osmifinále - 1. zápasy
21.02.2023 21:00 CET
2 : 5
(2:2)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Vinícius Júnior (© AFP)

Real Madrid rozpoutal na Anfieldu baletní show a je blíže postupu do čtvrtfinále

Nádherné utkání sehráli v repríze loňského finále Liverpool FC a Real Madrid. Anglický celek vedl nad obhájcem titulu hned v úvodu o dva góly, jenomže Bílý balet dostál své přezdívce, doslova utančil obranu domácích a skóre otočil. Svěřenci italského stratéga Carla Ancelottiho překonali Alissona Beckera pětkrát, z toho po dvou brankách vsítili Vinícius Júnior s Karimem Benzemou, a postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů mají před madridskou odvetou výrazně blíže.

První poločas splnil fanouškům ty nejpřísnější parametry a ve skvělé kulise stadionu Anfield Road předvedly oba týmy úchvatnou ofenzivní podívanou. K vidění byly i chyby brankářů, což okamžitě vyvolalo vzpomínky na vzájemný duel z finále roku 2018, kdy dvě hrubky vyrobil tehdejší liverpoolský strážce svatyně Lorius Karius.

Na nic se nečekalo a gólové hody spustil Liverpool hned v úvodu. Ve 4. minutě Salah narýsoval přihrávku na Darwina Núñeze, který před Courtoisem zvolil efektivní zakončení patou a vstřelil první gól. Anfield burácel, a to se teprve zápas dostával do správného varu. Liverpool byl v začátku utkání jednoznačně aktivnějším a lepším mužstvem a dokázal toho patřičně využít. Ve 14. minutě vyrobil Thibault Courtois obrovskou hrubici, když váhal s rozehrávkou, a balón se mu tedy odrazil od kolene přímo na kopačku Mohameda Salaha! Egyptský fantom pohodlně zvýšil na 2:0.

Real Madrid si úvodních dvaceti minutách nic nevytvořil, ale pak dostal trochu prostoru Vinícius Júnior a po kombinaci s Benzemou vstřelil ke vzdálenější tyči kontaktní gól. Liverpool chtěl okamžitě kontrovat další brankou, jenže závar před Courtoisem vyřešil odkopem stoper Militão. Na druhé straně zase hrozil Vinícius, toho ve velké šanci vychytal Alisson. Brazilský brankář ve službách anglického celku si o chvíli později, bohužel pro něj, vybral slabší chvilku a při ledabylém odkopu trefil Viníciuse. Od útočníka Realu se balón odrazil přímo do sítě - 2:2.

Obrovské minely gólmanů na obou stranách byly nejvýraznějšími okamžiky prvního poločasu, který byl ofenzivní od samého počátku. Také v závěru se bylo na co dívat, nejprve Alexander-Arnold z volného přímého kopu prověřil Courtoise a po něm Alisson fantastickým zákrokem zmařil rychlý protiútok a takřka jistý gól.

Real v nastavení před přestávkou sahal po otočce, dokonal ji však až po změně stran. Luka Modrić rozehrál standardku na volného Édera Militãa a ten hlavou překonal Alissona. Defenzíva Liverpoolu fatálně zaspala při bránění a domácí byli najednou v nesnázích.

Bílý balet ani po obrátce na útočení nerezignoval a po tečované levačce Karima Benzemy už vedl na Anfieldu 4:2. "Reds" potřebovali nutně okysličit řady, čili Jürgen Klopp se rozhodl posílit ofenzívu příchody Firmina a Joty. Byl to ale až Bajčetić, kdo utaženou dalekonosnou pumelicí těsně netrefil madridskou svatyni.

Španělský gigant byl v naprostém laufu a v 67. minutě "utančil" obranu domácí popáté. Výtečně hrající Vinícius po rychlém kontru rozdělil balón do vápna, Karim Benzema pak udělal kličku Alissonovi a chladnokrevně zakončil.

Liverpool byl opařený a elán z úvodu zápasu byl definitivně fuč. Hosté už s přibývajícím časem nikam nespěchali, rozhodli se hlavně výsledek udržet. V tříminutovém nastavení ještě domácí sahali po korigaci, která by zvýšila šance do odvety, jenže nadějné akci byl odmáván ofsajd.

Real Madrid má po výhře 5:2 výrazně blíže čtvrtfinále Ligy mistrů než Liverpool. Oba soupeře však ještě čeká odveta na Santiago Bernabéu.

Autor: Ondřej Linhart / o2tv.com, uefa.com

Komentáře (728)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele