FORTUNA:LIGA - preview 19. kola: Šlágr Baník - Slavia uzavře podzim

18.12.2021, 08:45, aktualizováno 19.12.2021, 08:32
Previews
Tři duely české nejvyšší soutěže jsou naplánovány na 15. hodinu. Olomouc nastoupí v přímém souboji o nejlepší desítku doma proti Zlínu. Liberec hostí České Budějovice a Teplice hrají s Mladou Boleslaví. Šlágrem neděle je ale bitva Baníku Ostrava se Slavií. Hosté jsou pátí rádi by se udrželi na dostřel čtvrtému Slovácku.
FK Teplice - FK Mladá Boleslav  (neděle 15:00)
Ještě na konci listopadu vypadala situace Teplic poměrně beznadějně. Předešlé dvě výhry ale můžou mít hodně povzbuzující účinek, a byť pořadí platí, že v jarní části budou muset zabrat, přece už z předposlední příčky nevypadá ztráta na celky před nimi tak hrozivě. V závěrečném klání roku 2021 budou chtít potvrzovat zlepšující se formu proti výběru z Mladé Boleslavi.

Když severočeský klub získal naposledy třikrát v řadě tříbodový výsledek, psal se rok 2018. Teď přitom má o motivaci postaráno, aby tuhle zašlou historii oprášil. Pokud by se mu zdařilo znovu naplno uspět, čtrnáctému Jablonci by se přiblížil na rozdíl pouhých dvou bodů. "Na hráče jsem hlavně apeloval, aby ještě nemysleli na Vánoce," uvedl domácí stratég Jiří Jarošík.

Středočechům naopak uplynulá dvě kola nevyšla podle představ. Padli jak s Pardubicemi, tak před týdnem na půdě Slavie. Vesměs nicméně nemůžou hodnotit své vystoupení v podzimní fázi sezóny nějak negativně, pořád se drží v blízkosti pořadí první šestky. "Výhru jsme Slavii darovali," hodnotil hostující kouč Karel Jarolím duel v Praze. "Vlastně jsme se porazili sami."
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Knapík, Chlumecký, Shejbal - Hyčka, Fortelný, Jukl, Trubač, Vondrášek - Mareš, Ledecký
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Douděra, Suchý, Preisler, Jurásek - Dancák, Smrž - Ladra, Hlavatý, Ewerton - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.63 - 3.60 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sigma Olomouc - Fastav Zlín  (neděle 15:00)
Olomouc i Zlín k sobě nemají geograficky vyloženě daleko a žádnou výraznou vzdálenost nevykazují ani v průběžném pořadí české nejvyšší soutěže. Domácí se nacházejí na příčce desáté a mají jen o tři body více než hosté, kteří jsou jedenáctí. Oba celky by se rády vyhnuly nadstavbové skupině o udržení a zatím balancují právě přesně na hraně splnění tohoto cíle.

Takovou skutečnost jim zaručí právě umístění do desátého místa, čili o něco spokojenější musejí být v současné době Hanáci, kteří v závěrečném klání tohoto kalendářního roku budou hledat cestu za odpoutáním se od svého soupeře na rozdíl šesti bodů. Pokud naopak neuspějí, jejich rival se jim přiblíží na dostřel, a pranice o desátou pozici tak bude o dost vyhrocenější.

Vlastně se na jaře dá očekávat, že obě družiny budou o tuhle metu usilovat až do posledních kol, kdy se ligový peloton rozdělí do tří částí. Tenhle mač určitě nebude tím klíčovým, který by měl Olomouc nebo Zlín dostat do velkých malérů. Času na manévrování je zkrátka ještě dostatek. "Chceme tři body. Nemáme jich na rozdávání, stejně jako Zlín," říkal Václav Jílek.

Olomoucký stratég se svým mužstvem padl už dvakrát v řadě, Sigma o gól nestačila na Slavii a také na České Budějovice. "Zbývá do prázdnin poslední duel. Není na co se šetřit," uvedl hostující brankář Matej Rakovan. Svěřenci trenéra Jana Jelínka se budou muset především co nejrychleji oklepat z křivd po vypadnutí z MOL Cupu, porážku zaznamenali na půdě Slavie.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Chvátal, Hubník, Vepřek, Zrmrzlý - Greššák, Spáčil - Zahradníček, Daněk, Matoušek - Růsek
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Fantiš, Vraštil, Simerský, Procházka - Conde - Dramé, Hrubý, Tkáč, Vakho - Poznar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.50 - 3.29
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - Dynamo České Budějovice  (neděle 15:00)
Liberec a České Budějovice momentálně okupují prostor mezi sedmou a desátou pozicí, který je jaksi strategický pro následnou nadstavbu. A před vánočními svátky dokonce mohou zaútočit i na první šestici, k takovému počinu ovšem budou muset uspět ve vzájemném střetnutí. Slovan doma nijak nezáří, Dynamo venku také ne.

Už v pěti případech z devíti Severočeši před vlastními fanoušky prohráli. Bilanci na vlastním stadionu budou muset na jaře zlepšit, jestli opravdu chtějí usilovat o přední příčky, na cizích hřištích urvali jen o bod méně než doma. Liberec v uplynulých třech kolech podstoupil velmi těžký los. A zatímco se Spartou a Plzní padl, před dvěma týdny nad Hradcem Králové vyhrál.

Ani České Budějovice rozhodně nepatří mezi papírově nejslabší protivníky, i ony se průběžně nacházejí v pořadí výše. "Když jsme tehdy hráli na Spartě, hned začátek zápasu se nám vůbec nepovedl," hodnotil minulá vystoupení libereckého týmu obránce Dominik Plechatý. "Takže v Plzni jsme chtěli vše zlomit. Nabídli jsme však soupeři tři šance a on dvě z nich zužitkoval."

Jihočeši si doma počínají vážně moc dobře, z deseti utkání hned sedmkrát vyhráli. Je pro ně ve finále velká škoda, že jinde svůj potenciál nenaplňují. Zatím venku získali chabé dva body. "Vím, že se nám prostě mimo domov nedaří, ale chceme zvítězit," burcoval hostující forvard Michal Škoda. "Už tuhle sérii bez výhry musíme ukončit. A věřím, že tomu bude právě teď."

U Nisy mimochodem bílo bude, i kdyby sníh nepadal. Tohle střetnutí totiž bude sloužit jako symbolické poděkování zdravotníkům, kteří se v nemocnicích musejí vypořádávat s velkým náporem pacientů kvůli nemoci COVID-19. Liberečtí hráči si tak na podporu boje s pandemií oblečou cíleně bílé dresy, na nichž navíc budou mít nalepené náplasti s červeným srdíčkem.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Gebre Selassie, Chaluš, Plechatý, Mikula - Tiéhi, Havelka - Koscelník, Frýdek, Tupta - Rabušic
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Vorel - Havel, Talovierov, Králik - Čolič, Valenta, Hora, Mršič - van Buren, Škoda, Bassey
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.57 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - Slavia Praha  (neděle 18:00)
FORTUNA:LIGA nabídne na závěr tohoto kalendářního roku rozhodně zajímavé měření sil, které definitivně ukončí podzimní dění české nejvyšší soutěže. Baník a Slavia bojují o přední pozice, domácí se mohou ještě před vánočními svátky přiblížit příčce čtvrté, museli by však bezpodmínečně uspět proti klubu, který si nehodlá komplikovat své postavení na samém čele.

Měsíc prosinec představoval pro pražský celek náročné období. V Konferenční lize ho čekal klíčový zápas o postup do další fáze na půdě berlínského Unionu, na ligové scéně podstoupil duely proti Olomouci a Mladé Boleslavi a před pár dny sehrál poměrně kontroverzní a markantně propírané osmifinálové klání MOL Cupu proti Zlínu. I to Slávisté nakonec zvládli a prošli dál.

Je ale pravda, že herně fotbalovou veřejnost nepřesvědčili. Více se hovořilo o výkonu sudích v popředí s hlavním arbitrem Janem Petříkem, který svým rozhodováním chyboval a několik sporných momentů vyhodnotil v jejich prospěch. "Určitě jsme nepředvedli takové vystoupení, které jsme si představovali. Nebyli jsme spokojení," komentoval finální zdar Jaroslav Köstl.

Asistent trenéra Pražanů prozradil, že únava se v kabině tolik neprojevuje, ačkoli program pro hosty nebyl pochopitelně nejjednodušší. "Nabereme všechny síly. A řekl bych, že jich máme ještě dost, abychom v Ostravě uspěli," podotýkal. "Sám o sobě je ten duel velmi prestižní, a to nejen v rámci celé republiky, avšak i díky postavení obou mužstev v tabulce," uvědomoval si.

Domácí na svého nynějšího soupeře nemají úplně nejlepší vzpomínky. Prohráli s ním čtyřikrát za sebou, v posledních deseti utkáních je skolili v jediném případě, a to v pohárovém střetnutí z roku 2019. Svěřenci trenéra Jindřicha Tripišovského tak i kvůli této skutečnosti budou ve Slezsku plnit roli favorita. Doposud na ligové frontě uzmuli o dvanáct bodů více než Baník.

Je vážně velká škoda, že zrovna tenhle mač uvidí jen tisícovka vyvolených diváků. Opatření kvůli zabránění šíření pandemie jsou jednoduše v tomto ohledu nekompromisní. V minulosti totiž bitvy těchto dvou družstev vždy provázela rovněž solidní atmosféra na tribunách. "Moc nás mrzí, že fanoušků tu nebude více. Velké mínus především pro nás," hlesl pro změnu ostravský asistent Tomáš Galásek.

Když se oba týmy potkaly v srpnu, vyhrála Slavia jasným čtyřbrankovým rozdílem. "Alespoň teď víme, na čem je třeba zapracovat. V Edenu jsme byli bojácní, chyběla nám větší odvaha," povídal Galásek. "Náš protivník hraje i nadále velmi dobře. Problémy, které měl na začátku sezóny, vyřešil. Vydáme se ze všech sil, míníme uspět. Vždyť tohle je poslední souboj roku."
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Budinský - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman - Tetour, Kaloč - Azevedo, Kuzmanovič, Buchta - Klíma
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Bah, Ousou, Kačaraba, Oscar - Holeš, Hromada - Schranz, Stanciu, Masopust - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.64 - 3.87 - 1.66
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Slovácko - FK Jablonec  (sobota 15:00)
Nedávná tři ligová kola Slovácku hodně pošramotila celkovou reputaci. Jako by porážka na půdě Českých Budějovic, jež se urodila za zcela nečekaných a pro něj zbytečných okolností, s mužstvem prostě zamávala. V závěrečném klání tohoto kalendářního roku 2021 vyzve doma Jablonec, jenž obecně nemůže být s celým svým působením v podzimní fázi vůbec spokojený.

Měsíc prosinec odstartovali Severočeši moc dobře, na půdě Bohemians urvali tři body. Jenže pak se nepopasovali v klíčovém souboji Konferenční ligy s utkáním v Kluži a poté padli též doma s Teplicemi. "Z minulé prohry jsme byli zklamaní," hlesl hostující kouč Petr Rada. "Tři body z kola číslo sedmnáct jsou nám najednou k ničemu. Dohromady jich máme děsně málo."

Hosté se po osmnácti odehraných zápasech nacházeli pouze ve spodních patrech průběžného pořadí FORTUNA:LIGY. A je otázkou, jestli si vedení klubu nevyhodnotí práci Rady jako tu aktuálně pro tým již nepřínosnou. "Vím, že když jako trenér body nesbíráte, je vaše angažmá na hraně," přiznával. "Já sám nad celou situací přemýšlím. Avšak ujišťuji, že se nevzdávám."

Současná čtvrtá příčka není pro moravský výběr rozhodně žádnou ostudnou záležitostí. Spíše naopak. Je každopádně třeba připomenout, že po drtivém vítězství nad Spartou se čekalo, že by svěřenci trenéra Martina Svědíka mohli útočit výše. Jako by tenhle výsledek domácí příliš uchlácholil. A od té doby z možných devíti bodů urvali jen jeden za remízu v Hradci Králové.

Velmi rádi by se zpátky přiblížili natěsno vedoucí trojici ve složení Slavia, Plzeň a Sparta. Ale pokud by jejich horší série pokračovala, v dalších kolech by zřejmě pouze usilovali o udržení svého postavení před dotírajícím Baníkem. "Jablonec je celkem, který má sice slabší podzim, ovšem pořád má kvalitní mužstvo," uvedl před duelem domácí asistent trenéra Jan Palinek.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Ngyuen - Tomič, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Sadílek, Havlík - Petržela, Kohút, Holzer - Jurečka
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holík, Martinec, Zelený, Krob - Považanec - Vaníček, Houska, Kratochvíl, Surzyn - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 4.02 - 6.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha 1905 - FK Pardubice  (sobota 15:00)
Na závěr roku se ve Vršovicích potkají dva kluby, které mají jako svůj domácí stadion nahlášený populární Ďolíček. V případě Bohemians 1905 se jedná o samozřejmou věc, druhým rokem zde pak o prvoligové body bojují pronajímatelé z Pardubic.

Domácí se stále nemohou vzdálit pásmu sestupu a od toho je nekatapultovaly ani výhry nad Českými Budějovicemi a Karvinou. Naposledy přišel mizerný výkon a vysoká prohra v derby se Spartou, Klokani jsou dvanáctí a na předposlední Teplice mají k dobru jen sedm bodů.

"Čeká nás zápas s Pardubicemi o to, abychom měli klidnější jaro. Jsem přesvědčený, že jsme během týdne po porážce na Spartě dali hlavy dohromady a že budeme vypadat líp. V domácích zápasech jsme silnější. Náš výkon musí být diametrálně odlišný od toho na Spartě," řekl domácí kouč Luděk Klusáček.

Východočeši jsou na tom ještě hůře a posbírali ještě o čtyři body méně. Nedaří se jim především ve vršovickém azylu, kde letos vyhráli jenom jednou a shodou okolností právě nad sobotním soupeřem.

"Jdeme do utkání, v němž jde o hodně. Bohemka má velmi dobrou ofenzivu, navíc Květ dokáže zlobit střelbou ze střední vzdálenosti. Chystáme nějaké změny v sestavě. Věříme, že hráči nechají na hřišti všechno, co v nich je," uvedl pardubický asistent trenéra Jiří Krejčí.

Problémem obou týmů je defenzivní činnost a v Ďolíčku na sebe narazí kluby s nejhoršími obranami v lize. Domácím nepomohou zranění Bederka, Hůlka a Osmančík a nejisté jsou starty Ljovina a Kovaříka. V Pardubické sestavě bude absentovat Solil, otazníky se vznášejí nad trojicí Beran, Sláma, Šimek.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Bačkovský - Köstl, Jindřišek, Vondra - Dostál, Květ, Nový, Kovařík - Hronek - Puškáč, Chramosta
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Letáček - Kostka, Jeřábek, Toml, Čelůstka - Tischler, Čihák - Chytil, Matějka, Cadu - Černý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 4.05 - 4.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - Viktoria Plzeň  (sobota 15:00)
Jasného favorita bude mít sobotní odpolední klání v Karviné, kam dorazí Viktoria Plzeň. Domácí jsou na posledním místě tabulky a na tom se před koncem roku už nic nezmění, Západočeši naopak zůstávají ve hře o titul a pronásledují Slavii.

Karviná je v krizi, na ligové scéně ještě ani jednou nevyhrála a získala pouhých pět bodů. Aktuálně padla šestkrát v řadě a nic platné ji není ani to, že hned pětkrát podlehla o jedinou branku. Před soubojem s Plzní se domácí mohou alespoň trochu opřít o vzájemnou bilanci, z posledních čtyř měření sil odcházeli s prázdnou jenom jednou.

"Plzeň vychází z výborné obrany, což ukázala třeba na Slovácku. Ten zápas jsem viděl na stadionu. Plzeňští odolávali velkému tlaku domácích a byli maximálně efektivní. Mají rychlé a šikovné hráče při práci s míčem. Krajní hráči umí jeden na jednoho, navíc středová trojice neustále rotuje a snaží se něco vymyslet. V tom jsou obrovsky silní a nebezpeční. Myslím, že místo vykartovaného Beauguela nastoupí Tomáš Chorý, který bude natěšený. My však budeme chtít uspět, jdeme do zápasu s cílem zvítězit," řekl jasně domácí kouč Bohumil Páník.

Plzeň už dala zapomenout na nepovedený přelom října a listopadu a porazila Bohemians 1905, Slovácko i Liberec. Se 44 body jsou svěřenci Michala Bílka na druhém místě tabulky, manko na vedoucí Slavii činí pouze tři body.

"Samozřejmě papírově to vypadá jednoznačně, ale čeká nás 90 minut. Víme, že Karviná má svoje problémy, nedaří se jim výsledkově. Některé zápasy odehrála líp, některé hůř. Konkrétní hráči nejsou individuálně vůbec špatní, ale týmově jim to teď drhne. Povinnost velí, abychom tam vyhráli. S tímhle cílem do Karviné určitě pojedeme. Chceme si připsat další body do tabulky, abychom uzavřeli podzim úspěšně," nechal se slyšet asistenta kouče Bílka Pavel Horváth.

Plzeň před zápasem hlásí čtyři absence - kvůli žlutým kartám nebude hrát Beauguel, zdravotní problémy na trávník nepustí trio Kopic, Míka, Pachlopnik. Kompletní nebude ani Karviná, trest za červenou kartu si musí odpykat Santos, zranění jsou Bartl s Tavaresem a otazníky se vznášejí nad starty pětice Bolek, Dramé, Mangabeira, Neuman, Zych.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Ciupa - Křapka, Šindelář, Buchta, Šehič - Čmelík, Qose, Nešický, Túlio, Bartošák - Papadopulos
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Řezník, Pernica, Hejda, Havel - Bucha, Kalvach - Sýkora, Čermák, Mosquera - Chorý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.60 - 4.05 - 1.56
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Hradec Králové - Sparta Praha  (sobota 18:00)
Oba celky dělí v tabulce jen tři příčky, což je dáno zejména nečekaně vysokým postavením Hradce Králové. Ten se v posledním předvánočním duelu střetne se Spartou, na kterou to však neumí.

Východočeši z posledních šesti zápasů vyhráli jediný, přesto se nadále drží v první šestce. A to hlavně díky tomu, že týmy, které se na ně v daném kole mohou dotáhnout, vždy prohrají. "Votroci" od konce října uspěli jen proti Karviné, poté ještě získali tři remízy. S tou poslední mohou být relativně spokojeni, neboť přišla proti favoritovi ze Slovácka. Za toho otevřel skóre Jurečka, nicméně po Reinberkově vyloučení otočili Vlkanova s Radou. Jurečka svým druhým zásahem stanovil v závěru konečné skóre 2:2.

Letenští naopak během posledních týdnů zlepšili své výsledky a zvítězili čtyřikrát v řadě. Po nepříliš přesvědčivých výhrách nad Libercem, Karvinou a Bröndby naposledy jasně přejeli v malém pražském derby Bohemians. Už v první půli nasázel Pulkrab hattrick, jednou brankou jej podpořil Pavelka. "Bůra" završil Hancko, v závěru skóre jen korigoval Květ.

Aktuální formy rudých si je vědoma i domácí lavička. "Poslední zápasy vyhrává. Lehkou krizičku měla před třemi týdny, kdy prohrála s Rangers a na Slovácku. Teď už tři zápasy nezaváhala, postoupila do jarní části Evropské konferenční ligy," varuje asistent trenéra Stanislav Hejkal.

Ve vzájemných zápasech Pražané naposledy ztratili v roce 2012, od té doby sedmkrát v řadě zvítězili. První střet v této sezoně sice přinesl bezgólovou první půli, po návratu ze šaten ovšem pálil Hložek, Polidar a dvakrát Pešek, výsledek tak zněl 4:0.

Královehradečtí se v posledním kole roku 2021 musí obejít bez zraněných Donáta s Dvořákem a možná i Reichla, na straně hostí chybí zdravotně indisponovaní Čelůstka, Höjer, Juliš a Polidar. Otazník navíc visí nad startem Karlssona a Sáčka.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Klíma, Čech, Leibl - Mejdr, Rada, Soukeník, Novotný - Prekop, Vašulín, Vlkanova
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Holec - Wiesner, Panák, Ladislav Krejčí II, Hancko - Pešek, Pavelka, Dočkal, Hložek, Haraslín - Pulkrab
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.61 - 3.91 - 1.76
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha18152148:1147
2.Viktoria Plzeň18142235:1344
3.Sparta Praha18133245:2242
4.1. FC Slovácko18113436:2136
5.Baník Ostrava18105338:2235
6.FC Hradec Králové1867524:2525
7.Dynamo České Budějovice1873826:3024
8.FK Mladá Boleslav1872928:2823
9.Slovan Liberec1872917:2523
10.Sigma Olomouc1856730:2721
11.Fastav Zlín18531022:3618
12.Bohemians Praha 190518531026:4218
13.FK Jablonec1837813:3216
14.FK Pardubice18351022:4014
15.FK Teplice18321319:3611
16.MFK Karviná18051316:355

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (699)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele