Evropská liga - preview šestých zápasů skupinové fáze

12.12.2019, 08:57, aktualizováno 12.12.2019, 08:57
Previews
Po dnešním večeru bude známo všech 32 účastníků vyřazovací fáze letošního ročníku Evropské ligy. Hodně zamotaná je situace ve skupinách C a G a o co hrát je i ve skupině F, kde Arsenal cestuje do Lutychu a Frankfurt hostí Guimarães...
Skupina A
APOEL Nikósie - Sevilla FC  (čtvrtek 18:55)
Skupina A je prakticky dávno rozhodnutá. Jejím lídrem je Sevilla, kterou o první místo už nikdo a nic nepřipraví. Svou pouť základní skupinou zakončí na Neo GSP Stadium v Nikósii, kde se jej o skalp pokusí připravit domácí APOEL. Právě ten ji doprovodí do další fáze jako druhý tým tabulky.

Sevilla naprosto jednoznačně ovládla celou skupinu A s počtem patnácti bodů ještě před posledním utkáním. V rámci Evropské ligy působí suverénním dojmem a doposud jí prochází bez ztráty kytičky. Funguje jí prakticky každá řada, neboť její útok už zaznamenal 14 branek a Sevilla vepředu baví svou fanoušky. Neméně výtečná je její obrana, která byla doposud překonána jen dvakrát.

Při posledním vzájemném utkání mezi oběma soupeři se ale o moc ofenzivní představení nejednalo. V Seville utkání rozhodla jediná branka, jejímž autorem se už v 17. minutě stal Javier Hernández. Sevilla se v této sezoně prezentuje velmi dobrým herním projevem a bude chtít dojít hodně daleko. V minulé sezoně nestačila na pražskou Slavii a tentokrát opět pomýšlí až na finále. O tom ostatně svědčí slova trenéra Julena Lopeteguiho.

Zkušený trenér v rozhovoru pro stránky UEFA zmínil: "Před každým zápasem je to stejné - všichni se snaží maximálně soustředit na další utkání a nic jiného v hlavě nemít. Jsme odhodláni dojít v Evropské lize hodně daleko a myslím, že máme kádr i zkušenosti na to, abychom byli zase ve finále. Už delší dobu čeká Sevilla na trofej a já doufám, že jí k nějaké brzy pomohu. Proto nesmíme podcenit vůbec žádného soupeře."

Tým z Andalusie zažívá velmi povedené časy a to se samozřejmě netýká jen Evropské ligy. Rovněž LaLiga se zatím vyvíjí velmi pozitivně a Sevilla se probojovala až na třetí místo. Z něj ji nesundala ani smolná remíza v minulém kole, kdy Sevilla jen remizovala s Osasunou, třebaže hrála třicet minut v početní výhodě.

Sevilla v Evropské lize za celou historii nasázela 120 branek a jen čtyři jí schází na Villarreal, který je nejlépe střílejícím týmem. Na duel s APOELem se ale dobře připravila, třebaže ani domácím už o moc nejde. Největším soupeřem byl domácím Karabach, který by se v případě výhry sice bodově dotáhl na kyperský celek, pokud by prohrál se Sevillou, ale má horší vzájemné zápasy. APOEL zvládl skupinu velmi solidně.

V tuto chvíli má sedm bodů a nasbíral je i přes nevýrazné skóre 9:8. Za postup pak vděčí zejména posledním týdnům, v nichž porazil Dudelange a Karabach, protože na začátku jeho situace rozhodně nevypadala příliš pozitivně. Před zápasem se Sevillou ale jednou remizovala a jednou v lize prohrála, přičemž ani jednou neskórovala. Před vlastními fanoušky tedy má co napravovat.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.90 - 3.56 - 1.99
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Qarabağ Ağdam - F91 Dudelange  (čtvrtek 18:55)
V souboji dvou zklamaných týmů skupiny A se utkají ázerbájdžánský Karabach a lucemburské Dudelange. Oba dva týmy ještě měly v minulém kole reálnou naději na postup, ovšem po shodných porážkách 0:2 je jasné, že se do jarní fáze Evropské ligy nepodívají. Domácí celek je momentálně třetí se čtyřmi body a na druhý APOEL ztrácí body tři, vinou horší bilance vzájemných duelů je však vyřazen.

F91 doposud vybojovalo o jeden bod méně, a jestli se chce ještě alespoň posunout na třetí příčku, tak musí v Baku bezpodmínečně zvítězit. Domácí výběr vstoupil do základní skupiny Evropské ligy poměrně slušně. Nejprve sice podlehl vysoce favorizované španělské Seville 0:3, pak ale zmobilizoval síly v Lucemburku a zvítězil hladce v poměru 4:1. Následně sehrál dvojzápas s kyperským konkurentem a ten byl z pohledu jeho postupových ambicí klíčový.

Nejprve se s ním doma rozešel smírně v poměru 2:2. Pak se na jeho půdě dostal brzy do vedení, následně neproměnil několik vyložených možností a kvůli inkasované brance z 88. minuty odjížděl domů s prázdnou (1:2). Minule bojoval o naději ve Španělsku a dlouho držel nerozhodný stav, ovšem po změně stran dvakrát kapituloval. Dudelange začalo skupinovou fázi svou historickou výhrou v hlavní fázi, jenomže pak ve čtyřech kolech nebodovalo.

O naprostou senzaci se postaralo v Nikósii, kde po divokém průběhu zvítězilo vysoko 4:3. Po již zmiňovaném neúspěchu s Karabachem nemělo žádnou šanci se Sevillou a podlehlo ji po výsledcích 0:3, 2:5. Před čtrnácti dny přivítalo APOEL, v prvním poločase vytahovalo míč ze své sítě dvakrát a po změně stran už vzniklé manko smazat nedokázalo. Poslednímu lucemburskému mistrovi se příliš nedaří ani v lize, s dvaceti body na kontě mu patří až páté místo.

Za vedoucím týmem Union Titus Pétange zaostává o propastných dvanáct bodů, na druhou stranu se v poslední době evidentně zlepšuje. Ve čtvrtečním utkání bude postrádat klíčového útočníka Danela Sinaniho, jenž byl minule zbytečně vyloučen po dvou žlutých kartách během jedné minuty. Karabach nemá v domácí soutěži téměř žádnou konkurenci, s jednatřiceti body vede o šest bodů před druhým Neftçi Baku.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.47 - 13.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sevilla FC (ESP)550014:215
2.APOEL Nikósie (CYP)52129:87
3.Qarabağ Ağdam (AZE)51137:104
4.F91 Dudelange (LUX)51047:173
Skupina B
Dynamo Kyjev - FC Lugano  (čtvrtek 18:55)
Pořádně zapeklitá je situace ve skupině B. A co se týče souboje mezi Dynamem Kyjev a Luganem, jedno je jisté. Jestli chtějí domácí pokračovat v Evropské lize i na jaře, musí bezpodmínečně svého protivníka skolit. Hosté doposud ještě nevyhráli, vsítili jeden jediný gól, a tak se po tomto zápase s evropskými poháry pro letošní sezónu rozloučí.

Švýcarský celek byla pasován do role outsidera po samotném losu základních skupin, především bral tuhle soutěž jako velkou poctu. Neodvedl přitom tak špatné výkony, jak by mohlo napovídat jeho postavení v tabulce. V pěti utkáních inkasoval jen čtyři branky, doma dokázal plichtit jak s nynějším sokem, tak s Malmö. A rád by uzmul konečně výhru.

Už vůbec by nechtěl vypouštět nynější měření sil hostující záložník Marco Aratore. "Na stadionech, jakým je ten v Kyjevě, nehrajeme každý den," povídal na tiskové konferenci. "Vydáme ze sebe to nejlepší. Budeme se snažit předvést takový výkon, který potvrdí, že jsme hodni této soutěže. Jsme profesionálové, připravujeme s maximálním nasazením."

V lize okupuje Lugano šesté místo, celkově nedokáže zaznamenat nějakou delší sérii konstantních výsledků. Na Ukrajině je pasován do role odpadlíka. "V Evropské lize končíme. Víme, že se proti nám postaví silný tým, který zoufale potřebuje vyhrát," mínil trenér Maurizio Jacobacci. "Vynaložíme proti Dynamu všechno, co máme k dispozici."

Dynamo před dvěma týdny sehrálo pořádně divoké střetnutí v Malmö, kde nakonec podlehlo o gól v poslední možnou chvíli. Pakliže by ve Švédsku získalo aspoň bod, mělo by situaci pevně ve svých rukou. Takhle mu ani tři body ve finále nemusejí stačit. V případě, že by Malmö zvítězilo v Kodani, rozhodovalo by v konečném účtování skóre.

Svěřenci trenéra Oleksije Michajlyčenka mají lepší vzájemnou bilanci s Malmö díky pravidlu o vstřelených gólech na hřištích soupeře, zcela vyrovnanou jí však mají s Kodaní. A pakliže by s dánským celkem měli shodný počet devíti bodů, muselo by na řadu přijít počítání zaznamenaných a obdržených branek. Suma sumárum nezáviděníhodná pozice.

Ukrajinskému mužstvu se generálka na tenhle mač vůbec nevyvedla. Padla totiž v lize doma se Zorjou Luhansk. "Doufám, že se zaměříme na to, abychom inkasovali co nejméně gólů," uvedl domácí záložník Viktor Cyhankov. "Zahájit zápas za negativního stavu by bylo hodně nepříjemné. Musíme do něj vstoupit daleko soustředěněji," nastínil jasný plán.

Aktuální výsledky Dynama nejsou na zcela ideální úrovni. Cyhankov ví, že je potřeba co nejrychleji udobřit si fanoušky. "Nechceme, aby nás nosili na ramenou. Je jasné, že na stadion teď nechodí," přiznával. "Vím, že tým je vždy připravený na sto procent, ale chápu, že pro diváka je klíčové konečné skóre. Musíme uspět, abychom šli dál aspoň z druhé příčky."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.22 - 15.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Kodaň - Malmö FF  (čtvrtek 18:55)
Nejen o nadvládu na průlivem Öresund půjde ve čtvrtečním duelu mezi Kodaní a Malmö. Obě mužstva se totiž zároveň utkají o postup do další fáze Evropské ligy. V lepším postavení jsou domácí, avšak ani hosté nejsou vůbec ztraceni.

Velmi zajímavě jsou rozdány karty ve skupině B před rozhodujícími duely. Poslední Lugano už je sice ze hry venku, avšak zbývající tři celky pořád usilují o postup do jarního play off. Na první pohled se zdá, že Kodaň i Malmö jsou postupu nejblíže. Klidně se však nakonec může stát, že postup uzme pouze jedno severské mužstvo.

Dá se totiž očekávat, že Dynamo Kyjev svůj zápas proti Luganu zvládne. V takovém případě by se do ohrožení dostalo především Malmö, které by tak v Dánsku potřebovalo zvítězit. To Kodaň je přece jen v lehce komfortnější situaci, když jí k jistotě postupu stačí remíza. Oba týmy by postoupily dál, pokud Dynamo překvapivě neuspěje a neuhraje potřebný tříbodový zisk.

Na to se však minimálně hosté ze Švédska nemohou spoléhat. Ti si poměrně slušnou pozici před závěrečným kolem vybojovali dva týdny zpět, kdy v dramatické koncovce přemohli kyjevské Dynamo po výsledku 4:3. Rozhodující zásah Di blåe vstřelil až v šesté minutě nastaveného času zkušený Markus Rosenberg.

Švédský celek tak oplatil Ukrajincům porážku z prvního vzájemného měření sil, které pro Malmö znamenalo též jedinou ztrátu všech bodů. V dalším průběhu skupiny se totiž Di blåe zvedli, když uhráli dvě výhry a stejný počet remíz. Poslední utkání Evropské ligy už svěřenci kouče Uweho Röslera hraji bez průběžné zátěže v domácí soutěži, neboť švédská Allsvenskan skončila již před dobrým měsícem.

Přestože hlavní město Dánska sídlí jen pár desítek kilometrů západně od Malmö, kolotoč tamní Superligy se ještě nezastavil. Hráči Kodaně už by si ale možná rádi odpočinuli v zimní pauze, neboť obhajoba titulu jim nevychází úplně podle představ a na vedoucí Midtjylland ztrácí po devatenácti kolech sedm bodů. Chuť si tak FCK alespoň částečně spravuje v Evropské lize, kde zůstává neporažen a na tomto faktu nehodlá nic měnit.
FC Kodaň - pravděpodobná sestava:
Johnsson - Varela, Papagiannopoulos, Nelsson, P. Bengtsson - Biel, Zeca, Falk Jensen, Fischer - Sotiriou, N'Doye
Malmö FF - pravděpodobná sestava:
Dahlin - Larsson, Nielsen, R. Bengtsson, Safari - Traustason, Bachirou, Lewicki, Rieks - Rosenberg, Berget
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.49 - 3.10 - 3.12
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Kodaň (DEN)52305:39
2.Malmö FF (SWE)52217:68
3.Dynamo Kyjev (UKR)51316:66
4.FC Lugano (SUI)50231:42
Skupina C
FC Basilej - Trabzonspor  (čtvrtek 18:55)
Basilej si postup vybojovala dopředu, přesto ještě bude mít ve čtvrtek o co hrát, neboť jí jde o první místo. Naopak na postavení hostů z Trabzonu se nic nezmění, turecký celek si tak jede do Švýcarska především vylepšit image.

Situace ve skupině C vypadá na první pohled zamotaně, ale nenechte se zmást. Ačkoliv Basilej disponuje na druhé Getafe i třetí Krasnodar pouze jednobodovým náskokem, může čtvrteční mač odehrát v klidu, neboť díky lepší bilanci ze vzájemných zápasů se španělským i ruským mužstvem má zajištěný postup. FCB si tak proti Trabzonsporu budou chtít v první řadě upevnit vedoucí postavení ve skupině.

Motivace hostů je pak v podstatě nulová. Trabzonspor v Evropské lize nečekaně vybouchl, když za pět utkání uhrál jediný bod, a to doma právě proti Basileji. Jinak celek od Černého moře kráčí od porážky k porážce a zaslouženě figuruje na posledním místě bez sebemenší šance na proniknutí do jarního play off. Inu, kdyby Sparta byla v létě důslednější, mohl si Trabzonspor tento trapas odpustit.

To v turecké lize už si "Karadeniz Fırtınası" počíná mnohem lépe. Na úplné čelo to sice není, avšak třetí místo za nečekaným lídrem Sivassporem a istanbulským Besiktasem není k zahození. Za dosavadních sedmnáct kol prohrál Trabzonspor jen dvakrát, zároveň se může pyšnit jedním z nejlepších útoků. Těžko říct, proč tohle ani jednou nepřenesl do Evropy.

Basilej začíná ve švýcarské nejvyšší soutěži v posledních letech pozvolný ústup ze slávy. V právě probíhající sezóně to s FCB není tak špatné, stále jim to ale zatím nestačí na vedoucí postavení, které drží Young Boys Bern. Oproti minulým letům navíc v alpské zemi figuruje i třetí silný klub, kterým je St. Gallen. Doma se tak Basilej má co ohánět, v Evropě ale válí.
FC Basilej - pravděpodobná sestava:
Omlin - Widmer, Comert, Alderete, Petretta - Xhaka, Zuffi - Stocker, Frei, Galeano - Arthur
Trabzonspor - pravděpodobná sestava:
Kardesler - Asan, Hosseini, Fernandes, Dursun - Corekci, Erdogan, Parmak - Avdjaj, Akpinar, Uzum
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 6.84 - 14.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - FK Krasnodar  (čtvrtek 18:55)
Getafe se na domácí půdě stadionu Coliseum Alfonso Pérez utká s Krasnodarem a v sázce není nic menšího, než samotný postup. Právě o druhé postupové místo s vyhlídkou první příčky se utkají dva týmy, které nasbíraly stejný počet bodů.

Skupina C je hodně vyrovnaná a zatím se o postup perou tři týmy. Nejlepší výchozí pozici má první Basilej, která má ovšem náskok jen jednoho jediného bodu na dva další pronásledovatele. Pokud by ztratila nějaké body v závěrečném utkání s Trabzonsporem, pak by se měnil vládce skupiny. O tuhle výsadu spolu s tou největší, tedy postupem, se pere především Getafe s Krasnodarem. Oba týmy nasbíraly po devíti bodech.

Getafe je v mnohem lepším postavení. Vzhledem k vzájemným zápasům s Krasnodarem mu totiž k postupu z druhého místa stačí jen bod. Na začátku října se Španělům povedlo vyhrát v Rusku díky dvěma brankám střelce Ángela Rodrígueze i přesto, že posledních deset minut museli dohrávat v početním oslabení. Getafe se dokázalo dostat nahoru po dvou porážkách od Basileje a opět stoupá tabulkou.

V posledních třech duelech vyhrálo a předvádí opět velmi solidní výkon bez větších lapsů. Vděčit za to může i bezchybné obraně, která v těchto třech zápasech nedostala ani jeden gól. Na utkání o postup se připravilo zápasem s Eibarem, v němž mu kromě čistého konta stačila jedna trefa Ángela Rodrígueze.

Krasnodar má stejný počet bodů a povedlo se mu to i se záporným skóre. Ruský celek doposud dal jen sedm branek a o jednu víc dostal, na čemž měla největší podíl zejména úvodní demolice 0:5 od Basileje.

I Krasnodar je ale tým, který v Evropské lize zabral až poslední dobou. Minulé tři duely shodně vyhrál a vstal z popela. Svěřenci trenéra Serheje Matvejeva se nyní budou muset obejít bez ofenzivní hvězdy Ariho, který nemůže nastoupit z karetních důvodů. Domácí trenér José Bordalás naopak bude mít kádr kompletní.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 3.94 - 6.52
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)531110:410
2.Getafe CF (ESP)53025:49
3.FK Krasnodar (RUS)53027:89
4.Trabzonspor (TUR)50143:91
Skupina D
PSV Eindhoven - Rosenborg BK  (čtvrtek 18:55)
PSV Eindhoven si výrazně pokazil své vystoupení v základní skupině Evropské ligy a už před posledním kolem je jasné, že se do další fáze nepodívá. V pěti utkáních vybojoval sedm bodů a je třetí, za druhým Lincem zaostává o body tři a vzhledem k horší bilanci vzájemných zápasů (0:0, 1:4) ho nemůže předskočit. Nyní se pokusí rozloučit vítězně proti beznadějně poslednímu Rosenborgu, který nemá na kontě ani jeden bod.

Domácí až do poloviny října zářili na ligové i evropské scéně, jenomže poté se dostali do obrovské krize, která ještě nemusí být zažehnána ani teď. V nizozemské Eredivisie bodovali naplno v posledních sedmi zápasech pouze dvakrát, tabulkou se proto propadli na třetí místo s jednatřiceti body a za vedoucím Ajaxem zaostávají o propastných deset bodů, na druhý Alkmaar ztrácejí bodů sedm. V generálce na čtvrteční duel však rozstříleli Sittard vysoko 5:0.

V úvodních dvou duelech skupiny uspěli a poradili si s portugalským Sportingem (3:2) i v Trondheimu s norským rivalem (4:1). Po nepovedeném dvojzápase s rakouským vicemistrem měli poslední šanci v Lisabonu a od místního Sportingu utržili debakl 0:4. "Samozřejmě nás vyřazení mrzí, v našich silách rozhodně bylo projít do dalšího kola. Nedá se nic dělat, musíme hledět do budoucna," řekl pro klubové stránky kouč Mark van Bommel.

Dvaačtyřicetiletý lodivod eindhovenského klubu se v posledních týdnech dostal do složité situace a fanoušci dokonce žádali jeho odvolání, ovšem van Bommel se chce plně soustředit na práci v týmu a rezignovat nehodlá. "Něco jsme tady budovali a já se určitě nechystám odejít, když se nedaří. V tuto chvíli se připravujeme jen na utkání s Rosenborgem, a i když v podstatě o nic nejde, tak hodláme zvítězit," dodal vzápětí s klidným hlasem.

Hostům se v tomto ročníku vůbec nedaří a se svými výsledky nemohou být spokojeni. Již po čtyřech střetnutích bylo jasné, že skončí poslední. Nyní se pokusí odvrátit hrozbu toho, aby jako jediný tým v celé soutěži nezakončili základní skupinu s nulovým bodovým ziskem. Jejich špatné výkony na evropské scéně podtrhují i výsledky v lize, v nedávno skončeném ročníku totiž zachránili na poslední chvíli alespoň třetí příčku a zajistili si tak účast v 1. předkole příští sezóny EL.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 5.03 - 8.18
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
LASK Linz - Sporting CP  (čtvrtek 18:55)
LASK Linz je považován za jedno z největších překvapení dosavadního průběhu, daří se mu totiž na všech frontách a soupeřům ukazuje, že se s ním rozhodně musí počítat. Po nepříliš povedené úvodní polovině hlavní fáze Evropské ligy zabral v té druhé a již před posledním utkáním si zajistil postup mezi dvaatřicítku nejlepších. Nyní v přímém souboji o první místo přivítá portugalský Sporting, na který ztrácí dva body.

Rakouský vicemistr začal dobře a norský Rosenborg porazil 1:0. Pak ovšem prohrál v Lisabonu (1:2) a následně získal bod v Eindhovenu a místním PSV po bezbrankové remíze. Stejného protivníka vzápětí zdolal až příliš hladce v poměru 4:1 a tím výrazně nakročil za účastí v jarní části. Před čtrnácti dny zvládl vyrovnanou bitvu v Trondheimu a díky výhře 2:1 se poprvé podívá do 1. vyřazovacího kola EL.

Sporting nezvládl vstup do základních skupin a v Eindhovenu prohrál 2:3. Nicméně v dalších čtyřech duelech neztratil ani bod, dvakrát zdolal Rosenborg (1:0, 2:0) a kromě již zmiňovaného úspěchu s nadcházejícím rivalem dokázal minule snadno porazit PSV (4:0). Pokud si chce udržet stávající vedoucí postavení a zajistit si tak papírově snadnějšího protivníka pro další fázi, tak musí uhrát v Rakousku alespoň bod.

Domácí kouč Valérien Ismaël bude mít k dispozici téměř kompletní výběr, připraven není pouze Ramsebner. "Euforie nyní převažuje, rozhodně jsme nečekali, že bychom měli na kontě deset bodů. Nyní bojujeme o první pozici a uděláme všechno proto, abychom Sporting porazili. Na druhou stranu si ale uvědomujeme, že to bude strašně těžké," prohlásil francouzský rodák Ismaël. Jeho svěřencům se vede skvěle také v rakouské lize, ve které jsou druzí jen o dva body za vedoucím Salzburgem.

Jeho soupeř na tom není až zase tak dobře, v portugalské nejvyšší soutěži mu patří čtvrtá pozice s třiadvaceti body. Trenér Silas nemůže nasadit Neta, Cabrala, Fernanda, Battagliu a vykartovaného Bruna Fernandese. "Již v prvním vzájemném střetnutí nám LASK ukázal svou kvalitu a před vlastními fanoušky je ještě silnější. Na jeho stadion jedeme s cílem zvítězit, hrát na nerozhodný výsledek by se nemuselo vyplatit," prohlásil Silas v krátkosti.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 3.80 - 4.47
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sporting CP (POR)540111:412
2.LASK Linz (AUT)53118:410
3.PSV Eindhoven (NED)52128:117
4.Rosenborg BK (NOR)50052:100
Skupina E
Stade Rennes - SS Lazio  (čtvrtek 18:55)
Lazio má před sebou náročnou misi, protože musí Rennes na jeho půdě porazit. A ani to mu nemusí stačit k postupu, protože kromě jiného je italský celek odkázán na pomoc od prvního Celticu. V poslední době je ale v oslnivé formě.

Pozdě, ale přece. V takový průběh doufají hráči Lazia, kterým se povedlo zabrat. Od poloviny listopadu se římský celek zlepšil a vyhrává se železnou pravidelností. V pěti posledních duelech vždycky vyhrál a daří se mu stoupat tabulkou Serie A. V ní se Lazio usadilo na aktuální třetí příčce, což je pro něj obrovský úspěch. V Evropské lize ale Biancocelesti strádají a potvrzují, jak je u nich ostatně zvykem, že Evropská liga je pro ně spíš na vedlejší koleji.

V tuto chvíli jsou Římané až na předposlední příčce a za pět odehraných zápasů se jim povedlo vyhrát jen dvakrát. Těsné vítězství 1:0 nad Kluží v minulém kole je udrželo ve hře o postup, pro který jim vývoj ve skupině určil jako soupeře právě rumunský tým. S ním se na dálku Lazio popere o druhou příčku za vedoucím Celticem a potřebuje k němu splnit dvě podmínky. Jednak musí porazit domácí Rennes a jednak Kluž musí prohrát s Celticem.

Právě proti Rennes si Biancocelesti připsali tu druhou výhru ve skupině. Francouzský celek opouštěl "Věčné město" bez bodů po brankách Milinkoviće-Saviće a byla to jen jedna z mnoha porážek Francouzů. I ta zapříčinila, že před posledním utkáním skupiny už nemají šanci na postup.

Pro finální boj o postup může trenér Simone Inzaghi využít prakticky celý kádr s výjimkou zraněného dua Patric - Adekanye. Domácí také nebudou zcela kompletní, protože jim ze stejných důvodů schází Johansson.

Francouzský celek hostí v Roazhon Parku Lazio s vědomím, že čtyři poslední duely prohrál. Doposud se mu povedlo vstřelit jen pouhé tři branky, takže má rozhodně na čem pracovat. I Rennes ale umí zabrat a v posledních třech ligových duelech dokázalo pokaždé vyhrát. Minule mu stačily dvě branky Nianga k výhře nad Angers.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mendy - Boey, Gnagnon, Nyamsi, Maouassa - Tait, Buorigeaud, Siliki, Del Castillo - Guitane, Siebatcheu
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Proto - Bastos, Vavro, Acerbi - Lazzari, Parolo, Cataldi, Milinković-Savić, Jony - Correa, Caicedo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.56 - 3.87 - 1.66
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CFR Cluj - Celtic FC  (čtvrtek 18:55)
Protože Kluž naposledy nezvládla duel na půdě Lazia, musí proti Celticu zabrat, aby si s jistotou zajistila účast v jarní fázi Evropské ligy. K tomu, aby svoje ambice naplnila, potřebuje uhrát aspoň bod. Skotský klub má již první místo ve skupině zaručené, velmi nerad by si ovšem kazil svou parádní bilanci hned čtyř vítězství a jedné remízy.

Domácí v předposledním kole hlavní fáze prohráli nejtěsnějším možným způsobem v Římě, a protože mají s italským protivníkem horší vzájemné zápasy, není postup v jeho případě stále stoprocentní. Bezpochyby ho ale mají pevně ve svých rukou. Pokud Celtic na jejich půdě neuzme tři body, ať už dopadne jakkoli souboj Rennes s Laziem, proklouznou dál.

Svěřenci trenéra Dana Petrescua zatím před vlastními fanoušky vyhráli oba dva své zápasy. A rádi by před nimi určitě oslavili účast v play-off. "Znám trenéra Celticu, vím o jeho mentalitě. On sem přijede, aby nás porazil," říkal klužský stratég. "Pokud Celtic nebo Lazio postoupí dál na úkor nás, myslím si, že můžou tuhle soutěž vyhrát. Jsou to týmy na Ligu mistrů."

V rumunské lize si vedou Železničáři velmi slušně, drží druhou příčku za vedoucí Astrou, na kterou ztrácejí jen dva body. Generálka na tenhle klíčový souboj se jim ovšem nevyvedla podle představ, prohráli totiž na hřišti Botosani. Pro oba mančafty to bude mimochodem již letošní čtvrté měření sil. A zatím se je výsledková statistika naprosto vyrovnaná.

Ještě v předkole Ligy mistrů se urodila nejprve remíza, pak zvítězila Kluž. A v Evropské lize Celtic oplatil svému sokovi vyřazení a uspěl naplno zase on. "Nejsme pod absolutně žádným tlakem," uvedl hostující lodivod Neil Lennon. "Díky tomu jsou pro nás evropské poháry novinkou, pokud jde o to, o co jde v posledním utkání skupiny," připomínal.

The Bhoys si v opravdu nabité konkurenci skupiny E vedli dosud, možná i natvrdo řečeno, až nečekaně suverénním dojmem. Navíc se jim dařilo dobře i střelecky, v průměru zaznamenali přesně dva góly na devadesát minut. "Právě proto, že nebudeme pod žádným nátlakem, můžeme být pro Kluž opravdu hodně nebezpeční," přál by si severoirský kouč.

Je pravděpodobné, že kvůli náročnému programu Lennon nenasadí do hry nejsilnější složení, narozdíl od Kluže. Hrát nebude určitě kapitán Scott Brown, jenž je vykartovaný, odpočinek dostali Callum McGregor, Ryan Christie, Tom Rogic, Fraser Forster i Odsonne Eduard. Debutovat tak můžou mladíci Karamoko Dembele, Scott Robertson či Grant Savoury.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.28 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Celtic FC (SCO)541010:413
2.CFR Cluj (ROU)53024:49
3.SS Lazio (ITA)52036:76
4.Stade Rennes (FRA)50143:81
Skupina F
Eintracht Frankfurt - Vitória SC Guimarães  (čtvrtek 18:55)
Frankfurt není z dlouhodobého hlediska v úplně nejlepším rozpoložení. Nicméně před dvěma týdny v Evropské lize skolil venku senzačně Arsenal a najednou má postup do další fáze pevně ve svých rukou. V posledním duelu skupiny přivítá před vlastními fanoušky poslední Vitórii a ke stoprocentní jistotě potřebuje svého protivníka jakkoli porazit.

Domácí mají v posledním klání za úkol jediný cíl, a to udržet dvoubodový náskok před třetím Standardem. Bonusem by pak mohlo být uzmutí první pozice, to by ovšem londýnský sok nesměl vyhrát právě v Belgii. "Rozhodně chceme postoupit do play-off," potvrzoval kouč Adi Hütter. "Další matematické úvahy jsou komplikované. Nechceme na ně spoléhat."

Samozřejmě že Eintracht by si dokonce mohl dovolit v nynějším měření sil i prohrát, to by ovšem musel na dálku fandit Arsenalu. Dokonce může v konečném účtování dojít i na minitabulku v případě, že by Die Adler uhráli jen bod a lutyšský klub naopak urval tři body. "Jsme připraveni na všechny případy. Budeme na ně reagovat," mínil Hütter.

Na začátku října Frankfurt porazil Vitórii nejtěsnějším možným způsobem. V tehdejším střetnutí však nebyl pasován do role favorita, v nynějším už tomu tak bezpochyby je. "Očekávám, že soupeř nastoupí v plné sestavě. Jsem si jistý, že podá stoprocentní výkon. Má sebevědomí a bude chtít vyjít z tohoto mače dobře," varoval před podceněním Hütter.

Mužstvo z Guimaraese nezachytilo úvod hlavní fáze Evropské ligy a prohrálo ve všech třech zápasech. Jenže na řadu pak přišla hodně nečekaná remíza s Arsenalem a také další plichta se Standardem. Pořád mu na jeho kontě chybí výhra, ta by ho ovšem i tak z poslední pozice stejně nevymanila. "Čekám obtížný úkol," říkal domácí forvard André Silva.

Celkově nemají hosté vůbec špatnou formu. Naposledy zvítězili v lize nad Portimonense, z celkových osmi minulých utkání napříč všemi soutěžemi padli pouze s Bragou. "Viděli jsme Vitórii proti Arsenalu. Musíme být soustředění celých padesát minut," sliboval André Silva. "V posledních dnech jsme se podívali s trenérem na to, co dělat, aby byl tým lepší."

Určitě dobrou zprávou pro Hüttera je skutečnost, že do hry zřejmě bude moci nasadit Sebastiana Rodeho i Mijata Gačinoviče, kteří trpěli menšími zdravotními komplikacemi. "Vypadají dobře. Oba normálně trénovali," prozrazoval frankfurtský lodivod. "Musíme hrát lépe než v poslední obě. Je potřeba udržovat čisté konto a vstřelit nějaký ten gól."

Vitória nebude proti Eintrachtu pod žádným tlakem. Ráda by se však rozloučila se svým působením v Evropské lize důstojně. Jen zpackaný vstup do této soutěže jí znemožnil prát se s daleko zkušenějšími protivníky o nějaký lepší úspěch, než je konečné poslední místo. "Počet bodů, které jsme dosud získali, je nespravedlivý," myslel si hostující trenér Ivo Vieira.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 5.73 - 11.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Standard Lutych - Arsenal FC  (čtvrtek 18:55)
Poslední kolo Evropské ligy by v podání Arsenalu mělo být pouhou formalitou, přestože Kanonýři stále nemají účast v jarní vyřazovací fázi zaručenu. Na půdě Standardu Lutych totiž londýnskému klubu stačí k jistotě postupu odvrátit pětigólovou porážku. Vzhledem k dlouhodobé formě a čím dál větší marodce hostujícího favorita však mohou hráči Standardu stále věřit v zázrak...

Přestože si Freddie Ljungberg jakožto dočasný kouč Arsenalu užil v pondělí svou první výhru trenérské kariéry, když jeho tým zvládl na půdě West Hamu otočit nepříznivé skóre a zvítězit 3:1, vyšel Kanonýry tento triumf pořádně draho. Už na předzápasové rozcvičce se zranil Héctor Bellerín a v průběhu samotného utkání následovali i Kieran Tierney s vykloubeným ramenem, které jej pošle mimo hru až na tři měsíce, Granit Xhaka prodělal otřes mozku a Nicolas Pépé si přivodil drobné zranění kolene. Do toho již klubu dlouhodobě chybějí Dani Ceballos či Rob Holding a ostrý víkendový zápas proti Manchesteru City tak vypadá ještě děsivěji než dříve.

Situace v tabulce skupiny F zůstává až do samého konce napínavě vyrovnaná. Arsenal drží první místo s jednobodovým náskokem před Eintrachtem Frankfurt, který na závěr přivítá doma poslední Vitórii Guimaraes, jež je jako jediná už ze hry venku. Lutych drží prozatímní třetí místo dva body za Frankfurtem a potřebuje tak ve čtvrtek nutně zvítězit a zároveň doufat, že Frankfurt svůj zápas nevyhraje. V případě výhry belgického klubu a remízy Frankfurtu by se dokonce všechny tři týmy sjednotily na desetibodovém zisku a o postupujících by musela rozhodnout minitabulka vzájemných zápasů, v níž by Arsenal díky vysokým triumfům nad Lutychem i Frankfurtem měl nad ostatními navrch.

"Musíme být realističtí, nepodaří se nám vést 3:0 už do poločasu," prohlásil trenér Lutychu Michel Preud’homme. "Chceme ale dát o sobě vědět, stejně jako dříve proti Frankfurtu nebo Seville. Arsenal s námi v Londýně neměl slitování (výhrou 4:0) a nyní chceme dokázat, že si své místo v Evropské lize zasloužíme. Jestli vyhrajeme, bude to úspěch."
Standard Lutych - pravděpodobná sestava:
Bodart - Fai, Vanheusden, Laifis, Gavory - Vojvoda, Bastien, Carcela, Mpoku, Lestienne - Emond
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Martínez - Chambers, Luiz, Sokratis, Maitland-Niles - Willock, Torreira, Guendouzi - Nelson, Lacazette, Saka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.88 - 4.02 - 1.87
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)531112:510
2.Eintracht Frankfurt (GER)53026:79
3.Standard Lutych (BEL)52126:87
4.Vitória SC Guimarães (POR)50234:82
Skupina G
FC Porto - Feyenoord Rotterdam  (čtvrtek 21:00)
Feyenoord má už jen teoretickou možnost, jak proklouznout do jarního play-off Evropské ligy. Nejenže musí zvítězit na půdě Porta, zároveň musí doufat, že Young Boys Bern prohraje na půdě Rangers. To portugalský celek je na tom v tomto ohledu daleko lépe. Potřebuje totiž vyhrát bez ohledu na druhý výsledek a situaci má tedy pevně ve svých rukou.

Už předem se dalo očekávat, že dění ve skupině G bude pořádně dramatické. A papírově předpoklady se v tomto ohledu naplnily. Všechny čtyři týmy totiž mají možnost pokračovat v evropských pohárech i nadále, ale zároveň díky poslednímu zápasu v mžiku vypadnout. Hosté můžou poskočit z poslední na druhou příčku, domácí dokonce hned na první.

V tomhle souboji budou jednoznačným favoritem Dragoes. A uvědomuje si to i hostující kouč Dick Advocaat. "Myslím si, že Porto je ve skupině nejsilnější," říkal. "Z evropského hlediska je to určitě špičkový klub. Ale je skvělé, že pořád mohou o něco hrát všechna čtyři mužstva. My nemáme co ztratit. Na zdejším stadionu se bude vyhrávat vůbec nejhůře."

Feyenoord od posledního měření sil s Rangers sehrál v lize dvě utkání a zaznamenal v nich jen jednu vstřelenou branku. Naposledy plichtil bez gólů ve Vitesse. "V posledních týdnech si vytváříme šance, ale nedokážeme je proměňovat. Na druhou stranu teď by to mohla být naše stránka, proč by ne," dodával Advocaat, jenž se musí vypořádat s početnými absencemi.

Sven van Beek, Edgar Ié, Rick Karsdorp, Ridgeciano Haps, Kenneth Vermeer a Nicolai Jörgensen by se v sestavě hostů objevit neměli. Justin Bijlow už údajně může hrát po svých zdravotních lapáliích, začne však zřejmě jen na lavičce náhradníků. "Je hezké, že je zpět. Z hlediska jeho kondice ale nastoupit samozřejmě nemůže," komentoval Advocaat.

Porto před dvěma týdny zapnulo za pět minut dvanáct. Kdyby se mu nepodařilo uspět naplno v Bernu, s jeho šancemi na uzmutí prvních dvou pozic by byl asi definitivní amen. Celkově si svěřenci Sérgia Conceicaa nevedli dle vlastních představ, můžou ovšem situaci zachránit právě v závěru. Na půdě Feyenoordu naposledy v říjnu padli o dva góly.

Aktuálně jsou domácí, jimž bude chybět Vincent Aboubakar i Romário Baró, v optimální pohodě, v posledních šesti kláních hned pětkrát vyhráli a jednou remizovali. "Náš cíl je vždycky stejný, a to je zvítězit," vyzýval portský stratég. "Nebyla to v Evropské lize snadná cesta. Ale získali jsme rozdílový výsledek ve Švýcarsku. Zasloužíme si postoupit."
FC Porto - pravděpodobná sestava:
Marchesín - Wilson Manafá, Pepe, Ivan Marcano, Alex Telles - Otavinho, Uribe, Danilo Pereira, Corona - Zé Luís, Marega
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 4.99 - 8.24
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rangers FC - BSC Young Boys  (čtvrtek 21:00)
Rangers čeká na domácí půdě Ibrox Parku poslední krok. Bude zároveň rozhodující, protože pokud by prohrál, pak by se s účastí v jarní fázi Evropské ligy musel rozloučit. Musí se ale ukázat v dobrém světle, protože Young Boys na druhém místě ztrácí jen bod.

Skupina G je pořádně zamotaná. Šanci na postup tu před posledním kolem totiž mají všechny čtyři týmy! V Glasgow čeká fanoušky dobrého fotbalu hodně vyhecované utkání. Oba týmy mohou postoupit a oba mají svůj osud ve vlastních rukou, nemusí se za nikým otáčet. Stačí jim jen jediná věc - vítězství. V nejlepší pozici ze všech čtyř týmů je v tuto chvíli právě skotský celek. Rangers mají osm bodů a k tomu výhodu domácího prostředí.

V minulém kole mohli slavit postup, jenže radost jim zkazil Feyenoord Rotterdam. S ním totiž skotský tým jen remizoval, takže i Nizozemci mají šanci na postup. Hned poté si Rangers spravili chuť vysokým vítězstvím nad Hearts, kterým nasázeli pět branek. V minulém utkání se jim ale už tolik nedařilo. Finále Ligového poháru totiž těsně ovládl Celtic a radoval se z vítězství trofeje. Rangers si proto budou chtít vylepšit chuť postupem.

Manažer Steven Gerrard zmínil: "Jediné, o čem teď mluvíme a na co se všichni soustředíme, je utkání s Young Boys. To je jediný zápas, který se teď počítá - nemá smysl myslet na to, co jsme nezvládli nebo co mohlo být lepší. Young Boys je velmi nebezpečný soupeř a už jen pohled na tabulku to potvrzuje. My se nesmíme bát odpovědnosti, ale naopak chceme být aktivní a rozhodní. Všechno máme ve svých rukách."

Young Boys se postupu dočkají v případě, že vyhrají, nebo že si s Rangers body rozdělí a Porto v souběžně hraném utkání prohraje. Na to se ale Young Boys nechtějí spoléhat. Postup si totiž zkomplikovali právě proti Portu v minulém kole. Ani výhoda domácího prostředí je od porážky 2:1 nezachránila, takže v posledním zápase skupiny mají co dohánět.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.78 - 4.26
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Rangers FC (SCO)52217:58
2.BSC Young Boys (SUI)52127:67
3.FC Porto (POR)52125:77
4.Feyenoord Rotterdam (NED)51225:65
Skupina H
Espanyol Barcelona - CSKA Moskva  (čtvrtek 21:00)
Španělský Espanyol zvládl svou účast v Evropské lize s naprosto nečekaným úspěchem a rád by v něm pokračoval i v posledním utkání. Nikdo jej už o první místo neobere, ale motivace mají Španělé přesto dost. Jejich soupeřem bude beznadějně poslední CSKA.

Papírové předpoklady při losování skupin hovořily jasně. Ve skupině H mělo vládnout CSKA Moskva s nebezpečným Ludogorcem. Opak je ale pravdou. Ruský tým totiž svou účast naprosto nezvládl a již před posledním kolem přišel o naději na postup. Po pouhých dvou bodech nemá možnost označit svou sezonu v pohárech za úspěšnou a ještě víc potíží se mu teď pokusí přidělat domácí Espanyol.

Ten se v LaLize trápí, ale evropské poháry mu vycházejí na jedničku. Za pět odehraných duelů ještě ani jednou neprohrál, nasázel už 12 branek a dostal jen pouhé tři. Na tým, který se velmi často v LaLize zachraňuje, maximálně hraje uprostřed tabulky, je to vynikající výkon. Je však vykoupený velmi nepovedenou sezonou na domácí scéně.

V LaLize se Espanyolu vůbec nedaří a ve srovnání s poháry katalánský celek působí jako den a noc. Aktuálně mu patří až poslední příčka! Pouhých devět nasbíraných bodů ukazuje opravdovou krizi, kterou vedení rázně neřešilo především jen díky výkonům v Evropské lize. I minule Espanyol prohrál, když dostal dvě branky od Realu Madrid.

S CSKA se v minulém vzájemném utkání situace otočila, protože to byl právě Espanyol, který byl nadmíru efektivní. Díky brankám Leie Wu a Víctora Campuzana se mu povedlo vyválčit tři body a navíc v Rusku nedostat ani jednu branku.

CSKA mluví o jasném zklamání, neboť velmi brzy ztratilo šanci na postup. Devět inkasovaných branek mluví samo za sebe, nejhorší je ale útok, který dal jen dvě. CSKA stále čeká na první výhru ve skupině a moc rádo by se dočkalo právě na poslední destinaci. Ani jemu se ale v lize nedaří a marně čeká na výhru už tři soutěžní zápasy. Naposled remizovalo s Krasnodarem 1:1, což se za úspěch také brát nedá.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 3.41 - 3.72
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Ludogorec Razgrad - Ferencvárosi TC  (čtvrtek 21:00)
Ve skupině H je potřeba vyřešit poslední otazník a tím je, kdo postoupí do jarní fáze Evropské ligy z druhého místa. O něj se v přímém souboji překvapivě poperou bulharský Ludogorec a maďarský Ferencváros. Vedle španělského Espanyolu byl považován za kandidáta na postup ruský velkoklub CSKA Moskva, jenomže ten v pěti střetnutích ani jednou nevyhrál a skončí jasně poslední. Před čtvrtečním duelem je v o něco lepší pozici Ludogorec.

Ten má totiž na kontě sedm bodů, zatímco budapešťský celek doposud vybojoval o bod méně a v Razgradu tak potřebuje nutně zvítězit. Bulharský mistr začal naprosto skvěle. V prvních dvou zápasech deklasoval CSKA (5:1) a naprosto hladce vyhrál i na půdě nadcházejícího protivníka (3:0). Následně však nezískal ani bod s barcelonským celkem (0:1, 0:6) a naposledy horko těžko vyválčil v Moskvě remízu 1:1.

Na domácí scéně nemá ani letos téměř žádnou konkurenci. V dosavadních devatenácti střetnutích si připsal na konto solidních sedmačtyřicet bodů a před druhým Levski Sofia disponuje pětibodovým náskokem. Generálka na toto utkání mu příliš nevyšla, neboť pouze remizoval s týmem Černo More Varna v poměru 1:1. Ferencváros v základní skupině vyhrál jen jednou, po vyrovnaném průběhu si odvezl všechny tři body z Moskvy (1:0).

Naposledy se mohl dostat do výhodnější pozice před závěrečnou bitvou proti Espanyolu, se kterým ještě v páté nastavené minutě vedl 2:1, jenomže pak o důležité vítězství přeci jen přišel. "Na předchozí průběh nechceme myslet, dopadlo to tak, jak dopadlo. Teď máme situaci ve svých rukách a o svou šanci se budeme prát jako lvi. Soupeři máme co vracet, i když je jeho kvalita obrovská a to hlavně na vlastní půdě," uvedl hostující kouč Sergej Rebrov.

Maďarskému klubu se v lize daří a zatím je první s třiatřiceti body o čtyři body před druhým MOL Fehérvár, ovšem v neděli nedokázal najít recept na Puskás a remizoval s ním 2:2. "Slyšíme hlasy, že jsme jasní favorité a prakticky se již nemůže nic stát. Jenomže to je omyl, tenhle souboj bude mít speciální náboj a všechny papírové předpoklady jdou stranou. Rozhodovat se bude na trávníku a my nesmíme nic podcenit," prohlásil opatrně kormidelník Ludogorce Stanislav Genčev.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.73 - 5.53
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Espanyol Barcelona (ESP)532012:311
2.Ludogorec Razgrad (BUL)52129:97
3.Ferencvárosi TC (HUN)51314:66
4.CSKA Moskva (RUS)50232:92
Skupina I
VfL Wolfsburg - AS Saint-Étienne  (čtvrtek 21:00)
Německý Wolfsburg si už v minulém kole zajistil postup, stále však může pomýšlet na první příčku. Potřebuje k tomu porazit Saint-Étienne a doufat v bodovou ztrátu Gentu s Oleksandrijí. První duel mezi oběma týmy skončil remízou 1:1.

Vlci dokázali v pěti zápasech vyválčit osm bodů a to jim nakonec stačí, aby si zahráli Evropskou ligu i na jaře. Dosud jedinou porážku ve skupině jim uštědřil Gent, se kterým teď budou na dálku bojovat o konečné prvenství, které, jak známo, zaručí výhodnější pozici při dalším losování.

Wolfsburg se v této chvíli nenachází v úplně optimální formě. Postup do jarní fáze Evropské ligy si sice zajistil, ale v Bundeslize po slibném začátku tápe. V posledních pěti kolech prohrál čtyřikrát a v tabulce postupně klesl z druhého místa až na devátou pozici. O víkendu je navíc na programu těžký zápas s vedoucí Borussií Mönchengladbach, takže je téměř jisté, že kouč Oliver Glasner pošetří sestavu. "Jsme jediný německý tým v Evropské lize, který už si zajistil postup, proto všichni ti, kteří na to vynaložili obrovské úsilí - Weghorst, Maximilian Arnold, William a Jeffrey Bruma - nebudou součástí týmu. Kvůli svému nedávnému zranění nebude hrát ani Admir Mehmedi," prohlásil na tiskové konferenci Oliver Glasner. A to ještě stále není konečný výčet, k dispozici nebudou rovněž Felix Klaus, Azzaoui, Malli, nebo Camacho. "Cítím, že změny nám dávají větší šance na výhru a skončení na prvním místě. Samozřejmě spoléháme i na druhý zápas," dodal Glasner. Aby Wolfsburg skončil na prvním místě, musí St.Étienne porazit a doufat v bodovou ztrátu Gentu v domácím zápase s Oleksandrijí.

O co hrát budou mít v Dolním Sasku i Francouzi. Saint-Étienne už sice postoupit nemůže, ale skončit poslední ve skupině nechce. V tuto chvíli má na Oleksandriji jednobodový náskok, takže teoreticky ani nemusí bodovat. Pochopitelně nepostup ze skupiny je pro loni pátý tým francouzské Ligue 1 velké zklamání, zvláště když se pod Claudem Puelem rozehrál k zajímavým výkonům.

Změny v sestavě se dají čekat i u Les Verts, zvláště když chybějí Khazri, Saliba, Monnet-Paquet, Abi a Cabaye.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Tisserand, Otavio, Knoche - Roussillon, Schlager, Guilavogui, Mbabu - Brekalo, Ginczek, Victor
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Moulin - Palencia, Moukoudi, Kolodziejczak, Silva - Youssouf, M'Vila - Hamouma, Aholou, Nordin - Berić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.32 - 6.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
KAA Gent - PFK Oleksandrija  (čtvrtek 21:00)
Belgický Gent si ve vyrovnané skupině I s předstihem zajistil postup do jarní fáze Evropské lize a teď na závěr proti ukrajinské Oleksandriji bude bojovat už jen o to, jestli skončí na prvním místě a zajistí si tak papírově snadnějšího protivníka pro vyřazovací fázi. K definitivní jistotě potřebuje PFK porazit a vzhledem k situaci ve skupině bude považován za jasného favorita. Hosté jsou zatím poslední se třemi body a mohou se ještě posunout na třetí příčku.

KAA v pěti dosavadních zápasech ani jednou neprohrálo, a to v konkurenci německého Wolfsburgu či francouzského Saint-Étienne vůbec není špatná bilance. Nejcennější úspěch zaznamenalo zhruba před měsícem právě na půdě Vlků, kde zvítězilo po výsledku 3:1. Naposledy sehrálo rozhodující bitvu ve Francii, a přesto, že dohrávalo téměř dvacet minut v oslabení, tak nakonec uhrálo bezbrankovou remízu.

Trenér Jess Thorup věří, že jeho svěřenci na závěr nic nepodcení a s fanoušky se rozloučí vítězně. "Máme za sebou několik těžkých vystoupení, ale jsem moc rád, že do závěrečného duelu budeme vstupovat celkem v klidu. Našim cílem je udržet první místo, na druhou stranu už jsme ten hlavní úkol splnili. Oleksandrija se prezentuje výbornou defenzívou a jak už jsme poznali, tak překonat ji vůbec nebude jednoduché."

Gent se v belgické lize nachází na druhé pozici s pětatřiceti body, za vedoucím týmem Club Bruggy zaostává o sedm bodů. Naposledy se utkal s Waregemem a porazil ho 2:0. Hosté se za své působení v žádném případě nemusejí stydět, nicméně určitě by skupinovou fázi rádi zakončili alespoň s jednou výhrou. Na kontě totiž mají dvě porážky a tři nerozhodné výsledky, před čtrnácti dny těsně podlehli Wolfsburgu (0:1).

V ukrajinské lize si nevedou úplně špatně, i když úplně spokojeni také být nemohou. V sedmnácti kolech vybojovali třicet bodů a jsou pátí, na třetí Dynamo Kyjev momentálně ztrácejí tři body. Minule narazili na poslední Vorsklu Poltavu a porazili ji hladce 3:0. Oba dva soupeři zřejmě zamíchají sestavami, Thorup určitě nebude moci využít služeb exslávisty Ngadeua kvůli červené kartě se Saint-Étienne.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 5.46 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.KAA Gent (BEL)52309:69
2.VfL Wolfsburg (GER)52218:78
3.AS Saint-Étienne (FRA)50416:74
4.PFK Oleksandrija (UKR)50325:83
Skupina J
AS Řím - Wolfsberger AC  (čtvrtek 21:00)
AS Řím bude před vlastními tribunami bojovat o definitivní jistotu postupu. Aby se nemusel ohlížet na ostatní, potřebuje bod. Vlci jsou ve velmi dobré formě, ale opět na ně doléhají zranění. Toho bude chtít využít Wolfsberger, třebaže postoupit sám už nemůže.

Jediný tým, který má ve skupině J své jisté, je právě Wolfsberger. Rakouské překvapení sice perfektně zvládlo začátek Evropské ligy a brzy se z něj stal postrach Gladbachu, ale forma mu nevydržela moc dlouho. V tuto chvíli je na poslední příčce ve skupině s pouhými čtyřmi body, přičemž za poslední čtyři utkání v pohárech získal jen bod. O definitivní šanci na postup přišel rakouský celek v minulém kole.

Nestačil totiž na německý Gladbach, který po hodině hry spasil Lars Stindl a odsoudil tak rakouského soka k poslední příčce. Celkově se dá říct, že minulé týdny jsou pro Wolfsberger spíše zklamáním. V posledních deseti soutěžních duelech vyhráli Vlci totiž jen dvakrát. Rakouská Bundesliga pro ně také není zrovna příjemným pohledem, protože prosinec zatím tráví třetím místě s odstupem mohutných třinácti bodů na první Salcburg.

Naposledy jim dal tři branky LASK a vyhrál s přehledem, takže se nedá říct, že by nálada hostujícího celku byla před utkáním v Římě ve zvlášť dobrém rozpoložení. Zlepšily ji ale určitě zprávy z domácí marodky. Ta se totiž opět plní a týká se nově také dvou pilířů Fonsecova týmu. Po posledním ligovém utkání se totiž zranila dvojice Lorenzo Pellegrini a Chris Smalling, přičemž v případě anglického stopera rok 2019 skončil.

Kromě nich jsou na marodce stále ještě Javier Pastore, Bryan Cristante, Justin Kluivert nebo Davidové Santon s Zappacostou. Do hry se ale naplno vrací Nikola Kalinić a o slovo se hlásí také Cengiz Ünder. Turecký útočník neprožívá zrovna ideální časy a především kvůli zranění toho letos moc neodehrál. Teď je ale připraven a podle trenéra Fonsecy bude mít možnost se ukázat.

Na tiskové konferenci před utkáním zkušený Portugalec prohlásil: "Máme před sebou hodně těžké zápasy, na které je třeba se připravit. I kvůli nedávným zraněním potřebujeme co nejvíc schopných a stoprocentně připravených hráčů. Jedním z těch, kdo nastoupí, je i Cengiz Ünder. Změním možná čtyř nebo pět míst, ale Ünder bude hrát. Je to skvělý hráč s velkým potenciálem, který bude pro naši hru velkým přínosem," tuší Fonseca.

Římané se navzdory zraněním dostali opět do zóny kolem Ligy mistrů, čili na vytoužené třetí až čtvrté místo. Na poslední příčku zaručující start v milionářské soutěži ztrácí jen lepší skóre. V minulém kole Serie A se jim povedlo zastavit rozjetý Inter a nedostat od něj ani branku, což by i ve čtvrtečním utkání na Olimpicu byl dobrý start.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Mirante - Florenzi, Mancini, Fazio, Spinazzola - Diawara, Veretout - Ünder, Mchitarjan, Perotti - Džeko
Wolfsberger AC - pravděpodobná sestava:
Kofler - Novak, Sollbauer, Gollner, Schmitz - Schmid, Leitgeb - Ritzmaier, Liendl, Niangbo - Weissman
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 7.04 - 14.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Mönchengladbach - Istanbul Başakşehir  (čtvrtek 21:00)
Už jen krůček schází Borussii Mönchengladbach k postupu do jarní fáze Evropské ligy. Vedoucímu celku Bundesligy stačí doma neprohrát s Başakşehirem Istanbul. Tomu jde také o postup, navíc díky početné turecké menšině v Německu bude mít v Borussia-Parku poměrně velkou podporu. Başakşehir potřebuje zvítězit, nic jiného ho do dalších bojů neposune.

Situace je ve skupině J jasná, o dvě postupová místa mezi sebou bojují tři celky - AS Řím, Mönchengladbach a Başakşehir Istanbul. Nejlepší výchozí pozici má AS Řím, který za jistých okolností může v posledním zápase s Wolfsbergerem i prohrát. Pokud chce mít ale definitivní jistotu a neohlížet se na vystoupení v Borussia-Parku, musí získat alespoň bod.

Mönchengladbach a Başakşehir spolu mohou postoupit jen za předpokladu, že AS Řím prohraje a Başakşehir zvítězí v Německu. Abychom to ale nekomplikovali, jednoduše Mönchengladbachu stačí k jistotě postupu neprohrát a pokud chce Başakşehir postoupit, musí nutně vyhrát.

Favoritem duelu bude vedoucí tým Bundesligy, který si o víkendu poradil i se silným Bayernem Mnichov. Výhra 2:1 znamenala, že svěřenci Marca Rose zůstanou v čele jedné z nejlepších evropských soutěží i po čtrnácti kolech. Dobře rozehranou mají i Evropskou ligu, kde je dělí od postupu už jen krůček, ale právě ten někdy bývá nejtěžší. Zápas s tureckým protivníkem je hodně nevyzpytatelný, zvláště, když hosté budou mít v hledišti vydatnou podporu.

Başakşehir si jede do Borussia-Parku pro tři body. V prvním duelu doma s Gladbachem remizoval 1:1, ale pak zvládl oba zápasy s Wolfsbergerem a může usilovat o postup do samotného konce. Istanbulský celek zaujímá v turecké Süper Lig čtvrté místo se čtyřbodovou ztrátou na překvapivého lídra Sivasspor. O víkendu tým Okana Buruka remizoval s Denizlisporem 1:1.

Torben Muesel, Andreas Poulsen a Mamadou Doucouré, to jsou hráči, kteří budou Hříbatům chybět. Kompletní nebudou ani hosté, kterým schází stoper Martin Škrtěl a Ugur Ucar.
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Wendt, Elvedi, Ginter, Lainer - Bénes, Zakaria, Neuhaus - Stindl - Pléa, Thuram
Istanbul B. - pravděpodobná sestava:
Günok - Caicara, Epureanu, Ponck, Clichy - Visca, Okechukwu, Topal, Kahveci, Elia - Crivelli
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.23 - 10.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Řím (ITA)522110:48
2.Borussia Mönchengladbach (GER)52215:78
3.Istanbul Başakşehir (TUR)52125:87
4.Wolfsberger AC (AUT)51135:64
Skupina K
Wolverhampton Wanderers - Beşiktaş JK  (čtvrtek 21:00)
Konečné pořadí všech účastníků skupiny K zůstává stále nezodpovězeno. Jisté je jen to, že SC Braga i Wolverhampton postupují do další fáze. Anglické mužstvo v boji o první místo tahá za kratší konec, potřebuje totiž porazit Beşiktaş a doufat v pomoc Slovanu Bratislava. Turecký celek, který zavítá na Molineux Stadium, ještě nemusí skončit poslední a v minulých týdnech nabral vynikající formu.

To nejdůležitější skupina K už zná. Postup si vybojovaly týmy Wolverhamptonu a Bragy, o co se tedy na Molineux Stadium bude hrát? Především o prvenství, které ten či onen tým zvýhodní při losování vyřazovací fáze. V případě Beşiktaşe o to nebýt ve skupině poslední. Ani jeden tým přitom nemá situaci ve svých rukou a musí se spoléhat na výsledek z druhého utkání mezi Slovanem Bratislava a Bragou.

Ať už poslední utkání dopadne jakkoliv, cíl Wolverhamptonu postoupit do další fáze se podařil. Angličané zvládají boje na vícero frontách velmi dobře, protože výborně se jim daří i v Premier League. Po víkendové remíze v Brightonu 2:2 patří Vlkům skvělé šesté místo, navíc mají stejný počet bodů jako mnohem slavnější Manchester United. V neposlední řadě tým manažera Nuna napříč všemi soutěžemi osm zápasů neprohrál a horkým favoritem bude i proti Beşiktaşi.

Istanbulský tým doplatil na mizernou formu z úvodu sezony, ale aktuálně jeho výsledky budí respekt. Jestli Wolves osm zápasů neprohrál, Beşiktaş jich vyhrál šest v řadě. V minulém kole proti Slovanu Bratislava měl sice znovu namále, ale protrhl smůlu a vyhrál 2:1, takže ještě nemusí skončit na posledním místě. Beşiktaş také značně postoupil tabulkou turecké Süper Lig a po víkendové výhře nad Kasimpaşou už ztrácí z druhého místa na vedoucí Sivasspor jen tři body.

Co se týče pravděpodobných sestav a absencí, jistotou je pouze zraněný Willy Boly a potrestaný Raúl Jiménez. Oba budou Vlkům chybět. Na druhé straně barikády s velkou pravděpodobností nenastoupí Tokoz, Douglas, Ruiz a Nkoudou.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Kilman, Coady, Bennett - Vinagre, Moutinho, Neves, Doherty - Neto, Cutrone, Traoré
Beşiktaş JK - pravděpodobná sestava:
Karius - Uysal, Vida, Roco, Rebocho - Ozyakup, Yilmaz - Boyd, Diaby, Erkin - Yalcin
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.43 - 7.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Bratislava - SC Braga  (čtvrtek 21:00)
Na Tehelném poli se bude loučit s letošním učinkováním v pohárové Evropě Slovan Bratislava. Slovenský mistr ještě usiluje o to nebýt ve skupině poslední a pochopitelně by doma rád získal body do koeficientu. V neposlední řadě chce dát svým fanouškům předčasný vánoční dárek v podobě vítězství.

V předchozích dvou domácích zápasech podporovali Slovan dětští diváci, ve třetím zápase proti Braze už mají dovoleno na fotbal i dospělí příznivci. Slovan Bratislava se bude loučit s povedeným učinkováním, jakkoliv nakonec nepostoupil do jarní fáze. V předkolech i ve skupině EL předváděl dobré výkony a i proti Braze se bude chtít vytáhnout. Krom toho stále může dorovnat rekord Spartaku Trnava v počtu získaných bodů ve skupině. V loňské sezoně jich Trnava posbírala sedm.

Ján Kozák mladší vyloučil, že by jeho mužstvo chtělo hrát za každou cenu otevřený fotbal. Konečný výsledek je pro slovenského šampiona stále dost zásadní. "Není důvod hrát velmi otevřený fotbal. V Evropě se hraje i o výsledky. Musíme hrát dobře takticky, Braga je kvalitní a rychlý soupeř. Musíme k tomu přistoupit se vší vážností. Hrajeme ale doma, takže chceme být ofenzivnější a uvidíme, co nám soupeř dovolí," prohlásil na tiskové konferenci Ján Kozák mladší.

Na domácí vystoupení se těší i opora zadních řad obránce Vernon De Marco: "Doma je doma. Hrajeme na našem stadionu, před našimi fanoušky. Budeme silnější, jim už o nic nejde. Nálada v kabině je dobrá, těšíme se na poslední podzimní zápas. Musíme odevzdat všechno, abychom měli dobrý pocit a mohli jet na dovolenou spokojeni."

Není pravdou, že by Braga už o nic nehrála. Portugalcům jde stále o první příčku a výhodnější nasazení pro los. Postup má ale v kapse a to je pro tuto chvíli nejdůležitější. Portugalci mají situaci ve svých rukou a pokud vyhrají, nebudou se muset ohlížet na utkání Wolverhamptonu.

Slovan se o víkendu rozloučil s podzimní části Fortuna ligy výhrou 2:0 nad Dunajskou Stredou a upevnil si první příčku, na které má před duem Žilina, Dunajská Streda už desetibodový náskok. Radost Jánu Kozákovi mladšímu ale kazí zdravotní stav některých hráčů. S otazníkem jsou Medveděv a Holman, stejně jako brankář Greif, který už ale trénuje. Delší dobu je mimo hru Čavrić a v posledním zápase skupiny nebudou hrát ani suspendovaní Joeri De Kamps a Ibrahim Rabiu. Připomeňme také, že první duel v Portugalsku skončil nerozhodným výsledkem 2:2.
Slovan Bratislava - pravděpodobná sestava:
Šulla (Greif) - Abena, Božikov, de Vernon, Pauschek - Daniel, Ratao, Ljubičić, Moha - Dražić - Šporar
SC Braga - pravděpodobná sestava:
Matheus - Esgaio, Viana, Pablo, Sequeira - Palhinha, Novais - Galeno, André Horta, Ricardo Horta - Paulinho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.98 - 3.39 - 2.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SC Braga (POR)532011:711
2.Wolverhampton Wanderers (ENG)53117:510
3.Slovan Bratislava (SVK)51138:94
4.Beşiktaş JK (TUR)51046:113
Skupina L
Manchester United - AZ Alkmaar  (čtvrtek 21:00)
Skupina L už sice zná své postupující, na Old Trafford ale schází vyřešit poslední hádanku, kdo obsadí první místo. Manchester United má na čele jednobodový náskok, takže mu proti Alkmaaru stačí i remíza. Manažer Ole Gunnar Solskjaer bude stejně jako v Nur-Sultanu šetřit sestavu na víkendový duel proti Evertonu.

Manchester United naposledy s výběrem mladíků prohrál v Nur-Sultanu s Astanou, ale to už měl postup dávno v kapse. Rudí ďáblové vzhledem k jistotě jarních bojů mohou závěr skupinové fáze odsunout na druhou kolej a dát šanci výrazně mladším ročníkům. Ole Gunnar Solskjaer se nechal slyšet, že i proti Alkmaaru nastoupí náhradníci, to však neznamená, že by ze svého cíle vyhrát skupinu nějak slevil. "Nechci tam ty kluky posílat a říkat, že mě nezajímá, jestli vyhrají nebo prohrají. Je to šance ukázat svým spoluhráčům, mně a příznivcům, že si zaslouží být součásti tohoto klubu. Tuto trofej jsme před několika lety vyhráli a je to skvělá soutěž. Bavila mě s Molde a baví mě i teď, doufám, že ujdeme celou cestu," prohlásil před utkáním Ole Gunnar Solskjaer.

Případný neúspěch proti Nizozemcům by poněkud pokazil bilanci posledních zápasů, kterou mají United opravdu výbornou. V Premier League totiž po sobě porazili jak Tottenham, tak především na Etihad Stadium městského rivala Manchester City. O víkendu je čeká další těžká zkouška - domácí utkání proti Evertonu. Manchester pomalu stoupá tabulkou, stále však má co dohánět. Na čtvrté místo, které zaručuje Ligu mistrů pro příští rok, ztrácejí svěřenci norského manažera pět bodů. Nesmíme ale zapomínat, že milionářskou soutěž zajistí i vítězství v Evropské lize. Manchester United tuto soutěž ovládl před dvěma lety, když ve finále porazil jiný nizozemský celek Ajax 2:0.

První zápas v Alkmaaru skončil bezgólovou nudou, nyní ale přívrženci obou táborů doufají v atraktivnější fotbalovou podívanou. Pomoci by k tomu mohl fakt, že oba celky už mají postup v kapse a mohou hrát uvolněně. AZ Alkmaar dosud ve skupině neprohrál a v pěti zápasech dohromady nastřílel patnáct branek. Největší podíl vzešel ze dvojzápasu s Astanou, který skončil konečným skóre 11:0 pro Alkmaar. "Chceme vyhrát skupinu a chceme vyhrát každý zápas. Hodně se mluví o tom, že hrajeme spoustu zápasů a že jsme kvůli tomu unavení. Myslím si ale, že opak je pravdou, protože čím víc hrajeme zápasů, tím jsme fyzicky silnější a to je výhoda," podotkl trenér Alkmaaru Arne Slot.

‎Cheeseheads, jak se nizozemskému klubu přezdívá, chtějí prodloužit neporazitelnost i na Old Trafford. Celkovou formu mají výbornou a po víkendové výhře nad PEC Zwolle 3:0 ztrácejí na vedoucí Ajax jen tři body. Mimochodem právě o víkendu je na programu vzájemné měření sil.

I z tohoto důvodu bude Arne Slot šetřit některé opory, krom toho nemůže počítat s Gudmundssonem, Hatzidiakosem a potrestaným Boaduem. Angličané zase budou bez Fosu-Mensaha, Baillyho, Pogby, Dalota i Roja.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
Romero - Williams, Jones, Tuanzebe,Young - Pereira, Matić - Chong, Gomes, Mata - Greenwood
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Bizot - Svensson, Clasie, Wuytens, Wijndal - Wit, Midtsjø, Koopmeiners - Stengs, Druijf, Idrissi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 3.96 - 4.97
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Partizan - FC Astana  (čtvrtek 21:00)
Srbský Partizan se v těžké skupině L rozhodně neprezentoval špatnými výkony, ovšem do jarní fáze Evropské ligy nepostoupí. Nyní na závěr přivítá kazašskou Astanu a k udržení současného třetího místa potřebuje uhrát alespoň bod, nicméně v Bělehradě se rozhodně bude chtít rozloučit se svými fanoušky vítězně. Domácí výběr momentálně vybojoval pět bodů a na druhý Alkmaar má manko nedostižných čtyř bodů, hosté jsou čtvrtí se třemi body.

Přitom nálada srbského vicemistra před závěrečným soubojem mohla být úplně jiná. Před čtrnácti dny totiž vedl na nizozemské půdě 2:0 a závěrečných deset minut dokonce dohrával v početní výhodně, jenomže poté naprosto zkolaboval, neudržel nervy na uzdě a během čtyř minut o nadějný náskok přišel (2:2). Kdyby se mu podařilo uspět, tak by mu k jistotě postupu stačilo Astanu porazit a to by vzhledem k situaci protivníka nemuselo být až tak složité.

"Samozřejmě se nemůžeme vymlouvat na jedno utkání, na druhou stranu je pravdou, že prohospodařit dvoubrankové vedení v takto klíčový okamžik se jen tak nevidí. Bohužel se na nás podepsala nervozita z případného úspěchu, chyběl nám větší klid a zkušenosti. Musíme se z toho do budoucna poučit, nicméně všechny hráč musím pochválit za bojovnost. Teď bychom se rádi odměnili fanouškům za důvěru," prohlásil smířeně trenér Savo Milošević.

Jeho svěřenci jsou na ligové scéně třetí s jednačtyřiceti body a za odvěkým rivalem Crvenou Zvezdou zaostávají o propastných jedenáct bodů. Naposledy zavítali na půdu týmu FK Rad a porazili ho 2:1. "Astana určitě bude povzbuzena minulou výhrou nad Manchesterem United a nedá nám nic zadarmo. I když se v podstatě o nic nehraje, tak třetí nebo poslední místo je alespoň pro nás rozdíl," dodal závěrem šestačtyřicetiletý Milošević.

Hosté nezažívají tak povedenou sezónu jako v posledních letech. Na ligové scéně měli co dělat, aby obhájili titul, neboť před druhým Kairatem Almaty skončili o pouhopouhý jeden bod. V základní skupině EL nejprve těsně podlehli Manchesteru (0:1), pak doma nestačili na nadcházejícího rivala (1:2) a vzápětí utrpěli dva obrovské debakly s AZ (0:6 a 0:5). Teprve naposledy zaskočili oslabeného anglického giganta, otočili s ním vývoj a nakonec zvítězili 2:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 4.80 - 9.56
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester United (ENG)53116:210
2.AZ Alkmaar (NED)523015:49
3.FK Partizan (SRB)51226:95
4.FC Astana (KAZ)51043:153

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (33)

Přidat komentář
srandamač

Cluj - Celtic 0 za barák

Reagovat
oli9

tak posílejte tikety ne jen tyhle žvásty

Reagovat
Largo

Reagovat
Kucka

Reagovat
Kostomlat

co FC koeficient? Včera vypadli definitivně Srbové a Chorvati

Reagovat
Andis

Dánové se před námi udrží, a Skotsko nejspíš půjde před nás taky. Vzhledem k tomu, že Slávie nedokázala uhránit ani EL, nás velmi teoreticky ještě může ohrozit Řecko a Olympiakos, který včera urval postup do EL. Tím by nás dostali Řekové na 16. místo. Ale to byl musel Olymp. předvést prakticky zázrak v na jaře v play off....ať žije FC Koeficient

Reagovat
TheMally11

Slovan - Braga 2 za stodolu

Reagovat
Zark

nj, ale furt nam tu nemusis psat, ze mas male pero

Reagovat
Kily

uklidni se, zase přiznal to, co tady všichni na základě jeho příspěvků vědí, že je to jen vidlák, který může vsadit maximálně stodolu

Reagovat
Zark

Reagovat
danny47

ahoj, pěkný den registrace

Reagovat
king23

Gratulka ke společnému výročí registrovaného partnerství

Reagovat
danny47

danke very much

Reagovat
Zark

zdravíčko, neznáme se my dva odněkud?

Reagovat
danny47

jj, z vězení

Reagovat
Hokaido

Nějaké tipy, kde to dnes bude padat?

Reagovat
smazaný uživatel

Je neuveritelne, ze se hraje zapas o vsechno, zapas o postup v EL a stadion je poloprazdny. Viz. Getafe. Ostuda fotbalu.

Reagovat
DieryVonry

Tohle se Arsenálu pod A.W. nestávalo. Jako teď do mě, ale poplácal by střídajícího po zadku a ten by tam šel a dva fiknul. Hlavně by borci věděli, kde mají být a co se snažit hrát.. Laurent Blanc pls!

Reagovat
Largo

Daje Roma!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Clovek vypne poloprazdne Getafe a zapne fotbalovy Monchen, a je to hned jine žůžo. Stojím si za tim, a vzdy budu, ze Bundesliga je nejlepsi liga Evropy, co se tyka atmosféry a samotného fandeni.

Reagovat
andrew96

To není zas tak odvážný názor.

Reagovat
smazaný uživatel

Uzasne, co ti lide predvadeji na kazdem stadionu v lize, poharu i v evropskych poharech.

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
lampas

Sadílek odstavenej.

Reagovat
naheCZ

Šporar skvěle přesně takového hráče by jsme potřebovali

Reagovat
fabec1222

to byla krátká radost

Reagovat
fabec1222

Co teď nedala Braga

Reagovat
naheCZ

Moha teď ukázal jak se to dělá

Reagovat
naheCZ

Slovan opět dlouho vyhrával

Reagovat
smazaný uživatel

Dívat se na ČT fakt stojí za to! Karoch se neskutečně rozjel, ty jeho glosy, to vymyslí snad jen on!

Reagovat
oli9

tak Karoch fetuje

Reagovat
smazaný uživatel

Mončen to je moc. Ale zaver supr. Ted tycka Mončenu

Reagovat
andrew96

Turci tvl

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele