Ozvěny z Bundesligy: Zase do Evropy. Může se Frankfurt ještě zlepšit?

25.04., 09:37
Názory a komentáře
Fanoušek Frankfurtu (© AFP)

Pět z posledních šesti sezón strávil Frankfurt v pohárové Evropě. A zdá se, že "Orli” budou kontinentem plachtit taky v následujícím ročníku. Jak vypadá hesenský recept na úspěch?

Bylo to opravdu důležité vítězství. Frankfurt přitom v pátek proti Augsburgu nezvládl první poločas. Do kabin mířili jeho hráči za stavu 0:1. Pokud by tímto výsledkem zápas skončil, měly by oba celky v tabulce Bundesligy po 30. kole stejně bodů.

Eintracht nicméně po změně stran zabral. Třikrát skóroval, na své konto si připsal výhru 3:1 a dál se v tabulce nejvyšší německé soutěže bezpečně drží na šestém místě - čtyři kola před koncem sezóny má náskok pěti bodů před sedmým Freiburgem. Orli jsou tak na nejlepší cestě za další účastí v evropské soutěži. Šestá příčka by jim totiž zaručila kvalifikaci do Evropské ligy.

Frankfurt přitom možná zůstává ve skrytu elitních německých celků, už nějakou dobu ovšem patří mezi pozitivní konstanty Bundesligy. Takové, jakou byl před časem třeba Mönchengladbach, jenž ale i kvůli finančním potížím poněkud ustoupil. Eintracht jej svým způsobem nahradil. A rozhodně nejde o náhodu - v Hesensku dobře vědí, co dělají.

Vedení, které se umí orientovat na přestupovém poli

Hurá, jsme zachránění, jde se stoupat. Orli v sezóně 2015/16 jen taktak zabránili sestupu do 2. Bundesligy, od té doby ovšem pouze dvakrát ukončili bundesligovou sezónu ve spodní polovině tabulky (a pokaždé bezpečně daleko od "Abstiegskampfu”). Od oné nepříjemné zkušenosti taky začal sportovní operace v klubu řídit Fredi Bobic. Právě s ním (a taky sportovním ředitelem Bruno Hübnerem) je následující vzestup Orlů spjat.

Během Bobicovy éry ovládli Heseňané německý pohár, k tomu se dostali před brány finále Evropské ligy. Navzdory úspěšné éře se ale vzájemné cesty rozešly. Bobic se v roce 2021 nechal zlákat ambiciózními plány berlínské Herthy. A pohořel. To Frankfurt se velkohubým prohlášením vyhnul a místo nářků nad ztrátou důležité persony rychle našel náhradu. A neméně kvalitní. Na Waldstadion totiž dorazil Markus Krösche, který již dříve sbíral zkušenosti v Lipsku.

Zatímco po Bobicovi dnes skoro ani pes neštěkne, Krösche se může těšit zájmu Bayernu. Mezitím ovšem zůstává u Orlů, kde podobně jako jeho předchůdce sbírá úspěchy. Na rozdíl od něj se dostal do finále Evropské ligy, v němž navíc Eintracht uspěl.

Z Bobicovy práce každopávně SGE těží dodnes. A nadále na něj v mnohém navazuje. Frankfurt například dál produkuje elitní střelce. Dříve jimi byli Alexander Meier, Luka Jović, Sébastien Haller, André Silva či Randal Kolo Muani. Teď pálí ostrými Omar Marmoush, jenž se v průběhu sezóny trefil do černého napříč všemi soutěžemi 16krát, na dalších šest přesných tref svého mužstva pak přihrál. Tento rok starý obchod si Krösche může pochvalovat (Marmoush dorazil z Wolfsburgu jako volný hráč).

Vedení se však povedly i další předsezonní příchody. Vlastně ani nebyl poznat odchod Evana Ndicky do římského AS, neboť v obraně Orlů se okamžitě chytil Willian Pacho, jehož bedlivě sledují elitní celky anglické Premier League. Vedle něj si pozici lídra poměrně rychle vybudoval stoper Robin Koch, který už taky získal kapitánskou pásku. Především na podzim zaujali rovněž švédský středopolař Hugo Larsson a alžírský ofenzivní záložník Farès Chaïbi. Oba se potýkají s výkyvy formy, pořád jde ale o mladé fotbalisty s potenciálem do budoucna. Chaïbi se navíc v pátek po nějaké době zase střelecky připomněl

Frankfurt to na přestupovém trhu prostě umí. Snad jen od nejzvučnější předsezonní posily, záložníka Ellyes Skhiriho, se přecejen čekalo víc. A taky od Donnyho van de Beeka, jenž do Hesenska dorazil v lednu jako host z Manchesteru United. Jo a ještě se nevyvedlo riskantní hostování Saši Kalajdžiće, jenž si nepřekvapivě přivodil další vážné zranění.

Asi každý se ale při tažení vpřed musí občas spálit. Úspěšné příchody ovšem z pohledu Orlů pořád dominují. Vedle Van de Beeka a Kalajdžiće přivábil Eintracht v lednu taky Huga Ekitikého. Host z Paris Saint-Germain se s novými spoluhráči sehrává postupně a proti Augsburgu už konečně sám taky rozvlnil síť. Frankfurt nicméně v Ekitikém vidí velký potenciál. Podle spekulací německých médií se již klub rozhodl aktivovat opci na jeho zakoupení. A sám francouzský forvard se setrvání na Waldstadionu prý nebrání.

Ukáže trenér své kvality?

Orli tedy disponují slušnými útočníky (a to si ještě nechali ujít Ragnara Acheho, který se po paběrkování konečně chytil alespoň v druholigovém Kaiserslauternu) a neméně kvalitními obránci. K tomu ovšem na křídle umí zařádit Junior Dina Ebimbe, ve středu pole vše diriguje ostřílený Mario Götze a mezi třemi tyčemi je pořád spoleh na Kevina Trappa. Solidní mančaft, není-liž pravda?

Krösche a spol. postavili mužstvo, které už bezpečně patří do vyšších pater Bundesligy. A může klidně zamířit ještě výš. V německém fotbalovém prostředí se už nějaký čas hovoří o potenciálu Frankfurtu. Eintracht může těžit z pozice města, v němž sídlí. Z evropské finanční metropole a institucí zde zakotvených lze snadněji získat adekvátní prostředky přímo do oddílu.

K tomu, aby Heseňané pomýšleli třeba po pravidelné kvalifikaci do Ligy mistrů, však určitě potřebují rovněž kvalitního trenéra. Pár už jich v minulosti jistě měli. Takový Oliver Glasner o svých schopnostech momentálně přesvědčuje Anglii. Je ovšem Dino Toppmöller adekvátním nástupcem Glasnera?

Probíhající sezóna nenabízí jednoznačnou odpověď na položenou otázku. Na jednu stranu Toppmöller zřejmě překoná oba Glasnerovy výsledky v Bundeslize. Na stranu druhou se však nelze ubránit dojmu, že se Eintracht pod novým lodivodem pořád hledá. Chybí mu jasný kurz, zápasy často zvládá zejména díky silnému kádru a individualitám v něm. Ostatně v Evropské konferenční lize se ukázalo, že současný Frankfurt rozhodně není dokonalý.

Sezóna z pohledu Orlů každopádně není tak neúspěšná, aby stála Toppmöllera práci. Třeba prosincová demolice Bayernu naznačila, čeho je stratég SGE schopen (byť je třeba říct, že při výsledku 5:1 byli jeho svěřenci nesmírně efektivní). Mimochodem zrovna v následujícím 31. kole Bundesligy se Frankfurt utká právě s Mnichovany, do konce ročníku pak ještě změří síly s Leverkusenem či Lipskem. Proti silným vahám tedy ještě může Toppmöller ukázat své taktické trumfy.

I bez ohledu na trenérovu pozici stojí Eintracht na pevných základech. Nerozhodí jej ani blížící se konce kariér dvou ikon - Makota Hasebeho a Sebastiana Rodeho. Frankfurt není klubem žijícím pouze ze své minulosti, byť i na tu pamatuje, jak ukázalo páteční rozloučení se zesnulou legendou Berndem Hölzenbeinem.

Frankfurt taky hledí do budoucnosti. Bude mu patřit?

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (5)

Přidat komentář
Hyrax

Patrick Herrmann končí po sezoně kariéru, další borec co bude chybět

Reagovat
Martin9719

Reagovat
andrew96

Chtěl jsem namítnout, že zas taková persona to nebyla, ale má vlastně 2 reprezentační starty.

Nicméně i tak, do persony typu Stindl mu něco chybělo. Těžil především z rychlosti, tudíž jakmile přišla zranění, bylo po něm. A až tak výraznou stopu v BL nezanechal, aby třeba mně po něm bylo víc smutno.

Je ale fakt, že Herrmann je spojený s zmrtvýchvstáním Gladbachu, takže rozumím, pokud si při jeho zmínce někdo vzpomene na něco hezkého.

Reagovat
Hyrax

Tomu rozumim a zrovna Stidl (můj asi nejoblíbenější hráč bundesligy za poslední roky) určitě byl mnohem výraznější osobnost. Ale na druhou stranu ho mám spojenýho s tím návratem Gladbachu, kdy jsem jim neskutečně fandil. Hráči jako Arango, de Camargo, Wendt a s nima mlaďoši Nordtveit a Herrmann, ten tým jsem měl fakt rád. To bylo vlastně ještě před tim, než tam řádil Kruse, Raffael nebo právě Stindl. Předtim tu ještě nebyl článek, tak jsem myslel, že si zmínku zaslouží

Reagovat
andrew96

Jojo, taky jsem si tu nostalgii pak uvědomil.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele