Ligue 1 preview - 25. kolo

16.02.2008, 11:12, aktualizováno 17.02.2008, 08:04
Previews
Lyon prohrál v Le Mans a dal tak obrovskou šanci Bordeaux - pokud to vyhraje v Monaku, zmenší se rozdíl mezi prvními dvěma týmy na jeden bod. Víkendové kolo zakončí souboj dvou tradičních rivalů, v němž Marseille přivítá PSG...
Le Mans UC 72 - Olympique Lyon  (sobota 17:10)
Lyon cestuje do Le Mans v neobvyklé pozici, v posledních čtyřech zápasech na hřištích soupeřů nedokázal zvítězit. O čtyři body za vedoucím celkem francouzské ligy je Bordeaux, které v tomto kole nečeká nic lehkého. Soupeřem mu bude tým Monaka, který už sedm domácích utkání v řadě neprohrál.

Důvodů, proč se šestinásobnému francouzskému mistrovi na soupeřových hřištích příliš nedaří, je několik. První příčinou je zlepšený herní projev mužstev, na který Lyon narazil. Dalším důvodem je několikazápasová absence klíčového muže týmu, Brazilce Juninha.

V minulém kole domácí Le Mans uhájilo bezbrankovou remízu na půdě PSG, Lyon zvítězil vysoko 4:1 nad Sochaux.

Tým Lyonu čeká ve středu těžký zápas proti Manchesteru United, ikona týmu Juninho vyzývá své spoluhráče, aby se ještě zlepšili. Podle Brazilce totiž jen bezchybný a kvalitní výkon může anglického mistra vyřadit z nejprestižnější klubové soutěže.

V průběhu týdne se objevila právě nabídka Manchesteru, který má zájem o dvojici Ben Afra – Benzema. Prezident klubu Aulas ale na ostrovy vzkázal, že tyto hráče je klub ochoten prodat až po vítězství Lyonu v Lize mistrů.
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Y. Pelé, C. Louvion, J. Calvé, G. Cerdan, Geder, M. Coutadeur, H. Yebda, S. Bouhours, D. Matsui, S. Sessegnon, M. Maïga
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
G. Coupet, F. Clerc, S. Squillaci, J. Boumsong, F. Grosso, S. Govou, J. Toulalan, M. Bodmer, K. Kallström, K. Benzema, Fred
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.10 - 3.00 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Lorient - Racing Strasbourg  (sobota 20:00)
Štrasburk v sobotu zavítá na půdu Lorientu a jeho brankář Stephane Cassard hlásí, že bude velice spokojen, pokud jeho tým získá alespoň bod.

Štrasburk se drží nad zónou sestupu. V poslední době neprohrál čtyřikrát za sebou a hlavně díky tomu je nyní na jedenáctém místě. V této sérii vyhrál dvakrát doma a získal k tomu další dva body za dvě remízy na hřištích soupeřů. Další bod z Lorientu by byl pro Cassarda opět úspěchem. "Je velice důležité, abychom dál zůstali neporaženi. Každý další bod se počítá. K záchraně by mělo stačit čtyřiačtyřicet bodů, a to je náš hlavní cíl," řekl Cassard. "Vím, jak moc nám psychicky pomohl bod z Auxerre, a proto si přeji další podobný úspěch."

Na druhé straně Lorient sice hodně ztrácí venku, ale doma většinou vítězí. Naposledy si na Lorientu vylámalo zuby PSG a také Bordeaux. Nyní je na desátém místě, o jeden bod před Štrasburkem.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Jallet, Genton, Ciani, Cantareil - Houtcoeur, Ewolo, Abriel, Jouffre, Le Pen - Vahirua.
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Cassard - Lacour, Paisley, Docrocq, Fanchome - Dos Santos, Rodrigo, Abdessadki, Cohade, Rodrigo - Gameiro.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 2.90 - 4.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AJ Auxerre - Toulouse FC  (sobota 20:00)
Zápas celků ze spodku tabulky, to je duel mezi Auxerre a Toulouse. Že se dá očekávat vyrovnaný duel, potvrzuje i bodový rozdíl mezi kluby. Auxerre s Toulouse totiž rozdělují pouhé dva bodíky.

Domácí tým bude na sobotní zápas posílen vítězsvtím v Rennes v rámci minulého kola. Důležité tři body zařídil Auxerre svými góly Oliech. Teď jsou však všichni v Auxerre natěšení na sobotu, kdy na hřiště přijede osmnáctý Toulouse, který první vzájemný duel týmů na podzim vyhrál. O vítězství 2:0 se tehdy postarali Johan Elmander a Moussa Sissoko. Do "odvety" nebude moci domácí kouč Jean Fernandez počítat s brankářem Olivierem Sorinem, Maximem Jassem a Thomasem Kahlenbergem. Dobrou zprávou pro něj je však návrat Ireneusze Jelena.

Hosté přijíždějí do Auxerre s nedobrou statistikou zápasů sehraných venku. Naposledy se totiž hráči Toulouse radovali ze získaných bodů 15. prosince. V posledním kole se jim nepovedl zápas na hřišti Nancy, kde nestačili na domácí v poměru 0:1. Zápas rozhodl až v poslední minutě Sebastien Puygrenier a to ještě z penalty. Hostující kouč Baup však může být před zápasem s Auxerre potěšen. Do jeho sestavy se totiž po APN vrací Achille Emana a Nicolas Dieuze s Heritem Ilungou po suspendaci. Naopak v Auxerre nebudou hrát Jeremy Mathieu, Jon Jonsson a Daniel Congre.
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
R. Riou - G. Tamas, S. Traoré, S. Grichting, J. Jaurès - D. Oliech, B. Pedretti, F. Thomas, K. Lejeune - K. Chafni, J. Quercia
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
N. Douchez - A. Ebondo, D. Arribagé, M. Cetto, M. Fofana - A. Paulo César, M. Sissoko, P. Sirieix, S. Arrache - J. Elmander, A. Gignac
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 2.90 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Sochaux - Stade Caen  (sobota 20:00)
Zápas celků s odlišnými vyhlídkami. To je zápas Sochaux se Stade Caen. Hráči domácího týmu sbírají poslední síly k záchraně Ligue 1 a hosté z Caen to chtějí dotáhnout na evropské poháry.

První vzájemný duel v této sezoně byl pěkný pro oko diváka. Tehdy domácí Caen sice dvakrát po gólech Juana Eduarda Eluchanse a Gregory Promenta vedlo, ale hosté ze Sochaux pokaždé srovnali a nakonec si připsali bod za remízu 2:2. Tentokrát jsou hráči Sochaux domácím celkem a ti by si rádi připsali další důležité body v cestě za záchranou. O to se pokoušeli i v minulém kole, kdy přijeli na zápas do Lyonu. V tomto duelu se šestinásobným mistrem Francie se dokonce dostali do vedení, jenže nakonec si odtud odvezli docela veliký ranec. Prohra 1:4 se za úspěch určitě nepovažuje. Pokusit se napravit zlý zápas v Lyonu musí domácí bez Mevluta Erdinga a útočníka Kandia Traoreho, kteří pykají za karetní tresty. Slovinský bek Bojan Jokič nehraje kvůli zranění. Na druhou stranu se už dá v táboře domácích počítat s Omarem Dafem a Maximem Josse.

Hosté z Caen sice patří do horní poloviny tabulky a mají možnost zasáhnout do bojů o poháry, ale v poslední době to v Caen moc neklape. Tento rok ještě totiž Stade nevyhrálo a v posledních duelech odbrželo děsivé prohry. Nejprve přišel výprask od Marseille v poměru 1:6 a v minulém kole doma nestačilo na Lens - 1:4. Dostat deset branek za dva duely, to opravdu není lichotivá situace. Pomoci odčinit tyto vysoké prohry nebudou moci Reynald Lemaitre a Sebastien Mazure. Navíc start Yoana Gouffrana je nejistý.
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
T. Richert - S. Pichot, D. Perquis, J. Bréchet, B. Jokic - M. Isabey, R. Pitau, S. Dalmat, G. N'Daw, F. Pancrate - S. Grax
Stade Caen - pravděpodobná sestava:
V. Planté - C. Hengbart, B. Thiam, J. Sorbon, N. Seube - J. Eluchans, G. Proment, B. Nivet, N. Florentin - I. Jemaa, L. Compan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 2.90 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Metz - Valenciennes FC  (sobota 20:00)
Dvacetšest. To je číslo, které dokazuje bodový rozdíl mezi sobotním soupeři FC Metz a Valenciennes FC. Domácí, kteří jsou s katastrofálním počtem získaných bodů (9) poslední, se už pomalu připravují na Ligue 2. Zato hosté myslí na poháry.

Domácí jsou opravdu v Ligue 1 jen do počtu. To potvrzují i poslední zápasy Mét. Ty totiž v deseti posledních duelech dokázali získat jen tři body a to za tři remízy. Jedna z nich přišla i v posledním domácím zápase. Remízu s Rennes trefil Olivier Thomert. V minulém kole však Méty předvedly svůj standardní výkon a prohrály v Bordeaux 0:3. První duel těchto týmů skončil ve Valenciennes bezbrankovou remízou. S pomocí urvat nějaké body i z druhého vzájemného střetnutí nemohou počítat od Daniela Gygaxe a Momara N'Diaye.

Hosté v posledním kole přerušili sérii tří proher za sebou a na domácím hřišti si poradili s Lorientem. O vítězství 3:0 se postarali Steve Savidan, Sébastien Roudet a Filip Šebo. Valenciennes je sice zatím na šesté pozici, jenže v tabulce započítávající jen zápasy sehrané venku jsou hosté třetím týmem od spoda. A tak mají domácí po delší době šanci zvítězit. Plus když k tomu připočítáme rozsáhlou marodku hostů: Rudy Mater, Yacine Bezzaz, Eric Chelle a Khaled Kharroubi.
FC Metz - pravděpodobná sestava:
C. Marichez - G. Bong, P. Diop, P. Delhommeau, E. Cubilier - C. Barbosa, L. Agouazi, D. Gygax, M. Pjanic - S. Renouard, W. Aguirre
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
N. Penneteau - D. Ducourtioux, D. Traoré, W. Martinez, M. Traoré - D. Belmadi, J. Saez, G. Doumeng, S. Roudet - J. Audel, S. Savidan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.90 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AS Saint-Etienne - AS Nancy-Lorraine  (sobota 20:00)
Nancy bude chtít v sobotním zápase proti trápícímu se Saint-Etienne navázat na zápas z minulého týdne, kdy porazilo Toulouse nejtěsnějším rozdílem.

Touto výhrou klub z Lotrinska konečně prolomil dlouhou šňůru zápasů bez výhry. Výsledek pojistil Nancy třetí pozici v tabulce Ligue 1, nyní je o čtyři body před čtvrtým Nice. Zápasy v Saint-Etinne nejsou nikdy lehkou záležitostí. Tento víkend to bohužel bude pro Nancy těžké dvojnásob, protože domácí si pomalu ale jistě začínají uvědomovat svoji situaci, která začíná být kritická a snadno se může stát, že spadnou do zóny sestupu. "Vítězství je pro nás vždy cílem, ovšem v sobotu to bude velký boj. Pro nás je velice důležité, že jsme se po sérii nevydařených zápasů konečně zvedli a doufám, že opět budeme hrát tak, jako v první polovině sezóny," řekl kapitán Nancy Gennaro Bracigliano. "Je také velice důležité vidět to, že jsme i přes nepodařené výkony ze začátku roku zůstali nad věcí a teď opět naše výkony porostou."

Saint-Etienne je na patnáctém místě a kvůli tomu, že z posledních sedmi zápasů pět prohrálo, se v současné době nachází dva body nad sestupovými vodami. "Nejsme na tom místě, které bychom si zasloužili. Procházíme složitým obdobím, ale věřím, že se vše v dobré obrátí a ukážeme, co v nás je," komentuje situaci svého týmu záložník Saint-Etienne Matudi.
AS Saint-Etienne - pravděpodobná sestava:
Viviani - Dabo, Tavlardis, Nivaldo, Sall - Landrin, Payet, Matuidi, Dernis, Faye - Gomis.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Bracigliano - Chretien, Andre Luiz, Puygrenier, Sauget - Hadji, Berenguer, Curbelo, Gavanon, Dia - Fortune.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.90 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Racing Lens - Olympique Nice  (sobota 20:00)
Kouč Nice Frederic Antonetti doufá, že prohra jeho týmu s Marseille minulý týden nijak jinak dobře rozjeté mužstvo nepoznamená vzhledem k nadcházejícímu nelehkému duelu s třináctým Lens.

Lens totiž doma příliš často neprohrává – z posledních pěti utkání prohrál jen jedno. Vůbec se Racing v poslední době rozjel do velmi solidní formy a 4. Nice to s ním nebude mít snadné. A to hlavně proto, že zdání klame. Lens je totiž sice 13., jenže nejen že má zápas k dobru vůči Nice, ale také navíc na něj i tak ztrácí jen 7 bodů.

OCG Nice je na druhou stranu v posledních pěti zápasech venku neporaženým celkem a přijíždí tak na stadion Felixe Bollaerta v roli favorita. S týmem však neodcestuje zranění útočník Laslandes, jehož ovšem v sestavě nahradí navrátilec z Afriky Bakari Koné. Mužstvu také stále schází Vincent Hognon, jemuž dělá neustále problémy poraněné koleno.

Útočná síla Racingu Lens, jenž je pouhé tři body od sestupové zóny, je opět posílena o "Slona" Dindaneho a z trestu je zpět i další opora, záložník Sidi Keita. Lodivod hostí Antonetti glosuje momentální postavení svého mužstva v tabulce takto: "Chci vidět, že mi tým ukáže, že je schopný si udržet čtvrtou příčku."
Racing Lens - pravděpodobná sestava:
V. Runje, F. Laurenti, M. Bisevac, Hilton, N. Belhadj, Y. Demont, K. Mangane, N. Kovacevic, O. Monterrubio, T. Maoulida, L. Rémy
Olympique Nice - pravděpodobná sestava:
H. Lloris, C. Jeunechamp, C. Kanté, Apam, C. Rool, H. Bamogo, F. Balmont, O. Echouafni, D. Hellebuyck, Ederson, A. Modeste
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 2.90 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Olympique Lille - Stade Rennes  (sobota 20:00)
Souboj dvou týmů ze spodku tabulky představuje zápas mezi fotbalisty Lille a Stade Rennes. To od konce října v lize zvítězilo pouze jednou a značně se propadlo tabulkou dolů. Sobotní soupeř Lille má o dva body méně a sídlí o tři patra níže.

Trenér Rennes Guy Lacombe po minulé prohře s Auxerre začal bít na poplach. "Na začátku sezóny jsme měli velké ambice. Jenže nyní se soustředíme na udržení v Ligue 1, a proto musíme nasbírat dostatek bodů," uvedl na oficiálních stránkách klubu. "Budeme mít několik příležitostí a hned při té první musíme jít a porazit Lille. Jednoduché to ovšem nebude," uvědomuje si.

Fotbalisté Rennes v loňské sezóně skončili na čtvrtém místě, ale zdravotní problémy a evropské poháry velmi přibrzdily vývoj týmu v letošním ročníku. Záložník Jerome Leroy rovněž připustil, že jeho tým se soustředí spíše na boj o udržení klidného místa v tabulce než navrácení se na pohárové příčky.

Také Lille nepotkal letos zrovna příjemný osud. Neustále se potlouká ve spodku tabulku, přičemž mu v této chvíli schází pouhý bod od sestupové propasti. Přitom byli hráči Lille ve velmi dobré formě, když neprohráli šest zápasů v řadě a z toho dva vyhráli. Nyní je právě zisk tří bodů může nakopnout na stejnou cestu.

Chybět jim ovšem bude obránce Mathieu Debuchy, který si stále stěžuje na bolesti nohy. Na druhé straně trenér Lacombe nominoval pro utkání osmnáct mužů, neboť se mu vrací z afrického šampionátu Stephane Mbia a John Mensah. Naopak Olivier Thomert (stehenní sval) a Leroy (koleno) jsou kvůli zranění mimo hru.
Olympique Lille - pravděpodobná sestava:
G. Malicki, F. Beria, A. Rami, N. Plestan, G. Tafforeau, M. Bastos, A. Mavuba, S. Dumont, Y. Cabaye, L. Obraniak, P. Frau
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
S. Pouplin, R. Fanni, P. Hansson, S. Mbia, Etoundi, R. Danze, E. Didot, F. Lemoine, M. Pagis, O. Sorlin, S. Wiltord, J. Briand
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.90 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Monaco - Girondins Bordeaux  (neděle 18:00)
V tabulce druhé Bordeaux zajíždí na hřiště knížecího klubu z Monaka. Hosty čeká velice těžké utkání, domácí tým sedm zápasů v řadě na svém stadionu neprohrál.

V průběhu týdne odehráli hosté utkání Poháru UEFA na půdě Anderlechtu, kde prohráli 1:2. Středopolař knížecího klubu Leko si myslí, že by tým Bordeaux mohl být unaven ze středečního zápasu. Pro klubové stránky www.asm-fc.fr řekl: "Hosty čeká třetí zápas v posledních osmi dnech, určitě pociťují únavu. My se pokusíme dostat soupeře pod tlak už od úvodních minut a vytěžit z tohoto utkání maximum."

Bordeaux si v minulém kole připsalo "povinné" vítězství na Métami 3:0, Monako uhrálo bezbrankovou remízu s Lille.

Vedení Barcelony se snaží neustále ujišťovat, že má Frank Rijkaard pozici pevnou, nicméně média přináší další a další jména jeho možných nástupců. Tím prozatím posledním je bývalý francouzský reprezentant Laurent Blanc, který v současnosti vede Girondins Bordeaux.

Domácímu týmu budou chybět Meriem, Menez a Piquionne. Bordeaux se musí obejít bez Plaunuse, Fernanda, Jemmaliho a Jussieho.

Monako ztrácí pouhé dva body na pohárové příčky, Bordeaux se bude snažit neztratit kontakt s vedoucím Lyonem, který má náskok pouhých čtyř bodů.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
F. Roma, L. Cufré, F. Bolivar, M. Sambou, J. Berthod, S. Almiron, D.Perez, Nenê, F. Piquionne, C. Meriem, J. Ménez
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
U. Ramé, R. Bregerie, Henrique, S. Diawara, F. Jurietti, Alonso, A. Diarra, J. Micoud, G. Wendel, D. Bellion, F. Cavenaghi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.90 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Marseille - Paris Saint-Germain  (neděle 20:55)
Šlágr kola uvidí diváci na Stade Vélodrome. Domácí Olympique Marseille v nedělním večeru hostí Paris Saint-Germain a bude chtít pokračovat se svých dobrých výkonech z posledních kol. Domácí už čtyři zápasy v řadě neprohráli.

Domácí tým udělal ve středu důležitý krok k dalšímu účinkování v Poháru UEFA, když jednoznačně porazil Spartak Moskva 3:0. "Dostáváme se do dobrých příležitostí a ty dokážeme často přeměnit v branku," pochvaluje si středopolař Cheyrou, který proti Spartaku zaznamenal jeden gól.

Francouzská hvězda Marseille Samir Nasri vyvrátil zvěsti o tom, že by měl být jeho odchod v létě jasnou záležitostí: "S mým agentem jsme otevřeni všem možnostem. Setrvání v Marseille za předpokladu účasti v Lize mistrů mě velmi láká," přiznal možný nástupce Zinedina Zidana.

PSG v minulém kole uhrálo doma bezbrankovou remízu s Le Mans a patří mu 12. příčka tabulky. Domácí jsou na pozici páté, minulý týden vyhráli v Nice 2:0.

Marseille se bude muset v nedělním ligovém utkání proti PSG obejít bez dvou hráčů - Ronalda Zubara a Karima Zianiho.

Poslední měření sil proběhlo v září minulého roku, oba týmy si rozdělily po bodu za remízu 1:1.

Marseille se v úvodu sezóny vůbec nedařilo, po devíti kolech byl tým na sestupovém 18. místě. Týmu velice pomohla výměna trenéra Emona, kterého nahradil Gerets. Právě pod jeho vedením tým vstoupá vzhůru tabulkou, momentálně mu patří pátá pozice. Na kterém místě bude Marseille na konci sezóny?
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
S. Mandanda, L. Bonnart, J. Faty, G. Givet, J. Krupoviesa, M. Valbuena, L. Cana, B. Cheyrou, S. Nasri, M. Niang, D. Cissé
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
M. Landreau, Cearà, Z. Camara, M. Yepes, Diaz, S. Armand, W. Souza, C. Chantôme, J. Clément, J. Rothen, A. Diané, P. Luyindula
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.00 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon24154548:2349
2.Girondins Bordeaux24136537:2645
3.AS Nancy-Lorraine241011327:1341
4.Olympique Nice24910523:1837
5.Olympique Marseille2498733:2635
6.Valenciennes FC24105930:2335
7.AS Monaco24105928:2135
8.Le Mans UC 72241041029:3334
9.Stade Caen2497826:3034
10.FC Lorient2489722:2533
11.Racing Strasbourg2488826:2432
12.Paris Saint-Germain2479822:2130
13.Racing Lens2386927:2830
14.Stade Rennes24861024:3030
15.AS Saint-Etienne24851123:2729
16.AJ Auxerre24851121:3229
17.Olympique Lille23513523:2128
18.Toulouse FC2469923:2927
19.FC Sochaux24581120:3123
20.FC Metz24161712:439

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Skurveny Strasburk doufam,ze dostane alespon bura.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele