základní skupiny - skupina C, 1. kolo
07.09.2022 21:00 CET
5 : 1
(3:1)

Reportáž

Robert Lewandowski (© AFP)

Plzni se reparát na Camp Nou nepovedl. Viktorii sestřelil Lewandowski

Český zástupce z Plzně podlehl v úvodním zápase skupiny C Ligy mistrů Barceloně 1:5. První gól utkání vstřelil již ve 13. minutě Franck Kessié, jenž se stal historicky nejrychleji skórujícím debutantem v základní sestavě Barcy v milionářské soutěži. Lví podíl na úspěchu domácích však měl Robert Lewandowski, jenž si na své konto připsal hattrick. Čestný úspěch Viktorie zaznamenal ve 44. minutě hlavičkující Jan Sýkora.

Úvodní zápas mezi evropskou smetánkou čekal viktoriány na Camp Nou, kde před 11 lety podlehli Barceloně 0:2. Tehdy se v dresu Katalánců proháněl na hřišti s kapitánskou páskou nynější trenér domácích Xavi, jenž nechtěl český celek podcenit a poslal na trávník své hvězdy v čele s Lewandovským. Role favorita však byla jasná, Barca kvalitou Plzeň převyšovala. Pavel Horváth, jenž tehdy naopak vedl s páskou na paži Viktorii, však věřil, že aktuální kádr Západočechů by se svojí dosud pevnou obranou nemusel domácím tolik vonět.

Katalánci si hned od úvodního hvizdu vytvořili velkou převahu, kterou využili už po první velké šanci. Jules Koundé přiťukl po rohovém kopu míč na hlavou zakončujícího Kessieho. Dramatický moment přišel ve 24. minutě, kdy se Jhon Mosquera ve vápně obtočil kolem Andrease Christensena. Obránce následně stáhl Kolumbijce k zemi a viděl červenou. Vyloučení i penaltu však kvůli loktu v Dánově obličeji odvolal VAR.

Pak už zaúřadoval Lewandowski, jenž si udělal prostor na hranici vápna a přesnou ranou k tyči nedal Jindřichu Staňkovi šanci. Ve 44. minutě se přece jen ze zásahu radovala Plzeň. Centr Václava Jemelky uklidil do sítě nehlídaný Sýkora. Poslední slovo však měl znovu polský kanonýr, když hlavičkou po přesném centru zamířil do odkryté brány.

Barcelona pokračovala v aktivní hře také ve druhém dějství, šancí však výrazně ubylo. Vstřelit kontaktní branku proto mohl po ojedinělé útočné akci Plzně Tomáš Chorý. Zakončení zevnitř šestnáctky po přihrávce Mosquery však nebylo přesné.

Skvělý večer naopak na druhé straně podtrhl třetím přesným zásahem zpoza vápna Lewandowski. Demolici Viktorie ještě bombou z otočky navýšil střídající Ferran Torres.

Barca tak úvodní duel dle očekávání zvládla a připsala si do tabulky první tři body. Další zápas ji čeká 13. září v Mnichově, Viktorka se ve stejný den utká doma s Interem.

Autor: Livesport.cz / Adam Pivoňka

Komentáře (943)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele