FORTUNA:LIGA - souhrn 23. kola

01.03.2019, 19:59, aktualizováno 03.03.2019, 17:01
Komentáře a souhrny
Slavia vyhrála derby s Bohemians 1905 a drží si tříbodový náskok na Plzeň, která o den dříve zdolala Jablonec. Stoprocentní na jaře zůstává Sparta, která veze body z Liberce. Důležité výhry zaznamenaly Olomouc a Příbram. Tři body slaví i Teplice...

Bohemians Praha 1905 - Slavia Praha 0:3

03.03.2019 15:00

Góly: 26. Tomáš Souček (pen.), 45+3. Milan Škoda, 78. Josef Hušbauer

Slávisté uspěli v nedělním zápase v Ďolíčku a rivala z Vršovic, Bohemians, porazil rozdílem tří branek. Skóre otevřel z penalty Souček, do poločasu ještě skóre navýšil Škoda. V závěru pečetil vítězství Hušbauer.

Do první příležitosti se dostal už po pěti minutách Hušbauer, rána ze solidní pozice mu ovšem nesedla a Fryštákovi nenadělal neřešitelné potíže. Ve velké šanci se po necelé čtvrthodině objevil i Bořil, i jeho však vychytal připravený domácí gólman.

Velmi netradiční a kuriózní situace se udála zhruba ve čtvrtině zápasu. Bohemka se díky svižné přechodové fázi dostala rychle na útočnou polovinu, Vaníček z pravého křídla odcentroval a Puškáč přesnou ranou překonal gólmana Koláře. Radost Klokanů ale netrvala dlouho, ba dokonce se brzy přeměnila v žal. Sudí se totiž na pokyn VAR šel podívat na video, načež usoudil, že při předchozí útočné akci Slavie stáhl Krch nepovoleně Masopusta na zem. Odpískal tedy pokutový kop, k němuž se postavil Tomáš Souček a povedenou ranou poslal sešívané do vedení.

V tu chvíli se utkání zlomilo a zelenobílí se už sotva dostávali do nějakých náznaků nebezpečí. Během jedné minuty posléze musel čelit Fryšták dvěma podařeným Stochovým ranám. Ta první byla obzvláště nebezpečná, druhou zase gólman Bohemians dlouho neviděl. Do poločasu se přece jen dočkala Slavia další branky. Coufal poslal nadýchaný centr z pravé strany, na ten si naskočil Škoda a hlavičkou na zadní tyč rozjásal své spoluhráče.

Druhá půle už se nesla ve značně klidnějším tempu, první nebezpečný pokus měl na svědomí Ljovin, jehož rána skončila nad břevnem. Na druhé straně po hodině hry neuspěl Masopust, který z ostrého úhlu vybojoval pouze rohový kop. Blízko překrásnému gólu byl na straně červenobílých Škoda, jehož volej prosvištěl jen těsně vedle rány.

Definitivní stvrzenku na vítězství Trpišovského svěřenců dal patnáct minut před koncem Hušbauer. Navedl si míč, z hranice velkého vápna napřáhl a přízemní střelou překonal Fryštáka. Díky tomu zůstává Slavia na prvním místě s tříbodovým náskokem na Plzeň, Bohemka je nadále čtrnáctá a na elitní desítku už ztrácí šest bodů

Více informací k zápasu

FK Teplice - SFC Opava 3:2

03.03.2019 15:00

Góly: 8. Jakub Hora, 36. Jakub Hora, 84. Jan Kuchta - 44. Jan Žídek, 88. Václav Juřena

Atraktivní podívaná mezi Teplicemi a Opavou nabídla pět branek a výhru domácích. Skláři měli výborný úvod, ovšem druhá půle patřila Opavě a nechybělo mnoho, aby se body dělily. Teplice se ale nakonec po první jarní výhře posunuly na devátou příčku, zato Opava klesla na třinácté místo.

Do sestavy Severočechů se vrátili obránce Jeřábek a záložník Moulis, zpět na lavičku náhradníku se naopak poroučeli Čmovš s Hyčkou. V dresu hostů dostal příležitost na pravém kraji defenzivy Helebrand. Záložní řadu zase posílili Janetzký a zimní posila Stáňa.

Svůj návrat do základní jedenáctky mohl Moulis okořenit v sedmé minutě brankou, kdy vybojoval ve středu hřiště míč a ihned vypálil, ovšem ke své smůle trefil tyč. Stejný muž ale jen o pár okamžiků později vybojoval penaltu, neboť jej v pokutovém území fauloval Helebrand. Balón si na bílý puntík postavil Hora, a ač se brankář Šrom natahoval, na přesnou střelu k tyči nedosáhl - 1:0.

Slezanům vstup do zápasu vůbec nevyšel a ve 36. minutě inkasovali podruhé. Krob z levé strany poslal kulatý nesmysl na zadní tyč, kde se objevil Hora a hlavičkou přidal svůj další zásah do černého. O šest minut později byl v dobré šanci Žitný, ránou z pokutového území však netrefil bránu. Těsně před přestávkou nečekaně udeřila Opava. Jurečkovu střelu vyrazil gólman Grigar pouze k Žídkovi, jenž dotlačil míč za brankovou čáru.

Hosté ožili a po přestávce se tlačili za vyrovnáním. Sedm minut po změně stran vypálil z dálky Simerský, avšak mířil nad břevno. Za dalších jedenáct minut vytáhl Smolovu hlavičku po rohovém kopu Grigar. Z následné protiakce mohly trestat Teplice, ovšem střídající Kuchta po pobídce od Hory netrefil prostor mezi třemi tyčemi. V 67. minutě vysunul Janetzký Jurečku, toho ovšem skvěle vychytal Grigar a celou situaci následně odkopem uklidnil Jeřábek.

Místo vyrovnání ovšem přišel pro Opavu krutý trest. Zavadil v 84. minutě špatně rozehrál, balón ukradl Kuchta, který samostatný únik zakončil přesným přehozením Šroma. Slezané ale zápas rozhodně nezabalili. O čtyři minuty později se do pumlíče opřel z voleje Juřena a krásnou střelou i s pomocí tyče snížil opět na rozdíl jedné branky.

I v nastavení byli hosté blízko vyrovnání. V úplně poslední šanci pálil těsně vedle Simerský. Opava tak může žehrat především na prospaný první poločas. V něm totiž domácí položili základ k zisku tří bodů.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Sparta Praha 0:1

02.03.2019 17:00

Góly: 56. Costa Nhamoinesu

Hráči pražské Sparty jsou po zbabraném podzimu jako vyměnění a na jaře jako jediní drží zatím stoprocentní bilanci. Stejně jako ve všech předchozích zápasech i v Liberci zvítězili rozdílem jedné branky, o kterou se postaral Costa.

Po deseti minutách se domácí dožadovali odpískání pokutového kopu. Frýdek ztratil ve středu hřiště balón, ten vzal Kozák a utíkal s ním do vápna. Tam ho skluzem zastavil Costa a zcela zřetelně zahrál na zemi rukou, ovšem sudí ani s pomocí videorozhodčího na penaltový puntík neukázal. Chvíli nato byl malém za nešťastníka Karafiát, který nepochopitelně nakopl míč směrem ke své bráně, jeho "pokus" proletěl jen těsně vedle levé tyče.

Bylo odehráno dvacet minut, když se v obrovské příležitosti objevil Roman Potočný, z nadějné pozice ale napálil balón jen do boční sítě. Liberečtí nadále tlačili, povedené bylo i sólo Sýkory, které ovšem zakončoval v pádu a Nitovi nezpůsobil velké problémy.

Rumunský brankář se musel činit i později. Nejprve famózním zákrokem zlikvidoval Karafiátův přímý kop, poté měl i štěstí, když hlavička skončila kousek od jeho brány. Největší šance sparťanů přišla krátce před pauzou, Drchal ale nedokázal dát ráně čelem pořádnou razanci a Nguyen si s pokusem jednoduše poradil.

Po přestávce se překvapivě a se štěstím dokázali dostat do vedení hosté. Na Dočkalův přímý kop se vyšplhal nejvýše Costa, který o tyč dokázal dostat míč za záda brankáře Slovanu. A mohlo být pro Hornyákovu družinu ještě hůře, jenže Drchalova rána byla tečovaná a skončila daleko od branky.

Následně už začali znovu úřadovat hráči z města pod Ještědem. Po rohovém kopu došlo k incidentu mezi Zahustelem a Kozákem. Rozhodčí nechal situaci pokračovat, avšak po upozornění asistentem u videa dospěl k závěru, že objetí sparťanského obránce se dalo posoudit jako faul a odpískal pokutový kop. Sám faulovaný Kozák se ujal jeho exekuce, Nitou se ale nechal vychytat.

Sparta si tak vítězství pohlídala a na třetím místě drží již šestibodový náskok. Naopak Liberec po jednom kole vypadl z první šestky a nadále musí bojovat v nahuštěném středu tabulky.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Sigma Olomouc 0:4

02.03.2019 15:00

Góly: 36. Tomáš Zahradníček, 41. Lukáš Kalvach, 86. Martin Nešpor, 90+1. Lukáš Kalvach

Olomoucká Sigma pokračuje v zlepšených jarních výkonech a na Dukle si připsala třetí výhru v řadě. Domácí po potupné porážce 0:4 zůstávají na posledním místě, naopak hosté již poskočili do prostřední skupiny.

V dresu domácích nemohli kvůli disciplinárnímu trestu nastoupit Ostojić se Součkem, do sestavy se po zranění naopak vrátil klíčový stoper Ďurica. Šanci po delší době dostali také Bezpalec, Douděra, Krunert a Holenda. Na druhé straně barikády bylo jedinou změnou nasazení Texla za Faltu na levém kraji zálohy.

V sedmé minutě měl zajímavou střeleckou pozici Plšek, jemuž míč naservíroval nový muž v sestavě hostí Texl, avšak brankář Dukly Rada byl připraven. Vzápětí zahrozili Pražané. Centr Podaného vracel před bránu Holenda a Tetour mířil v dobré šanci nad břevno. Po dvaceti minutách hry se k dalekonosnému pokusu odhodlal Douděra, ale jen lehce zahřál do té doby nepříliš prověřeného gólmana Buchtu.

Olomouc na konci první půle dvakrát gólově udeřila. Nejprve se ve 35. minutě blýskl individuální akcí Zahradníček, jenž si před pokutovým územím navedl míč na levou nohu a překonal Radu střelou k tyči. Za dalších šest minut navázal na svého spoluhráče Kalvach, který se před vápnem zbavil Krunerta a přesnou ránou přidal druhý gól Sigmy. Hosté mohli ještě do přestávky snížit po rohovém kopu od Miloševiće, Kalvach však stihl míč včas odkopnout do bezpečí.

Domácí po pauze prostřídali a tlačili se za kontaktní brankou. Ďurica však v 51. minutě hlavičkou z úhlu Buchtu moc nevystrašil. Dobrý zápas hrál hostující Kalvach, který se často dostával ke střelám, pšenka již mu ale tolik nekvetla. Největší šanci na gól měla Dukla čtvrthodinu před koncem, ale po Gonzálezově střele zachránili Buchtu spoluhráči a po následném závaru sám olomoucký brankář vychytal v tutovce Djuranoviće.

Sigmě se v závěru druhé půle opět povedlo dvakrát skórovat. V 86. minutě pláchl po pravé straně Zahradníček, přesným pasem našel Nešpora, který zblízka neměl problém prostřelit Radu. O čtyři minuty později ještě musel Buchta vychytat Hadaščoka, aby v nastavení přidal svou druhou branku v zápase Kalvach. Záložník hostů se prosadil po Faltově střele, kterou Rada pouze vyrazil a Kalvach jej obloučkem přehodil.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - MFK Karviná 2:1

02.03.2019 15:00

Góly: 1. Jan Matoušek, 86. Radek Voltr - 79. Dávid Guba

Příbramští fotbalisté ve 23. kole FORTUNA:LIGY udolali po boji Karvinou a učinili výrazný krok směrem k záchraně. Skóre otevřel Matoušek, za hosty srovnával Guba a v samotném závěru rozhodl střídající Radek Voltr.

Hned na úvod přišla pro Karvinou studená sprcha. Bylo odehráno osmapadesát vteřin, když její defenziva naprosto propadla a do vápna s míčem pronikl Jan Matoušek. Ten neomylně zakončil po zemi na zadní tyč a pátou trefou v sezóně rozjásal své spoluhráče i fanoušky.

A mohlo být pro hosty ještě hůř poté, co se Matoušek znovu dostal za obranu a předložil míč do tutové šance Fantišovi, ten ovšem nepochopitelně selhal a poslal míč vedle brány. Hra se poté vyrovnala a v závěru první půle si vypracovali příležitosti i Slezané. Nejprve se Moravec uvolnil na pravé straně, avšak Wágner na jeho centr nedosáhl. A na úplném konci, když už uplynulo nastavení, napřáhl zpoza vápna k voleji Faško a povedenou ranou napálil břevno.

Ani ve druhé půli dlouho diváci neviděli pohledný fotbal, do první větší šance se dostali po hodině hry hosté. Moravec si narazil s Wágnerem, ovšem obrovskou možnost zahodil a nechal vyniknout gólmana Kočího. Wágner se poté dostal ještě k dorážce, ovšem ze skluzu bránu přestřelil.

Poté opět zahrozili Příbramští, Jablonského dělovku ale vychytal parádní Berkovec. A tak se vyrovnání dočkali svěřenci Norberta Hrnčára. Za hranicí šestnáctky zkusil technickou střelu Guba, povedlo se mu ji umístit na zadní tyč parádně. Brankář Kočí neměl nejmenší šanci.

Pět minut před koncem základní hrací doby naskočil na hřiště Radek Voltr a brzy se stal hrdinou. Antwi z levé strany poslal centr na zadní tyč, kde si na něj naskočil právě Voltr a hlavou rozhodl o vítězství Csaplárovy družiny.

V tabulce se alespoň dočasně vyšvihla Příbram na dvanáctou příčku s náskokem desíti bodů na sestupové poslední místo, naopak na elitní desítku ztrácí body jen dva. Zato Karviná je v průšvihu, aby se vyhnula baráži, potřebuje se dostat alespoň na třináctou pozici, na kterou už ztrácí osm bodů.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Mladá Boleslav 1:1

02.03.2019 15:00

Góly: 49. Tomáš Zajíc - 77. Tomáš Přikryl

Fotbalisté Mladé Boleslavi dokázali vybojovat v Uherském Hradišti v přímém souboji o osmé místo bod a zůstávají tak před svým konkurentem. Skóre otevřel krátce po půli domácí Zajíc, i přes Tatajevovo vyloučení ale dokázal srovnat Přikryl.

Hned po dvou minutách se musel Šeda poprvé činit. Juroška v nouzi napřáhl z dobrých třiceti metrů a jeho vysoký oblouček se snášel do brány, boleslavský brankář jej vytáhl na roh. Rušno před ním bylo i o pár minut později, když Janoškův roh nasměroval mezi tři tyče Daníček, Šeda však uspěl i tentokrát. A sám Janošek gólmana hostí prověřil po čtvrthodině, velké nebezpečí to ale nebylo.

Slovácko i nadále soupeře mačkalo a tlak vyvrcholil po čtvrtině zápasu, když Navrátila v obrovské šanci opět vychytal skvělý Šeda. Poté se už hra vyrovnala a ve zbytku poločasu si ani jeden tým nevytvořil větší příležitost.

Ihned po pauze ovšem bylo pro celek z města automobilky zle. Na Reinberkův povedený centr si na malém vápně naskočil Tomáš Zajíc a fantastickou hlavičkou usměrnil míč na zadní tyč, proti čemuž byl hostující brankář naprosto bezradný. Pro slováckého útočníka se jednalo o čtvrtou trefu v sezóně.

Posléze konečně začali trochu štípat i Weberovi svěřenci. Trmal měl potíže s vysokým centrem a míč se od něj odrazil pouze k Buchovi. Ten sice vyslal prudkou, avšak nepřesnou ránu a mladý gólman Slovácka tak mohl napravit své předchozí zaváhání.

Trmal se musel činit i po hodině hry, tentokráte nicméně neměl s Komličenkovou ránou veliké starosti. Chvíli nato se do šance znovu dostali i domácí, to když Navrátil napřáhl zpoza vápna a jeho pokus prosvištěl jen těsně vedle Šedovy pravé tyče. A tentýž hráč se objevil i v další šanci, která skončila ve stejném místě, pro změnu za přispění teče obránce.

To už byl na hřišti i hostující Tatajev, který ihned po vystřídání dostal první a po osmi minutách i druhou žlutou kartu poté, co zbytečně dohrál Daníčka. Tatajev jako by svým vyloučením nakopl spoluhráče a ti nedlouho po jeho červené srovnali. A stejně jako minulý týden byl hrdinou Přikryl, jenž se jako první dostal k míči za obranu a přízemní ranou překonal Trmala.

Mladoboleslavští tudíž v tabulce udrželi pozici v horní polovině, kdežto Slovácko se nechalo předskočit Olomoucí a je prozatím desáté s dvoubodovou ztrátou na dnešního protivníka.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Jablonec 1:0

02.03.2019 15:00

Góly: 22. Roman Procházka

Obhájce titulu z Plzně porazil nejtěsnějším výsledkem Jablonec a minimálně na čtyřiadvacet hodin se dotáhl na vedoucí Slavii. Domácím stačila k vítězství jediná branka záložníka Procházky z prvního poločasu.

Do sestavy Viktorie se po karetním trestu vrátil kapitán Hubník. Kvůli kartám chyběl útočník Chorý, místo něj se tak na hrot postavil Beauguel. Hostům nadále chyběl zraněný křídelník Jovović, a tak nastoupili ve stejném složení jako před týdnem v Mladé Boleslavi.

Domácí dle očekávání drželi od začátku míč na svých kopačkách. V úvodu vracel Havel centr z levé strany nebezpečně před bránu, kde ale nenašel žádného spoluhráče. Po dvaceti minutách hry podnikli Západočeši útok po pravé straně, odražený centr sebral Procházka a skákavou střelou překonal brankáře Hrubého - 1:0.

Jablonec se po inkasovaném gólu probral a začal se drát dopředu. Ve 33. minutě poslal z levé strany balón vzduchem Kubista a Doležal hlavičkoval do tyče. Za Plzeň se dvě minuty před přestávkou ukázal Hrošovský, který po odraženém rohovém kopu vypálil těsně vedle Hrubého svatyně. Krátce po změně stran odstrčil Doležal důrazně od míče Doležala, avšak ve spolupráci s Trávníkem nedokázal potrestat chybnou rozehrávku domácích.

Severočeši usilovali ve druhém poločase o vyrovnání a nepouštěli Viktorii k balónu. Po hodině hry přeci jen trochu otupil tlak hostů Hrošovský, jenž svým dalším střeleckým pokusem našel rukavice Hrubého. V 67. minutě již byl v akci zase Hruška, který na rohový kop vyrazil Vătăjelův nepříliš povedený, ale přesto nebezpečný volej. Čtvrthodinu před koncem si na strážce plzeňské svatyně nepřišel ani Považanec, jehož oblouček v tísni Hruška ukryl do rukavic.

Snaha Jablonce vydolovat alespoň bod byla v závěru křečovitá. Hosté nebyli schopni si vypracovat kloudnou příležitost. Za domácí mohl naopak ještě udeřit střídající Pačinda, ale střela pět minut před koncem mu nevyšla. Plzeň i tak v poklidu uhlídala výhru.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Fastav Zlín 1:2

01.03.2019 18:00

Góly: 25. Milan Baroš - 20. Petr Jiráček, 64. Tomáš Poznar

Zlín se na čtvrtý pokus dočkal na jaře vítězství, které vydoloval v Ostravě. Tři body ševcům vystřelily zásahy Jiráčka a Poznara. Baník tak po prohře ve Spartě opět odcházel ze hřiště s prázdnou.

Ze základní jedenáctky Slezanů vypadli po delší době záložníci Fillo s Jánošem, které nahradili Kuzmanović a Mešaninov. Kouč hostí Roman Pivarník opět vsadil na rozestavení se čtyřmi obránci, kde na pravém kraji operoval Holík. Do záložní řady se po absenci za žluté karty vrátil Podio, vedle kterého operoval Hlinka, bývalý hráč Baníku.

Úvod duelu přinesl mnoho nepřesností na obou stranách, což se divákům nelíbilo. Na hřišti nejvíce zaujal záložník ševců Čanturišvili, který se prezentoval náběhem na nebezpečný míč do pokutového území a nepovedenou střelou k rohovému praporku. Ve dvacáté minutě se ale dostal Zlín do vedení. Poznar dostal hodně prostoru k přihrávce do pokutového území na zapomenutého Jiráčka, který neměl problém uklidit míč za záda brankáře Laštůvky.

Vedení však vydrželo hostům jen pět minut. Po standardní situaci od Holzera vrátil Mešaninov balón na Baroše, jenž hlavičkou k tyči srovnal. Za dalších pět minut podnikla Ostrava pohledný útok po pravé straně a po spolupráci Kuzmanoviće s Hrubým pálil do břevna Baroš. Domácí po vyrovnání převzali otěže zápasu a tlačili se dopředu. Hosté zase mohli být rádi, že rozhodčí nepostřehl surovou hru Poznara, za kterou mohl zlínský útočník klidně vidět červenou kartu.

V závěru první půle vystřelil Bartošák a Laštůvka měl při krocení míče potíže. Na druhé straně kontroval ranou z dálky Kuzmanović, který pořádně protáhl gólmana ševců Rakovana. V nastaveném čase hledal Holzer kolegy v bílém dresu před bránou, avšak Diopovi chyběl kousek k zachycení přihrávky. To byly na delší dobu poslední zajímavé momenty na hřišti, neboť úvod druhého poločasu nabídl podobnou nudu jako začátek utkání.

Po hodině hry se Baroš tlačil do šance z levé strany, jenže Bačo ho na poslední chvíli zastavil čistým zákrokem. O tři miinuty později zničehonic vypálil na druhé straně z dálky Poznar a k překvapení všech přesnou střelou k tyči dostal Zlín opět do vedení. Situaci Baníku ještě víc zkomplikoval Hrubý, který v 74. minutě viděl druhou žlutou, a domácí tak dohrávali do deseti.

S blížícím se koncem zápasu přibývali i emoce. K vítězství mohl hosty přiblížit Džafić, ale jeho únik v 82. minutě výborně zlikvidoval Laštůvka. Další dobrou šanci měl v 88. minutě Čanturišvili, který trefil tyč. V nastavení ještě nevyužili příležitosti střídající Jakubov a Hronek, Zlín to však nakonec nemuselo mrzet.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha23191357:1858
2.Viktoria Plzeň23174235:1755
3.Sparta Praha23135538:2044
4.Baník Ostrava23115731:2238
5.FK Jablonec23114842:2337
6.Fastav Zlín231031029:2933
7.Slovan Liberec2387824:2031
8.FK Mladá Boleslav2386941:3830
9.FK Teplice23851025:3229
10.Sigma Olomouc23841125:3428
11.1. FC Slovácko23911325:3628
12.1. FK Příbram23751129:5226
13.SFC Opava23741232:3825
14.Bohemians Praha 190523571120:3222
15.MFK Karviná23451427:4317
16.Dukla Praha23441518:4416

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (748)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele