmiento, Lewis Dunk a Steven Alzate a nad startem Joela Veltmana se vznáší otazník. Po karetním trestu se naopak vrací Yves Bissouma.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Mendy - Azpilicueta, Christensen, Rüdiger - James, Kovačić, Jorginho, Alonso - Mount, Hudson-Odoi - Lukaku
Brighton - pravděpodobná sestava:
Sánchez - Lamptey, Webster, Burn, Cucurella - Groß, Bissouma - March, Mwepu, Moder - Maupay
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.19 - 11.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Brentford FC - Manchester City  (středa 21:15)
Ve středu večer je na programu souboj nováčka s mistrem a karty jsou rozdány jasně ve prospěch hostujícího Manchesteru City. Úřadující šampion disponuje lepší formou, kvalitnějším a také kompletnějším kádrem, domácí se totiž musejí vypořádat s hromadou absencí.

Brentford je zatím na čtrnáctém místě tabulky a v uplynulých týdnech si doma poradil s Evertonem a Watfordem, naposledy pak podlehl Brightonu. Lýtko si v tomto utkání poranil Bryan Mbeumo a je mimo hru podobně jako Zanka, Kristoffer Ajer, Josh Dasilva, Rico Henry, Charlie Goode a David Raya. Aby toho nebylo málo, pozitivní test na covid-19 měl Vitaly Janelt a karetní trest si musí odpykat Christian Norgaard.

"Zajímá mě vždy jen nejbližší utkání a hodlám udělat všechno možné, abychom získali tři body i tentokráte. Nedostaneme nic zadarmo, o to důležitější by bylo mít pohromadě celý tým. Byl bych raději, kdyby mi nechybělo nějakých šest hráčů ze základní sestavy, ale taková situace zkrátka je. Budeme bojovat, vydáme ze sebe vše," slíbil domácí trenér Thomas Frank.

"Hodně věřím v naše fanoušky, mohou sehrát důležitou roli. Ve fotbale se může stát cokoli, jejich podpora nám dodá odvahu. Co se týče ofenzívy, čeká nás nejlepší klub na světě a určitě není spravedlivé, že my budeme postrádat několik důležitých defenzivních fotbalistů. Ale připravíme si vlastní plán, máme v kádru i další hráče, kteří musejí být připraveni odevzdat stoprocentní výkon," dodal.

Manchester City začal ničit soupeře a velký problém nepředstavuje porážka v Lize mistrů na půdě Lipska, na domácí scéně je suverénní a v rámci Premier League vyhrál devětkrát za sebou. Naposledy přestřílel Leicester (6:3), předtím si snadno poradil s Newcastlem (4:0) a Leedsem United (7:0).

Manažerovi hostí Pepu Guardiolovi v neděli scházeli Kyle Walker s Rodrim a jejich starty jsou nejisté. Hned nadvakrát je mimo hru Ferrán Torres, španělský útočník ještě nedoléčil zranění a v úterý odpoledne navíc byl oficiálně potvrzen jeho transfer do Barcelony.

Oba týmy se naposledy potkaly před 24 lety a Citizens si odvezli pohárovou výhru 1:0. Na klidu jim může dodat i výsledek Liverpoolu, který v tomto kole padl v Leicesteru.
Brentford FC - pravděpodobná sestava:
Fernández - Pinnock, Jansson, Bech Sörensen - Canos, Baptiste, Bidstrup, Onyeka, Thompson - Wissa, Toney
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Cancelo, Dias, Aké, Zinchenko - Gündogan, Fernandinho, Silva - Jesus, Foden, Grealish
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 16.30 - 7.85 - 1.19
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Crystal Palace - Norwich City  (úterý 16:00)
Fotbalový program v Anglii v období Vánoc nekončí a v úterý na řadu přichází další dávka zápasů, kdy se proti sobě postaví například celky Crystal Palace a Norwiche City. Oběma týmům se na Boxing Day nevedlo vůbec dobře, Palace chtěli své klání odložit, to se ale nestalo, načež podlehli Tottenhamu vysoko 0:3. To Norwich City na vlastní půdě přivítal londýnský Arsenal a po řadě defenzivních chyb odešel z utkání s pořádným debaklem, Gunners totiž "Kanárkům" nastříleli potupného bůra.

Když si ale odmyslíme nepovedený Boxing Day, prožívá Palace poměrně slušnou sezónu. Po nevýrazném startu se londýnský klub pod vedením Patricka Vieiry přece jenom zvedl a se současným ziskem dvaceti bodů a dvanáctým místem může panovat určitá spokojenost. Celek z jihovýchodního Londýna stojí především na výkonech Wilfrieda Zahy a hostujícího Connora Gallaghera, který je zatím se šesti brankami a třemi asistencemi příjemným překvapením ročníku.

Naproti tomu Norwich City se dál trápí a patří mu až poslední ligová příčka v tabulce. Na začátku listopadu to přitom vypadalo, že by se karta mohla obracet k lepšímu - nejprve Norwich vyhrál na půdě Brentfordu - po tomto zápase následovala manažerská rošáda - na což "Kanárci" navázali domácím vítězstvím nad Southamptonem. Jenže to bylo vše, od té doby se nováček soutěže vrátil k podprůměrným výkonům a hlavně od té doby vstřelil už jen jediný ligový gól proti Newcastlu. Norwich tak tedy ještě bodoval díky remízám s Wolverhamptonem a právě Newcastlem, ovšem momentálně zase tahá sérii čtyř zápasů bez bodu a bez vstřelené branky.

Domácí se musí obejít bez Wilfrieda Zahy, který si odpyká trest za vyloučení z duelu s Tottenhamem. Norwich bude postrádat celou řadu opor, krom brankáře Tima Krula do zápasu nezasáhnou ani Grant Hanley, Andrew Omobamidele, Lukas Rupp či Milot Rashica.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 3.60 - 5.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - Tottenham Hotspur  (úterý 16:00)
Antonio Conte přinesl do Tottenhamu svěží vítr a Spurs pod ním zatím podávají velmi dobré výkony. V dalším klání vyjíždějí na půdu nepříjemného Southamptonu, který si na Boxing Day připsal vítězství po dlouhých šesti zápasech. "Kohouti" sice mají momentálně odehrány o tři zápasy méně, pokud by však své dohrávky vyhráli, byli by jen o tři body za třetí Chelsea., čemuž by při konci Nuna Espírita Santa věřil opravdu jen málokdo

Southampton se v poslední době nenacházel v dobré formě. Vše začalo porážkami na půdě Liverpoolu a Norwiche, na což svěřenci Ralpha Hassenhüttla navázali nerozhodnými výsledky s Leicesterem a Brightonem. Následovala jasná prohra na půdě Arsenalu a vydřená remíza s Crystal Palace. Až na Boxing Day se takřka po dvou měsících Saints zaradovali z výhry, když po velmi dobrém výkonu přehráli na Olympijském stadiónu West Ham výsledkem 3:2.

V táboře Tottenhamu se momentálně zdá vše v naprostém pořádku. Antonio Conte přišel a okamžitě otočil kormidlem o 180 stupňů. Spurs jsou pod jeho vedením v Premier League stále neporaženi, značně je sice poznamenala pandemie koronaviru, kvůli které vypadli z Konferenční ligy a v ligové soutěži museli odložit hned tři duely, i tak si ale vedení klubu zatím může mnout ruce. Pod vedením italského stratéga londýnský klub ztratil body akorát na Evertonu a po krásném zápase remizoval s Liverpoolem, krom toho ale Spurs vyhráli konfrontace s Leedsem, Brentfordem, Norwichem a Crystal Palace.

Domácí mohou počítat s Nathanem Tellou, který se již zotavil z onemocnění covid-19. K dispozici ovšem nebudou dva obránci - Lyanco a Jack Stephens - oba hráči totiž bojují právě s touto infekcí. Tottenham bude postrádat dvojici Cristian Romero a Ryan Sessegnon a nejistý je zdravotní stav Giovanni Lo Celsa.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.72 - 3.45 - 2.14
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Watford FC - West Ham United  (úterý 16:00)
Dvacáté kolo Premier League nabídne i souboj dvou týmů v podobném rozpoložení, byť z odlišných vod tabulky. West Ham neuspokojivá forma vzdálila pozicím pro Ligu mistrů, Watford zase přiblížila těm sestupovým.

Hornets za sebou mají kvůli covidu osmnáctidenní pauzu, před ní ovšem v krátkém sledu nezvládli hned čtyři zápasy. Po Leicesteru, Chelsea a Manchesteru City prohráli i s Brentfordem, nad nímž sice díky Dennisovi vedli, ovšem v samotném závěru na konečných 1:2 otočili Jansson a Mbeumo.

Hammers napříč soutěžemi čekají na vítězství už pět zápasů, během níž navíc třikrát vyšli gólově naprázdno. Prohráli poslední skupinový zápas Evropské ligy s Dinamem Záhřeb, vypadli z Ligového poháru na úkor Tottenhamu, v lize remizovali s Burnley a prohráli s Arsenalem i Southamptonem. Proti Saints na Boxing Day dokázali díky Antoniovi s Benrahmou odpovědět na góly Elyounoussiho a Ward-Prowse, poslední gól Bednarka byl ovšem už tím vítězným.

West Ham má v poslední době navrch ve vzájemných zápasech, vyhrál už tři v řadě v součtu s deseti nastřílenými góly. V předminulé sezoně, kdy se soupeři naposledy potkali, zvítězil v obou 3:1. Na Vicarage Road se o to postarali Noble a dvěma zásahy Haller, v odvetě na domácí půdě pak Antonio, Souček, Rice.

Claudio Ranieri nyní bude postrádat Baaha, Eteba, Fostera, Kabaseleho, Nkoulou a Sarra, Kladiváři se musí obejít bez Cresswella, Ogbonny a Zoumy.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Bachmann - Femenía, Troost-Ekong, Cathcart, Masina - Cleverley, Kucka, Sissoko - Dennis, King, Pedro
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Coufal, Dawson, Diop, Johnson - Souček, Král - Fornals, Lanzini, Benrahma - Antonio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.57 - 3.74 - 2.09
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Leicester City - Liverpool FC  (úterý 21:00)
Leicester City hostí v zápase dvacátého kola Premier League Liverpool. Liškám se v letošní sezoně příliš nedaří a v průběžné tabulce jsou až na desátém místě. Z Ligového poháru je navíc vyřadili právě Reds, kteří jsou aktuálně druzí za bezchybnými Citizens.

Na ty v posledním narazili právě Foxes a byla z toho nevídaná přestřelka. City vedli ve 25. minutě už 4:0, když se trefili Kevin De Bruyne, Riyad Mahrez z penalty, Ilkay Gündogan a Raheem Sterling opět z pokutového kopu. Leicester však dokázal stáhnout náskok na rozdíl jediné branky zásluhou Jamese Maddisona, Ademoly Lookmana a Kelechi Iheanacha. City však dokázali kontrovat dalšími dvěma brankami v podání Aymerica Laporteho a Raheema Sterlinga. Leicester v posledních čtrnácti vzájemných ligových zápasech s Liverpoolem udržel jen jedno čisté konto, takže to pro něj bude nyní o to větší výzva. Brendan Rodgers se navíc musí vypořádat s poměrně velkou marodkou, mimo jsou například Söyüncü, Barnes, Daka, Fofana a další.

"Byl to pro nás těžký začátek, když jsme dorazili na Etihad a prohrávali 0:4. Darovaná penalta nás dostala na 0:2, ale v každém případě jsme prohrávali. Myslel jsem si, že v poločase skutečné skóre neodráželo hru jako takovou. Museli jsme přestat hrát jako jednotlivci a začít hrát jako tým, který ukáže svou mentalitu. V opačném případě bychom mohli dostat další čtyři branky," svěřil se klubovému webu trenér Brendan Rodgers.

Liverpool se naposledy utkal právě s Leicesterem v Ligovém poháru, kdy nakonec vyhrál po penaltách 4:3. Reds si totiž letos nezahráli na Boxing Day, jelikož jejich duel s Leedsem United byl odložen kvůli covidu-19. V lize tak naposledy Liverpool remizoval 2:2 se Spurs, díky čemuž vzrostl náskok prvního Manchesteru City na čele tabulky. Ani Jürgen Klopp se nemůže spolehnout na všechny své hráče, mimo jsou Adrian, Elliot, Phillips a Robertson. Reds v posledních šestnácti venkovních ligových vystoupeních prohráli jen jednou, což se ale stalo právě loni na King Power Stadium, kde domácí vyhráli 3:1. Předtím ovšem na King Power Stadium Reds vyhráli třikrát v řadě a pokaždé vedli už v poločase.

"Leicester není v ideální situaci, protože má zranění a nejsem si jistý, ale pravděpodobně stále případy covidu. Hráli jsme s nimi teprve před pár dny a byli v mezihře docela silní. Včera jsme šli na trénink, když to bylo 4:0 pro Manchester City a pak mi najednou někdo řekl, že to bylo 4:3. To, co tam Brendan dělá, je výjimečné, a proto to pro nás bude samozřejmě složité, ale pokusíme se vyhrát," uvedl pro klubové stránky trenér Jürgen Klopp.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Amartey, Ndidi, Vestergaard - Castagne, Tielemans, Soumaré, Thomas - Maddison, Vardy, Lookman.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Allison - Alexander-Arnold, Matip, Konaté, Tsimikas - Oxlade-Chamberlain, Milner, Keita - Salah, Jota, Mané.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.80 - 6.04 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City19152250:1247
2.Liverpool FC18125150:1541
3.Chelsea FC19125242:1341
4.Arsenal FC19112632:2335
5.Tottenham Hotspur1692521:1929
6.West Ham United1884630:2428
7.Manchester United1784527:2528
8.Wolverhampton Wanderers1874713:1425
9.Brighton & Hove Albion1758416:1723
10.Leicester City1764730:3322
11.Aston Villa18711024:2822
12.Crystal Palace1848624:2720
13.Brentford FC1755721:2420
14.Southampton FC1848619:2820
15.Everton FC1754821:2919
16.Leeds United1837818:3616
17.Watford FC16411121:3113
18.Burnley FC1518614:2111
19.Newcastle United19181019:4211
20.Norwich City1824128:3910
Zbývající zápasy
28.12. 13:30Arsenal FC - Wolverhampton Wanderers (zápas odložen)
28.12. 18:30Leeds United - Aston Villa (zápas odložen)
30.12. 20:30Everton FC - Newcastle United (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (790)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele