semifinále - 1. zápasy
28.04.2021 21:00 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Riyad Mahrez (© AFP)

Manchester City zvrátil duel s PSG a míří do finále Ligy mistrů

Citizens nepředvedli v Paříži nijak excelentní výkon a ve středečním utkání si nevytvořili mnoho vyložených možností, ovšem i díky chybám protivníka otočili nepříznivý vývoj a do domácí odvety si odváží nesmírně nadějnou výhru v poměru 2:1. Francouzskému gigantovi se obhajoba loňského finále výrazně vzdálila, naopak svěřenci španělského kouče Pepa Guardioly se mohou probojovat do této fáze Ligy mistrů vůbec poprvé v klubové historii.

Přitom PSG v úvodním poločase dominovalo a do kabin mohlo odcházet i s větším než jen jednogólovým náskokem. První větší možnost si vytvořilo ve 13. minutě, kdy povedené sólo předvedl hvězdný brazilský klenot Neymar, jenomže zblízka si na brankáře Edersona nepřišel. Neuběhly ani další dvě minuty a domácí klub se přeci jen dostal do vedení zásluhou šestadvacetiletého obránce Marquinhose.

Ten se po rohovém kopu z pravé strany v podání Di Maríi dostal k hlavičce před hranicí brankového území a balón nekompromisně usměrnil k vzdálenější konstrukci mimo dosah Edersona. Krátce po dvaceti odehraných minutách poprvé zahrozil také mírný favorit, jelikož z mírného úhlu zakončoval rozběhnutý Bernardo Silva, ale gólman Navas si pohlídal přední tyč a balón odvrátil na rohový kop.

V následujícím průběhu zahrával rohový kop také Neymar a Paredes hlavičkoval nepřesně, vzápětí se na druhé straně dostával k nebezpečné hlavičce Riyad Mahrez a na poslední chvíli před ním odkopával do bezpečí právě Paredes. Anglický velkoklub mohl vyrovnat necelých pět minut před přestávkou, kdy po přihrávce z pravé strany tvrdě vypálil Foden, avšak ten mířil jen doprostřed branky a Navas vyboxoval míč do bezpečí.

Po změně stran se obrázek hry změnil a hosté režírovali hru, i když delší dobu se téměř k ničemu nemohli dostat. Jeden z klíčových okamžiků se zrodil v 64. minutě. Po pobídce od střídajícího Zinčenka převzal míč Kevin De Bruyne a poté poslal střílený centr za obranu soupeře. Navas jeho skákavý pokus mírně podcenil a ten nakonec zapadl k protější tyči, kostarický gólman určitě neměl při tomto momentu čisté svědomí.

Manchester City pak evidentně ožil a o sedm minut později vsítil svůj druhý gól. K přímému volnému kopu z pětadvaceti metrů se postavil Mahrez a našel mezírku v nepříliš dobře postavené zdi PSG, balón se mu podařilo zakroutit k levé tyči a bezmocný Navas se natahoval marně. Domácí se ještě snažili s výsledkem něco udělat, ovšem situaci si hodně zkomplikovali zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem.

Naprosto zbytečného zákroku se totiž dopustil Idrissa Gueye, jenž zezadu přišlápl kotník Gündogana a německý rozhodčí Brych mu po chvilce váhání udělil přímou červenou kartu. Hosté si od tohoto okamžiku hlídali těsný náskok a v žádném případě neriskovali, zatímco oslabené PSG marně dobývalo jeho dobře zorganizovanou defenzivu.

V 87. minutě mohl přidat třetí trefu Citizens aktivní Foden, nicméně ani v tomto případě neseřídil mířidla přesně a našel jen rukavice připraveného Navase. V samém závěru přibylo nedovolených zákroků a o emoce nebyla nouze, výsledek se však již nezměnil. Odveta na Etihad Stadium je na programu už za šest dní, a pokud PSG chce obhájit finále z uplynulého ročníku, musí minimálně dvakrát skórovat.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, livesport.cz, soccerway.com, bbc.co.uk

Komentáře (707)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele