LaLiga - preview 1. kola

16.08.2019, 08:49, aktualizováno 18.08.2019, 09:24
Previews
Posledních osm týmů dnes odstartuje novou sezonu španělské nejvyšší soutěže. Atlético i přes změny spřádá další plány na boj o příčky nejvyšší a na úvod ho čeká derby proti Getafe. Obměněná Sevilla cestuje na půdu Espanyolu, Alavés se střetne s Levante a ambiciózní Betis je favoritem souboje s Valladolidem...
Deportivo Alavés - Levante UD  (neděle 17:00)
Levante v minulé sezoně jen těsně uniklo sestupu a pokusí se letos ukázat víc kvality. Jeho první zastávka se odehraje na Estadio Mendizorrotza v Alavésu. Tomu se nepovedla koncovka posledního ročníku a na domácí půdě bude chtít odstartovat lépe.

Alavés byl dlouho příjemným překvapením pro nejednoho znalce LaLigy, neboť v první polovině sahal po pohárech. Chvíli se ocital i na čtvrtém místě a vypadalo to, že bude velké hráče hodně prohánět. Nakonec ze snu o pohárech nic nebylo, protože po propadu formy se Deportivo usídlilo až na konečném 11. místě.

Aby se to týmu trenéra Garitana nestalo znovu, byl Depor hodně aktivní v přebudovávání kádru a jeho přípravě na novou sezonu. Do týmu přibyli hráči jako Lucas Pérez, Joselu, Pere Pons nebo Aleix Vidal, kteří mají shodný apetit po základní jedenáctce a mohli by Deportivu hodně pomoct. Především od Péreze si trenér Asier Garitano hodně slibuje.

"Je to pro nás velká posila, o kterou jsme hodně stáli a snažili se ji získat už dlouho. Sledovali jsme jeho výkony a je to typologicky hráč přesně pro nás. Jsem moc rád, že se vedení povedlo jej získat, protože nám Lucas svými zkušenostmi i uměním hodně pomůže. Jsem přesvědčen, že do nové sezony můžeme jít s nadšením a očekáváním dobrého ročníku," míní Garitano.

Do zápasu domácí nemohou využít služeb zraněného Burguie a kromě něj má menší zdravotní potíže také Victor Laguardia. Levante má jen jednoho zraněného hráče, kterým je Cheick Doukouré. Do základní sestavy by se měl podívat Oscar Duarte, který nedávno přišel z Realu Sociedad.

Hosté se zachránili v podstatě až během posledních pěti zápasů loňského ročníku. V nich prohráli jen jednou a připsali si deset bodů. Tentokrát by moc rádi vkročili do sezony lépe, jenže zrovna soupeř jako Deportivo pro ně není nejlepším odrazovým můstkem. Levante se totiž za posledních 15 let z jeho trávníku nevracelo jako vítěz ani jednou a celkově jej porazilo jen při jedné příležitosti.
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Martin, Ely, Maripan, Duarte - Aleix, Pere Pons, Pina, Rioja - Lucas Pérez, Joselu
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Fernandez - Coke, Duarte, Vezo, Toño - Vukčević, Campaña, Hernani, Bardhi - Morales - Roger
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.56 - 3.29 - 3.04
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Sevilla FC  (neděle 19:00)
Velkou obměnou prošla v letní přestávce Sevilla. Po návratu sportovního ředitele Monchiho se v Andalusii změnilo snad všechno. Nový sportovní ředitel, nový trenér a noví hráči. Sevilla je zkrátka nová a jak to Los Rojiblancos půjde ukáže už první kolo na půdě nevyzpytatelného Espanyolu. Také Katalánci v létě kupovali i prodávali a na rozdíl od Sevilly už zasáhli do čtyřech soutěžních utkání Evropské ligy.

Sevilla zažila velké zemětřesení a po příchodu staronového sportovního ředitele Monchiho vyměnila snad vše, co šlo. Novým trenérem se stal Julen Lopetegui, který na sebe negativně upozornil na lavičce španělské reprezentace a posléze Realu Madrid a následně začali do sevillského celku putovat noví a noví hráči. Přišli Óliver Torres, Fernando, Reguillón, Koundé, Ocampos, Luuk de Jong, Joan Jordán, Gudelj, Dabur nebo naposledy Rony Lopes. Opačný směrem, tedy ze Sevilly, putovali Promes, Silva, Vidal, Mesa, Mercado, Sarabia nebo Ben Yedder.

Předsezonní příprava ukázala, že by nový tým mohl dobře šlapat, Lopeteguiho svěřenci dokázali porazit vítěze Ligy mistrů FC Liverpool, ale až ostré soutěžní klání ukáže, jak na tom Los Rojiblancos skutečně jsou. Sevillu čeká těžké první kolo na půdě katalánského Espanyolu, který v létě rovněž zaznamenal klíčové změny.

Podobně jako Sevilla má i Espanyol nového trenéra. Betis z klubu vykoupil Rubiho a na lavičku usedl David Gallego. Ten už ale nebude mít k dispozici loňské opory Hermosa a Borju Iglesiase. Prvně jmenovaný zamířil do Atlética Madrid, druhý posílil Betis. Nejvýraznější posilou Periquitos je křídelník Matías Vargas z Vélezu Sarsfield.

Seville se na El-Pratu poměrně daří. V minulé i předminulé sezoně tu vyhrála aniž by inkasovala, ale vzhledem k velkým změnám v jejím kádru se očekává o dost těžší zápas. Espanyol chce hrát nahoře, rád by se znovu zapojil do bojů o evropské poháry, ale bez Iglesiase či Hermosa to bude složité. Katalánský celek navíc čeká boj na vice frontách, pokud úspěšně zvládne kvalifikaci Evropské ligy.

Dosud Espanyol zasáhl do čtyřech zápasů a všechny bez problémů vyhrál. Nejprve vyřadil Stjarnan a poté i švýcarský Luzern. Právě herní praxe i domácí prostředí by měly hrát Espanyolu do karet.

Espanyol bude v prvním kole bez Pabla Piattiho i Davida Lópeze. Seville zase nepomůže tvůrce Éver Banega.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
López - Pedrosa, L.López, Naldo, J.López - Vargas, Roca, Darder, Melendo - Ferreyra, Lei
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Navas, Koundé, Carrico, Escudero - Torres, Fernando, Jordán - Ocampos, Jong, Haddadi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.08 - 3.39 - 2.47
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Betis - Real Valladolid  (neděle 21:00)
Ve stínu korupční aféry vstupuje do nového ročníku Real Valladolid, jehož hlavním ambicí je klidná záchrana. Hned na úvod to však Pucelanos nebudou mít jednoduché, Betis chce hrát letos vysoko a dobrý začátek, zvláště v domácím prostředí, je důležitým předpokladem. Betis se sice před sezonou rozloučil s Giovanim Lo Celsem, zato však přivedl zajímavé akvizice Borju Iglesiase nebo někdejšího kapitána Lyonu Nabila Fékira. Změnou prošel i trenérský post a ligovou premiéru si odbude kouč Rubi.

V Andalusii bylo léto hodně zajímavé a královský klub se nakonec musel rozloučit s Giovanim Lo Celsem. Argentinský záložník zažil v Betisu hodně povedenou sezonu a nakonec se rozhodl odejít do týmu finalisty Ligy mistrů Tottenhamu Hotspur. Vedení klubu však v žádném případě nezahálelo a přivedlo hodně zajímavé posily Pedrazu, Juanmiho, Emersona, Borju Iglesiase nebo Nabila Fékira z francouzského Lyonu. Změnou prošel i trenérský post a Quiqueho Sétiena nahradil Rubi.

Betis chce letos hrát o poháry a nejlépe ze všeho o první čtyřku. Loni mu start do sezony vůbec nevyšel, před vlastními diváky prohrál zahajovací kolo s Levante ostudně 0:3. Nyní stadion Benita Villamarína očekává lepší výsledek, koneckonců Betis bude proti Valladolidu favoritem, přestože loni domácí zápas překvapivě prohrál. Výhru Valladolidu zařídil jedinou brankou Antoňito.

Valladolid se minulou sezonu jen tak tak zachránil a letos by si rád zajistil záchranu s o poznání větším předstihem. Více než nadcházející sezona se ve Valladolidu propírá sázkařská aféra, do které se klub prostřednictvím některých hráčů namočil. Podle policejních odposlechů mělo dojít k ovlivnění zápasu mezi Valladolidem a Valencií.

Pucelanos se snaží plně koncentrovat na nadcházející zápas na půdě Betisu, kde se jim s výjimkou loňského roku vůbec nedaří. Zmíněná výhra 1:0 je totiž v celé historii vzájemných zápasů ojedinělá.

Sevillský celek je, zdá se, v kompletním složení, což úplně neplatí o Valladolidu. Kouč Sergio bude s jistotou postrádat Luismiho i Oscára Plaňa.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Robles - Pedraza, Bartra, Sidnei, Emerson - Carvalho, Kaptoum - Joaquín, Canales, Fékir - Juanmi
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Masip - Antoňito, Fernandez, Olivas, Nacho - Plaňo, Alcaraz, Míchel, Villa - Guardiola, Ramírez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 3.88 - 5.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Getafe CF  (neděle 22:00)
Výrazně pozměněné Atlético Madrid rozjede novou sezonu malým městským derby proti Getafe a jak si Simeoneho tým povede, je prozatím otázkou. Atlético nemělo vůbec špatnou přípravu, největší rivalové z Realu by mohli vyprávět, ale soutěžní zápas je přeci jenom něco docela jiného. Los Colchoneros znovu hodlají nahánět Barcelonu a hrát důležitou roli v Evropě, jak ligový debut proti loni pátému Getafe zvládnou?

Diego Simeone je u kormidla Atletů už přes sedm let, což z něj činí služebně nejvěrnějšího kouče ze současných lodivodů v LaLize, ale ještě nikdy se nestalo, aby jeho kádr doznal takového zemětřesení jako letos v létě. Atlético už v dřívějších sezonách pouštělo své elitní střelce do jiných klubů, ale tentokrát odešlo hned několik výrazných tváří. Tou největší je bezesporu Antoine Griezmann, který přestoupil do konkurenční Barcelony. Dalšími odchozími jsou dlouholetý šéf obrany Diego Godín (Inter), Lucas Hernández (Bayern), Filipe Luís (Flamengo), Rodri (Manchester City) nebo Juanfran (Sao Paolo).

Atlético muselo logicky některé hráče přivést a největší pozornost vyvolal přestup talentovaného Portugalce Joãa Félixe, který do Madridu dorazil z Benfiky Lisabon za úctyhodných 126 milionů eur. Félix není jedinou posilou z Benfiky, Simeone si dále přivedl i útočníka Ivana Šaponjiće. Dalšími příchozími jsou Mario Hermoso s Espanyolu nebo Kieran Trippier z Tottenhamu Hotspur.

Los Colchoneros se na úvod soutěže musí popasovat s Getafe a i přes odchody opor si v přípravě nevedli vůbec špatně a porazit dokázali velikány jako Juventus nebo Real Madrid. Městského rivala dokonce zesměšnili sedmi brankami. Dobrou formu bude chtít Simeone vidět i proti Getafe, se kterými mají Colchoneros výrazně lepší vzájemnou bilanci. Getafe naposledy porazilo Atlety v roce 2011! Atlético vyhrálo deset zápasů v řadě a tři body se očekávají i na samotném startu nové sezony.

"Postavíme se soupeři, který měl fantastickou sezonu a navíc má trenéra, který od vás hodně vyžaduje. Zítra to bude těžký zápas, úplně jiný, než ty které jsme hráli před sezonou a to kvůli vlastnostem soupeře, které má v ofenzívě," varoval populární "Cholo" Simeone.

Vzájemná bilance sice Getafe nesvědčí, na druhou stranu Azulones nemají co ztratit a i když v minulé sezoně s Atléticem prohráli, nakonec si v celkovém kontextu vedli skvěle a až v posledních kolech přišli o možnost zahrát si Ligu mistrů. Zopakovat páté místo bude pro celý tým včetně trenéra Pepeho Bordaláse tvrdým oříškem.

Getafe nijak zvlášť neoslabilo, ale ani neposílilo, takže Bordalás má pro sezonu 2019/2020 takřka totožný tým. Je otázkou, zdali ještě do Anglie nepřestoupí Dakonam Djené, o jehož služby má zájem Leicester City.

Co se týče absencí, Atléticu nepomohou Vršaljko a potrestaní Correa s Diegem Costou. Ángel Correa je navíc stále spojován s případným odchodem do AC Milán. Getafe bude postrádat Ndiayeho, Antunese a Portilla.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Lodi, Giménez, Savić, Trippier - Lemar, Llorente, Ňíguez, Koke - Félix, Morata
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Soria - Suárez, Dakonam, Cabrera, García - Nyom, Maksimović, Arambarri, Cucurella - Mata, Molina
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Real Madrid  (sobota 17:00)
Sobotní program 1. kola nejvyšší španělské ligy nabídne hned na úvod další hvězdné hráče. Do Viga totiž zavítá Real Madrid, kterému v přípravě zatím forma zas tak moc nepřála. Napraví si reputaci proti domácí Celtě?

Real Madrid pokračuje v novém cyklu, který má již od konce minulé sezony zaštiťovat Zinedine Zidane. Francouzský elegán patří k nejlepším trenérům současnosti a s Realem mu to dlouhodobě vycházelo. Šéfování slavného celku dostal na starosti podruhé ještě v minulé sezoně, ale teprve nyní se může opravdu mluvit o novém začátku. Královský klub totiž dostal nový kabát.

Doposud Real utratil za pět hráčů už více než 300 milionů eur, takže Zidanem požadovaná přestavba probíhá naplno. A nákladným investicím stále ještě nemusí být konec. Bělostný dres budou nově oblékat hvězdy jako Eden Hazard, Luka Jović nebo Éder Militão, k nimž se přidávají také Rodrygo s Ferlandem Mendym. S nimi chce trenér Zidane dosáhnout na svůj cíl.

"Naší prioritou pro tento rok je LaLiga. To pro mě byla vždycky ta nejvyšší meta, protože v lize je titul nejtěžší ze všeho. Žádné ostatní soutěže, do kterých zasáhneme, samozřejmě nehodláme podceňovat, ale liga musí být naší prioritou. Důležité bude, jaké poučení si vezmeme z naší předsezónní přípravy. Chceme ve Vigu začít výhrou a pak v nich pokračovat až do konce," sdělil Zidane v rozhovoru pro deník Marca.

Real má co napravovat, neboť poslední ligový ročník se mu hrubě nepovedl. Doposud se v historii Realu povedlo jen sedmi mužům na lavičce, že by vyhráli alespoň dva ligové tituly a Zidane mezi ně zatím nepatří. Pořád ale královskému klubu patří primát v tom, že nikdo nevyhrál ligu tolikrát (33krát).

Poslední dobou se mu to ale tolik nedaří a už osmkrát v posledních jedenácti ročnících slavila katalánská Barcelona. Stále častěji se navíc ke slovu dostává Atlético Madrid, které i letos solidně posílilo. To všechno si Celta velmi dobře uvědomuje - v soubojích s Realem nikdy nebyla favoritem.

V rámci ligy vyhrála Celta nad Bílým baletem na domácí půdě stadionu Balaídos naposledy v roce 2014. Teď se v bojích s ním bude muset obejít bez zraněných hráčů jako Yokuslu, Yuncá, Mina nebo Álvaréz. Realu budou scházet Hazard, Mendy a Asensio s Rodrygem.

Celta Vigo má taky v nadcházejícím ročníku co napravovat, protože její poslední 16. místo rozhodně fanoušky nepotěšilo. Zkušený trenér Fran Escriba si ke zlepšení výsledků vytipoval mnoho posil a prozatím dostal třeba Santiho Minu, Papeho Cheikha nebo největší investici, barcelonského záložníka Denise Suáreze. A tím vedení nehodlá končit, takže projekt Celty by opět mohl být hodně ambiciózní.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Blanco - Mallo, Aidoo, Araujo, Olaza - Méndez, Lobotka, Beltran, Denis Suárez - Iago Aspas, Gabriel Fernande
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Varane, Sergio Ramos, Militao - Carvajal, Modrić, Casemiro, Kroos, Marcelo - Isco, Benzema
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.97 - 4.28 - 1.69
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valencia CF - Real Sociedad  (sobota 19:00)
Valencia zakončila minulou sezonu tím nejlepším možným způsobem, když po jedenácti letech opět vyhrála španělský pohár. První opravdu ostré utkání v nové sezoně je na programu už v sobotu v podvečer, kdy se na Mestalle objeví Real Sociedad.

Trenér Marcelino si po skončení sezony mohl klidně říct, že teď už viděl všechno, že už ho nic nepřekvapí. A možná by měl pravdu. První polovina loňské sezony totiž Valencii naprosto nevycházela a podle mnoha zdrojů neměl Marcelino daleko k vyhazovu. Vedení mu ale dalo dostatek šancí a prostoru, za což se mu zkušený taktik vrchovatou měrou odvděčil. Valencia vyhrála Copa del Rey, když si ve finále poradila s Barcelonou, a ještě k tomu se kvalifikovala do Ligy mistrů!

Od té doby se kádr Netopýrů hodně změnil. Přišli noví hráči jako Eliaquim Mangala, Jaume Costa, Jasper Cillessen nebo především útočník Maxi Gómez, jenž vyšel vedení klubu na 50 milionů eur. A jeho góly budou hodně potřeba, neboť v klubu už nejsou ofenzivní tahouni jako Santi Mina nebo naposledy také Rodrigo.

Trenér Marcelino je přesto přesvědčen, že si s mnoha změnami jeho tým postupně poradí. "Samozřejmě to bude velká změna, jako vždycky, když odejdou velcí hráči. O to větší výzva to ale je a já mám výzvy rád. Věřím, že se postupem času dokážeme sehrát dostatečně a že jsme přes léto posílili. Naším cílem pořád zůstává Liga mistrů," dodal zkušený taktik Los Che.

Do základu by měl od prvních minut poslat novou akvizici v podobě Gómeze, který se zřejmě postaví vedle Kevina Gameira. Na lavičce náhradníků nebude Álvaro Medrán, který laboruje se zraněním. Kromě Medrána potkal stejný osud také Lee Kang-Ina.

První start za Real Sociedad si mezi třemi tyčemi nejspíš připíše muž, který má za sebou hodně zajímavý přesun. Brankář Álex Remiro totiž do San Sebastianu přišel z týmu konkurenčního rivala, Athleticu Bilbao. Jinak ale Real Sociedad posiloval především v útoku. Z Girony koupil veterána Portua a z Dortmundu mladou pušku Alexandera Isaka.

Velkou posilou a kreativním mozkem celého Realu Sociedad by pak v sezoně měl být zejména mladý talent Martin Ødegaard, který zde hostuje z Realu Madrid. Hosté budou v utkání prvního kola postrádat také několik tváří a zejména duo Asier Illarramendi - Willian José se zřejmě nestihne uzdravit. Kromě nich schází také Mobido Sagnan.

La Real toho s Netopýry na jejich půdě sehrál už poměrně dost, ale že by se mu nějak zvlášť dařilo, to se říct nedá. Od roku 2000 vyhrál ve Valencii jen pět ligových klání, což se bude snažit napravit.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Cillessen - Piccini, Garay, Gabriel, Jaume Costa - Carlos Soler, Coquelin, Kondogbia, Guedes - Gameiro, Maxi Gómez
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Remiro - Zaldua, Zubeldia, Le Normand, Aihen - Merino, Illaramendi, Ødegaard - Januzaj, Willian José, Oyarzabal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.79 - 5.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RCD Mallorca - SD Eibar  (sobota 20:00)
Na scénu nejvyšší španělské soutěže se vrací RCD Mallorca, která se v prvním kole střetne s Eibarem. Los Bermellones hráli první ligu naposledy v ročníku 2012/2013, tedy v době, kdy se jejich soupeř nacházel ve třetí lize. Oba celky od té doby nabraly opačný směr, Mallorca se propadla o dvě soutěže níže, zatímco Eibar se postupně usadil v LaLize. Po všemožných peripetiích a především loňské skvělé sezoně ze strany ostrovanů se mohou týmy spolu konečně utkat.

Postup Mallorcy znovu mezi výkvět Španělska zasluhuje velký obdiv. Ještě před dvěma lety byl tým ponížen sestupem do třetí ligy a teprve minulou sezony se coby nováček vrátil o stupínek výše. Už ve třetí lize se ujal kormidla kouč Vicente Moreno a v LaLize2 s Los Bermellones obsadil "až" páté místo. To stačilo na play-off, ve kterém Mallorca na cestě za postupem vyšachovala Albacete a zejména Deportivo La Coruňa. Na Riazoru Morenovi hoši prohráli 0:2, aby v odvetě zvítězili tříbrankovým rozdílem a dokonali senzační postup.

Hned po postupu se vedení vložilo do shánění nových posil a na Estadio Iberostar přivedlo Valjenta, Budimira, Trajkovskiho, Agbenyena, Alegríu, srbské hráče Zlatanoviće se Sedlarem a především z francouzské Remeše útočníka Pabla Chavarríu. V LaLize tak bude bojovat o poznání jiný tým, než ten který vybojoval postup, byť základní kostra zůstává včetně střelce Laga Júniora. Cílem Mallorcy bude v první sezoně po postupu především záchrana, dosáhne na ní?

Ne Estadio Iberostar zavítá v prvním kole Eibar, který loni skončil na bezpečném dvanáctém místě a stejný výsledek by byl úspěchem i tentokrát. Baskům velmi pomohlo pravidelné sbírání bodů, vždyť nejdelší série ligových porážek se zastavila na čísle 2. Tři porážky v řadě je něco, co Mendilibarův tým nepoznal.

Eibar v létě ztratil Joana Jordána, který Baskicko vyměnil za Andalusii, konkrétně Sevillu. Na druhou stranu přišli Tejero, Yriarte, Bigas, Edu Expósito nebo Takashi Inu, takže Azulgranas by měli být ještě silnější.

José Luis Mendilibar bude pro první kolo postrádat Papeho Diopa a Coteho, oba mají blíže nespecifikované zdravotní problémy. Ztráty hlásí i domácí strana, Aridai Cabrera i Toni Prats jsou zranění, zatímco Marc Pedraza je v trestu. Nejistý je i start Josepha Seňého.
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Paunović - Agbenyenu, Raíllo, Valjent, Sastre - Sevilla, Baba, Febas - Júnior, Budimir, Rodríguez
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Dmitrović - Correa, Arbilla, Ramis, Tejero - León, Expósito, Escalante, Orellana - García, Enrich
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.99 - 3.22 - 2.64
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CD Leganés - CA Osasuna  (sobota 21:00)
Sobotní večer bude patřit dvěma zápasům od devíti hodin a právě tehdy je naplánován výkop pro dalšího nováčka první ligy. Tím je Osasuna, která zahájí svou dlouhou a náročnou pouť za setrváním mezi elitou na půdě Leganésu.

Leganés má za sebou poměrně povedenou sezonu, přestože v závěru už mu evidentně docházely síly. I přesto se dokázal udržet na sympatickém 13. místě s dostatečně velkým náskokem na sestupovou propast a starosti s ní spojené. V novém ročníku by se klub z dvousettisícového města poblíž Madridu rád uchytil ještě výš.

S účastí v první lize nemají Okurky, jak se klubu přezdívá, moc zkušeností. Fungují v ní teprve od sezony 2015/2016. To Osasuna je poměrně známým účastníkem elitního uskupení, protože založena byla už v roce 1920 a do druhé ligy padá spíše ve výjimečných případech.

Leganés byl přes léto hodně aktivním týmem na přestupovém trhu a přivedl do týmu hned 13 nových hráčů. Jediným hráčem, který nebude pro první utkání nového ročníku k dispozici, je zkušený útočník Alexander Szymanowski. Hosté mají na opačné straně mnohem větší potíže, neboť na jejich marodce teď jsou Pérez, García, Barja, Rubén nebo López.

Oba týmy se už několikrát spolu utkaly a šťastnějším byla ve větším případě střetů Osasuna. Ta vyhrála třikrát, jednou remizovala a dvakrát odcházela poražena. Zajímavostí v jejich boji je to, že ještě nikdy za posledních 20 let nevyhrál hostující tým.

Teď je na Osasuně, aby se to na Estadio Municipal de Butarque pokusila proti zkušenějšímu soupeři zlomit. K dobru pro ni je její forma, se kterou druhou ligu vyhrála. Za 42 zápasů nastřádala 87 bodů a prohrála jen sedmkrát. Tým trenéra Jagoby Arrasateho se přes léto taky hodně změnil a zavítali do něj zkušení hráči jako Facundo Roncaglia, Raúl Navas, Darko Brašanac nebo Robert Ibaňez s Ezequielem Ávilou. A zkušenosti se v boji o záchranu hodí vždycky.
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Silva, Siovas, Bustinza, Rodrigo Tarín, Rosales - Óscar Rodríguez, Pérez, Eraso - Braithwaite, En-Nesyri
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Ruben - Estupiñán, Aridane, David García, Nacho Vidal - Oier, Brašanac - Chimy Ávila, García, Roberto Torres - Cardona
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.92 - 3.22 - 5.11
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Granada CF  (sobota 21:00)
Pro Granadu si los nenachystal vůbec nic snadného. Hned na úvod nového ročníku totiž nováček ligy jede na Estadio de la Cerámica, kde se pokusí zaskočit velmi kvalitního soupeře. Villarreal totiž opět cílí na evropské poháry.

Villarreal má za sebou poměrně smolnou a bídnou sezonu, na kterou by určitě nejradši co nejdřív zapomněl. Ambiciózní tým, který jsme byli zvyklí vídat v pohárové blízkosti a který uměl ofenzivní hrou zaskočit nejednoho známějšího soka, skončil až na 14. místě! A ještě z toho byly solidní nervy, protože mezi ním a sedmnáctou Celtou Vigo panoval rozdíl jen tří bodů. V rámci sezony vedení odvolalo trenéra Calleju, kterého o dva měsíce později znovu přijalo zpět.

Podobné nervy by trenér Javier Calleja už nechtěl zažít. Že by se ale vedení nějak zvlášť snažilo sehnat mu správné hráče, o které by se jeho systém mohl opřít, to se rozhodně říct nedalo. Po odchodech tahounů a mladých talentů jako Pablo Fornals, Alfonso Pedraza, Denis Čeryšev nebo Jaume Costa, přivedlo spíš zkušenost oproti talentu.

Do týmu se dostali hráči jako Raúl Albiol, Alberto Moreno, Ibai Gómez nebo André Zambo Anguissa. Druhý jmenovaný se navíc zranil, takže na svůj debut si zatím počká. To samé potkalo Bruna Soriana a Ramira Guerru.

Jednou z opor by měl určitě být veterán Vicente Iborra, který v rozhovoru pro deník Marca sdělil: "Naším cílem musí být jasné zlepšení oproti minulé sezoně. Myslím si, že máme dostatečně kvalitní kádr a že je v něm zároveň dost potenciálu. Nesmíme ale zaspat začátek podobně jako v posledním ročníku, protože pak už bychom se z té deky nemuseli dostat ven. Jdeme do nové sezony s čistým štítem a nadšením."

Granada nad Villarrealem na jeho půdě za posledních dvacet let nevyhrála ani jednou. Ve druhé lize se ale letošní nováček zapsal jako velmi dobrý soupeř, který prohrál jen sedm zápasů. V létě zaujala nejvíc asi jako tým, který do první ligy vrací zkušeného Roberta Soldada, někdejšího hráče Villarrealu.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Rubén, Albiol, Pau Torres, Quintillá - Trigueros, Santi Cazorla - Moi Gomez, Iborra, Ekambi - Gerard Moreno
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Rui Silva - Victor Diaz, Duarte, German, Quini - Eteki, Montoro - Vadillo, Fede Vico, Machis - Soldado
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 4.15 - 6.78
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - FC Barcelona  (pátek 21:00)
Španělská liga plná hvězd se opět naplno rozjíždí a hned její předkrm bude stát za to. Na stadion San Mamés se totiž dostaví slovutná Barcelona, která hodlá zahájit cestu za dalším titulem tím nejlepším možným způsobem.

Pátý titul Barcelony v šesti posledních letech už je dávnou minulostí, na kterou teď zrovna nikdo nemyslí. Start nové sezony je vždycky ověnčen elektrizující atmosférou očekávání a nejinak tomu bude v pátek večer. Od devíti hodin se do sebe pustí katalánský velkoklub s několika velkými posilami na lavičce nebo na trávníku a favoritem bude i přesto, že mu schází zraněná superstar.

Lionel Messi před pár dny utrpěl zranění lýtka, které mu zřejmě nedovolí do hry zasáhnout. Tím jen prodloužil nepovedené léto, které mu připravilo zklamání v Copa América s Argentinou. Ta obsadila až třetí místo, což je na národ fotbalových fanatiků pořád málo. Chuť si Messi bude chtít napravit v nové sezoně, i když do ní naskočí se zpožděním.

Vyhrát další titul ale nebude snadné a dobře to ví i obránce Clément Lenglet. "Mám pocit, že s každým dalším rokem je obhajoba titulu nebo jeho opětovné získání těžší a těžší. Roste nám konkurence, věk se projevuje a očekávání jsou stále vyšší. Celkově si myslím, že úroveň LaLigy je stále na vzestupu. Bude pro nás náročné dokráčet zase až k titulu a jsem si jistý, že budeme muset pořádně zabojovat, aby se nám to povedlo."

A to říká Francouz i přesto, že Barcelona naposledy skončila na prvním místě s odstupem jedenácti bodů na druhé Atlético Madrid. O první oficiální krůčky v dresu Blaugranas se nyní budou pokoušet posily jako Antoine Griezmann nebo Frenkie de Jong, které by měly zkvalitnit kádr o několik stupňů.

Jako první jej okusí Lvi z Bilbaa a favoritem rozhodně nejsou. Jsou tomu už čtyři roky od doby, kdy Bilbao na domácí půdě dokázalo v lize dát Barceloně aspoň jednu branku. Domácí prostředí často hovoří pro Athletic , který je schopný udělat si ze San Mamés nedobytnou pevnost. Proti Barceloně to ale často neplatí.

V porovnání s Barcelonou Bilbao přestupová horečka úplně minula. Tradiční baskický klub, který si velmi zakládá na soupisce tvořené hráči z regionu, nepřivedl do poloviny srpna ani jednoho hráče. Fanoušci jsou ale po právu rádi za to, že vedení dokázalo prodloužit smlouvu s dost možná největší hvězdou týmu, útočníkem Iñakim Williamsem.

Poslední rok aktivní kariéry před sebou má také veterán Aritz Aduriz. V tom minulém prožil velké zdravotní komplikace a dal jen šest branek. Trenér Gaizka Garitano na něj teď může spoléhat a Aduriz by mohl dostat prostor, protože fit nejsou Gómez ani Guruzeta.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
​Herrerín - De Marcos, Alvarez, Martinez, Berchiche - San Jose, D. Garcia - Córdoba, R. Garcia, Muniain - Williams
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Ter Stegen - Semedo, Pique, Lenglet, Alba - De Jong, Busquets, Rakitić - Dembélé, Suárez, Griezmann
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.01 - 3.74 - 1.79
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Sociedad00000:00
 Athletic Bilbao00000:00
 CD Leganés00000:00
 Levante UD00000:00
 CA Osasuna00000:00
 Real Valladolid00000:00
 Getafe CF00000:00
 Real Betis00000:00
 Espanyol Barcelona00000:00
 Valencia CF00000:00
 Deportivo Alavés00000:00
 RCD Mallorca00000:00
 Sevilla FC00000:00
 Atlético Madrid00000:00
 FC Barcelona00000:00
 Villarreal CF00000:00
 Real Madrid00000:00
 SD Eibar00000:00
 Celta Vigo00000:00
 Granada CF00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (708)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele