osmifinále - 1. zápasy
16.02.2021 21:00 CET
1 : 4
(1:1)

Reportáž

Kylian Mbappé (© AFP)

Zdemolovaná Barcelona! PSG i díky hattricku Mbappého vyhrálo o tři branky

Chyběl zraněný Neymar, chyběl Ángel Di María, hlavní ofenzivní pilíře pařížské ofenzívy. Ukázalo se však, že tenhle problém je pro klub z hlavní francouzské metropole v podstatě velmi malicherný. Pořád totiž hostům ještě zůstal Kylian Mbappé, který Barcelonu poslal do kolen svým hattrickem. A PSG je tak čtvrtfinále Ligy mistrů před odvetou nesmírně blízko.

Opravdu hodně mdlý výkon předvedli především fotbalisté španělského výběru, a to včetně Lionela Messiho, byť svůj tým poslal do vedení svou proměněnou penaltou. Jestli se ještě dá hovořit o tom, že v prvním poločase bylo utkání vyrovnané, pak po obrátce jasně dominovalo mužstvo trenéra Mauricia Pochettina, které třemi góly strhlo výhru zaslouženě na svou stranu.

Ani domácí nemohli nastoupit v plné síle, především pak kvůli absenci Ronalda Araúja, jenž je prvotním tmelem jejich defenzívy. Do kupy se sice zázračně stačil dát velezkušený Gerard Piqué, kterého se po dlouhé době nebál kouč Ronald Koeman nasadit do hry od začátku, ani on ale nezabránil čtyřem inkasováním. PSG prostě bylo v mnoha ohledech tím lepším týmem.

Úvod tohoto duelu byl hodně opatrný, konečnou přestřelku opravdu nenaznačoval. Ve 4. minutě stvořil nepřesný pokus Gueye, jenž tak brankáře ter Stegen napřímo nezaměstnal, ve 14. minutě se naopak ozvala Barca, nicméně Griezmann na hostujícího gólmana Navase ze slušné pozice nevyzrál. K prvnímu důležitějšímu okamžiku utkání tak došlo až ve 27. minutě.

Útočící de Jong pronikl do šestnáctky, brnkl o nohy vracejícího se Kurzawy a velezkušený sudí Kuipers nařídil, možná trochu překvapivě, pokutový kop. Opakované záběry každopádně ukázaly, že se o nedovolený přestupek jednalo, taktéž VAR potvrdil rozhodnutí nizozemského arbitra a z bílého puntíku se nekompromisní dělovkou pod břevno prosadil povolaný Messi.

Jenže radost nevydržela katalánskému celku příliš dlouho. Ve 32. minutě Marquinhos našel ze středu pole ukázkově nalevo Kurzawu, ten předal míč do vápna na Verrattiho, jenž ho ihned přenechal Mbappému, který protancoval do brankového území a odtud propálil ter Stegena. Do půle hrozili Griezmann a za pařížskou družinu i Icardi, ani jeden z nich ale netrefil bránu.

Po obrátce následovala pouze herní smršť Les Parisiens, na kterou Barcelona vůbec neuměla reagovat. Už ve 47. minutě se opětovně osmělil neustále hladový Mbappé, avšak svůj pokus ze střední vzdálenosti nasměroval jen vedle vzdálenější tyčky. Tři minuty na to neskóroval ani Kean, jehož tečované zakončení vychytal s opravdu notnou dávkou štěstí jednoruč ter Stegen.

V 65. minutě se již však neustále aktivní Pařížané přece dočkali své odměny. Florenzi dokázal naběhnout na hranici ofsajdu do volného prostoru ve správnou chvíli, do pokutového území vyslal pas, který se podařilo odvrátit Piquému jen k volnému Mbappému, a ten si věděl rady, jak s tutovou šancí naložit. Měl vážně snadnou práci poslat balón do poloprázdné branky.

O pět minut později zasadil FCB další ránu Kean, který během zápasu mnohokrát naznačil, že technicky je velmi dobře vybavený. Tentokráte však ukázal své hlavní přednosti a hlavičkou zužitkoval standardní situaci zahrávanou Paredesem. Slavné dílo PSG a svůj hattrick pak ještě v 85. minutě dovršil Mbappé, jenž po přihrávce střídajícího Draxlera využil rychlý brejk.

Autor: Patrik Sandev / uefa.com

Komentáře (925)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele