LaLiga - preview 19. kola

03.01.2020, 08:39, aktualizováno 05.01.2020, 08:33
Previews
Real Sociedad se bude chtít dotáhnout k vedoucí čtveřici, k tomu ale potřebuje doma porazit Villarreal. Další nedělní program nabízí především souboje ze středu a spodní části tabulky. Granada hraje s Mallorcou, Alaves si to na domácím stadionu rozdá s Betisem a důležité utkání čeká Celtu Vigo, která nastoupí proti Osasuně...
Granada CF - RCD Mallorca  (neděle 12:00)
Pokud milujete španělský fotbal a máte v neděli kolem oběda čas, pak vás možná čeká výlet na Estadio Nuevo Los Cármenes. V Granadě se totiž odehraje duel 19. kola LaLigy a soupeřem domácího celku bude pověstná děravá obrana z Mallorky.

Granada rychle vystoupala vzhůru a o to větší pád ji potkává nyní. Za minulých deseti soutěžních duelů vyhrála jen třikrát, z toho jednou v Copa del Rey. Těsný postup přes Hospitalet ji ale zas tak moc těšit nemůže, protože herně nepřesvědčila a v LaLize se jí vůbec nedaří. V minulém kole těsně před Vánoci plynule navázala na porážku od Levante a prohrála i s Eibarem. Do jeho sítě se netrefila ani jednou a navíc dostala tři góly do vlastní sítě.

Pohled na tabulku by ale v jejím případě mohl přesto být mnohem horší. Granadě stále patří solidní 11. příčka se ztrátou pouhých dvou bodů na deváté Levante. Granada nesehrála s Mallorcou zase tak moc zápasů, přeci jen se oba týmy dost času míjely mezi první a druhou ligou. Z šesti doposud odehraných zápasů v novém tisíciletí Mallorca vyhrála jediný, dvakrát se radovala Granada.

Jen v jednom případě se diváci museli obejít bez branek a zkušený útočník Roberto Soldado doufá, že tentokrát se dočkají.

"Hrajeme na domácí půdě a to je pro nás vždycky trochu větší závazek. Víc nás to motivuje, abychom ukázali opravdu dobrou show a hrajeme v uvolněnějším tempu. Na minulý zápas chceme co nejrychleji zapomenout, protože se nám především v ofenzivní fázi vůbec nepovedl. Teď můžeme otočit list a do nového roku jít výhrou," přeje si Soldado.

Mallorca se ale nevzdá bez boje, o čemž už přesvědčila nejednoho soupeře. Tým, který je stále považovaný za jednoho z favoritů na brzký sestup, se nachází jen jeden bod od 18. Celty Vigo. V deseti minulých kláních se mu povedlo vyhrát jen dvakrát, z toho jen jednou v rámci LaLigy. S rokem 2019 se Mallorca rozloučila porážkou 0:2 od Sevilly, čímž protáhla čekání na ligovou výhru na pět duelů.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Silva - Carlos Neva, Germán, Duarte, Victor Diaz - Montoro, Herrera - Vadillo, Fernandez, Puertas - Soldado
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Reina - Lumor, Raíllo, Valjent, Gámez - Sevilla, Febas, Rodriguez - Lago Junior, Cucho Hernández, Kubo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.42 - 4.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Sociedad - Villarreal CF  (neděle 14:00)
Real Sociedad prožil bezpochyby skvělý podzim a před koncem roku se vyšplhal až na páté místo těsně za Atlético Madrid. Liga mistrů je vzdálená pouze bod, ale v Baskicku všichni vědí, že tento cíl je pořád daleko. Přiblížit se k němu mohou na Anoetě, kam zavítá Žlutá ponorka z Villarrealu.

Baskové se rozloučili se starým rokem 2019 divokou výhrou v Pamploně a na tento výsledek budou chtít doma navázat. Letos Anoeta není tak nedobytná, koneckonců Real Sociedad tu už ztratil ve čtyřech případech a loni dokonce doma s Villarrealem prohrál. To všechno však nemůže zabránit tomu, aby byl domácí tým pasován do role favorita.

Real Sociedad má o motivaci postaráno, bylo už řečeno, že na Ligu mistrů ztrácí pouze bod a určitě by se rád minimálně udržel na stávající pozici. Jednoduché to mít ale nebude, Villarreal platí za jedno z nejméně vyzpytatelných mužstev LaLigy.

Žlutá ponorka by se jistě ráda viděla mnohem výše, než na aktuálním desátém místě. Závěr roku ale fanouškům ukázal, že nic není ještě ztraceno. Remíza s Atléticem a výhry nad Sevillou a Getafe dodaly týmu sebevědomí a fanouškům velkou vlnu optimismu. Krom toho Žlutá ponorka postoupila i do dalších bojů Copa del Rey, před Vánocemi rozdrtila Comillas jasně 5:0.

Villarreal měl před koncem roku dobrou formu, ale dokáže na ní navázat? Výsledková kontinuita je jedním z problémů, se kterým se ambiciózní mužstvo potýká. Když hosté naposledy vyhráli dvě utkání v řadě, následovala šestizápasová série bez výhry.

Real Sociedad bude v roli mírnějšího favorita, kompletní však nebude. Zraněný je Asier Illarramendi a hned u trojice fotbalistů je start nejistý, jedná se o Davida Zurutuzu, Aritze Elustonda a Lucu Sangalliho. Beze ztrát se neobejde ani druhá strana, Bruna Soriana a Ramira Guerru do hry nepustí zranění.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Remiro - Monreal, Llorente, Zubeldia, Zaldua - Merino, Guevara, Ödegaard - Oyarzabal, José, Portu
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Gaspar, Albiol, Torres, Quintillá - Anguissa, Iborra, Trigueros - Chukwueze, Moreno, Gómez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 4.02 - 4.06
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo Alavés - Real Betis  (neděle 16:00)
V 19. kole španělské nejvyšší soutěže se utkají Deportivo Alavés a Real Betis. Zatímco domácí potřebovali přestávku jako sůl, hosté se nadechovali k zajímavé formě. Nový rok znamená pro oba nový začátek, avšak cíle zůstávají stejné. Mimochodem aktuální postavení Deportiva i Betisu rozhodně neodpovídají předsezónním cílům.

V Alavésu si konec roku velmi přáli, Deportivo totiž ve čtyřech zápasech ani jednou nevyhrálo a na závěr schytalo výprask od Barcelony. Poměrně jasně prohrálo i v Granadě a doma s o záchranu bojujícím Leganésem jenom remizovalo.

Baskové mají před sestupovými pozicemi pětibodový náskok, takže zatím mohou být relativně v klidu, ovšem pouze relativně. Deportivu by se proti Betisu výhra náramně hodila, loni však ve vzájemných soubojích ani jednou nevyhrálo. Nad Betisem doma dokonce vyhrálo naposledy v roce 2016.

Zatímco Alavés formou neoplýval, Betis byl na tom úplně jinak. Tři výhry v řadě podpořené remízou na Espanyolu daly fanouškům velký příslib. Je sice pravdou, že utkání s Atléticem Betis nezvládl, ovšem šlo teprve o druhou porážku za posledních osm kol.

Andalusané se tak přiblížili středu ligové tabulky, odkud to k evropským pohárům není zas tak daleko. Betis má určitě na to hrát o vyšší příčky, koneckonců to byl jeho předsezonní cíl. Kouč Rubi doufá, že jeho tým na závěr roku naváže a z Mendizorrotzy si odveze tři body.

Deportivo se bude muset obejít pouze bez Tomáse Piny, zbytek kádru je pak plně k dispozici. O něco více starostí má kouč Rubi, který nebude moci nasadit Williama Carvalha, Juanmiho a Alfonza Pedrazu.
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Duarte, Laguardia, Ely, Navarro - Rioja, García, Wakaso, Vidal - Joselu, Pérez
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Robles - Mandi, Feddal, Bartra - Emerson, Guardado, Canales, Moreno - Joaquín, Morón, Fékir
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.82 - 3.28 - 2.74
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celta Vigo - CA Osasuna  (neděle 21:00)
Celta Vigo se stále potácí u dna tabulky LaLigy a své postavení se pokusí vylepšit v prvním utkání roku 2020. Otočit list za negativními výsledky minulých měsíců může doma, kam se v neděli pozdě večer chystá Osasuna Pamplona.

Galicijská pýcha se potácí v problémech. Tým, který byl zvyklý předvádět kvalitní a efektivní fotbal, kterým bavil fanoušky, se stále nemůže vyhrabat ze dna. Před startem 19. kola mu patří až 18. místo se 14 body na kontě. A velké potíže má zejména kvůli malé produktivitě. Doposud totiž dal jen 15 branek, což je třetí nejnižší číslo v lize.

Ve třech minulých kolech nejvyšší španělské ligy sice Celta Vigo vstřelila pět branek, ale k dobrým výsledkům jí ani to nepomohlo. Po vyhraném pohárovém utkání v Copa del Rey se totiž opět vrátila k porážce. Nad Levante sice na jeho půdě velmi rychle vedla po trefě Iaga Aspase, jenže střídající hráči pomohli domácímu týmu otočit nepříznivý výsledek. Celta si proto odvezla prohru 1:3 a všechny body přenechala domácímu týmu.

Že by se mohl mnohem víc prosazovat, to ví mladý útočník Santi Mina. "Klub do mě vložil hodně důvěry a já jsem tu proto, abych mu ji splácel. Vím, že moje sezona se zatím nevyvíjí tak, jak bych si přál. Dal jsem jen jeden gól a to je na takové množství šancí prostě málo. Musím ještě hodně pracovat, abych byl platným hráčem a abych svému týmu pomohl. Věřím, že svou smůlu brzy protrhnu."

Proti Osasuně by se mu to mohlo podařit, protože Celta s ní dlouhodobě umí hrát. Za posledních dvacet let s ní prohrála jen čtyřikrát, naposledy před téměř sedmi lety.

Teď se navíc ani Osasuně nedaří. Tým z Pamplony sice skvěle začal a pohyboval se v první polovině tabulky, jenže poslední týdny upadá. Minulých deset ligových zápasů mu přineslo výhru jen třikrát a jinak se trápí. V posledních dvou duelech minulého roku dostala Osasuna šest branek a minule byl proti La Realu vyloučen Facundo Roncaglia, který proto nedělní duel vynechá.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Blanco - Olaza, Aidoo, Costas, Mallo - Lobotka, Okay - Pione Sisto, Denis Suárez, Rafinha - Iago Aspas
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Herrera - Estupiñán, Aridane, David Garcia, Nacho Vidal - R. Garcia, Brašanac, Oier, Roberto Torres - Adrian, Chimy Ávila
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.50 - 3.78
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valencia CF - SD Eibar  (sobota 13:00)
Je to asi hodně překvapivé, ale v posledních měsících a letech se Valencii v boji proti Eibaru vůbec nedaří. Netopýři se pokusí vylepšit vzájemnou bilanci už v sobotu odpoledne, kdy se Eibar dostaví na Mestallu.

Paradoxně je to Eibar, kterému se v poslední době zápasy s Valencií dařily na jedničku. Už jsou to téměř čtyři roky od doby, co ho Valencia porazila naposledy. Od té doby se Eibaru daří umazávat rozdíly mezi oběma týmy a od Netopýrů si pravidelně bere minimálně bod. V dubnu minulého roku, při jejich posledním setkání, z toho bylo pěkné drama. Eibar dlouho hrál s Valencií bez branek, až ve 3. minutě nastavení rozhodl jedinou trefou Charles.

Eibar v aktuální formě ale nepředstavuje pro Valencii tak velkou hrozbu. V posledních deseti soutěžních duelech se mu totiž povedlo vyhrát jen čtyřikrát a marně čeká na nějakou delší sérii výher. Na konci roku mu hodně pomohlo pohárové utkání Copa del Rey proti Logroñésu, do jehož sítě se Eibar trefil hned pětkrát. Možná i díky tomu zvládl suverénně poslední utkání s Granadou. S tou si poradil rozdílem tří branek a čistým kontem.

Přesto je to ale spíš ojedinělý případ v jinak nepříjemné podzimní části. Po jejím skončení se Eibar nalézá až na 16. místě s náskokem pěti bodů na pád do propasti. To jeho sobotní sok se nalézá na mnohem uspokojivějším osmém místě s pohodlnými osmadvaceti body na kontě. Na šestou příčku a s ním spojené předkolo Evropské ligy ztrácí Valencia jen dva body a trochu lepší skóre.

Což vzhledem k bídnému a hodně roztěkanému úvodu do sezony vůbec není špatná bilance. Netopýři navíc prošli skupinou Ligy mistrů a v nabité konkurenci se jim dokonce povedlo udržet první příčku. LaLiga také není špatně rozehraná, třebaže poslední kolo muselo Valencii hodně mrzet. V něm totiž pouze remizovala s Realem Valladolid a za to mohla být ještě ráda. Konečnou branku na 1:1 totiž vsítila až v nastavení, kdy se prosadil Manuel Vallejo.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Cillessen - Gayá, Paulista, Garay, Wass - Parejo, Coquelin, Soler - Ferran Torres, Gameiro, Rodrigo
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Dmitrović - Cote, Bigas, Paulo, Tejero - Inui, Edu Expósito, Escalante, Pedro León - Enrich, Charles
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.07 - 5.58
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Real Madrid  (sobota 16:00)
Když se řekne madridské derby, asi si představíte souboje nesmiřitelných rivalů Atlética a Realu. Jen třináct kilometrů od hlavní metropole je ale Getafe, které se rovněž hlásí o slovo v kolonce madridských týmů. A na své půdě chce potvrdit, že se mu poslední dobou velmi daří.

Obdobně jako například Leganés je i Getafe klubem z předměstí slavného hlavního města. K němu má velmi blízko také geograficky, neboť je dělí jen nějakých 13 kilometrů. Getafe jako město s téměř 180 tisíci obyvateli je velmi významnou industriální oblastí, které se daří zachovávat si svou nepostradatelnost pomocí mnoha firem a továren. Poslední dobou se ale do popředí začíná dostávat také místní fotbalový klub, Getafe CF.

Jeho cesta na vrchol (rozuměj do první ligy) byla hodně trnitá a dlouhá. Od svého založení v roce 1983 se Getafe muselo dostat přes regionální úrovně soutěží a několikrát se potýkalo s finančními potížemi. Ty s definitivní platností vyřešila společnost Royal Emirates Group of Companies, která klub koupila v roce 2011. Tou dobou už mělo Getafe za sebou dvě finále v Copa del Rey a také už bylo účastníkem Poháru UEFA, což byla doposud nejvýraznější stopa v historii Getafe.

Současnost by mohla být neméně růžová, protože Getafe se opět dere nahoru a stále se mu daří udržovat si minimální odstup dokonce od příček znamenajících Ligu mistrů. V Evropské lize splnilo svou kvótu na maximum a postoupilo z druhého místa náročné skupiny, v LaLize se mu daří ještě lépe. Aktuálně je totiž na skvělém šestém místě s tím, že na Ligu mistrů ztrácí jen dva body.

A mohlo být ještě mnohem líp, kdyby v posledním utkání minulého roku dokázalo Getafe alespoň skórovat. To mu ale nevyšlo a naopak se muselo sklonit před efektivnějším Villarrealem. V utkání byl navíc vyloučen Mathías Olivera, kterého se proto duel s Realem týkat nebude.

Zkušený útočník Jaime Mata ale věří, že jeho tým může slavného soka překvapit. "V podobných zápasech záleží vždycky na tom, jestli nás soupeř podcení a jestli neuděláme chyby. Pokud se jim vyhneme a budeme plnit pokyny našeho trenéra, pak s trochou štěstí můžeme uhrát dobrý výsledek. Musíme ale ukázat srdce a odvahu," míní sedmigólový střelec.

Střílení branek v Realu, týmu s ultraofenzivní pověstí, také trochu ustalo. Už ve třech posledních kolech nedal Real víc než jednu branku, dvakrát vyšel střelecky naprázdno. Minulá remíza s Bilbaem navíc měla dohru v podobně náskoku Barcelony, která svému soupeři odskočila na rozdíl dvou bodů. Pro Real hovoří mimo jiné fakt, že Getafe se ze stadionu Santiaga Bernabéua vracelo jako vítěz naposledy před dvanácti lety a od té doby se vede domácím jasně lépe.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Soria - Nyom, Cabrera, Djené, Damian Suarez - Cucurella, Maksimović, Arambarri, Jason - Mata, Molina
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Marcelo, Militao, Varane, Carvajal - Kroos, Casemiro, Modrić - Isco, Benzema, Bale
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.34 - 3.59 - 1.94
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Levante UD  (sobota 18:30)
Atlético zakončilo rok 2019 dvěma výhrami v řadě a to ho vyneslo opět na čtvrtou příčku. Colchoneros ale chtějí ještě výš a další body by si rádi vzali od Levante. To je ale velmi nebezpečným soupeřem a výhry se na jeho kontě také utěšeně kupí.

Trenér Diego Simeone musí hodně přemýšlet, jak dát svému týmu opět šťávu a energii, kterou se jeho Atlético často vyznačovalo. V letošní sezoně se to Rojiblancos totiž vůbec nedaří. Z dříve favorizovaného týmu na boj o druhé místo je celek, který až příliš často klopýtá a jehož hra je často jen nerozhodným stínem minulých úspěchů. A asi by byla chyba házet to všechno jen na odchod Antoina Griezmanna, po němž v útoku zůstala prostě příliš velká díra.

Ale pravdou je, že Atlético dalo zatím jen 20 branek, což je za 18 odehraných zápasů prostě málo. To i jeho sobotní soupeř, Levante, dalo o pět branek víc. V ofenzivě to Atletlům zkrátka skřípe a mladíček Félix, ať je jakkoli chce talentovaný, to sám nevytrhne. Poslední dobou se však přeci jen začalo Colchoneros blýskat na lepší časy.

Po sérii čtyř zápasů, v nichž dali jen jednu branku dohromady, se jim poslední tři duely povedly nadmíru. Ve všech dali alespoň dvě branky a všechny tři zápasy Atlético vyhrálo. Těsně před Vánoci si Simeoneho tým poradil s Realem Betis a děkovat za to mohl právě dvěma útočníkům - Moratovi s Correou. Závěrečné snížení ze strany domácích už mnoho věcí neřešilo a Atlético si uchovalo čtvrtou příčku.

A právě Ángel Correa, autor dvou letošních branek, před utkáním s Levante zmínil: "Jsme si moc dobře vědomi toho, že se nám vepředu nedaří tak jako dřív. Naše kombinace nejsou tak rychlé a sebevědomé jako dřív, postrádáme trochu více elegance. Jsem si ale jistý, že se to postupně zlepší a my se budeme tabulkou posunovat nahoru," přeje si mladý útočník.

S Levante by se to Atléticu mohlo dařit a to i díky domácímu prostředí. Na domácí půdě totiž Atlético s Levante prohrálo naposledy v říjnu 2006, samozřejmě ještě na starém stadionu Vincenteho Calderona. Z posledních pěti soutěžních duelů s Levante Atlético vyhrálo třikrát a nedělalo mu problémy nasázet soupeři třeba i pět branek za jedno utkání. Něčemu takovému by se Levante přirozeně rádo vyhnulo.

A nemá k tomu špatné předpoklady. Poslední tři duely byly z jeho strany velmi povedené a Levante všechny tři vyhrálo. Dohromady v nich dalo deset branek, což je více než slušná bilance. Naposledy díky dvěma brankám Rogera dokázalo otočit nepříznivě se vyvíjející duel s Celtou Vigo a vyhrálo 3:1. Prozatím se tak může pyšnit devátou příčkou LaLigy.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Trippier, Gimenez, Felipe, Lodi - Saúl, Herrera, Thomas, Koke - Félix, Morata
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Fernández - Toño García, Postigo, Cabaco, Miramón - Bardhi, Campaña, Radoja, Rochina - Morales, Roger
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.39 - 14.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - FC Barcelona  (sobota 21:00)
Dovolte mi na začátek takovou kontrolní otázku. Zda-li pak víte, jaké je v historii španělského fotbalu to nejčastěji hrané lokální derby? Pokud nevíte, pak jste v tomto preview správně. Jedná se totiž právě o derbi barceloní, tedy duel FC Barcelona a RCD Espanyolu. Poprvé se tento duel hrál v roce 1929 a skončil těsným vítězstvím domácích Blaugranas. Od té doby uplynulo už 90 let a třebaže se jedná o nejčastěji hrané derby, zároveň je to derby nejméně vyvážené.

Když bychom počítali i neoficiální nebo dnes již zaniklé soutěže, pak se oba kluby postavily proti sobě už ve 298 případech. Navrch má jednoznačně Barcelona, která se stala vítězem už sto šestašedesátkrát. Espanyol si naproti tomu připsal jen 72 výher. A jen velký hazardér by teď vsadil barák na to, že se mu poštěstí právě teď.

Espanyol, možná i pro svou aktuální účast v evropských pohárech, jen těžko chytá dech v domácí soutěži. Jeho nekvalitní a nepříliš široký kádr sice nečekaně snadno prošel základní skupinou Evropské ligy a může se těšit na jarní část, ale je otázka, kam upře svou pozornost. V domácí lize totiž není horšího týmu a fanoušci oprávněně bijí na poplach. Espanyol je stále až na posledním místě a na 17. Mallorcu mu schází pět bodů.

I proto vedení sáhlo k dramatické změně. Kromě posilování, které naznačilo, odvolalo trenéra Pabla Machína. Espanyol se má pokusit za každou cenu zachránit Abelardo Fernández, charismatický trenér se záchranářskými zkušenostmi. A Abelarda čeká hodně ostrý křest na lavičce Espanyolu.

Toho si je holohlavý taktik vědom velmi dobře. "Samozřejmě je hodně náročné poznat tým přes svátky a jako první se postavit proti Barceloně. Derby je v Katalánsku tradičně hodně atraktivní a dramatické, na což se musíme připravit. Naše situace není zrovna ideální a my se s ní nemůžeme spokojit. Espanyol je tým, který si zaslouží hrát mnohem výš. A já doufám, že mu k tomu pomohu."

Espanyol dal do této chvíle jen 12 branek a 34 jich dostal, což je mimo jiné nejhorší číslo v lize. Barcelona naopak opět spouští tradiční ofenzivní kolotoč, který nasázel už úchvatných 47 branek. V obraně sice Blaugranas za nejlepšími týmy trochu zaostávají, ale přesto jim to stačí na první příčku.

Po dvou remízách v řadě, do nichž se mimo jiné počítá také odložené El Clásico s Realem Madrid, se Barceloně povedlo minulé kolo. V něm si poradila s Alavésem, kterému bez milosti nasázela čtyři branky. A protože Real Madrid v konkurenčním boji remizoval, má Barcelona před derby náskok dvou bodů na druhou příčku. Nejlepším střelcem derby je přirozeně Messi, který dal dohromady už 25 přesných zásahů.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Lopez - Pedrosa, Calero, David Lopez, J. Lopez - Dídac Vila, Darder, Roca, Melendo - Calleri, Wu Lei
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Ter Stegen - Semedo, Lenglet, Piqué, Alba - De Jong, Busquets, Rakitić - Messi, Suárez, Griezmann
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.85 - 5.63 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Valladolid - CD Leganés  (pátek 19:00)
Pátečního programu 19. kola LaLigy se účastní celkem čtyři týmy. Jako první se do sebe pustí domácí Real Valladolid a Leganés, kterým jde o hodně. Především hosté by rádi navázali na poslední dva úspěšné duely a konečně opustili sestupové příčky.

To se totiž Leganésu zatím stále nedaří. Leganés sídlí až na předposledním místě a jeho vyhlídky na záchranu jsou stále spíš depresivní. Přesto je na jeho výkonech patrné zlepšení. Už ve čtyřech posledních duelech v rámci všech soutěží totiž Leganés neprohrál. Kromě vítězství nad FC Andorra a s tím spojeným postupem v rámci Copa del Rey se mu povedlo především minulé kolo, které bylo životně důležité.

Leganés totiž sehrál poslední duel minulého roku s posledním týmem tabulky a pokud by s Espanyolem prohrál, dost by riskoval pád na poslední místo. Jenže Leganésu se povedlo jednak neinkasovat ani jednu branku, ale především díky zásahům Braithwaita s En-Nesayrim vyhrát nad Espanyolem a zvýšit svůj náskok na tři body. Od sedmnácté Mallorky nyní dělí Leganés jen dva body.

V jeho prospěch hrají také minulé duely s Realem Valladolid. Ty se totiž zcela jednoznačně odvíjejí právě v režii Leganésu. V pěti posledních duelech Leganés vždycky vyhrál a dvakrát se mu dokonce povedlo dát soupeři čtyři branky. Poslední domácí vítězství na Estadio José Zorrilla si naopak Real Valladolid připsal ještě ve druhé lize, psalo se datum 3. května 2015.

Současná forma Realu Valladolid také nedává domácím fanouškům moc důvodů k optimismu. Real Valladolid se trápí herně i výsledkově a za posledních deset ligových duelů se mu povedlo vyhrát jen dvakrát.

Minulé kolo pro něj také nebylo něčím příjemným. Real Valladolid sice parádně vedl nad favorizovanou Valencií, když se sedm minut před koncem prosadil Sergi Guardiola, jenže ve čtvrté a poslední minutě nastavení srovnal na konečných 1:1 Manuel Vallejo. Nepovedený závěr může Real Valladolid označit za zklamání, které mu nepomohlo odpíchnout se dál od 14. místa. Real Valladolid se i díky tomu stále potácí těsně nad propastí.
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Masip - Martinez, Salisu, Olivas, Moyano - Villa, San Emeterio, Joaquin, Hervías - Sandro, Sergi Guardiola
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Kevin Rodrigues, Silva, Awaziem, Omeruo, Rosales - Óscar Rodríguez, Pérez, Roque Mesa - Braithwaite, En-Nesyri
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.90 - 2.91 - 2.98
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sevilla FC - Athletic Bilbao  (pátek 21:00)
Domácí Sevilla bude mít v pátek večer vekou výhodu domácího prostředí, kam ve šlágru kola zavítá Athletic Bilbao. Sevilla si ale musí dát velký pozor na parádně fungující obranu soupeře, která je v celé lize tou druhou nejlepší.

Španělská LaLiga rozhodně není známá jako výspa defenzivního fotbalu a padá zde dost branek. V tuto chvíli se jen třem týmům povedlo srazit inkasované branky pod číslo 15. Na prvním místě je to Atlético, které zatím dostalo jen 11 branek. A o pouhou branku navíc dovolilo svým soupeřům duo Real Madrid - Athletic Bilbao. Baskický celek se pokusí nezvyšovat své inkasované branky v páteční předehrávce 19. kola, kdy se dostaví na stadion Ramón Sánchez Pizjuán.

Zde se mu ale moc nedaří. Za posledních dvacet let vzájemných soubojů se mu jen ve třech případech stalo, že odjíždělo se třemi body v kapse, naposled pak v lednu minulého roku po pohárovém duelu Copa del Rey. Jeho aktuální forma navíc slibuje hodně námahy při tipování, protože o nějaké ustálené výkonnosti nemlže být ani řeč.

Bilbao v deseti posledních ligových duelech vyhrálo jen čtyřikrát a ve stejném počtu utkání si rozdělilo body se soupeřem. Stále sice usiluje o pohárovou Evropu, ale při jeho chabé výdrži to není moc pravděpodobné. Po postupu v poháru se Bilbau povedlo ubránit střelce Realu Madrid a v minulém kole si s ním rozdělilo body. I díky tomu je Bilbao už na sedmém místě se ztrátou dvou bodů na Evropskou ligu.

Sevilla bude velmi nepříjemným soupeřem. Tým vedený trenérem Julenem Lopeteguim se s pomocí velmi dobrých výkonů vyhoupl už na třetí místo a dál vesele pronásleduje Real Madrid na místě druhém. Od něj dělí andaluský celek jen tři body, takže boj o druhou příčku rozhodně bude ještě hodně zajímavou událostí.

Sevilla zakončila skupinovou fázi Evropské ligy porážkou od APOELu a následně přidala další bodovou ztrátu v duelu s Villarrealem. Dokázala se ale vzchopit a postoupila v Copa del Rey přes Bergantiños po těsné výhře 1:0. Minulé kolo už bylo z jejího pohledu o něco lepší a Sevilla dokázala dát dvě branky Mallorce, aniž by na její půdě inkasovala.

Zkušený veterán Éver Banega ale ví, že po pauze bude náročné naskočit do rytmu. "V pátek nás čeká velmi náročné utkání. A to i proto, že máme za sebou delší pauzu, při které logicky vypadnete z rytmu. Minulý rok jsme zakončili ve velkém stylu a povedlo se nám dosáhnout dílčích cílů, ale teď bude důležité, jak odstartujeme rok nový. Bilbau se dávají góly hodně těžko, takže to od nás bude vyžadovat dostatek trpělivosti a taky snahy neustále si hledat cesty ke vstřelení branky."
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Escudero, Diego Carlos, Carrico, Jesus Navas - Jordán, Fernando, Banega - Nolito, De Jong, Ocampos
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Simón - Yuri, Martinez, Yeray, Capa - Beñat, Dani Garcia - Cordoba, R. García, Muniain - Williams
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.79 - 6.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona18123347:2139
2.Real Madrid18107133:1237
3.Sevilla FC18104423:1734
4.Atlético Madrid1888220:1132
5.Real Sociedad1894532:2331
6.Getafe CF1886426:1730
7.Athletic Bilbao1877419:1228
8.Valencia CF1877428:2528
9.Levante UD1882825:2726
10.Villarreal CF1874731:2525
11.Granada CF1873824:2524
12.CA Osasuna1858525:2423
13.Real Betis1865725:3123
14.Real Valladolid1848615:2120
15.Deportivo Alavés1854919:2819
16.SD Eibar1854918:2819
17.RCD Mallorca18431118:3215
18.Celta Vigo18351015:2814
19.CD Leganés18341114:2813
20.Espanyol Barcelona18241212:3410

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (483)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele