Reportáž

Maxwel Cornet (© AFP)

Lyon vyškolil Citizens z produktivity a nečekaně postupuje de semifinále

Ve čtvrtfinálové fázi Ligy mistrů došlo po včerejším debaklu Barcelony k dalšímu senzačnímu výsledku, tentokráte se o něj postaral Lyon. Ten si v předchozí fázi vyšlápl na Juventus a teď třemi trefami vyřadil jednoho z největších favoritů na celkové vítězství, tedy věhlasný Manchester City po výsledku 3:1. Francouzský celek na rozdíl od svého protivníka proměňoval šance a o finálovou účast se popere s mnichovským Bayernem.

Svěřenci trenéra Pepa Guardioly se chtěli probojovat mezi čtyřku nejlepších po čtyřech letech, nicméně v klíčových chvílích je zradila koncovka. Lyon se jako jediný z nejlepší osmičky neprobojoval do evropských pohárů pro následující sezónu, díky tomuto úspěchu si tak udržel alespoň nějakou naději. Jeho hrdinou se stal střídající útočník Moussa Dembélé, který se v tomto ročníku LM sice ani jednou neprosadil, avšak nyní zamířil do černého hned dvakrát.

Favorit tohoto střetnutí začal podle předpokladů aktivněji a první obrovskou možnost si vypracoval po třech minutách hry, kdy po krásném průniku Sterlinga na levém křídle číhali před odkrytou brankou hned dva jeho spoluhráči, ovšem na poslední chvíli dokázal skvěle zasáhnout bránící Marçal. Manchester se v následujícím průběhu jen těžko prosazoval přes defenzívu Lyonu a francouzský vyzyvatel z ničeho nic prorazil ve 24. minutě.

Po nákopu z vlastní poloviny ještě nedokázal zakončit rozběhnutý Ekambi. K následné dorážce se dostal Maxwel Cornet, všiml si lehce vyběhnutého gólmana Edersona a pak technickým pokusem snadno rozvlnil síť. Od tohoto okamžiku Citizens přidali, ale na fantastického brankáře Lopese nemohli vyzrát. Ten nejprve odvrátil nebezpečný centr z pravé strany, poté si brilantně poradil s přímým volným kopem Kevina De Bruyneho a vzápětí zneškodnil i ránu z první od Rodriho.

Manchester po změně stran doslova obléhal pokutového území Olympiqu a dlouho si nic nevypracoval. Přesně po odehrané hodině to zkusil z dobrých osmadvaceti metrů De Bruyne, jenže pozorný Lopes si znovu poradil. Belgický ofenzivní klenot přeci jen srovnal stav o devět minut později, kdy Sterling krásně obehrál Denayera a zpětnou přihrávkou vyzval ke skórování devětadvacetiletého Belgičana, jenž nekompromisně zavěsil do pravého spodního rohu.

Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem chtěl otočit vývoj Gabriel Jesus, jehož dělovku z deseti metrů vytěsnil do zámezí pozorný Lopes. V 79. minutě došlo k situaci, která se přinejmenším bude řadit ke "sporným". Po nabídce od Aouara stál v ofsajdové pozici Ekmabi a přepustil míč Dembélému, jenž po svém samostatném úniku dokázal zblízka prostřelit Edersona, to vše stihl za pouhé čtyři minuty strávených na trávníku.

Nizozemský rozhodčí Makkelie i přes protesty hráčů Citizens nakonec gól uznal a Lyon tak byl mnohem blíže k vysněnému postupu. V 86. minutě naprosto vyhořel v tisíciprocentní možnosti Sterling, když po nahrávce od Jesuse stanul zcela sám před odkrytou brankou a naprosto trestuhodně ji přestřelil, nemohlo následovat nic jiného než schovaná tvář do dlaní. Z následného protiútoku definitivně rozhodl Dembélé.

Střelu Aouara vyrazil Ederson jen před sebe, kde si čtyřiadvacetiletý útočník opět pohlídal ofsajdovou past a s dorážkou do poloprázdné branky již neměl větší problémy. V samém závěru mohl jasný favorit alespoň korigovat výsledek, jenomže další standardní situaci De Bruyneho vyrazil na rohový kop Lopes a po jeho zahrání hlavičkoval o kousek vedle pravé tyče Walker, výsledek se proto už neměnil.

Autor: Viktor Sandev / uefa,com, o2tv.cz

Komentáře (1001)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele