FORTUNA:LIGA - souhrn 24. kola: Slavia navyšuje náskok

19.03.2021, 19:55, aktualizováno 21.03.2021, 20:25
Komentáře a souhrny
Slavia si doma i v dlouhém oslabení poradila s Opavou a navýšila náskok, jelikož Sparta jen remizovala v Českých Budějovicích. Slovácko po karanténě navázalo na dobré výsledky před ní a porazilo ostravský Baník. Podještědské derby vyhrál tentokrát Jablonec a drží třetí místo v tabulce.

Slavia Praha - SFC Opava 4:0

21.03.2021 18:30

Góly: 45+4. Jan Kuchta, 53. Nicolae Stanciu (pen.), 64. Tomáš Holeš, 78. Oscar Dorley

Brzká komplikace v podobě Simovy červené karty Slavii nezastavila. Ta se ještě v první půli dostala do vedení, po vyrovnání sil na hřišti vedení až na konečných 4:0 navyšovali Stanciu, Holeš a Oscar.

Červenobílí oproti zápasu s Rangers provedli několik změn. V bráně pochopitelně místo Koláře naskočil Vágner, v obraně nahradili Baha s Delim Masopust a Zima. Uprostřed dostali přednost před Hromadou a Oscarem Holeš s Provodem, druhý jmenovaný se do zálohy posunul z útoku. Tam tentokráte nastoupil Kuchta, Olayinku pak vystřídal van Buren.

Úvod utkání se nesl v poměrně opatrném duchu, až v devatenácté minutě zajímavě zpoza vápna vystřelil Řezníček. Následně přišel velký problém pro sešívané. Sima po odehrání šlapákem dohrál brankáře Digaňu, za což po zhlédnutí opakovaných záběrů rozhodčím uviděl červenou kartu.

Opavě se ale početní převahy nepovedlo využít, za což pro ni v samotném závěru první půle přišel trest. Pohlednou kombinaci zakončoval z levé strany z poměrně ostrého úhlu Stanciu. Jeho střelu sice ještě gólman vyrazil, nicméně Jan Kuchta pak dokázal krkolomně dopravit míč za brankovou čáru.

Krátce po pauze se situace pro Slezany ještě zhoršila. Kulhánek v pokutovém území fauloval pronikajícího Kuchtu, což vyústilo nejen v penaltu, ale i ve druhou žlutou a tím pádem červenou kartu pro provinilce. Exekuce následného kopu z jedenácti metrů se ujal Nicolae Stanciu, jenž s naprostým přehledem proměnil.

Když byla odehrána hodina hry, přišla střela z větší vzdálenosti v podání každého z týmů. Nešického zkrácený roh skončil nad břevnem, Stanciova dělovka nadělal spoustu práce Digaňovi. Pak se však zrodila zajímavá situace, když van Buren v protiútoku vyslal Tomáše Holeše, jenž tváří v tvář gólmanovi o tyč skóroval. Záhy to lobem zkoušel Masopust, ten ale úspěch neslavil.

Čtvrt hodiny před koncem přidali sešívaní trefu číslo čtyři. Tecl tentokráte pobídnul Oscara Dorleyho, liberijský středopolař po perfektním zpracování ještě lépe zavěsil a navýšil rozdíl ve skóre na čtyřgólový.

Pražané své vedení naprosto bez potíží udrželi a dokráčeli tak ke čtvrtému ligovému vítězství v řadě, zároveň srovnali svou rekordní sérii bez porážky a vstřelili sedmdesátý gól ve FORTUNA:LIZE v této sezoně. V tabulce navýšili svůj náskok na Spartu na šestnáct bodů, což je velmi pohodlný rozdíl, byť letenský rival disponuje dvěma zápasy k dobru.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Sparta Praha 0:0

21.03.2021 16:00

Góly: -

Sparta převedla v Českých Budějovicích zřejmě nejhorší výkon pod koučem Pavlem Vrbou. Pražané se v podstatě během celého duelu trápili a měli štěstí, že domácí trefili hned třikrát brankovou konstrukci.

Když v jedenácté minutě Plavšić poprvé prověřil brankáře Dynama Drobného, zdálo se, že by Sparta mohla nad prvním poločasem držet taktovku. Jenže další nebezpečné situace se rodily jen před bránou Pražanů. Ve čtrnácté minutě hlavičkoval Diop po rohovém kopu nepřesně, sedm minut nato pomohl Budějovicím obránce hostů Wiesner, jenž špatně rozehrál, před Mészárosem však hrozící nebezpečí uhasil gólman Letenských Nita.

Po půlhodině hry přečkala Sparta, která v tu dobu již hrála bez zraněného útočníka Kozáka, další standardní situaci, po níž se mezi tři tyče netrefil hlavou Čavoš. Ve 43. minutě už Jihočeši trefili svatyni Pražanů, avšak s hlavičkou Havla neměl Nita větší starosti. Mnohem víc se rumunský brankář zapotil těsně před odchodem do kabin, kdy po bídné přihrávce od Krejčího zastavil důrazného Diopa jen za cenu žluté karty. V nastavení ještě Nita musel lapit jedovatou ránu kapitána Budějovic Čavoše.

Druhou půli zahájili Letenští stejně jako tu první nadějně, byť Pavelkovy pokusy z 50. i 56. minuty měl k úspěchu daleko. Jenže poté opět upadli do letargie a dopřáli Jihočechům prostor. Velké štěstí měla Sparta v 65. minutě. Mršić nejprve z dálky napálil břevno, Meszáros zase z dorážky trefil tyč. Dvě minuty nato se zničehonic objevil na druhé straně v tutovce Hložek, který se výborně uvolnil, jenže dolní končetiny Drobného zabránili hostům v gólové radosti.

Šlo však jen o ojedinělý výstřel do nezáživné koncovky utkání. V 78. minutě sice znovu střílel Hložek, přízemní pokus ale proletěl jen vedle tyče. Za dalších šest minut připravil sparťanský talent tutovku pro Pavelku, ovšem středopolař s reprezentačními zkušenostmi trestuhodně přestřelil. Vzápětí Hanousek našel z levé strany Trávníka, ten se ale mezi tři tyče rovněž netrefil. V 89. minutě mohl bezgólový stav přece jen zlomit domácí Brandner, jenže i jeho po kličce Hanouskovi zastavila tyč.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Baník Ostrava 2:1

21.03.2021 14:00

Góly: 20. Vlastimil Daníček (pen.), 26. Michal Kohút - 54. Patrik Šimko (vl.)

Návrat do ligového tempa po třech týdnech má za sebou Slovácko. To v březnu dosud ještě vinou karantény nehrálo, z prvního utkání s Baníkem si i tak odneslo tři body. Před pauzou jej poslali do vedení Daníček s Kohútem, Šimkův vlastňák upravil na konečných 2:1.

Už ve třetí minutě muži z Uherského Hradiště poprvé rozvlnili síť, když Laštůvkou vyražený míč doklepl do brány Petržela. Jenže ten si pomohl rukou a branka tak neplatila. Zahrozit dokázali i hosté, jmenovitě Ndefe se dostal k propadlému míči a napálil jej do brankové konstrukce.

Pak však přišlo selhání Stronatiho, jenž v pokutovém území sestřelil Navrátila, v reakci na což sudí nařídil penaltu. Té se ujal Vlastimil Daníček a s přehledem proměnil na druhou stranu, než skákal Laštůvka. Brzy bylo vedení Slovácka zdvojnásobeno. První ránu Matúše Kohúta sice gólman dokázal vyrazit, Kohút se ale dostal i k odraženému míči a ten už s přehledem poslal mezi tři tyče.

Po přestávce se na Jihomoravanech zřejmě projevila absence zatížení a obraz hry se zcela otočil. Ve čtyřiapadesáté minutě přišel kontaktní gól, když si Juroškův centr srazil za záda vlastního brankáře Patrik Šimko. Slezané se okamžitě hnali za vyrovnáním, proti Fleišmanovi dobře zasáhl Nemrava.

V závěrečné čtvrthodině předvedl své vzdušné schopnosti Stronati, který po Juroškově centru nadělal brankáři velké starosti. Nedaleko od kýžené branky byl poté i Zajíc. Baník se však druhé trefy už nedočkal a v tabulce tak po tomto kole zůstává na sedmé pozici. Slovácko se vyšvihlo před Liberec a má na dostřel třetí Jablonec, jenž má odehraný o zápas více.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Bohemians Praha 1905 1:1

21.03.2021 14:00

Góly: 82. Ladislav Kodad - 65. Matěj Pulkrab

Ladislav Kodad se v české lize začíná řádně zabydlovat. Před dvěma týdny vstřelil teplický mladík svůj první gól v nejvyšší soutěži, dnes na zářez proti Opavě znovu navázal. Jeho trefa však tentokrát vedla pouze k remíze s Bohemians.

Jako první zasahoval až v sedmnácté minutě gólman hostů Bačkovský, který ztlumil ránu Kodada. Na druhé straně zkusil štěstí o pět minut později Bartek, jenže pálil příliš vysoko. Mnohem zajímavější byl závěr první půle. Bačkovský nejprve musel vyrážet hlavičku Gabriela po standardní situaci i nepříjemný skákavý pokus Kodada z následného rohového kopu. Za Bohemians vzápětí kontroval Hronek, který však z výborné pozice přestřelil bránu.

Do druhé pětačtyřicetiminutovky přišel Klokanům na pomoc Pulkrab, jenž v 57. minutě dostal výbornou přihrávku od Puškáče, jenže nový muž v sestavě Pražanů navázal na své spoluhráče před přestávkou, když rovněž střílel nad břevno. O osm minut později si oba útočníci Klokanů vyměnili spolupráci, avšak Puškáčovo zakončení skončilo po bloku Knapíka zase nad bránou.

Z následného rohového kopu už ale šli Bohemians do vedení. Vaníček posadil balón na hlavu Pulkraba, který konečně překonal brankáře Teplic Čtvrtečku. Až poté se Severočeši konečně probrali a začali ohrožovat svatyni Pražanů. Žitný nejprve v 73. minutě přetlačil Dostála, z úhlu však pálil nepřesně. O osm minut později však Vukadinović nacentroval na zcela volného Kodada, který hlavičkou zařídil konečnou remízu.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Slovan Liberec 2:1

20.03.2021 18:30

Góly: 17. Ivan Schranz, 54. Vojtěch Kubista - 52. Michael Rabušic (pen.)

Po podzimním úspěchu se Jablonec znovu mohl radovat z vítězství v podještědském derby. Zeleno-bílím navíc po výhře 2:1 patří třetí místo. Důležité body vystřelil družině kouče Petra Rady sváteční střelec Vojtěch Kubista.

Jablonec si jako první vypracoval jistý tlak, jenž ve dvanácté minutě vyvrcholil nebezpečnou hlavičkou Zeleného po rohovém kopu, kterou musel nad břevno vytěsnit brankář Slovanu Knobloch. O pět minut později už se ale domácí dostali do vedení. Jovović si zpracoval odkop gólmana Hanuše a následně za obranu Liberce vysunul Schranze, jenž přízemní střelou propálil Knoblocha.

Hosté se do příležitostí dostávali ztěžka. Jednu z mála šancí měl ve 38. minutě po rohovém kopu Chaluš, avšak krkolomné zakončení přes bránícího hráče skončilo v zámezí. I proto přišel ofenzivu Slovanu do druhé půle povzbudit Faško, který na sebe upozornil již tři minuty po změně stran, kdy jeho dost možná gólové zakončení srazil na rohový kop obranným blokem Považanec.

Jenže zanedlouho poté sami domácí vybídli Liberec k srovnání skóre. Hanuš zbytečně otálel s ukrytím míče do rukavic, čehož využil důrazný Rondić, jehož brankář Jablonce zastavil šlapákem. Sudí odhalil faul až po zhlédnutí videozáznamu s několikaminutovým zpožděním. Z nařízeného pokutového kopu se prosadil Rabušic, byť Hanušovi nechybělo mnoho k tomu, aby balón vyrazil.

Stav 1:1 však vydržel chviličku. Na rohový kop Kroba z 55. minuty si naskočil Kubista a jeho hlavičku zastavila až síť v bráně - 2:1. Slovanu tedy nezbývalo nic jiného, než nadále bušit do defenzivy zeleno-bílých. Jenže domácí bránili těsný náskok pozorně. A sami občas hrozili z protiútoků. Například v 85. minutě obalamutil Doležal v souboji Chaluše a následně vybídl ke skórování Jovoviće, toho ale vychytal Knobloch.

Liberec se již nicméně na žádnou kloudnou odpověď nezmohl a po sedmi letech odešel poražen z obou derby v jedné sezoně. V lize Slovan prohrál poprvé od konce ledna.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Sigma Olomouc 0:1

20.03.2021 16:00

Góly: 83. Pablo González

Cenné, zato velmi těsné vítězství si připsali fotbalisté Olomouce. Ti v Karviné dlouho hráli bez branek, o výhře 0:1 rozhodl až v závěru González. Domácí tak nedokázali vyhrát ani bez trenéra Jarábka.

První polovina utkání mnoho krásy nepobrala, větší vzrušení přišlo až s jejím blížícím se koncem. Proti Gonzálezově trestnému kopu se musel Ciupa pořádně vytáhnout, stejně jako proti Hálově dorážce. Na opačném konci to zkoušel Čmelík, Mandous si ovšem jeho střelu pohodlně pohlídal.

Krátce po návratu ze šaten to dvakrát zkoušel Beneš, pokaždé se ale proti němu vytáhl Ciupa. Hanáci se dočkali až ve třiaosmdesáté minutě. To Yunis využil prostoru na pravé straně a přihrál před bránu, kam nabíhal Pablo González. Španělský záložník pak v pádu umístil svou střelu mezi tři tyče a mimo dosah brankáře.

Olomoučtí už si své vítězství pohlídali a v tabulce se vyšvihli na osmou příčku. Naopak pro Karvinou znamená porážka setrvání na třináctém místě, navíc se na těsný rozdíl mohou přiblížit Teplice.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Zbrojovka Brno 1:1

20.03.2021 14:00

Góly: 55. Radek Voltr - 28. Jiří Texl

Dlouho to vypadalo, že Zbrojovka konečně zvítězí a odveze si z Příbrami tři body. Do vedení ji po Pachlopníkově neuznaném gólu poslal ještě během první půle Texl, nicméně na konečných 1:1 srovnal nedlouho po přestávce Voltr.

Jihomoravané poprvé rozvlnili síť už v sedmnácté minutě. Závar v malém vápně vyplynul v odražený míč pro Pachlopníka, jemuž jeho doražení do sítě nečinilo žádný problém. Jenže situace se ještě dlouhou dobu zkoumala u monitoru, načež sudí vyhodnotil, že předtím došlo k porušení pravidel a trefu neuznal.

Nicméně nedlouho po opětovném rozehrání se už Brněnští dočkali regulérní trefy. V sedmadvacáté minutě Pachlopník rozehrál z levé strany standardní situaci, kterou hlavičkou zakončoval Jiří Texl. Gólman proti této situaci neměl sebemenší nárok. Po přestávce mohl skóre navýšit Fousek, ten ale napálil pouze Šimana.

A tak přišel na druhé straně gól vyrovnávací. Po rohovém kopu za sebe na přední tyči prodloužil Zorvan, k balónu se poté dostal Radek Voltr, jehož hlavička z bezprostřední blízkosti přinesla radost pro Středočechy. Vzápětí mohla Zbrojovka zpět do vedení, Šiman ale zlikvidoval Texlův pokus.

Činit se musel i Berkovec, nejvíce zřejmě proti Cmiljanovićově ráně či Antwiho průniku. Ani on, ani Šiman nicméně už gól nepustili a utkání tak skončilo nerozhodným výsledkem.

Více informací k zápasu

FK Pardubice - FK Mladá Boleslav 2:2

19.03.2021 18:00

Góly: 5. Emil Tischler, 74. Tomáš Čelůstka - 55. Tomáš Ladra (pen.), 80. Ladislav Takács

Až nečekaně atraktivní podívaná nepřinesla v Ďolíčku vítěze. Pardubice sice dvakrát vedly, ovšem Mladá Boleslav vždy našla odpověď. Východočeši tak zůstávají ve středu tabulky, hosté z automobilového města zase těsně nad sestupovým pásmem.

V azylu hrající "domácí" šli do vedení již v páté minutě. Douděrův nepovedený aut vystihl Tischler, jehož střela se následně od břevna i tyče odrazila do sítě. Gólman Boleslavi Šeda jen bezmocně přihlížel. To brankář Východočechů Letáček se při ligové premiéře v základní sestavě úspěšně činil v šestnácté minutě, kdy zneškodnil přihrávku za obranu i následnou dorážku Zmrhala.

O osm minut později Letáček jen sledoval, jak hlavička Šimka po standardní situaci skončila ke štěstí Pardubic těsně vedle brány. Po půlhodině hry se na druhé straně vyznamenal Šeda, jenž po závaru v tutovkách vychytal Tomla i již téměř radujícího se Hufa.

Druhou půli zahájil zajímavou, leč nepřesnou přízemní ránou Ladra. V 55. minutě se už ale hosté radovali z vyrovnání. Malínského sražení k zemi Solilem vyhodnotil sudí Hocek po zhlédnutí videozáznamu jako nedovolený zákrok. Jelikož k faulu došlo před bránou Pardubic, kopali Středočeši pokutový kop, jenž s ledovým klidem proměnil Ladra.

Deset minut nato si Východočeši mohli vzít náskok zpět, jenže Hlavatý po rohovém kopu přestřelil svatyni Boleslavi. V 74. minutě už však v táboře červeno-bílých vypuklo veselí. Surzynův přízemní centr prodloužil Kostka nápaditou patičkou na Čelůstku, který nekompromisně propálil Šedu.

Avšak ani napodruhé Pardubice těsné vedení neudrželi. Matějovský v 81. minutě našel od rohového praporku Takácse, proti jehož hlavičce k tyči byl Letáček krátký. Za další tři minuty mohl obrat dokonat Klíma, toho již ale Letáček vychytal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha24204070:1564
2.Sparta Praha22153447:2448
3.FK Jablonec23143640:2745
4.1. FC Slovácko22134543:2243
5.Slovan Liberec24126637:2242
6.Viktoria Plzeň22114739:2637
7.Baník Ostrava2496933:2533
8.Sigma Olomouc2389630:2533
9.FK Pardubice2395923:3132
10.Dynamo České Budějovice24710726:3131
11.Bohemians Praha 19052478926:2829
12.Fastav Zlín23851024:2929
13.MFK Karviná24681025:3726
14.FK Teplice24651325:4623
15.FK Mladá Boleslav24481229:4220
16.Zbrojovka Brno24371419:3916
17.SFC Opava24361515:4715
18.1. FK Příbram24271517:5213
Zbývající zápasy
14.04. 00:00Viktoria Plzeň - Fastav Zlín

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (320)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele