čtvrtfinále - 1. zápasy
10.04.2024 21:00 CET
2 : 3
(0:1)

Reportáž

Raphinha (© AFP)

Trenérský souboj kamarádů z Barcelony ovládl Xavi. PSG zlomila hlavička Christensena

Barcelona zvítězila v prvním zápase čtvrtfinále Ligy mistrů na půdě PSG 3:2. Ačkoliv do zápasu vstoupili aktivněji domácí, jako první se i díky nejistému zákroku Gianluigiho Donnarummy prosadil Raphinha. Právě brazilský křídelník pak také v 62. minutě odpověděl na bleskový obrat Pařížanů zkraje druhé půle. Plnohodnotnou radost kouče Xaviho, jenž se před výkopem špičkoval se svým protějškem Luisem Enriquem, s nímž na přelomu tisíciletí nastoupil v dresu Blaugranas ke 128 utkáním, nakonec zařídila hlavička Andrease Christensena, u níž opět neměl čisté svědomí Donnarumma.

Barcelonští započali na konci ledna sérii 11 zápasů bez porážky, během níž dokázali postoupit do čtvrtfinále přes Neapol. Tentokrát je čekal o poznání těžší úkol, jelikož jim los určil za soupeře PSG, které naposledy prohrálo v listopadu minulého roku a už 27 utkání v řadě nenašlo přemožitele. Pikantní souboj čekal trenéra Pařížanů Luise Enriqueho, jenž v Barceloně působil jako hráč i jako trenér a byl to právě on, kdo dovedl Blaugranas k dosud poslednímu triumfu v Lize mistrů v roce 2015.

Úvod poločasu patřil domácím, střely Kang-In Leeho a Marca Asensia však našly pouze náruč Marca-Andrého ter Stegena. Fotbalisté Barcy se k příležitosti dostali až po první dvacetiminutovce, když hlavičku Roberta Lewandovského vykopával z brankové čáry Nuno Mendes.

O pár chvil později střílel Raphinha, jehož pokus k levé tyči zneškodnil Donnarumma. Ve 37. minutě ale italský gólman svým nepřesvědčivým vyboxováním centru z pravé strany znovu nabídl šanci brazilskému křídelníkovi. Ten už se tentokrát nemýlil a bez problémů skóroval do odkryté branky.

Hned zkraje druhé půle se svěřencům Luise Enriqueho povedlo zápas otočit. Nejprve si odražený balon v pokutovém území našel Ousmane Dembélé a napálil ho nekompromisně pod břevno. O tři minuty později musel ter Stegen lovit míč ze sítě znovu po hezké kombinaci Fabiána Ruize a zakončujícího Vitinhy. A v domácím kotli mohlo být ještě veseleji, nicméně střídající Bradley Barcola svým pokusem pouze orazítkoval břevno.

Po hodině hry se tak měnilo skóre na druhé straně, krásný oblouček Pedriho zužitkoval ve svůj druhý gól Raphinha. Vedení mohl PSG vrátit Dembélé, Katalánce však znovu zachránila branková konstrukce, a tak mohli diváci o pár minut později sledovat další obrat v utkání. Po chvilce pobytu na hřišti hlavičkoval z bezprostřední blízkosti přesně Christensen, když na rohový kop směřující do malého vápna nereagoval Donnarumma.

Barcelona tak v Parku princů senzačně uspěla a do domácí odvety si odvezla jednogólový náskok. Druhý duel je na programu v úterý 16. dubna ve Španělsku.

Autor: Livesport.cz / Bogdan Bocek

Komentáře (446)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele