FORTUNA:LIGA - souhrn 15. kola

09.11.2018, 19:58, aktualizováno 11.11.2018, 18:56
Komentáře a souhrny
Slavia zdolala Zlín a osamostatnila se na čele před Plzní, která pouze remizovala s Příbramí. Další vítězství zapsal ve formě hrající Jablonec. Slezské derby mezi Opavou a Baníkem Ostrava zvládli lépe domácí, kteří se po výhře 2:1 posunuli do klidnějších pater. Hostující družina naopak odmítla posun na průběžně třetí Spartu, která otočila zápas s oslabenou Karvinou. Venku uspěl také Liberec...

Slavia Praha - Fastav Zlín 3:1

11.11.2018 17:00

Góly: 22. Michal Frydrych, 45+1. Miroslav Stoch, 47. Miroslav Stoch (pen.) - 17. Pavel Vyhnal

Slavia využila zaváhání Plzně a po skalpu Zlína se bodově osamostatnila v čele ligy. Hosté sice zpočátku kousali a dokonce se dostali do vedení. Domácí však skóre ještě do přestávky otočili a pojistkou z penalty po změně stran ztvrdili konečnou podobu výsledku.

Do základní jedenáctky sešívaných se vrátili záložníci Hušbauer s Băluțou, kteří chyběli ve čtvrtečním zápase Evropské ligy proti Kodani. Kvůli žlutým kartám absentoval jiný ze středopolařů Traoré. Moravané nastoupili v Praze ve stejné sestavě, jako v minulém kole doma proti Karviné. Na hrotu tedy nechyběl odchovanec Slavie Vyhnal.

Oba týmy již v první desetiminutovce naznačily své útočné možnosti. V 17. minutě pak diváci viděli první branku zápasu, která překvapivě padla do domácí sítě. Po výborném centru od Bartošáka skóroval zblízka Vyhnal, jenž poté z úcty mateřskému klubu svůj zásah neslavil. Slavia mohla hned za minutu vyrovnat. Po přiťuknutí od Olayinky se v dobré šanci ocitl Stoch, jenže vypálil těsně vedle.

Vedení vydrželo Zlínu jen pět minut. Gólová akce domácích začala Hušbauerovým rohovým kopem na Olayinku, jenž sice hlavičkoval do břevna, avšak Frydrych s dorážky poslal míč do sítě. Rázem byli sešívaní při chuti, což potvrdil Băluță po půlhodině hry, kdy vystřelil jen těsně nad břevno. V nastavení první půle zahrávala Slavia přímý kop nedaleko svatyně Ševců. K míči se postavil Stoch, jenž využil díry ve zdi a zakroutil pumlíč přesně k tyč - 2:1.

Domácí zvýšili vedení hned po přestávce. Po pouhých dvaceti sekundách si hostující Matejov zpracoval ve vlastním pokutovém území míč rukou, za což musel rozhodčí Hrubeš nařídit rohový kop. Z penaltového puntíku se nekompromisně trefil již podruhé v zápase Stoch. Pět minut poté srazil Bartošák centr od Stocha na tyč vlastní brány. Povedený úvod druhého poločasu potvrdil v 54. minutě Bořil, jehož postup v před zastavil až zlínský brankář Dostál.

V následujících minutách kontrolovali slávisté průběh hry. Až v poslední čtvrthodině se i Ševci dostali do šancí. Dvakrát vytvořil příležitost pro spoluhráče Bartošák. Nejprve v 77. minutě hledal Beauguela, který na míč těsně nedosáhl. Za další dvě minuty si centr obránce hostů naskočil Hronek, který z výborné pozice netrefil bránu.

O kontaktní gól usiloval v 81. minutě stoper Hnaníček, jenž se vydal na útočný výlet, který rodák ze Štítné nad Vláří zakončil přízemní střelou vedle. Také sešívaní mohli ještě jednou skórovat. Sedm minut před koncem využil Bartošákovy chyby Frydrych, jenž následně předložil balón do tutovky Olayinkovi, který trestuhodně netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Slávisty však tato neproměněná šance nemusela tolik mrzet, jelikož se stejně radovali ze zisku tří bodů.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 3:1

11.11.2018 15:00

Góly: 10. Michal Trávník (pen.), 63. Martin Doležal, 79. Martin Doležal - 44. Martin Hašek

Jablonec v domácím zápase dokázal porazit Bohemians a poskočil na čtvrté místo v tabulce. Severočeši byli v utkání lepším týmem a díky dvěma brankám Doležala v druhé půli se mohli radovat z vítězství.

Domácí vstoupili do zápasu lépe a svoji aktivitu zužitkovali hned v 10. minutě, když ve vlastním vápně zahrál rukou Dostál a sudí Příhoda nařídil pokutový kop. Ten s notnou dávkou štěstí proměnil Trávník. Jablonec vstřelená branka povzbudila a k další střele se odhodlal Považenec, jenž se ale mezi tři tyče netrefil.

Klokanům se postupem času podařilo vyrovnat hru, k ohrožení branky Hrubého se ale dostávali velmi sporadicky a když už se to hostům povedlo, tak to dopadlo jako ve 26. minutě, když M. Hašek vysoko přestřelil. Na druhé straně podobně neúspěšně skončil i pokus Považance. Ve 44. minutě se Bohemce z ničeho nic podařilo vyrovnat. Vaníčkova přihrávka se štěstím skončila u M. Haška, kterému se povedlo prostřelit vyběhnutého Hrubého.

Jablonci se podařil vstup i do druhého poločasu. Jovović ovšem z dobré pozice přestřelil. Po hodině hry měl dvě šance Yusuf, jenomže ani jednou nedokázal zamířit mezi tři tyče. To v 63. minutě potrestal důrazný Doležal, když po centru Trávníka předskočil Krcha a prudkou ranou překonal Valeše. Vzápětí mohl přidat další branku Holeš, z úhlu ale branku minul.

V 72. minutě se Hrubý blýskl proti velmi dobré střele střídajícího F. Haška. O pár minut později se Klokani radovali z branky, ta však nakonec kvůli ruce Vodháněla nebyla uznána. V 79. minutě se po Trávníkově přihrávce dostal do úniku Doležal, ten obešel Valeše a pohodlně skóroval do prázdné branky. Definitivní tečku za utkáním mohl zapsat Kratochvíl, ve velké příležitosti ovšem střílel vedle.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FK Příbram 1:1

11.11.2018 15:00

Góly: 32. Milan Petržela - 19. Antonín Fantiš

Plzeň překvapivě ztratila body doma s Příbramí a připsala si zbytečnou ztrátu v boji o titul. Hosté zastavili sérii čtyř porážek v řadě. Na půdě soupeře se dokonce dostali do vedení, to však mělo jepičí život. Po přestávce se domácí obratu ve skóre nedočkali.

Kouč domácích Vrba postrádal kvůli trestu za žluté karty Limberského, kterého na levém kraji obrany zastoupil Kovařík. Ve středu defenzívy se místo odpočívajícího Hubníka objevil Pernica a na křídlech se pohybovali Ekpai s Petrželou. Hostům taktéž chyběl vykartovaný Tregler, jehož v obraně nahradil Nový. Ofenzívu zase posílili Katidis, Průcha a Rezek.

Právě jeden z nových mužů v sestavě Středočechů Průcha v sedmé minutě chyboval na vlastní polovině, načež se Petržela dostal k nebezpečnému zakončení, které proletělo těsně kolem tyče. Po úvodní aktivitě přišla pro domácí studená sprcha v 19. minutě. Rezek poslal z levé strany centr do vápna na Fantiše, kterého nepohlídal Pernica. Čisté svědomí neměl též brankář Hruška, jenž mohl míč vzduchem lapit. Místo toho poslal vstřelil Fantiš hlavou do prázdné brány první gól utkání.

Západočeši chtěli na zásah soupeře okamžitě odpovědět. Pět minut po Fantišově brance střílel z voleje po Petrželově centru Čermák, avšak gólman Příbrami Kočí střelu doprostřed brány kryl. Za dalších osm minut ale dostal Procházka dostatek času na centr do pokutového území, který na zadní tyči uklidil do sítě Petržela - 1:1. Hosté si ve 37. minutě mohl vzít vedení zpět. Rezek usiloval o další asistenci, když po jeho dalším pasu hlavičkoval Průcha zblízka těsně vedle.

Ve druhém poločase se Plzeň marně snažila odvrátit bodovou ztrátu. Deset minut po změně stran našel Ekpai hlavu Čermáka, jenž v dobré pozici hlavičkoval nad břevno Kočího svatyně. V 70. minutě poslal Hrošovský balón na malé vápno, kde číhal Chorý, jenž však z blízka nemířil mezi tři tyče.

Útočnou snahu Viktorie podpořil v závěru střídající Řezníček, který měl v 77. minutě slušnost po přihrávce od Řezníka, avšak Kočí výborně zasáhl proti střele útočníka domácích. Spolupráce skorojmenovců Řezníka a Řezníčka zafungovala též v poslední minutě základní hrací doby, jenže druhý jmenovaný po centru obránce Západočechů hlavičkoval nepřesně. V nastavení se k ráně z dálky odhodlal Hrošovský, ale Kočí spolehlivě zasáhl a potvrdil tak dělbu bodů.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Sigma Olomouc 0:0

11.11.2018 15:00

Góly: -

Duel dvou týmů ze druhé poloviny tabulky skončil bezbrankovou remízou. Oba týmy si vypracovaly dost šancí, jenomže žádný z hráčů se nedokázal prosadit.

K první střele zápasu se dostal hostující Zahradníček, ten ale pálil hodně mimo. V 9. minutě se právě po Zahradníčkově centru dostal k zakončení Plšek, zblízka ovšem branku trestuhodně netrefil. Na druhé straně Jemelka srazil na rohový kop zakončení Hory. Po něm se k zakončení odhodlal Žitný, Buchta však zasáhl bez problému. Po poměrně aktivní úvodní čtvrthodině se hra přesunula spíše do středu pole.

Ve 23. minutě musel Buchta předvést dobrý zákrok proti nebezpečné hlavičce Vondráška. O pět minut později po centru Plška nedokázal hlavou usměrnit míč mezi tři tyče Dvořák. Ten samý hráč vzápětí nedokázal zužitkovat ani pobídku Zahradníčka. V závěru první půle diváci viděli ještě dvě vážnější příležitosti. Nejdříve Nešpor nedokázal propálit obranný val domácích a ve 43. minutě domácí Hora střílel halfvolejem nad Buchtovu svatyni.

Teplice o poločase provedly dvojité střídání a dost to jejich výkonu pomohlo. Horova střela sice byla nepřesná, ale v 56. minutě se Horovi hlavičkou Buchtu překonat podařilo, jenomže za něj zaskočil Jemelka, a i díky brankové konstrukci Sigmu od obdržené branky zachránil. O tři minuty později měl dobrou palebnou pozici domácí Vaněček, jeho střelu ale zablokoval Sladký.

V 69. minutě měla Olomouc k dispozici standardní situaci z velmi dobré pozice, nicméně Plšek s ní naložil prachbídně a vysoko přestřelil. O pár minut později Zahradníček svým technickým pokusem pouze těsně minul Divišovu branku. V závěru zápasu lítalo do obou vápen spoustu centrů, jenomže jak hlavičky domácích, Čmovše a Vaněčka, tak hostujícího Plška, příliš problémů oběma brankářům nenadělaly.

Více informací k zápasu

SFC Opava - Baník Ostrava 2:1

11.11.2018 14:00

Góly: 35. Joel Kayamba, 65. Tomáš Smola - 84. Jakub Šašinka

Opava zvládla slezské derby, když v domácím prostředí dokázala porazit Ostravu 2:1. Domácí vedli po trefách Kayamby a Smoly, za hosty v závěru pouze už snižoval Jakub Šašinka.

Utkání se od začátku hrálo v bouřlivé atmosféře, na první šanci si ale diváci museli počkat až do 12. minuty. Baroš však nejdříve z otočky nevyzrál na Šroma, po chvíli se k Barošovi míč vrátil, tentokrát ale nůžkami zakončoval těsně vedle pravé tyče. O pár minut později se ke střele ze střední vzdálenosti odhodlal hostující Hrubý, jeho pokus ovšem skončil po teči obrany mimo Šromovu svatyni.

Ve 25. minutě zahrozili také domácí. Nicméně KuzmanoviĆ Laštůvku po pěkném uvolnění překonat nedokázal. O deset minut později Zapalačův dlouhý míč propadl až na Kayambu, jenž se zjevil sám před Laštůvkou, kde zachoval chladnou hlavu a ostravského brankáře prostřelil. Ještě do konce poločasu chtěl odpovědět Jánoš, jeho pokus ale skončil nad domácí brankou.

Úvod druhé půle byl bohatý na ofsajdy z obou stran, takže hra byla rozkouskovaná. V 53. minutě Hrubý poslal nebezpečný centr do vápna, tam ale nakonec kraloval Simerský. Po hodině hry měli domácí výhodu přímého kopu, Zavadil z něj ovšem Laštůvku překonat nedokázal. O pár okamžiků později se Kayamba odhodlal k centru z pravé strany, míč si ve vzduchu našel Smola a přesnou hlavičkou zvýšil na 2:0.

Baník mohl vzápětí snížit, jenomže ani Fillo nedokázal překonat dobře chytajícího Šroma. Dvacet minut před koncem měl ostravský Ondřej Šašinka obrovskou šanci, když se k němu dostal odražený míč, z voleje ovšem branku vysoko přestřelil. V 84. minutě se hostům podařilo alespoň snížit. Na Hrubého rohový kop si naskočil Jakub Šašinka a umístěnou hlavičkou překonal bezmocného Šroma.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Slovan Liberec 0:1

10.11.2018 17:00

Góly: 30. Aleš Nešický

Nepříliš atraktivní duel mezi Slováckem a Libercem skončil výhrou Slovanu, když se o jediný gól zápasu postaral Nešický. V závěru zápasu měli domácí výhodu pokutové kopu, ten však Kuchta nedokázal proměnit.

První poločas se odehrával spíše uprostřed hrací plochy. Oba týmy se do šance dostávaly sporadicky. V 11. minutě zahrával Liberec rohový kop, Trmal byl ovšem pozorný a situaci vyřešil. Slovan byl přeci jen o chlup nebezpečnější, ale závar ve vápně domácích vyřešil razantním odkopem Hofmann.

Na druhé straně se k zakončení dostal Zajíc, střela ovšem nebyla dostatečně razantní, aby měla šanci na úspěch. Ve 30. minutě Pešek posunul míč na neobsazeného Nešického, jenž parádním způsobem překonal Trmala a poslal Slovan do vedení. Domácí po obdržené brance měli více ze hry, obrana hostů ovšem byla pozorná a žádné šance nepřipustila.

V úvodu druhé půle se do míče opřel hostující Pešek, branku ale netrefil. Na opačné straně se do dobré pozice dostal Sadílek, střela se mu ovšem vůbec nepovedla a míč poslal vysoko nad. V 58. minutě hlavičkoval mimo tři tyče hostující Aarons. Podobně dopadl i o pár minut později domácí Reinberk. Patnáct minut před koncem musel Trmal vytáhnout dobrý zákrok proti střele Peška. Pojistit vedení Slovanu se nepovedlo ani Potočnému, jenž mířil nepřesně. V 81. minutě přišla největší šance domácích na vyrovnání. Po faulu Koscelníka nařídil sudí Rejžek pokutový kop, k jehož exekuci se postavil Kuchta. Nguyen ale vystihl směr střely a míč dokázal vyrazit do bezpečí. O pět minut později se v další velké příležitosti objevil ještě Havlík, ten však z voleje přestřelil.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Sparta Praha 1:3

10.11.2018 14:00

Góly: 34. Lukáš Budínský (pen.) - 51. Uroš Radaković, 72. Nicolae Stanciu, 86. Srdjan Plavšić (pen.)

Zápas mezi Karvinou a Spartou skončil výhrou hostů. Domácí sice vedli, jenomže po obdržené červené kartě nedokázali nadějný stav udržet.

Hosté začali duel aktivněji. Stanciu ovšem nejdříve mířil nad a jeho druhý pokus skončil pouze v náruči Berkovce. V 17. minutě se poprvé zaskvěl brankář Sparty, když vyrazil střelu Lingra z nebezpečné pozice. Nita si o pár okamžiků později poradil i s nedůraznou střelou Janečky.

Po půlhodině hry byl po faulu na Gubu nařízený pokutový kop. K němu se postavil Budínský a přesnou ranou poslal domácí do vedení. Vyrovnat mohl Stanciu, jeho přímý kop však branku o kousek minul. Ve 45. minutě rozhodčí Julínek vyloučil Budínského za tvrdý zákrok na Vatajela. V nastavení první půle měl na noze vyrovnaní ještě Pulkrab, ten po obrovském závaru ale netrefil míč mezi tři tyče.

V úvodu druhé půle se Karviná hnala do brejku, do zakončení se tlačil Guba, ale i přes zmatky v hostující obraně míč nakonec sebral Nita. V 51. minutě Stanciu zahrál rohový kop přímo na hlavu Radakoviče, který srovnal stav na 1:1. Vrátit vedení zpět na stranu domácích se nepovedlo Lingrovi, jenž z výborné pozice trefil pouze brankáře. Oslabená Karviná zahrozila i v 64. minutě, když po Čoličově centru hlavičkoval těsně vedle Krivák.

Dvacet minut před koncem si odražený míč zpracoval Stanciu a zpoza šestnáctky krásnou střelou prostřelil vše, co mu stálo v cestě - 2:1 pro hosty. Karviná se i v deseti snažila vyrovnat, Sparta si ovšem zápas zkušeně hlídala a po faulu Letiče na Sáčka zahrávali penaltu i Pražané. Plavšič se nijak nerozpakoval a přesnou střelou zápas definitivně rozhodl.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Dukla Praha 0:0

09.11.2018 18:00

Góly: -

Nuda, nuda, šeď, šeď. Známou hláškou s populární počítačové fotbalové hry lze popsat duel mezi Mladou Boleslaví. V utkání chudém na šance byli z počátku lepší hosté. Domácí se po změně stran zlepšili, nic světoborného ale i tak nepředvedli.

Do obrany Středočechů se po jednozápasovém trestu vrátil obránce Mareš. Do základní sestavy se nově dostali také záložníci Konaté, Kateřinák a Džafić a v útoku nahradil vykartovaného Komličenka Ladra. Kouč Pražanů Skuhravý pozměnil složený útočné vozby, kde Douděru doplňovali Bílovský s Djuranovićem.

Nepříliš atraktivní první poločas diváky zrovna dvakrát nenadchl. Zničehonic po nezáživné úvodní půlhodině nařídil rozhodčí Berka pokutový kop pro domácí, avšak po konzultaci s videorozhodčím své rozhodnutí pozměnil a penaltu odvolal. Jinak byla na hřišti o něco lepší Dukla, která Boleslavi znepříjemňovala rozehrávku. Hosté se sami párkrát pokusili o zakončení, avšak Ďuricův dalekonosný pokus bez potíží kryl brankář Šeda a Djuranovićova střela z úhlu letěla vedle brány.

V 37. minutě se k sólu nadechl bek Pražanů Podaný a jeho ránu musel Šeda vyrazit konečky prstů. Za dalších šest minut byl Podaný u zrodu další akce hostů, kterou po zakončení Tetoura opět zneškodnil Šeda. Těsně před odchodem do kabin o sobě dali konečně vědět také domácí, ale Přikryl se po standardní situace neopřel do střely razantně a pumlíč tak skončil pohodlně v rukavicích gólmana Rady.

Jedenáct minut po změně stran byl opět vidět aktivní Podaný, který tentokrát vystřelil nepřesně. V 67. minutě se ke střele odvážil záložník Středočechů Matějovský, jenž na hřiště přišel v průběhu druhé půle. Zmrzlý Rada se ale včas probral a balón bez výraznějších potíží kryl. Nuda v Boleslavi tak nadále pokračovala.

V poslední čtvrthodině se konečně začaly dít zajímavé věci. V 76. minutě si Matějovský naběhl na Hubínkův přetažený centr, avšak Radu nepropálil. O čtyři minuty později mohl skórovat Ladra, jehož pokus na poslední chvíli tečoval mimo tři tyče obránce hostů. V závěru ještě musel po druhé žluté kartě předčasně do sprch záložník Dukly Tetour. To byl též poslední zmínky hodný moment utkání.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha15121237:1137
2.Viktoria Plzeň15112222:1335
3.Sparta Praha1593328:1230
4.FK Jablonec1592433:1429
5.Baník Ostrava1583421:1227
6.Fastav Zlín1583422:1427
7.Slovan Liberec1565415:1323
8.FK Mladá Boleslav1553728:3018
9.SFC Opava1552820:2317
10.FK Teplice1544717:2316
11.Bohemians Praha 19051544716:2316
12.Sigma Olomouc1543816:2615
13.1. FK Příbram1543819:3715
14.1. FC Slovácko15401115:2912
15.MFK Karviná15321019:3011
16.Dukla Praha15321013:3111

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (519)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele