Evropská liga - souhrn středečních zápasů

16.12.2009, 23:26
Komentáře a souhrny
Jaroslav Drobný postoupil s Herthou Berlín do vyřazovací fáze Evropské ligy. Svému týmu pomohl k výhře 1:0 nad Sportingem, která Hertě zajistila druhou příčku před Heerenveenem. Dál postupují i anglický Fulham, Panathinaikos, FC Bruggy a FC Kodaň, která vyřadila Spartu.
Skupina D

Hertha BSC - Sporting CP 1:0

16.12.2009 19:00

Góly: 70. Gojko Kačar

Poslední tým bundesligové tabulky pokračuje v Evropské lize dál! Hertha potřetí v řadě zvítězila, tentokrát doma nad již jistým vítězem skupiny Sportingem 1:0. Oba týmy předvedly podprůměrné utkání s málo zajímavými situacemi, vyrovnaný průběh zlomil dvacet minut před koncem Kačar.

Lépe vstoupil do utkání hostující celek, ten domácí vypadal nervózně a něco, co by se dalo označit jako fotbal, začal předvádět až zhruba po deseti minutách. První příležitost měl Wichniarek, namísto přímé hlavičky na branku však hledal spoluhráče a to zrovna nebylo to správné řešení. Na druhé straně provětral berlínskou obranu Adrien Silva, nakonec však Drobný zasahovat nemusel.

V domácím dresu byl aktivní především hrdina posledních dní Ramos, kterému zdatně sekundoval Kačar a byl to právě srbský záložník, kdo hlavičkou přinutil Patrícia k zákroku. Minutu před přestávkou se před Drobným odrazil míč k Izmailovovi, ruského legionáře v zelenobílých barvách ovšem zastihl nepřipraveného.

Po změně stran začaly ze severu přicházet zprávy, že Heerenveen vede, Hertha tedy byla pod tlakem a nesměla inkasovat. Nějaká šance byla k vidění až po hodině hry, kdy Ramos oblafl ofsajdovou past a přízemní ranou přinutil Patrícia ke bleskové reakci. V 70. minutě už to tam domácím spadlo, když Nicuův centr prošel až na zadní tyč, kde ho stehnem nasměroval do sítě Kačar.

Jinak to ve druhém poločase často vypadalo, že se hráči na obou stranách předhánějí v neohrabaných sprintech s míčem do autu. S postupem času se hostující obrana čím dál tím více otevírala, Hertha však už toho využít nedokázala. Když pak chvíli před koncem skvěle vyrazil Drobný střelu z blízka v podání Saleira, mohli se Berlíňané začít naplno těšit na osmifinálový los.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - FK Ventspils 5:0

16.12.2009 19:00

Góly: 55. Mika Väyrynen, 58. Viktor Elm, 77. Gerald Sibon, 78. Gerald Sibon, 88. Daryl Janmaat

Fotbalisté Heerenveenu dělali, co mohli a opravdu pořádně přejeli lotyšský Ventspils, avšak na vytoužený postup to nestačilo. V druhém důležitém utkání totiž Hertha zdolala Sporting a holandský vítěz poháru proto končí v tvrdé konkurenci předčasně. Na kontě má hezkých osm bodů, k postupu ale scházely hned tři. Po první křečovité půli to domácí naplno rozjeli v té druhé a během 33. minut nasázeli neuvěřitelných pět branek.

Lotyšský mančaft tak končí ve skupině na posledním místě, se třemi body ale ostudu neudělal. První dějství bylo hodně křečovité a zdálo se, že domácí jsou v očekávání. Domácí se dostali do první akce po deseti minutách hry, šance Roye Beerense ze 30 metrů šla ale vedle tyče. O něco později po jeho rohu pálil z voleje český hrot Michal Papadopulos, ovšem i on odkrytou klec minul.

První zásah si proto gólman Ventspilis Pavel Chasnowski zapsal až ve 20. minutě, kdy se napřáhl Vayrynen. Hosté se uvedli až pokusem Igora Tsigirlasha, jenže z vápna pálil vedle levé tyče. Po půl hodině se musel strážce Ventspilis opět hodně snažit, Elmovu hlavičku nejprve vyrazil mimo a o deset minut později si dokázal poradit i s přímým volným kopem Beerense. Po změně stran zlikvidoval ještě pokus Elma, pak už ale inkasoval.

Na levé starně unikl Goran Popov a předložil balón do vápna pro Vayrynena, který uklidil přímo do dolního rohu branky. Hned o tři minuty později navýšil hlavou Elm, kterému po krásném průniku na pravé starně nacentroval Beerens a míč se tentokráte třepetal v horním růžku. Obrovský tlak Heerenveenu pokračoval, pokus Oussama Assaidiho a volej Popova však branku netrefily. O moment později přišly světlé chvilky pro střídajícího Geralda Sibona.

Ten nejprve čtvrthodiny před koncem zavěsil hlavou opět po úchvatném centru dalšího hrdiny duelu Beerense. Za necelou minutu to už bylo 4:0, když se Sibon překrásnou trefou do horního rohu radoval ze své druhé branky. Tečku za utkání udělali domácí 3 minuty před koncem a opět u toho byl Beerens. Po dalším jeho průniku na pravé straně převzal balón Janmaat a bez větších nervů upravil stav.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sporting CP (POR)63218:611
2.Hertha BSC (GER)63126:510
3.SC Heerenveen (NED)622211:78
4.FK Ventspils (LAT)60333:103
Skupina E

CSKA Sofia - AS Řím 0:3

16.12.2009 19:00

Góly: 45. Alessio Cerci, 52. Alessio Cerci, 89. Filippo Maria Scardina

Dvě trefy Alessandra Cerciho zajistily římskému AS první pozici ve skupině. Tím pádem budou Italové nasazeni pro páteční los v Nyonu, na druhé místo totiž stihl poskočit Fulham, který senzačně dokázal zvítězit v Basileji 3:2.

Kouč hostujícího mužstva trochu zamíchal se sestavou už před samotným výkopem. Pouze na tribuně nechal po víkendové remíze 0:0 se Sampdorií kanonýra Francesca Totiho. Samotný úvod zápasu patřil domácím ,kteří toužili po první výhře v premiérovém vydání této soutěže. Na rohový kop Timonova nejvýše vyskočil Stojanov, branku ovšem výrazně přestřelil.

Krátce před půlhodinou hry se do střely ze střední vzdálenosti opřel aktivní Stojanov, tentokrát ho však vychytal rumunský gólman Lobont. Hostující odpověď byla bleskurychlá. Perrotti sice překonal brankáře Šavdarova, toho ale zachránila dobře postavená bližší tyč. Římané pokračovali v tlaku a jejich snaha byla záhy oceněna gólem. Cerci si naběhl na pas De Rossiho a levačkou uklidnil italský velkoklub.

Favoritovi tohoto střetnutí sedl rovněž úvod druhé půle. V 53. minutě se do role nahrávače převtělil norský řízný obránce John-Arne Riise a jeho centr dokázal plně zužitkovat svým druhým zásahem Cerci. Na druhé straně zahrozil Minev a jeho pokus pouze prolétl nad břevnem. Jinak však obrana hostů fungovala spolehlivě a nutila soupeře ke střelám z větší vzdálenosti. Jednu z nich vyprodukoval Petrov, nechal však pouze vytáhnout Lobonta. A tak potřetí udeřili Římané. Rychlý protiútok rozjel Perrotta, ideálně vysunul Scardina a ten stanovil konečný účet utkání na 3:0 pro AS.

Více informací k zápasu

FC Basilej - Fulham FC 2:3

16.12.2009 19:00

Góly: 64. Alexander Frei (pen.), 87. Marco Streller - 42. Bobby Zamora, 45. Bobby Zamora, 77. Zoltán Gera

Byl to zápas jako hrom a švýcarský mančaft nakonec schovává dlaně do tváře. Ještě před dvěma koly to vypadalo, že mu postup neunikne, jenže se musí spokojit pouze se třetí příčkou. V domácím prostředí proti Fulhamu bojoval jako lev a sahal po vytouženém cíli, jenže hlavně konec prvního dějství zmařil švýcarskému družstvu plány do budoucna. A i přes závěrečný tlak důležitou branku nevsítil, dál jde proto AS Řím a Fulham.

Basilej tak posbírala devět bodů, což je v takhle velké konkurenci obrovský úspěch. Hrdinou zápasu se stal útočník Bobby Zamora, jenž byl autorem obou tref před pauzou. Přitom hvězdy Fulhamu Brede Hangeland, Damien Duff či Clint Dempsey začínali jen na lavičce a zdálo se, že kouč Hogdson i bez dalších zraněných opor hodně riskuje. Po závěrečném hvizdu se už však na to nikdo ptát nebude.

Hned v první minutě mohl skóre otevřít Jonathan Greening po pasu Bjarne Helge Riiseho, jenž nahrával na obě trefy v úvodní půli. Duo Risse - Zamora zlobilo basilejskou obranu po celý průběh a mohlo dostat svůj mančaft do vedení po čtvrthodině hry. Jenže po jeho výborné práci a Zamorově gólu do dolního rohu zvedl sudí praporek znamenající ofsajd. Zamora do 41.minuty zahrozil nepřesně ještě 2x, pak ovšem mohl zvedat ruce nahoru na znamení radosti.

Překrásný pas do vápna přesně za basilejskou obranu poslal z přímého volného kop Risse a Zamora asi z pěti metrů nemohl minout. A když to vypadalo, že oba týmy půjdou do kabin za nejtěsnějšího stavu, opět zaúřadoval Zamora. Po dalším tentokráte nepříliš vysokém pasu Risseho zakončil Zamora do protipohybu gólmana na vzdálenější tyč - 0:2. Frustrovaná basilejská obrana si tak zřejmě hodně vyslechla hodně od svého kouče v kýžené pauze.

Do hry jí dostala penalta v chýlící se půlce druhé části, kdy vypálil po svém průniku střídající Federico Almerares a napálil jednoho z protihráčů zřejmě do břicha, avšak na radu pomezního ukázal hlavní sudí Stefan Johannesson na penaltový puntík, ze kterého bez problémů proměnil penaltu Alexander Frei. Basileji odvážné pokusy zmařil v 77. minutě Zoltan Gera, který nabídnutou možností nepohrdl -1:3. Na postupu Fulhamu nezměnilo nic ani snížení Marco Strellera 3 minuty před závěrečným hvizdem, kontaktní gól přišel opravdu moc pozdě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AS Řím (ITA)641110:513
2.Fulham FC (ENG)63218:611
3.FC Basilej (SUI)630310:79
4.CSKA Sofia (BUL)60152:121
Skupina F

Panathinaikos FC - Dinamo Bukurešť 3:0

16.12.2009 19:00

Góly: 55. Ante Rukavina, 80. Djibril Cissé, 85. Djibril Cissé

Kat českých klubů - Panathinaikos Athény v posledním kole základních skupin Evropské ligy porazil Dinamo Bukurešť 3:0 a stvrdil svůj postup do další fáze. Ačkoliv je výsledek jednoznačný, na hřišti to tak jednoznačné nebylo. Řeky několikrát uchránil od brankové pohromy brankář Tzorvas.

Oba týmy se představily na deštivém Olympijském stadionu, déšť samozřejmě hru znepříjemňoval a navíc se od úvodních minut horšil terén. Nicméně i navzdory těmto podmínkám se hrál velice ofenzivní fotbal. Do první šance utkání se dostala domácí dvojice Karagounis - Cissé, druhý jmenovaný mohl zakončit, jenomže celou možnost propásl a bylo po šanci. Francouz Cissé zahodil i doposud největší šanci domácích, z dobré pozice napálil jen boční síť. Pak začalo brát otěže zápasu do svých rukou Dinamo, které několikrát Panathinaikosu zle zatopilo.

Ve 32.minutě vyslali hosté jedovatou ránu, kterou Tzorvas vytěsnil na rohový kop. Na druhé straně se dostal do blízkého zakončení Vintra, celou akci ale vymyslel Brazilec Gilberto Silva. Pak přišli dvě velké chvíle Niculae a Tzorvase, nejprve Niculae zamotal domácí obranou a následně poslal lehký oblouček na zadní tyč, kde stál N'Doye a hlavou nechal vyniknout skvělým zákrokem Tzorvase. Ve 45. minutě vychytal brankář Panathinaikosu další stoprocentní gólovou, po tlaku Dinama se dostal ke střele Niculae. Poločas skončil remízou 0:0, ale mnohem aktivnější byli překvapivě hosté.

Druhý poločas měl jiný průběh, hrálo se stále ofenzivně ale konečně začali padat branky. V 55. minutě vstřelil první z nich Rukavina, Vintra poslal do pokutového území velmi dobrý balón a Rukavina z blízkosti v pohodě překonal Dolhu - 1:0 pro Panathinaikos. Dinamo okamžitě zareagovalo náporem, střídající Andrea Cristea měl dvakrát smůlu, nejprve nastřelil břevno a poté ho skvěle vychytal výtečný Tzorvas. V posledních deseti minutách vstřelil Panathinaikos hned dvě pojistky. Sebastian Leto poslal míč přesně před branku na Cissého - 2:0 a v 85. minutě se stalo praktický totéž, s tím rozdílem, že nahrával Dimitris Salpigidis - 3:0.

Více informací k zápasu

SK Sturm Graz - Galatasaray SK 1:0

16.12.2009 19:00

Góly: 20. Daniel Beichler

Fotbalisté Sturmu zakončili svůj nepříliš povedený výstup ve skupinové fázi Evropské ligy cennou výhrou nad Galatasarayem 1:0. Ten už měl postup mezi třiadvacet nejlepších jistý, když minulý hrací den zdolal Panathinaikos stejným poměrem.

Turecký celek si držel neporazitelnost po celý dosavadní průběh letošního ročníku, přičemž zvítězil hned ve čtyřech z pěti případů. Na rakouské půdě se ovšem musel sklonit před nečekaně zarputilým rivalem. Ten naopak do středečního večera získal pouhý bod za remízu právě na stadionu Galatasaray. Hosté také vstoupili do zápasu aktivněji. Sérii rohů v podání Keity ovšem domácí dokázali odvrátit.

Opět to byl ale Abdulkader Keita, na jehož centr se dokázal prosadit Yilmaz, zblízka už však nestihl přesně zacílit. Ve 12. minutě poté zahrozil Erkin, gólman Gratzei nicméně žádný superzákrok vytahovat nemusel. K svižnému úvodu přispěl svou trochou rovněž Sturm. Z levé strany poslal do vápna dobrý míč Jantscher, Beichler ho ovšem mezi tři tyče nedostal.

Tentýž hráč si ale své střelecké štěstí vybral o pár chvil později. Na malém vápně totiž uplatnil svůj důraz a přesnou ranou otevřel skóre utkání. Istanbulští fotbalisté se pokoušeli o rychlou reakci. Spolupráci si už podruhé během první půle zopakovali Keita s Yilmazem, ani tentokrát však druhý jmenovaný na Gratzeie nevyzrál. V samém závěru poločasu ani napotřetí Yilmaz neuspěl, podobně si vedl také autor jediné branky tohoto souboje Beichler.

Gólman tureckého velkoklubu Ercetin poprvé předvedl své umění krátce po přestávce, kdy v přímém souboji vychytal Klemena Lavrice. Mnohem méně potíží mu pak nadělal slabý pokus Martina Ehrenreicha. Jinak se ale celý druhý poločas odehrával spíše ve středu pole, za zmínku stojí snad pouze nebezpečný Eylikův centr, který jen tak prosvištěl velkým vápnem. Víc už svěřenci kouče Rijkaarda nevymysleli, a tak si na své konto připisují první porážku v soutěži.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Galatasaray SK (TUR)641112:413
2.Panathinaikos FC (GRE)64027:412
3.Dinamo Bukurešť (ROM)62044:126
4.SK Sturm Graz (AUT)61143:64
Skupina J

Club Bruggy - Toulouse FC 1:0

16.12.2009 21:05

Góly: 90. Ivan Perišić

FC Bruggy zvládli klíčovou bitvu o postup s Toulouse a jedinou brankou vyhráli 1:0. Domácím stačilo proti francouzům uhrát remízu, z počátku to na nerozhodný stav vypadalo, ale v 90. minutě dal přeci jenom definitivní jistotu postupu Perisic.

Toulouse přijelo do vlámské metropole s cílem vyhrát a postoupit na úkor Belgičanů, jenomže za celý zápas vypálilo jen dvakrát z toho jednou na branku. S takovou to bilancí lze pak těžko vyhrávat. První ránu na branku hostí vypustil ze střední vzdálenosti Blondel ale Velvarde si s jeho ránou poradil. Ještě větší šanci měl o další tři minuty později Geraerts, ten se v malém pokutovém území protlačil k hlavičce, jenomže nedokázal protlačit míč do branky. V 17. minutě přišla již avizovaná první střela na branku Brugg, autorem byl Paulo Machalo, brankář Stijnen však skvělým zákrokem v akrobatické poloze šanci zneškodnil. V dobré pozici se ocitl rovněž Gignac, ale nezakončil. Do konce prvního poločasu stojí za zmínku hlavička Fofana, která šla vedle, to byla druhá avizovaná střela hostí.

První práci pro brankáře Valverdeho ve druhém poločase přichystal Klukowski, a po něm hned za dvě minuty Kouemaha. Tlak Brugg pokračoval, levačkou vypálil střídající Vargas. Toulouse se vůbec na nic nezmohlo a belgický klub v poklidu hru kontroloval. V 90. minutě navíc vstřelil rozhodující gól, prsty v něm měl opět Vargas, jenž z pravé strany přihrál na jistý gól Perisicovy - 1:0 pro Bruggy.

Více informací k zápasu

FK Partizan - Šachtar Doněck 1:0

16.12.2009 21:05

Góly: 6. Lamine Diarra

Loňský vítěz poháru UEFA utrpěl v již přejmenované soutěži vůbec první porážku v této sezoně. Na půdě dosud tápajícího Partizanu Bělehrad zaostával už od sedmé minuty a jednobrankovou ztrátu už nedohnal.

Rumunský kouč Doněcku Mircea Lucescu ovšem na utkání nepovolal řadu svých opor, a tak jeho tým připomínal spíše B-mužstvo. Naopak Partizan po dlouhé pauze konečně doufal v tříbodové vítězství. Toho se nakonec díky brzké trefě Lamine Diarry po pěti prohrách v řadě dočkal. Srbové ostatně začali s velkým odhodláním. Už ve čtvrté minutě vyzkoušel Pjatovovu pozornost z velké dálky Ljajič, o nějž v nedávné době projevil zájem také Manchester United.

Nicméně o tři minuty později už lovil míč ze své sítě. Do jeho blízkosti se důrazně natlačil Diarra a ranou pod víko posunul svůj tým do vedení. Ani po tomto momentu se Šachtar ze spánku neprobudil a od další pohromy ho uchránila pouze dobře postavená tyč, která zvonila po hlavičce Krstajiče. O první pokus k ohrožení domácí branky se postaral Luiz Adriano, ovšem prostor mezi třemi tyčemi vůbec netrefil.

Druhý poločas začal v podobném duchu jako ten předchozí. Pjatovovi ale střela Knězeviče příliš velké starosti nenadělala. Na druhém konci hřiště se k dalekonosné střele odhodlal Fernandinho, gólman Bozovic se ale blýskl pohotovým zásahem. Stejně dopadl souboj obou aktérů rovněž po hodině hry. Odpověď Partizanu obstaral Jovanovic, ani on však druhý gól nepřidal.

Lucesu posléze vsadil všechno na ofenzivu a do hry poslal dvojici Vitsenets - Gai, jenže byli to právě Srbové, kdo působil před brankou nebezpečnějším dojmem. Krstajičova hlavička po rohovém kopu ale ani v tomto případě nenalezla cíl. Fernandinho naopak pokračoval v ostřelování Bozovičovy branky, nicméně ani jemu se už se skóre pohnout nepodařilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Šachtar Doněck (UKR)641114:313
2.Club Bruggy (BEL)632110:811
3.Toulouse FC (FRA)62136:117
4.FK Partizan (SRB)61056:143
Skupina K

Sparta Praha - FC Kodaň 0:3

16.12.2009 21:05

Góly: 22. Dame N'Doye, 30. Dame N'Doye, 54. Jesper Grønkjaer (pen.)

Našvihat rákoskou by si zasloužila celá sparťanská družina, ačkoli by mohli mnozí mírumilovní a shovívaví čtenáři namítat, že jeden výprask bohatě stačí. Poslední český zástupce s živoucí nadějí na postup absolutně vyhořel, nedokázal se vypořádat s nepříznivými mrazivými podmínkami a zejména absencí dua nesporně veledůležitých stoperů Tomáše Řepky a Romana Hubníka.

Kodaň nepředvedla kdovíjak úžasný či fantastický výkon, i přesto dokázala zejména díky zvládnutí základních herních dovedností a schopností (zpracování, přesná přihrávka, nabízení se, vzájemná komunikace a součinnost) naprosto zaslouženě zvítězit. Přičteme-li výborné individuální schopnosti Dame N'doyeho, Martina Vingarda či Jespera Gronkjaera, kteří s nezvyklou lehkostí překonávali jindy skálopevnou defenzívu Sparty, není pochyb o oprávněnosti podobného výsledku, který zcela koresponduje s děním a předvedeným výkonem na hřišti. Jakés takés srovnání a absolutorium si zaslouží jen Jaromír Blažek, jenž svou práci tu brankáře, tu libera plnil bez sebemenších zaváhání.

Od prvních minut demonstrovala Kodaň svou sílu, měla odvahu hrát a kombinovat, začala domácí mužstvo přehrávat. Po rozpačitém začátku přišel první úder. Aktivnější a nebezpečnější dánský celek se radoval v dvaadvacáté minutě, když Martin Vindgard poslal padáček do pokutového území, kde vysoko vyskočivší a zejména nikým nehlídaný N'Doye umístil míč do sítě.

Fanoušci letenského týmu prožívali obrovská muka, zvláště když Niklas Hoheneder nechal propadnout míč až na kopačku výtečně hrajícího N'Doyeho, který na malém vápně neměl větší potíže poslat Kodaň do dvoubrankového, velmi lichotivého vedení. Sparta si nepřipsala žádnou větší příležitost, Johan Wiland mohl stavět sněhuláky.

Ohýnek i přesto hořel, plamen naděje ještě plápolal. Po obrátce přišel náznak zlepšení, ale sparťanské mužstvo stále sužoval nedostatek pohybu a absence přesných přihrávek. Žalostný výkon korunoval Niclas Hoheneder faulem na skvěle hrajícího N'Doyeho, občas nerovný Sascha Kever po právu odpískal pokutový kop a Jesper Gronkjaer, který penaltu bez větších potíží proměnil. Po hodině hry přišla druhá žlutá karta pro chorvatského obránce Manuela Pamiče, z ohniště se linulo tiché syčení a dým.

Sparta ještě svou malou příležitost měla, Wiland musel vytasit pěkný zákrok proti přímému volnému kopu Martina Zemana ze sedmdesáté minuty, i přesto to byli hosté, kteří bez větších potíží kontrolovali průběh zápasu a mohli přidat další dvě branky. Pohotový Jaromír Blažek zlikvidoval obrovskou příležitost N'Dojeho, který mohl oslavit svůj fantastický výkon hattrickek, leč ztroskotal na výborném českém brankáři. I přes další příležitosti střídajícího Ailtona a Ondřeje Kušníra branka nepadla. Kodaň si tak odváží zasloužené vítězství a postup, žádný český klub si opět na jaře v evropských pohárech nezahraje. Česká kopaná dostala další bolestivý úder, recese pokračuje.

Více informací k zápasu

CFR Cluj - PSV Eindhoven 0:2

16.12.2009 21:05

Góly: 19. Danko Lazović (pen.), 68. Nordin Amrabat

Přemožitel pražské Sparty z minulého kola Evropské ligy, holandský PSV Eindhoven, hořkost porážky ve skupině nepoznal. Po třech vítězstvích a dvou remízách nezaváhal ani v šestém testu a na hřišti Kluže uspěl hladce 2:0.

PSV zažívá podobnou sérii rovněž v domácí ligové soutěži. O víkendu zdolal loňského mistra z Alkmaaru 1:0 a pod vedením Freda Ruttena prohrává jen zřídkakdy. Svou formu ostatně prokázal i na půdě rumunského odpadlíka. Kluž je totiž velkým zklamáním celé skupiny. Z výhry se radovala pouze jednou, když hned na úvod celé skupinové fáze zdolala Kodaň 2:0.

Přesto do zápasu vstoupila s cílem uhrát ještě nějaký ten bodík pro rumunský koeficient. Její plány začal už v sedmé minutě naplňovat Koné, avšak jeho pokus z hranice vápna Isaksson dobře viděl a nenechal se zaskočit. Hosté prakticky udeřili hned z prvního náznaku šance. Peskovič si ve velkém vápně pomohl proti Lazovičovi faulem a sudí Ennjimi ukázal na penaltový puntík. Exekuce se ujal sám postižený a přesnou trefou posunul Eindhoven k další výhře.

Vstřelený gól psychiku PSV ještě více posílil a přicházely další příležitosti ke zvýšení náskoku. Gólman Peskovic však pokus švédského legionáře Toivonena zpacifikoval. Stejný fotbalista si pár minut nato naskočil na Lazovičův přímý kop, ovšem jeho hlavičkový pokus opět našel jen Peskovičovy rukavice.

Kluž začala druhých pětačtyřicet minut mnohem agresivněji. Sedm minut po opětovném příchodu z kabin se do centru Deaca položil Cabrera, nicméně mířil mimo. Na opačném pólu hrací plochy opět úřadoval nesmírně aktivní Toivonen. Ten sice ani po přihrávce Marcellise domácího brankáře nepřekonal, vzápětí ale jeho pas našel úplně volného Amrabata, který stanovil konečné skóre na 2:0 pro holandský klub.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven (NED)64208:314
2.FC Kodaň (DEN)63127:410
3.Sparta Praha (CZE)62137:97
4.CFR Cluj (ROM)61054:103
Skupina L

Athletic Bilbao - Werder Brémy 0:3

16.12.2009 21:05

Góly: 13. Claudio Pizarro, 20. Naldo, 36. Markus Rosenberg

Téměř v přátelském duchu se odehrávalo závěrečné střetnutí o první místo ve skupině L mezi španělským Bilbaem a německými Brémami. Rozhodnuto ovšem bylo prakticky během půle, kdy se jinak pravidelný účastník Ligy mistrů trefil hned 3x a celkově ze šesti vystoupení jen jednou remizoval. Paradoxně v Austrii, která má na kontě jen dva body. Bilbao si i přes prohru s přehledem pohlídalo druhé místo, deset bodů bylo dostatečným přísunem.

V utkání se objevilo hodně jmen, která se ani zdaleka neblížila zletilosti. Benjamínci ve věku šestnácti a sedmnácti let nebyli pro tuto chvíli výjimkou. Nicméně objevili se hlavně v dresu Bilbaa, v Brémách opět úřadovali zkušenostmi otřískaní kanonýři. Úvodní branku totiž vsítil Paraquayec Claudio Pizzaro, vedení pojistil po půl hodině hry Brazilec Naldo a všechno zakončil švédský forvard Markus Rosenberg.

Werder otevřel skóre po necelé čtvrthodině hry, když si na pas Rosenberga naskočil hlavou právě Pizzaro a naprosto bez větších nepříjemností pokořil gólmana Iraizoza. Po dvaceti minutách to bylo pro hosty dokonce 2:0, když zatáhl na lajně balón Mesut Ozil a poslal ho do vápna na Nalda, který další pohodlnou hlavičkou po nedorozumění domácích stoperů rozvlnil síť a ukázal mladíkům, že zkušenost je mnohdy hodně důležitá.

Osm minut před koncem dal Bilbau lekci Rosenberg, který perfektně spolupracoval s Pizzarem a obě hvězdy duelu si pouze vyměnily role. Tentokráte se do pozice nahrávače vžil Pizzaro, jenž dlouhým pasem našel ve vápně švédského špílmachra, a ten levačkou zakroutil do sítě, ani nyní neměl strážce branky Iraizoza žádnou naději. Brémské pušky se však po tomto momentu uklidnily a pouze se dohrávalo. Diváci se tak alespoň mohli bavit uvolněnou atmosférou a pokusy o kombinační fotbal, kde nechyběly ani individuální schopnosti fotbalistů.

Více informací k zápasu

CD Nacional - Austria Vídeň 5:1

16.12.2009 21:05

Góly: 23. Rúben Micael, 32. Mateus, 57. Rúben Micael, 61. Žarko Tomašević, 66. Felipe - 21. Schumacher

Ruben Micael zatížil konto Austrie Vídeň hned dvěma góly a prakticky tak dirigoval velký obrat Nacionalu, který nakonec deklasoval svého rakouského soupeře vysoko 5:1.

Hosté se sice ujali poměrně záhy vedení, když Bracaliho překonal Schumacher, poté ovšem fotbalisté portugalského celku pětibrankovou smrští svého soka doslova zamáčkli do země. Nacional tak končí ve skupině na nepostupovém třetím místě se ziskem pěti bodů, Austria je poslední. Hostitelé zpočátku nedali Vídeňanům prakticky žádný prostor a snažili se o ohrožení jejich branky.

Salinova střela ovšem mířila hodně mimo, Mateusův nebezpečný centr napříč vápnem odvrátila hostující defenziva na poslední chvíli pryč. Z gólového mráčku tak zapršelo trochu překvapivě na druhé straně. Acimovic dostal na levé straně mnoho prostoru k odcentrování a jeho dílo úspěšně dokončil přesným volejem Schumacher.

Jenže vedení outsiderovi nevydrželo příliš dlouho. Po chybě v jeho obraně poslal přesný míč do vápna Mateus, ten propadl až k nohám Micaela, který se zblízka nemýlil. Nacional pak stihl otočit skóre ještě před přestávkou. Mateus za sebou v rychlostním souboji nechal oba stopery a přesnou ranou překonal Almera. Domácí hnáni natěšeným publikem mohli svůj náskok záhy zvýšit, nicméně Pečnikova hlavička otřásla pouze Almerovým břevnem.

K zdvojnásobení náskoku tak došlo až po dalším příchodu z kabin. Dominanci portugalského mužstva potvrdil svou druhou trefou v utkání Ruben Micael. Vzápětí přidal čtvrtou branku Tomaševič zásluhou přesně umístěné hlavičky. Devastaci soupeře pak pátým hřebíkem do rakve dokončil dalším hlavičkovým pokusem Lopes.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Werder Brémy (GER)651017:616
2.Athletic Bilbao (ESP)631210:810
3.CD Nacional (POR)612311:125
4.Austria Vídeň (AUT)60244:162

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
blaugrana

Bilbao.

Reagovat
smazaný uživatel

Jen ať se šetří na ligu

Reagovat
smazaný uživatel

Basilej mě pojebala celý lístek.....

Reagovat
Slejdy

02 jasna byla nevim co si zkousel

Reagovat
soukup

a co na ní bylo tak jasnýho? Basilej je doma silná

Reagovat
Slejdy

mel jsem tuseni proste ze jasna neprohra..

Reagovat
soukup

tak tušení ještě neznamená, že je něco jasný, to bych byl jinak milionář, kdyby všecky moje tušení byly jasný

Reagovat
smazaný uživatel

jo Bundesliga je hodně moc kvalitní liga když bez pochyb a spravedlivě je Herta poslední a přesto postoupila ze zákl. skupiny

Reagovat
smazaný uživatel

Lukaku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
GEGE

Scarpi

Reagovat
smazaný uživatel

umelec

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele