FORTUNA:LIGA - souhrn 6. kola

16.08.2019, 19:55, aktualizováno 18.08.2019, 20:54
Komentáře a souhrny
Slavia splnila roli favorita a v Českých Budějovicích vyhrála 3:0. Výhrou nad Mladou Boleslaví se Jablonec drží na průběžné druhé pozici. Plzeň neudržela vedení nad Teplicemi a po remíze 1:1 si připsala další ztrátu. Po třech soutěžních zápasech bez výhry naplno bodovala Sparta, která zdolala ostravský Baník. Znovu vyhrálo Slovácko, zatímco Liberec veze body z Karviné...

FK Teplice - Viktoria Plzeň 1:1

18.08.2019 19:00

Góly: 83. Jakub Hora - 37. Lukáš Kalvach

Trápení plzeňských fotbalistů pokračuje. Po vypadnutí z předkol Ligy mistrů i Evropské ligy a dvou ligových ztrátách v řadě se v Teplicích chtěli konečně vrátit na vítěznou vlnu. Díky Kalvachově brance to dlouho vypadalo, že se jim to podaří, avšak v závěru vyrovnal Hora.

První větší vzrušení přišlo po necelé čtvrthodině. Hlouškův přízemní centr proletěl jen těsně před Hořavou, aby jej do rukou sebral Grigar. Na druhé straně se zcela sám před Hruškou zjevil Žitný, šanci ale zneškodnil Hloušek.

Individuálním průnikem ohrozil soupeřovu defenzivu Kayamba, jeho snaha však vyšla vniveč. Úspěch neslavil ani Kopicův pokus ze střední vzdálenosti, ani Janoškova dělovka z přímého kopu, proti níž se musel blýsknout Grigar.

Viktoriáni se přeci jen dočkali. Exekuce dalšího trestňáku se ujal Lukáš Kalvach, jehož nádherná rána přes zeď skončila za zády gólmana. Tepličtí mohli srovnat hned po pauze, to by ale Hora musel v tutové šanci hlavičkovat lépe. Ven se zakroutil i Marešův technický pokus.

Hra se přelévala ze strany na stranu, Krmenčíkův pokus z dobré pozice zastavil Jeřábek, tři žlutomodří zase nedosáhli na míč na malém vápně. Dvacet minut před koncem dostal Hora příležitost skórovat z přímého kopu, jenže jeho snažení ztroskotalo na famózním Hruškově zákroku.

Stínadla se ovšem nakonec dočkala. Přetažený centr Petra Mareše letěl přesně na nohy Jakuba Hory, který nekompromisním volejem srovnal stav utkání. A jelikož v nastavení ve velkých šancích neuspěl ani Beauguel, ani Mihálik, remízou také zápas skončil.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Slovan Liberec 0:1

18.08.2019 17:00

Góly: 18. Jakub Pešek

Jeden gól a dvě červené. S takovou bilancí odjížděli hráči Liberce z utkání šestého kola nejvyšší soutěže v Karviné. V první půli za ně skóroval Pešek, domácím k vyrovnání nepomohlo ani vyloučení Dorleye a Mary.

Hned z první vážnější situace padla jediná branka zápasu. Kuchtův centr zastihl domácí obranu nepřipravenou, zcela volný Dorley posunul balón na dalšího nehlídaného hráče Jakuba Peška, jenž zblízka propálil Hrdličku.

Hodně se za Slezany činil Ba Loua, ten nejprve Nguyena protáhl sám, aby o pár minut později vybídl ke střele Hanouska. Liberecký brankář se ale i tentokrát zaskvěl skvělým zákrokem. Málem tak mohli hosté jít do dvoubrankového trháku, jenže Breite tváří v tvář gólmanovi selhal.

Po pauze byl blízko druhé trefě Pešek, jehož hlavička zamířila jen těsně vedle tyče. Pětadvacet minut před koncem zahrál Rundić standardku hodně nebezpečně, malý důvod k radosti ale Karviná přece jen dostala. Po faulu a druhé žluté kartě se totiž do sprch musel pakovat Dorley.

Tlak domácích neustával, náhradník Bukata trefil zpoza vápna břevno, vedle zase hlavičkoval Krivák. Skvělý zákrok předvedl na konci základní hrací doby Nguyen proti Smržově pauze. A když už se Bukata řítil na gólmana sám, zatáhl za záchranou brzdu Mara a po zásluze byl vyloučen.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - FK Mladá Boleslav 2:1

18.08.2019 17:00

Góly: 22. Vladimir Jovović, 65. Martin Doležal - 80. Tomáš Ladra

Jablonec pokračuje v solidních výkonech, doma si tentokrát poradil s dalším aspirantem na nejvyšší příčky Mladou Boleslaví. Svěřenci trenéra Petra Rady se tak vrátili na druhé místo, naopak hosté budou po šestém kole figurovat na sedmé pozici.

Sestava Severočechů se obešla beze změn, to však neplatilo o jejich soupeři. Do základní jedenáctky se totiž vrátil Fulnek, jenž se postavil na post levého beka. Před Fulnekem působil v záloze Klíma a šanci dostal také středopolař Budínský. Trenér Weber tentokrát vsadil na jediného útočníka, kterým byl mladý Auer.

V šesté minutě prověřil gólmana Boleslavi Šedu Považanec, strážce hostující svatyně si nadvakrát poradil. Tři minuty nato zkoušel štěstí z úhlu Jovović, bohužel pro Jablonec neúspěšně. V patnácté minutě se ukázal Budínský, jehož jedovatý pokus musel brankář domácích Hrubý vyrazit.

Ve 22. minutě se fanoušci Jablonce dočkali gólu. Jovović si z pravé strany potáhl míč do středu, kde si jej i s trochou štěstí připravil na levačku a přízemní ránou do protipohybu Šedy otevřel skóre. Deset minut poté hlavičkoval po centru Kroba od rohového praporku vedle tyče Doležal. V závěru první půle chtěl ještě vyrovnat Budínský, ovšem jeho slabý pokus bezpečně kryl Hrubý.

Druhá polovina začala obdobně jako končila ta první, tedy snahou Budínského, kterou zastavil Hrubý. Pudilův pokus z 53. minuty zase postrádal přesnost. Zápas po změně stran mnoho fotbalové krásy nenabízel, vše ale vynahradili domácí v 65. minutě. Krob rozehrál standardní situaci signálem na zcela volného Sýkoru, který ještě nacentroval na Doležala, jenž hlavičkou přidal druhou branku Jablonce. Boleslav mohla snížit takřka po rozehrávce, ale Fulnek v dobré pozici přestřelil.

Zdálo se, že Severočeši si v klidu pohlídají tři body, jenže hosté ještě zabrali. V 80. minutě překonal Hrubého po Budínského přihrávce Ladra a rázem vedli domácí jen o jednu branku. Za minutu to mohlo být opět o dvě branky, ovšem střídající Kratochvíl zakončil svůj únik střelou do tyče. V 83. minutě měl blízko k vyrovnání Wágner, který se zjevil osamocen v šestnáctce Jablonce, avšak místo střely nepochopitelně přihrával do prázdna. Dramatický závěr nakonec dělbu bodů nepřinesl.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Baník Ostrava 2:0

18.08.2019 15:00

Góly: 10. Martin Hašek, 39. Martin Hašek

Výkon Sparty proti Baníku sice příliš nenadchl, ovšem na bezzubého soupeře to stačilo. Pražané se tak oklepali po vyřazení z Evropské ligy, Slezané naopak po dvou vítězných taženích prohráli. Výhru domácích zařídil dvěma přesnými zásahy Martin Hašek.

Trenér Letenských Jílek mnohé překvapil svým výběrem sestavy. V ní se nečekaně objevil záložník Mandjeck, u kterého to přitom vypadalo, že v létě Prahu opustí. Také obrana doznala velkých změn, vedle sebe se zprava seřadili Sáček, Radaković, Hancko a Hanousek. Pouze na lavici náhradníků usedl špílmachr Kanga, místo něj se o tvorbu šancí měl starat především Trávník. Ve středu pole nastoupil ještě Hašek, křídelní prostory vyplnili Hložek s Plavšićem a v útoku opět dostal prostor čahoun Kozák.

Hostům se poslední dvě utkání vyvedli a trenér Páník tak neměl jediný důvod k míchání základní jedenáctky. Do skvělé formy se rozchytal gólman Budínský, obrana při zranění Stronatiho a Pazdery nastupuje v již ustáleném složení Fillo, Procházka, Šindelář a Fleišman. Ve čtyřčlenné záložní řadě figurují Reiter, Jánoš, Hrubý a De Azevedo, v útoku pak působí ex-opavští Kuzmanović se Smolou.

Po opatrném úvodu se Sparta poměrně brzy dostala do vedení. Gólovou akci rozjeli Sáček s Hložkem, Hašek poté napřáhl před pokutovým územím k přízemní střele, kterou zastavila až síť Budínského svatyně. Po vstřelené brance se domácí uklidnili a nepouštěli Baník téměř k ničemu. Až ve 20. minutě vystřelil Jánoš, jenže podklouzl a Nita si připsal snadný zákrok.

Delší dobu se nic zajímavého nedělo, až ve 34. minutě orazítkoval po rohovém kopu břevno Procházka. Minutu poté poslal Kuzmanović slušný centr do pokutového území, kde v dobré pozici hlavičkoval Hrubý, zamířil však pouze do Nitovy náruče. Se šancemi se najednou roztrhl pytel. Na druhé straně postupoval na Budínského Kozák, jenže ve vyložené šanci selhal a pálil vedle. Atraktivní podívaná pokračovala, další střelu vyprodukoval hostující Kuzmanović, zadní tyč ale taktéž minul.

Slezané zapnuli na vyšší obrátky, přesto těsně před pauzou inkasovali podruhé. Radakovićův nevinný nákop propadl za obranu, kde se zničehonic zjevil Hašek. Ten byl u míče dříve než Budínský a hlavou i s pomocí tyče skóroval v zápase podruhé. Bývalý záložník Bohemians byl tak hlavním strůjcem poločasového náskoku.

Po změně stran nepřišel očekáváný tlak hostů, jelikož jim vůbec nešla kombinace. Letenští se zase pochopitelně nikam nehnali. Až v 70. minutě zkusil štěstí z přímého kopu Plavšić, ovšem nemířil přesně. Pět minut poté prověřil Budínského střídající Tetteh a stejný hráč pálil nebezpečně z úhlu také v 77. minutě. Ghanský útočník nevyzrál na brankáře Slezanů ani za další dvě minuty a z následné dorážky chtěl hattrick zkompletovat Hašek, jenže taktéž ztroskotal na Budínském.

Také Baník se ke konci dostal k zajímavým příležitostem. Kuzmanovićovu hlavičku ale lapil Nita a Diop pálil jen na tribunu. Nepřesné pokusy Kuzmanoviće z přímého kopu a Trávníka z nastavení byly již labutími písněmi a na konečném stavu nic nezměnily.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Sigma Olomouc 3:2

17.08.2019 19:30

Góly: 62. Jakub Podaný, 72. Lukáš Hůlka, 90+4. David Bartek - 39. Tomáš Fryšták (vl.), 58. Jakub Plšek (pen.)

Velký obrat předvedli Bohemians. V Ďolíčku prohrávali s olomouckou Sigmou již 0:2, během půl hodiny ale dokázali skóre otočit a uzmou tři body. Rozhodující trefu vsítil v samotném závěru Bartek.

Poprvé v sezóně dostal prostor mezi třemi tyčemi Klokanů gólman Fryšták. Stoperskou trojici pak místo Köstla posílil Krch, jinak zůstala základní jedenáctka domácích beze změn. Hostům chyběl oproti poslednímu duelu s Karvinou pravý bek Sladký, jehož zastoupil Radek Látal. Jeho otec Radoslav, kouč Sigmy, tentokrát vsadil na dva útočníky a vedle Yunise se tak postavil Nešpor. Tím pádem nezůstalo v sestavě místo pro křídelníka Pilaře.

První střelu vyslal v páté minutě obránce Bohemians Pokorný, z dálky však minul svatyni, kterou hájil brankář Reichl. Velkou šanci měli Pražané za dalších sedm minut. Podaného dlouhý aut prodloužil Pokorný na Hůlku, jenž z nadějné pozice přestřelil. Domácí byli v prvním poločase aktivnější, Olomouc se osmělila až po půlhodině hry, kdy dvakrát pálil Falta. Poprvé jej vychytal Fryšták, podruhé mířila střela mimo tři tyče.

Ve 37. minutě napodobil Faltu na druhé straně Hronek a taktéž vyslal nepovedený střelecký pokus. Hned za minutu se Hanáci dostali velmi lacině do vedení. Bartek nedokopl na pravé straně balón do bezpečí, Houska jej následně předal Faltovi, jehož centr si Fryšták nepochopitelně srazil do vlastní sítě. Po kuriózní brance šli do kabin spokojenější hosté.

Deset minut po změně stran bylo Bohemians ještě hůř. Falta při průniku do pokutového území přepadl přes Hůlku a sudí Lerch i po konzultaci s videorozhodčím odpískal pokutový kop pro Sigmy. Míč si vzal Plšek a s přehledem proměnil - 0:2. Dvoubrankové vedení ale vydrželo Olomouci jen chvíli do 62. minuty. Jemelka fauloval Hronka těsně před vlastní šestnáctkou a z nařízené standardní situace se parádně trefil Podaný. Klokani tak na svého soka zase ztráceli jen jeden gól.

V 70. minutě rozehrál Podaný další volný kop, balón se poté odrazil k Vaněčkovi, jehož vychytal pohotový Reichl. O dvě minuty později již Pražané srovnali. Jindřišek rozehrál rohový kop na Hůlku, který se hlavou nemýlil. Když už se zdálo, že si oba týmy podělí body, rozhodli Klokani v nastavení. Střídající Ugwu přistrčil míč Bartkovi, který prostřelil Reichla a rozhodl a výhře Bohemians.

Více informací k zápasu

SFC Opava - Fastav Zlín 0:3

17.08.2019 17:00

Góly: 45+1. Tomáš Poznar, 54. Pablo Joaquin Podio, 90+3. Tomáš Poznar

Počtvrté za sebou odešli fotbalisté Opavy poraženi. Od jejich duelu se Zlínem se čekal vyrovnaný boj, jenže domácí jej absolutně nezvládli a prohráli 0:3. Dvěma góly se na tom podepsal Poznar, jednou se prosadil Podio.

Už začátek utkání nastínil, v jakém duchu se ponese jeho zbytek. Slezané bídně rozehráli rohový kop a umožnili soupeři protiútok, Podio však z dobré pozice selhal. Výraznější práci měl Fendrich až ve čtvrtině zápasu, kdy musel krýt Janetzkého pokus.

Úspěch neslavila ani Azackého hlavička po rohovém kopu, domácí kapitulovali až v nastavení první půle. Maškův přízemní pokus nedokázal gólman udržet, k dorážce se tak dostal Tomáš Poznar a gólem do šatny otevřel gólový účet utkání.

Asi osm minut po návratu z kabin si už Moravané připsali druhou branku. Pablo Podio se zbavil Řezníčka, od obrany dostal spoustu času a poslal balón přesně k tyči. 0:2. Snížit brzy mohl náhradník Šulc, trefil ale jen břevno.

Blízko gólu byl i Zavadil, jeho pokus zase Dostál vyškrábl na roh. Hřebíček do rakve mohl na druhé straně zatlouct Mašek, jenže Fendrichovy chyby v rozehrávce nedokázal využít. Za Opavu nedokázal uspět ani Dedič.

Dvě minuty před koncem základní hrací doby šli domácí do deseti. Zavadil nebyl spokojen s výroky sudího a během pár sekund od něj obdržel hned dvě žluté karty a musel do sprch. Toho využil druhou trefou v utkání Tomáš Poznar, jehož přesná střela k tyči byla definitivním razítkem na vítězství ševců.

V závěru ještě bylo k vidění mnoho emocí, pomezní sudí byl sektorem příznivců slezského celku polit pivem, hlavního rozhodčího zase do kabin musela odvést ochranka. Nic z toho ale nezměnilo fakt, že se Zlín svým vítězstvím vyhoupl do horní poloviny tabulky.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - 1. FK Příbram 2:0

17.08.2019 17:00

Góly: 47. Milan Petržela, 61. Milan Petržela

Slovácko si připsalo třetí výhru v řadě a rovněž potřetí udrželo čisté konto. Po skalpu Zlína a Plzně si tentokrát vyšláplo na Příbram, kterou dvěma zásahy sestřelil Milan Petržela. Domácí tak minimálně do neděle poskočili na druhé místo, kdežto Středočeši zůstávají ve středu tabulky.

Moravané mají skvělou formu a trenér Svědík tak nemá sebemenší důvod ke změnám v sestavě, do které se po brzkém střídání v Plzni vrátil uzdravený Divíšek. Hosté před týdnem uspěli proti Bohemians a i jejich kouč Nádvorník nasadil na trávník stejné muže jako v minulém kole.

Zápas začal z obou stran opatrně, hlavičky Hofmanna a Šašinky příliš neprověřily gólmana Příbrami Boháče. Postupem času převzalo Slovácko iniciativu a ve 26. minutě si vypracovalo první velkou šanci. Daníček přihrávkou oslovil Šašinku, toho ale vychytal vyběhnuvší Boháč. Za Příbram odpověděl o šest minut později nepřesnou pumelicí Kodr. Ještě jednu šanci před přestávkou si Středočeši vypracovali ve 44. minutě. Menší závar před brankou domácích zakončil střelou nad břevno Polidar.

Zatímco první půle fotbalové fajnšmekry příliš nenadchla, dvě minuty po změně stran si přišli na své. Petržela přešel přes dva bránící hráče, prostřelil Boháče a poslal Slovácko do vedení. Pět minut nato však mohlo přijít vyrovnání, jenže Alvir po centru od Škody hlavičkoval vedle. Pohledný úvod druhého poločasu pokračoval, v 54. minutě předvedl Petržela další sólo, k jeho smůle ale akci nezakončil přesným zásahem.

Špílmachr domácích však pokračoval ve famózním představení a v 61. minutě se dočkal druhého gólu. Reinberk přihrál do pokutového území Zajícovi, ten se nevytočil ke střele, k volnému míči se ale jako první dostal Petržela, jenž celou akci zblízka dokončil. Následně tempo hry opadl, nepřesné střely si připsali kapitán Moravanů Daníček i střídající hráč hostů Dramé. Na bránu pálil až v 85. Havlík, na Boháče si však nepřišel.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Slavia Praha 0:3

16.08.2019 18:00

Góly: 48. Nicolae Stanciu, 76. Peter Olayinka, 84. Milan Škoda

Fotbalisté pražské Slavie zvládli předehrávku šestého kola FORTUNA:LIGY v Českých Budějovicích a na předkolo Ligy mistrů v Kluži se naladili vítězně. Na úspěchu 0:3 se brankami podíleli Stanciu, Olayinka a Škoda.

V základní sestavě sešívaných si svůj debut odbyl Jusúf, poprvé v této sezóně od začátku hrál Zelený a stoperskou dvojici po čase opět utvořili Kúdela s Hovorkou. Domácí trenér Hořejš dal důvěru stejné sestavě, která před třemi týdny uhrála bod proti Spartě.

Hned od začátku o sobě dával vědět Stanciu. Už po pár desítkách vteřin jen těsně minul bránu svou šajtlí, během dalších minut se už několikrát musel činit Staněk. Nejvíce práce mu nadělal Coufal, který jej v krátkém úseku prověřil hned dvakrát, mezitím byla ještě zblokována Součkova nadějná rána.

Slávisté nadále ostřelovali domácí bránu. Júsufa vychytal gólman, Zelený zase ztroskotal již na bránícím Havlovi. Rozvlnit síť nedokázal ani Hušbauer, ani četně střílející Stanciu. Většina pokusů hostí letěla mimo bránu nebo byla zblokována obránci, zbytek pochytal Staněk.

Ihned po návratu z kabin pálil levačkou nebezpečně Masopust, jehož obstřel skončil těsně vedle tyče. Za brankářova záda tak zaplula až luxusní střela Nicolae Stanciua, jenž nártem zakroutil míč na zadní tyč a otevřel skóre zápasu.

Většina z více než šesti a půl tisíce diváků hnala za vyrovnáním domácí, místo toho ale podruhé kapituloval Staněk. Míč se poměrně šťastně odrazil na vápno k Peteru Olayinkovi, který podařenou střelou z místa uklidil míč k tyči.

Definitivní razítko na vítězství Slavie dal při svém prvním startu v nové sezóně po deseti minutách střídající Milan Škoda. Traorého centr zprava letěl na jeho hlavu, s čímž si zkušený kanonýr poradil a vsítil třetí gól.

Blízko nádherné trefě byl Hušbauer, který technickou střelou z vápna napálil jen břevno. Slávisté přeci jen dostali míč do sítě počtvrté, opět se to povedlo Škodovi. Jenže kvůli míči v zámezí několik desítek vteřin před gólem jej sudí po konzultaci s videoasistentem neuznal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha651011:116
2.FK Jablonec641113:513
3.1. FC Slovácko64027:812
4.Viktoria Plzeň63219:711
5.Sparta Praha631212:810
6.Fastav Zlín63036:49
7.FK Mladá Boleslav530210:99
8.Baník Ostrava63039:89
9.Bohemians Praha 1905621310:117
10.Sigma Olomouc62136:87
11.1. FK Příbram62136:97
12.Slovan Liberec62045:76
13.SFC Opava62044:116
14.Dynamo České Budějovice61235:95
15.FK Teplice51224:85
16.MFK Karviná60244:82

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (653)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele