Ligue 1 - preview 24. kola

07.02.2020, 08:37, aktualizováno 09.02.2020, 09:08
Previews
Lyon potřebuje umazávat ztrátu, aby se dostal na pohárové pozice a nyní ho čeká vůbec nejtěžší soupeř - hraje na půdě PSG. Montpellier přivítá trápící se Saint-Étienne, Štrasburk si to o body rozdá s Remeší...
Montpellier HSC - AS Saint-Étienne  (neděle 15:00)
Nepříliš dobré výsledky mají za sebou v Montpellieru a v Saint-Étienne, oba celky se teď spolu utkají na Stade de la Mosson. Papírovým favoritem stále zůstává Montpellier, který sice dva zápasy v řade nevyhrál, ale pořád se drží v bojích o pohárové pozice. Saint-Étienne je na tom přesně naopak, v tabulce kleslo už na patnácté místo a sestupové příčky se nebezpečně přibližují.

Montpellier horko těžko kousal debakl, který utrpěl v Paříži s PSG (0:5) a že se plně nezotavil dosvědčuje i poslední výsledek proti Métám. S týmem hrajícím o záchranu pouze plichtil 1:1 a to je pochopitelně v bojích o poháry ztráta. HSC je sice stále páté, ale ztráta na čtvrtý LOSC se zvýšila už na šest bodů.

Domácí budou mít velkou šanci získat tři body i proto, že je čeká trápící se Saint-Étienne. Impozantní nástup Clauda Puela do funkce hlavního trenéra je dávno pryč a v současnosti si Les Verts procházejí podobnou výsledkovou krizí, jako tomu bylo pod Ghislainem Printantem. Tento týden ASSE přidalo další dvě porážky a v tabulce už spadlo na patnácté místo.

Těžko říci, zdali se mají diváci vůbec na co těšit, protože poslední vzájemné souboje nabídly taktickou podívanou s minimem branek. První letošní zápas skončil 0:0 a v těch předchozích padla nanejvýš jedna branka, tedy počínaje podzimem roku 2017.

Pedro Mendes a Cozza, to jsou jediné ztráty, které hlásí Montpellier. Na straně Les Verts je to o něco horší, stále chybí Monnet-Paquet, Camara a Nordin a čerstvě jsou mimo hru Wahbi Khazri a Romain Hamouma.
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Rulli - Congré, Hilton, Tallec - Oyongo, Ferri, Savanier, Souquet - Mollet - Laborde, Delort
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Saliba, Perrin, Kolodziejczak - Honorat, M'Vila, Youssouf, Bouanga - Boudebouz - Diony, Khazri
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.23 - 3.79
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Racing Strasbourg - Stade Reims  (neděle 17:00)
Derby v regionu Grand Est předpovídá velmi zajímavé měření sil. Štrasburk umí zahrát ofenzivně, celkově patří jeho útok bezpochyby k tomu lepšímu, co může Ligue 1 nabídnout, ale teď proti němu stane vždy pevná defenzíva Remeše. Opravdu těžko se bude hledat favorit tohoto klání, mrkneme-li se i na jejich postavení v tabulce či současný bodový stav.

Oba kluby si totiž po třiadvaceti odehraných kolech vedly naprosto totožně, urvaly dohromady shodných třicet tři bodů. Co se týče aktuální formy, nemůžeme také hledat příliš rozdílů. V uplynulých devíti ligových mačích získali domácí patnáct bodů, hosté jen o dva méně. Le Racing naposledy vyhrál v Toulouse, Les rouges et blancs remizovali s Nice.

O skutečnosti, že Remeš po vedoucí PSG disponuje vůbec nejpevnější obranou celého ligového pelotonu, samozřejmě Štrasburk moc dobře ví. "Očekávám vážně hodně těsný zápas," uvedl na předzápasové tiskové konferenci bek Alexander Djiku. "Není to zrovna soupeř, se kterým bychom se nyní chtěli střetnout," dodal kouč Thierry Laurey.

Možná že následující týdny rozhodnou u obou mužstev o tom, jakým způsobem se vlastně budou chtít prezentovat ve zbytku ročníku. Pakliže získají nějakou delší šňůru slušnějších výsledků, budou se zřejmě moci porvat dokonce o místa zaručující evropské poháry. V opačném případě může klidně dojít na nepopulární scénář záchranářských starostí.

Vypořádat se s možnou únavou po náročnějším programu může být pro ně vůbec tou nejdůležitější záležitostí. "Všichni se snažíme zotavit co nejlépe," potvrzoval hostující forvard Boulaye Dia. "Dodržujeme regeneraci, staráme se o sebe. Je důležité všechno optimalizovat, přizpůsobit se také tréninkům. Těsně před zápasem jsme však již dostatečně nabuzení."

Remeš ví, že jeho soupeř mu má rozhodně co oplácet. Oba rivalové se střetli už zkraje ledna ve čtvrtfinále Coupe de la Ligue a tenhle duel nakonec vyzněl díky lépe zvládnutým penaltám právě pro tým kolem kouče Davida Guiona. "Loni v dubnu jsme však ve Štrasburku utrpěli těžkou porážku my. Takže teď prahneme po revanši. Jsme motivovaní," pokračoval Dia.

Hosté, kteří mají na marodce dlouhodobě Arbëra Zeneliho, můžou nově postrádat jak Mathieua Cafara, tak novou zimní posilu Kaja Sierhuise, jež oba nedohráli klání s Nice. Alespoň je zpět po suspendaci Moussa Doumbia. Domácím bude chybět trojice zraněných, a to Sanjin Prcič, Anthony Caci, Benjamin Corgnet, zdravý je naopak již Lamine Koné.
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Lala, Djiku, Mitrovič, Carole - Bellegarde, Sissoko, Liénard - Thomasson - Ajorque, Waris
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajkovič - Foket, Disasi, Abdelhamid, Konan - Romao - Kamara, Munetsi, Chavalerin, Doumbia - Dia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 2.98 - 3.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - Olympique Lyon  (neděle 21:00)
Zase se mohlo zdát v uplynulém týdnu, že pohoda v kabině PSG není na požadované úrovni. Na chvilku se zranil Neymar po předminulém utkání s Montpellierem, útočník Kylian Mbappé se v něm pohádal s trenérem Thomasem Tuchelem, který ho předčasně vystřídal. Samozřejmě že takové negativní skutečnosti můžou hrát jedině do karet Lyonu.

Jenže evidentně nevypadá situace tak černě, jak by se na první pohled mohlo zdát. Německý stratég jasně uvedl, že s Mbappém nemá žádný problém, a ihned ho ve vloženém kole na půdě Nantes nasadil od začátku. "Není mezi námi nic osobního. Tohle se prostě stává," krčil rameny Tuchel, který už nyní bude moci přivítat Neymara, jenž v Bretani nehrál.

Že by mezi brazilskou a francouzskou star vznikala nějaké třenice, to se říci rozhodně nedá. Alespoň dle slov Neymara si oba dva velmi dobře vyhovují. "Kylian je fenomén," říkal v rozhovoru pro fifa.com. "Má potenciál stát se jedním z nejlepších hráčů v historii. Mít ho za spoluhráče je velká čest. Na hřišti si velmi dobře rozumíme, a to i mimo něj. Miluji ho."

Ani aktuální výsledky nenaznačují, že by se PSG topilo ve špatné náladě, že by mezi hráči vznikala ponorková nemoc. V Ligue 1 v posledních jedenácti zápasech hned desetkrát vyhrálo, postoupilo do finále Ligového poháru i do čtvrtfinále Coupe de France. Velmi dobře zvládá náročný program, po němž na řadu přijde to nejdůležitější, a to Liga mistrů.

Domácí měli po třiadvaceti odehraných kolech dostatečný dvanáctibodový náskok na druhou Marseille. I kdyby tedy teď s Lyonem zaváhali, na jejich výsostném postavení se nic nezmění. Protože následně je pak čeká ve Francouzském poháru Dijon a v lize Amiens, tedy papírově slabší protivníci, je pravděpodobné, že proti Lyonu nikoho Tuchel šetřit nebude.

Jedinou vadou na celé pařížské kráse jsou aktuální absence v defenzivních řadách. Do hry se nepodívají Thiago Silva ani Abdou Diallo, které trápí problémy se stehnem, různé zdravotní potíže mají taktéž Juan Bernat, Marquinhos a Colin Dagba, jejichž starty jsou v ohrožení. Do toho navíc nebude k dispozici Ander Herrera, jenž není stoprocentně způsobilý hrát.

Olympique v posledních dvou sezónách uměl svému soupeři pořádně zatopit. Jak v roce 2018, tak v roce 2019 se radoval dokonce z vítězství, bylo tomu ovšem před vlastními fanoušky. Na podzim byl blízko remíze, jenže o tu nakonec přišel až tři minuty před koncem. V Parku princů naposledy slavil výhru v roce 2012, a to v rámci měření sil v Coupe de France.

I Les Gones se dařilo poměrně dobře vypořádat s náročnějším programem, jenže předchozí dvě utkání se jim vůbec nevyvedla. Nejprve padli v Nice, ve středu pouze plichtili se zachraňujícím se Amiensem. "Pokud budeme dělat stejné chyby, budeme potrestáni. Příliš mnoho hráčů hrálo pod svou normální úrovní," byl rozzlobený kouč Rudi Garcia.

V hlavním městě Francie bude jeho mužstvo pasováno do role outsidera. Zvedat si náladu zrovna v Paříži bude určitě pořádně složitý úkol. "Zaváhání s Amiensem představuje ještě větší škodu, připomeneme-li, že jsme mohli být blíže top trojce," dodal hostující stratég, jemuž budou chybět Memphis Depay, Jeff Reine-Adélaïde i Youssouf Koné.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Meunier, Kehrer, Kimpembe, Kurzawa - Di María, Gueye, Verratti, Neymar - Mbappé, Icardi
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Tete, Marcelo, Denayer, Fernando Marcal - Thiago Mendes, Tousart, Aouar - Bertrand Traoré, Dembélé, Toko Ekambi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.97 - 7.78
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Toulouse FC  (sobota 17:30)
Marseille si po loňské nepříliš povedené sezóně stanovila jednoznačný cíl. Vrátit se zpátky do evropských pohárů, nejlépe pak do Ligy mistrů, jejíž hlavní fázi zaručuje v Ligue 1 ještě druhé místo. A právě to aktuálně s poměrně pohodlným náskokem na ostatní protivníky drží. Rozhodně by nerada oslabovala svoje postavení v tabulce proti poslednímu Toulouse.

Vedení klubu se pro splnění svých ambicí rozhodlo pro změnu trenéra. V novém ročníku tak místo Rudiho Garciy dosadilo do čela stále teprve relativně mladého, ale zároveň už velice zkušeného trenéra Andrého Villase-Boase. A marseillští bafuňáři si na něj nemůžou výrazně stěžovat. Nutno podotknout, že OM na kvality vedoucího PSG ještě nedosahuje.

Že by však dlouhodobě mělo trápit francouzského giganta z hlavního města, s tím se rozhodně nepočítalo. "Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom skončili mezi třemi nejlepšími," uvedl portugalský stratég již na startu svého angažmá. I proto, že jeho tým aktuálně neprohrál napříč všemi soutěžemi patnáctkrát za sebou, se mu daří plán plnit.

Velice dobře si mimochodem vedou dvě dlouholeté opory klubu z jihu Francie. Hru v ofenzívě výtečně řídí Dimitri Payet, branku pevně hájí Steve Mandanda. "Od začátku jsou prostě skvělí," chválil své svěřence André Villas-Boas. "Pokaždé právě oni dělají na hřišti největší rozdíl. Myslím si, že s nimi jsme konečně našli správnou rovnováhu," dodal.

Toulouse by nyní pro Les Phocéens opravdu nemělo představovat velký problém. Pakliže se hosté co nejrychleji neprobudí a nezačnou pravidelně bodovat, sestup z Ligue 1 se jim nevyhne. I když o minulém víkendu získali alespoň částečný úspěch a remizovali na půdě rovněž o záchranu bojujícího Amiens, ve vloženém kole nestačili doma Štrasburku.

Zřejmě jediný problém představuje pro Olympique náročný program, spojený nejen s možnými suspendacemi, ale i zraněními. V jeho sestavě totiž k úplné rotaci mnohdy nedochází, k zásadním změnám také ne. Je pak otázkou, jak dlouho klíčoví hráči vstřebají velkou porci zápasů po fyzické stránce. Zatím jí však zvládají velmi, velmi slušně.

Protože už příští týden čeká Marseille čtvrtfinále Coupe de France na půdě Lyonu, je dost možné, že nyní André Villas-Boas přece jenom vyzkouší i jiné alternativy, aby někoho z kabiny nakonec opravdu pošetřil. Nabízí se například zařazení Kevina Strootmana do úvodní jedenáctky, naopak k dispozici nebudou Florian Thauvin a Darío Benedetto.

Les Violets ztrácejí ze dna tabulky na osmnáctou barážovou pozici osm bodů, na zcela bezpečnou sedmnáctou příčku hned jedenáct bodů. Kouč Denis Zanko si s pořádně nepříjemnou situací v podstatě neví nijak rady, a to také proto, že ho trápí i poměrně rozsáhlá marodka. Včetně kapitána Maxe Gradela, jenž doposud nedoléčil svůj stehenní sval.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Sarr, Álvaro González, Čaleta-Car, Amavi - Lopez, Strootman, Sanson - Radonjič, Germain, Payet
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Kalinič - Moreira, Gabrielsen, Diakité, Sylla - Boisgard, Kone, Sangaré, Makengo, Saïd - Leya
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.91 - 8.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - Nîmes Olympique  (sobota 20:00)
K zajímavému měření sil dojde ve francouzské riviéře v Nice, kam v rámci 24. kola Ligue 1 zavítá Nimes Olympique. Svěřenci Patricka Vieiry dali konečně výsledkům kontinuitu a od nového roku čekají na svého přemožitele zatím marně. Osmý tým tabulky se přesto musí mít na pozoru, Nimes sice hraje o záchranu, ale únor začalo ve velkém stylu dvěma výhrami.

V sobotu po osmé hodině večerní to v Allianz Riviéře vypukne a i když na první pohled nejde o nijak prestižní souboj, věřte, že se spolu utkají týmy s velice dobrou aktuální formou. OGC Nice je sedm zápasů neporaženo, tím posledním, kdo Orly obral o všechny body, bylo začátkem prosince loňského roku Saint-Étienne.

Do té doby mělo Nice velké problémy zopakovat dobré výkony třeba dvakrát, třikrát po sobě. Po dobrém výsledku většinou následovala porážka a takhle to šlo pořád dokola. Patrick Vieira si byl problému vědom a přes krátkou přestávku na něm zapracoval. Výsledkem je soudržný tým, který pravidelně boduje a s tím pochopitelně i stoupá tabulkou. Aiglons se vrátili do bojů o evropské poháry a zase o něco blíže jim mohou být po zápase s Nimes Olympique.

Ten je sice až osmnáctý, ale do nového měsíce vlétl jako uragán. Doma přejel Monako i Dijon a přeci jen zvýšil své šance na konečnou záchranu. Po vzájemné konfrontaci s Dijonem stáhl rozdíl mezi oběma celky už jen na tři body.

Nimes se teď pokusí porazit Nice, což se mu v novodobé historii v nejvyšší soutěži nikdy nepodařilo. Jediná výhra pochází z Coupe de France, navíc z roku 2005 a to už je pěkná řádka let.

Trenér Patrick Vieira nemůže počítat s Youcefem Atalem, který zůstává na marodce. Hrát nebude ani potrestaný Adam Ounas a tím výčet všech absentérů v týmu Nice končí. Nimes je v tomhle za rovno, proti Nice mu nepomohou zranění Depres s Ripartem.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Durmisi, Dante, Danilo, Herelle - Lees-Melou, Lusamba, Boudaoui - Ganago, Dolberg, Maurice
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Alakouch, Briancon, Martínez, Miguel - Deaux, Valls - Ferhat, Benrahou, Philippoteaux - Roux
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.58 - 3.86
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Metz - Girondins Bordeaux  (sobota 20:00)
Oba celky se nacházejí v dolní polovině tabulky a rády by svoje postavení v ní vylepšily. Zatímco Méty by se ještě více chtěly vzdálit od sestupového pásma, Bordeaux si stále brousí na příčky zaručující evropské poháry, k nimž pořád nemá daleko. Aktuálně oba kluby nejsou ve špatné formě. Zatímco domácí neprohráli čtyřikrát za sebou, hosté celkem třikrát.

Les Girondins v minulém zápase každopádně rozhodně mohli uzmout všechny body než jen konečnou remízu. V Brestu totiž ještě deset minut před koncem vedli o branku, navíc proti oslabenému soupeři. Jenže těsný náskok neudrželi. Po vloženém kole tak hodlají zabrat naplno. Především pak proti protivníkovi, jehož zásadním cílem je ligová záchrana.

Nicméně na něj by si měli dát obzvláště velký pozor. Ačkoli v posledních pěti vzájemných zápasech ho hosté vždy porazili, ten přivítá mužstvo z Nové Akvitánie nabuzený o výsledky z nového roku. Méty postupně skolily Štrasburk, Remeš a St. Étienne, přičemž ve středu uhráli bod na hřišti Montpellieru. Rozhodně slušný počin na navrátivšího se nováčka.

Poté, co Bordeaux v Bretani naposledy uhrálo pouze plichtu, se pořádně rozzlobil trenér Paulo Sousa. A asi není příliš pravděpodobné, že by nyní jeho tým situaci podcenil tak jako v Brestu. "Nemůžu být šťastný po tom, co se stalo. Mluvím o odhodlání. Viděl jsem hráče příliš uvolněné. Můžou být unavení, ale na hřišti musejí odvést maximum," říkal.

Příjemnější starosti mohl portugalský lodivod řešit v souvislosti s Jimmym Briandem, jenž nedávno v klubu prodloužil smlouvu do roku 2022. Zkušený francouzský forvard by mohl velmi brzy dosáhnout na 100 vstřelených branek v Ligue 1. Dosud má jen o dvě méně, letos se trefil šestkrát. "Je to skvělý profesionál, navíc zřídka zraněný," stálo v prohlášení.

Métský trenér Vincent Hognon proti Montpellieru trochu překvapil se svým neobvyklým rozestavením 3-5-2, tentokráte by se ale měl vrátit k osvědčenějšímu 4-3-3. K dispozici nebude mít dva marody, a to Manuela Cabita a Renauda Cohadeho, je pak otázkou, jestli bude moci nastoupit Opa Nguette. Kdyby ne, v útoku ho zřejmě nahradí Farid Boulaya.

Bordeaux nemá v podstatě žádné problémy s absencemi, což je zpráva pro nynější náročný program, způsobený právě zápasy v uplynulém týdnu, bezpochyby pozitivní. Zraněný je pouze Samuel Kalu, čili Paulo Sousa má příležitost správně prorotovat úvodní jedenáctku. Zpátky by se mohl vrátit Laurent Koscielny a také již nesuspendovaný Otávio.
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Centonze, Bronn, Boye, Boye - Maïga, N'Doram, Pajot - Niane, Diallo, Boulaya
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Kwateng, Koscielny, Pablo, Benito - Bašič, Otávio - Oudin, de Préville, Hwang - Briand
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.83 - 3.07 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dijon FCO - FC Nantes  (sobota 20:00)
Po jednadvacátém kole se Nantes nacházelo na parádní čtvrté příčce tabulky. Stačilo ale, aby prohrálo třikrát za sebou, a rázem se propadlo směrem dolů až do dolní poloviny. Napravit svou mizernou sérii bude chtít bezpochyby na půdě Dijonu, který se pohybuje jen těsně nad sestupovým pásmem. Na druhou stranu doma už v lize devětkrát v řadě neprohrál.

Právě díky domácímu prostředí burgundský klub udržuje své postavení nad červenými příčkami. Vždyť před vlastními fanoušky letos skolil například i vedoucí Paříž. Venku naopak působí dost tristně, ve dvanácti případech hned devětkrát padl, včetně minulého střetnutí na půdě Nîmes. To přitom představovalo opravdu důležité měření sil v boji o záchranu.

I proto bude mít mužstvo trenéra Stéphaneho Jobarda velký zájem na zisku dalších bodů, byť proti němu stane hodně nevyzpytatelný soupeř. Ten si vede opravdu pořádně na střídačku. Najít optimální pohodu a konstantní výkonnost je pro něj značný problém. Nutno však říci, že v úterý proti favorizovanému PSG nepředvedl vůbec špatný výkon. Má z čeho vycházet.

Nantský stratég Christian Gourcuff nemohl být na svůj tým vyloženě naštvaný. "Lituji hlavně toho, že jsme od PSG obdrželi druhý gól," hlesl. "Dá se říci, že pak jsme se vymanili z tlaku. A nesmíme zapomenout, že jsme si vytvořili opravdu velké brankové možnosti. Byl to živý zápas. Jsme každopádně pořád postiženi absencemi v obranných řadách," dodal.

Právě defenzivní činnost bude možná pro úspěch v Dijonu vůbec tou nejklíčovější složkou hry. Pořád totiž budou chybět obránci Nicolas Pallois a Fábio, do toho se neví, jestli se zdravotně dá do kupy brankářská jednička Alban Lafont, jenž klání ve vložném kole vynechal kvůli zranění. Mimo hru jsou u hostů jinak taktéž Marcus Coco i Kalifa Coulibaly.

"Kanárci" by rádi zabojovali o příčky zajišťující evropské poháry. Pakliže ale nebudou bodovat pravidelně, svoje tajné ambice naplnit nemohou. "Fotbal je holt takový. Díváme se dopředu, snažíme se postupovat vpřed," ujišťoval hostující stratég. "Je vždy obtížné, když se všechno, co necháte na hřišti, neprojeví na výsledku. Nesmíme se ale stresovat," pokračoval.

Les Moutardes v uplynulých dvou sezonách Nantes na Stade Gaston Gérard hned dvakrát porazili, zároveň proti bretaňskému soupeři udrželi v obou případech čisté konto. Bezpochyby by se nezlobili, kdyby na něco podobného navázali i nyní. K dispozici domácím nebude již déle zraněný Nayef Aguerd, otazník pak visí nad startem Frédérica Sammaritana.
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Gomis - Alphonse, Lautoa, Écuélé Manga, Mendyl - Mama Baldé, Amalfitano, Ndong, Chouiar - Mavididi, Cádiz
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Prado, Wagué, Andrei Girotto, Moustache - Louza, Touré, Abeid, Bamba - Simon, Blas
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.77 - 3.15 - 2.89
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Amiens SC - AS Monaco  (sobota 20:00)
Monako zase jednou prožívá rozpačitou sezonu a pokaždé, když se výsledkově zvedne, přijde tvrdý pád. Knížata v týdnu sice vyhrála nad Angers, ale dokáží to potvrdit i venku na hřišti předposledního Amiens? Domácí bojují o záchranu a Monako v nejvyšší soutěži nikdy neporazili.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že by Monako nemělo mít se ziskem tří bodů žádné problémy. Jenomže řeč je o Monaku, tedy týmu, který si zatím dlouhodobě nedokáže udržet dobré výsledky. Když ke konci roku 2019 válelo a například loňského vicemistra z Lille přejelo 5:1, vedení se odhodlalo k dalšímu odvolání trenéra Leonarda Jardima. Na lavičku usedl Roberto Moreno a i když začal remízou 3:3 v Parku princů s PSG, na ligovou výhru si musel počkat až do tohoto týdne, kdy Monako porazilo Angers. A to rozhodně není dobrá vizitka.

Knížata vyhrála ligový zápas po více než měsíci a v tabulce se propadla na desáté místo. Útok na evropské poháry se tak zase nezdařil, ale všem dnům ještě není konec. Pokud si Morenovi svěřenci poradí i s Amiens, mohou v tabulce opět výrazně poskočit.

Amiens se letos vůbec nedaří a pokud fanoušci Monaka čekali na ligovou výhru více jak měsíc, příznivci Amiens to mají za trojnásobek. Skutečně poslední výhru si "Les Licornes" připsali začátkem listopadu starého roku proti Brestu. Mizernou sérii se stále nedaří utnout, byť poslední remíza 0:0 v Lyonu je jistě dobrým výsledkem a solidním základem před utkáním s Monakem.

V něm bude teprve sedmatřicetiletý kouč Luka Elsner postrádat Prince, Bodmera a Ghoddose. Také Roberto Moreno se musí obejít bez několika hráčů, zraněný je Geubbels a kvůli červeným kartám si nezahrají hříšníci Gelson Martins a Tiemoué Bakayoko. Otazník visí i nad startem Pellegriho.
Amiens SC - pravděpodobná sestava:
Gurtner - Dibassy, Chedjou, Opoku, Calabresi - Diabaté, Monconduit, Zungu, Kakuta - Guirassy, Konaté
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Aguilar, Maripán, Glik, Jorge - Henrichs, Silva, Fofana - Golovin - Jovetić, Yedder
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.19 - 3.43 - 2.39
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Stade Rennes - Stade Brestois  (sobota 20:00)
Druhé místo se po úterní porážce sice vzdálilo, ale pro Rennes to samozřejmě neznamená konec. Naopak doma proti Brestu se může znovu odrazit ke skvělým výsledkům a znovu zaútočit na přímý postup do Ligy mistrů. Krom toho se ale musí otáčet, protože ze zadních pozic útočí Lille. Hostující Brest má jiné starosti a ze čtrnáctého místa by se rád posunul výše.

Stade Rennes v úterý nestačilo na Lille, po jediné brance prohrálo a vzhledem k tomu, že Marseille své utkání zvládla za tři body, vznikla mezi oběma celky propast šesti bodů. To už je poměrně citelná ztráta, i když v podmínkách francouzské soutěže není nedostižitelná. Juliena Stéphana jistě mrzela rychle inkasovaná branka, na kterou jeho mužstvo nedokázalo odpovědět. Šanci napravit výsledek bude mít Rennes v sobotu večer v Roazhon Parku, kam přijede Brest.

Ten se v domácí soutěži přeci jenom zvedl, v lednu vyhrál dva zápasy a naposledy si podělil body s Bordeaux. Brest si zatím drží bezpečný odstup od sestupových pozic, má náskok osmi bodů, ale ten se při větší sérii bez výhry může rychle pokrátit.

Rennes bude v roli favorita, přeci jenom oba celky dělí rovných deset příček. První zápas v Brestu ale vítěze nepoznal a divákům dokonce nenabídl ani gól.

Co se týče absencí, na straně domácích určitě nenastoupí Johansson a Martin, oba zůstávají zranění. Pro Juliena Stéphana nejde o jedinou ztrátu, minimálně otazník visí nad starty Greniera, Morela a Nyamsiho. Stejně nejisté je i na druhé straně nasazení Dialla a s jistotou nenastoupí zraněný Denys Bain a potrestaný Castelletto.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mendy - Maouassa, Silva, Gnagnon, Traoré - Castillo, Siliki, Bourigeaud, Raphinha - Hunou, Niang
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Faussurier, Chardonnet, Duverne, Perraud - Court, Battocchio, Belkebla, Grandsir - Charbonnier, Cardona
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.16 - 6.23
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Angers SCO - Lille OSC  (pátek 20:45)
Lille se může bodově dotáhnout alespoň na chvilku na třetí Rennes, k tomu ovšem potřebuje naplno uspět na půdě Angers. To aktuálně není v nejlepším rozpoložení, prohrálo totiž napříč všemi soutěženi hned třikrát v řadě a bude hledat jakoukoli vzpruhu. Domácí mají také možnost protáhnout se na přední místa, i oni by ovšem potřebovali kýžené vítězství.

Bretaňský klub sice prožil relativně dobrý vstup do sezóny, dokonce se například po dvanácti odehraných kolech nacházel na druhé pozici tabulky, jenže od půlky prosince chytl menší výsledkovou krizi a v kontextu velmi vyrovnaného stavu spadl do spodní poloviny průběžného pořadí. V lize v uplynulých čtyřech kolech urval pouhé dvě remízy.

Naposledy domácí ve vloženém kole nepředvedli vyloženě špatný výkon na hřišti Monaca. A trenér Stéphane Moulin po nejtěsnější možné porážce vyloženě nezuřil. "Vzhledem k průběhu utkání byl konečný rezultát zklamáním," hodnotil. "Sledoval jsem ovšem dobrou reakci mých hráčů. Jenže soupeř byl i tak efektivnější. A zaplatili jsme za svojí chybu," hlesl.

Těžko říci, jakým způsobem se chtějí v letošní sezóně Les Scoïstes prezentovat. Hlavním cílem pro ně předem byla prvoligová záchrana, na druhou stranu nemají daleko k příčkám zaručující evropské poháry. "Platíme teď za každý kiks. Takovým obdobím holt procházíme. Líbilo se mi každopádně, jak jsme na negativní výsledek odpovídali," dodal Moulin.

Lille sice v lednu nezvládlo jak semifinále Ligového poháru na půdě Lyonu, tak také osmifinále Coupe de France na půdě Épinalu, nicméně následně si spravilo reputaci dle vlastních představ. A v Ligue 1, která je pro něj také po vypadnutí z Ligy mistrů jedinou právoplatnou soutěží, uzmulo vítězství jak ve Štrasburku, tak doma proti Rennes.

Ve vloženém kole "Dogy" získaly velmi cenný a důležitý skalp třetího Rennes, se kterým možná dlouhodobě budou bojovat o umístění v top trojce. "Porazili jsme velmi dobrého soupeře," mnul si ruce trenér Christophe Galtier. "Pro mé hráče byly tyhle tři body důležité hlavně proto, že je potvrdily poté, co výhru slavili taktéž v minulém kole," dodal.

Relativně by LOSC mohlo ještě pokukovat po místě druhém, které aktuálně drží Marseille, jenomže to by muselo během následujících týdnů co nejrychleji dohnat devítibodovou ztrátu. "Já nejsem soustředěný na postavení mého týmu, ale na to, jak nad svou situací nově přemýšlí. Je teď vážně brzy mluvit o druhé nebo třetí pozici," zakončil Galtier.

Co se absencí týče, oba týmy by měly postrádat tři hráče. Zatímco Lille má na marodce Yusufa Yaziciho, Timothyho Weaha a Domagoje Bradariče, přičemž start posledního jmenovaného není vyloučený, a to navíc debut v novém dresu může prožít nová tvář Nicolás Gaitán, Angers bude chybět Wilfried Kanga, Rayan Aït Nouri a Farid El Melali.
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Petkovič - Manceau, Pavlovič, Ismaël Traoré, Doumbia - Santamaría - Thioub, Fulgini, Capelle, Bobichon - Alioui
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, Gabriel, José Fonte, Reinildo - Ikoné, Renato Sanches, André, Bamba - Rémy, Osimhen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.94 - 3.08 - 2.79
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain23191359:1558
2.Olympique Marseille23137332:2146
3.Stade Rennes23124729:2240
4.Lille OSC23114827:2537
5.Montpellier HSC2397731:2734
6.Olympique Lyon2396835:2133
7.Stade Reims2389622:1633
8.OGC Nice2396833:3133
9.Racing Strasbourg231031028:2833
10.AS Monaco2395938:3932
11.FC Nantes231021122:2432
12.Girondins Bordeaux2387831:2531
13.Angers SCO2386924:3030
14.Stade Brestois2378829:3129
15.AS Saint-Étienne23841125:3728
16.FC Metz2369823:3027
17.Dijon FCO23661119:2624
18.Nîmes Olympique23561221:3621
19.Amiens SC23481124:4120
20.Toulouse FC23341621:4813

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Muze mi nekdo vysvetlit, proc ta dementni Nova opet další víkend ignoruje Ligue 1? Misto toho zas pratelak. Oni tam fetuji odlakovac na nehty? Nebo jak? Ubozaci.

Reagovat
onze

Aspoň že včera dávali. V sobotu opäť žiadny prenos V nedeľu, už na šťastie dávajú. /Alebo to na poslednú chvíľu opäť zmenia/ Ako som tu už minulý týždeň písal, na moje maily, správy vôbec nereagovali. Že prečo nedávajú Ligue 1. Dosť úbohé - Nova sport !!!

Reagovat
Thimpu25

kéž by odlakovač na nehty... myslím, že to bude něco daleko silnějšího

Reagovat
Seydou Doumbia

A co tam třeba místo L1 dávají? Nemám nova sport tak schválně.

Reagovat
Thimpu25

tuším, že naposledy to byl přátelák Astana - Kodaň

Reagovat
Seydou Doumbia

pochopil bych že L1 nezajímá moc lidí, když zrovna nehraje PSG, ale tohle je extrém

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Thelvin

Dneska to bude velký špatný

Reagovat
smazaný uživatel

Ten komentátor Škorpil... Je nějak příbuzný z Ladislavem Škorpilem?

Reagovat
smazaný uživatel

*s Ladislavem

Reagovat
smazaný uživatel

Tvl ten vlastňák

Reagovat
smazaný uživatel

To byl moment jak z pralesní ligy

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele