osmifinále - odvety
07.08.2020 21:00 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Gabriel Jesus (© AFP)

Obrat se nekonal. Citizens porazili Real i doma a postupují

Manchester City vyhrál nad Realem Madrid i podruhé a zaslouženě postupuje do další fáze! Pro Bílý balet sen o vítězství Ligy mistrů končí na Etihad Stadium, kde dostal góly od Sterlinga s Jesusem.

Do velkolepé bitvy dvou těžkých vah se Manchester City pustil s vervou. Pomáhalo mu mimo jiné vědomí, že má dva velmi důležité faktory na své straně. Jednak v průběžném součtu vedl o gól a jednak vstřelil soupeři dvě branky na jeho vlastní půdě, což se v pohárové matematice počítá dvakrát. Trenér Guardiola lehce překvapil, když od prvních minut vyslal do boje mladíka Fodena, který měl podporovat dvojku Sterling a Jesus.

Real Madrid dobře věděl, jak těžký má před sebou úkol. Potřeboval co nejdřív vstřelit soupeři gól, aby srovnal nepříznivý výsledek. Ale musel si poradit bez svého kapitána a lídra, Sergia Ramose. Místo něj zaskočil Éder Militão. O gólový přísun se starali především Benzema, Hazard a také mladík Rodrygo. Úvod ale Realu vůbec nevyšel.

Bílý balet se dopředu moc nehnal a působil spíš rozvážně. A to se mu nevyplatilo. V deváté minutě totiž Courtois rozehrál krátký balon na obránce Varaneho, který si školácky nepokryl míč a nechal se od něj odstavit Jesusem. Jeho napadání a následně i nahrávky před prázdnou bránu využil Raheem Sterling, pro nějž bylo zasunutí do prázdné brány snadným bonbonkem - 1:0.

Bleskurychlé vedení Citizens ještě víc ztížilo Realu život a šance na postup se povážlivě tenčila. Real ale není tým, který by se vzdával. Ke zteči vyzval zkušený Karim Benzema, který se snažil ve volném prostoru najít Luku Modriće, To zvládl a Modrić stihl i vypálit, ale mířil z větší vzdálenosti jen nad bránu. A tak to Benzema zkusil sám. Populární Francouz na hraně ofsajdu přebral míč, obešel Laporteho a jeho krásnou ránu musel likvidovat pozorný Ederson.

Zkušenému brankáři náhle práce přibývala a dalším, kdo se jej pokusil propálit, se stal Belgičan Hazard. Hvězdný útočník se dostal k balonu po rohovém kopu a krásně točil střelu k tyči. Tam ale zasáhl i perfektně připravený Ederson. Ve 28. minutě už ale ani on nestačil. Rodrygo se brilantně dostal přes dva obránce u kraje vápna k centru, který točil od brány. Na něj si ideálně naskočil Karim Benzema a opět potvrdil svou příslušnost ke světové extratřídě.

Bílý nebo dnes spíš růžový balet nebyl bez Ramose úplně koncentrovaný a pár minut před odchodem do šaten málem znovu fatálně chyboval. Courtois totiž nahrál přímo na kopačky domácích hráčů, balon se snadno dostal k vracejícímu se Fodenovi a ten s ním oběhl dva protihráče. Následně švihl do míče a ten se zakutálel jen těsně vedle tyče!

Ani po změně stran Citizens neubírali z plynu. Po třech minutách hry si Raheem Sterling udělal prostor ke střele a vybídl k jejímu vyražení Thibauta Courtoise. Real se postupem času snažil stále víc něco vymyslet, ale pokaždé narážel na pozornou a připravenou obranu City. To se po hodině hry málem ujalo vedení, když akci na jeden dotyk zakončoval Gabriel Jesus. Brazilský snajpr se s míčem otočil a vypálil, jenže Courtois včas zasáhl.

Jesus ale zlobil obránce Realu a za další tři minuty už mu to vyšlo. Francouzský obránce Raphaël Varane znovu chyboval, když vymýšlel malou domů na vlastního brankáře, jenže si nevšiml, že se týmž směrem řítí také Jesus. Tomu se povedlo míč dostihnout dřív a druhý gól Citizens byl na světě - 2:1.

Na opačné straně připravil Benzema míč pro Modriće, který stačil vypálit, jenže jeho ránu u čáry zablokoval Ederson společnými silami s Gündoğanem. Realu velmi rychle docházel čas i energie a hráči se posledních deset minut spíš smiřovali s tím, že z Anglie pojedou poražení. City naopak naplno slavili a vděčili Gabrielu Jesusovi za rozdílový gól. It's easy when You have Jesus on your side.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (628)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele