základní skupiny - skupina C, 6. kolo
07.12.2021 21:00 CET
4 : 2
(2:1)

Reportáž

Sebastien Haller (© AFP)

Ajax uspěl i pošesté a díky výhře nad Sportingem se zapisuje do historie

Amsterdamský Ajax předvedl ve skupinové fázi Ligy mistrů naprosto úchvatnou jízdu a tu zakončil dalším vítězstvím nad portugalským Sportingem. Svého protivníka přehrál po hodně divokém průběhu v poměru 4:2, skupinu C tak zakončil s osmnácti body a do osmifinále naprosto zaslouženě postupuje z prvního místa. AFC díky šesté výhře v řadě vytvořil svůj klubový rekord, neboť nikdy v novodobé historii LM nezískal plný počet bodů.

Sporting se však za své výkony v hlavní fázi rozhodně nemusí stydět, protože i přes závěrečnou porážku na nizozemské půdě obsadil druhou pozici s devíti body a proklouzl mezi nejlepší šestnáctku nejprestižnější evropské klubové soutěže, což se příliš čekat nedalo. V domácím dresu opět nastoupil od samého začátku sedmadvacetiletý útočník Sébastien Haller, jenž vsítil v šestém utkání už svou desátou branku a dočasně se osamostatnil na čele tabulky střelců před Robertem Lewandowskim z německého Bayernu.

Portugalský mistr měl jistotu osmifinále již před tímto duelem, a i když se na něj konkurenční Dortmund bodově dotáhl, tak díky lepší bilanci vzájemných střetnutí udržel současnou příčku. Gólový účet tohoto ofenzivě laděného zápasu otevřel v 8. minutě právě Haller. Bragança mu totiž ve vlastní šestnáctce přišlápl kotník a italský rozhodčí Massa po přezkoumání videozáznamu nařídil pokutový kop, který Haller bez potíží proměnil přízemní střelou do levého spodního růžku.

Lisabonský celek se ale svého protivníka v žádném případě nezalekl a zhruba v polovině úvodního dějství srovnal krok. Těsně předtím nevyzrál Antony na dobře postaveného brankáře Virgínia, pak ale po rychlém brejku odcentroval z pravého křídla Tabata a nabíhající Nuno Santos ve velmi těžké situaci akrobaticky zakončil přímo k protější konstrukci do protipohybu dávajícího se gólmana Pasveera.

Mírný favorit přitlačil v závěru první půle a nakonec si vzal zpět své ztracené vedení. Ve 40. minutě se vytáhl Virgínia proti ráně z hranice šestnáctky od Antonyho a následně si poradil také se střelou Martíneze, nicméně ani ne za dvě minuty právě Antony převzal odražený balón, vynikající kličkou se zbavil Gonçala Inácia i kapitána Neta a naprosto bezmocného hostujícího strážce pokořil přesně umístěným přízemním pokusem.

Domácí pojistili svůj náskok po necelé odehrané hodině. Další brazilský kanonýr v dresu AFC David Neres se po nešťastném podklouznutí Santose a finální nahrávce Schuurse zjevil sám před Virgíniou a vzápětí nekompromisně zamířil mezi jeho nohy - 3:1. Svěřenci trenéra Erika ten Haga pokračovali v aktivitě také v následujícím průběhu a čtyři minuty po své třetí trefě definitivně rozhodli o svém úterním úspěchu.

Jeho čtvrtý zásah přidal bývalý kapitán rotterdamského Feyenoordu Steven Berghuis, který obdržel míč na levou stranu od střídajícího Klaassena a z dvanácti metrů se nezištně trefil k bližší tyči. V 69. minutě mohl být dokonán debakl CP, ovšem Martínezova dělovka z hranice pokutového území pouze orazítkovala levou konstrukci.

Hosté alespoň korigovali výsledek zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem, neboť Tabata obdržel nahrávku do volného prostoru v podání Ricarda Esgaia a okamžitě z první zavěsil k vzdálenější tyči mimo dosah bezmocného Pasveera. V předposlední minutě základní hrací doby byl na poslední chvíli zablokován Gravenberch a výsledek se proto nezměnil, oba celky určitě budou netrpělivě sledovat pondělní los nadcházející únorové fáze.

Autor: Viktor Sandev / ajax.nl, livesport.cz, uefa.com, soccerway.com

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
afc ajax

2:0 stačí

Reagovat
Vopi11

Tak aspoň 3:0 a Haller hattrick

Reagovat
T..oo..M

0:0

Reagovat
John Obi Mikel

2:1

Reagovat
AjaxFans

4-1

Reagovat
REPLIKATOR

0:0

Reagovat
Elmas

3:1

Reagovat
afc ajax

Len do pikle nechápem prečo tam nedá tých mladých... Keď vedieme 4:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele