FORTUNA:LIGA - preview 11. kola

27.09.2019, 08:36, aktualizováno 30.09.2019, 09:05
Previews
Baník Ostrava střídá výhry s porážkami a tentokráte dychtí po tříbodovém zisku, Příbram by neměla znamenat nepřekonatelnou překážku. Výhodu domácího prostředí bude mít i Liberec, ten přivítá nováčka z Českých Budějovic...
Slovan Liberec - Dynamo České Budějovice  (pondělí 18:00)
Jako nepříliš povedená se dá zatím hodnotit sezóna dvou aktérů pondělní dohrávky jedenáctého kola. Nováček z Českých Budějovic po nadějném startu strádá a jen díky skóre není poslední, Liberec je na tom jen o vítězství lépe.

Slovan měl po pěti kolech na kontě pouhé tři body, poté však dokázal porazit Karvinou i Spartu a vše vypadalo lépe. Další porážka v Ďolíčku spolu s nerozhodnými výsledky proti Teplicím a Opavě však znamenají, že se Severočeši pohybují až ve spodní šestce.

Navíc se jim vůbec nedaří doma, z posledních šesti ligových zápasů u Nisy vyhráli právě jen proti Letenským. V tomto utkání proměnil penaltu Roman Potočný, který je také se čtyřmi brankami nejlepším střelcem Liberce.

Hráči Dynama naopak začali dobře, v úvodních kolech dokázali obrat Spartu i Jablonec a získat pět bodů. Od té doby ale dokázali porazit pouze Zlín, zbylých pět zápasů prohráli a v tabulce klesli na předposlední místo.

Zatímco u hostů je v ohrožení pouze start Táborského, na druhé straně trápí zdravotní potíže Nešického s Alibekovem. K tomu je hned trojice hráčů vykartována, chybět budou Oscar, Breite a Kačaraba.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Fukala, Mikula, Chaluš, Hybš - Karafiát, Mara - Malinský, Baluta, Potočný - Musa
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Staněk - Čolič, Havel, Sivok, Kladrubský - Čavoš, Havelka - Delarge, Javorek, Schranz - Rabušic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.63 - 4.03 - 5.99
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - 1. FK Příbram  (pondělí 18:00)
V horní polovině tabulky bojující Baník si bude chtít spravit chuť po výletu do Mladé Boleslavi. Ve Vítkovicích přivítá Příbram, které v posledních kolech došel dech.

Baník v minulém kole prohrál na hřišti Mladé Boleslavi. Přestože si Slezané vytvořili řadu gólových šancí, ani jednu z nich nevyužili, naopak sami dvakrát kapitulovali. Ostravané se tak po desátém kole drželi na děleném pátém místě. V pondělí budou mít možnost se na toto umístění vrátit místo Olomouce.

Příbrami se v poslední době nedaří, kouč Baníku Páník ale nečeká snadný duel. "Pro mě to hodně nevyzpytatelný soupeř. Jednou je to noc, pak zase den. Hodně záleží, v jakém momentálním rozpoložení se zrovna nachází, a my musíme udělat vše pro to, abychom jim nedovolili se tady chytit," řekl lodivod Slezanů.

Tři zápasy, nula bodů, skóre 1:10. Příbrami v uplynulém měsíci pšenka moc nekvetla. Středočeši tak dávají vzpomenout na loňskou sezónu, kdy se taktéž po nadějném startu zasekli. Nyní se rovněž propadají tabulkou, před zápasem v Ostravě klesli až na čtrnácté místo.

Hostům na hřišti Baníku nepomůžou zranění Olivier Kingue, Roman Květ a dlouhodobý marod Miroslav Slepička. Na domácí straně absentují Dyjan Carlos De Azevedo s Lukášem Pazderou. Nejisté jsou starty Adama Jánoše a brankáře Jana Laštůvky.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Budinský - Fillo, Stronati, Procházka, Fleišman - Reiter, Šindelář, Hrubý, Holzer - Diop, Kuzmanović
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Boháč - Nový, Kodr, Šimek, Antwi - Alvir, Rezek, Soldát, Zeman - Polidar - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.99 - 7.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - SFC Opava  (neděle 15:30)
Duel dvou slezských klubů uvidí diváci v Karviné. Domácí se po ospalém startu konečně probudili a díky bodovým ziskům se vyškrábli z posledního místa. Tam naopak spadla trápící se Opava, jejíž krizi má vyřešit odvolání hlavního trenéra. Nedělní souboj tak bude mít velký náboj.

Oba slezské mančafty mnohé spojuje, a přesto se nachází ve zcela jiném rozpoložení. Karviná i Opava sídlí v dolní polovině tabulky, ovšem zatímco domácí se trápili především v úvodu sezóny, SFC prožívají těžkou krizi právě nyní. Karviná se mezitím chytla, v posledních čtyřech utkáních vždy bodovala, přičemž hned dvakrát zvítězila. Zato hosté vyhráli jen v prvních dvou kolech, od té doby pouze dvakrát remizovali a spadli až na samotné dno tabulky.

Lepší atmosféře neprospívají ani napjaté vztahy mezi vedením klubu a příznivci Opavy. Alespoň částečné řešení situace má přinést odvolání hlavního kouče Ivana Kopeckého z funkce. Jeho pravomoci dočasně převezmou dosavadní Kopeckého asistent Josef Dvorník spolu se sportovním manažerem Aloisem Grussmannem. Kopecký ještě stihl v úterý dovést SFC k postupu do osmifinále MOL Cupu. To Karviná své pohárové utkání nezvládla a po porážce 0:2 s Viktorií Žižkov se se soutěží rozloučila.

Trenér MFK František Straka se odvoláním trenéra na straně soupeře nezabýval. "Říkám to často - koncentrujeme se především na nás a vlastní výkon. Jestli soupeř vyměnil trenéry nebo ne, na to nesmíme brát ohled," uvedl. V nedělním derby mu nepomůže dlouhodobě zraněný stoper Pavel Dreksa.

Opavě bude v důležitém zápase chybět klíčový hráč, záložník Pavel Zavadil. "Zavoš je jeden z klíčových hráčů. Chybět nám bude citelně. Musíme nastavit hru bez něj," řekl Josef Dvorník. Kvůli zranění nenastoupí také obránce Karel Knejzlík, další středopolaři Petr Zapalač s Adamem Rychlým a útočník Václav Juřena.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Hrdlička - Ndefe, Kouřil, Rundić, Čonka - Lingr, Smrž, Hanousek, Ba Loua - Petkov, Petráň
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Šrom - Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek - F. Souček, Zavadil - Sus, Šulc, Manzia - Dědić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.44 - 4.54
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - Sparta Praha  (neděle 18:00)
Šlágr jedenáctého kola se odehraje v neděli v Plzni. Soupeřem domácí Viktorie, která zápasí o ligový trůn, bude Sparta. O trápení Pražanů se v posledních týdnech živě diskutuje a mnoho šancí se jim nedává ani nyní. Na západě Čech navíc naposledy zvítězili v roce 2011.

Měl duel mezi Plzní a Spartou vůbec někdy tak velkého favorita v podobě Západočechů? Na jednu stranu tu máme uklidněnou Viktorii, která po rozpačitém úvodu zkonsolidovala své výkony a z druhého místa prohání vedoucí celek ligy, Slavii. Na straně druhé přijedou do Štruncových sadů po derby zdecimovaní Pražané pohybující se kdesi v hloubi tabulky, u nichž v současnosti nefunguje téměř nic.

Logicky se tak z domácího tábora nesměle, ale přece ozývá, že nic než tři body v neděli neberou. On opravdu není důvod se za co schovávat. Plzeň si svou krizi odbyla před více než měsícem a očividně se z výsledkového výpadku oklepala. V posledních čtyřech ligových duelech Viktoria postupně porazila Opavu, Příbram, Jablonec i České Budějovice a ztrácí jen tři body na samotné čelo.

Kouč Pavel Vrba je ale i přes odlišné rozpoložení celků, které se ve Štruncových sadech potkají, opatrný ve vyjádřeních. "Sparta se nikdy nedá podcenit, protože všichni víme, že má ty nejvyšší ambice. Momentálně výsledkově čekali asi víc, takže budou dělat vše pro to, aby to napravili a výsledky zase přišly. Je to možná záludnější a nebezpečnější vzhledem k tomu, jaký bodový zisk mají," upozorňuje zkušený trenér.

Letenští v minulém kole horko těžko kousali potupný debakl 0:3 od nesmiřitelného rivala Slavie, který navíc utrpěli na domácím hřišti. Náladu si Pražané příliš nezlepšili ani ve středečním klání MOL Cupu na půdě druholigové Jihlavy. Sparta nakonec očekávanou výhru uhrála, byť se na ni pořádně natrápila a postup ji až těsně před koncem vystřelil Martin Hašek. Ne, fanoušek nejúspěšnějšího českého klubu v současnosti nemá mnoho důvodů k radosti.

V neoblíbené Plzni, kde letenští uspěli naposledy před osmi lety, se hosté přesto pokusí překvapit a vylepšit dosavadní sedmou pozici v tabulce. "Pro atmosféru je důležité, že jsme v poháru postoupili, byť ve hře byly rezervy. V Plzni to bude diametrálně odlišný zápas. Plzeň dlouhodobě patří ke špičce. Je od Sparty odskočená a končí před ní. Nemyslím si ale, že bychom v utkání byli bez šancí," řekl kritizovaný kouč Pražanů Václav Jílek.

Na straně domácích nebude hrát kromě dlouhodobě zraněného Aleše Čermáka také Adam Hloušek, jenž si před týdnem v Českých Budějovicích zlomil nos. Rozsáhlou marodku Sparty by měl v nejbližších dnech opustit pravý bek Ondřej Zahustel, nejistý je pak start útočníka Benjamina Tetteha. Ghanský útočník vyfasoval za červenou kartu z derby dvouzápasový trest, klub se však proti verdiktu odvolal a výsledek jeho snah doposud není znám. Již tradičně ale budou jistě absentovat obránci Costa s Filipem Panákem, záložník Bořek dočkal a trio forvardů Václav Drchal, Václav Kadlec a Matěj Pulkrab.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Pernica, Brabec, Limberský - Procházka, Kalvach - Kopic, Hořava, Kovařík - Krmenčík
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Heča - Sáček, Lischka, Hancko, Hanousek - Mandjeck, Hašek - Hložek, Kanga, Plavšić - Kozák
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.57 - 4.27
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko  (sobota 16:30)
Už čtyři zápasy v řadě nedokázali fotbalisté Slovácka přemoci svého ligového soupeře, další příležitost k tomu mají v Olomouci. Tam se jim však příliš nedaří, poslední vítězství z Androva stadionu přivezli před osmi lety.

Sigma v polovině srpna trestuhodně ztratila dvoubrankové vedení s Bohemians, od té doby je neporažená. V lize si dokázala poradit s Teplicemi a Opavou, remízu si přivezla z pražské Letné a jablonecké Střelnice a k tomu uspěla v poháru.

Naposledy doma Hanáci ztratili v prvním jarním kole proti Jablonci, na to zareagovali sérií devíti zápasů bez porážky, pouze s jednou remízou. Letos se navíc mohou opírat o druhého nejlepšího střelce ligy, Jakub Plšek má na kontě již šest zářezů.

To forma Slovácka je naprosto opačná. V nejvyšší soutěži naposledy uspělo s Příbramí, poté nedokázalo zvítězit čtyřikrát v řadě - naposledy remizovalo v Teplicích. Útěchou jim budiž alespoň dva postupy v MOL Cupu.

Jihomoravané mají letos venku rozporuplné výsledky. Na jednu stranu dokázali uspět na Spartě i v Plzni, na stranu druhou prohráli v Edenu, Jablonci i Ostravě s celkovým skóre 0:12. Důvodem častých ztrát je i neproduktivní devítigólová ofenziva, žádný z hráčů se neprosadil více než dvakrát.

"Nebude to jednoduché, protože Olomouc je doma silná a i postavení v tabulce mají oba týmy podobné. Ten, kdo z toho utkání vyjde vítězně, se odpoutá od soupeře. Je to kousek, takže si myslím, že přijde dost diváků a bude to mít dobrý náboj jak na hřišti, tak i v hledišti," věří hostující stoper Michal Kadlec.

Slovácko bude postrádat vykartovaného Reinberka a zraněné Dvořáka s Juroškou, domácím bude chybět Sladký s Buchtou, ohrožen je navíc i start druhého gólmana Reichla, stejně jako Jemelky, Gonzáleze a Štěrby.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Reichl - Hála, Beneš, Jemelka, Vepřek - Zahradníček, Houska, Plšek, Greššák, Falta - Nešpor
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Šimko, Hofmann, Kadlec, Divíšek - Havlík, Daníček - Petržela, Šašinka, Navrátil - Zajíc
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 3.29 - 3.24
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - FK Jablonec  (sobota 16:30)
Zlínu se v poslední době nedaří, doma tak bude mít šanci ukončit čtyřzápasové čekání na vítězství. Soupeřem mu bude Jablonec, který v minulém kole taktéž ztratil body, jinak ale může být s dosavadním čtvrtým místem spokojen.

Drhne to, drhne to, drhne to. Rozpaky zlínských fanoušků přetrvávají, kouči Josefu Csaplárovi nadále nemohou přijít na chuť. Lodivod ševců neustále míchá sestavou i rozestavením hráčů na hřišti a spolu se svými svěřenci pak poslední čtyři ligová utkání čeká na plný bodový zisk. Mezitím se Moravané propadli na třinácté místo a mají jen dvoubodový zisk před týmy, které ligovou tabulku uzavírají.

V sobotu pak ševce čeká další těžká šichta, Jablonec totiž patří k tomu nejsilnějšímu, co tuzemská soutěž nabízí. "Je to silný soupeř. Mluví za ně postavení v tabulce, hrají dlouhodobě nahoře. Trenér Rada je tam dlouho a odvádí tam super práci. Ty možnosti tam samozřejmě nejsou takové, jako mají ty týmy první trojky, ale Jablonec se tam pořád drží, takže jde vidět, že tam odvádí dobrou práci. Uvidíme, co nás tady čeká." uvedl záložník a jedna z nejnovějších posil Zlína Zdeněk Folprecht.

Severočeši se opravdu mohou vyhřívat na opačném pólu tabulky nežli Moravané, sídlí totiž na čtvrté pozici. Zároveň zaostávají jen dva body za Mladou Boleslaví, mohli ale disponovat stejným ziskem jako třetí celek ligy. Jablonec ale v minulém kole nedotáhl do zdárného konce duel s Olomoucí. Přestože hráči v zelených dresech dvakrát vedli, vždy o náskok přišli a s Hanáky si body dělili.

Toto zaváhání chtějí Středočeši odčinit ve Zlíně. "Teď jsme doma nezískali tři body, když jsme zbytečně zaváhali s Olomoucí. Takový ale fotbal někdy je, prakticky oba góly jsme si dali vlastní. Je to určitě nepříjemné, ale hráli jsme proti kvalitnímu soupeři. Teď se budeme snažit získat body ve Zlíně. Venku nám to teď moc nelepí, uhráli jsme akorát bod v Českých Budějovicích, i když naposledy v Plzni jsme odehráli dobrý zápas. Ale bohužel bez bodu. Ve Zlíně chceme bodovat a věřím, že to bude dobrý zápas a nebudeme se vracet s prázdnou," řekl trenér Jablonce Petr Rada.

Domácím stále chybí středopolař Pablo Podio a také dlouhodobě zraněný stoper Lukáš Vraštil. Marodka Jablonce se začíná pomalu vyprazdňovat, i tak ale mimo hru zůstávají obránci Andrij Curikov s Davidem Štěpánkem a záložníci Rafael Acosta s Dominikem Pleštilem.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Hlinka, Buchta, Azackij - Fantiš, Mašek, Jiráček, Folprecht, Čanturišvili - Poznar, Wágner
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holík,Plechatý Břečka, Krob - Jovović, Hübschman, Považanec, Sýkora - Matoušek, Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.78 - 3.39 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - FK Mladá Boleslav  (sobota 19:00)
Většina pozornosti je upřena na nedělní hit mezi Plzní a Spartou, co do postavení v tabulce je však větším šlágrem závěrečný sobotní souboj, který obstará lídr tabulky Slavia proti třetí Mladé Boleslavi. Červenobílí zvládli již sedm vzájemných duelů v řadě.

Karviná, Opava, Inter Milán. To je kompletní výčet týmů, se kterými slávisté ve čtrnácti utkáních ztratili body. Odečteme-li Karvinou a přidáme Teplice, dostaneme zase ty mužstva, která dokázala překonat obranu sešívaných. Ti mají po reprezentační pauze úspěšné období na všech frontách. Dokázali jednoznačně porazit Slovácko, bodovat na San Siru, ovládnout derby a osmi trefami ponížit Vyšehrad.

Hlavní zbraní Slavie je jednoznačně domácí prostředí, v němž zvládli již jedenáct soutěžních zápasů bez ztráty kytičky, v posledních šesti (a tím pádem letošní sezóně) navíc obrana ani jednou nekapitulovala. Směrem dopředu jsou Vršovičtí druhým nejgólovějším týmem ligy, přestože nemají ve svých řadách žádného kanonýra. Nejlépe je na tom se čtyřmi trefami Josef Hušbauer.

Ten je rád za návrat před vlastní fanoušky. "Měli jsme hodně zápasů venku, takže se těšíme, doma je atmosféra vždy fantastická. Uvidíme, snad to zvládneme, Boleslav hraje dobře, dává hodně gólů, budeme si muset dát pozor na její útočníky, zejména na Murise. Všichni víme, jak hraje. I ve středu pole mají dobré hráče a myslím si, že jejich defenziva je kvalitní. Základem bude nepustit je do šancí, doma snad nějaké góly dáme," tvrdí slávistický záložník.

Středočeši sice drží zmíněné třetí místo v tabulce, s velkými vyhlídkami ale do utkání v Edenu nemohou jít. Osmnáct ze svých devatenácti bodů totiž získali na svém hřišti, venku je jejich bilance bídná. Dokázali uhrát pouze remízu na Slovácku, jinak nestačili na Bohemians, Jablonec ani Teplice.

Zatímco mezi lety 2010 a 2015 patřila Slavia mezi nejoblíbenější soupeře Mladé Boleslavi, teď bychom ji mohli nazvat noční můrou. Muži z města automobilky na ni nestačili sedmkrát v řadě, přičemž obdrželi devatenáct branek.

Další komplikací pro hosty je absence nejlepšího střelce ligy Komličenka, na svůj návrat na místo činu se tak s největší pravděpodobností může těšit Muris Mešanović. Chybět budou i Wiesner s Pudilem. Slavia nemůže počítat se zraněným Traorém, neobvykle se jí navíc dotýká dohoda o hostování, jejíž vinou si nezahraje Takács.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Hovorka, Kúdela, Bořil - Souček - Masopust, Hušbauer, Stanciu, Olayinka - Škoda
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Křapka, Jakub Klíma, Tatajev, Fulnek - Bucha, Matějovský, Hubínek, Budínský - Mešanovič, Jiří Klíma
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.82 - 18.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Bohemians Praha 1905  (pátek 18:00)
Po rozpačitém vstupu do sezóny se aktérům páteční předehrávky, Teplicím i Bohemce, daří a rádi by na to navázali i ve vzájemném duelu. V součtu s pohárem jsou domácí neporaženi už pět zápasů, hosté čtyři.

Teplice naposledy prohrály před více než měsícem v Olomouci. Vítězství v MOL Cupu v Písku je nastartovalo, v lize remizovaly s Karvinou, Libercem i Slováckem a v dohrávce dokonce porazily Mladou Boleslav.

Doma "Skláři" v této sezóně odehráli jen čtyři zápasy, a sice s převážně těžkými soupeři. Vedli si odlišně, zatímco zmíněnou Boleslav porazili, s Plzní remizovali a se Slavií prohráli. Na vzestupu žlutomodrých má podíl i Jakub Mareš, který se v posledních dvou zápasech třikrát prosadil.

Poslední porážka Klokanů se datuje ke stejnému víkendu, jako jejich soupeře. Ve vršovickém derby prohráli 0:4, poté však porazili Zápy a Liberec, remizovali s Karvinou a minulý víkend se Zlínem. Na tom se dvěma brankami podílel Milan Havel, který tak rozšířil početnou enklávu nejlepších střelců Bohemky se dvěma brankami na kontě.

Bohemka si na sever Čech rozhodně nejede jen pro remízu. "Týmy v české lize jsou vyrovnané. Ať jedeme ke komukoliv, tak pokud nejde o Plzeň a Slavii, dá se vyhrávat se všemi. Nechci říkat, že jsme jasní favorité, ale jedeme do Teplic s tím, že chceme tři body získat," ujišťuje stoper Daniel Krch.

Zatímco hostům chybí jen zraněný Ljovin, domácí se musí obejít bez zdravotně indisponovaných Nazarova, Trubače, Moulise a Petra Mareše, disciplinární trest navíc má Vondrášek.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Jeřábek, Čmovš, Shejbal - Žitný, Ljevakovič, Kodeš, Kučera, Hyčka - J. Mareš, Řezníček
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Hůlka, Krch, Pokorný - Havel, Jindřišek, Vacek, Podaný, Vodháněl - Keita, Ugwu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.15 - 3.46
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha1082022:226
2.Viktoria Plzeň1072121:1023
3.FK Mladá Boleslav1061323:1419
4.FK Jablonec1052319:1517
5.Baník Ostrava1050515:1315
 Sigma Olomouc1043315:1315
7.Sparta Praha1042418:1714
8.1. FC Slovácko104249:1614
9.Bohemians Praha 19051033414:1812
10.Slovan Liberec1032511:1211
11.FK Teplice102538:1211
12.MFK Karviná1024410:910
13.Fastav Zlín103169:1410
14.1. FK Příbram1031611:1910
15.Dynamo České Budějovice1022610:188
16.SFC Opava102266:198

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1016)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele