základní skupiny - skupina H, 5. kolo
02.12.2020 21:00 CET
1 : 3
(1:1)

Reportáž

Neymar (© AFP)

PSG získalo klíčovou výhru, dvěma góly Manchester srazil Neymar

Manchester United potřeboval k postupu do osmifinále Ligy mistrů získat aspoň remízu, jenže v klíčovém zápase proti PSG neproměnil některé tutovky zkraje druhého poločasu a nabídl tak svému soupeři možnost strhnout výhru na svou stranu. O proklouznutí do play-off bude muset zabojovat na samotný závěr v Lipsku, hosté naopak udělali zásadní krok k zisku první příčky.

Tedy za předpokladu, že v posledním domácím utkání proti Basaksehiru, který po porážce s Lipskem ztratil definitivně naději na zisk třetího místa, potvrdí papírové předpoklady a tureckého protivníka očekávaně porazí. Protože díky nynější výhře získali lepší vzájemné zápasy s The Red Devils a dříve si je zařídili taktéž z německým klubem ze Saska.

Domácí aktuálně může hodně mrzet zaváhání s Basaksehirem, s nímž prohráli na začátku listopadu. Chtěli mít rozhodně postupové starosti po tomto střetnutí za sebou, jenže v Lipsku nakonec budou muset aspoň plichtit, aby nespadli ve finále až na třetí pozici v tabulce. Tentokráte je zradila především mizerná koncovka. Jejich soupeř nebyl vyloženě tím lepším.

Pařížané vstoupili do zápasu o dost aktivněji. United spíše vyčkávali, co že jejich soupeř vymyslí, a tahle taktika se ve finále ukázala jako velmi špatná. Protože už v 6. minutě se svěřenci trenéra Thomase Tuchela dostali do vedení. Mbappého střela se od bránícího Lindelöfa odrazila na zadní tyčku k Neymarovi, který i z těžkého úhlu dokázal skórovat.

Chvilku ještě PSG drželo otěže utkání pod vlastní kontrolou, třeba Florenzi pořádně protáhl svým pokusem brankáře Davida de Geu, jenže postupem času začalo více vystrkovat růžky mužstvo kouče Oleho Gunnara Solskjaera. A ve 32. minutě přece došlo k vyrovnání stavu, to když Rashfordovo zakončení po teči soka Danila Pereiry skončilo za zády brankáře Navase.

Až ve druhém dějství se definitivně lámal chleba. A protože Manchester zahodil dvě obrovské příležitosti v úvodní čtvrthodině, vyvinulo se střetnutí nakonec ve prospěch PSG. Nejprve selhal ve 49. minutě Martial, jenž z vyložené pozice po rychlém brejku napálil merunu trestuhodně přes vracejícího se beka Florenziho na tribunu místo do poloodkryté brány.

A pak si vzal slovo také Cavani, dlouholetý hráč pařížského celku, který letos přestoupil právě do Anglie jako volný hráč. Kdyby jeho jemný oblouček neskončil pouze na břevně a kdyby následně dorážející Martial netrefil stopera Marquinhose a překonal Navase, asi by se PSG těžko vzpamatovávalo. Nakonec však právě hosté stačili gólově udeřit ještě nadvakrát.

Výrazně se jim vyplatila změna taktického rozestavení. A záhy Marquinhos po Florenziho centru lízl hlavičkou v 64. minutě břevno a o pár chvil později střídající Bakker po uvolnění od Neymara mířil těsně do zámezí. V 69. minutě již však rozvlnil síť na hranici ofsajdu balancující Marquinhos, k němuž doputoval míč od Dialla po dělovce Andera Herrery.

Situaci si jen minutu na to domácí výrazně zkomplikovali, neboť Fred srazil ve středu pole Andera Herreru a inkasoval druhou žlutou kartu a následně červenou. Během oslabení ostře vypálil Pogba, jenže jeho pokus skončil nad břevnem, a naopak na druhé straně Les Parisiens definitivně rozhodli o své výhře, to když Neymar zužitkoval po brejku přihrávku Rafinhy.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (510)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele