Ligue 1 preview - 24. kolo

10.02.2008, 08:16
Aktuality
Celky bojující o titul v sobotu vyhrály, v neděli se zase bude pozornost upínat na boj o Pohár UEFA. Do toho by se rádi podívali hráči Caen, jež dnes čeká domácí souboj s Racingem Lens. Již na pátou pozici může poskočit Marseille, Olympique čeká zápas na hřišti dlouho neporaženého Nice...
Paris Saint-Germain - Le Mans UC 72  (sobota 15:00)
Paris St. Germain hostí v sobotním odpoledni tým Le Mans. Domácí se po nevydařeném začátku pomalu dostávají do formy, z posledních pěti utkání získali 10 bodů a stoupají tabulkou.

"Bude to obtížné, ale velmi důležité utkání. Le Mans má velmi kvalitní tým, čemuž také odpovídá jeho postavení v tabulce. Nám se ale momentálně daří a úspěch v tomto zápase nás může katapultovat do horní poloviny tabulky," říká obránce PSG Ceara.

PSG získalo těsně před koncem přestupního období dvě posily z Brazílie. Trenéru Le Guenovi se budou hlásit 21letý útočník Everton z Corinthians a 28letý pravý záložník Souza ze Sao Paula. V hlavním městě Francie se upsali na čtyři a půl, respektive tři a půl roku.

Domácí se v tomto zápase musí obejít bez zraněného Digarda, na hřiště se naopak po zranění vrací Pauleta. Hostům budou zřejmě chybět Camara a De Melo.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
M. Landreau, Cearà, Z. Camara, M. Yepes Diaz, S. Armand, W. Souza, C. Chantôme, J. Clément, J. Rothen, A. Diané, P. Luyindula
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
R. Roche, C. Louvion, J. Calvé, G. Cerdan, Geder, M. Coutadeur, H. Yebda, S. Bouhours, D. Matsui, A. Le Tallec, T. De Melo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.10 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Racing Strasbourg - AS Saint-Etienne  (sobota 20:00)
Dva sousedé v tabulce změří síly v sobotu ve Štrasburku. Domácí tam budou od osmi hodin hostit Saint Etienne. Již z postavení v tabulce vyplývá, že by se mělo jednat o velice vyrovnaný a také bojovný zápas.

Štrasburku se v minulém týdnu vůbec nevydařil zápas ve Francouzském poháru. Proti slabým Métám se nezmohl doma ani na gól a sám tři inkasoval. Ani v Ligue 1 se Štrasburku příliš nedaří, v celkovém účtování je pouze tři body nad zónou sestupu, ovšem na druhou stranu nyní neprohrál tři po sobě jdoucí zápasy. Jean-Marc Furlan vidí na vyřazení z poháru i hodně pozitivního. "Je nakonec dobré, že jsme již ze hry, protože nyní se můžeme plně soustředit na Ligue 1 a na boj o záchranu."

Saint Etienne je o pozici nad Štrasburkem, ovšem bodů získal v dosavadní části soutěže naprosto stejně jako jeho sobotní soupeř. Naposledy Saint Etienne v Ligue 1 vybojovalo bod za remízu proti Lyonu, ovšem forma na hřištích soupeřů je hodně žalostná. Zatím venku vyhrálo pouze jednou a navrch získalo ještě dva body za dvě remízy. Saint Etienne bude chybět Loic Perrin, Jeremie Janot, Mouhamadou Dabo a Christophe Landrin. Naopak Pascal Feindouno by měl být již zpět z Afrického poháru národů. Štrasburku se již vrátili ze stejného turnaje Mamadou Bah a Jacob Mulenga. Zraněni jsou Gregory Paisley, Renaud Cohade a Pascal Camadini.
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Cassard - Szelesi, Bellaid, Ducrocq, Dos Santos - Abdessadki, Lacour, Cohade, Rodrigo - Gameiro, Renteria.
AS Saint-Etienne - pravděpodobná sestava:
Viviani - Douala, Tavlardis, Sall, Varrault - Payet, Matuidi, Feinduno, Dernis, Illan - Gomis.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.75 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Rennes - AJ Auxerre  (sobota 20:00)
Auxerre cestuje do Rennes pokusit se o první vítězství v roce 2008. Hosté nevyhráli už čtyři zápasy v řadě a klesli na sestupové příčky.

Tým hostů nezvládl ani zápas ve Francouzském poháru, na půdě druholigového SC Bastia Auxerre jednoznačně prohrálo 3:0. Trenér Fernandez označil výkon svých svěřenců za katastrofální. Rennes z poháru také vypadlo, na penalty bylo vyřazeno Lorientem.

Oba týmy se tak mohou soustředit na ligu. Trenér Rennes Lacombe, jehož tým je před Auxerre o 4 body, zná význam sobotního zápasu: "Pro oba týmy je to klíčové utkání, zisk tří bodů může výrazně zamíchat pořadím v tabulce."

V přestupovém termínu se Auxerre posílilo o sedmadvacetiletého záložníka Vlada Munteanueho, který do týmu přichází z německého Wolfsburgu.

Hostům chybí stále zraněný brankář Sorin, domácí se musí obejít bez Badianeho, Leroye, Estebana a Traoreho. Rennes také chybí Mensah a Mbia, kteří jsou na Africkém poháru národů.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
S. Pouplin, R. Fanni, P. Hansson, B. Dembélé, D. Traore, S. Wiltord, F. Lemoine, O. Sorlin, M. Pagis, O. Thomert, J. Briand
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
R. Riou, G. Tamas, S. Traoré, S. Grichting, J. Jaurès, K. Chafni, B. Pedretti, F. Thomas, K. Lejeune, D. Niculae, D. Oliech
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 2.95 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - FC Sochaux  (sobota 20:00)
Vedoucí Lyon přivítá Sochaux, které se nachází na předposlední příčce tabulky a čeká ho těžký boj v cestě za záchranou.

Trenér Lyonu Alain Perrin varuje před nebezpečím podcenit Sochaux. "Jejich tým od zimní přestávky funguje velmi dobře, nesmíme se dívat na postavení Sochaux v tabulce, k zápasu musíme přistoupit velmi zodpovědně."

Hosté spoléhají na návrat dlouhodobě zraněného Graxe, který tvrdí: "Víme, že nás čeká velmi obtížné utkání, Lyon v této sezóně doma prohrál jen jednou. Ale naším úkolem je pokusit se uhrát dobrý výsledek."

V přestupním období získal Lyon zajímavou posilu, vedení francouzského klubu vyslyšelo volání Juninha a z konkurenčního Nice předběžně koupilo Edersona, který by měl v budoucnu nahradit právě 32letého režiséra hry. 22letý Brazilec letošní sezonu dohraje v Nice a na Stade Gerland se přestěhuje v létě.

Karim Benzema každým zápasem přesvědčuje o svých kvalitách a Olympique Lyon čeká tuhý boj, pokud si svůj klenot bude chtít uchovat. O mladého francouzského útočníka se zajímají velkokluby ze všech koutů Evropy a Benzema již prohlásil, že by si jednou rád zahrál za Barcelonu. Stále teprve devatenáctiletý fotbalista má letos velký podíl na současné první příčce Lyonu v tabulce Ligue 1. Benzema nastoupil celkem k 23 zápasům a stihl vstřelit 15 branek.

Hostům se z Afrického poháru národů vrátil N'Daw, ale musejí se obejít bez zraněného Traoreho. Domácímu týmu chybí Cris a Juninho - brazilský král trestných kopů se stále nezotavil ze zlomeniny prstu na noze. "Nevypadá to dobře. Stále to bolí a mám problém jenom nazout kopačku," řekl Juninho.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
G. Coupet, F. Clerc, S. Squillaci, M. Bodmer, F. Grosso, S. Govou, M. Crosas, J. Toulalan, K. Kallström, H. Ben Arfa, K. Benzema
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
T. Richert, O. Daf, D. Perquis, J. Bréchet, B. Jokic, M. Isabey, R. Pitau, S. Dalmat, N. Maurice-Belay, K. Traoré, M. Erding
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.25 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Nancy-Lorraine - Toulouse FC  (sobota 20:00)
Nancy v sobotu v rámci čtyřiadvacátého kola doma hostí Toulouse a nutně se potřebuje výhrou dostat zpět do formy, aby zastavilo propad tabulkou. Proti trápícímu se soupeři by to na Stade Marcel-Picot nemusel být zase až takový problém.

Klub z Lotrinska, který je asi největším překvapením Ligue 1, začal rok 2008 velice mizerně, a nevíc se situace ještě zhoršila po vyřazení z Francouzského poháru, když Nancy podlehlo minulou sobotu Carquefou. Pablo Correa, trenér týmu, byl na své svěřence po právu rozzloben. "Hráli jsme opravdu hodně pod naše možnosti a velice málo hráčů zápas nepodcenilo," řekl Correa. Útočník Marc-Antoine Fortune ovšem ví, že se věci musí hodně rychle změnit. "Kouč po zápase v minulém týdnu opravdu nebyl šťastný. Vůbec nebyl schopný pochopit to, že nám byl amatérský tým vyrovnaným soupeřem. Nyní se ovšem musíme soustředit na zápas s Toulouse, abychom v něm získali tři body."

Nancy je sice v tabulce stále třetí, ale nevyhrálo od konce listopadu. Toulouse je na tom s formou hodně podobně a bez výhry je celých pět zápasů. I přes několik slibovaných posil se nakonec do Toulouse nestěhoval žádný fotbalista a sedmnáctý tým francouzské nejvyšší soutěže se tak bude opět muset spoléhat na to, že se konečně zpět do formy dostane Johan Elmander. Toulouse bude chybět klíčový hráč Achille Emana, který je na Africkém poháru národů. Dalšími absencemi jsou Nicolas Dieuze, Herito Ilunga, Cheikh M'Bengue, Bryan Bergougnoux, Jeremy Mathieu, Jon Jonsson a Daniel Congre. Na druhé straně budou chybět Jonathon Brison, Landry N'Guemo, Kim a Malonga.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Bracigliano - Sauget, Andre Luiz, Puygrenier, Biencalani - Dia, Berenguer, Gavanon, Brison, Malonga - Fortune.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Douchez - Ebondo, Arribage, Cetto, Ilunga - Paulo Cesar, Dieuze, Sissoko, Arrache, Elmander, Gignac.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.10 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Olympique Lille  (sobota 20:00)
Monako vstoupá vzhůru tabulkou, na dosah má příčky zajišťující pohárovou Evropu a v tomto kole nejvyšší francouzské ligy přivítá celek Lille.

Domácí doposud nepředváděli nějak okouzlující fotbal, ale výsledkově se jim daří. Z posledních šesti zápasů má knížecí klub na svém kontě 4 vítězství. Středopolař Monaka Meriem tvrdí: "Je pravda, že naše předváděná hra neoplývá krásou, ale my se budeme snažit náš herní projev zlepšit a chceme také ještě stoupat tabulkou, abychom hráli evropské poháry."

Monako v přestupovém období mohutně posilovalo. Talentovaný Nikola Pokrivač přestupuje do knížecího klubu z Dinama Záhřeb. Dvaadvacetiletý fotbalista podepsal smlouvu na čtyři a půl roku. Monako rovněž posílí Brazilec Fabio Santos Romeu, který přichází na hostování ze Sao Paula a urugayský hráč Ignacio Gonzalez.

Domácí tým přišel na čtyři až šest týdnů o obránce Sylvaina Monsoreaua. 26letý hráč si o víkendu v ligovém utkání s Le Mans poranil koleno. Mužstvu budou dále chybět Muratori, Adriano a Lescure. Lille se musí obejít bez Fraua, Taravela a Chedjoueho.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
F. Roma, Adriano, F. Bolivar, L. Cufré, J. Berthod, J. Leko, D.Perez, C. Meriem, Nenê, F. Piquionne, J. Ménez
Olympique Lille - pravděpodobná sestava:
T. Sylva, F. Beria, A. Rami, N. Plestan, G. Tafforeau, S. Dumont, A. Mavuba, L. Obraniak, Y. Cabaye, M. Bastos, N. Fauvergue
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.05 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valenciennes FC - FC Lorient  (sobota 20:00)
Valencienes přivítá Lorient s nelichotivou bilancí z posledních zápasů. Tým prohrál tři utkání v řadě a propadl se do středu tabulky.

K problémům s chybující obranou se přidala "nemohoucnost" útočníků. Trenér Kombouare k tomu dodává: "Náš tým postrádá efektivitu v proměňování šancí. V poslední době se moc nedaří ani naší obraně. Chybí nám tvořivost k tomu, abychom byli úspěšní jako ze začátku sezóny. Tímto utkáním se chceme vrátit na vítěznou vlnu."

Lorient vyhrál na hřištích soupeřů v této sezóně pouze jednou, ale stále se pohybuje v první polovině tabulky a evropské poháry nejsou pro tento tým zase tak vzdálené. V minulém kole hosté porazili doma Bordeaux 1:0, domácí Valenciennes prohrálo stejným rozdílem v Sochaux.

Valenciennes budou chybět Chelle, Bezzaz, Mater, Sanchez a Kharroubi. Filip Šebo se sice při středečním tréninku zranil, ale do utkání by měl být připraven. Hosté se musí obejít bez Morela, Boutrucheho a Roberta.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
N. Penneteau, D. Ducourtioux, W. Martinez, D. Sommeil, M. Traoré, G. Doumeng, J. Saez, D. Belmadi, S. Roudet, G. Pujol, S. Savidan
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
F. Audard, C. Jallet, B. Genton, M. Ciani, A. Cantareil, Y. Hautcoeur, O. Ewolo, F. Abriel, U. Le Pen, Y. Jouffre, R. Saïfi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 2.75 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Girondins Bordeaux - FC Metz  (sobota 20:00)
Druhý tým tabulky z Bordeaux hostí beznadějně poslední mužstvo Mét. Domácí jsou jasnými favority, pokud se chtějí přiblížit vedoucímu Lyonu, musí "z povinnosti" zvítězit.

Hosté jsou na dně tabulky a s největší pravděpodobností je čeká sestup do nižší soutěže. "Takové zápasy mohou klamat, Méty mohou být nebezpečným soupeřem pro Bordeaux. Nesmíme ztratit koncentraci ani motivaci. Pokud chceme vyhrát celou soutěž, musíme zvítězit ve všech zápasech," namítá domácí obránce Chalme.

Bordeaux v minulém kole prohrálo v Lorientu 0:1, Méty remizovaly s Rennes 1:1. Domácí tým čeká ve středu třetí kolo Poháru UEFA, ke kterému zajíždí na hřiště Anderlechtu.

Méty si na své konto připsaly cenný skalp, minulý pátek smetly ve Francouzském poháru Štrasburk na jeho hřišti jednoznačně 3:0.

Záložník Mét Sebastien Bassong si poranil zadní stehenní sval a na trávník se nepodívá šest týdnů. Hostům nebude k dispozici ani Corrales, který má poraněné koleno. Domácím stále chybí klíčový záložník Fernando.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
U. Ramé, F. Jurietti, M. Planus, Henrique, F. Marange, G. Obertan, A. Diarra, P. Ducasse, G. Wendel, Jussiê, D. Bellion
FC Metz - pravděpodobná sestava:
C. Marichez, E. Cubilier, P. Diop, G. Bong, C. Gueye, L. Agouazi, M. Pjanic, V. Bessat, D. Gygax, C. Chapuis, W. Aguirre
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Caen - Racing Lens  (neděle 18:00)
Caen se v neděli utká s týmem Lens a bude chtít odčinit zdrcující porážku z minulého kola. Mužstvo kolem trenéra Dumase prohrál s Olympiquem Marseille vysoko 1:6!

Před touto porážkou se domácímu týmu velice dařilo. Neprohrál v devíti zápasech v řadě a na své konto si připsal cenná vítězství nad Lyonem, Bordeaux a PSG.

Caen se po dlouhé době vrátilo k rozestavení 4-5-1, které by mělo týmu více vyhovovat a nechá vyniknout hvězdu francouzské reprezentace do jednadvaceti let Yoanna Gouffrana. Podle anglických deníků usiluje Arsenal právě o tohoto útočníka. Manažer Wenger prý nabízí 5 milionů liber a Gouffran by měl na Emirates Stadium zamířit v létě.

Domácí se nachází na šestém místě tabulky, hosté z Lens jsou na místě šestnáctém – jen o bod nad pásmem sestupu. V dresu Lens se v minulém kole blýskl Monterubbio, který vstřelil dva góly a přispěl k remíze 2:2 se Štrasburkem.

V přestupovém období oslabil Caen 20letý útočník Elliot Grandin, který se stal novou posilou právě Olympique Marseille.

Do týmu Caen se po dlouhém zranění vrací brankář Plante, hosté postrádají Keitu, Dindaneho a Dianeho.
Stade Caen - pravděpodobná sestava:
B. Costil, C. Hengbart, B. Thiam, J. Sorbon, N. Seube, A. Deroin, G. Proment, J. Toudic, B. Nivet, J. Eluchans, Y. Gouffran
Racing Lens - pravděpodobná sestava:
V. Runjem, F. Laurenti, M. Bisevac, Hilton, N. Belhadj, Y. Demont, S. Keita, N. Kovacevic, O. Monterrubio, S. Khiter, T. Maoulida
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 2.90 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Nice - Olympique Marseille  (neděle 20:50)
Nice, které od konce října nepoznalo hořkost porážky, přivítá na svém stadionu tým Marseille. Zápas s nádechem rivality a mužstvy, kterým se v posledních kolech daří, určitě přinese velmi zajímavou podívanou pro oko diváka.

Potěšující zprávou pro Marseille je návrat nejlepšího střelce týmu v letošní sezóně Nianga z Afrického poháru národů. Chybějícího střelce, který plnil své reprezentační povinnosti, ale skvěle nahradil Cissé, když ve čtyřech zápasech nastřádal 6 gólů.

V minulém kole se hostům velmi dařilo, na svém hřišti kompletně rozebrali tým Caen a uštědřili mu vysokou porážku 6:1. Domácí Nice remizovalo v Toulouse 1:1 a už třináct zápasů nepoznalo hořkost porážky. Tým se nachází na 4. příčce tabulky se čtyřbodovou ztrátou na třetí Nancy.

Novou posilou Marseille se stal Elliot Grandin, 20letý útočník přichází právě z Caen.

Olympique Marseille bude tři týdny postrádat Karima Zianiho, alžírský záložník má poraněné koleno. Hostující tým nemůže počítat ani s Rodriguezem a Nasrim, který si z reprezentačního srazu přivezl poraněný kotník a týmu nebude k dispozici ani v úvodním utkání třetího kola Poháru UEFA proti Spartaku Moskva. Nice chybí Hognon, Yahaya a Laslandes. Kone stále reprezentuje svoji zemi na Poháru afrických národů.
Olympique Nice - pravděpodobná sestava:
H. Lloris, C. Jeunechamp, A. Yahia, G. Cid, C. Rool, F. Balmont, M. Traoré, O. Echouafni, Ederson, D. Hellebuyck, H. Bamogo
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
S. Mandanda, L. Bonnart, J. Rodriguez, G. Givet, J. Krupoviesa, K. Ziani, L. Cana, B. Cheyrou, B. Zenden, M. Valbuena, D. Cissé
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.95 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon23144544:2246
2.Girondins Bordeaux23126534:2642
3.AS Nancy-Lorraine23911326:1338
4.Olympique Nice23910423:1637
5.AS Monaco23104928:2134
6.Stade Caen2397725:2634
7.FC Lorient2389622:2233
8.Le Mans UC 72231031029:3333
9.Olympique Marseille2388731:2632
10.Valenciennes FC2395927:2332
11.Stade Rennes2386923:2830
12.Paris Saint-Germain2378822:2129
13.AS Saint-Etienne23851023:2429
Racing Strasbourg2378823:2429
15.Olympique Lille22512523:2127
16.Racing Lens2276923:2727
17.Toulouse FC2369823:2827
18.AJ Auxerre23751119:3126
19.FC Sochaux23581019:2723
20.FC Metz23161612:409

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Monaco 1

Paříž 1

Reagovat
smazaný uživatel

PSG vyhraje je na domácim hřišti a nad LE Mans v podzimní části vyhrály 2-0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele