FORTUNA:LIGA - souhrn 30. kola

14.06.2020, 18:58
Komentáře a souhrny
Plzeň těsným poměrem vyhrála v Olomouci, na vedoucí Slavii však nadále ztrácí šest bodů, neboť ta přetlačila Zlín. Jablonec prohrál v Ďolíčku, a proto se na průběžně třetí místo posunula Sparta, která vyhrála na hřišti Slovácka. Opava zvládla zápas s Českými Budějovicemi a opustila poslední příčku, kam se po porážce v Teplicích vrátila Příbram...

1. FC Slovácko - Sparta Praha 0:2

14.06.2020 17:00

Góly: 65. Andreas Vindheim, 79. Guélor Kanga

Pražská Sparta zvládla venkovní duel se Slováckem a po výhře 2:0 se díky prohře Jablonce posunula na třetí příčku. Sparťané sice v prvním poločase nehráli moc přesvědčivě, střídání po přestávce ale hru oživila. Trefili se Andreas Vindheim a Guelor Kanga, který se tak stal se dvanácti brankami nejlepším střelcem soutěže po základní části.

Už ve čtvrté minutě přišla první nadějná šance Slovácka. Obrana Sparty si myslela, že Zajíc je v ofsajdu, domácí forvard postupoval zleva na branku Sparty, v pokutovém území se snažil obejít Costu, nakonec kolem něj vystřelil, Heča balon vyrazil před sebe a hosté situaci nakonec ustáli.

I o chvíli později domácí celek favorita pozlobil. Kalabiška přelstil trojici hráčů Sparty před pokutovým územím a uvolnil Dvořáka, který krásně našel ve vápně osamoceného Sadílka, který ve velmi dobré šanci branku Sparty netrefil, jeho pokus šel necelý metr vedle pravé tyče.

Sparta se poprvé ozvala až na konci prvního poločasu. Karabec poslal míč do šestnáctky Frýdkovi, který hledal na zadní tyči Drchala, ten byl u ní o kousek později a balon nezasáhl.

Po pauze jako by přišla na hřiště jiná Sparta. Po rohovém kopu hlavičkoval Costa, balon ale netrefil, ten se dostal ke Štětinovi, jenž střílel, balon za brankovou čáru zabránil u tyče obranným zákrokem Michal Kadlec.

Hosté měli územní převahu, ale Slovácko hrozilo rychlými brejky. Po centru z levé strany se dostal k míči Zajíc, který z první se snažil míč přihrát, ten se k němu po zásahu obránce Sparty podruhé dostal a našel zcela volného Jana Navrátila, který z rohu malého vápna přestřelil branku Sparty.

V 65. minutě Pražané poprvé udeřili. Nejprve byl centr z pravé strany, který byl přetažený, Karlsson si jej vzal a vystřelil míč na protější tyč, jeho střelu ještě tečoval na hraně ofsajdu Andreas Vindheim. Sudí Franěk ještě situaci konzultoval s videorozhodčím, který posvětil branku pražského celku.

Po čtvrt hodině Sparta využila chyby domácích. Zajíc nechtěně přihrál do brejku Sparty. Vindheim posunul míč do vápna Tettehovi, který se snažil obehrát Daníčka, nakonec vystřelil, balon se odrazil od Daníčka přímo ke Gueloru Kangovu, který doklepl míč do prázdné branky.

Sparta už Slovácko do žádné větší příležitosti nepustila a odvezla si tři body do Prahy.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Fastav Zlín 1:0

14.06.2020 17:00

Góly: 74. Lukáš Masopust

Fotbalisté Slavie v posledním kole zvládli ligové utkání se Zlínem, který porazili 1:0. Jediný gól zápasu obstaral Lukáš Masopust. Slavia tak vstoupí do nadstavby s šestibodovým náskokem na Plzeň a z pěti zápasů si může dovolit dvakrát prohrát, pokud Viktoria bude pokaždé stoprocentní.

Ve třetí minutě Slavia měla k dispozici volný přímý kop. Balon propadl do malého vápna, kde se nejrychleji zorientoval Provod a jeho přízemní pokus z bezprostřední blízkosti musel vytěsnit brankář Dostál výborným reflexivním zákrokem.

Pět minut před poločasem červenobílí rozehráli roh nakrátko a trochu krkolomně se prokombinovali do veliké šance z bezprostřední blízkosti. Slávistům se nakonec v tísni nepodařilo zakončit a vše rezultovalo v ofsajd.

V samotném závěru první půle mohl skóre otevřít Bořil, který si naběhl na centrovaný balon a za obranou hostů hlavičkoval zcela sám. Proti jeho projektilu hlavou se vytáhl gólman Dostál skvělým zákrokem.

Sešívaní se ihned po poločasové pauze vrhli do útočení. Centr od rohového praporku proskákal šestnáctkou hostů až k Masopustovi, jež vypálil z voleje. Dostál si s jeho pokusem poradil.

V 53. minutě Ševčík vystihl nepřesnou rozehrávku hostí a vyslal přesným pasem do běhu Musu, který postupoval sám na Dostála. Míč si špatně zpracoval a nakonec ho v obrovské šanci poslal mimo.

Dlouho Zlín držel v Edenu bezbrankovou remízu. Až v 74. minutě Slávisté vedli akci po pravém křídle, přetažený míč vrátil do vápna Bořil. Traoré míč posunul na Stanciua, který z levé strany přesně odcentroval na Lukáše Masopusta, jenž se hlavou nemýlil.

Sešívaní si tak mohou po těsném vítězství mohou ulevit, skupina o titul začíná 20. června.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň 0:1

14.06.2020 17:00

Góly: 16. Tomáš Hořava

Plzeň potvrdila na Moravě roli favorita, díky brance Tomáše Hořavy z první půle skolila venku Olomouc a získala své osmé ligové vítězství z posledních devíti utkání. Odstup od vedoucí Slavie ovšem zůstal na šesti bodech, neboť Pražené rovněž v souběžně hraném klání urvali výhru. Sigma naopak definitivně ztratila naději na vecpání se do první desítky.

Domácí museli rozjetou Viktorii před vlastními fanoušky bezpodmínečně porazit, aby ještě mohli usilovat o posun na desáté místo v tabulce, a tudíž aby si zahráli v nadstavbové části o Evropskou ligu a nepůsobili jen ve skupině o záchranu. Jenže na svůj výkon z minulého zápasu na půdě Mladé Boleslavi nenavázali, tentokráte totiž nevstřelili jediný gól.

I kdyby se jim přesto podařilo v nynějším případě naplno uspět, stejně by ve finále zůstali jedenáctí, protože mladoboleslavští fotbalisté plichtili v Karviné, a právě tenhle výsledek jim stejně na udržení jejich postavení stačil. Náskok Hanáků na sestupové pozice je aktuálně více než dostačující, jen bude potřeba ho v závěru sezóny nějakým způsobem nepromrhat.

Rozhodující moment tohoto měření sil přišel na řadu po patnácti minutách hry. Kayamba vhodil míč z autového vhazování do vápna na Beauguela, ten mu ho záhy vrátil, následoval centr do ohně, kde se nejlépe zorientoval Hořava, a ten tvrdou střelou propálil gólmana Mandouse. Na tenhle inkasovaný přesný zásah nedokázala Olomouc již zareagovat.

První dějství s sebou v podstatě žádný další zásadní chvíli nepřinesl. Oba celky nepůsobily v ofenzívě nějakým čerstvým dojmem, jako by bylo vidět, že v nohách mají po třech týdnech opravdu velmi náročný program. Pět minut před přestávkou se ještě snažit navýšit náskok Plzně pronikající Kopic, ovšem jeho pokus skončil pouze vysoko nad domácí bránou.

Ani ve druhém poločase se Sigma nenadechla k nějaké senzační akci. Hosté v podstatě bez větších problémů hájili průběžný rezultát a dokráčeli pohotově ke splnění svého cíle. Zkraje se snažil sice vyrovnat Zahradníček, jenomže jeho slabou hlavičku polapil gólman Hruška. Ve 49. minutě svou hlavou zacílil nebezpečněji Yunis, avšak neseřídil svá mířidla správně.

Závěrečná čtvrthodinka pak lépe vyšla Viktorii, která si vytvořila dvě solidní možnosti, ani jednu z nich však nepřetavila v kýžené pojištění vedení. V 75. minutě se v dobré pozici zjevil Beauguel, svůj únik ovšem nedotáhl do povedeného konce a ztroskotal na Mandousovi. V 85. minutě ještě hodlal skórovat Kovařík, avšak o malinký kousek bránu nakonec netrefil.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Baník Ostrava 0:0

14.06.2020 17:00

Góly: -

Ostrava v posledním kole základní části doslova vyválčila bezbrankovou remízu v Liberci a zajistila si účast v elitní šestce, vzhledem k zaváhání Slovácka i Budějovic by si nakonec mohla dovolit i prohrát. Momentálně se nachází na šesté pozici s pětačtyřiceti body o dva body právě za pátým Slovanem. Severočeský celek měl v nedělním utkání navrch a vytvořil si mnoho vyložených příležitostí, ovšem gólově se prosadit nedokázal.

Ústřední postavou zápasu se stal zkušený brankář Jan Laštůvka, jenž předvedl několik skvělých zákroků. První možnost byla k vidění už po pěti minutách, kdy se Laštůvka blýskl hned dvakrát. Nejprve vychytal tváří v tvář Peška, následně si poradil i s dorážkou aktivního Baluty. Rumunský záložník opět zahrozil po necelé čtvrthodině hry, nicméně svou kroucenou střelou z hranice pokutového území těsně minul pravou konstrukci.

Baník poprvé vystrčil růžky ve 13. minutě. Ze střední vzdálenosti zkusil štěstí Potočný, ale proti jeho ráně dobře zasáhl gólman Nguyen. Zhruba po odehrané půlhodině uspěl Laštůvka v prvním vzájemném souboji s Malinským, když skvěle pokryl volné místo u své bližší tyče a míč vyrazil ramenem. Asi deset minut před přestávkou byl opět vidět Baluta, jeho technický pokus zaplachtil o decimetry vedle vzdálenější šibenice.

Ostrava byla nebezpečná spíše sporadicky, nicméně v poslední minutě první půle napřáhl z úctyhodné vzdálenosti Kuzmanović a Nguyen musel jeho dělovku odvracet do strany. Liberec byl při chuti také po změně stran a blízko ke skórování měl v rozmezí 53. - 55. minuty. Nejprve se po geniální kolmici od Baluty řítil na Laštůvku rozběhnutý Malinský, ale z mírného úhlu vystřelil příliš slabě a hostující strážce byl připraven.

Vzápětí se sedmatřicetiletý brankář vyhoupl do vzduchu a konečky prstů famózně vytěsnil bombu Malinského, ihned na to si poradil s ranou Baluty. Domácí spálili svou největší šanci v 59. minutě, to totiž orazítkoval břevno padající Mikula. Ve zbývajícím průběhu zaváhal Laštůvka při rozehrávce, nicméně svou chybu napravil a zneškodnil střelu Peška. V samém závěru se mohl stát nečekaným hrdinou Baníku teprve sedmnáctiletý záložník Drozd, jenomže jeho nadějný pokus byl na poslední chvíli zablokován.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - FK Mladá Boleslav 2:2

14.06.2020 17:00

Góly: 18. Ondřej Lingr, 44. Adriel Ba Loua - 20. Jiří Klíma, 72. Dominik Mašek

Mladá Boleslav v Karviné splnila svůj hlavní cíl, a to uhrát v dalekém Moravskoslezském kraji alespoň bod. Právě konečná plichta jí mohla s definitivou zajistit umístění v první desítce, a tudíž i boje o Evropskou ligu. I kdyby ovšem Středočeši nakonec prohráli, stejně by své postavení zachovali, neboť Olomouc v souběžně hraném klání prohrála s Plzní.

Oba celky po koronavirové krizi nenabrali optimální formu. Oba dosud ani jednou nevyhrály, celkově získaly jen dvě remízy. A třetí nerozhodný výsledek si na své konto připsaly i ve vzájemném měření sil. Zatímco Karviná zůstala na svém a po základní fázi sezóny skončila nakonec čtrnáctá, Mladá Boleslav spadla o jednu pozici dozadu na příčku desátou.

Domácí v tomto souboji dvakrát vedli, jejich protivník, který se mimochodem v prostřední skupině nadstavby utká o pohárovou Evropu s Českými Budějovicemi, ale dokázal dvakrát srovnat stav. Skóre utkání načal Ondřej Lingr, na jehož trefu odpověděl Jiří Klíma, pak se střelecky prosadil Adriel D'Avila Ba Loua, poslední slovo ale měl Dominik Mašek.

Karviná vstoupila do duelu lépe a po pár minutách hry mohl přesně zacílit Lingr po přihrávce Ba Louy, míč však nasměroval jen těsně nad břevno. V 18. minutě se již ovšem skóre přece jenom měnilo. Ba Loua totiž uvolnil na pravé straně Ndefeho, ten ihned adresoval balón do vápna, odkud Lingr prudkou tečovanou střelou překonal hostujícího brankáře Stejskala.

Jenže vedení svěřencům trenéra Juraje Jarábka nevydrželo příliš dlouho. Dvě minuty na to se dokázal ke vstřelené brance propracovat rovněž jejich soupeř, to když Jakub Klíma vyslal z vlastní poloviny hrací plochy dlouhý nákop dopředu, Jiří Klíma si merunu na hranici šestnáctky dobře zpracoval a elegantním lobem překonal vyběhnuvšího gólmana Bolka.

Blížil se konec dějství prvního a domácí stačili ještě přidat svůj druhý gól. Bolek nakopl míč daleko od své brány, Smrž ho hlavičkou sklepl pro spoluhráče Ba Louu, jenž svou levačkou zamířil technicky parádně do šibenice. Ve druhém dějství se Karviná evidentně snažila především o bránění těsného náskoku, avšak Mladá Boleslav svého soka prolomila.

Mužstvo kouče Jozefa Webera předvedlo osmnáct minut před závěrečným hvizdem sudího Julínka pohlednou kombinaci, kterou přetavilo v poslední přesný zásah tohoto mače. Na zadní tyči se objevil nikým nehlídaný Douděra, jenž ještě stačil balón předat do bankového území, a Mašek z blízkosti neměl jediný problém propálit vše, co mu stálo v tu chvíli v cestě.

Více informací k zápasu

FK Teplice - 1. FK Příbram 4:0

14.06.2020 17:00

Góly: 39. Jakub Řezníček, 41. Patrik Žitný, 65. Daniel Trubač, 90+2. Jakub Řezníček

Teplice dokázaly prolomit svou nepříznivou bilanci z posledních pěti utkání bez tříbodového zisku a po přesvědčivém vítězství nad Příbramí se vzdálily barážovým příčkám. Svého středočeského protivníka zdolaly jednoznačně v poměru 4:0 a udržely se na dvanáctém místě tabulky, na čtrnáctou Karvinou mají náskok pěti bodů. Hosté naopak nenavázali na senzační úspěch s Libercem a po výhře Opavy s Českými Budějovicemi se vrátili na poslední pozici.

Skvělou střeleckou formu z nedávné doby znovu prokázal útočník Jakub Řezníček, jenž se prosadil hned dvakrát a z předchozích sedmi střetnutí má na kontě hned šest branek. Svěřenci trenéra Pavla Horvátha ztrácejí na patnáctou Opavu dva body, více jak čtvrthodinu nedělního duelu Na Stínadlech museli dohrávat bez vyloučeného Oliviera Kingueho. Přitom Příbram nevstoupila do utkání špatně a gól mohla vstřelit již po necelé čtvrthodině.

Hrdina minulého vystoupení s Libercem Martin Nový obdržel přesně načasovanou přihrávku od Polidara, ale v nadějné pozici naprosto selhal a branku gólmana Grigara trestuhodně minul. Hosté se mohli dostat do vedení ještě jednou a to zhruba deset minut před přestávkou. Po centru Zorvana se odrazil míč na kopačku Soldáta, jehož technickou střelu z hranice šestnáctky famózně vytáhl Grigar mimo prostor tří tyčí.

Ve 39. minutě z ničeho nic skóroval Řezníček a tím naprosto změnil běh utkání. Geniální pas vymyslel David Černý, jednatřicetiletý útočník si udělal dostatek prostoru a nechytatelnou ranou překonal bezmocného brankáře Melichara. Neuběhly ani další dvě minuty a Severočeši vedli o dvě trefy. Opět v tom měl prsty Řezníček, jehož dělovku z hranice pokutového území vyrazil Melichar jen k volnému Patrikovu Žitnému a ten už měl snadnou úlohu.

Domácí se mohli definitivně uklidnit v 65. minutě, kdy se Daniel Trubač opřel do míče z patnácti metrů a krásně zavěsil k levé konstrukci - 3:0. Aby toho nebylo málo, tak o dvanáct minut později udeřil Kingue rukou do obličeje Žitného a rozhodčí Berka ho po druhé žluté kartě zaslouženě poslal pod sprchy. V nastaveném čase uzavřel gólový účet nepřehlédnutelný Řezníček, tentokráte chladnokrevně zamířil do pravého spodního rohu po nabídce od střídajícího Petra Mareše.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - FK Jablonec 3:0

14.06.2020 17:00

Góly: 10. Jhon Mosquera, 14. Martin Dostál, 80. Petr Hronek

Fotbalisté Boheimans sice nastoupili do tohoto střetnutí v okleštěnější sestavě, přesto si před vlastními fanoušky vyšlápli na favorizovanější Jablonec, který po třígólové porážce přišel o třetí místo v tabulce na úkor pražské Sparty. Domácí se díky nynějšímu úspěchu dokonce posunuli z desáté příčky na osmou, a v play-off Evropské ligy tak vyzvou Slovácko.

Klokani v tomhle měření sil potvrdili, že po koronavirové pauze působí jako jeden z nejnebezpečnějších týmů ligy. Popáté v posledních šesti utkáních slavili vítězství, potřetí za toto období přitom skórovali za devadesát minut minimálně třikrát. A to přitom trenér Luděk Klusáček nenasadil na plac některé obvykle a jindy důležité články základní sestavy.

Svěřenci kouče Petra Rady absolutně nezachytili úvodní minuty. A v podstatě předvedli stejně mdlý výkon jako například na konci května na hřišti Slavie. Protože v souběžně hraném střetnutí Sparta naopak zvítězila na Slovácku, přišli navíc o výhodné třetí místo pro nadstavbovou část. A budou muset ve třech z pěti zápasů hrát na cizích hřištích.

Domácí vstoupili do duelu hodně zostra. A hodně při chuti byl Mosquera, který ještě v 6. minutě nedotáhl svou hlavičku do zdárného konce, neboť ho vychytal pohotový brankář Hrubý, nicméně o pár chvil později již zužitkoval Vackův centr zprava, který přetáhl míč až na zadní tyčku, a odtud nehlídaný kolumbijský záložník bez obtíží zacílil za Hrubého.

Uběhly jen čtyři minuty a v Ďolíčku se zase pohnulo skóre kupředu. Vaníček dostal v pokutovém území od jablonecké defenzívy příliš prostoru, mohl tak svým obloučkem vybídnout Dostála, který sice neprováděl úplně snadné zakončení, přesto svou hlavou překonal Hrubého. Po těchto dvou inkasovaných gólech se již hosté nevzpamatovali.

Během úvodní pětačtyřicetiminutovky se Severočeši v podstatě nepropracovali do jediné vyloženější šance. A naopak mohli být rádi, že ve 37. minutě nelovil Hrubý míč ze své sítě ještě jednou. V dobré pozici se totiž ocitl Vacek, avšak prostor mezi třemi tyčemi těsně netrefil. Ve druhém dějství pražský výběr pak bezproblémově hlídal pohotové vedení.

Sice na úvod dvakrát zahrozil Černák, jenomže v prvém případě ho zastavil ofsajd, v tom druhém zase gólman Le Giang, a tak ke snížení nedošlo, jinak ale Jablonec výrazněji svého soka nezlobil. Ten naopak mohl skórovat zásluhou Vaníčka v 58. minutě, leč třetí přesný zásah zaznamenal až v 80. minutě Hronek, jenž zužitkoval přihrávku Schumachera.

Více informací k zápasu

SFC Opava - Dynamo České Budějovice 2:0

14.06.2020 17:00

Góly: 62. Filip Souček, 90+8. Bojan Dordić

České Budějovice nevyužily ideální příležitost, jak na poslední chvíli proklouznout do elitní šestky, a na půdě podceňované Opavy překvapivě prohrály v poměru 0:2. Slezský klub tak po čtyřech dnech strávených na posledním místě české ligy poskočil na patnáctou příčku a před Příbramí si vytvořil dvoubodový náskok. Jihočeši skončili po základní části na sedmém místě s třiačtyřiceti body a v 1. kole play-off o Evropskou ligu se střetnou s Mladou Boleslaví.

Opava vstoupila do velmi důležitého utkání aktivněji a již v desáté minutě pořádně protáhla brankáře Drobného, který na poslední chvíli zkrotil ve svých rukavicích tečovanou hlavičku Filipa Součka. Vzápětí na opačné straně našel Mršić volného Schranze, jenž z první pálil příliš vysoko. Ve 12. minutě vyslal Zavadil prudký pas z křídla a míč následně tečoval aktivní Souček, jenž těsně minul levou konstrukci.

Přesně v polovině úvodního dějství se poprvé blýskl také gólman Fendrich, když zareagoval na bombu sprintujícího Šulce a balón směřující do bližší šibenice parádně odvrátil na rohový kop. Domácí do konce první půle zahrozili ještě jednou, avšak akrobatické zakončení Juřeny bylo tečováno do zámezí. Juřena mohl dostat svůj výběr do vedení devět minut po změně stran, nicméně jeho pokus byl sražen do náruče připraveného Drobného.

Jeden z rozhodujících okamžiků nedělního duelu se zrodil přesně po hodině hry. Jiří Kladrubský totiž těsně před hranicí šestnáctky zatáhl za záchrannou brzdu a poslal k zemi unikajícího Juřenu, za což mu rozhodčí Pechanec okamžitě ukázal červenou kartu. K následnému přímému volnému kopu se postavil Souček a ukázkovou střelou uklidil míč s pomocí horní tyčky do sítě, Drobný byl tentokráte naprosto bezmocný.

Oslabení hosté mohli nečekaně srovnat v 66. minutě, jenomže proti prudké hlavičce Schranze parádně zasáhl Fendrich. Zhruba deset minut před závěrečným hvizdem potkala Budějovice nepříjemná a zároveň kuriózní situace, neboť při jednom ze soubojů špatně došlápl Drobný a trávník musel opustit, místo něj se tedy postavil do branky klasický útočník Ivo Táborský. Dynamo od tohoto momentu hrálo na obrovské riziko a domácí toho nakonec využili.

Ve třetí nastavené minutě ještě nebyl úspěšný střídající Železník, svůj samostatný únik zakončil přízemním pokusem asi o metr vedle levé tyče. V samém závěru zahrávali hosté autové vhazování a do šestnáctky Opavy se proto vydal i Táborský. Železník poté rychle uvolnil rozběhnutého Bojana Dordiće, který sám přeběhl více jak půlku hřiště a přes veškerou snahu Táborského nemohl prázdnou branku minout.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha30226258:1072
2.Viktoria Plzeň30206460:2266
3.Sparta Praha30148855:3550
4.FK Jablonec30147946:4149
5.Slovan Liberec301451150:3847
6.Baník Ostrava30129942:3445
7.Dynamo České Budějovice301341346:4543
8.1. FC Slovácko301191035:3542
9.Bohemians Praha 1905301261238:4142
10.FK Mladá Boleslav301171248:5240
11.Sigma Olomouc308121036:3736
12.FK Teplice307101329:4931
13.Fastav Zlín30761725:4727
14.MFK Karviná305111423:3926
15.SFC Opava30581716:4723
16.1. FK Příbram30561919:5421

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (658)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele