FORTUNA:LIGA - souhrn 18. kola

07.12.2018, 19:58, aktualizováno 10.12.2018, 19:54
Komentáře a souhrny
Slavia doma přehrála Mladou Boleslav a drží si svůj náskok na Plzeň, která už v pátek uspěla ve Zlíně. Sparta doma překvapivě nestačila na Teplice. Příbram otočila utkání Na Julisce a vyhrála po dlouhých sedmi zápasech. Jablonec jede s prázdnou z Karviné, Baník si poradil s Bohemians...

Slovan Liberec - SFC Opava 1:2

10.12.2018 18:00

Góly: 15. Roman Potočný - 6. Jakub Janetzký, 84. Dominik Simerský

Opava vydolovala body v Liberci a v tabulce se posunula mimo skupinu hrající o udržení. Domácí neodčinili nezdar v Teplicích a potřetí v řadě ztratili body. Utkání ovlivnila červená karta pro libereckého Ševčíka.

Trenér Slovanu Hornyák dal po delší době šanci útočníku Pázlerovi. Na post pravého beka se vrátil Mikula a levý kraj obrany nezvykle okupoval záložník Mara. Slezanům chyběli vykartovaní Zavadil se Smolou. Díky jejich absenci se na trávník podívali Schaffartzik, Řezníček či Juřena.

V 6. minutě se Opavě podařilo zatlačit soupeře u pokutového území. Následný Schaffartzikův centr se snesl na hlavu Janetzkého, který překonal Nguyena a poslal hosty vedení. Z náskoku se však Slezané radovali pouze devět minut. Přímý kop Liberce rozehrál Potočný. Míč sice zakroutil k tyči, u níž stál brankář Fendrich, přesto domácí s pomocí brankové konstrukce vyrovnali.

Autor branky Slovanu mohl další zářez přidat šest minut po své první trefě, kdy vyslal bombu, jež o několik desítek centimetrů minula pravou tyč Fendrichovy svatyně. Gólman Opavy svůj tým následně podržel ve 26. minutě. Breite si naběhl na přihrávku z pravé strany a opřel se do balónu, jenž vyprášil Fendrichovy rukavice.

Po změně stran ubylo příležitostí na obou stranách. Jakoby se hráči přizpůsobili chladnému počasí a na prořídlém stadionu, kde byli víc slyšet fanoušci hostů, se dopředu příliš nehnali. Jen v 54. minutě s k tvrdé ráně z úhlu dostal záložník domácích Ševčík, jehož pokus musel na poslední chvíli zablokovat obětavý bek Slezanů Žídek.

Deset minut před koncem se však Ševčík ukázal v negativním světle, jelikož uviděl druhou žlutou kartu v utkání a musel předčasně do sprch. Opavě se po čtyřech minutách povedlo přesilovku využít. Rohový kop vyvolal skrumáž, v níž se míč odrazil k Simerského, který zblízka zařídil konečný výsledek.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FK Teplice 0:1

09.12.2018 17:00

Góly: 83. Pavel Moulis

Po deseti letech se Teplicím povedlo vyhrát na Spartě. Domácí předvedli mizerný výkon, za který se od fanoušků dočkali vypískání. Pražané se propadli na pátou pozici, hosté se bodobě dotáhli na osmou Mladou Boleslav.

Letenským chyběli vykartovaní Civić s Kangou, díky čemuž se do sestavy dostal střední obránce Štetina a pravý bek Wiesner. Disciplinární trest postihl též dva hráče Sklářů, konkrétně Čmovše a Vaněčka. V základní jedenáctce je nahradii obránce Jeřábek a útočník Jindráček.

Do první obrovské šance se ve čtvrté minutě dostal kapitán Sparty Stanciu. Rumunský záložník si narazil míč s Tettehem, jenže sám před brankářem Grigarem pálil vysoko nad břevno. Na druhé straně o tři minuty později našel Vondrášek zcela volného Hyčku, který ovšem taktéž mířil hlavou příliš vysoko. Ve 22. minutě se po přímém kopu dostal k balónu Stanciu, ale tvrdým volejem trefil přímo Grigara.

Po nadějném začátku tempo hry opadlo. Ve 33. minutě se po rohovém kopu zjevil sám před bránou Teplic Costa, pumlíč se však od jeho nohy odrazil zpět do chumlu hráčů. Za další tři minuty se ke střele dostal hostující Kučera a jen těsně minul svatyni, kterou hájil gólman Heča. Letenští postupně drželi balón více pod kontrolou, žádnou větší příležitost si ale nevypracovali.

Sedm minut po přestávce si na výborný centr od Stanciua naskočil Pulkrab, jenže hlavičkoval nad bránu. Nespokojené domácí fanoušky ještě více podráždil v 60. minutě Ljevaković, jehož ránu vytěsnil Heča konečky prstů. Mizérii Sparty mohl devět minut po Ljevakovićově šanci protrhnout Pulkrab, jehož našel Chipciu osamoceného v pokutovém území. Útočník Pražanů ale pouze provětral Grigarovy rukavice.

Sedm minut před koncem přišla pro domácí gólová pohroma. Sparťané si nepohlídali aut hostů, za obranu si naběhl střídající Moulis a z úhlu překonal Heču. Fotbalisté v rudých dresech se na žádný odpor nezmohli, naopak kotel letenských vyjádřil zcela jasně svou nespokojenost požadavkem, aby trenér Ščasný odstoupil z funkce.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Mladá Boleslav 3:2

08.12.2018 17:00

Góly: 20. Milan Škoda (pen.), 51. Miroslav Stoch, 73. Peter Olayinka - 87. Nikolaj Komličenko, 90. Nikolaj Komličenko (pen.)

Fotbalisté Slavie vyhráli v 18. ligovém kole nad Mladou Boleslaví 3:2 a opět vedou tabulku o čtyři body před mistrovskou Plzní. Domácí Pražany poslal do vedení ve 20. minutě z penalty Milan Škoda a po pauze zvýšili už na 3:0 Miroslav Stoch s Peterem Olayinkou. V 87. minutě snížil Nikolaj Komličenko, který pak v nastavení coby nejlepší střelec soutěže dal z pokutového kopu už svůj sedmnáctý gól v sezoně, ale srovnat už hosté nedokázali. Boleslav prohrála s červenobílými v lize pošesté za sebou a zůstala na osmém místě.

Slavii i potrestaného režiséra hry Hušbauera celou první půli dominovala hosté mohli děkovat jen brankáři Šedovi, že nedostali více gólů. První velkou šanci měl domácí kapitán Škoda, který ale po rohu hlavičkoval v dobré pozici nad.

Pražané i díky řadě standardek stupňovali tlak. Ve 13. minutě si naskočil na centr Deli a hosty podržel Šeda. Mladoboleslavský gólman poté vyrazil dvě Stochovy střely a inkasoval až ve 20. minutě.

Rozhodčí Proske po zhlédnutí videa nařídil penaltu za faul Džafiče na Olayinku a Škoda se z pokutového kopu nemýlil. Slávistický kapitán skóroval poprvé od srpna, kdy jediným gólem zařídil výhru 1:0 v Mladé Boleslavi.

Hosté za celou první půli ani jednou nevystřelili, do druhého dějství ale vstoupili aktivněji. Ve 48. minutě vystihli Mladoboleslavští chybu v domácí rozehrávce, Komličenko však z úhlu Koláře nepřekonal.

Naopak druhý nejlepší kanonýr nejvyšší soutěže slávista Stoch o tři minuty později zaznamenal jedenáctý gól v ročníku, když s přehledem přehodil hostujícího brankáře Šedu po kolmici od Traorého.

V 56. minutě Olayinkovu tečovaná střela skončila na břevně mladoboleslavské branky a z dorážky Zmrhal minul. Olayinka se neprosadil ani v 67. minutě, kdy jej vychytal Šeda. O šest minut později se však už nigerijský útočník dočkal, když hlavou doklepl do sítě centr od Stocha. Slavia počtvrté za sebou dala v ligovém utkání tři góly, naopak Boleslav inkasovala více branek než za předchozích pět kol dohromady.

Poklidný závěr se změnil v nečekané drama. Nejprve po Traorého chybě a Matějovského přihrávce s přehledem zakončil únik střelou k tyči hostující Komličenko a ruský kanonýr pak v druhé minutě nezaváhal ani z penalty, kterou nařídil Proske po zhlédnutí videozáznamu za faul Traoré na Nováka. Na senzační srovnání však už hostům nezbyl čas.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905 2:0

08.12.2018 15:00

Góly: 69. Daniel Holzer, 90. Patrizio Stronati

Dlouho to vypadalo na pořádnou nudu. Dvě třetiny zápasu nebylo krom dalekonosných pokusů k vidění takřka nic. Bojovné utkání nakonec zlomila parádní trefa Daniela Holzera, na kterou v závěru ještě navázal Patrizio Stronati. Baník nakonec porazil Bohemians 1905 2:0.

Ostrava poprvé vystrašila brankáře Fryštáka v 11. minutě, to zpoza vápna napřáhl Hrubý, ale cíl minul. Přesnější byl o několik minut později Holzer, ale Fryšták s jeho pokusem neměl problémy. Baník byl o něco častěji na balónu, jenže žádnou stoprocentní šanci si nevytvořil. Nebezpečnější určitě byla Fillova střela, Fryšták proti ní opět bez problémů zasáhl. První poločas diváky ve vítkovické aréně nenadchl a nezbývalo doufat, než že druhý poločas nabídne o něco atraktivnější partii.

Ale nebylo tomu tak, tedy minimálně do 70. minuty. Baník byl znovu o něco lepší, i když i Bohemka konečně něco vymyslela a Reiterova střela skončila nad. Na druhé straně Holzerovu střelu tečoval Hrubý a Bohemka měla velké štěstí. Daniel Holzer se v utkání zastřeloval a jeho chvíle slávy přišla přesně dvacet minut před koncem. Ostravský záložník vypálil z dobrých pětadvaceti metrů a i když si Fryšták sáhl na balón, v cestě do sítě mu nezabránil.

Vedoucí gól Baníku utkání pořádně rozproudil a najednou i Klokani dokázali být nebezpeční. Vyrovnat mohli vzápětí, kdyby jeden z hostů trefil prostor mezi třemi tyčemi. Nepřesný byl i Rudolf Reiter, který osm minut před koncem přestřelil Laštůvkovu branku. Baníku se čím dál více naskytovaly rychlé brejky a jeden takový, v 90. minutě, skončil druhým gólem. Hrubý výborně nacentroval na malé vápno a Patrizio Stronati hlavou od tyče definitivně rozhodl. Baník porazil Bohemku 2:0 a vyhrál podruhé v řadě. Naopak pro Klokany je to už sedmý zápas bez vítězství.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko 1:0

08.12.2018 15:00

Góly: 7. Martin Nešpor

Neuvěřitelný počin, teprve dvacetiletý Matouš Trmal vychytal třetí penaltu v řadě, ovšem tentokrát to Slovácku na body nestačilo. V moravském souboji byla úspěšnější domácí Sigma, která navzdory Nešporově zahozené penaltě beztak vstřelila jediný gól zápasu. Postaral se o něho penaltový hříšník Martin Nešpor. Pochvalu zaslouží i brankář Miloš Buchta, který ani jednou neinkasoval.

Olomouc začala moravský souboj se Slováckem lépe a už po sedmi minutách šla na Andrově stadionu do vedení. Přetažený Zahradníčkův centr do šestnáctky sklepl před branku Pilař a Martin Nešpor zblízka poslal balón do sítě. Domácí se po rychlém gólu uklidnili a o několik minut později mohli opět prostřednictvím Martina Nešpora zvýšit náskok. Útočník Hanáků se dostal hned nadvakrát ke střelbě, jenže ani jedna z ran se neujala.

Olomoucký brankář Buchta tolik práce neměl. Zaměstnal ho až ve 36. minutě střelou Navrátil, ale pro Buchtu to nebylo nic, s čím by si nedokázal poradit. Nijak výrazný první poločas tedy domácí ovládli nejtěsnějším výsledkem, ale po přestávce je čekala ještě složitá šichta. Kouč Svědík se rozhodl na druhý poločas osvěžit hru střídáním, takže od 46. minuty se na trávníku místo Dominika Janoška pohyboval Jan Kuchta.

Na Slovácku byla vidět snaha s výsledkem něco udělat, nicméně domácí Olomouc hrála chytře a náskok si hlídala. Po hodině hry se olomouckému publiku poprvé představil hostující Jan Kuchta, když akrobatickým zakončením těsně netrefil branku. Olomouc měla štěstí a vzápětí mohla nevyužitou šanci potrestat. Aktivní Martin Nešpor pelášil na Trmala úplně sám a šikovně si ho chtěl přehodit, jenže místo branky trefil jen boční síť. Další důležitý moment celého zápasu přinesla až 69. minuta. Domácí Dvořák byl ve vápně faulován a sudí Zelinka se rozhodl odpískat pokutový kop. Odpovědnost na sebe vzal Martin Nešpor, ale teprve dvacetiletý Matouš Trmal jeho penaltu zlikvidoval. Pro talentovaného brankáře šlo už o třetí vychytanou penaltu v řadě! Zahanbit se nenechal ani Miloš Buchta, který pro změnu fantasticky zasáhl proti hlavičce Jana Kuchty.

Slovácko v závěru zápasu přitápělo pod kotlem a Buchta byl v jeden moment nejvytíženějším mužem utkání. Daníčkovu dělovku i Rezkův pokus zneškodnil. Čas hostům rychle utíkal, Slovácko se i v nastavení snažilo tlačit do vápna, ovšem bez úspěchu. Sigma nejtěsnější vedení uhájila a připsala si důležité vítězství.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - FK Jablonec 2:1

08.12.2018 15:00

Góly: 9. Tomáš Wágner, 68. Dávid Guba - 25. Tomáš Holeš

Karviná získala důležité body v boji o záchranu, když doma zaskočila Jablonec. Domácí otevřeli skóre zápasu, na což ještě Jablonec dokázal zareagovat. Na vítěznou branku Guby však odpovědět nedokázal.

Začátek zápasu byl z obou stran hodně divoký a velké šance na sebe nenechaly dlouho čekat. Po Galuškově centru zakončoval úplně volný Tomáš Wágner a brankář Hrubý si připsal první těžký zákrok. Na druhé straně pronikl do šestnáctky Holeš a střelou na bližší tyč donutil k zásahu i domácího brankáře. Jako první se ale po devíti minutách prosadila Karviná. Rychlý přechod do útoku skvěle vyřešili Galuška s Wágnerem, přičemž prvně jmenovaný centroval a druhý zblízka placírkou neomylně zakončil. Karviná zaskočila Jablonec a vedla 1:0.

Hosté po inkasované brance zvýšili aktivitu a netrvalo to dlouho a i oni si zapsali přesný zásah. Ve 25. minutě předvedla Karviná nepřesný odkop a tím nabídla gólovou akci soupeře. Doležal pak přistrčil balón Tomáši Holešovi, který se trefil přesně k tyči. Za chvíli předvedl Dramé další hrubku a Jablonec mohl znovu trestat, jenže Kubicově ráně scházela větší přesnost.

V 50. minutě byl Jablonec blízko obrátce, Doležal měl na kopačce vedoucí gól, jenže situaci tváří v tvář brankáři nezvládl a Berkovce neprostřelil. Z následného protiútoku zase netrefil prostor mezi tyčemi Galuška a totéž platilo i o ráně Jovoviće.

Na karvinském stadionu bylo k vidění mnoho příležitostí a v 67. minutě i druhá branka domácího celku. Po sérii šťastných odrazů se balón ocitl na zadní tyči, kde ho Dávid Guba hlavičkou poslal do branky. Karviná nebyla do té doby lepším týmem, nicméně dvě ze svých šancí proměnila a proto nad Jabloncem vedla.

Hosté ještě měli čas s výsledkem něco udělat, jenže ten pro ně začal utíkat velkou rychlostí. Zvláště když se jim nedařilo ohrozit Berkovcovu branku. S blížícím se závěrem zápasu se domácím otevíraly možnosti brejků a po jednom z nich mohl definitivně rozhodnout Galuška. Hrubý ale nohou perfektně vyrazil a ještě udržel jablonecké naděje na bodový zisk. V nastavení pak znovu neuspěl Galuška, ale co je důležitější, Jablonec nakonec vyrovnat nedokázal. Karviná překvapila favorita a získala velmi cenné tři body.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - 1. FK Příbram 1:2

07.12.2018 18:00

Góly: 56. Uroš Đuranović - 69. Jan Rezek (pen.), 77. Antonín Fantiš

Po osmi zápasech a více než dvou měsících se podařilo Příbrami zvítězit. Do vedení šla sice na Julisce domácí Dukla, avšak hostům se dvěma brankami podařilo otočit stav utkání.

Do obranné řady domácích se po třízápasovém trestu vrátil stoper Ďurica, šanci dostal též záložník Breda. Distanc za červenou kartu vypršel též středopolařovi hostů Soldátovi, jehož v záložní řadě Středočechů doplnili též Mingazov s Keitou.

Jako první se o vstřelení gólu pokusil v deváté minutě Bílovský, když si udělal prostor na levé straně, jenže brankář Příbrami kočí neměl sebemenší problém se zneškodněním slabé střely. Následně se dohry dostali i hosté. Ve 34. minutě prodloužil Keita balón na Fantiše, jehož pokus mířící pod horní tyč na poslední chvíli odvrátil Podaný.

Čtyři minuty před přestávkou se domácí Djuranović uvolnil na pravé straně a jeho postup zastavil až Kočí svým zákrokem. Na druhé straně prosvištěl v poslední minutě prvního poločasu hřištěm Mingazov, jenže z velkého úhlu pouze napálil gólmana Dukly Radu.

Do vedení šli v 56. minutě domácí. Bezpalcovu přihrávku nešťastně prodloužil Antwi na Djuranoviće, který sice napoprvé trefil tyč, ale s dorážky již poslal míč do sítě. Antwi mohl svůj podíl na inkasované brance odčinit o dvanáct minut později, jeho střelu však zblokoval bránící hráč a následně lapil kulatý nesmysl Rada.

Ještě v téže minutě ale fauloval obránce Dukly Ostojić v pokutovém území protihráče a z následného pokutového kopu srovnal stav utkání Rezek. Za dalších osm minut navíc hosté dokonali obrat ve skóre. Tentokrát se již Antwi uvedl v pozitivním slova smysl, když založil útok na levé straně, přesným centrem našel Fantiše, který z těžkého úhlu vystřelil z první přesně k tyči, čímž zařídil hostům zisk tří bodů.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Viktoria Plzeň 0:2

07.12.2018 18:00

Góly: 3. Tomáš Chorý, 8. Jan Kovařík

Plzeň zvládla výlet do Zlína a z východu Moravy si odváží tři body. Viktorii vyšel bravurně vstup do duelu a již po deseti minutách stanovila konečný výsledek. Ševci se především v druhém poločase zvedli, ale na body jejich výkon nestačil.

Domácí se museli obejít bez útočníka Beaugela, jenž po podzimu zamíří právě do kádru Viktorie. Do sestavy se tak dostal Hronek s Bačem, jenž zaskočil za zraněného Hnaníčka. Tradiční pevné články obrany hostů na krajích hřiště, tedy Řezníka s Limberským, nahradili Havel s Kovaříkem.

Přímo snový začátek prožili Západočeši. Hned ve čtvrté minutě propadla zlínská obrana na pravé straně, kde si zaběhl Kovařík. Plzeňský obránce našel Chorého, jehož neuhlídal Buchta, a tak vysoký útočník bez potíží poslal svůj tým do vedení. Za další čtyři minuty se Viktorii povedlo zmáčknout Ševce, do Havlova přenesení hry se opřel Kovařík a balón trefil tak parádně, že i Jaromír Bosák musel smeknout - 0:2.

Další zářez mohl po dvaceti minutách přidat Petržela, k němuž se odrazil balón, avšak bývalý reprezentant pálil mimo tři tyče. Poté se domácí přece jen vzchopili, odvážili se několikrát na polovinu hostů, avšak nic kloudného nevymysleli. Naopak další střelecké pokusy si připsali fotbalisté Plzně. Hašek však vystrašil spíš diváky za bránou a Kopicovu ránu doprostřed kryl brankář Zlína Dostál.

V druhém poločase měli Ševci více ze hry. V 59. minutě ovšem mohli inkasovat potřetí, zachránil je však brankář Dostál, který zlikvidoval přímý kop Kovaříka. Čtyři minuty na to si Hronek naběhl na Bartošákův nákop, avšak v dobré pozici netrefil balón. Následnou protiakci Viktorie táhl po pravé straně Petržela, jenže oblouček přes Dostála skončil pouze na boční síti.

V 68. minutě se k dalekonosné střele odhodlal Bartošák a gólman Západočechů Hruška musel vytáhnout výborný zákrok. Závěr utkání si hosté bez potíží pohlídali. Čtyři minuty před koncem mohl přidat pojistku Hrošovský, jenže v dobré pozici netrefil míč ideálně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha18151246:1646
2.Viktoria Plzeň18133227:1442
3.FK Jablonec18103538:1633
4.Baník Ostrava18103525:1533
5.Sparta Praha1894529:1531
6.Fastav Zlín1893624:2030
7.Slovan Liberec1866617:1724
8.FK Mladá Boleslav1864835:3422
9.FK Teplice1864819:2422
10.SFC Opava18621024:2920
11.1. FK Příbram1854923:4219
12.Bohemians Praha 19051846818:2718
13.1. FC Slovácko18601220:3118
14.Sigma Olomouc18531017:3218
15.MFK Karviná18431123:3515
16.Dukla Praha18431115:3315

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (759)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele