FORTUNA:LIGA - souhrn 22. kola

22.02.2020, 16:28, aktualizováno 24.02.2020, 19:57
Komentáře a souhrny
Slavia naplnila úlohu favorita proti Opavě a potvrdila vedoucí postavení. Druhou výhru pod novým trenérem má na kontě Plzeň, která si tentokrát poradil s Příbramí, na čemž měl největší podíl Pavel Bucha, jenž zaznamenal hattrick. Sparta naopak odjíždí bez bodu z Olomouce. Další výhru oslavily České Budějovice, Ostrava se rozešla smírně s Jabloncem...

Baník Ostrava - FK Jablonec 1:1

24.02.2020 18:00

Góly: 12. Nemanja Kuzmanović - 6. Vojtěch Kubista

Značně zamotaný střed tabulky ještě víc zašifrovala remíza ostravského Baníku s Jabloncem. Hosté vybojovali cenný bod, neboť většinu zápasu tahali za kratší konec. Va tabulce tak zůstávají na třetím místě, domácí se naopak po 22. kole propadli za České Budějovice na pátou pozici.

Po četných absencích na Slovácku se do základní sestavy Baníku dostaly čtyři nové tváře. Obranu vyztužili Stronati s Fleišman, zálohu zase doplnili Jánoš a Kuzmanović. Na straně hostů došlo k jediné změně, když zraněného křídelníka Jovoviće zastoupil Pilík.

Hned z první návštěvy pokutového území Slezanů šel Jablonec do vedení. Holík v šesté minutě našel zprava před bránou Kubistu, jenž si až příliš snadno odstavil Jánoše a zblízka nedal šanci brankáři domácích Laštůvkovi. Z vedení se však Severočeši radovali jen šest minut. Úspěšnou akci Slezanů rozjel Fillo, který vyvedeným centrem z pravé strany našel hlavu Kuzmanoviće, který usměrnil míč ke vzdálenější tyči. Krátce poté ale Ostravané přišli o zraněného Roberta Hrubého, jehož nahradil Jirásek.

Ve 29. minutě vyrobil obrovskou minelu stoper hostů Jugas, když nepochopitelně pustil za svá záda nákop Jiráska. Do velké šance se tak hnal Šašinka, jehož bombu pod břevno zneškodnil gólman Jablonce Vlastimil Hrubý. O čtyři minuty později pálil nebezpečně po rohovém kopu Baníku Fillo a jen těsně netrefil bránu Severočechů. To Potočný byl za minutu z přímého kopu přesnější, avšak Hrubý spolehlivě zasáhl a balón vyrazil. Strážce hostující svatyně se činil i ve 35. minutě, kdy chytil pohotové zakončení De Azeveda po pasu od Kuzmanoviće.

Domácí byli na konci první půle lepším celkem a zkoušeli to nohou i hlavou. Hlavičkové pokusy si na své konto připsali Šašinka se Stronatim. Pokus prvního jmenovaného v klidu lapil Hubý a Stronatiho zakončení po rohovém kopu ze 43.minuty proletělo nad břevnem. Jablonec tak s odřenýma ušima udržel remízový stav až do přestávky, přestože utkání zahájil lépe než "chachaři".

I po změně stran pokračovali Slezané v kombinační hře. Po hodině hry ale mohli přijít o Filla, jenž naprosto nesmyslně atakoval na polovině hřišti Sýkoru. Ke štěstí domácích si sudí Pechanec ani jeho kolega u videa tohoto momentu nevšimli. V 71. minutě měl gól na hlavě i na noze Šašinka, dvakrát ho však vychytal Hrubý. Nejprve po centru Jiráska a následně z dorážky.

V 76. minutě bylo po delší době horko také před bránou Ostravy. Sýkora po rohovém kopu vrátil míč do ohně, kde Jugasova tečovaná hlavička užuž padala do brány, jenže na poslední chvíli vyškrábl balón z brankové čáry Laštůvka. V závěru se ještě Baník pokusil urvat zápas na svou stranu. Pomohla mu k tomu také druhá žlutá a zároveň červená karta pro Kroba. Na dělbě bodů se nicméně nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Sparta Praha 1:0

23.02.2020 17:00

Góly: 27. Mojmír Chytil

Sparta se ani po změně trenéra nevzpamatovala a prohrála duel v Olomouci. Domácích k vítězství stačil jediný přesný zásah Mojmíra Chytila, letenští totiž i ve druhém jarním zápase vyšli střelecky naprázdno. Hosté tak zůstávají v tabulce šestí, avšak na desátou Sigmu mají náskok pouhých dvou bodů.

V sestavě Hanáků dostala šanci čerstvá posila do zálohy Breite, místo chybějícího útočníka Juliše se pak na hrot posunul Chytil. U hostů došlo ještě k vícero změnám. Nahrazení absentujícího Frýdka Hanouskem bylo tak trochu nabíledni, avšak nasazení Mandjecka do obrany, Karlssona se Sáčkem a Plavšićem do středu pole a Hložka na hrot už jsou jasně rukopisem Kotala.

Favorit zápasu z Prahy si první zajímavou šanci vytvořil po devíti minutách hry. Do zakončení se po rohovém kopu dostal Kanga, brankář Mandous však proti jeho pokusu dobře zasáhl. Olomouc zahrozila za pět minut, kdy po standardní situaci hlavičkoval nad břevno Štěrba. Svůj návrat do sestavy malém okořenil ve 24. minutě gólem Karlsson, kdy jeho střelu po úniku nakonec ztečoval jeden z bránících hráčů do zámezí.

Šance Sparty nicméně zůstaly nevyužity a z gólu se jako první radovala ve 27. minutě Sigma. Rohový kop vrátil do ohně Hála, Jemelka sice nůžkami promáchl, avšak za ním operoval Chytil, jenž hlavou zasáhl dříve než gólman Heča a usměrnil balón do sítě. Sedm minut poté byl Chytil opět v akci. Tentokrát centroval před bránu, kde se do zakončení dostal Breite, avšak z těžké pozice minul bránu. 

Aktivní domácí měli další příležitost ve 37. minutě, kdy Heču z dálky protáhl Greššák. Letenští zase zabrali na konci první půle. Ve 43. minutě se k dalekonosné ráně odhodlal Hancko, ale Mandous si připsal snadný zákrok. Hned za minutu ovšem měli hosté opět problémy po standardní situaci. Po rohovém kopu totiž zakončoval Štěrba, toho však šance překvapila a Heča míč v pohodě lapil.

Šest minut po změně stran podnikla Sparta rychlý útok, Kanga posunul na Karlssona, kterému se však zakončení nevyvedlo dle představ a proto střílel vedle tyče. Za dalších šest minut ale musel do střehu zase Heča, jenž se pořádně natáhl proti ráně Chytila. Útočník Olomouce dál větral obranu soupeře. V 59. minutě jej do tutovky málem vyslal Greššák, jenže přihrávka byla nakonec o chlup delší a Heča dalšímu nebezpečí učinil přítrž. Aktivita Chytila ovšem rozhodně neutichla, naopak v 67. minutě se zase ukázal nebezpečným, leč nepřesným pokusem.

V 72. minutě měl vyrovnání na noze Karlsson, jehož po kličkované vybídl Hložek, Mandous se ale zaskvěl brilantním zákrokem. O osmnáct minut později měl tutovku sám Hložek, i on však ztroskotal na Mandousovi. Sparťané tak ze svého závěrečného tlaku a napínavé koncovky nic nevytěžili a z Hané odjeli s prázdnou.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - FK Teplice 3:0

23.02.2020 14:30

Góly: 18. Ondřej Lingr, 22. Taiwo Abdulrahman, 43. Marek Janečka

Kdo by před startem jara čekal, že Karviná bude kosit jednoho soupeře za druhým. Je tomu ale skutečně tak. Po výhře nad Zlínem měli Slezané ještě méně práce s Teplicemi, které ztrestali během prvního poločasu třemi brankami. MFK zůstává po zimní pauze bez obdrženého gólu a dělá vše pro to, aby uteklO z barážových pozic. Těm se naopak nebezpečně přibližují zatím na jaře marní "Skláři".

Na straně domácích došlo po vítězném duelu se Zlínem k jedinému změně v sestavě. Do hry se vrátil stoper Rundić, Janečka se posunul do zálohy a místo po těchto tazích nezbylo na Hanouska. Jedním z mála světlých bodů Teplic v zápase proti Olomouci byl střídající bek Vondrášek, ten si tentokrát společně se záložníky Trubačem a Moulisem vysloužil místo v základní jedenáctce.

Hostům bylo poprvé horko v desáté minutě, kdy propadli ve středu hřiště, načež se Karviná hnala do protiútoku. Ten zakončil Taiwo, avšak brankář sklářů Grigar svůj tým podržel. Po následném rohovém kopu střílel dost vedle Smrž. V sedmnácté minutě už ale bylo na straně MFK veselo. Smrž přenesl hru na levou stranu, kde Qose hlavičkou přiťukl na Lingra, jenž rovněž hlavou okamžitě zacílil za Grigarova záda - 1:0.

Galapředstavení domácích pokračovalo za dalších pět minut. Ba Loua hledal v pokutovém území Lingra, ten ale výborně přenechal míč Taiwovi, který se zblízka taktéž nemýlil. Hosté se do hry mohli vrátit ve 42. minutě. Gólman Karviné Bolek vyrazil pokus Řezníčka pouze před sebe, jenže Moulis z dorážky nezacílil přesně. Místo toho přišel třetí zásah MFK hned za minutu. Další pohledná kombinace začala tentokrát na levé straně u Taiwa, po něm si balónu užil Lingr, jenž před bránou nalezl zcela osamoceného Jančeku. Zkušený slovenský univerzál naprosto v klidu rozvlnil síť Teplic potřetí.

Náznak odporu Středočechů předvedl sedm minut po změně stran Čmovš, který si naskočil na rohový kop Vondráška, ale Bolek jeho hlavičku ukryl do rukavic. Po hodině hry ale zase byli nebezpeční domácí. Nejprve to byl Taiwo, který v 64. minutě hlavičkoval po centru od Ba Louy do boční sítě, vzápětí po pobídce od Lingra zakončoval sám Ba Loua, ovšem jeden z bránících hráčů zakončení srazil. Zmar hostů podtrhl v 66. minutě Mareček, jenž se po druhé žluté kartě pakoval do sprch. Teplice tak dohrávaly zápas v deseti hráčích.

Karviná nadále bušila do obrany soupeře. V 73. minutě mohl skórovat také střídající Bukata, ale ve výborné pozici netrefil balón ideálně, přesto jej Grigar krotil s velkými problémy. V závěru odmítl gól také další střídající hráč Kubala, jenž přestřelil bránu, po něm zkoušel štěstí další novic na hřišti Vukadinović, který nechal vyniknout Grigara. Spálené šance ale nemuseli domácí vůbec mrzet.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Dynamo České Budějovice 2:3

23.02.2020 14:30

Góly: 53. Dominik Simerský, 69. Adnan Džafić - 11. Matej Mršić, 45. Lukáš Havel (pen.), 67. Matej Mršić

Snová jízda Českých Budějovic pokračuje. V nedělním zápase vyzrálo Dynamo na Zlín a posunulo se v tabulce na skvělé čtvrté místo. Naopak domácí musí začít bít na poplach, neboť ani z druhého jarního klání nevytěžili bod a na třinácté příčce mají již jen dva body náskoku na barážové příčky.

Moravané přitom na domovské Letné neodehráli úplně špatný zápas, avšak v zakončení až příliš často selhali. To hosté byli maximálně efektivní, přičemž výborné utkání odehrál zejména dvougólový Matej Mršić.

Zatímco v sestavě Budějovic nedošlo po vítězství nad Mladou Boleslaví k jediné změně, základnou jedenáctka domácích doznala jistých úprav. Simerský totiž v obraně nahradil mladého Cedidlu a Džafić dostal v útoku přednost před Janetzkým.

Již ve třetí minutě mohl jít Zlín do vedení. Jawo vybojoval na polovině hřiště míč, před pokutovým územím obalamutil Sivoka, poté ovšem poněkud zaváhal a slabou střelou nechal vyniknout brankáře Dynama Drobného. Místo radosti "Ševců" přišel v jedenácté minutě přesný zásah na druhé straně. Brandner si naběhl na skvělý pas od vlastních obránců, následně předložil Mršićovi, jenž přízemní střelou ke vzdálenější tyči poslal hosty do vedení.

Moravané po inkasované brance zabrali, jenže víceméně nic víc než Jiráčkův nepřesný volej ze 38. minuty ze svého snažení nevytěžili. Ještě předtím bylo horko domácímu gólmanovi Rakovanovi, který měl co dělat, aby zneškodnil Čolićův přímý kop. Nakonec se ale Jihočeši dočkali ještě před přestávkou druhého gólu. Čanturišviliho faul na Čavoše ve vápně Zlína původně nevyhodnotil sudí Julínek jako penaltový, po konzultaci s kolegou i videa však svůj verdikt změnil. Z pokutového kopu se pak ve 45. minutě nemýlil Havel, byť Rakovan nebyl daleko od toho, aby střelu vytěsnil.

Domácí snížili osm minut po změně stran. Rohový kop Džafiće vrátil na zadní tyči před bránu Buchta, kde se nejrychleji zorientoval Simerský a premiérovou trefou v dresu Zlína vykřesal svému mužstvu naději. Vyrovnáno mohlo být po dalším rohovém kopu za dvě minuty, ovšem Budějovice proti zakončujícímu Hlinkovi podržel Drobný. Další tutovku Fastavu měl v 63. minutě Jawo, jenže po centru od Simerského taktéž ztroskotal na Drobném.

Poté přišly chvíle hostů. Schranzovu ránu ze 64. minuty po rohu ještě Rakovan vytěsnil, proti nečekaně, ale velice přesné střele Mršiće z dálky tři minuty nato už však byl krátký. Zlín se ale nevzdal. Hned o minutu později zužitkoval centr Condého Džafić, jemuž pomohla i teč bránícího Sivoka, na kterou už Drobný nezareagoval. Na vydolování remízy se ale Moravané v závěru nezmohli a kromě nepovedeného pokusu Matejova si již v podstatě nic nevytvořili.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FK Příbram 4:0

22.02.2020 16:30

Góly: 4. Lukáš Kalvach, 17. Pavel Bucha, 62. Pavel Bucha, 72. Pavel Bucha (pen.)

Nadmíru povedený vstup do jarní části za sebou mají fotbalisté Plzně. Po týden starém vítězství v Opavě doma udolali 4:0 Příbram. Skóre otevřel už v úvodu Kalvach, vítězství pečetil hattrickem Pavel Bucha.

Už ve čtvrté minutě Kovařík potáhl protiútok po levé postranní čáře, po jeho následném centru došlo k Hořavově střele. Ta byla sice zblokována, ovšem jen k Lukáši Kalvachovi, jehož tečovaná rána už skončila v síti.

A po čtvrt hodině už to bylo o dva góly. Beauguelovu přihrávku srazil Dramé přímo ke kopačkám Pavla Buchy a s jeho přízemním pokusem si Kočí nedokázal poradit. Příbramský gólman ale také ukázal svůj um, když zlikvidoval Limberského technický pokus. Po Kovaříkově rohu při Středočeších zase stála štěstěna, Hejda totiž poslal hlavičku příliš vysoko.

Necelých deset minut po návratu ze šaten se v nejlepším světle ukázal Kopic, jehož střele po zdařilé individuální akci chybělo několik centimetrů. Když byla odehrána hodina hry, zahrozila obě mužstva ze vzduchu. Kvídovu i Brabcovu hlavičku ale zpacifikovali brankáři.

Ne tak ránu Pavla Buchy. Ten rozehrál akci k lajně na Kopice, jehož přihrávku sklepl Hořava právě k Buchovi. Proti jeho povedené střele levačkou neměl gólman Kočí tentokrát nárok. Další rána pro Středočechy přišla vzápětí, Šimkovo nakopnutí Řezníka bylo rozhodčím po shlédnutí videa posouzeno jako faul a zahrávala se penalta.

Tu spoluhráči přenechali Pavlu Buchovi, který vymetl šibenici příbramské svatyně a završil tak svůj hattrick. Do statistik se mohl zapsat i Beauguel, jeho pokus o lob ale skončil nad břevnem, a když poté dopravil míč za Kočího záda, byl mu gól odepřen kvůli předchozímu ofsajdu přihrávajícího Kovaříka.

Viktoriáni si tímto vítězstvím pojistili své druhé místo, naopak muži od Litavky jsou na samém chvostu tabulky.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko 0:0

22.02.2020 14:30

Góly: -

Ani jednu branku neviděli diváci, kteří při sobotním odpoledni dorazili do Mladé Boleslavi na zápas domácího týmu proti Slovácku. Středočeši vinou této remízy vypadli z elitní šestky, hosté dokonce z první poloviny tabulky.

Přitom hned ve třetí minutě přišla obrovská šance. Zelený vyslal Budínského do sólového úniku, boleslavský středopolař ale trefil jen vybíhajícího Trmala. Na další příležitost se čekalo půl hodiny, Juroška navíc dobrou pozici totálně zazdil a napálil míč na tribunu. Na druhé straně mohl zahrozit Zelený, Trmal však situaci zachránil.

Ještě před pauzou se musel pořádně činit Klíma, aby se nepovedlo skórovat Hofmannovi. Krátce po návratu ze šaten našel Douděrův centr hlavu Budínského, i ten ale ztroskotal na Trmalovi. Zaskvěl se i jeho protějšek Šeda, jenž vychytal Klimentem pobídnutého Petrželu.

Poté zase převzali iniciativu domácí. Douděra se pokusil přelobovat vyběhnutého brankáře, pro toho ovšem byl tento pokus snadným soustem. Po Janoškově pasu zase hlavičkoval Tatajev, jenže nepřesně. Tím ale aktivita Mladé Boleslavi na dlouho utichla.

Naopak v sedmdesáté minutě se ujal exekuce standardní situace Havlík, který míč otřel o tyč. Po Janoškově hrubce v rozehrávce se dostal k míči Zahustel, jehož prudkou ránu ze strany zlikvidoval Šeda. A jelikož v závěru neuspěl unikající Jiří Klíma, skončilo utkání bezbrankovou remízou.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - SFC Opava 2:0

22.02.2020 14:30

Góly: 32. Petar Musa, 84. Stanislav Tecl

Minulý víkend si fotbalisté Slavie připsali první ligovou prohru v sezóně, Eden je však nadále nedobytnou tvrzí. O vítězství 2:0 nad Opavou v úvodním domácím zápase se brankami postarali útočníci Musa a Tecl.

Slezané mohli využít rozpačitého startu domácích, Texl ale na Železníkův centr těsně nedosáhl. Coufalovu nevyužitou šanci z úhlu mohl po standardce potrestat Mondek, jenže přestřelil bránu. Pak už do toho začali slávisté šlapat naplno. Fendrich se musel vyznamenat nejprve proti Olayinkovi a vzápětí i proti dorážejícímu Musovi.

Jen o dvě minuty později se zaskvěl při Provodově šanci, Olayinka zase hlavičkoval nepřesně. Gólu se sešívaní dočkali po půl hodině. Po Hrabinově zaváhání se míč dostal k Petaru Musovi, který přízemní ranou do Fendrichova protipohybu otevřel skóre a připsal si svou první trefu v červenobílém dresu.

Nedlouho poté na Chorvata mohl navázat Olayinka, v tutové příležitosti však nezamířil přesně. Ve stejném duchu se pokračovalo i po přestávce, dvakrát nebezpečně pálil Provod. Jeho kroucenou střelu ze standardky zlikvidoval Fendrich, o dvě minuty později poslal míč mimo.

Deset minut po návratu ze šaten dostal Olayinka konečně míč do sítě, jenže jeho trefa nemohla být pro předcházející ofsajd Musy uznána. Přidat uklidňující gól tak mohl po pohledné kombinaci Zima, jenže střílel vysoko. Stanciův přímák zase srazila obrana na roh.

Ve čtyřiaosmdesáté minutě se mohlo příznivcům Slavie ulevit. Olayinka našel na středu střídajícího Stanislava Tecla, který si umně obhodil Rychlého a přízemní ranou na zadní tyč zdvojnásobil vedení Trpišovského družiny.

Tecl mohl během krátkého působení na hřišti dát třeba i hattrick, jenže nejprve mu radost po přehození Fendricha zkazil vykopnutím z brankové čáry Hnaníček, v nastavení pak nedokázal opavského gólmana propálit. Sešívaní i tak vítězství udrželi a strachovat se o titul momentálně nemusí. Opava zůstává předposlední.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Bohemians Praha 1905 3:1

22.02.2020 14:30

Góly: 16. Kamso Mara (pen.), 36. Jan Kuchta, 50. Jan Kuchta - 27. Jakub Nečas

Až dosud v tomto ligovém ročníku Jan Kuchta střelecky mlčel, nyní ale svému Liberci zařídil vítězství nad Bohemians. V úvodu vybojoval Marou proměněnou penaltu, na kterou dokázal odpovědět Nečas, zareagovat na jeho dvě trefy však už Klokani nestihli.

Liberec už od začátku ukazoval, že to s útokem na evropské poháry myslí vážně. Balutova rána sice ještě postrádala razanci, poté však v souboji gólmana Le Gianga s Kuchtou došlo ke zbytečnému faulu brankáře a sudí Orel nařídil pokutový kop. Jeho exekuce se ujal Kamso Mara, který nechytatelnou ranou otevřel skóre.

Tentýž hráč zanedlouho pálil příliš vysoko, Kuchtovu střelu zase vytáhl gólman. To umožnilo Klokanům udeřit hned z první nebezpečné situace. Přetažený centr vracel na malé vápno Schumacher, tam už číhal Jakub Nečas a srovnal gólový účet utkání.

V pětatřicáté minutě už ale zase byli v lepší náladě domácí. Na konci pohledné akce vysunul Mara za obranu Jana Kuchtu, který ranou mezi nohy pokořil Le Gianga. Autor branky vzápětí našel ve vápně Balutu, jehož volej pod břevno zlikvidoval hostující brankář.

Nedlouho po návratu ze šaten Slovan své vedení zdvojnásobil. Baluta poslal do úniku Malinského, jehož přihrávka po zaváhání Bederky propadla k Janu Kuchtovi, jenž se prosadil v tomto utkání již podruhé. V minutě šestasedmdesáté se poprvé musel předvést Nguyen, pro nějž ale byla Köstlova hlavička snadným soustem.

O několik okamžiků později dotlačil míč do sítě Keita, jenže přihrávající Mosquera nedovoleně atakoval Chaluše a gól uznán nebyl. Bohemians už poté vsadili vše na jednu kartu a nechali volnou bránu, jenže liberecký Pešek si v úniku tři na dva nepohlídal ofsajd a do odkryté klece zakončovat nemohl.

A jelikož novou posilu Mosqueru vychytal Nguyen a úspěch neslavila ani na druhé straně Peškova rána, skončilo utkání dvougólovým vítězstvím Liberce. Ten se tak v tabulce vyhoupl už na šesté místo, Klokani jsou jedenáctí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha22183147:557
2.Viktoria Plzeň22135442:1944
3.FK Jablonec22116540:2839
4.Dynamo České Budějovice22113839:3536
5.Baník Ostrava22105732:2435
6.Sparta Praha2296739:2933
7.Slovan Liberec22103938:3133
8.FK Mladá Boleslav22103939:3533
9.1. FC Slovácko2296728:2733
10.Sigma Olomouc22710529:2631
11.Bohemians Praha 190522651122:3523
12.FK Teplice2258919:3523
13.Fastav Zlín22631318:3521
14.MFK Karviná22471118:3019
15.SFC Opava2235149:3614
16.1. FK Příbram22341515:4413

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (659)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele