Ligue 1 - preview 24. kola

18.02.2012, 08:28, aktualizováno 19.02.2012, 08:48
Previews
V neděli večer dojde na souboj dvou nejlepších týmů, PSG doma hostí Montpellier. Celky z první poloviny tabulky budou měřit síly už odpoledne, Bordeaux přivítá Lyon, Rennes se představí na půdě St. Etienne...
Girondins Bordeaux - Olympique Lyon  (neděle 17:00)
Rapidně se zlepšující Bordeaux přivítá v jednom ze šlágrů 24. kola Lyon, který i přes velkou ztrátu možná stále myslí na boj o titul, nebo minimálně o Ligu mistrů.

A to je také cíl, který vytyčila zimní posila Bakary Koné - skončit v první trojce je pro Les Gones zkrátka povinnost. Neúčast v LM by byla hodně nepříjemná, jak finančně, tak i z toho důvodu, že se v ní lyonským daří - naposledy porazili po dobrém výkonu 1:0 kyperský APOEL a mají tak nakročeno do čtvrtfinále.

Druhý Montpellier má před Olympique náskok už 10 bodů; o třetí, poslední postupové místo bojuje Gardeho tým hned s šesti protivníky, přičemž posledním z nich jsou právě Bordeaux, ztrácející na svého dnešního soka bodů 6. I proto bude návštěva Chaban Delmas pro tradičního favorita klíčová - ve zbytku ligy si zkrátka nemůže příliš dovolit zaváhání.

"Ztratili jsme už dostatek bodů a musíme zlepšit svoji situaci," řekl Koné. "Do Bordeaux jedeme s cílem vyhrát a uděláme pro to vše. Je načase pořádně se porvat o místo v první trojce."

Oba dnešní soupeři mají jednu věc společnou - ne zrovna ideální defenzivu. Ve skutečnosti jsou to právě Lyon a Bordeaux, kdo vykazuje nejhorší obranná čísla z první desítky; na straně hostů za to může i velký počet zranění, který tým sužoval většinu sezony, a sužuje jej i nyní - chybět totiž bude klíčový stoper Dejan Lovren. Na hřišti se neobjeví ani ofenzivní klenot Yoann Gourcuff.

Bordeaux naposledy přestřílelo ve fantastickém utkání Lille 5:4 a logicky se bude snažit prodloužit svoji úspěšnou sérii, kdy v posledních 4 zápasech získalo 10 bodů z 12 možných. Dnešní výhra by je posunula o pouhé tři body za Lyon, což je něco, v což Gillotův tým ještě chvíli před koncem podzimu snad ani nedoufal. Mladý trenér má jasné cíle: "Můžeme ještě skončit šestí nebo sedmí. Proč ne?"

"Musíme tvrdě pracovat, čekají nás zápasy s Lyonem a Montpellierem. Budeme se snažit vyhrát - to by nám hodně pomohlo," upřesnil Gillot, který už může využít služby Cheicka Diabatého; malijský útočník se totiž vrátil z mimořádně povedeného, bronzového APN.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Mariano, Sané, Planus, Ciani, Trémoulinas - Plašil, N'Guemo, Obraniak - Maurice-Belay, Jussie
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Réveillére, Koné, Cris, Cissokho - Gonalons, Källström - Briand, Ederson, Bastos - Gomis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.00 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Saint-Étienne - Stade Rennes  (neděle 17:00)
Bez většího úspěchu se Rennes vrátil z Afrického poháru národů marocký útočník Youssouf Hadji. On, ale i všichni jeho spoluhráči se však znovu musí koncentrovat pouze na Ligue 1, kde je čeká náročný duel proti Saint-Étienne.

Svěřencům Frédérica Antonettiho se ale letos poměrně daří a po třiadvaceti odehraných kolech se pohybují na skvělém šestém místě. Na souboj o titul to sice z pohledu Rennes již nevypadá - přeci jen pařížský jedenáctibodový náskok patří k těm propastnějším - nicméně s bojem o Ligu mistrů by to marné být nemuselo. Lille má totiž na třetí pozici pouze o tři body více.

Po vítězství 3:2 nad Évianem Thonon Gaillard se navíc Stade Rennais probojovalo již do čtvrtfinále Coupe de France. A v myslích hráčů vytanuly myšlenky na první získanou trofej od roku 1983, kdy se jim podařilo ovládnout druhou nejvyšší francouzskou soutěž.

"Byla by to skvělá věc nejen pro všechny příznivce, ale samozřejmě i hráče. Veřejnost na nějakou tu trofej již čeká pořádně dlouho, tak proč ne právě letos? Pomohlo by nám to ještě zvýšit tempo," myslí si Hadji, který se svým Marokem skončil až na předposlední pozici základní skupiny afrického šampionátu.

Zkušený útočník byl od návratu z Afriky zraněný, nicméně brzy by se do sestavy měl vrátit a načít tak spolupráci s kanonýrem Mevlütem Erdincem, jenž do Rennes přestoupil teprve v lednu z konkurenčního Paris Saint-Germain. Turecký útočník přitom jedinou brankou rozhodl poslední utkání proti Sochaux, která jeho mužstvo udržela v kontaktu s nejužší špičkou Ligue 1.

O speciální zápas se bude jednat pro Fabiena Lemoineho. Čtyřiadvacetiletý záložník v létě vyměnil dres Rennes právě za ten saint-étiennský a zatím se mu v novém působišti poměrně daří. Podle něj je ale jediným cílem ASSE vylepšit nepříliš vydařenou loňskou sezonu, kdy jeho tým skončil až na desáté příčce. A to se zatím zeleno-bílým poměrně daří.

Osmé místo sice nemusí vypadat jako žádný trhák, ztráta tří bodů na pohárové příčky ale rozhodně beznadějně nevypadá. "Zatím se nám letos vcelku daří, ale žádné speciální cíle jsme si nevytyčili. Z tohoto pohledu na nás není vyvíjen žádný tlak," pochvaluje si letní posila, která má na svém kontě již sedmnáct ligových startů.

"Myslím, že ambice Rennes přeci jen leží o něco výše než ty naše, ale my se chceme zaměřit pouze na to, abychom sezonu zakončili lépe než loni a skončili alespoň do osmého místa," dodal Lemoine, jenž nechyběl u předchozího vzájemného duelu obou celků. Ten skončil nerozhodně 1:1.

Rennes je ale letos o něco silnější na venkovních stadionech; z dvanácti utkání zvítězilo hned šestkrát a ve venkovní tabulce mu po Paris Saint-Germain a Lille patří třetí pozice.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Ebondo, Mignot, Marchial, Ghoulam - Nicolita, Lemoine, Clement, Gradel - Kitambala, Aubameyang
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Costil - Foulquier, Mangane, Kana-Biyik, Theopile-Catherine - Doumbia, M'Vila - Pitroipa, Feret, Brahimi - Erdinc
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 2.95 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Paris Saint-Germain - Montpellier HSC  (neděle 21:00)
Jasný šlágr čtyřiadvacátého kola, ne-li celé jarní sezony. Možná rozhodující bitva o titul. Vedoucí Paris Saint-Germain vyzve v Parc des Princes svého nejvytrvalejšího pronásledovatele - Montpellier.

Ještě ani jednou Paris Saint-Germain pod Carlem Ancelotti výrazně neklopýtlo. Přestože úplně první zápas italskému kouči úplně podle představ nevyšel; v rámci Coupe de France se tehdejší lídr Ligue 1 možná až příliš nadřel na upocené vítězství 2:1 nad amatéry z Locminé. Od té doby si ale příznivci pařížského celku nemají na co stěžovat.

V lize pod Ancelottim stále nenašli přemožitele, body ztratili pouze jednou. To když jejich našlapanou ofenzivu v minulém kole dokázala zastavit kompaktní obrana Nice, tým z Azurového pobřeží tak nakonec bral bod za bezbrankovou remízu. Jediný bod tak od sebe dělí tyto dva dnešní soupeře.

Pařížské ale stále může hřát úspěch v Coupe de France. V průběhu týdne se jim podařilo postoupit již do čtvrtfinále Francouzského poháru, jedinou branku osmifinálového duelu s Dijonem vstřelil záložník Nené. "Ano, je to pro nás rozhodující týden. Nejprve utkání s Dijonem a nyní Montpellier," prohlásil natvrdo střelec letošních patnácti branek.

"Dnešní zápas s naším přímým konkurentem je rozhodujícím soubojem o titul a my hrajeme před vlastními diváky," neschovával se za plané řeči Nené. "Montpellier hraje senzační fotbal. Mají vyrovnaný a velmi silný kádr, především co se týče defenzivy. Mají potřebnou kvalitu na to, aby mohli hrát o titul, což ostatně každý víkend potvrzují."

"Momentálně jsou to naši největší konkurenti, takže to pro nás bude opravdu velice důležitý duel. Jednoduše je nesmíme nechat hrát, především nesmíme dopustit, aby se míč dostával k Olivieru Giroudovi. To je fantastický útočník. Musíme je napadat, ale zároveň hru kontrolovat a udržet vyváženou," objasňoval taktiku pro důležitý zápas. "Myslím, že si sem jedou pro vítězství. Nemají co ztratit."

A to možná opravdu nemají, především, podíváme-li se na senzační montpellierskou jízdu pohledem z minulé sezony. V té totiž MHSC skončili až na čtrnácté pozici, od sestupu ho dělily pouhé tři body. Letos se však pohybuje na dočista jiných pozicích a čtyři vítězství v řadě mu dopomohly k průběžnému, senzačnímu druhému místo. Třetí Lille na něj přitom ztrácí již jedenáct bodů.

Manažer René Girard však s prohlášením Neného nesouhlasí: "Po pohledu na tabulku každému dojde, že to je velice zvláštní a důležité utkání. Média tomuto duelu věnovala obrovskou pozornost, jako by se jednalo zápas v rámci nějakého evropského poháru. Bude to ten nejtěžší zápas. Ale během těchto devadesáti minut se nerozhodne, kdo získá titul a kdo si zahraje pouze Ligue mistrů."

Montpellier přitom svému soupeři má co oplácet. Na konci září to totiž bylo Paris Saint-Germain, které po poměrně jasném výsledku 3:0 vyloupilo svatostánek MHSC. Dvakrát se přitom prosadil záložník Javier Pastore. Právě tento klíčový středopolař Paris SG se po měsíční absenci pravděpodobně vrátí do sestavy, následovat ho bude i Siaka Tiéné, jenž reprezentoval Pobřeží slonoviny na Africkém poháru národů.

Domácím bude kvůli zraněnému kolenu chybět záložník Geoffrey Dernis, do středu obrany by se ale po zdravotních problémech mohl vrátit Hilton.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Biševac, Alex, Sakho, Maxwell - Motta, Matuidi, Sissoko - Menez, Nené, Gameiro
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Bocaly, Yanga-Mbiwa, Hilton, Bedimo - Saihi, Estrada, Camara, Belhanda - Utaka, Giroud
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Sochaux - AJ Auxerre  (sobota 19:00)
První proti druhému. Obyčejně jedno z nejsledovanějších utkání ve Francii. Tento zápas k podobným ale nepatří. První od konce, Sochaux, totiž na svém stadionu v důležitém souboji o udržení vyzve předposlední Auxerre.

Jediný bod od sebe nyní dělí oba celky. Sochaux, které na samém chvostu tabulky pomalu rve všechny chlupy zajišťující záchranu, jich na svém kontě momentálně má pouze devatenáct. Tedy o tři méně, než by k opuštění sestupových pozic potřebovalo. K dohnání náskoku svého dnešního soupeře, případně k jeho smazání a konečnému vytvoření náskoku vlastního, tak má domácí mužstvo dostatečnou motivaci.

O pouhé "dostatečné motivaci" ale nemůže mluvit Charlie Davies, pětadvacetiletý útočník sochauxských lvů, který se po dvou a půl letech vrátil do sestavy svého kmenového týmu. Bývalého amerického reprezentanta postihla v polovině října roku 2010 vážná autonehoda, při níž zahynul jeho spolujezdec. Sám hráč se nyní po 28 měsících dokázal vrátit do nejvyšší francouzské ligy, v minulém kole odehrál posledních dvanáct minut proti Rennes.

"Opravdu tvrdě jsem trénoval. Velmi tvrdě jsem na sobě pracoval. Věděl jsem, že svou šanci jednou dostanu, pouze jsem si nebyl jistý, kdy to bude. Když jsem viděl, že mě trenér pro ten zápas nominoval, byl jsem opravdu rozrušený. Zároveň ale na všechno připravený. Před zápasem ke mně přišli všichni spoluhráči a pogratulovali mi, což pro mě udělalo všechno ještě mnohem speciálnějším," svěřoval se pro oficiální stránky Davies.

"Trenér mi jednoduše řekl, abych šel na hřiště a pomohl týmu. Pomohlo mi to co se týče sebevědomí, i když to bylo pouze na pár minut. Pomyslel jsem si: ‚Wow, můžu být v této lize ještě úspěšný‘. Mým dalším cílem je zahrát si proti Auxerre a snad nastřádat o něco více minut, případně dokonce vstřelit branku. Bylo by fantastické, kdybychom získali tři body," zamyslel se Davies, kterému se ale obnovená premiéra v dresu Sochaux - alespoň co se výsledku týče - příliš nepovedla.

Rennes totiž před vlastními diváky zvítězilo poměrem 1:0, jedinou branku vstřelil Mevlüt Erdinc, a Sochaux tak zůstalo na poslední pozici. Bodejť by ne: na ligové vítězství čeká již od šestého listopadu! Nedaří se mu ani před vlastními diváky, pouhých jedenáct získaných bodů z deseti zápasů, tři vítězství, dvě remízy... Pouze Caen je na tom letos doma hůř.

Domácí se ale stále mohou utěšovat venkovní bilancí Auxerre. Ta totiž přesně kopíruje umístění jeho dnešního soupeře v tabulce domácí: tedy místo předposlední. Svěřenci Laurenta Fourniera jsou mimo vlastní stadion stále bez vítězství, na své konto si připsali pouze čtyři remízy. Narozdíl od gardy Mehmeda Baždareviće se ale AJA daří alespoň před vlastními fanoušky. Z posledních šesti zápasů prohrálo pouze dvakrát, ve stejném poměru se pak rozdělily remízy a vítězství.

Domácím dnes navíc s jistotou nepomůže útočník Modibo Maiga, který se na Africkém poháru národů nakazil malárií. V nominaci ho nahradil Cedric Bakambu.
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Cros - Sauget, Perquis, Mouykolo, Corchia - Banana - Boudebouz, Camara - Martin - Privat, Butin
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Dudka, Boly, Grichting, Berthod - Ndinga, Mandjeck, Chafni - Segbefia, Oliech, Sahar
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 2.95 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AC Ajaccio - Stade Brestois  (sobota 19:00)
Jedno z těch méně lákavých, avšak o to důležitějších klání bude k vidění od sedmi hodin na Korsice. Domácí Ajaccio, které po těsné prohře s Montpellierem sedí jen dva body nad sestupovou zónou, bude chtít slušné formy před vlastním publikem využít tentokrát proti Brestu, jenž dál čeká na venkovní výhru.

Už jen tři další francouzské prvoligové celky čekají na onen premiérový triumf z cest; a popravdě mnoho statistik nenasvědčuje tomu, že by dnes bretaňský celek měl své prokletí zlomit. Koneckonců na Stade François Coty dosud naplno nebodoval - ani jednou ze čtyř pokusů -, ačkoliv tedy nyní půjde o první měření sil těchto mužstev na inkriminované půdě v rámci elitní společnosti. Doteď se tu v rámci Ligue 2 hned třikrát urodila remíza, přičemž právě nerozhodný výsledek se dá předvídat i tentokrát; vždyť letošním "fetišem" Brestu je plichta v poměru 1:1 (na Korsice uhraná v letech 2009 a 2008), kterou letos klub z departementu Finistère vyválčil již čtyřikrát.

Navíc krom toho, že bretonští válečníci nepatří k bůhvíjakým dobyvatelům a mnohem raději mimo svůj domov sbírají body po jednotkách (šest remíz), třetí nejhorší "pán domácí" z Ajaccia se před dobře známým publikem osměluje. Neporažen tu je od samotného začátku prosince ve třech po sobě jdoucích zápasech, přičemž minulý neúspěch s vedoucím Montpellierem utnul korsickou šňůru šesti utkání bez prohry (z toho čtyři výhry!). I proto se rázem o ACA nedá hovořit jako o dvorním kandidátovi sestupu, leč ho záchranářské boje samozřejmě budou zajímat i ve zbytku sezony.

"Bod ze zápasu s Dijonem se nejevil pravděpodobně, ale nakonec je dílem naší odvahy a sebeobětování," vrací se k minulému kolu trenér Brestu Alex Dupont, který zřejmě až do konce sezony bude využívat služeb Tomáše Mičoly. Jeho tým nyní živí alespoň pětibodový náskok na sestupující trojku, což zní poměrně slibně. "Odhalený týmový duch mi dal důvod věřit v budoucnost, ale pořád to bude složité," nehodlá nicméně dřímat na vavřínech rodák z válkou proslaveného města Dunkerque.

Ten samozřejmě ani v tomto kole nebude moci zmíněného Mičolu nasadit, neboť jeho problémy s kolenem přetrvávají - český legionář je tedy dále členem dlouhého, dnes desetičlenného seznamu všelijak indisponovaných bretoňských mužů. Doma takto zůstávají například Hartock, Ayite, Bigné, Ba, Apanga nebo minule vyloučený Jemaa. Dobrou zprávou na druhou stranu musí být návrat Ben Basata do nominace.
AC Ajaccio - pravděpodobná sestava:
Ochoa - F. Diawara, Medjani, Poulard, Saad (Bouhours) - Mostefa, Pierazzi - André, Cavalli, Tibéri - Eduardo
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Elana - Baysse, Martial, Zébina, Coulibaly (Gentiletti) - Khaled, Ewolo, Guidileye, Lesoimier - Grougi, Ben Basat
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 2.90 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SM Caen - Évian Thonon Gaillard  (sobota 19:00)
Oba dva sousedé v tabulce - Cean i Évian Thonon Gaillard - se můžou ještě více vzdálit sestupovému pásmu. Společně na něj ztrácí shodně tři body. Případná výhra by je tak katapultovala ještě blíže směrem ke středu tabulky. Především domácí celek by rád navázal na poslední senzační vítězství na půdě Lyonu.

Jak Cean, tak Évian si nic nepřipouští. Budou to právě oni, kdo se poperou o záchranu. A i když se nyní nacházejí na příjemné čtrnácté, respektive třinácté příčce, dolní polovina tabulky je tak vyrovnaná, že během několika kol může být vše jinak. A možná že právě tenhle duel může hrát v konečném účtování velkou roli.

Oba týmy mají ale oproti jiným týmům jednu výhodu. Na kontě mají totiž o jeden odehraný zápas méně. Přičemž Évian naposledy neodehrál utkání s Marseille kvůli mrazivému počasí. Hosty navíc nyní čeká velmi důležitá série. Po Cean doma přivítá Nancy a 10. března rovněž před vlastními fanoušky také poslední Sochaux.

"Zápas s Cean není prozatím nijak rozhodující," utěšoval hostující záložník Cédric Barbosa, zároveň ale varoval. "Jenže pro následující střetnutí s Nancy nebo Sochaux má to s Cean velkou váhu. Právě s těmi přece budeme hrát o záchranu. Ve skutečnosti budou stále více přibývat ty zápasy, ve kterých budeme muset vyhrát."

SMC má kromě získaných tří bodů přímo příšernou formu. Z předchozích osmi kol dokázal vytěžit pouze dva body. "Jen čtyři až tři body nás dělí od záchrany," říkal dále Barbosa. "Vždy jsem slyšel, že v boji o záchranu je důležité, jak zahrajete doma. Naštěstí se nám právě tyhle zápasy zatím povedly," zakončil.
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Thébaux - Vandam, Sorbon, Heurtaux, Montaroup - Hamouma, Seube, Proment, Bulot - Frau, Nabab
Évian TG - pravděpodobná sestava:
Andersen - Dja Djedjé, Mongongu, Cambon, Ehret - Govou, Rabiu, Poulsen, Tié Bi, Barbosa - Sagbo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.20 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Lorient - Lille OSC  (sobota 19:00)
Semifinalista Coupe de la Ligue z Lorientu se výsledky v posledních čtyřech kolech pomalu a jistě pasuje na remízového krále francouzské nejvyšší soutěže; především ale od 27. listopadu nepoznal chuť ligového vítězství. A kdy jindy se zpátky naladit na veselou notu než doma proti relativně oblíbenému soupeři z Lille?

Les Dogues přitom nejenže v Bretani naplno bodovali jedinkrát z šesti pokusů na prvoligové půdě, navíc mají v zádech již třetí divokou a zároveň nevyhranou přestřelku v tomto ročníku, což psychiku každého mužstva musí řádně zatížit. Po prohře s Lyonem v Trophée des Champions poměrem 4:5 a předvánoční čtyřbrankové plichtě s Nice se Garciova parta v minulém kole nachomýtla do dalšího devítigólového thrilleru, který protentokrát strhlo na svou stranu Bordeaux.To potom 47letý lodivod mohl jen bezradně naříkat: "Kolik branek musíme nastřílet, abychom měli alespoň bod?"

"Bylo tu hodně věcí, které se mi líbily, světlé body. Obrátit stav z 1:4 na 4:4 není žádný malicherný počin," snažil se sice někdejší kouč Dijonu hledat pozitiva, vzápětí ale stejně skončil u výtek směřovaných na přemíru individuálních chyb, přičemž ta poslední vedla v 93. minutě k potupnému pátému inkasovanému gólu, navíc z kopačky ještě vloni zaměstnance Lille, Ludovica Obraniaka.

Jak už každopádně bylo naznačeno, žádná veselice se nekoná ani v táboře Lorientu. Ten má za sebou hned čtyři remízy s celky od 14. příčky dolů - ty poslední dvě dokonce uhrané s aktuálně nejhoršími týmy soutěže, alespoň co se tabulkového postavení týče; a tu vůbec nejčerstvější ke všemu zachraňovanou až v 90. minutě. "Odstartovali jsme bídně, a i když jsme měli balon hodně na kopačkách, nebyli jsme nebezpeční," soptil po utkání Christian Gourcuff, jehož tým si už může po strmém poklesu výkonnosti v zimních měsících o nějakých pohárových ambicích nechat leda tak zdát.

Ne tak samozřejmě Lille, které díky klopýtnutí Lyonu a odloženému klání Marseille dál přetrvává alespoň na třetí příčce. Pokud nicméně chce zůstat v boji o titul, je třeba pro to udělat více: a to tak, že přemoci lorientského ducha minulosti a vzpomenout si třeba na to, kterak se na úplném severu Francie Gourcuffova eskadra trápila loni (výprask 3:6). Dnes se každopádně o takové repete budou Les Dogues opět pokoušet bez dlouhodobě zraněného dua Baša-De Melo.

Na druhé straně barikády nešťastný návrat do tréninkového cyklu prodělal Wesley Lautoa, jenž znovu přišel k úrazu a na marodce tedy doplní duo se zkušenostmi z Arsenalu Sunu-Aliadiere i Sigamaryho Diarru. V trestu se po nedávném vyloučení ocitla brankářská jednička Lorientu, Fabien Audard, kterou asi stejně jako při utkání s Auxerre zastoupí mladík Lecomte.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Gassama, Ecuele Manga, Lautoa, Mareque - Jouffre, Romao, Mvuemba, Monnet-Paquet - Emeghara, Douniama
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Cetto (Béria), Chedjou, Béria (Digne) - Balmont, Mavuba, Gueye (Pedretti) - J.Cole, Roux, Hazard
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.40 - 3.00 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dijon FCO - OGC Nice  (sobota 19:00)
Možný důležitý souboj o záchranu proti sobě svedou Dijon a Nice. Nováček soutěže totiž během uplynulých třech kol získal jen jeden bod a od sestupového pásma ho dělí jen tři body. A právě Nice je na osmnáctém místě přesně o tenhle počet za ním. Hosté jsou povzbuzeni o poslední uhranou bezbrankovou remízu s vedoucím PSG.

Trošku paradoxně se i domácí celek s pařížským klubem utkal jen tři dny poté v rámci Coupe de France. Nicméně neuspěl. Jediná branka Neneho z 15. minuty rozhodla o postupu soupeře do čtvrtfinále. Dijon jinak naposledy v Ligue 1 ztratil vítězství v Brestu v samotném závěru. Osudnou mu byla vyrovnávací trefa Gentlettiho na 1:1.

Les Aiglons během uplynulých dvou kol dali jasně najevo, že se v nejvyšší soutěží udržet chtějí. Kromě získaného bodu s PSG také remizovali 1:1 na půdě rozjetého Ajaccia. "Proti PSG jsme hráli dobře. Na to, že jsme v tabulce až osmnáctí," měl radost záložník David Hellebuyck. "Pokud bychom takto hráli vždy, jsme vítězi pořád."

Dijon před vlastními fanoušky vyhrál čtyřikrát, ale pětkrát také prohrál. "Pokud se budeme chtít v Ligue 1 udržet, musíme předvádět ty výkony jako proti PSG. Naše mužstvo je dobré a je tu dobrá parta," dodával Helleybuck. "Jsme schopni se dostat z potíží. Pro tuto chvíli je zbytečné dívat se dopředu. Hlavní je udržet Ligue 1."

OGC má přitom před sebou v nejbližší době důležitá klání s Cean, Nancy nebo v Sochaux. "Říká se, že musíte být připraveni dobře na každé utkání. A to my musíme udělat v dalších patnácti, které nám zbývají," uvedl Helleybuck. "Další zápasy jsou velmi důležité. A my potřebujeme ukázat, že o záchranu stojíme."
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Reynet - Varrault, Souprayen, Méité, Diabaté - Guerbert, Corgnet, Kakuta, Sankharé, Bauthéac - Thil
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Clerc, Gomis, Civelli, Monzón - Grandin, Abriel, Digard, Anin, Mounier - Moulongui
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.10 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Nancy-Lorraine - Toulouse FC  (sobota 19:00)
Docela odlišné postavení v tabulce, nicméně zcela totožné cíle i tužby doprovodí fotbalisty 15. Nancy a osmého Toulouse na Stade Marcel Picot. Mužstvo z Pyrenejí totiž do nového kalendářního roku vstupovalo jako jasný adept na poháry, teď už ale kontakt se špičkou pomalu ztrácí. Celek ze severovýchodu Francie pro změnu o teprve druhou výhru v šesti kolech zabojuje ve víru čistě záchranářských prací.

Nepříjemných 670 kilometrů urazí klub vyznávající fialovobílou kombinaci za Nancy-Lorraine, aby vyvrátil starou pravdu o tom, že mu bodování na hřištích soupeřů činí mimořádné potíže. Po novém roce se prohrálo v Paříži i v Bordeaux, poměrně jasně a o moc lepší to navíc nebylo ani na podzim 2011. Dnes se Toulouse může pyšnit jen dvěma tříbodovými lupy, přičemž od startu sezony z cizích kolbišť dovezlo pouhých 10 bodů z možných 33.

Naopak ASNL změna kalendářů zprvu prospívala: remíza s Lorientem a hlavně venkovní výhra na půdě Auxerre vytáhly 18. celek tabulky až na třináctou příčku. Po další plichtě s Rennes a nedávné porážce od Valenciennes se nicméně Nancy, spolu s dalšími třemi mančafty, dostalo do složité situace. Od třináctého do šestnáctého místa se rozprostírají 23bodoví účastníci letošního ročníku Ligue 1, přičemž všichni mají jenom tříbodový náskok na prvního sestupujícího.

Potřeba bodovat je tedy u Les Chardons evidentní; a dopomoci ke klíčovému zisku by možná ASNL mohla i tradičně nepříjemná umělá tráva, na níž se v sobotu večer bude hrát. Stejně tak ale i Sébastien Puygrenier, který se jakožto zkušený stoper vrací pod ruku trenérovi Fernandezovi. Naopak Moukandjo si pro naražené stehno nezahraje a v nominaci schází rovněž nedostupný Jeannot.

I v dnešním utkání se Toulouse bude muset obejít bez své největší hvězdy - Moussa Sissoko kvůli trestu chyběl už proti St. Etienne, kterému le Tef také nebylo schopné vstřelit branku. Poraněná pravačka potom ještě na trávník nepustí Akpu-Akpra, jehož nechal kouč Casanova pro teď odpočívat. Braaten bude nabírat kondičku i sebevědomí v rezervě.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Ndy Assembe - Sami, Andre Luiz, Puygrenier (Loties), Haïdara - S.Sané, Mangani, Karaboué, Lemaître - Niculae, Mollo
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Ahamada - Aurier, Congré, Abdennour, M’Bengue - E.Capoue, Braaten, Devaux, E.Didot, Tabanou - E.Rivière
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.95 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Olympique Marseille - Valenciennes FC  (sobota 21:00)
Jediný bod od Evropské ligy i Ligy mistrů se pohybuje Marseille. Svěřence Didiera Digarda dnes v dalším ze soubojů o evropské poháry čeká nevyzpytatelné Valenciennes.

Domácí mužstvo se ale v dnešním šlágru bude muset obejít bez útočníka Loica Rémyho, nejlepšího střelce týmu letošní sezony. Pětadvacetiletý útočník si totiž v minulém zápase v rámci Coupe de France přivodil zranění kolenní šlachy a svému týmu může chybět až tři týdny.

"Všichni víme, že to je velice kvalitní hráče, je pro nás opravdu důležitý. Nikdy není jednoduché ztratit takové hráče, protože před sebou máme několik těžkých utkání. Je to určitě ztráta pro celé mužstvo," vykládal záložník Mathieu Valbuena, který rovněž nechyběl u pohárového vítězství 3:1 nad amatéry z Bourg-Péronnas. Olympique se tak probojoval již do čtvrtfinále Francouzského poháru.

Marseille se ale i přes ztrátu Rémyho pokusí pokračovat v solidní formě z posledních zápasů. Kromě zmíněného pohárového vítězství nad Péronnasem se totiž Digardově gardě daří i v domácí soutěži. Naposledy Marseille prohrála 19. listopadu, podařily se jí i poslední tři náročná utkání.

Nejdříve poměrem 2:0 porazila Rennes, následně na předloňského mistra nestačil ani ten loňský z Lille, poslední utkání s Lyonem pak skončilo remízou 2:2. L’OM tak nyní chybí pouze bod, který by mu pomohl splnit cíl letošního ročníku: Liga mistrů. Teoreticky možný je také útok na příčku nejvyšší, vedoucí Paris Saint-Germain má nyní již "pouze" dvanáctibodový náskok.

Domácím ale v dnešním zápase bude chybět také další útočník, André-Pierre Gignac; nenastoupí ani záložník Stephane Mbia. Svou šanci by tak mohl dostat útočník z rezervy: Wesley Jobello. Více užitečný by ale Marseille možná mohl být Vincent Aboubakar, kanonýr Valenciennes, kterého se Olympiqueu v lednu téměř podařilo získat.

"Málem přestoupil k nám. Je ze stejné školy jako Nicolas N’Koulou. Stále je ještě velice mladý, ale je to již velice kvalitní fotbalista. Jeho útočný potenciál je neuvěřitelný a má před sebou skvělou budoucnost. Začíná se naplno prosazovat, patří k té nové, skvělé generaci kamerunských fotbalistů," objasnil celou situaci sportovní ředitel slavnějšího celku José Anigo okolo 20letého autora letošní pěti branek.

Také Aboubakar by měl pomoci Valenciennes navázat na solidní formu z posledních zápasů. Va’nnes vyhrálo nad Dijonem, v minulém utkání si díky pozdní brance Mamadoua Samassy poradilo také s Nancy, a v tabulce se tak vyšvihlo již na jedenáctou pozici. Oba soupeře od sebe dělí dvanáct bodů.

"Máme před sebou veliký zápas s Marseille, nesmíme se rekreovat. Víme, že musíme být skvěle připraveni a motivováni, aby se nám tu podařilo uspět. Chceme svou sérii prodloužit. Především nesmíme prohrát, jedině tak můžeme získat pozitivní výsledek," sdělil kouč Daniel Sanchez.

Tomu bude v dnešním zápase rovněž chybět útočník. Grégory Pujol má problémy se stehenním svalem.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Azpilicueta, Diawara, N'Koulou, Morel - Diarra, Cheyrou, Amalfitano, Valbuena - A. Ayew, Brandão
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Isimat Mirin, Gil, Bong - Cohade, Gomis, Camara, Kadir, Danic - Aboubakar
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.70 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain23155338:1950
2.Montpellier HSC23154445:2349
3.Lille OSC22109340:2639
4.Olympique Lyon23123837:2739
5.Stade Rennes23116633:2539
6.Olympique Marseille22108433:2138
7.AS Saint-Étienne22106625:2436
8.Toulouse FC2397722:2334
9.Girondins Bordeaux2389629:2733
10.FC Lorient2269722:2527
11.Valenciennes FC23751123:2626
12.Stade Brestois23413621:2225
13.Évian Thonon Gaillard2258929:3523
14.SM Caen22651126:3323
15.AS Nancy-Lorraine23581022:3023
16.Dijon FCO23651226:4223
17.AC Ajaccio23571125:4222
18.OGC Nice23481122:2620
19.AJ Auxerre22481029:3620
20.FC Sochaux22471122:3719

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (33)

Přidat komentář
smazaný uživatel

lille to dneska vyhraje

Reagovat
Langi

Lorient, Va’nnes go

Reagovat
Langi

a zítra samozřejmě Lyon a ideálně ještě Montpellier

Reagovat
Godwinson

Tedy, naštvali mě pěkně. Oficiálně měl být zápas PSG - Montpellier 18.2., takže jsem doufal, že to bude právě večerní televizní zápas. Takhle to zase budu honit po streamech s nejistým výsledkem. Ale teď koukám, že dnes na to Nova Sport kašle a pravděpodobně vysílá regionální mistrovský seniorů v kuličkách.

Budu doufat, že se zítra uvolí třeba Eurosport :)

Reagovat
smazaný uživatel

Nova Sport je tragická v tomhle. Tam už ani nemá smysl doufat, že něco budou dávat. Je vůbec nějaký program v TV, který dává pravidelně Ligue 1? Kromě těch francouzských samozřejmě.

Reagovat
Godwinson

Přesně tak. Co se týče té stanice, tak u nás nic. Vím, že občas běžel šlágr (naposled Marseille - Lyon) na Eurosportu, ale moc tomu tentokrát nevěřím.

Reagovat
smazaný uživatel

Na Eurosportu mi přijde, že zase dávají samý sjezd, slalom, skoky na lyžích, snooker a snowboarding . Holt asi zase budu odkázán na pofidérní stream...

Reagovat
Langi

nejlepší je že na Eurosportu většinou běž to samý co na ČT4 pokud se jedná o nějakej zimní sport ...já už si většinou vybírám na sportlemon.tv...většinou tam jsou i kvalitní streamy a neseká se to

Reagovat
smazaný uživatel

Česko prostě není zahraničnímu fotbalu země zaslíbená.

Reagovat
FC Porto FC

Je to hnus dřív tady bylo v TV hodně lig. PL měla třeba nova sport, L1 dávali taky na nova sport pravidelně, SA dávali na Sport 1,2 Portugalskou ligu se pokoušeli taky vysílat nova sport na ruskou ligu se taky podle mě nova sport už vykašlali jediný co de je Niozemská a Skotská a Španělská na Sport 1,2 a Německá na Eurosportu

Reagovat
Langi

ať žije Nova Sport...radši vysílaj měsíc starou Chelsea TV než by pustili jeden přímej přenos

Reagovat
smazaný uživatel

Tyjo, nějak jsem L1 nesledoval ale M´pellier válí

Reagovat
smazaný uživatel

OM - Va´nnes, viděl bych to na pohárový výsledek 3:1 (brandao 2x, cheyrou - camara)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

Bordeaux/OL J-1. Le groupe lyonnais : Lloris, Vercoutre, Dabo, Réveillère, Cissokho, Umtiti, B.Koné, Cris, S.Koné, Fofana, Gonalons, Källström, Pied, Bastos, Ederson, Lacazette, Briand, Lisandro, Gomis.

Reagovat
Godwinson

Kakuta jede :)

Reagovat
smazaný uživatel

nějak se mu v tom Dijonu daří...ze 2 zápasů 2 goly a asistenci,to neni špatný

Reagovat
smazaný uživatel

Luxusne foto

Reagovat
smazaný uživatel

Lloris, Réveillère, B.Koné, Umtiti, Dabo, Gonalons, Fofana, Källström, Lacazette, Bastos, Gomis.

Bez Lisandra? A záloha vypadá taky strašně kreativně

Reagovat
domingo

To je oficialni? Tak to asi upravim tip na jednicku :)

Na druhou stranu, ta sestava Bordeaux je taky vselijaka, no..

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel je, snad Källström najde někde svoje tvůrčí schopnosti...

Reagovat
domingo

Ta leva strana obrany je priserna a Kallstrom na AM bude legracni, na to se snad kouknu..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Bordeaux je dnes zválcuje!

Reagovat
smazaný uživatel

Nepodceňuj čtvrtého nejlepšího střelce Ligue 1 útočícího na zlatý míč. Dneska cítím, že ukáže něco ze svého umění a vytříbené techniky

Reagovat
domingo

Bez utoku?

Reagovat
Godwinson

Bez útoku hrají už pár zápasů a padá jim to A proti té dnešní obraně Lyonu by ho ani nemuseli potřebovat. :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že zálohu Gonalons-Fofana-Källström vidím naposledy. K tomu se přidá Gomis na hrotu a o zábavu je postaráno.

Reagovat
Langi

kdyby tam byl aspon Greniér místo dřevěnýho Kima

Reagovat
smazaný uživatel

To tam toho Lisandra nemohl dát hned do základu?

Reagovat
Godwinson

Demolice Rennes

Reagovat
Langi

Rémi ty už jdi taky někam...kolik zápasů nám ještě prohrajou ty tvoje čáry máry se sestavou?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele