FORTUNA:LIGA - souhrn 11. kola

27.09.2019, 19:55, aktualizováno 30.09.2019, 19:54
Komentáře a souhrny
Plzeň vyhrála nad Spartou a drží se o tři body za Slavií, která rovněž nejtěsnějším možným výsledkem zdolala Mladou Boleslav. Před automobilový klub se posunul Jablonec, který zvítězil ve Zlíně. Doma znovu vyhrála Ostrava, která si poradila s Příbramí. Tři body v pondělí získal také Liberec...

Slovan Liberec - Dynamo České Budějovice 4:2

30.09.2019 18:00

Góly: 7. Alexandru Băluţă, 23. Roman Potočný, 54. Petar Musa, 70. Kamso Mara (pen.) - 15. David Ledecký, 16. Patrik Brandner

Hned šest branek, téměř třetinu ze všech v celém kole, viděli diváci, kteří přišli na stadion U Nisy na pondělní dohrávku mezi Libercem a Českými Budějovicemi. Skóre otevřel Băluță, na kontrovali Ledecký s Bradnerem. Potočnému, Musovi a Marovi se však podařilo otočit.

Už první větší příležitost rezultovala v gól. Za vápnem napřáhl Musa, jeho střela se od tyče odrazila směrem na penaltu. Tam dobíhal Alexandru Băluță a otevřel nejen gólový účet utkání, ale i svůj ligový v dresu Liberce. A mohl jej rovnou i rozšířit, Staněk však svou chybu v rozehře napravil a Rumunovu střelu vychytal.

Ze standardky ještě zahrozil Karafiát, pak však otěže převzali hosté. Mustedanagićovu ránu ještě Nguyen horko těžko vyškrábl, bezmocný ale už byl o pět minut později. To z pravé strany odcentroval Kladrubský a David Ledecký, který vystřídal zraněného Rabušice, hlavou překonal brankáře.

Jen o pár desítek vteřin později už Dynamo vedlo. Ofsajdové postavení si pohlídal Patrik Brandner, jenž prchl domácí obraně a bez potíží Nguyena překonal. Po čtvrtině utkání bylo opět srovnáno. Z pravé strany odcentroval Malinský, na zadní tyči si balón našel Roman Potočný a do protipohybu Staňka skóroval.

Jelikož Musa pálil jen nad břevno, odcházelo se do šaten za nerozhodného stavu. Po návratu z nich chorvatský útočník prověřil Staňka z úhlu, poté jej Potočný dokonce překonal, ale na brankové čáře zastoupil Sivok.

Petar Musa byl za svou snahu přece jen odměněn a v deváté minutě druhé půle skóroval. Stál totiž přesně tam, kam mířil rohový kop Potočného. Musa jen nastavil chodidlo a poslal míč do poloprázdné brány. Znovu vyrovnat mohl Kladrubský, jehož centr proletěl jen těsně vedle Nguyenovy tyče.

Kladrubský však poté předvedl i neslavný moment. V pokutovém území trefil loktem Potočného, na což sudí reagoval nařízením pokutového kopu. Jeho exekuce se ujal stoper Kamso Mara a střelou do horního rohu uklidnil liberecký tým.

I zbytek utkání nabídl spoustu akce. Kuchta bránu netrefil, Schranz se neúspěšně pokusil zaskočit vyběhnutého Nguyena. Băluță poté dokonce popáté dostal míč do brány, jenže vinou ofsajdového postavení nemohl být gól uznán. A ačkoliv v závěru neuspěl ani Fukala, vyhoupl se Slovan do horní poloviny tabulky.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - 1. FK Příbram 3:0

30.09.2019 18:00

Góly: 2. Robert Hrubý, 6. Dame Diop, 9. Jaroslav Tregler (vl.)

Baníku stačilo necelých deset minut, aby v podstatě rozhodl o vítězi duelu s Příbramí. Domácí v povedeném úvodu zápasu nasázeli tři branky a vrátili se v tabulce na páté místo. Zato Středočeši pokračují v mizérii. Aktuálně čekají na body již čtyři zápasy a spadli až na čtrnáctou příčku.

Kvůli zranění Laštůvky se mezi třemi tyčemi Slezanů znovu objevil gólman Budinský. Šanci dostal též stoper Pokorný, absentujícího Jánoše nahradil ve středu pole Hrubý a do útoku se vrátil Smola. Kuzmanović se tak pro změnu posunul na levý kraj zálohy. Bránu hostů po delší době hájil Kočí, do obrany pak vedle uzdravených Treglera s Kinguem naskočil také krajní bek Nový. Místo útočníka Škoda pak trenér Nádvorník poprvé v sezóně vsadil na Nigerijce Adetunjiho.

První branka padla již ve druhé minutě utkání. Po rozehrání standardní situace nacentroval Fleišman na Hrubého, který zcela nehlídán otevřel hlavou skóre. Baník byl při chuti, v páté minutě střílel po protiútoku nebezpečně pod břevno Kuzmanović, ale Kočí tentokrát míč vyrazil. Jenže za další minutu už brankář Příbrami zase lovil balón ze své sítě. Útok z levé strany táhl Jirásek, Smola následně našel volného Diopa, jenž neměl problém zblízka skórovat - 2:0.

To však od domácích nebylo vše. Hrubý v deváté minutě našel z volného kopu Diopa, jehož ještě vychytal Kočí, ovšem Tregler následně nepochopitelně hlavičkoval do vlastní brány a Středočeši již prohrávali o tři branky. Čtyři minuty poté se konečně ukázali hosté, avšak Budinský si se střelou Adetunjiho hlavou hravě poradil. I nadále ale dominovali Ostravané, Smola měl v patnácté minutě další gól na hlavě, jenže těsně minul.

Slezané hráli pochopitelné naprosto v klidu. Jen Smolovi nebylo přáno, neboť ve 27. minutě minul zajímavou pobídku ke skórování od Reitera a čtyři minuty před přestávkou zase hlavičkoval po rohovém kopu mimo tři tyče. Tři minuty po změně stran si Příbram vypracovala svou doposud největší šanci v zápase. Zemanův sražený centr se příhodně odrazil do běhu Rezkovi, který však z voleje pálil vedle Budinského svatyně.

V 56. minutě vybojoval Fleišman balón, předložil jej Kuzmanovićovi, jenž si šikovně udělal prostor na střelu, ale Kočí byl pozorný a proti střele zasáhl. Jedenáct minut poté si na druhé straně našel míč Tregler, rána z první se mu však příliš nevyvedla. Zbytek utkání diváky příliš nepotěšil, odehrál se totiž převážně v chodícím tempu. Fanoušci na tribunách se však bavili dál a po závěrečném hvizdu oslavili společně s hráči domácích pohodovou výhru.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Sparta Praha 1:0

29.09.2019 18:00

Góly: 46. Michael Krmenčík

V tabulce sice aktéry nedělního večerního utkání dělilo devět bodů a šest míst, přesto bylo utkání mezi Plzní a pražskou Spartou šlágrem jedenáctého kola. Nakonec k jeho rozhodnutí došlo bezprostředně po přestávce, kdy se prosadil Krmenčík.

Sparťané oproti derby provedli několik změn. Frýdek se posunul na post levého obránce, Hašek do středu zálohy a do sestavy se vrátil Plavšić. Mandjecka zase nahradil Trávník, potrestaného Tetteha Kozák. Viktoriáni mnoho důvodů ke změnám neměli, a tak pouze Pernicu zastoupil Hejda.

Hned po dvou minutách se rozhodl otestovat připravenost Hečy Procházka, to se mu však nepovedlo, neboť jeho rána proletěla kousek vedle tyče. Neúspěšný byl i pokus Jana Kopice, jenž nevyužil Kovaříkův centr a nechal se Hečou vychytat.

Po necelé půlhodině hry dokázal Lukáš Hejda dostat míč za gólmanova záda, jenže sudí odpískal Řezníkův faul, a tak branka nemohla být uznána. Následný protiútok přerušil Limberský ostrým zákrokem ve vápně na Sáčka, píšťalka sudího však zůstala němá.

Hruška se poprvé musel děsit až ve dvaatřicáté minutě, kdy z úhlu pálil Kanga. Jeho zblokovaný pokus si ale plzeňský gólman v klidu pohlídal. O pár okamžiků později Hašek nalezl Hložkovu hlavu, ten ovšem nebyl v dobré pozici a střílel mimo. Hašek zkusil i rovnou vystřelit, jenže jen doprostřed.

Z druhé půle bylo odehráno jen pár vteřin, ve kterých sparťanští stopeři kombinovali, načež obrovskou hrubku předvedl Lischka. Ten ve snaze přihrát Kayovi namazal Michaelu Krmenčíkovi, který tváří v tvář Hečovi uspěl a otevřel skóre utkání.

Na druhé straně mohl kontrovat Plavšić, jenže technickým pokusem zamířil mimo. Po sedmdesáti minutách udeřil Krmenčík podruhé, tentokráte mu však byl gól odepřen, neboť při odebírání míče Lischku fauloval.

V závěru to ještě dvakrát zkoušel Kanga, rozvlnit síť nedokázal ani on a Sparta počtvrté z posledních pěti kol nedokázala zvítězit. Naopak Plzeň nadále může stíhat Slavii, ztrácí na ni tři body.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - SFC Opava 1:1

29.09.2019 15:30

Góly: 7. Milan Rundić (pen.) - 50. Martin Sus

Velmi brzy se dostali karvinští hráči do vedení proti regionálnímu rivalovi z Opavy, ze tří bodů se ale neradovali. Na úvodní Rundićovu trefu z penalty totiž zareagoval Sus, který po přestávce srovnal.

Už po pěti minutách řádně zahrozil Lingr, jenž si na šestnáctce navedl míč na pravačku a napálil jej do břevna. Po odraženém míči byl Žídkem faulován Petráň, načež sudí ukázal na značku pokutového kopu. Jeho exekuce se ujal Milan Rundić, jehož volbu strany sice Fendrich uhodl, na střelu k tyči byl však krátký.

Opavští se ihned hnali za vyrovnáním, blízko mu byl Dedič. Ten nejprve našel centr provinilce Žídka, avšak hlavičkoval mimo, o minutu později trefil po Šulcově pobídce tyč. Na opačném konci hřiště střílel z dobré pozice Petkov, jenže pokus mu nesedl.

Po půlhodině hry se konečně ukázal šikovný Ba Loua, jenž přeloboval Fendricha a od gólu žlutomodré zachránil až Svozil. O pár okamžiků později pálily oba týmy mimo, za domácí to byl Čonka, za hosty aktivní Dedič. V závěru první půle Strakovi svěřenci tlačili, ani Petkov, ani Petráň však úspěch neslavili.

Hned po přestávce přišel pro domácí obecenstvo šok. Mondek chytrou patičkou nalezl Žídka. Jeho centr zase letěl přesně na hlavu Martina Suse, který se s míčem otočil a uklidil jej k tyči. Poté se opět musel děsit Fendrich, který vytáhl Smržovu ránu a pak jen sledoval, jak Petráň v tutovce minul bránu.

V závěru ještě napřáhl Hanousek, který svou pumelicí rozezvučel břevno, z následného závaru však nic nebylo. Opava se tak alespoň dočasně odlepila z posledního místa, Karviná je o dva body napřed.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Mladá Boleslav 1:0

28.09.2019 19:00

Góly: 14. Peter Olayinka

Slavia s pořádným kusem štěstí zvládla těžký zápas proti Mladé Boleslavi. Sešívaným k výhře stačila jediná branka Olayinky z úvodu. Hosté mohli vyrovnat v samotném závěru, jenže Mešanović zahodil penaltu. Domácí si tak pojistili první místo v tabulce, Boleslav se propadla na čtvrté místo.

Kouč Pražanů Trpišovský se i přes náročný program rozhodl ponechat sestavu v téměř stejném složení, jako před týdnem při derby na Spartě. Jen v útoku se místo Tecla představil kapitán Škoda. Do základní jedenáctky Středočechů se vrátil Pudil, na levý kraj obrany se zase po delším čase postavil Túlio, přičemž do zálohy se vysunul Fulnek. Mezi třemi tyčemi pak zůstal mladý gólman Stejskal.

Slavia si první tutovku vypracovala ve čtvrté minutě. Masopust si udělal prostor na střelu a zpoza pokutového území vyprášil Stejskalovy rukavice. Za dalších deset minut již Eden vybuchl nadšením. Stanciu rozjel rychlý brejk, v kterém pokračoval Masopust. Jeho tečovanou přihrávku sebral v pokutovém území Olayinka, jenž zbízka zavěsil pod břevno - 1:0.

Pět minut po zásahu Olayinky měl slibnou možnost Hušbauer, po centru Masopusta však pálil těsně vedle tyče. Poté se konečně začala osmělovat též Boleslav. Mešanović si ve 28. minutě naběhl do šestnáctky na pas Křapky a jen o fous přestřelil. Na straně domácích byl v první půli vidět především Masopust. Ten měl ve 32. minutě další příležitost, jenže po přiťuknutí Škody netrefil cíl. Prvních pětačtyřicet minut pak uzavřela standardní situace hostujícího Matějovského, kterou jen taktak hasil brankář sešívaných Kolář.

Po hodině hry mohl svou střeleckou techniku ukázat Stanciu, z přímého kopu ale mířil nepřesně. V 70. minutě unikl po pravé straně po pasu Součka Masopust, který namazal nabíhajícímu Hušbauerovi na tvrdou ránu, avšak záložník Slavie sestřelil jen obětavého Pudila. Tři minuty poté Coufal mizerně přihrál dozadu, míč ukradl Mešanović, jenže v zakončení selhal a o pořádný kus minul. Domácí odpověděli vzápětí. Střídající Tecl hledal před bránou Bořila, od kterého se balón odrazil do zámezí.

V 89. minutě se Tecl mohl stát střelcem, po rohovém kopu měl výbornou možnost, avšak odkrytou část Stejskalovy svatyně minul. Místo poklidného závěru tak přišlo pořádně napínavé nastavení. Nejprve Kolář vychytal po centru Fulneka Budínského a Mešanović z dorážky nepropálil hradbu těl před sebou. Krátce poté fauloval Zelený Křapku ve vápně a rozhodčí po přezkoumání videozáznamu odpískal penaltu. Jenže Mešanović poslal pokutový kop nad břevno a zahodil šanci Boleslavi vybojovat bod.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko 2:2

28.09.2019 16:30

Góly: 47. Martin Nešpor, 80. Šimon Falta - 25. Ondřej Šašinka, 88. Tomáš Zajíc

Podruhé v řadě si Olomouc připsala remízu 2:2. Zatímco v Jablonci šlo tento výsledek považovat za zisk, tentokrát Sigma body spíš ztratila. Proti Slovácku otočila skóre, hosté navíc dohrávali bez vyloučeného hráče. Domácí však těsně před koncem díky Zajícovi vybojovali bod.

V sestavě Hanáků došlo oproti minulému kolu k jediné změně. Na lavičku náhradníků se poroučel Hála, místo kterého se na pravý kraj obrany posunul Zahradníček, čímž vzniklo místo pro záložníka Texla. Hostům chyběl vykartovaný bek Reinberk. Jeho místo zaujal Divíšek a na levý kraj defenzivní řady se postavil Šimko.

Na nepřesnou hlavičku domácího Plška ze třetí minuty odpověděl krátce poté nepříliš povedenou střelou Šašinka. V desáté minutě se již proti Daníčkovi musel činit gólman Olomouce Reichl. Za čtyři minuty bylo opět živo na druhé straně. Falta zajímavě kroutil přímý kop, brankář Trmal ale nakonec zasahovat nemusel. Dvě minuty poté to Falta zkusil ze hry, opět však nebyl úspěšný.

Ve 25. minutě se poprvé měnilo skóre. Brejk Slovácka rozjel Petržela, po Havlíkovi se ke střele dostal Šašinka, jenž pokusem po zemi překonal Reichla. Další ztrátu Sigmy mohli hosté potrestat za další tři minuty, avšak Havík tvrdým pokusem vyprášil Reichlovy rukavice. Po následném rohovém kopu se k míči dostal před bránou Hofmann, nezakončil však ideálně.

Obrovskou šanci na vyrovnání měla Olomouc ve 35. minutě. Plškův pokus ještě obrana soupeře zblokovala, následně měl ale velkou šanci po pobídce od Gonzáleze Zahradníček, ovšem trestuhodně přestřelil. O sedm minut později se k zakončení po rohovém kopu protlačil Texl, ale jeho slabý pokus Trmal bez problémů chytil.

Krátce po změně stran to domácím konečně vyšlo. Kouč Látal poslal do hry Pilaře s Nešporem, první jmenovaný našel před bránou Nešpora, který zblízka srovnal. Chvíli poté střílel po přihrávce od Zahradníčka Pilař, jenže jeho zakončení v pádu skončilo mimo tři tyče. Ve 53. minutě se konečně připomněli také hosté, konkrétně to byl Hofmann, kdo prověřil Reichla. Horké chvilky pro obranu Hanáků pokračovaly, v 58. minutě pálil nepřesně Petržela. Sigma mohla odpovědět hned za minutu, kdy Plšek střelou přes hlavu trefil tyč.

V 63. minutě se naděje hostů na bodový zisk zkomplikovaly. Šimko zastavil unikajícího Faltu a od rozhodčího okamžitě viděl červenou kartu. Následnou standardní situaci zneškodnil Houskovi Trmal. Osm minut poté se v šestnáctce tlačil do zakončení González, jeho pokus však nebyl důrazný. V 80.minutě se už Olomouc dočkala využití přesilovky. Plšek krásně vyslal Faltu, jenž zblízka překonal Trmala - 2:1.

Jenže v 87. minutě se sen Sigmy o výhře sesypal jako domek z karet. Daníček unikl po pravé straně, předal balón před bránu Zajícovi, který pohodlně vyrovnal. Přesto se domácí nakonec málem mohli radovat ze tří bodů. Ve třetí minutě nastavení se k míči dostal Jemelka, ten však místo zakončení ještě přihrál Gonzálezovi. Španělský záložník však byl pobídkou spoluhráče zaskočený a nakonec nezakončil.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - FK Jablonec 0:1

28.09.2019 16:30

Góly: 26. Jan Matoušek

Velmi nešťastný zápas odehrál Zlín proti Jablonci. Domácí si vypracovali velké množství šanci, přesto se ani jednou neprosadili. Zato hosté vytěžili z minima maximum a díky brance Matouška se radují ze tří bodů. Severočeši se tak posunuli na třetí místo, Zlín zůstává z deseti body ve spodních patrech tabulky.

Kouč ševců Csaplár zůstal věrný formaci se čtyřmi obránci, kterou po delší době vyzkoušel v minulém kole na hřišti Bohemians. V sestavě pak udělal jedinou personální změnu. Tentokrát vsadil na jediného útočníka Poznara, na lavici náhradníků tak putoval Wágner. Na pravou stranu zálohy se nově postavil jindy bek Matejov a do středu pole se posunul Mašek. Trenér Jablonce Rada málokdy rotuje základní jedenáctku a tak tomu bylo i nyní.

Jako první přišel se zakončením v deváté minutě Poznar, mířil však mimo svatyni, kterou hájil gólman Hrubý. Zlín v úvodu duelu působil sympaticky a snažil se o hru dopředu, jenže ve 26. minutě se  do vedení dostali hosté. Matoušek ve středu pole oloupil o míč Folprechta, pronikl až do pokutového území, kde přehodil vyběhnuvšího brankáře Dostála a skóroval.

Za domácí mohl ve 37. minutě vyrovnat Čanturišvili, ovšem jeho standardní situace skončila na boční síti. Těsně před přestávkou pálil z dalšího přímého kopu ještě hůře Bartošák. I po změně stran usilovali ševci o změnu skóre, jenže nedokázali trefit prostor mezi třemi tyčemi.  V 58. minutě zahrozili také Severočeši, po rohovém kopu Sýkory hlavičkoval vedle Břečka.

V nepřesných střelách Zlína pokračoval dvacet minut před koncem Jiráček. O tři minuty později chtěl Fantišův centr usměrnit do sítě Poznar, na balón ale těsně nedosáhl.  Za další čtyři minuty už forvard domácích vystřelil, avšak jeho zblokovaná rána skončila v zámezí. Tlak ševců sílil. V 85. minutě se Folprecht zase jen zastřeloval, krátce poté se už musel vyznamenat Hrubý proti Maškovi. V 87. minutě vznikl závar v malém vápně Jablonce, Poznar se však nedohodl se střídajícím Wágnerem a i tato situace dopadla pro hosty šťastně. V nastavení ještě Hrubý lapil hlavičku Poznarovi a definitivně uhájil tři body pro svůj tým.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Bohemians Praha 1905 1:0

27.09.2019 18:00

Góly: 80. Jakub Mareš

Páteční předehrávka jedenáctého kola FORTUNA:LIGY přinesla souboj o to, kdo se odrazí vzhůru tabulkou a kdo se naopak přiblíží barážovým vodám. Úspěšnější v něm byly Teplice, které zásluhou branky Mareše porazili pražské Bohemians.

Už po několika vteřinách se do velké příležitosti dostal Keita, z úrovně penalty ale nedokázal prostřelit Grigara. Velmi brzy kontroval Řezníček, jenž pálil těsně vedle. Podobně dopadl i Žitný, kterému míč nesedl. Na druhé straně po své střele a kontaktu s Hyčkou upadl Podaný, jeho volání po penaltě ale sudí nevyslyšel.

Po půlhodině o sobě znovu dali vědět Klokani, jenže jejich pohlednou kombinaci na poslední chvíli překazil Čmovš. V závěru poločasu se ještě několikrát pokusili Grigara ohrozit, avšak jejich snaha vyšla vniveč.

Po pauze se nepovedlo zakončit Řezníčkovi, Ugwu zase nedokázal usměrnit míč mezi tři tyče. Úplně totožně dopadla i Hůlkova hlavička. Obrovskou příležitost dostal po necelé hodině hry Mareš, jenže Fryštáka zkoušel přehodit, což se mu vůbec nepovedlo.

Blízko gólu byl i Hyčka, jenže těsně před ním odehrál míč Podaný. Další chvíle patřili Jakubu Marešovi. Ten nejprve neproměnil Kučerovu pobídku, aby v osmdesáté minutě zužitkoval Hyčkův centr a hlavou poslal míč za gólmanova záda.

Klokani se na závěrečný nápor nezmohli a po třetím utkání bez vítězství se propadli na dočasné desáté místo, naopak Teplice poprvé v sezóně nakoukly do horní poloviny tabulky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha1192023:229
2.Viktoria Plzeň1182122:1026
3.FK Jablonec1162320:1520
4.FK Mladá Boleslav1161423:1519
5.Baník Ostrava1160518:1318
6.Sigma Olomouc1144317:1516
7.1. FC Slovácko1143411:1815
8.Slovan Liberec1142515:1414
9.Sparta Praha1142518:1814
10.FK Teplice113539:1214
11.Bohemians Praha 19051133514:1912
12.MFK Karviná1125411:1011
13.Fastav Zlín113179:1510
14.1. FK Příbram1131711:2210
15.SFC Opava112367:209
16.Dynamo České Budějovice1122712:228

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (761)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele