FORTUNA:LIGA - preview 24. kola: Slavia může vyrovnat vlastní rekord

19.03.2021, 08:21, aktualizováno 21.03.2021, 08:33
Previews
Slavii se po postupu do čtvrtfinále Evropské ligy postaví Opava, proti které může vyrovnat vlastní rekord neporazitelnosti. Sparta se představí v Českých Budějovicích, se kterými v lize třikrát za sebou nevyhrála. Slovácko po karanténě hostí zlepšující se Ostravu a hrát se bude také Na Stínadlech v Teplicích...
1. FC Slovácko - Baník Ostrava  (neděle 14:00)
Sice jsou obě mužstva v naprosto odlišné situaci, přesto je aktuálně v tabulce dělí jen dvě místa. Řeč je o dvou aktérech nedělního zápasu v Uherském Hradišti, kde domácí Slovácko přivítá Baník.

Jihomoravané od začátku března kvůli karanténě ještě nesehráli jediný zápas, v tom posledním únorovém prohráli s pražskou Slavií. Tím skončila jejich devítizápasová série bez porážky, která jim pomohla vyšvihnout se na čas i na třetí místo. Na to aktuálně ztrácí pět bodů, avšak mají dvě utkání k dobru, tudíž naděje na něj je pořád reálná.

To Baníkovci mají podstatně větší zápasovou praxi. Kromě pravidelných ligových střetů si ve středu zahráli i pohár, přičemž si z Letné odvezli porážku 1:0 po Hanckově pozdní penaltě. V dlouhodobé soutěži se jim ale před týdnem zadařilo, Příbram po trefách Ndefeho, Holzera, Tetoura, Šašinky a Pokorného smetli jednoznačně 5:0.

"Čeká nás náročné utkání. Náročné běžecky, soubojově, a pochopitelně dobře víme i o fotbalových kvalitách Slovácka. Musíme na to být dobře připraveni. Poslední výkony nám ukázaly, že jsme konkurenceschopní. Jsem přesvědčen, že pokud v nich budeme pokračovat, tak musí přijít i výsledky," věří trenér Ondřej Smetana.

Od návratu Ostravy do nejvyšší soutěže jsou ve vzájemných střetech úspěšnější muži z Uherského Hradiště. Ti vyhráli pět ze sedmi odehraných duelů, mez nimi i ten poslední lednový. Ve Vítkovicích vedli po gólech Klimenta a Navrátila, na konečných 1:2 v nastavení upravil Potočný.

Domácí se musí obejít bez vykartovaného Kadlece, zdravotní potíže zase nepustí do hry Tomiče. Hosté vedle minule vyloučeného Kaloče postrádají ještě zraněného Budinského.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nemrava - Reinberk, Hofmann, Daníček, Kalabiška - Havlík, Sadílek - Petržela, Kohút, Navrátil - Kliment
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Fillo, Stronati, Pokorný, Holzer - De Azevedo, Jánoš, Tetour, Ndefe - Zajíc, Šašinka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 3.20 - 3.13
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Bohemians Praha 1905  (neděle 14:00)
Teplice i Bohemians oscilují nad sestupovým pásmem. Ani jeden tým nemůže říct, že má záchranu zajištěnou, hosté z pražských Vršovic ale minulou neděli učinili důležitý krok vpřed. Nyní je tah očekává zejména od Severočechů.

Po sérii tří zápasů bez porážky se Teplice trochu uklidnily. Jejich náskok na sestupové pásmo je prozatím dostatečný, nicméně do konce ročníku zbývá ještě dostatek kol a "Skláři" v nich budou muset ještě zabrat. Jinak jim pořád bude bezprostředně hrozit pád do druhé ligy. "Bude to pro nás těžký zápas, ale potřebujeme v domácím prostředí bodovat. Takže do toho půjdeme s tím, že se budeme snažit Bohemians porazit a udělat důležité tři body," prohlásil před duelem s Pražany kouč Severočechů Radim Kučera.

"Klokani" z vršovického Ďolíčku se v tabulce pohybují o dvě příčky výše. Jejich situace se zlepšila po úspěchu v minulém kole. "Výhrou nad Karvinou jsme udělali velký krok k záchraně. O definitivě se ale můžeme bavit tehdy, až bude matematicky sedět. Náskok na sestupové příčky už je nicméně poměrně velký. Věřím, že se naše výkony zlepší a nebudeme se muset soustředit jen na body. Chceme navázat na výkon proti Karviné" řekl trenér Bohemians Luděk Klusáček.

Zatímco na straně hostů by se po vypršení karetního trestu mohl do základní jedenáctky vrátit útočník Matěj Pulkrab, Severočeši budou muset řešit citelnou absenci v obraně. Ondřej Mazuch totiž posbíral čtyři žluté karty a podobně jako Pulkrab před týdnem si musí na jedno utkání odpočinout.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Čtvrtečka - Vondrášek, Gabriel, Knapík, Droehnle - Fortelný, Žitný - Kodad, Jukl, Moulis - Mareš
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Vondra, Bederka, Köstl - Dostál, Ljovin, Květ, Hronek, Schumacher - Necid, Pulkrab
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.10 - 3.17 - 2.46
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dynamo České Budějovice - Sparta Praha  (neděle 16:00)
Sparta se snad konečně vrací do pravidelného zápasového zápřahu. Pražané se po karanténě pomalu vrací do herní pohody a o další úspěch budou usilovat na půdě Českých Budějovic, které hledají ztracenou formu.

Po půstu od zápasů se Letenští vrátili do hry pohodovou výhrou 4:0 nad Příbramí. Následně však Pražané zase nedobrovolně odpočívali, neboť koronavirus tentokrát napadl jejich soka z Plzně. Naštěstí sparťané zůstávají ve hře o národní pohár, v jehož středečním osmifinále díky proměněné penaltě Dávidem Hanckem nejtěsnějším rozdílem přetlačili ostravský Baník.

Kouč Letenských Pavel Vrba byl rád, že jeho svěřenci proti Ostravanům trochu pošetřili síly. "Je pro nás určitě lepší, že zápas skončil v 90 minutách, než kdyby jsme hráli 120 minut. Ale hrajeme až čtvrtý den, takže to není zase takový problém. Někteří hráči jsou potrestaní a v Budějovicích nemohou hrát. Takže v poháru nastoupili další hráči a vzali jsme to i trochu jako přípravu na ligu," uvedl.

Do Vrbou zmíněného výčtu hříšníků patří stoper Martin Vitík a záložník Ladislav Krejčí "starší". Oba v sezoně viděli již čtyři žluté karty a musí si odpykat disciplinární trest. Ze stejného důvodu se na straně Budějovic nepředstaví pravý bek a důležitý exekutor standardních situací Benjamin Čolić.

Dynamo však počítá i další ztráty. Brankář Vojtěch Vorel a středopolař Filip Havelka hostují u soutoku Vltavy a Malše právě ze Sparty a proti mateřskému klubu nemohou nastoupit. Zranění pak limituje stopera Martina Králika, záložníka Petra Javorka a útočníka Davida Ledeckého. Když k výčtu absentujících přičteme slabší formu Jihočechů, kteří pět kol čekají na vítězství, je o favoritovi nedělního duelu jasno.

Budějovice však zbraně před bojem rozhodně nezahazují do příkopů. "Na podzim jsme na Spartě vyhráli, byl to zápas, který byl z naší strany velmi povedený. Ale víme, že v neděli to bude úplně jiné utkání. Na Spartě se vyměnil trenér, způsob hry je úplně jiný. Čeká nás obrovská kvalita hlavně směrem dopředu. Je to zápas, v němž nemáme co ztratit. Uděláme maximum pro to, abychom měli šanci uspět," prohlásil trenér Dynama David Horejš.

Jihočeši sice na podzim zaskočili Letenské, dlouhodobě se jim ale proti Spartě moc nedaří. Na domácí půdě získali tři body na úkor Pražanů naposledy v roce 2010.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Drobný - Novák, Talovierov, L. Havel, Skovajsa - Alvir, Čavoš, Valenta, Mršić - Brandner, Diop
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Wiesner, Čelůstka, Hancko, Hanousek - Pavelka, Krejčí II. - Hložek, Dočkal, Plavšić - Kozák
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.01 - 3.87 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slavia Praha - SFC Opava  (neděle 18:30)
Slávisté ve čtvrtek vyřadili Rangers a postoupili do čtvrtfinále Evropské ligy, přičemž nyní musí přepnout zpět do ligového módu. V cestě jí stojí soupeř z těch slabších, předposlední Opava.

Sešívaní po domácí remíze s glasgowským celkem ve vyhrocené odvetě vedli od čtrnácté minuty díky trefě Olayinky, dvacet minut před koncem pak na konečných 0:2 upravil Stanciu. S čistým kontem uspěli i minulý víkend v ligovém klání v Mladé Boleslavi. Rovněž se na tom podílel Stanciu, jenž v první půli vsítil dva góly, ten třetí přidal v závěru z penaltového puntíku Júsuf.

"Musíme se hlavně dát dohromady, protože víme, jak jsou ty zápasy náročné a složité. Pamatuji si například na Slovácko, se kterým jsme hráli v podobné situaci, na Příbram nebo předloni po Chelsea na Zlín. Na Rangers jsme dostali velké množství ran, jsme hodně pobití, je to o tom nasbírat na neděli potřebné množství sil," komentuje situaci před zápasem Jindřich Trpišovský.

I Slezané si minulý týden připsali tříbodový zisk, už druhý z posledních čtyř zápasů. Na domácí půdě totiž porazili Pardubice, když je poslal do vedení v závěru první půle z pokutového kopu Smola. Celý druhý poločas pak hráli Opavští v přesilovce, což také využili k udržení náskoku.

Proti Slavii se teď budou chtít vytáhnout zejména vzhledem k příšernému výsledku z prvního listopadového zápasu. V tom totiž prohráli 0:6, když se dvakrát prosadil Kuchta a další trefy přidali Kúdela, Bořil, Sima a Musa. Z pěti střetů od návratu Opavy do ligy uspěli červenobílí ve čtyřech, jeden pak skončil nerozhodně.

Domácí nemohou pro utkání počítat se zraněnými Hovorkou, Ševčíkem, Traorém a Kolářem v ohrožení je i start Olayinky a dalších dvou brankářů Kováře a Stejskala. Žluto-modří se musí obejít bez vykartovaného Hellebranda, který by stejně nemohl hrát kvůli dohodě klubů, kromě něho budou chybět Hnaníček, Pikul, Rychlý a Ščudla. Otazník pak visí nad Holíkem, Juřenou a Žídkem.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vágner - Bah, Kúdela, Zima, Bořil - Provod, Hromada - Masopust, Stanciu, Sima - Kuchta
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Digaňa - Didiba, Kulhánek, Březina - Harazim, Nešický, Řezníček, Tiéhi, Helešic - Smola, Čvančara
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 8.84 - 20.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Zbrojovka Brno  (sobota 14:00)
Dva celky ze sestupových pozic se střetnou v sobotu odpoledne v Příbrami. Domácí jakožto nejhorší ligový tým tam pod novým trenérem vyzve Brno, které je na tom jen o tři body lépe.

Po pětigólovém debaklu v Ostravě skončil na lavičce Středočechů Pavel Horváth, jeho nástupcem se stal Jozef Valachovič. Ten potřebuje se svým mužstvem co nejrychleji začít vyhrávat, což je věc, která se Příbrami naposledy povedla v polovině prosince. Poslední čtyři zápasy pak byly absolutní tragédií bez jediného bodu a s celkovým skóre 1:15.

Zbrojovka na tom však není o moc lépe. V poslední lednový den vyhrála v Opavě, od té doby však ze šesti utkání získala jen dva body. Poslední výsledek 1:2 proti Jablonci sice nevypadá nikterak špatně, nicméně průběh byl docela jednoznačný a kontaktní trefa přišla až v nastaveném čase.

Vzájemné střety jsou poslední dobou vyrovnanou záležitostí. Z posledních pěti byly k vidění čtyři remízy, mezi nimi i dvě barážové, díky nimž se Příbram udržela v lize. Jediným vítězem za tuto dobu se ale stali Jihomoravané. Ti mohli přidat další úspěch i v listopadovém osmém kole, nicméně Hladíkem nabyté vedení neudrželi a nechali Pilíka z penalty vyrovnat.

Domácí se musí obejít bez zraněných Laňky, Nového a Soldáta, hosté nemohou počítat s Gajićem, Kryštůfkem, Vaňkem a Čermákem, v ohrožení je i start Šurala.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Svoboda, O. Kingue, Vilotič, Cmiljanovič - Tregler, Pilík - Lalkovič, Zorvan, Rezek - Voltr
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Floder - Hlavica, Dreksa, Pernica - Štepanovský, Bariš, Sedlák, Pachlopník, Moravec - Růsek, Hladík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.90 - 3.02 - 2.71
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
MFK Karviná - Sigma Olomouc  (sobota 16:00)
K odvolání trenéra Juraje Jarábka došlo v týdnu v Karviné, ta nyní bude čelit jinému celku s nepříliš dobrou formou. Olomoucké Sigmě se může přiblížit na jeden bod.

Slezany v tomto utkání povedou asistenti Petr Mašlej a Marek Bielan. Ti mají za úkol připsat si teprve druhé jarní vítězství a první po měsíci a půl. Od výhry proti Opavě totiž Karviná dvakrát remizovala doma a třikrát prohrála venku, naposledy po výsledku 2:0 přijela s prázdnou z Ďolíčku.

Na stadionu Bohemians hrála poslední zápas i Sigma, bylo to ale už před týdnem a půl a navíc v pohárů. Hanáci díky zásahům Housky zvítězili 0:2 a oslavili postup do čtvrtfinále. Trochu si tak napravili chuť z ligy, kde dvakrát v řadě prohráli bez vstřelené branky. Nejprve proti Zlínu, následně ve Štruncových sadech.

Úspěšnější ve vzájemných duelech je jednoznačně Sigma, která z posledních osmi střetů pět vyhrála a ve zbylých třech remizovala. V listopadu uspěla poměrem 3:0, když po Neumanově vlastenci navyšovali vedení Hála a Nešpor.

Domácí celek se v utkání musí obejít bez zdravotně indisponovaného Dramého, v ohrožení je navíc i start Neumana, Ostráka a Qoseho. Na straně hostí bude chybět vykartovaný Poulolo a zranění Greššák se Zifčákem.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bolek - Jursa, Santos, Šindelář, Mazáň - Mangabeira, Smrž - Tavares, Herc, Bartošák - Papadopulos
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Mandous - Radek Látal, Hubník, Beneš, Zmrzlý - González, Breite, Houska, Daněk, Hála - Chytil
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.32 - 3.09 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Jablonec - Slovan Liberec  (sobota 18:30)
Podještědské derby je vždy specifickou záležitostí, jeho 56. vydání ale bude ještě o něco prestižnější než třeba to poslední z podzimu. Jablonec se totiž s Libercem porve o průběžné třetí místo v ligové tabulce.

Výrazně lepší pozici přitom dlouho držel Jablonec, jenže v únoru se družině lodivoda Petra Rady poněkud přestalo dařit. Herní pohodě rozhodně nepřidaly ani zápasy, jež byly kvůli nevyhovujícímu terénu či výskytu koronaviru v kádru soupeře odloženy. Přesto se zeleno-bílí po posledním vítězství v Brně drží těsně pod pomyslnými stupni vítězů.

Problémy s kvalitou hřiště nicméně na jablonecké Střelnici přetrvávají. "Vidíme, jaký je tady terén a bude to velká neznámá, jak to bude vypadat v sobotu. Ale jak říkám, je to derby, má to náboj, i když se hraje bez diváků", těší se Rada na souboj se sousedem z Liberce.

Ještě na začátku kalendářního roku hleděl Slovan na Jablonec z uctivé vzdálenosti. Svěřenci trenéra Pavla Hoftycha se však po zimní přestávce pořádně nadechli a zásob kyslíku v plicích mají očividně pořád dost. Velkou houževnatost ukázal Liberec v minulém kole, kdy otočil nepříznivě se vyvíjející utkání s Teplicemi. Třetí pozice v tabulce budiž pro mančaft od řeky Nisy zadostiučiněním.

Své postavení si chce Slovan rozhodně udržet i po prestižní bitvě. "Je to třešnička na dortu a přímý souboj o třetí místo. Derby je pokaždé specifický zápas. Není to jenom o Slovanu, ale o celém Liberci. Sledovanost bude daleko větší, my to víme. Jablonci navíc máme co vracet za ten první vzájemný zápas, který jsme doma nezvládli," připomněl útočník Liberce Michael Rabušic střetnutí z loňského listopadu, po němž se radovali zeleno-bílí.

Zatímco domácí budou mít po vypršení trestu za červenou kartu k dispozici černohorského křídelníka Vladimira Jovoviće, liberecký Kamso Mara viděl v duelu s Teplicemi čtvrtou žlutou kartu v ročníku a derby kvůli nadbytečné kolekci žluté barvy vynechá.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - L. Holík, Kubista, Zelený, Krob - Jovović, Považanec, Kratochvíl, Podaný - Schranz, Doležal
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Koscelník, Chaluš, Jugas, Mikula - Sadílek, Karafiát, Pourzitidis - Pešek, Rabušic, Mosquera
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.59 - 3.14 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Pardubice - FK Mladá Boleslav  (pátek 18:00)
V posledních dvou kolech vyšly Pardubice naprázdno, kvůli čemuž ztratily kontakt s celky bojujícími o pohárovou Evropu. Zpět na vítěznou vlnu se Východočeši pokusí vrátit proti Mladé Boleslavi, které mají po podzimním debaklu co vracet.

Těsně před listopadovým výletem do automobilového města skolil několik členů kádru Pardubic koronavirus, což se projevilo na vysoké porážce. Trenér Východočechů Jiří Krejčí proto doufá, že jeho svěřenci výsledek protivníkovi oplatí. "V lize i v zimní přípravě jsme jí po špatném výkonu podlehli, ale právě proto věřím, že jsme se poučili a v pátek se úspěšně popereme o body," prohlásil kouč ligového nováčka.

Vítězství 4:1 nad Pardubicemi bylo pro Středočechy na dlouhou dobu posledním skalpem. Další tříbodový zisk si Boleslav užila až na konci února. I proto má družina trenéra Karla Jarolíma co dohánět. "Máme před sebou čtyři utkání, která by mohla o lecčems napovědět. Od některých zkušenějších hráčů ale očekávám kvalitnější výkon. Proti Pardubicím očekávám vyrovnaný a náročný boj o body a doufám, že s dobrým koncem pro nás," uvedl bývalý kouč české reprezentace.

Pardubice se až do konce sezony musí obejít bez zraněného brankáře Marka Boháče, jehož by měl stejně jako v minulém kole nahradit Jiří Letáček. Na marodce Východočechů zůstávají také obránce Petr Kurka s útočníkem Michalem Petráněm. Krejčí bude postrádat rovněž dva brazilské legionáře. Cadu si odpykává trest za obdrženou červenou kartu, Ewerton zase ve městě semtexu hostuje právě z Boleslavi a proti svému zaměstnavateli nemůže nastoupit.

Domácí zatím stoprocentně netuší, zda jim vypomůže brankář Jakub Diviš. Naopak jistě se na hrací ploše kvůli zranění neukáží zadáci Aleksej Tatajev s Antonínem Křapkou a útočník Martin Graiciar.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Letáček - Surzyn, Čihák, Toml, Čelůstka - Jeřábek - Tischler, Hlavatý, Solil, Kostka - Černý
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Douděra, Šimek, Takács, Preisler - Matějovský, Dancák - Malínský, D. Mašek, Zmrhal - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.43 - 3.31 - 2.23
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha23194066:1561
2.Sparta Praha21152447:2447
3.Slovan Liberec23126536:2042
4.FK Jablonec22133638:2642
5.1. FC Slovácko21124541:2140
6.Viktoria Plzeň22114739:2637
7.Baník Ostrava2396832:2333
8.FK Pardubice2294921:2931
9.Sigma Olomouc2279629:2530
10.Dynamo České Budějovice2379726:3130
11.Fastav Zlín23851024:2929
12.Bohemians Praha 19052377925:2728
13.MFK Karviná2368925:3626
14.FK Teplice23641324:4522
15.FK Mladá Boleslav23471227:4019
16.Zbrojovka Brno23361418:3815
17.SFC Opava23361415:4315
18.1. FK Příbram23261516:5112
Zbývající zápasy
14.04. 00:00Viktoria Plzeň - Fastav Zlín

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (791)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele