FORTUNA:LIGA - souhrn 19. kola: Baník Ostrava - Slavia 3:3

18.12.2021, 17:13, aktualizováno 19.12.2021, 19:57
Komentáře a souhrny
Šlágr kola plný zvratů mezi Baníkem Ostrava a Slavií přinesl šest gólů, dvě penalty, dvě vyloučení a konečnou remízu 3:3. Úřadující mistr zůstává na čele o bod před Plzní, která vyhrála v Karviné. Sparta přetlačila Hradec Králové. Slovácko se otřepalo po posledních ztrátách a doma si poradilo s Jabloncem. Krizi naopak prohloubili Bohemians, nad jejichž síly byly Pardubice...

Baník Ostrava - Slavia Praha 3:3

19.12.2021 18:00

Góly: 47. Ladislav Almási, 70. Filip Kaloč, 82. Ladislav Almási (pen.) - 24. Ivan Schranz, 29. Tomáš Holeš, 88. Tomáš Holeš

Baník Ostrava remizoval v domácím zápase devatenáctého kola nejvyšší soutěže se Slavií Praha 3:3. Pražané vedli po prvním poločase zásluhou Ivana Schranze a Tomáše Holeše 2:0 a zdálo se, že si odvezou tři body. Baník ale vývoj otočil díky dvěma trefám Ladislava Almásiho a jedné Filipa Kaloče a v závěru srovnal znovu Holeš. To už však jeho celek dohrával po dvou červených v devíti.

Slavia mohla jít do vedení už ve čtvrté minutě. To se totiž Lukáš Masopust vyšplhal ve vápně na centr Baha výš než David Lischka a prudce zakončil, míč však dokázal na brankové čáře zkrotit Viktor Budinský. O sedm minut kontroval Baník, když De Azevedo prostrčil na Ndefeho. Ten ve vápně přesně našel Nemanju Kuzmanoviće, jehož hlavička mířila těsně vedle. Ndefe pak zanedlouho napřáhl za vápnem a Mandous musel proti jeho tvrdé ráně zasahovat.

Ve 23. minutě našel Jiří Fleišman od rohového praporku hlavu Kuzmanoviće, ten však míč dokázal jen lehce škrtnout. Balon pak skončil na horní sítí Mandousovy brány. Slavia na to zareagovala svou první brankou v duelu. Peter Olayinka si naběhl za obranu na dlouhý centr od Ousoua, potáhl míč po pravé straně a poté jej předložil do vápna Ivanu Schranzovi. Ten jej dokázal procedit přes Budinského do sítě.

Za pět minut navíc hosté přidali druhý gól. Po rohovém kopu rozehraném nakrátko dostal na levé straně hodně prostoru Daniel Samek, který poté balon poslal chytře pod sebe na Tomáše Holeše, který se z první nemýlil. Trefil se přesně k tyči. Tomáš Holeš pak mohl po chybě Kuzmanoviće přidat další gól, ale trochu nepochopitelně raději přihrával, což už si domácí obrana dokázala pohlídat.

Baník vletěl do druhého poločasu jako uragán a hned ve 47. minutě dokázal snížit. Na centr z pravé strany si naskočil Ladislav Almási, který sice balon netrefil úplně ideálně, ale měl velké štěstí, protože se velkým obloukem snesl za padajícího Mandouse do sítě. Slavia navíc za dvě minuty zažila další ránu, když Oscar bolestivě zasáhl Jurošku podrážkou do oblasti třísel. Sudí nejprve tasil druhou žlutou, po následné konzultaci s videorozhodčím ale celou věc přehodnotil a Oscar vyfasoval rovnou červenou.

V 70. minutě Baník vyrovnal. Svozil si místo rozběhnutého Sora vybral raději Filipa Kaloče, což se v tu chvíli jevilo jako špatné rozhodnutí. Kaloč však za vápnem napřáhl k neuvěřitelné pumelici, která mířila přímo do šibenice a Mandous neměl šanci na míč dosáhnout. V 81. minutě pak v Ostravě viděli něco nevídaného. Po vzoru Luise Suáreze pomohl na brankové čáře Mandousovi Jan Kuchta, který balon zastavil rukou a po právu vyfasoval červenou kartu.

Baník navíc dostal výhodu pokutového kopu. Toho se ujal Ladislav Almási, který se ze svého pohledu rozhodl pro levou stranu. Slávistický brankář sice směr uhodl, ale penalta byla tak dobře kopnutá, že se chytit nedala. Domácí se však zřejmě nechali uchlácholit a Slavia v devíti vyrovnala. Lingr při rozehrávce přímého kopu jen přiťukl Tomáši Holešovi, který ranou po zemi vymetl dolní růžek Budinského brány.

V nastaveném čase však přeci jen mohl Baník ještě rozhodnout. Almási ve vápně prodloužil míč na Sora, který po faulu skončil na zemi a sudí Ostravě odpískal druhou penaltu v zápase. Té se znovu ujal Ladislav Almási, který ji tentokrát nekopl tak dobře a Mandous jeho střelu vyrazil.

Baníku v tabulce dál patří páté místo, Slavia je s jednobodovým náskokem na Plzeň první.

Více informací k zápasu

FK Teplice - FK Mladá Boleslav 0:1

19.12.2021 15:00

Góly: 38. Tomáš Ladra

Trápení Teplic nekončí. V devatenáctém kole české ligy totiž na domácí půdě prohrály s Mladou Boleslaví 0:1. O jejím vítězství rozhodl v první poločase Tomáš Ladra.

Po několika náznacích a střelách doprostřed brány, se kterými by si poradil i lepší žáček, si první zajímavější šanci vypracovali Mladoboleslavští. Vojtěch Smrž se štěstím proklouzl do pokutového území, jeho přízemní střela pak mířila těsně vedle tyče Grigarovy brány.

Hosty to však mrzet nemuselo, protože po šesti minutách šli do vedení. Domácího brankáře hodně zklamala zeď, kterou z přímého kopu prostřelil Tomáš Ladra a Grigar už se mohl jen dívat, jak balon míří do sítě.

Ve druhém poločase dostaly Teplice možnost pokutového kopu, protože hosté zahráli ve vápně rukou. Jan Fortelný vypálil po zemi doprostřed, kde však padající Šeda nechal nohy, kterými penaltu zneškodnil. Teplice však měly po faulu Douděry zahrávat v 79. minutě další pokutový kop, ten však posléze VAR odvolal.

Teplice jsou po podzimní části tabulky na předposledním místě, naopak Mladá Boleslav musí být spokojená, protože na poslední chvíli proklouzla mezi nejlepší šestku.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Fastav Zlín 1:1

19.12.2021 15:00

Góly: 25. Antonín Růsek - 63. Antonín Fantiš

Nepovedenou druhou část podzimu zakončila olomoucká Sigma další ztrátou. Proti Zlínu sice po Růskově zásahu vedla, nicméně ve druhé půli srovnal Fantiš na konečných 1:1.

Domácí si během první dvacetiminutovky vypracovali dvě velké šance. Po krkolomné akci se snažili o zakončení Breite i Růsek, ani jednomu se to však nepovedlo. Druhý jmenovaný zanedlouho stanul tváří v tvář brankáři, nepodařilo se mu ale seřídit mířidla. Po čtvrtině utkání přišel obrovský závar, při kterém musel "Ševce" dvakrát zachránit Rakovan, jemuž pomáhali na brankové čáře i obránci.

Na další pokus už se Hanáci dočkali. Spáčil po rohovém kopu odcentroval na zadní tyči, odkud Antonín Růsek hlavou skóroval. Za pár minut mohlo být srovnáno. Fantišova hlavička po standardní situaci zamířila jen o kousek vedle brány. V závěru první půle se pak znovu činil Rakovan, a to proti Spáčilově hlavičce.

V úvodu druhé půle byl hodně aktivní Zahradníček. Ten si nejprve vylámal zuby na brankáři, vzápětí připravil šanci Breitemu, jenž pálil do tyče. Namísto zvýšení náskoku ovšem přišlo srovnání. Čanturišviliho centr našel Antonína Fantiše, který tentokráte zakončoval přesně a skóroval.

Ve zbytku utkání už jen Stejskal zlikvidoval Hlinkův přímák a utkání tak vítěze nenašlo. Sigma přezimuje na desáté příčce, Zlín jen o jedno místo níže na dostřel Hanákům.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Dynamo České Budějovice 0:0

19.12.2021 15:00

Góly: -

Souboj dvou týmů z úplného středu tabulky, které nakonec přezimují na vedlejších příčkách, nepřinesl ani jeden gól. České Budějovice dvakrát nastřelily brankovou konstrukci a v Liberci, jemuž se totéž povedlo jednou, tak znovu nedokázaly zvítězit.

Hra se od začátku přelévala z jedné strany na druhou. Nejprve to zpoza vápna zkoušel Bassey, vzápětí pořádně vystrašil Knoblocha Matoušek. Z ostrého úhlu poté pálil příliš vysoko Rabušic, dosud největší šanci měl po půlhodině Michal Škoda. Ten se po Basseyho hlavičce, Knoblochově zákroku a tyči dostal k dorážce, načež liberecký gólman odehrál míč z brankové čáry.

Zanedlouho se musel činit i Vorel, jenž vyškrábnul Frýdkovu střelu. Ještě před odchodem do šaten Dynamo podruhé napálilo konstrukci, konkrétně do ní hlavičkoval Van Buren. Po návratu ze šaten zajímavě stříleli Gebre Selassie i Mršić, další tutovku pak spálil Škoda, který hlavou poslal balón nad břevno.

Po třech čtvrtinách hry znovu museli do akce gólmani, nejprve Knobloch zneškodnil Basseyho střelu z otočky, Vorel pak vychytal Tuptu. Břevno nakonec rozezvučeli i Severočeši, z akrobatické pozice do něj míč poslal Rondić. A jelikož si Vorel pohlídal i Stochův přímák, skončilo utkání remízou.

České Budějovice tak uzavírají první polovinu tabulky se ztrátou pouhého bodu na šestou Mladou Boleslav, i přes třetí nejhorší ligovou ofenzivu je Liberec hned za nimi s minimální ztrátou.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Sparta Praha 0:1

18.12.2021 18:00

Góly: 75. Adam Hložek

Nebyl to ani náhodou jednoduchý závěr podzimu, Sparta nicméně do zimní přestávky vstupuje s další výhrou v zádech. Na hřišti Hradci Králové zvítězila 1:0, když ve druhé půli rozhodl Hložek.

V samotném úvodu mohl otevřít skóre Vašulín, ten ale z malého vápna v krkolomné pozici hlavičkoval nad břevno. Rovněž Novotný si nedokázal seřídit mířidla, stejně jako předtím na druhé straně Haraslín. Hra se i nadále přelévala z jednoho konce na druhý. Nepřesně pálil ještě dvakrát Haraslín i Prekop.

Po půlhodině se v dosud největší šanci utkání zjevil Vlkanova, který ovšem Pavelkovy chyby nezužitkoval a poslal balón příliš vysoko. I druhý z gólmanů musel do pozoru, Vízka povedeným volejem protáhnul Pavelka, následná Pulkrabova dorážka rovněž úspěch neslavila. Holce poté prověřil Mejdr po Vlkanovově centru.

Ve druhé půli byla iniciativa na straně Sparty. Pulkrab při dvou příležitostech neskóroval, stejně jako následně Wiesner. Až v pětasedmdesáté minutě Adam Hložek vzal balón, pronikl s ním do pokutového území a po skvělé individuální akci překonal Vízka. Zanedlouho mohl srovnat Vašulín, po Radově prodloužení ovšem napálil jen břevno.

Letenští tak již vedení udrželi a přezimují na třetím místě se šestibodovým náskokem na Slovácko. Hradec Králové je šestý, dvě příčky však může v neděli ztratit.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Jablonec 2:1

18.12.2021 15:00

Góly: 10. Václav Jurečka, 56. Milan Petržela - 39. Tomáš Hübschman

Slovácko v posledním podzimním utkání ukončilo svou sérii bez vítězství, když porazilo Jablonec 2:1. Na Jurečkovu trefu odpověděl Hübschman, po brance Petržely pak dvakrát rozvlnil síť Považanec, oba góly ovšem odvolal VAR.

Jihomoravané do utkání vstoupili aktivně a už v desáté minutě se jim dostalo odměny v podobě vedoucí branky. Po několika odrazech se dostal balón k Václavu Jurečkovi, jenž přesnou střelou rozvlnil síť. Tentýž hráč později spálil další velkou příležitost, branka by ale stejně pro ofsajd neplatila.

I nadále domácí soupeře tlačili, Hanuše dvakrát v krátkém sledu vystrašil Navrátil. Nakonec však překvapivě došlo k vyrovnávací trefě. Centr do vápna našel Považance, jemuž se rána z voleje nepovedla. Stala se však namísto toho podařenou přihrávkou na dobíhajícího Tomáše Hübschmana, jenž už snadno skóroval.

V závěru poločasu ještě přišel obrovský závar před jabloneckou branou, kdy Tomič nastřelil břevno a rozezvučela se i tyč. Na gól si ovšem muselo Slovácko počkat až do druhé půle. Zelený, který krátce předtím prověřil Nguyena, podskočil dlouhý balón a Milan Petržela se tak zjevil tváří v tvář brankáři. Zkušený křídelník šancí nepohrdnul a skóroval.

Jen asi o pět minut později se povedlo po krkolomné akci dostat balón do brány jabloneckému Považancovi, po dlouhém zkoumání ovšem videoasistent doporučil hlavnímu sudímu gól neuznat. Sotva se začalo znova hrát, prosadil se Považanec znovu. K jeho obrovskému zklamání i tentokrát došlo k ofsajdu a nadále tak platilo vedení Slovácka.

Jelikož se neujal ani Surzynův přímý kop, ani Doležalova hlavička, udrželi muži z Uherského Hradiště vedení a tím pádem přezimují na čtvrtém místě. Jablonec se naopak nachází na barážové čtrnácté příčce.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - FK Pardubice 1:2

18.12.2021 15:00

Góly: 67. Tomáš Necid - 22. Mojmír Chytil, 56. Pavel Černý

Čtyři výhry v sezoně, z toho dvě proti svému hostiteli v podobě Bohemians. Taková je letošní bilance fotbalistů Pardubic, kteří ve druhé bitvě o Ďolíček zvítězili 1:2. Vedení jim zařídili Chytil a Černý, skóre ve druhé půli korigoval Necid.

Východočeši vstoupili do utkání aktivně a v úvodních minutách dvakrát ohrozili soupeřovu bránu. Nejprve Cadua vychytal Le Giang, Chytil pak pálil nepřesně. Jako první přesto dopravili míč do sítě Klokani, jenže Necid využil ofsajdového postavení. Z regulérní branky se radovaly po čtvrtině utkání Pardubice. Černý sklepnul balón na Mojmíra Chytila a ten si s brankářem poradil.
,br> Vzápětí každý z týmů jednou zajímavě pálil, Jeřábek ovšem neseřídil mířidla a Nový nedokázal míč do brány procedit. Po návratu ze šaten pak bílo-červení zdvojnásobili své vedení. Tentokráte se souhra z první půle otočila, Chytil odcentroval na Pavla Černého a ten rozvlnil síť za Le Giangem podruhé.

Bohemka se následně hnala za vyrovnáním, Köstl ale minul a Necid napálil břevno. Právě Tomáš Necid už byl do třetice úspěšný, když Kovaříkem prodloužený roh poslal za Letáčkova záda. Od vyrovnání v podání bývalého reprezentanta zachránil Pardubice Letáček, jenž na čáře zkrotil míč.

Pardubičtí se tak vyšvihli z barážových pozic na místo třinácté, aktuálně se nachází jen o jednu příčku a jeden bod za svým sobotním soupeřem.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Viktoria Plzeň 0:1

18.12.2021 15:00

Góly: 45. Milan Havel

Ani v zimní přestávce nebudou moci fotbalisté Slavie klidně dýchat. Na záda jim totiž bude nadále dotírat Plzeň, která vyhrála na půdě poslední Karviné 0:1. O jediný gól zápasu se postaral před přestávkou Havel.

Už po pár minutách se Viktoriáni dostali do první větší příležitosti, když Sýkora postupoval od půlky směrem na Ciupu. Pod tlakem bránícího hráče ovšem nedokázal přesně vypálit. Na opačném konci hřiště zakončoval protiútok Mikúš, ani jemu se nezadařilo skórovat. Tentýž hráč poté hlavičkoval nad břevno.

V závěru poločasu si Plzeň vypracovala dvě zajímavé šance. Nejprve prověřil brankáře Čermák, v posledních sekundách pak po kombinaci s Kalvachem poslal Sýkora balón na Milana Havla, jehož tvrdá střela rozvlnila síť.

Po návratu ze šaten každý z týmů jednou pořádně zahrozil. Qoseho skvělý centr našel Buchtu, ten ale nedokázal seřídit mířidla. Na druhé straně Čermák vysunul Mosqueru, proti tomu se zase vyšvihnul Ciupa.

Když byla odehrána hodina hry, zkoušel to z prvního dotyku Qose. Břevno přestřelil jen o pár centimetrů. To Kalvach zamířil sice přesněji, avšak ne tak dobře, aby si s jeho střelou brankář nedokázal poradit.

A jelikož po Bartošákově průniku neskóroval Durosinmi, udržela Plzeň nejtěsnější vedení a v tabulce tak přezimuje na druhém místě. Slezané jsou bez jediné podzimní výhry beznadějně poslední.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha19153151:1448
2.Viktoria Plzeň19152236:1347
3.Sparta Praha19143246:2245
4.1. FC Slovácko19123438:2239
5.Baník Ostrava19106341:2536
6.FK Mladá Boleslav1982929:2826
7.FC Hradec Králové1967624:2625
8.Dynamo České Budějovice1974826:3025
9.Slovan Liberec1973917:2524
10.Sigma Olomouc1957731:2822
11.Fastav Zlín19541023:3719
12.Bohemians Praha 190519531127:4418
13.FK Pardubice19451024:4117
14.FK Jablonec1937914:3416
15.FK Teplice19321419:3711
16.MFK Karviná19051416:365

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (351)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele