FORTUNA:LIGA - preview 15. kola

09.11.2018, 08:49, aktualizováno 11.11.2018, 09:01
Previews
Sparta v sobotu uspěla a nyní čeká na odpovědi dvou konkurentů v boji o titul - Slavia doma přivítá Zlín, Plzeň čeká souboj s Příbramí. Jablonec je favoritem duelu proti Bohemians 1905, Teplice hrají s Olomoucí a hodně emocí bude k vidění v Opavě, kam přicestuje Baník Ostrava...
SFC Opava - Baník Ostrava  (neděle 14:00)
Po třinácti letech se fanoušci mohou opět těšit na duel Opavy a Ostravy v nejvyšší soutěži. Baník neprohrál v Opavě již přes 20 let, nicméně v bouřlivé atmosféře, kterou utkání určitě nabídne, se může stát cokoliv.

Domácí se po nejistém začátku zlepšili a momentálně jsou na jedenáctém místě, což je pro nováčka slušné umístění. Opava v posledním domácím duelu rozstřílela druhého nováčka z Příbrami 5:0. Minulý týden se sice Slezanům nepodařilo udržet nadějné vedení proti Olomouci, ale i tak jeden bod za remízu 2:2 určitě není ztrátou. Trenér Ivan Kopecký může být spokojený s tím, že má k dispozici kompletní kádr.

"Mají kvalitní tým, což dokazuje jejich postavení v tabulce. Věřím ale, že se na ně dobře nachystáme a vyhrajeme. Musíme se snažit o rychlý přechod do ofenzivy a soustředit se na nulu vzadu," přemýšlí nad utkáním domácím záložník Petr Zapalač.

Hosté se od začátku sezóny drží v elitní šestce a výkony na hřišti dokazují, že to není náhoda. V posledním zápase sice nestačili na obhájce titulu z Plzně, nicméně Baník rozhodně nebyl horším týmem. Ani Ostrava nemá širokou marodku, když nejistý je pouze start Diopa.

"Opava v posledních zápasech získala sebedůvěru, navíc přešla na svůj stadion. Tím se to všechno srovnává. Je to derby se vším všudy, bude to 50 na 50, tady se propočty a kalkulace smazávají. Obě mužstva jdou ukázat, že pokročila dál, že jsou vyspělejší a že umějí hrát fotbal. Opava s příchodem nového trenéra chytila svěží vítr, jsou tam nějaké nové prvky ve hře," ví trenér hostů Bohumil Páník.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Šrom - Žídek, Svozil, Simerský, Hrabina - Kayamba, Zavadil, Jursa, Zapalač - Kuzmanovič, Smola
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Mešaninov, Stronati, Šindelář, Fleišman - Fillo, Jánoš, Hrubý, Holzer - Baroš, J. Šašinka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.11 - 3.31 - 2.49
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - Bohemians Praha 1905  (neděle 15:00)
Hráči Jablonce se po Evropské lize představí v domácí soutěži v souboji s houževnatými Bohemians 1905. Hosté si chtějí udržet stávající postavení a především po třech kolech bez výhry zase naplno bodovat. Jablonec je ale větším favoritem, Klokany v minulé sezoně dvakrát porazil.

Jablonec ve čtvrtek nezvládl zápas v Astaně a jeho postupové šance výrazně skomírají. Severočeský klub tak dál na premiérové vítězství v základní skupině evropských pohárů čeká. V domácí soutěži mají Radovi svěřenci zajímavou formu. Šest zápasů v řadě neprohráli, z toho pětkrát bodovali naplno. Naposledy Jablonec porazil Duklu divokým výsledkem 6:2 a na třetí Spartu už ztrácí jen jeden bod. V neděli pak může letenského soupeře přeskočit, když porazí jiný pražský celek Bohemians 1905. "Hrajeme v neděli, protože v pondělí se hrát nedá kvůli reprezentaci. Takové jsou pravidla v Česku a my je respektujeme. Jedeme dál, musíme se připravit na neděli. Teď to musíme odhákovat, čeká nás Bohemika," říká před zápasem Petr Rada v narážce na fakt, že jeho svěřenci hráli náročný zápas, navíc v daleké Astaně.

Po třech zápasech bez vítězství hodlá na severu Čech zabrat Bohemka. Klokani by rádi udrželi současné postavení a k tomu by se jim výhra na půdě Jablonce nesmírně hodila. "Jablonec bude po utkání Evropské ligy. Budou mít také o jeden den odpočinku méně oproti nám. K tomu ještě náročná cesta z Kazachstánu. Momentálně mají vynikající formu, střílí hodně branek. Disponují vynikajícími hráči, někteří mají životní formu. Vynikající čísla má Trávník. Moc se mi v této sezóně líbí Masopust, který je zraněný, takže hrát nebude," nechal se slyšet kouč Hašek.

Jablonec považuje trenér Hašek za velice silný tým, který bude na svém stadionu favoritem. "Mají sebevědomí z evropských pohárů. V tuto chvíli patři do tuzemské špičky. Zatím musím zaklepat. Během mého působení v Bohemce zatím zápasy s týmy ze špičky zvládáme velmi dobře. Čeká nás nesmírně těžký soupeř. Nemění to ovšem nic na faktu, že chceme v Jablonci uspět," dodal Hašek. Jeho Bohemka před týdnem nezvládla domácí zápas s Teplicemi, kterým podlehla 2:3.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Hovorka, Lischka, Hanousek - Hübschman - Jovovič, Trávník, Považanec, Sobol - Doležal.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Dostál, Krch, Šmíd, Schumacher - Reiter, Martin Hašek ml., Švec, Bartek - Mašek - Júsuf Hilál.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.82 - 7.84
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - 1. FK Příbram  (neděle 15:00)
Plzeňský obhájce titulu se může na několik hodin osamostatnit na čele soutěže, tedy pokud zvládne duel s Příbramí. Viktoria je velký favorit a utkání proti Středočechům by měla dle předpokladů zvládnout.

Příbram přijíždí na mistrovskou půdu ve špatném rozpoložení. V lize nezvládla už čtyři zápasy v řadě a navíc vypadla i z MOL Cupu, když v týdnu nestačila na Bohemku. Příbramští sice minule proti Slovácku nehráli špatně, ale nedali žádnou branku a sami třikrát inkasovali. "Do šancí se dostáváme, ale vypadá to, že snad už ani neumíme dát gól. Možná by to změnil jeden náhodný gól a vše by se zase otočilo," zoufal si Radek Voltr.

Hosté mohou na západě Čech pouze překvapit, naposledy tam vyhráli v roce 2003 a to už je pěkná řádka let. Viktoriáni budou cílit na tři body, jsou velkým favoritem a jakýkoliv jiný výsledek by byl velkou senzací. Navíc svěřenci Pavla Vrby mají možnost poskočit do čela celé soutěže, tedy minimálně do utkání Slavie.

"Příbram se snaží hrát konstruktivní fotbal, snaží se bavit fotbalem, bohužel v těch posledních zápasech jim to tolik nevycházelo. Ale hlavně na začátku sezony Příbram hrála velice dobře, takže uvidíme," nechal se slyšet kouč Vrba.

Zápas bude mít zvláštní náboj pro brankáře Aleše Hrušku, který do Plzně přestoupil právě z Příbrami. "Nějak specificky to ale vnímat nebudu. Je to prostě další ligový zápas, budu se na něj připravovat jako na každý jiný. Po tom sestupu tam navíc moc bývalých spoluhráčů už není, je to taková trochu jiná Příbram," říká Hruška, který si zachytal i odvetu proti Realu Madrid. Plzeň na obhájce titulu nestačila a prohrála vysoko 0:5, čímž přišla o možnost postupu do osmifinále.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Petržela, Hubník, Hejda, Řezník - Hořava, Hrošovský - Ekpai, Čermák, Kopic - Chorý.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Nový, Nitrianský, Kodr, Antwi - Soldát, Katidis - Hlúpik, Pejša, Voltr - Fantiš.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 8.09 - 16.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Sigma Olomouc  (neděle 15:00)
Fotbalisté Teplic přivítají Na Stínadlech Sigmu Olomouc a konečně by doma rádi získali tři body. Hosté se však zápas od zápasu zvedají a z posledních šesti zápasů prohráli jen jediný. Dokáží Hanáci uspět i v Teplicích? V minulé sezoně se jim to podařilo.

Sigma vyhrála v loňské sezoně oba zápasy, ale nutno podotknout, že to prožívala diametrálně odlišnou sezonu, než nyní. Hanákům se vůbec nepovedl začátek soutěže, ale v posledních týdnech se jim konečně začalo dařit. Z šesti zápasů prohráli jediný a postupně porazili Duklu, Spartu a Karvinou. A i když v minulém roce Sigma v Teplicích vyhrála a domácím se navíc nedaří, kouč Jílek očekává náročné utkání. "Jednoduchý není žádný zápas. Bodová blízkost, pokud pominu první šestku, je hodně velká, je tam výrazná vyrovnanost.  Naše další utkání zapadá do té řady duelů s mužstvy, které jsou v tabulce kolem. A dobře si uvědomujeme, stejně jako soupeři, že každý bod z těchto utkání má dvojnásobnou hodnotu," podotkl Jílek, kterému budou v zápase chybět Roman Polom a Martin Hála.

Teplicím se trochu překvapivě začalo dařit venku, doma je však bilance zoufalá. Severočeský klub doma naposledy vyhrál v polovině září nad Karvinou a od té doby domácí příznivce nedokázal potěšit. "Potřebujeme to zlomit. Když budeme makat jako na Bohemce ve druhém poločase, tak se nemáme čeho bát a vyhrajeme," nechal se slyšet před zápasem Jakub Hora. Také on vyhlíží s Olomoucí těžké utkání.

"Myslím, že to bude nesmírně těžký zápas. Olomouc nepatří tam, kde teď je. Má tým daleko lepší, než na jaké je příčce. Potkalo ji ale to, že hrála evropský pohár, doplácela na to v lize. Teď půjde nahoru."
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Jeřábek, Čmovš, Král - Hora, Ljevakovič, Kučera, Žitný, Vondrášek - Trubač, Vaněček.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek - Kalvach - Pilař, Houska, Dvořák, Falta - Nešpor.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 3.29 - 3.02
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - Fastav Zlín  (neděle 17:00)
Po Evropské lize má Slavia před sebou dalšího těžkého soupeře, totiž Fastav Zlín. Moravanům se letos v lize daří a na hřišti jednoho z největších favoritů na titul by rádi překvapili. Před čtrnácti dny si Fastav vyšlápl na Spartu a minulý týden porazil i Karvinou.

Zlín je tedy v dobré formě, navíc pozice outsidera týmu vyhovuje, což potvrdil v zápase se Spartou. Fastav doma vyhrál díky brance Jeana-Davida Beauguela 1:0 a tento výsledek dokázal o týden později potvrdit i proti Karviné. Proti Slavii se očekává ještě náročnější zkouška.

Bylo řečeno, že Zlín by rád překvapil, v minulé sezoně se mu to proti sešívaným dvakrát povedlo. Po domácí remíze na Letné dokázal v Edenu dokonce 2:1 zvítězit, což se za poslední dva roky nestalo poprvé. Zlín vyhrál na Slavii i v MOL Cupu před rokem.

Slavia tedy bude mít Zlínu co oplácet. Trenér Jindřich Trpišovský věří, že se jeho tým stihne dát do nedělního zápasu do kupy. Sešívaní ještě mají v nohách náročné utkání proti Kodani, ve kterém remizovali 0:0 a stále drží druhou postupovou příčku za vedoucím Zenitem Petrohrad. "Byl to náročný zápas po všech stránkách, se spoustou kontaktů a osobních soubojů. Boj o míč na zemi i ve vzduchu," okomentoval Jindřich Trpišovský.

Podobně houževnatého soupeře spatřuje domácí kouč i ve Zlínu. "Bude to hodně náročné, protože už s Kodaní bylo vidět, že hráči šli trošku přes závit. Bude to hodně o naší morálce, abychom dokázali přepnout, na zápas se nachystali a neudělali nějakou chybu. Moc na výběr nemáme. Budou to muset zvládnout hráči, kteří hráli s Kodaní, plus případně ti, co se dají dohromady," prohlásil před zápase slávistický kouč.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bořil, Ngadeu, Deli, Zelený - Souček - Stoch, Baluta, Sýkora, Zmrhal - Olayinka.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Hnaníček, Bačo, Gajič - Podio - Matejov, Libor Holík, Jiráček, Bartošák - Vyhnal, Beauguel.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.64 - 9.94
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - Sparta Praha  (sobota 14:00)
Sparta po dvou ztrátách potřebuje zabrat v Karviné, aby udržela třetí místo. Také domácí by rádi uspěli, neboť po sérii neúspěchů spadli v tabulce až na předposlední příčku.

Sezóna Karviné zatím probíhá ve vlnách. Na první z nich by Slezané nejraději zapomněli, protože během prvních pěti kol neuhráli ani jeden bod. Poté se však zvedli a během následných pěti utkání získali slušných deset bodů. Pak se ale situace zase obrátila k horšímu. Aktuálně čekají svěřenci trenéra Romana Nádvorníka na výhru pět zápasů. Naposledy se ze třech bodů radovali 22. září doma proti Příbrami.

Kvůli špatným výsledkům se Karviná propadla na předposlední místo v tabulce. Proti Spartě budou chtít Slezané zabrat, přestože je čeká silný protivník. "Tento duel je pro nás moc důležitý. Chceme se jednoznačně vyvarovat triviálních chyb, které nás stojí body. Doufám, že budeme koncentrovaní celý zápas, Spartu potrápíme a budeme bojovat," uvedl Roman Nádvorník.

Hosté přijedou na východ republiky po remíze v derby s věčným rivalem Slavií. Letenští měli bitvu o Prahu dobře rozehranou i proto, že soupeř neodehrál dobré utkání. Přesto se sešívaným podařilo prosadit ze standardních situací a vybojovali alespoň bod. Sparta tak nezvítězila podruhé v řadě, předtím totiž padla ve Zlíně. V tabulce se sice stále drží na třetí pozici, ovšem čtvrtý Zlín a pátý Baník jsou vzad jen kvůli horšímu skóre a šestý Jablonec ztrácí jediný bod.

Pokud chtějí Letenští udržet své pronásledovatele za zády, měli by v Karviné zvítězit. Na venkovních hřištích se jim ale v poslední době nedaří. "Vždycky když jedeme ven, obzvlášť na Moravu, je to těžký zápas. Neočekáváme nic lehkého, ale teď jsme dvakrát nezískali tři body, takže už je to potřeba," řekl záložník Sparty Michal Sáček.

Hostům budou ve Slezsku chybět Alexandru Chipciu a Guélor Kanga, kteří si odpykají trest za čtyři žluté karty v ročníku. Je tak dost možné, že trenér Zdeněk Ščasný dá na pravé straně obrany šanci Tomáši Wiesnerovi. Nejistý je pak start útočníka Benjamina Tetteha.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Čolić, Krivák, Janečka, Moravec - Smrž, Budínský, Ba Loua, Galuška, Letić - Guba
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Niţă - Radaković, Štetina, Costa - Wiesner, Sáček, Frýdek, Stanciu, Civić - Pulkrab, Mebrahtu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.52 - 4.05 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - Slovan Liberec  (sobota 17:00)
Probuzené Slovácko v minulém kole konečně zvítězilo. Body z Příbrami chce potvrdit na domácí půdě proti Liberci, kterému se minule taky zadařilo a už si brousí zuby na další posun tabulkou.

Trvalo to sice dva a půl měsíce, ale přece jen se Slovácko zase dočkalo ligového vítězství. Stalo se tak v minulém kole na hřišti Příbrami. Hosté sice herně spíše zaostávali za středočeským celkem, nakonec však domácí vyškolili v produktivitě a díky třem brankám ve druhém poločase uloupili všechny body. Rázem se Moravané vyšplhali z posledního místa, na které vinou bídných výsledků předtím spadli, na čtrnáctou pozici.

A to není konec dobrých zpráv z Uherského Hradiště. Během týdne se totiž Slovácku povedlo přivést nového trenéra. Petr Vlachovský, který na lavičce na dva zápasy zaskočil odvolaného Michala Kordulu, uvolnil místo Martinu Svědíkovi. Bývalý kouč Ostravy či Mladé Boleslavi ukončil angažmá v druholigové Jihlavě a po půlroční přestávce se opět vrací na prvoligovou scénu. Proti Liberci však mužstvo ještě povede Vlachovský.

Slovan se představí staronové složení lavičky již na východě Moravy. Nejde však o žádnou závratnou změnu. Hlavní kouč Zsolt Hornyák se pouze vrací zpět blíž k hřišti poté, co si odpykal dvouzápasový trest za výroky proti rozhodčímu ze střetnutí proti Slavii. V minulém kole tak slovenský lodivod jen z tribuny kroutil hlavou, kterak jeho svěřenci proti Mladé Boleslavi spalují jednu šanci za druhou. Ofenzivní trápení Středočechů ale přece jen v závěru prolomil Oršula, díky kterému si Liberec vytvořil na sedmém místě mírný náskok před smečkou pronásledovatelů.

Středočechům však pomýšlejí výš než na aktuální postavení. Rádi by se probojovali do elitní šestky, která by po konci základní části bojovala o titul a místenky v pohárové Evropě. "Jsme si vědomi, že když zápas zvládneme, můžeme se zase přiblížit první šestce. Takže jedeme na Slovácko samozřejmě vyhrát," prohlásil sebevědomě Hornyákův asistent a bývalý hráč Liberce Miroslav Holeňák. V základní jedenáctce Slovanu bude jistě chybět Radim Breite, jenž si musí odpykat trest za žluté karty.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Juroška, Hofmann, Krejčí, Reinberk - Daníček, Machalík - Navrátil, Havlík, Kalabiška - Zajíc
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Mikula, Kačaraba, Karafiát, Hybš - Aarons, Ševčík, Malinský, Oršula - Oscar - Potočný
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.82 - 3.16 - 2.83
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - Dukla Praha  (pátek 18:00)
Mladá Boleslav na vlastním hřišti řádí především v útoku, jak si však poradí bez elitního kanonýra Nikolaje Komličenka? Domácí chce zastavit Dukla, jež by se ráda zase vydrápala z posledního místa.

Středočeši se jistě těší na utkání před vlastními diváky, kde letos rádi spouštějí ofenzivní smršť. Boleslav na svém stadionu například smetla šesti góly Opavu, s pětibrankovým přídělem cestovalo zpět domů Slovácko a naposledy musel hned třikrát tahat míč ze sítě gólman Bohemians. Dopředu to modrobílým funguje, často však poté zapomínají na obranu. Výsledkem je šílené skóre 28:30, kterému ani zdaleka nekonkuruje žádný ligový sok.

Že defenziva nepracuje tak, jak má ukázali Středočeši v posledním kole na hřišti Liberce. Domácí Slovan si vypracoval několik velkých příležitostí, a přestože využil až v samotném závěru jen jednu z nich, nepředvedla se defenzíva hostí v dobrém světle. "V Liberci kromě brankáře Šedy, stoperů a Hubínka nestál zbytek týmu v ofenzívě ani defenzívě za nic. Viděl jsem tam strach hrát, utahanost," řekl trenér Mladé Boleslavi Jozef Weber, jenž zároveň doufá, že jeho svěřenci předvedou v pátek lepší výkon.

Dukla bude mít také co napravovat. Pražanům se totiž výsledkově nevyvedly poslední dvě utkání. Porážku 1:4 ve vršovickém Edenu s vedoucím týmem ligy Slavii lze ještě jakž takž omluvit. Následně však dejvické mužstvo padlo na domácí Julisce vysoko 2:6 Jablonci. Dukla tak opět klesla v tabulce na poslední místo, ze kterého se dlouho snažila dostat.

Kouč Pražanů Roman Skuhravý však nehází flintu do žita. "Poslední, co potřebujeme, je, abychom propadli nějaké skepsi. Ale jsou tam věci, ve kterých takhle pokračovat nemůžeme. Jsem přesvědčen, že v zápasech, které nás čekají, jsme schopni a ochotni uspět. Ukázat hru, kterou vidím dennodenně na tréninku, je náš cíl," prohlásil bývalý lodivod Opavy.

Boleslavi bude citelně chybět nejlepší střelec soutěže Nikolaj Komličenko, jenž si odpyká trest za čtyři žluté karty. Po vypršeni stejného prohřešku se domácím naopak vrací Petr Mareš.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Pauschek, Takács, Hůlka, Mareš - Matějovský, Hubínek - Konaté, Přikryl, Džafić - Ladra
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Milošević, Ďurica, Ostojić, Podaný - Doumbia, Bezpalec, Tetour - Brandner, Djuranović, Schranz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.82 - 4.34
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha14111234:1034
2.Viktoria Plzeň14111221:1234
3.Sparta Praha1483325:1127
4.Fastav Zlín1483321:1127
5.Baník Ostrava1483320:1027
6.FK Jablonec1482430:1326
7.Slovan Liberec1455414:1320
8.FK Mladá Boleslav1452728:3017
9.Bohemians Praha 19051444615:2016
10.FK Teplice1443717:2315
11.SFC Opava1442818:2214
12.Sigma Olomouc1442816:2614
13.1. FK Příbram1442818:3614
14.1. FC Slovácko14401015:2812
15.MFK Karviná1432918:2711
16.Dukla Praha14311013:3110

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (772)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele