osmifinále - odvety
14.03.2023 21:00 CET
7 : 0
(3:0)

Reportáž

Erling Haaland střílí svou pátou branku utkání (© AFP)

Norský fičák smetl Lipsko z Ligy mistrů. Manchesteru City zařídil Haaland pět branek

Možná že Lipsko v prvním zápase osmifinále Ligy mistrů statečně vzdorovalo. Ale v odvetě si Manchester City z jeho obrany udělal trhací kalendář. Stránku po stránce škubal především Erling Haaland, jenž do poločasu zapsal čistý hattrick a po obrátce skóroval ještě dvakrát. Na střeleckou listinu se pak ještě uvedli jeho spoluhráči Ilkay Gündogan a Kevin De Bruyne.

Už jen poměr střel na bránu jasně ukazoval, jak dominantně si domácí v tomto střetnutí počínali. Zatímco anglický výběr jich vyprodukoval dvaadvacet, z toho hned patnáct přímo mezi tři tyče, pak hosté pouhopouhé tři, a jen jedna z nich přitom zaměstnala brankáře Edersona. Ve 30. minutě se ho pokoušel překonat Haidara, avšak se svou pravačkou neuspěl.

Jinak si však situaci na hrací ploše jasně podmanil manchesterský soubor. Už ve 3. minutě se ocitl ve velmi dobré možnosti Gündogan, jeho pokus z halfvoleje ovšem skončil pouze vysoko nad bránou. V 11. minutě se poprvé ozval nakonec nejproduktivnější hráč tohoto souboje Haaland, avšak gólman Blaswich v tuhle chvíli ještě uměl zasáhnout.

Až ve 22. minutě se poprvé měnilo skóre. Sudí Vinčič se totiž vydal směrem k monitoru, aby posoudil, zda bránící Henrichs nezahrál ve vlastním vápně nedovoleně rukou po hlavičce Rodriho, a ve finále se ztotožnil s kolegy z VAR, takže nařízena byla penalta. Té se chopil Haaland, který započal svou kanonádu zdárným zakončením po zemi do spodního rohu brány. Blaswich jeho záměr přečetl, nicméně na míč už nedosáhl.

Jenom o dvě minuty později Haaland udeřil gólově taktéž podruhé. Nejprve hlavou sklepl balón pro De Bruyneho, Belgičanova dělovka ještě narazila do břevna, div že ho nepřelomila, k dorážce se pak každopádně propracoval právě norský forvard, který pohotově zacílil za brankovou čáru.

Ve 31. minutě mohl Haaland dovršit hattrick, z úhlu vypálil opravdu hodně ostře, Blaswich ale s vypětím všech sil stačil vyrazit. Ve 39. minutě byl v ještě výhodnějším postavení Gündogan, i tentokráte však hostující muž v rukavicích ukázal, že je velmi mrštný a hbitý. A reflexivně zakročil pravou rukavicí.

Až v závěru poločasu se přece podařilo Haalandovi zapsat třetí přesný zásah. Hlavičkující Rúben Dias, zřejmě i s přispěním Blaswiche, nasměroval merunu do tyče, od ní se míč kutálel po brankové čáře až k té druhé, a byť Haidara dokázal odvrátit, trefil pouze dotírajícího Nora, od něhož se balón dostal do brankové sítě.

Manchester City po obrátce pouze kontroloval zasloužený postup, ve 49. minutě přitom narušil gólové počínání Haalanda neustále aktivní Gündogan, který si po přihrávce Grealishe narovnal míč na svou levačku na hranici šestnáctky a přesně zamířil k brankové konstrukci. Pak na každý pád dvakrát zase úřadoval Haaland, než krátce nato vystřídal.

Zprvu sice na Blaswiche se svou hlavičkou v 53. minutě nevyzrál, ostatně následně ani Akanji, napotřetí si už však lipský brankář s druhou střelou Haalanda prostě neporadil. A v 57. minutě skóroval Haaland, už popáté v zápase, z obdobné pozice poté, co Blaswich vyřešil zakončujícího Akanjiho pouze vyražením míče před svého protivníka.

Od té doby doslovné vraždění neviňátek ustalo. Die Roten Bullen moc dobře věděli, že v milionářské soutěži se jedná o jejich poslední okamžiky v letošní sezóně, The Cityzens už se směrem dopředu tolik nehnali. Přesto se ještě The Sky Blues radovali v samém závěru z jednoho gólu, De Bruyne z míst u pokutového oblouku trefil balón technicky parádně k tyčce, k níž se Blaswich marně natahoval.

Autor: Patrik Sandev / livesport.cz, whoscored.com, skysports.com

Komentáře (309)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele