FORTUNA:LIGA - preview 18. kola

07.12.2018, 08:34, aktualizováno 10.12.2018, 08:30
Previews
Liberec se nevzdává naděje na umístění v první šestce a k realizaci tohoto snu by se mu hodila výhra nad Opavou. Nováčkovi se přestalo dařit, neuspěl ani v jednom z posledních tří soutěžních zápasů a je až na čtrnáctém místě tabulky...
Slovan Liberec - SFC Opava  (pondělí 18:00)
Duel mezi Libercem a Opavou uzavře program předposledního kola před zimní přestávkou. Domácí chtějí odčinit zaváhání v Teplicích, hosté se musejí vyrovnat s několika absencemi.

Ještě před minulým kolem se zdálo, že je Slovan na dobré cestě dotáhnout se na nejlepší šestici soutěže, zvlášť když dokázal obrat o body obhájce titulu z Plzně. Jenže týden zpět se Liberci nevyvedl výlet do nedalekých Teplic. Skláři využili absence nejlepšího hráče hostí Petra Ševčika a severočeského rivala zdolali díky jediné brance. Nyní tak Slovan ztrácí na šestý Zlín šest bodů a zároveň už se na něj dotahuje osmá Mladá Boleslav.

Brankář Liberce Filip Nguyen věří, že i před velkou zimu si na stadion U Nisy najde cestu velký počet fanoušků. "Uvidí dobrý fotbal. Spousta lidí určitě viděla Opavu se Slavií, kde předvedli skvělý výkon. Naopak my budeme chtít napravit zápas z Teplic," prohlásil bývalý gólman druholigové Vlašimi. Kromě Nguyena bude k utkání připraven i Ševčík, jenž na Stínadlech absentoval kvůli trestu za žluté karty.

Ani dobrý výkon nestačil Slezanům v duelu proti sešívaným na body. Opavané v utkání dokonce vedli, poté se však zbytečně nechal vyloučit útočník Tomáš Smola, načež se Pražanům povedlo otočit výsledek. SFC vyšel bodově naprázdno podruhé v řadě a po úspěšném období se začal propadat tabulkou. U Nisy tak budou chtít ukončit nepříznivou sérii a zamezit dalšímu pádu.

Kromě Smoly, jenž nebude hrát kvůli červené kartě, bude trenérovi Ivanu Kopeckému chybět zkušený záložník Pavel Zavadil. Matador v kádru Slezanů uviděl proti Slavii čtvrtou žlutou kartu v ročníku, tudíž jej též nemine trest. Ve stejném zápase si zranění přivodil brankář Šrom, jenž místo mezi třemi tyčemi přepustí Fendrichovi.

První utkání v této sezóně mezi Opavou a Libercem skončilo nerozhodně. Do vedení šel zásluhou Romana Potočného Slovan, Slezané však v brněnském azylu vyrovnali na konečných 1:1 deset minut před koncem z penalty, kterou proměnil Kuzmanović.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Karafiát, Hybš - Breite - Potočný, Ševčík, Mara, Pešek - Aarons
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek - Kayamba, Schaffartzik, Jursa, Zapalač - Kuzmanović, Juřena
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.40 - 7.02
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - FK Teplice  (neděle 17:00)
Sparta má co napravovat a velkou šanci pro ní představuje zápas s Teplicemi. Jednat se bude i o souboj kamarádů na lavičkách obou klubů, Zdeněk Ščasný a Stanislav Hejkal se totiž velmi dobře znají.

Sparta pravděpodobně už může zapomenout na zisk mistrovského titulu a mohou za to i výsledky z posledních týdnů. Letenští vyhráli jenom jeden z pěti zápasů a naposledy po divokém závěru padli na půdě Slovácka. V tabulce jsou v tuto chvíli na pátém místě, případná výhra nad Teplicemi je posune zpět před Baník Ostrava a včera neúspěšný Jablonec.

Ani v Teplicích nepanuje nejlepší atmosféra, i když týden stará výhra nad Libercem může znamenat zajímavou vzpruhu. Na lavičce Severočechů vládne kouč Stanislav Hejkal a toho čeká hodně pikantní duel, jelikož se velmi dobře zná s protějškem Zdeňkem Ščasným, tomu asistoval v Teplicích i ve Spartě.

"Je to pro mě speciální, protože jsem ve Spartě byl, ale přistoupíme k tomu jako ke každému jinému zápasu. Jdeme do toho s tím, že my po vítězství nad Libercem nemusíme, ale můžeme. Sparta si naopak po Slovácku musí udobřit fanoušky. Ale nemyslím, že by byla pro nás výhoda, že je pod tlakem, protože Sparta je pod tlakem pořád. Nevýhodou soupeře by mohlo být to, že nemohou hrát Kanga a Frýdek, ale kádr mají napěchovaný skvělými hráči, takže je nahradí plnohodnotně," nepochybuje Hejkal.

Sparta to na Teplice umí a neprohrála s nimi v devíti po sobě jdoucích duelech. Spolehnout se může i na formu v domácím prostředí, v tom nepoznala hořkost porážky už osmnáctkrát v řadě. Vyrovnat se ovšem bude muset s řadou absencí - karetní tresty si odpykávají Kanga, Čivič a Frýdek, zranění jsou Kadlec, Kaya, Sáček a Ben Chaim, v rekonvalescenci je Zahustel a k tomu všemu visí otazník nad startem Štětiny.

Teplice rozhodně není radno podceňovat a svědčí o tom fakt, že z posledních tří venkovních duelů dvakrát přivezly tři body. K případnému bodovému zisku v hlavním městě určitě nepřispějí vykartovaní Vaněček a Čmovš.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Heča - Wiesner, Radakovič, Štetina, Costa - Chipciu, Stanciu, Vácha, Plavšič - Pulkrab, Tetteh.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Král, Krob - Hora, Ljevakovič, Kučera, Hyčka - Trubač - Červenka.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.27 - 9.31
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905  (sobota 15:00)
Sobotní program domácí soutěže otevře trápící se Bohemians na půdě Baníku Ostrava, který se bude snažit navázat na vítězství z Příbrami. Domácí na ligovou výhru ve Vítkovicích čekají již přes dva měsíce, Klokani za posledních 6 zápasů sebrali pouhé 3 body.

Svěřenci Bohumila Pánika se po třech porážkách probrali a u Litavky si připsali plný bodový zisk. Opět ale bez přispění nejlepšího střelce týmu Milana Baroše, který po odpykání svého trestu stále na svůj zásah čeká. Nyní by se jeho branka Baníku hodila, jelikož stále mají šanci přezimovat na třetí pozici.

I asistent domácího trenéra Jan Somberg si uvědomuje, že toto utkání bude především o bojovnosti a zodpovědnosti: "Agresivita, běhání, jsou maximálně poctiví jak směrem dopředu, tak dozadu. To dělá všem soupeřům problémy. Musíme hrát chytře, nebláznit, dávat rychle balon od nohy, aby neměli čas nás presovat, a nedělat jednoduché ztráty, aby neměli možnost chodit do nebezpečných brejků," uvedl.

I hráči z Ďolíčku se po povedeném úvodu zadrhli. Bohužel pro ně podstatně dříve než u Baníkovců. Družina Martina Haška v lize naposledy vyhrála na začátku října proti Opavě a spadla na 11. místo znamenající boj o záchranu. Navíc náskok na barážové pozice se ztenčil na pouhé 3 body.

I přes nepřívětivou sérii ale zelenobílí neztrácí naději. "Chceme zvládnout každé utkání. Nemáme dobré období, jenže to se může otočit a takový zápas nám v tom může pomoci. Musíme tomu věřit, pracovat dál a věřím, že se to opravdu převrátí na naši stranu," říká brankář Bohemians Tomáš Fryšták.

Na straně domácích hrozí absence stopera Šindeláře a útočníka Diopa, kanonýr v osobě Júsufa by mohl chybět i na druhé straně. Trenéra Hašek určitě nemůže počítat se zotavujícím se Vondrou a zraněným triem Juliš, Bederka, Schumacher.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Šindelář, Stronati, Fleišman - Stáňa, Jánoš, Hrubý, Holzer - Baroš, J. Šašinka
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Krch, Šmíd, Bartek- Vaníček, F. Hašek, Švec, M. Hašek, Vodháněl - Yusuf
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.35 - 4.97
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko  (sobota 15:00)
Důležité utkání sehrají fotbalisté Olomouce na Andrově stadionu proti Slovácku. Domácí čekají na výhru čtyři utkání a nebezpečně se přiblížili sestupovému pásmu. Hosté se naopak pod novým trenérem zvedli a snaží se vybojovat co nejlepší pozici před rozhodujícími bitvami o záchranu.

Již tři ligové zápasy v řadě čekají fotbalisté Olomouce na vstřelenou branku. Naopak za stejné období museli šestkrát lovit míč z vlastní sítě. Mizérie Sigmy se promítá též to postavení v tabulce. Hanáci se po sedmnáctém kole propadli na čtrnácté místo a začínají vážně koketovat s neúprosnými boji o záchranu. Dolu je sráží mimo jiné mizerná produktivita, podobně tristní bilancí se mohou "pochlubit" pouze v Liberci a na pražské Dukle.

Trenér Sigmy Václav Jílek má sobotního protivníka nastudovaného, přestože celek z Uherského Hradiště teprve před nedávnem přebral nový kouč Martin Svědík. "Slovácko se vyznačovalo kvalitou v držení míče, převahou na balónu, kombinační hrou. To víceméně naprosto odbourali. Nyní hrají jednoduchý způsob hry, s minimalizací rizika, se snahou dohrávat situace u soupeře, ne před vlastním pokutovým územím," prohlásil lodivod Hanáků.

Svědíkovo koště funguje nedaleko Buchlovských vrchů prozatím výborně. Své nové svěřence zatím vedl sice jen do dvou bitev, v obou však ukázal, jak dobrým trenérem může pro Slovácko být. Nejprve se modrobílí vyšvihli na půdě silné Ostravy, kterou pokořili třemi brankami. V minulém kole pak před vlastními fanoušky urvali velice cennou výhru nad Spartou. Tři body přitom domácí vybojovali až během šíleného závěru.

Přehnaný optimismus se však v Uherském Hradišti snaží krotit. "Jedeme na nějaké vlně, ale musíme si uvědomit, že jednou porážkou se může všechno obrátit. Musíme v Olomouci nastoupit koncentrovaně, stejně jako předešlé dva zápasy, a prezentovat se jako tým," tvrdí pokorně záložník Slovácka Jan Navrátil, který stejně jako spoluhráč Jakub Petr začínal s ligovým fotbalem právě na Hané.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek - Kalvach - Zahradníček, Houska, Plšek, Texl - Dvořák
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Juroška, Hofmann, Krejčí, Divíšek - Janošek, Daníček - Navrátil, Havlík, Kalabiška - Zajíc
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.35 - 3.89
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MFK Karviná - FK Jablonec  (sobota 15:00)
Poslední Karviná bojuje s těžkým losem, přesto touží překvapit Jablonec. Severočeši jsou naopak v laufu, v tabulce se drží na třetí pozici, kterou chtějí ve Slezsku udržet.

Do svízelné situace se dostala Karviná. Slezané se musí vypořádat se změnou trenéra, neboť kvůli neuspokojivým výsledkům nahradil Romana Nádvorníka slovenský kouč Norbert Hrnčár. Ani pod jeho vedením to však na východě republiky neklape na jedničku. MFK čeká na výhru již šest ligových zápasů a propadlo se úplné dno tabulky. Zbývající podzimní klání navíc odehraje proti silnému Jablonci a obhájci titulu z Plzně, takže ukončení nepříznivé série není zrovna dvakrát pravděpodobné.

Karvinští hráči přesto věří, že Severočechy mohou porazit stejně jako nedávno v poháru. "Jsem přesvědčený, že jsme schopni podobný výsledek v sobotu zopakovat. V poháru jsme si ověřili, že se s nimi dá hrát. Navíc jsme minulý týden přerušili sérii porážek a bodovali v Mladé Boleslavi. Tyto aspekty by nám měli pomoci, potřebujeme poslední domácí zápas zvládnout," uvedl obránce Slezanů Benjamin Čolić.

Ve zcela jiném rozpoložení se nachází Jablonec. Svěřenci svérázného lodivoda Petra Rady po volnějším startu do soutěže pořádně rozjeli a atakují pohárové pozice, přičemž za sebou drží dokonce pražskou Spartu. Severočeši si navíc na podzim poprvé v historii vyzkoušeli skupinovou fázi Evropské ligy, kde rozhodně neudělali ostudu a předvedli několik povedených výkonů. Ty se sice neodrazily ve výsledcích, i tak se ale zelenobílí nemají za co stydět.

V Karviné se však Jablonec bude muset obejít bez služeb dlouhodobě zraněného Lukáše Masopusta. Hrát nebude také špílmachr a nejlepší hráč Severočechů Michal Trávník, jenž si musí odpykat disciplinární trest za žluté karty. Na druhé straně barikády bude chybět rovněž distancovaný Lukáš Budínský. Zranění nepustí na trávník trio marodů Pavla Dreksu, Filipa Panáka a Erika Puchela.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Čolić, Janečka, Krivák, Moravec - Dramé, Smrž, Mertelj, - Lingr, Guba, Galuška
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Hovorka, Lischka, Hanousek - Kubista, Hübschman, Považanec, Jovović - Chramosta, Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.38 - 3.93 - 1.84
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slavia Praha - FK Mladá Boleslav  (sobota 17:00)
Atraktivní duel očekávají fanoušci na nově pojmenovaném Sinobo Stadium. Domácí Slavia se bude chtít pozitivně naladit na klíčový duel Evropské ligy, hosté zase doufají v přiblížení se první šestce.

Sešívaní se rychle oklepali z výbuchu v Bordeaux a z Opavy si přivezli 3 body, čímž prodloužili ligovou sérii bez porážky už na 7 zápasů. Suverénně nejlepší ofenziva ligy má velkou šanci ji natáhnout, jelikož Mladá Boleslav patří mezi její oblíbené soupeře. Již 6 zápasů v řadě se Slavii podařilo ovládnout, ty poslední 4 dokonce s úhrnným skóre 10:0.

Udržet další nulu proti celku s nejlepším kanonýrem soutěže bude ale těžké, což si uvědomuje i Ondřej Kúdela. "Chceme se soustředit především sami na sebe. Víme, že na některé hráče si budeme muset dát o něco větší pozor. Boleslav má v kádru momentálně nejlepšího střelce ligy, takže nás nečeká nic snadného. Trenér nám samozřejmě ukáže, jak si dát na Komličenka pozor a jak na něj hrát. Jinak je ale příprava standardní, stejná, jako na jakékoliv domácí utkání," tvrdí stoper, který Boleslavi patřil dlouhých 8 let.

Hosté svoji kůži nebudou chtít dát lacino, budou se ale muset vyvarovat velmi nevyrovnaných výkonů, které letos předvádí. Již čtyřikrát se Boleslavi v této sezoně povedlo vsítit více než 3 góly v jednom zápase, zároveň ale 3x podobný příděl obdržela. Trend posledních utkání ale napovídá, že se situace již trochu stabilizovala. Ve třech předchozích kolech boleslavští inkasovali pouze jednou, bilance z těchto zápasů je jedno vítězství a dvě remízy.

Kromě dlouhodobě zraněných Slávisté nemohou počítat s vykartovaným špílmachrem Hušbauerem, na opačné straně do hry kvůli dohodě nezasáhne ze Slavie zapůjčený Chaluš.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela, Deli, Bořil - Stoch, Sýkora, Souček, Traoré, Zmrhal - Olayinka
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Pauschek, Hůlka, Křapka, Mareš - Konaté, Hubínek, Takács, Přikryl, Ladra - Komlichenko.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 7.30 - 14.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - 1. FK Příbram  (pátek 18:00)
Předposlední Dukla přivítá na Julisce Příbram, která je na tom o dvě příčky a jeden bod lépe. Domácím se vyvedla poslední dvě utkání, hosté se naopak nachází ve výsledkové krizi.

Na poslední domácí zápas v tomto kalendářním roce se těší fotbalisté Dukly. Do boje proti Příbrami půjdou povzbuzeni o poslední bodové zisky. Pražané v minulém kole vyválčili bod v derby na hřišti Bohemians, předtím zase na domácí půdě dokázali zdolat Teplice. Čtyři body z šesti možných vynesly mužstvo z Julisky z posledního místa, kam spadla Karviná.

I přes slabší formu Příbrami neočekává Dukla snadné utkání. "Co postoupili z druhé ligy, tak měli fazónu. Matoušek a Slepička měli formu. Matoušek ale odešel do Slavie a Slepička se zranil, takže teď nemají tu formu takovou. Myslím si ale, že poslední zápasy remizovali i v Plzni, takže nás nečeká nic jednoduchého," uvedl útočník David Bezdička. Pražanům bude do konce roku kvůli trestu za žluté karty chybět Daniel Tetour, do sestavy se naopak vrací dříve potrestaný Ján Ďurica.

Zmíněna remíza s obhájcem titulu je pohříchu jediným úspěchem Severočechů v uplynulých dvou měsících. Na vítězství čekají u Litavky již sedm ligových klání v řadě. Výkon na hřišti přitom často neodpovídá konečnému výsledku. Naposledy sehrála Příbram vyrovnanou partii s ostravským Baníkem a slezského soupeře dokonce v několika pasážích hry přehrávala, ovšem nepřesné zakončení opět stálo svěřence Josefa Csaplára body.

Nepovedené období těžce nese kapitán Antonín Fantiš, flintu do žita však rozhodně nehází. "Musíme tvrdě pracovat a věřit si. Teď musíme vyhrát na Dukle, pak máme doma Spartu. Když už si ty šance vytvoříme, musíme je dávat. Je to nepříjemná situace. Udělali jsme sice dva body venku, ale potřebujeme doma vyhrávat," prohlásil někdejší hráč Ostravy, Jablonce či Zlína.

První letošní měření sil dopadlo výrazně lépe pro Příbram. V srpnovém mači u Litavky exceloval především záložník Matoušek, jenž měl prsty ve třech gólech svého týmu a udělal důležitý krok k následnému přestupu do Slavie. Dukla odjela zpět do Prahy po čtyřbrankovém výprasku.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Milošević, Ostojić, Ďurica, Podaný - Bílovský, Bezpalec, Souček - Bezdička, Djuranović, Brandner
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Nový, Tregler, Kodr, Antwi - Rezek, Květ, Průcha, Hlúpik, Fantiš - Voltr
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 4.02 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fastav Zlín - Viktoria Plzeň  (pátek 18:00)
Překvapení podzimu ze Zlína přivítá na Letné plzeňskou Viktorii. Zatímco Ševci se chtějí rozloučit se svými fanoušky před zimní pauzou, hosté touží po pozitivním naladění před závěrečným kláním v Lize mistrů.

Zlín na konci podzimní části statečně bojuje s náročným ligovým programem. Na prostoru šesti zápasů čelí čtyřem nejlepším týmům soutěže. Těžkou sérii začali Ševci výborně, když si poradili se skomírající Spartou. Následně už ale Moravané podlehli při venkovních na Slavii a naposledy v Jablonci, který vyprovodil hosty zpět domů čtyřmi góly. Proti Viktorii tak bude Zlín opět spoléhat na domácí prostředí.

Pro Ševce půjde o poslední domácí zápas před zimní přestávkou. "Chceme se s věrnými fanoušky rozloučit důstojně a co nejlepším výsledkem. I když nám poslední zápas v Jablonci herně ani výsledkově vůbec nevyšel, věřím, že proti Plzni odehrajeme úplně jiné utkání a získáme před vlastním publikem nějaké body," uvedl sportovní ředitel Moravanů Zdeněk Grygera.

Hosté ze západu Čech se budou chtít správně naladit na poslední zápas v Lize mistrů. Pokud v úterý proti AS Řím uhraje Viktoria minimálně stejně bodů jako CSKA Moskva v souběžně hraném utkání na půdě Realu Madrid, zahraje si na jaře vyřazovací boje v Evropské lize. V domácí soutěži je Plzeň stále hlavním konkurentem Slavie v boji o titul, byť si sešívaní dokázali v nedávné době vypracovat čtyřbodový náskok.

Západočeši budou chtít na zlínské Letné navázat na povedený výkon ze zápasu proti Olomouci. "Zlín je podle mě letošní překvapení ligy. Odstartovali velmi dobře a pohybují se v první šestce. Čekáme náročný zápas, ve Zlíně se letos nevyhrává. Sami jsme zvědaví, jak to utkání zvládneme. Určitě víme, že to bude těžká zkouška před těmi zápasy, které nás ještě před Vánocemi čekají," řekl trenér Viktorie Pavel Vrba.

Duel bude mít speciální příchuť pro mnoho aktérů. Útočník domácích Jean-David Beauguel se v zimní přestávce přestěhuje právě do Plzně, kde dříve působili také další hráči Ševců Tomáš Poznar a záložník Petr Jiráček. Dres Viktorie zase oblékají bývalí hráči Zlína Tomáš Hájek a Ubong Ekpai.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Hnaníček, Buchta, Gajić - Matejov, Lib. Holík, Podio, Jiráček, Bartošák - Beauguel, Vyhnal
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Pernica, Hubník, Kovařík - Hořava, Hrošovský - Havel, Čermák, Kopic - Chorý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.48 - 3.40 - 2.26
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha17141243:1443
2.Viktoria Plzeň17123225:1439
3.FK Jablonec17103437:1433
4.Sparta Praha1794429:1431
5.Baník Ostrava1793523:1530
6.Fastav Zlín1793524:1830
7.Slovan Liberec1766516:1524
8.FK Mladá Boleslav1764733:3122
9.FK Teplice1754818:2419
10.Bohemians Praha 19051746718:2518
11.1. FC Slovácko17601120:3018
12.SFC Opava17521022:2817
13.1. FK Příbram1744921:4116
14.Sigma Olomouc17431016:3215
15.Dukla Praha17431014:3115
16.MFK Karviná17331121:3412

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (817)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele