FORTUNA:LIGA - souhrn 11. kola

11.12.2020, 20:34, aktualizováno 13.12.2020, 20:25
Komentáře a souhrny
Slavia si poradila s Libercem a na čele tabulky si drží pětibodový odstup na Spartu, která vydřela výhru na hřišti Slovácka. Plzeň na jablonecké Střelnici neudržela dvoubrankové vedení a nakonec po porážce 2:3 odjíždí bez bodu. Olomouc remizovala v Teplicích, zatímco Pardubice v souboji nováčků zdolaly Brno. Opava remizovala s Mladou Boleslaví a propadla se na dno tabulky, neboť Příbram nejtěsnějším poměrem zdolala Zlín. České Budějovice remizovaly s Karvinou. Ostrava v páteční předehrávce vyhrála nad Bohemians...

Slavia Praha - Slovan Liberec 3:0

13.12.2020 18:30

Góly: 23. Abdallah Sima, 45+1. Peter Olayinka, 75. Abdallah Sima

Zcela v režii afrických křídelníků Slavie se nesl zápas Pražanů proti Liberci. Ti zvítězili v souboji dvou účastníků Evropské ligy 3:0, přičemž dvěma brankami se blýskl Sima, tu třetí přidal Olayinka.

Slavia tentokráte nastoupila v poměrně útočně laděné sestavě. Před Kolářem a obrannou čtveřicí ve složení Masopust, Kúdela, Zima a Bořil s představili Provod s Oscarem a Stanciem, na křídlech operovali Sima s Olayinkou a v útoku naskočil Kuchta. Hosté přijeli i se třemi slávisty v základní sestavě, kterými byli Tijani, Matoušek a Yusuf.

Liberečtí se očividně chtěli o úspěch v Edenu porvat. V osmé minutě to z dálky zkoušel Pešek, jeho pokusu chybělo pár centimetrů. Na opačném konci hřiště zazvonila branková konstrukce, kterou po Simově pobídce trefil Kuchta. Hra se přelévala ze strany na stranu a dalším na řadě byl se svou šancí Matoušek, proti němuž se výtečným zákrokem vytáhl Kolář.

Úvodní branka přišla po čtvrtině utkání. K rohovému kopu se postavil Provod, který našel hlavu Abdallaha Simy a ten už dokázal zatlouci balón mezi tři tyče. Dlouho se pak situace zkoumala na videu kvůli souboji Kuchty s Koscelníkem, nakonec rozhodčí došel k závěru, že vše proběhlo naprosto v pořádku.

Dlouho to pak vypadalo, že by Slovan mohl ještě během první půle srovnat. Mosquera ale nůžkami nezamířil přesně, stejně tak nevyšla reklamace ruky po velkém závaru. Namísto toho v nastavení zdvojnásobili své vedení slávisté. Z pravé strany odcentroval Masopust, na pas si naskočil Peter Olayinka, který hlavičkoval přesně. Nigerijský křídelník pak ještě pobídl do velké šance Simu, ten ovšem nedokázal zakončit tak, jak by se patřilo.

Ve druhé půli se na ohrožení jedné či druhé svatyně čekalo delší čas, až po hodině po Mosquerově centru prověřil brankáře Mara. Následně pelášil sám na bránu Mosquera, jenž ale neuspěl tváří v tvář Kolářovi. A tak přišel další moment Abdallaha Simy. Tentokrát se prosadil nohou, když se ve vápně uvolnil a dostal skvělou přihrávku od Masopusta, kterou uklidil do poloodkryté branky.

V závěru to ještě ze střední vzdálenosti zkoušeli Rondić a Nešický, ani jedna z ran se ale nedala hodnotit jako kvalitní. Slavia tak udržela na čele pětibodový náskok na druhou Spartu, navíc se pyšní skvostným skóre 33:3. Slovan má sice zápas k dobru, přesto jedenácté místo není tím, v co před sezónou doufal.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Sparta Praha 1:2

13.12.2020 16:00

Góly: 14. Václav Jurečka - 16. Lukáš Juliš, 84. David Pavelka

Sparta zvládla těžký duel na Slovácku a odčinila zklamání z derby. Hosté sice kapitulovali jako první, ovšem zakrátko vyrovnali skóre a těsně před koncem si zajistili tříbodový zisk.

Domácím kvůli trestu za červenou kartu scházel kapitán Daníček, jehož po přeskupení řad v sestavě nahradil Kohút. Na úkor Petržely dostal šanci také Jurečka. Hosté se po utkání v Evropské lize, kdy trenér Kotal šetřil většinu opor, představili v téměř nejsilnějším složení.

Přesto vstup do zápasu vyšel lépe Slovácku. V páté minutě ještě hostující brankář Niţă kryl střelu Kalabišky, devět minut poté už ale kapituloval. Kohút poslal balón vzduchem na levou stranu, kde Kadlec vrátil míč před bránu a Jurečka již neměl problém zblízka skórovat. Pražané ale téměř okamžitě vyrovnali po podobné akci. Krejčí "mladší" vyslal dopředu staršího jmenovce, který předložil merunu Julišovi, jenž ji dorazil do odkrytého koutu brány. Původně odpískaný ofsajd anuloval videorozhodčí.

Ve 29. minutě se několika kličkami blýsknul Karlsson, načež z dálky zkusil štěstí Krejčí "mladší", gólmana Bajzu však neohrozil. Sám Karlsson byl blízko gólu za další tři minuty, kdy po přihrávce od Součka udělal Bajzovi kličku, avšak poté jej o balón obral bránící Kadlec. Čtyři minuty před přestávkou se po delší době osmělilo Slovácko, jenže Kohút pálil nepřesně.

Čtyři minuty po změně stran mohl domácím vrátit vedení Kliment, jeho střele z otočky ale pár centimetrů chybělo. Šest minut nato Sparta napadala rozehrávku soupeře, Souček obral o míč Havlíka a celou akci zakončil přesnou střelou k tyči Karlsson. Gól hostů ale z důvodu Součkova faulu nakonec neplatil. V 66. minutě pálil Karlsson znovu, avšak Bajza jeho pokus doprostřed brány tentokrát vyrazil.

O tři minuty později vyhledal domácí Kohút na levé straně nabíhajícího Kalabišku, jehož nebezpečnou hlavičku zlikvidoval Niţă. V 84. minutě tak mohli Pražané zasadit rozhodující úder. Pavelka si míč několikrát vyměnil s Vindheimem, ve vápně se uvolnil ke střele a levou nohou překonal Bajzu na přední tyči.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Viktoria Plzeň 3:2

12.12.2020 18:30

Góly: 58. Martin Doležal, 66. Jaroslav Zelený, 77. Tomáš Ladra - 12. Pavel Bucha, 45+1. Jean-David Beauguel

Jablonec je ve formě a v sobotu večer vyhrál čtvrtý zápas v řadě. Tříbodový zisk je o to cennější, že přišel proti konkurentovi v boji o poháry a navíc po famózním obratu. Plzeň na severu Čech vedla o dvě branky, přesto jede domů s nepořízenou.

Hned od úvodní minuty se hrál aktivní fotbal a šance byly k vidění na obou stranách. Viktoria v posledních třech zápasech nedala ani jeden gól a nelichotivou sérii utnula už ve dvanácté minutě. Beauguel po centru z pravé strany ještě nezakončil, odražený míč se ovšem dostal k Buchovi a ten neměl problémy - 0:1.

Hruška se poprvé zapotil v sedmnácté minutě, to z dálky pálil Schranz a hostující gólman musel vyrážet. Práci neměl o několik desítek vteřin později, Zeleného pokus totiž postrádal přesnost. V dalších minutách byl vidět Beauguel, ve 20. minutě jenom vyzkoušel pozornost Hanuše, o osm minut později pak táhl brejk, Ba Loua našel na zadní tyči Buchu a ten si posadil na zem Podaného, radost mu ovšem svým blokem nakonec udělal vracející se Zelený.

Ve 31. minutě se Bucha dostal do dalšího zakončení, Hanuš a jeho obránci byli krátcí, zachránila je ovšem tyč. Plzeň v těchto momentech zvyšovala obrátky a patřily jí i další minuty. Ve 36. minutě opět střílel Bucha a míč tentokráte skončil v síti, největší měrou se na tom ale podílel v ofsajdu stojící Beauguel a branka tak neplatila. A skóre se neměnilo ani o několik desítek vteřin později, Beauguel po standardní situaci selhal a v tutovce zakončil pouze do rukavic připraveného Hanuše.

Přesto se Západočeši pojistky dočkali. Do prvního poločasu se vešla ještě akce z první minuty nastavení, Bucha se tentokráte proměnil v nahrávače, jeho centr si našel Beauguel a svou nekompromisní hlavičkou nedal Hanušovi šanci - 0:2.

Kouč Petr Rada udělal o pauze hned tři změny, v kabině si neodpustil několik hodně peprných slov a vše mělo pro domácí vítaný efekt. V 53. minutě sice Kubista mířil nepřesně, o pět minut později ovšem centroval Podaný a své střelecké trápení následně ukončil Doležal - 1:2.

Plzeň znervózněla a výsledkem byla branka na 2:2. Po rohovém kopu zakončoval Libor Holík a nastřelil jen Doležala, ten ovšem připravil míč pro Zeleného a výsledkem byla střela přesně k tyči.

V 74. minutě se do role jabloneckého hrdiny pasoval Martinec, Ondrášek po práci Alvira překonal brankáře a balonu v cestě do sítě zabránil právě Martinec. A na opačném konci hřiště přišla další rána do plzeňského sebevědomí. V 77. minutě přišel centr z pravé strany, Kubista sklepl míč na Ladru, který nasadil jesličky jednomu z bránících hráčů a přesně zakončil - 3:2.

V závěru byl hodně vidět Ondrášek a hned dvakrát sahal po vyrovnání. Jeho první hlavičku skvělým reflexivním zákrokem vyrazil Hanuš, v nastavení si pak oba svůj vzájemný souboj zopakovali a úspěšnější byl opět jablonecký brankář.

Více informací k zápasu

FK Pardubice - Zbrojovka Brno 2:1

12.12.2020 16:00

Góly: 52. Emil Tischler, 54. David Huf - 90+2. Ondřej Pachlopník

Pardubice nejsou zvyklé doma prohrávat, body nerozdávaly na východočeském stadionu Pod Vinicí a soupeři na ně nenacházejí recept ani v pražském azylu v Ďolíčku. Jako další nepochodilo Brno, domů odjelo s porážkou 1:2.

Jako první z obou brankářů měl práci hostující Floder, jehož prověřil Solil, mnohem větší šance následně byla k vidění na druhé straně. V osmé minutě ztratil míč Solil a Zbrojovka se dostala do přečíslení, které zakončil Pachlopník a za Boháčem zazvonilo břevno.

Pardubice odpověděly velkou šancí a nepřesným zakončením Tischlera. Přesnější byl až Ewerthon a Floder tentokráte musel na zem. Ve 33. minutě brněnská obrana pozapomněla na Čelůstku a ten se ocitl sám před gólmanem, jenomže selhal a minul bránu. Před Flodera se v závěru poločasu dostal i Hlavatý, v tomto případě ovšem sehrál hlavní roli zdvižený praporek v ruce pomezního rozhodčího.

První poločas přinesl zajímavou podívanou a druhý byl v tomto ohledu ještě lepší, navíc začaly padat branky. Tu první měl na kopačce hostující Růsek, v 51. minutě ovšem před Boháčem selhal a tento moment se nakonec ukázal být klíčový. Jen o chvíli později udeřilo na opačném konci hřiště. Po levé straně prošel až do vápna Huf a přihrávkou oslovil Tischlera, ten nezaváhal a domácí vedli.

Stav 1:0 vydržel jen dvě minuty a po nich se opět radovaly Pardubice. Klíčovou roli tentokráte sehrál Ewerton, efektní a efektivní patičkou našel ještě lépe postaveného Hufa a ten k asistenci přidal rovněž branku - 2:0.

Brno rázem muselo dotahovat dvoubrankové manko a polovinu z něho mohl umazat Šural, kdyby svou hlavičku vměstnal mezi tyče, v podobných místech skončila i rána Šumbery. Zbrojovka se v závěru nastěhovala na polovinu soupeře a Boháč musel zasahovat proti skákavé střele Čermáka, přesto nakonec kapituloval. Ve druhé minutě nastavení došlo v domácím pokutovém území ke zmatečné situaci, vše začal svým průnikem Hladík a zakončil úspěšný Pachlopník - 2:1.

Na více už Brnu nezbyl čas a z Prahy odjíždí s nepořízenou. Pardubice naopak neprohrály v hlavním městě ani v šestém zápase a senzačně atakují evropské poháry, na sestupové pozice mají k dobru příjemný devítibodový polštářek.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Sigma Olomouc 1:1

12.12.2020 16:00

Góly: 57. Jakub Mareš - 3. Jakub Yunis

Olomouckou Sigmu pravděpodobně někdo zaklel. Jak jinak si totiž vysvětlit bilanci Hanáků, kteří v posledních třech utkáních vždy ztratili jednobrankové vedení. I na hřišti Teplic se zrodila remíza, která má však pro hosty nakonec cenu zlata.

První poločas sice vyšel výsledkově lépe pro Olomouc, která šla do vedení dost kuriózně. Ve zbytku zápasu ale domácí bušili do protivníkovi obrany a po vyrovnání jim nescházelo mnoho, aby výsledek otočili. Nakonec se však body dělily rovným dílem.

Dost bizarním způsobem se hosté ve třetí minutě ujali vedení. Teplický brankář Němeček nejprve ukryl do rukavic standardní situaci Hanáků, pak se ale při výkopu zřejmě lekl za ním stojícího Yunise, míč upustil a právě Yunis uklidil kulatý nesmysl do sítě. Další souboj stejných mužů o šest minut později již vyšel lépe Němečkovi, který krátce nato vychytal i Faltu. První vlaštovku domácích vyslal ve 14. minutě Mareš, jehož hlavičku po centru od Moulise lapil gólman Mandous.

Po dvaceti minutách hry se do příležitosti zadarmo dostal Hála, k němuž se balón odrazil po nepřesvědčivém odkopu bránícího Kučery, avšak situaci z pohledu Teplic znovu vyřešil Mareček. Také Olomouc ale nechávala v obraně otevřená vrátka, do nichž ve 27. minutě vběhl Moulis, jenže v zakončení selhal a Mandousovi míč v podstatě předal. Mnohem víc se strážce hostující svatyně zapotil o osm minut později, kdy zlikvidoval dělovku Mareše.

Dvanáct minut po změně stran již domácí vyrovnali. Po rozehrávce rohového kopu dorazil míč zblízka Mareš. Radost Severočechům původně zkazil asistent rozhodčího, ovšem sudí Zelinka jej poté opravil, neboť o postavení mimo hru se nejednalo.

Blíže vítězství nakonec byly Teplice. V 82. minutě totiž Fortelný nastřelil břevno a sedm minut nato zase mnoho nescházelo Řezníčkovi. Mandous už každopádně nekapituloval a uhájil pro svůj tým alespoň bod.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - MFK Karviná 1:1

12.12.2020 14:00

Góly: 64. Patrik Brandner - 7. Kristi Qose

České Budějovice jistě myslely na víc než na pouhý bod. Jenže od úvodu dotahovaly manko a po vyrovnání se již výsledek nezměnil. Domácí Dynamo i hostující Karviná tak zůstávají ve středu tabulky.

První branka se zrodila v sedmé minutě. Hostující Qose se postavil k exekuci přímého kopu a vyvedenou střelou poslal MFK do vedení. Dalšímu gólu byla Karviná blízko o osm minut později. Bartošák našel centrem Herce, který na zadní tyče orazítkoval břevno. Budějovice se poprvé osmělily ve 22. minutě. Čolić poslal míč ze standardní situace na hlavu Talovierova, jenž ovšem zakončil nad břevno.

Blíže vyrovnání bylo Dynamo ve 40. minutě. Čolićův pas z pravé strany vyrazil gólman Bolek volejbalovým bagram jen před sebe, následně ale své zaváhání napravil, když vychytal střílejícího Javorka. První půli nakonec uzavřel nepovedený přímý kop Čoliće.

Domácí po změně stran přešli na vyšší obrátky a Čavoš nebyl daleko od gólu, jenže v 58. minutě ve dvou šancích netrefil bránu. Za dalších šest minut se už ale Jihočeši dočkali. Skovajsa hledal před bránou Van Burena, Bolek tento pas vyrazil jen k Brandnerovi, který se zblízka nemýlil.

Obrat ve skóre málem dokonal Čolić, avšak jeho hlavičce ze 79. minuty přece jen pár centimetrů chybělo. A když v samotném závěru chytil Bolek pokus střídajícího Basseyho, rozešly se oba celky smírně.

Více informací k zápasu

SFC Opava - FK Mladá Boleslav 2:2

12.12.2020 14:00

Góly: 24. Štěpán Harazim, 35. Tomáš Rataj - 5. Jiří Klíma, 50. Jiří Klíma

Opava utnula svou sérii čtyř porážek v řadě, doma uhrála aspoň bod s Mladou Boleslaví, ani tak se však z poslední příčky výše nevymanila. Středočeši taktéž v tabulce zůstali na svém, tedy jen těsně nad sestupovým pásmem. Za domácí se na střeleckou listinu zapsali Štěpán Harazim a Tomáš Rataj v první půli, za hosty skóroval dvakrát v obou poločasech Jiří Klíma.

Do utkání daleko lépe vstoupili hosté. Obránce Hrabina chyboval už v 5. minutě, a to snad v nejnevhodnější chvíli, upadl před dotírajícím Jiřím Klímou, který tak vlétl do šestnáctky a sám před gólmanem Šromem nezaváhal v koncovce. Vedení každopádně Mladé Boleslavi nevydrželo příliš dlouho, moravskoslezský celek také vlastně jen využil zaváhání soupeře.

Kulhánek ve snaze odkopnout míč do bezpečí namazal na nohu pouze dobře napadajícímu Harazimovi, jenž pak z vyložené pozice pravačkou propálil brankáře Mikulce. A ve 35. minutě se Opavě podařilo rozvlnit brankovou síť také podruhé, to když Dordić svou kolmicí uvolnil naběhnuvšího Rataje, který pak z vyložené pozice před Mikulcem pohotově zacílil.

Stejně dobře, jako Mladé Boleslavi vyšel začátek dějství prvního, jí vyšly i úvodní chvíle toho druhého. Ve 47. minutě ještě zasmutnil Janošek, který překonal Šroma, protože jeho přesný zásah nemohl být uznaný kvůli ofsajdu, v 50. minutě se již však opětovně prosadil jeho spoluhráč Jiří Klíma, jehož parádní dlouhou přihrávkou vyslal do šance právě Janošek.

Ve zbývajících pasážích zápasu již další branka nepadla. V 77. minutě odmítl dovršit hattrick Jiří Klíma, kterého tentokráte Šrom vychytal, a v nastavení poté Opava zahodila velkou příležitost k urvání tří bodů na svou stranu. Poté, co VAR odhalil ruku Mazáňe ve vápně, byla nařízena penalta, k ní se postavil Tiéhi, avšak Mikulec jeho střelu z pokutové značky polapil.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Fastav Zlín 1:0

12.12.2020 14:00

Góly: 72. Jaroslav Tregler

Příbram potvrdila stoupající formu, počtvrté v řadě neprohrála a spěchá od posledního místa co nejdál pryč. Tentokrát Středočeši vybojovali tři body proti Zlínu, který porazil gól Jaroslava Treglera.

Zpočátku se ani jeden z týmů dopředu moc nehnal, ovšem v 18. minutě mohl veškerou nudu utnout domácí Tomáš Pilík, který se zcela osamocen zjevil za obranou Zlína, jenže nechal pouze vyniknout brankáře hostů Dostála. Za další čtyři minuty se zaměstnání dočkal také příbramský gólman Kočí, jehož skákavou ránou z dálky prověřil Čanturišvili. Z následného rohového kopu hlavičkoval těsně nad břevno Buchta.

Další šanci si "Ševci" na své konto připsali ve 35. minutě. Čanturišvili centrem vyhledal Jawa, jehož hlavička letěla kolem tyče do autu. Za Středočechy odpověděl o šest minut později Vávra, avšak jeho obstřel se mezi tři tyče taktéž nevešel. Po přestávce přišly chvíle domácího Folprechta, avšak v 52. i 60. minutě nevyzrál svými střelami na Dostála.

V 72. minutě se již ale skóre měnilo. Pilíkova standardní situace z levé strany propadla k Treglerovi, od něhož se pumlíč odrazil za brankovou čáru - 1:0. Moravané si do závěrečného hvizdu vypracovali jedinou možnost na srovnání, avšak střídající Cedidla zakončil v 88. minutě nepřesně.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905 1:0

11.12.2020 18:30

Góly: 23. Adam Jánoš

Těžký, ale vítězný zápas za sebou mají fotbalisté Baníku. Ti se v důležitém utkání proti Bohemians prosadili díky Jánošovi hned v úvodu, avšak i přes dlouhou přesilovku se nakonec o tři body strachovali.

Od začátku utkání se jako velmi aktivní jevil domácí Jánoš. Ve třinácté minutě musel Le Giang vychytat jeho prudkou střelu ze střední vzdálenosti. Na druhé straně nedokázali procpat balón za brankovou čáru ani Necid, ani Schumacher. Následně to znovu zkoušel Jánoš, i tentokrát však ztroskotal na Le Giangovi.

Do třetice už se Adam Jánoš dočkal. Po čtvrtině utkání zakončil výtečnou akci Baníku a po přihrávce Zajíce uklidil míč na zadní tyč. Branka sice nejprve neplatila, avšak videoasistent změnil rozhodnutí hlavního sudího. Bleskově mohl skóre navýšit Zajíce, do cesty jeho střele se však postavil Necid.

Důležitý moment přišel krátce po návratu ze šaten. Necid trefil Tetoura nešikovně loktem a uviděl žlutou kartu, a jelikož byla jeho druhou, musel odejít do šaten. V dalších minutách se znovu ozval Jánoš, tentokrát napálil míč příliš vysoko. Vzápětí Zajíc namísto střely přihrával Azevedovi, jenž už zakončit nedokázal.

Následně se opět musel činit Le Giang, který bravurně zlikvidoval Azevedovu zajímavou ránu. Zbytek utkání už další zajímavé momenty nepřinesl a Ostravští tak získali cenné vítězství, díky němuž se i se zápasem k dobru už vyšvihli do první desítky. Naproti tomu Klokani jsou stále na třinácté příčce.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha1192033:329
2.Sparta Praha1180326:1724
3.FK Jablonec1171319:1122
4.Sigma Olomouc1155117:1020
5.FK Pardubice1153313:1318
6.Viktoria Plzeň1152421:1617
7.MFK Karviná1144311:1416
8.1. FC Slovácko1043315:1115
9.Fastav Zlín1150613:1415
10.Baník Ostrava942313:814
11.Slovan Liberec1042414:1414
12.Dynamo České Budějovice1135315:1914
13.Bohemians Praha 19051132613:1511
14.FK Teplice1131712:1910
15.FK Mladá Boleslav1123613:199
16.1. FK Příbram112369:259
17.Zbrojovka Brno1113710:246
18.SFC Opava1113710:256

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (647)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele